2012. április 11. 15:52 - Reckl_Amál

Húsvéti bizarrságok

Már a nyolcvanas évek végére világossá vált előttem, a tévések - talán bosszúból, hogy nekik olyankor is dolgozniuk kell, míg az ország pihen - az ünnepekre különösen rossz és érdektelen programot állítanak össze. Ennek persze nem a húsvét a csúcsa, hanem a komor hangulatú, megrendült nemzeti ünnepeink. Azért a Biblia még mindig jobb sztori, mint a magyar történelem...

A TV2 gondolt egyet, és szakítva a komolykodó hagyományokkal, nagyszombatra egy a húsvéti hangulathoz nehezen illeszkedő, vidám filmet tűzött műsorra.
A Producerek borzasztó ripacskodás, de két new yorki főhős (ők a producerek) által színre vitt, Hitler tavasza című musical szórakoztató.
Mondjuk, szépen elkerekedhetett a Csillag születik középszar tehetségeinek megkönnyezése után a kapcsolgató mamókák szeme, amikor a Führer meleg alteregója csillámporban úszva énekelt bájosan az új fajról. Pár békemenetesnek meg egy titkos kis belső mosolyt csalt az arcára...

Másnap az ATV kedveskedett a Vidám Vasárnap kitartó nézőinek tematikus programmal. Az esti hírek után A tíz parancsolat címmel sugározták rettenetes képi világú animációs filmjüket Mózesről. Viccből nézni kezdtük, aztán úgy alakult, hogy végig is néztük. Megállapítottuk, Mózes története olyan jó(l van megírva), hogy még ez a gyermeteg puritán szemléletű filmalkotás sem tudja elrontani.

A politikai is fel tudja dobni viszont az ünnepnapokat. Finom kis csemegék Orbán Viktor valódi és idézőjeles rajongóinak. Két interjú jelent meg vele a napokban.

Az egyik a Washington Postban.
Végigolvasva a beszélgetést az egyik nem idézőjeles korai, ám annál hatásosabb dalszövege jutott eszembe: "Nem biztos, hogy jót tesz neked/ ha kiszolgálják az ízlésedet".
Orbán nem tudott mit kezdeni a kritikus hangvételű kérdezési stílussal. Ami nyilván elkerülhetetlen, ha az embert talpnyalók serege veszi körül. Az már sokkal szomorúbb, hogy Orbán el is hiszi azt a sok csúsztatást, amivel az embereket eteti. És amikor más szempontokba ütközik, nem is érti, hogyhogy olyanok léteznek.

Az amerikai balul elsült interjú időzítése mögött az altatás húzódik meg: húsvétkor az ember mégiscsak a családjával tölti az idejét!
Az Új Ember című katolikus periodikánál viszont azért épp most járt a miniszterelnök, mert a húsvét a legfontosabb ünnep. Orbán ostobának tűnő fejtegetései - a mai magyar politikai azért népszerű (?), mert szembemegy az európai fertők istentelen, lelketlen, tudomány és gazdaság alapú szemléletével - valójában csak a vallásos közönség lenézése.
Orbán olyan, mint Pistike édesanyja a klasszikus viccben, aki, ugye, a templomban árulja a testét. Oltári nagy k..., hogy stílszerű legyek.
Egy keresztény lapot biztos csak beszűkült agyú bigottak olvasnak, akik szívük mélyén siratják, hogy Torquemada testvér már nyugdíjba vonult. Így gondolkodhatott Orbán, amikor a szekularizáció elvetéséről beszélt. Ha olvasója volnék ennek a hetilapnak, mélyen sértene, hogy ennyire butának gondol az, aki egyébként ideológiája egyik alapkövének nevezi a vallásomat.

Halkan jegyzem meg, mindkettő - az ízléstelen és túlkompenzált körbenyalása az aktuális közönségnek és a helyzet túlzottan ön-középpontú szemlélete - a schmittpáli út. Amelyről most már látjuk, hová vezet.

Apropó, Schmitt Pál! Az ügytől már herótom van. (És vannak olyanok a környezetemben, akik ezt a csömört, amit a négy napos iszonyatgáz vergődés okozott, tudatos politikától eltántorításnak vélnek. Ez mindenesetre a kormánypártoknak kedvezne.)
De azért két utózönge mégis érdekes.

Az egyik az az elemzés, mely szerint a lehetséges utódok - Kövér László és Áder János - még Schmittnél is rosszabbak, hiszen Schmitt, akármilyen eszközökkel is, a politikán kívül is ért el eredményeket. Ha semmi más sem, hát az olimpiai aranyai ilyennek számítanak. Akárhogy is értékelték az eddigi köztársasági elnököket, a politikán kívüli teljesítmény közös tulajdonságuk. Ezt a legújabb jelöltekről pedig nem lehet elmondani.
Figyelemreméltó, hogy a politikai karrier annyira értéktelen, hogy automatikusan kevesebbnek,mint szinte bármi más, sőt, jóformán semminek sem számít.

De a legobb mégis Schmitt egykori tanácsadója, akit a teológusi végzettsége, no meg a nagy stressz érdekes párhuzamok kiagyalására sarkallt. Szerinte ugyanis a csaló ex-államfő és Jézus megvádolása hasonlatos gyalázat.
Ha ilyen szellemi képességű (hogy a kijelentés etikai részét ne is nagyon firtassuk) emberek adták Schmittnek a tanácsokat, nem annyira meglepő az egész kutyakomédia, melyben nem mások, hanem saját maga "gyilkolta le" magát az ex-elnök.
De legalább már tudjuk, kikről mintázta meg fejben Orbán Viktor az buta és agresszív vakbuzgómócsing képét, akikhez középkori felhangú nyilatkozatában beszél.

3 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr74384070

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.12. 10:45:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.04.11. 17:34:29

Keljfeljancsi, Áder Jancsi!
Magyar fejlesztésű politikai játék videója látható itt, jobb, mint a Barbie!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2054_keljfeljancsi_ader_jancsi
Nem talpra, magyar!

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 20:54:15

Kineveznek egy újabb pártkatonát!!!

KZsoci 2012.04.12. 12:09:18

Springtime for Hitler and Germany! Az eredeti filmet kéne megnézni, az elvileg nem musical, hátha az jó!

Aki nem látta a mózeses filmet: képzeljük a kilencvenes évek második felének középszerű számítógépes játékainak intróit, átvezető animációit, ahol már volt annyi számítókapacitás, hogy teljesen CGI legyen, de köszönet ebben még nem. És tényleg, még így is, ennek ellenére is ott ragadtunk. :D "Isten - Bács Ferenc". :)

Szerintem Schmitt Pált Jézushoz hasonlítani súlyos istenkáromlás a vallásuk szerint, avagy ha mégis helytálló a hasonlat, akkor kiderül, hogy Kajafáséknak volt igaza. Tóta W. volt jó, aki szerint a mai magyar kereszténydemokrata politikusokat Jézus nemhogy a templomból kergetné ki, de "tankból géppuskázná le őket". :D
süti beállítások módosítása