2020. május 03. 12:57 - Reckl_Amál

A munkanélküli az új migráns

unemployed-job-search.pngMegjelent a magyar horizonton az új közellenség: a munkanélküli. Hamarosan a rettegésre alapozott gyűlöletpolitika csúcsmodellje lehet. Egyszerre olyan ingyenélő - jószágfelzabáló, mint a migráns. Ráadásul képes ugyanazt a pszichológiai mechanizmust is beindítani, mint a hajléktalan. Ellentétben az előző kettővel jó sok van belőle, és lesz is utánpótlás. Ízlés szerint lehet kicsit cigányozni is, páran talán hazakényszerülnek a nyugati fertőből is. Az csak jó, ha sokfélék. Úgy politikai szövetségük létre sem jöhet.

Az elmúlt tíz évben már megvannak a szegényellenesség hagyományai Magyarországon. Például a viágrekord-gyanús áfát mindenki fizeti, a családtámogató adócsökkentés viszont csak annak hozzáférhető, akinek adóköteles jövedelme van. Hogy ez nem csupán koncepcionális hiba, azt a klasszikus bon mot bizonyítja, mely szerint, akinek semmije sincs, annyit is ér. Nem emlékszem, hogy ezt akár tompította volna bárki is.

Sokat gondolkodtam, mi lehetett az értelme a hajléktalanok vegzálásáról szóló alkotmánymódosításnak. Ennyi energiát gumucsontra ritkán fordítanak ugyanis. Most válik teljesen világossá: a hajléktalanok kriminalizálása volt a főpróba. Újabb bizonyítéka a szolidaritás hiányának, annak a súlyos és legnegatívabb értelemben vett individualizmusnak, amely a legsúlyosabb kádári örökségünk. Beigazolódott ismét: a legelesettebbekkel szemben sem érzünk még annyira sem együtt, hogy legalább felemeljük a szavunkat mellettük. Hogy ez csak teszt volt, látszik abból is, hogy ma már többnyire szemet huny a rendőrség a közveszélyes utcán tartózkodás fölött. De a jogszabály ettől még hatályos. Senki sem nyugodhat meg teljesen, mert bármikor alkalmazhatják ellene.

A munkanélküliség több annál, hogy valaki nem dolgozik, és pénzt sem keres. (Mintha ez csekélység volna...) Dolgozni életforma és státus. A munkanélküli törvényenkívüli is. Egy posztszocialista társadalomban, ahol az óvodában tanítják már: aki nem dolgozik, ne is egyék. A munkanélküli ma is közveszélyes léhűtő, aki ha akarna, tudna dolgozni.

Pontosan erre a gondolkodásmódra játszik rá máris a miniszterelnök, aki a kibontakozó válságban nem hosszabbítja meg a konjunktúrában is kevés három hónapos munkanélküli segélyt. Helyette megígéri, hogy mire a három hónap letelik, mindenkinek lesz munkalehetősége. Vagy a gazdaságban vagy az állam cégeknél, esetleg szerveknél. Péntek óta bővült a kínálat a hadsereggel is.

A propagandagépezet már bizonyította, nem valós veszélyekre is hatékonyan tudja ráhangolni a magyar választó lelkét. A fenyegetettség most igazi, az életünk forog kockán. Sokan tényleg meg is halnak. Mindenki másnak csak egy életszakasz ért véget. Kicsit olyan ez, mintha az egész világ vált volna munkanélkülivé. Belülről is fontos persze a pénz-és dologtalanság. De legalább annyira rossz a bizonytalanság: meddig tart ez az állapot. Meddig lehet ezt kibírni? Mi lesz, ha tovább tart, mint ameddig ki lehet bírni? A közös érzés közös pszichózissá lesz fejlesztve.

Amiért a hajléktalanokat sem szeretik sokan látni az utcán, úgy lesz a munkanélküli is negatív hívószó. A hajléktalan zsánerképe a teljesen lecsúszott ember: alkoholista,piszkos (fertőző!), büdös, zavaros tudatú kéregető. A gondolat, hogy ilyen létezhet, halálra rémíti a szemlélődőt. A már említett beteges individualizmus sokaknál viszont blokkolja azt a logikát, mely szerint már csak azért is érdemes ezeknek az embereknek tisztességes körülményeket teremteni, mert ha a balszerencse minket is erre a sorsra ítél, akkor jól jön majd mások jósága.

Legkésőbb a rabszolgatörvény óta tudjuk, melyik oldalon áll a kormányunk a munkavállalók és a munkaadók viszonylatában. Így azok, akik valamiért a versenyszférában kapnának mégis munkát, ne számítsanak túl sok jóra. A magyar munkanélküliség enyhítésének magas ára lesz, amit nem a kormány fizet majd meg.

Érdekes lesz a 2018 karácsonyára időzített fűnyírás után, amikor 8000 tisztviselőt rúgtak ki, megmagyarázni, miért duzzasztanak föl újra ilyen-olyan apparátusokat. Pláne válság idején. Illetve újra erőre kap a vitatott közmunkaprogram is. A mingráncsbuli előtti szuperfegyvert sem kell elásni.

A statisztikák kozmetikázásán és a győzelmi jelentéseken túl még több embert lehet a közmunka révén kordában tartani. A hadsereg mint karrierlehetőség új szín a magyar palettán, de nem idegen megoldás az oktatási és szociális rendszer hiányosságainak betapasztására. Illik is a kormányfő háborús pszchózisához (l. kórházparancsnokok).

Világos, hogy aki ebben a szép új világban nem kíván részt venni, az automatikusan a rendszer ellensége. Aki nem hajlandó a munkaügyi központ első ajánlatát elfogadni, az három hónap után végképp kiesik a rendszerből. A megbélyegzésre szakosodott sajtócsőcselék majd elvégzi a piszkosmunkát; kimondja, leírja, ami a normális világban a kocsmákban hangzik el. A kormányfőnek elég belemosolyognia a kamerába, és csak annyit mondania: mindenkinek segítünk, aki akarja.

233 komment
2019. április 07. 18:11 - Reckl_Amál

Kóklerek Cápák között

A Cápák között című műsor eredeti célja az volna, hogy casting-kulisszák között mutassa be az új magyar innovációt. Ígéretes, reményekkel teli feltalálók és kivállalkozók járulnak a zsűri elé szerintük korszakalkotó ötleteikkel, amelyekből már csak pár milliócska hiányzik ahhoz, hogy leigázzák vele a piacot. A prezentációkat öt sikeres magyar vállalkozó értékeli, a világmegváltó ötletek pénzügyi hátterét firtatják, és, ha valaki tényleg esélyesnek tűnik, azzal megállapodnak többnyire a befektetés összegében, amiért ők meg tulajdonrészt szereznek a felkarolandó cégből.

sharknado.jpg

A német VOX-on már évek óta megy ez a műsor, ott Az oroszlánok barlangjának hívják, amely nálunk nem biztos, hogy a megfelelő asszociációkat hívná elő. Míg azonban a magyar zsűri semmiben sem marad el a német kollégáktól, a jelentkezők általában nem sokban különböznek a kilencvenes évek egyik ikonjától, a fagylalt zakós, makkos cipős, bunkófonos vállalkozótól. Csak a ruha teszi az embert.

A pénzért folyamodók jelentős hányadán látszik, épp csak fölpattantak egy pillanatra a babérjaikról, hogy a pénzemberektől pár milliós támogatást kérjenek. A titkos üzleti terv, hogy ezzel egyetlen zseniális villanással minden megélhetési kérdés örökre meg legyen oldva, innentől kezdve már csak fialjon a pénz, és főleg soha többé nem kelljen dolgozni.

Íme a főbb vállalkozó-típusok, akik ebben a műsorban fölbukkannak.

Tovább
10 komment
2019. február 24. 17:38 - Reckl_Amál

Nem leszünk biorobot!

korbacs_2.jpgHa az Munkatörvénykönyvének új rendelkezése tizenegy évvel ezelőtt is hatályos lett volna, ez a blog nem létezne.  Ez persze legfeljebb nekem lenne veszteség, de mégis éppen a magánügyekről, vagyis az egyes emberek saját dolgairól szól már megint ez a történet.

A tervezet célja, hogy a munkavállalók a munkahelyükön csak munkával foglalkozzanak, az ottani eszközöket ne használják magáncélokra. Természetesen a törvényalkotás ma szokásos színvonalán, körültekintés és megalapozottság nélkül bújtatták bele a soron következő salátatörvénybe ezt a munkahelyi szokásokat alapjaiban megváltoztató szabályozást. A fogalmak nincsenek definiálva: nem tudjuk, mi számít magáncélnak, és arról is csak találgatnak a szakemberek, mit jelent a céges eszköz. Egy az irodában lévő desktopról nem olyan nehéz ezt eldönteni, de vajon a céges, mondjuk, a vendégek számára működtetett wifire rá szabad-e vajon csatlakozni a saját mobilunkkal?

Tovább
106 komment
2019. február 14. 23:46 - Reckl_Amál

A tízmillió forradalmár országa

fotelforr.JPGAmilyen hülye a világ, könnyen előfordulhat, hogy az áldozathibáztatás olimpiai sportág lesz. Nekünk, magyaroknak ez nagyon jól jönne, mert óriási esélyekkel indulnánk rajta. Nem tud a kormány olyan csoportot kiszemelni a soron következő vegzatúrára, amelyikre ne ugrana rá a sok nagyokos fotelforradalmár.

Tovább
32 komment
2019. január 20. 17:48 - Reckl_Amál

Nagy Feró kínjai

Az Eurovíziót ki kell érdemelni. Ez minden résztvevőre igaz, nemcsak az indulókra. A nézőkre, sőt a zsűrire is. Mi nézők megszoktuk már azt a kognitív disszonanciát, amely a hallottak és a zsűri ömlengése között feszül. Az idén Vincze Lillával és Nagy Feróval ráncfelvarrt zsűrinek félig sikerül is az emberes feladat. Az állami tévé nőképének megfelelően Vincze Lilla habkönnyűen semmitmondó, mindenben fölfedezi a lélektől lélekig érzést. De legalább nem olyan undok az arckifejezése, mint Schell Juditnak volt, akit szerencsére leváltottak. Schellnek megbocsájthatatlanul nagy a szerepe van a tavalyi fiaskóban az AWS nevű formáció túlpontozásában és -hype-olásában.

kinok.JPG

Tovább
21 komment
2019. január 06. 16:50 - Reckl_Amál

Gyengeség

Nem szeretem azt a narratívát, hogy A hullaégető mennyire a máról szól. Sokkal többről van ugyanis szó, mint arról, hogy ma sem megy túl jó irányba a világ. Azért a mai sok szempontból válságban lévő Európa helyzete messze nem olyan, mint a második világháború előtti évben. A hullaégető a mindenkori emberi gyengeségekről szól.

A hullaégető mindenekelőtt a nagyravágyás drámája. Az unalmasan boldog kispolgár fülébe mindig el lehet ültetni a bogarat, hogy annál ő többre született, mint ami most van. A történet szerint a prágai krematórium ügyintézőjét kísérti meg a kivagyiság démona a szudéta náci párt egyik tagjának személyében, aki valami múltbéli barát egyben. Jól érez rá, hogy a direkt és ellentmondást nem tűrő propaganda mellett mivel kell megdolgozni ezt a joviális nyárspolgárt, akinek kedélyes, gemütlich világrendje gránitba van vésve. Persze vonzó a párt klubja, ahol patakokban folyik a pezsgő és mindenféle könnyű nőcskék táncolják körbe az embert. De ez csak vékonyka mézesmadzag ahhoz képest, amikor felmerül jutalmul a krematórium igazgatói széke a pártnak tett szolgálatokért cserébe.

hullaeg2.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
2018. december 21. 01:55 - Reckl_Amál

Lúzerpaktum

tarlosnevet.jpgSzerencsére az ellenzék nem esett ki végleg a szerepéből. Csupán pár nappal azután, hogy kivételesen nemcsak dühödt sajtóértekezleteket tartottak, hanem ténylegesen tettek is valamit egyes ellenzéki képviselők, azért mögöttük a budapesti semmirekellőknek sikerült megállapodniuk az előválasztásban. Ezzel már nem először próbálkoznak, de eddig még magát ezt a műválasztást sem sikerült megszervezni. Most csak annyi újítás van, hogy az önjelölt Puzsér Róbertet is bevették. Ami biztos jele annak, hogy mindez nem a felelős politizálás jegyében zajlik.

Tovább
5 komment
2018. december 02. 03:03 - Reckl_Amál

A jó vicc titka

Porrá - filmkritika

Már tizenéves koromban megfogalmaztam, hogy az igazán jó vicc az, amely más tálalásban megríkatna. Na, ez a film olyan pontossággal bizonyítja ezt a tételt, hogy akár a matematika érettségin is föl lehetne adni. A téma ugyanis a gyász, illetve még közelebbről: az elviselhetetlen gyász, a hónapokig elhúzódó tagadás. Mégis régen nevetett ennyit a közönség egy vetítésen, mint a Porrán.

 to_dust.JPG

Tovább
7 komment
2018. november 28. 02:03 - Reckl_Amál

Szegény Melania!

melaniaszomoru.jpgEz a szerencsétlen Melania Trump képtelen bármit is jól csinálni. Folyamatosan árgus szemek figyelik minden lépését, és bizony nem kímélik, lesújtanak rá, amint bármit is tesz. Szörnyű lehet Melania Trumpnak lenni!

Kemény munkája van pedig. Képviselnie kell sokféle ügyet, de mindenekelőtt az amerikai álom első számú letéteményese. Annak a közkeletű elképzelésnek a megtestesülése, hogy minden nagyszerű férfi mögött egy nagyszerű asszony áll. Ebben a megfogalmazásban ez persze nem korszerű, de az is biztos, hogy az amerikai választók nem tudnának mit kezdeni egy nőtlen vagy hajadon jelölttel.

Csak szegény Melaniának a first ladység sokszorosan megoldhatatlan feladat. Egyrészt nem született amerikai, még csak nem is nyugat-európai, hanem jugoszláv, egészen pontosan szlovén. First abban is az elnöknék sorában, hogy sok-sok évvel ezelőtt szerepelt a Playboyban nyusziként. Sosem volt egyetemi tanár, mint Hillary Clinton vagy sikeres ügyvéd, mint Michelle Obama. És, hát a család, amellyel az igazi amerikai értékeket kellene reprezentálnia, sem egészen példaértékű. Férje évtizedek óta közismert playboy, aki a túlságosan hagyományos szemlélet híve. Úgy is mondhatnánk, soviniszta. Egyébként is egy rettenetes ember, nehéz lehet szívből kiállni érte. Melania mégis teszi, ami tőle telik.

Tovább
47 komment
2018. november 27. 02:54 - Reckl_Amál

Szolidaritás hiányáról

workharder.pngDöbbenettel olvasom azokat a hozzászólásokat, amelyekben az emberek kárörvendek, hogy a köztisztviselők munkaközi pihenőidejét kiveszik a munkaidőből. Az érvelés egyszerű: a versenyszférában sem számít bele az ebédidő a munkába, most végre szembesülnek a való világgal a NER szolgái. De ahelyett, hogy az örvendezők azon dühöngenének, hogy másoktól is elveszik ezt a "privilégiumot", és követelnék, hogy a magáncégeknél is vezessék be a szünetet, inkább ütik-vágják a köztiszviselőket.

Természetesen azt mindenki tudni véli, hogy a közhivatalokban csak láblógatás és semmittevés zajlik. Mindenféle extra előnyökért, amelyek szegény egyéb ágazatokban serénykedőket nem illetnek meg. Egészen rövid ideig magam is voltam köztisztviselő, és az kétségtelen, hogy egy ilyen szerv elég sajátos hangulatú hely sajátos szabályokkal és figurákkal. Nyomasztó. De hogy ne lett volna dolga az embernek, nem igaz. Az egyetlen extra, amely számít is valamit a magánszférához képest, a nyelvi pótlék. A nyelvtudást ma már minden irodai munkánál elvárják - akár kell, akár nem - de máshol külön nem honorálják.

Számos a közigazgatásban dolgozó ismerős ecsetelte, mennyire rossz gazdája most a saját embereinek az állam. A random törvényhozás is megnehezíti a munkát, és persze a farkastörvények stílusában zajló vezetőváltások sem enyhítik a növekvő bizonytalanságot. Idén nyár végére pedig elérkezett a nagy vérengzés híre is több ezer ember év végéig lezajló elbocsájtásáról.

Tovább
184 komment
2018. november 03. 03:59 - Reckl_Amál

Dühből

Chicago az Átriumban

Mennyire szakadhat el a rendező a darabtól? Ezen gondolkodtam, miközben az Alföldi Róbert rendezte Chicagót néztem az Átriumban. Amit láttam, annak sem az eredeti darabhoz, de még a musical műfajához sem volt sok köze. Ez a Chicago ugyanis színpadra vitt vitairat a mai közállapotokról.

Sajnálatos azonban, hogy a rendező nem hideg fejjel csavarja ki ezt a kacér szatírát, hanem a saját dühét játszatja el a szereplőkkel a színpadon. A lóláb nem is lógna ki, hiszen az agresszió az eredeti történetben is fontos stíluselem, ha nem lenne néhány túl nyilvánvaló utalás.

A hangulat végig felfokozott, a fő nőalakok saját bevallásuk szerint is hirtelen felindulásból öltek. Látszólag legalábbis. Minden tettesnek megvan a maga kis története, és mindegyik a túlcsorduló pohárról szól. Minden tett mögött hosszú sora áll az előzményeknek. A darabnak az egyik legjobb része a Cellatangó. Az eredeti dramaturgia szerint a néző itt válik cinkossá, ez a pompásan megírt frivol dal csábítja át az embert a gyilkos nők oldalára. Ezek a nők szexik, menők és gátlástalanok. Miattuk működik a darab.

csikago.jpg

Tovább
1 komment
2018. október 27. 05:39 - Reckl_Amál

Posztajánló: filmkritika - A néma forradalom

Ismét a Karakter blogon jelent meg filmes írásom, ezúttal A néma forradalom című német filmről, amely megtörtént esetet dolgoz föl. Az 1956-os forradalomról értesülve egy kelet-német középiskolai osztály úgy dönt, két perces csenddel emlékeznek meg az elesett hősökről. A gesztusnak viszont súlyos következményei lesznek: valóságos boszorkányüldözés veszi kezdetét, és a tét az érettségi, vagyis a diákok jövője. Érdekes film. A kritikáért kattintsatok az alábbi képre, melyen egyébként azokat a diákokat láthatjuk, akikről a film szól.

20180216_das_schweigende_klassenzimmer_bild_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
2018. október 22. 03:30 - Reckl_Amál

Szabotázs?

A TV2-nél annyit hibáztak a hétvégén, hogy az már gyanús.

Csatornán ősszel igencsak belehúztak, a hét minden napjára jut valamilyen szuperprodukció. Ezek persze többnyire érdektelenek (Sztárok és párok) vagy értelmetlenek (Ninja Warrior Hungary). De ahol ennyi műsort csinálnak, csak létre kell jönnie nézhető tartalomnak is.

Tovább
22 komment
2018. október 12. 00:39 - Reckl_Amál

Puzsér for President!

puzser_selfie.jpgGyakori vád politikusokkal szemben, hogy a hatalom megszerzése céljuk. Megbocsájtható, ha a taxisofőr mérgelődik ezen, ő autót vezet, nem országot. Ha viszont egy ellenérdekelt politikus veti kollégája szemére, az igencsak aggályos. A politika definíciója ugyanis éppen a befolyásolás képességének, vagyis a hatalomnak a megszerzése. Éppen az a politikus gyanús, aki nem tör a hatalomra.

Puzsér Róbert nem akar főpolgármester lenni.

Tovább
41 komment
2018. október 11. 03:24 - Reckl_Amál

Epilógus a Masterchef VIP-hoz

masterchef_vip.jpgA Masterchef VIP jó műsor volt. De ezt csak páran tapasztalhattuk meg, mert a TV2 félelmetesen mellényúlt a szezonkezdet felvezetésekor. De az sem segített, hogy a kritikusok azonnal lehúzták. Véleményem szerint jogtalanul.

Persze a kormánybulvár zászlóshajóvá tett TV2-t sikk szidni. És, hát többnyire meg is érdemlik. Éppen ezért - meg, hogy az ember ne tűnjék bér-véleményvezérnek - nem árt észrevenni, ha véletlenül sikerül nekik valami. Már tavaly is nagyon leszólták a Séfek séfe című komolyabb szakácsversenyt. Pedig az sem volt rossz. Kicsit talán vontatott, de ez minden ilyen típusú tévés versengés rákfenéje. Ha sok jelentkező van, akkor szinte kibírhatatlanul nyúlik a stílszerű rétestészta. Ha meg kevesen, nem éri meg a nagy csinnadratta.

Tovább
1 komment
2018. október 08. 01:53 - Reckl_Amál

Az én #metoo-m

Azt írta az újság, hogy a #metoo mozgalom egy éve kezdődött. Ekkor mert Harvey Weinstein azóta bukott filmproducer egyik áldozata először a nyilvánosság előtt, névvel, arccal beszélni az őt ért szexuális támadásról. Számos áldozat jelentkezett még, erre korábban nem volt példa. Ahogy arra sem, milyen gyorsan sodort el néhány megvádolt híresembert a mozgalom adta bátorság. Magyarországon ketten kellett, hogy szembenézzenek korábbi tetteikkel. Vagy legalábbis elszenvedjék a kései következményeket.

hondhorst.jpg

Tovább
72 komment
2018. október 05. 16:19 - Reckl_Amál

Blogajánló: Karakter

Régebben is mutattam be blogokat. Legtöbbször volt hozzájuk némi közöm: vagy vendégeskedtem szerzőként ott vagy a szerzőjüket a blogszférán kívülről, "civilben" is ismertem.

A mostani ajánló főszereplőjére, a Karakterre mindkettő igaz. Főleg szerkeszteni és szervezni fogok odaát, de időnként azért megjelennek majd írásaim is ott. Momentán úgy tervezzük, részemről elsősorban filmkritikák.

character_building.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
2018. október 01. 23:59 - Reckl_Amál

reStart

remenyrab.jpgMajdnem 11 éve azért kezdtem el írni ezt a blogot, mert végre elkezdődött az életem. Vagyis megmelegedtem az első rendes munkahelyemen, a Nyomdában. Mindenféle próbálkozások után először éreztem magam a helyemen. Hat évig dolgoztam ott, aztán átcsábítottak egy másik helyre. Erről azt gondoltam, megütöttem a főnyereményt. Nagyon jó érzés kiválasztottnak lenni! Szegény drága Nyomdánk meg már az utolsókat rúgta. Mindenki tudta, hogy hamarosan bezár.

Most azért írok újra, mert kirúgtak. Jelenleg nincs munkahelyem. Voltam már munkanélküli. Az előző évtized derekán. Akkor a munkába állás jelentette a megszabadulást. Élveztem, hogy az életem végre fölvesz egy formát. Rend, te szültél nekem szabadságot.

Tovább
4 komment
2017. június 10. 19:56 - Reckl_Amál

Szotyializmus

mostkell.JPGHelyre lettünk rakva, Hölgyek, Urak.

A tegnapi 1:0-ás eredményű vb-selejtező után országos a fölháborodás és a csalódottság. Andorra volt ugyanis az az ellenfél, akit könnyedén meg kellett volna verni a csoportunkból. Az ország a tegnapi találkozó előtt egyetlen egyszer győzött, a játékosok amatőrök. A selejtezőt is valami grundon tartották.

A meccs után a helyszínen a magyar közönség levetette a címeres mezt a játékosokkal, akik szégyenkezve kullogtak oda hozzájuk bocsánatot kérni. Ilyet még nem nagyon láttunk.

Idehaza az internet népművészete inkább a nyelvét köszörülte a buktán. Percek alatt kiváló mémek árasztották el a csatornákat.
Persze azonnal azok a hangok is felerősödtek, akik makacsul nem értik azt a töméntelen pénzt, amely a számukra érdektelen sportágra megy.
De még a focirajongók is furcsállták a válogatott összetételét. Rájuk hagyatkozva írom, a keretben sok a friss név. Többnyire az alaposan kistaffírozott akadémiák növendékei, többnyire olyan vidéki csapatok játékosai, ahová a futball fényét valamelyik fideszes potentát vitte el.

Pedig micsoda népünnepély volt itt egy éve! Akkor volt pár soha véget nem érő éjjelünk az Európabajnokságon. 1972 óta akkor léphetett magyar válogatott először EB-gyepre. Már ez is eksztatikus érzés volt. Hát, még a sikerek: végül továbbjutottunk a csoportunkból, döntetlent játszva a később a tornát megnyerő Portugáliával.

Ezért rakott bennünket helyre Hollik István kdnp-s politikus. Mert hálátlanok vagyunk! Aki ugyanis tavaly éltette az aranylábú fiúkat, most is álljon melléjük!

Tovább
34 komment
2017. június 02. 04:53 - Reckl_Amál

Megkettőzve

A blog (egykori) törzsolvasói talán emlékeznek rá, hogy péntekenként játékkal vártam itt őket. Mivel a blog lassacskán magához tér, a komolyabb témákat néha megszakítja majd egy kis kvíz. A játékok jellegén sem kívánok változtatni: jellemzően főleg popkulturális tematika lesz az uralkodó. A nehézség változó: pár kedvcsinálóan könnyű feladat után jönne a szellemi katarzist okozó megfejtések.

A mai játék is megfelel a fenti kritériumoknak. Mi lehetne annál popkulturálisabb, mint a hollywoodi filmek és színészek? És, ha már egy négy éve félbemaradt szokást támasztok föl éppen, illik ide a történelmietlenség.
A játék lényege ugyanis, hogy jól ismert, sikeres filmek majdnem-főszereplőit kell kitalálni. Ma már persze elképzelhetetlen például Indiana Jones Harrison Ford nélkül, de a film előkészítésekor még nem kristályosodott ki a szereposztás. A castingért felelősök több vasat is tartottak a tűzben, eddig csak az egyiket ismertük. Annál nagyobb meglepetést okoz majd, ha kiderül, kikben gondolkodtak még. Azon meg el lehet merengeni, mi lett volna, ha Michael Keaton vagy Arnold Schwarzenegger épp nem ér rá.

Tovább
4 komment
2017. június 01. 03:59 - Reckl_Amál

Van új a Nap alatt

march-for-science-signs-24.jpgEgy napja gondolkodom azon, milyen érdek húzódik meg amögött, hogy a szennymédia szembefordult a klasszikus napvédelemmel. Először a Ripost írta meg, hogy eddig mindent rosszul csináltunk, ami a napozási, illetve pontosabban a napelkerülési szokásokat illeti. Az eddigi krédó szerint délelőtt tizenegy - sőt manapság már inkább kilenc - és délután három között nem szabad a napra menni. De egyébként sem árt olyan külső segítséghez folyamodni, mint a naptej.

Ehhez képest most azt hozta le a Ripost címlapján, hogy minden másképp van. Éppenhogy a veszélyes időszakban tud a D-vitamin igazán áramlani. Rákot pedig éppen a naptejek okoznak. Legalábbis tizenkettő rákkeltő a tizenhat vizsgáltból. Annyira azért nem tombol a közszolgálatiság, hogy megnevezzék ezeket az életveszélyes termékeket, vagy konkrét kutatásra hivatkozzanak.

Tovább
6 komment
süti beállítások módosítása