2010. szeptember 19. 18:11 - Reckl_Amál

Top 30

25 - 21. helyezettek

25. Oroszlán – Pély – Varga: Vetkőzés

Tudom, ha kedves énekes barátnőm ide téved, és látja, hogy nem az eredetit tettem be, a fejemre koppint majd. Ezt a dalt ugyanis Dés László Udvaros Dorottya Átutazó című lemezére. Akkor a színésznő partnere Somló Tamás volt. De be kell valljam, ezt a verziót jobban szeretem. Már ez sem vadonatúj – a Valami Amerika betétdalaként élte meg reneszánszát. Azt hiszem, a hangszerelés miatt sikerült ez jobban.
Ami a klipet illeti, most aztán ismét megnehezítettem a dolgomat; már a múltkori összeállítás után is szembesülnöm kellett a leszbikusvádakkal. Hogy fogom ezt lemosni? De le kell-e egyáltalán mosni?

24. Bad Manners: Special Brew

Ez a dal már csak azért is jó választás, mert egyidős velem. Ezeket a jófajta ál-jamaikai zenéket a testvéremtől kaptam, ő hallgat jó egy évtizede ilyen bohóczenéket – ahogy én hívtam a skát, amikor még nem éreztem rá az ízére. De ez szerencsére változott, és bár a Special Brew harminc éves szám, nekem mégsem a gyermekkoromhoz tartozik.
A tempóváltások és a basszus nagyon el vannak találva ebben a nagyon egyszerű témájú dalban.

23. Joan Jett & The Blackhearts: Crimson and Clover

Erről a dalról nem is olyan régen már értekeztem , sőt, akkor szerencsére volt társam az elmélkedésben. Továbbra is azt a megrendültséget szeretem benne, amelyet mindig is kihallottam ebből a szintén ritmusváltós melódiából.

22. Billy Idol: Cradle of Love

Klasszikus, egész estés videóklip a késő nyolcvanas évekből, a zene pedig hard pop. Billy Idol mindent tudott, amit egy huszonévvel ezelőtti rocksztárnak kellett tudnia: a külső, a hang, a frizura – tökéletes és menő volt. Nekem ma is tetszenek a számai, de nem volt kérdés, amennyiben feljut a listámra, akkor csakis ezzel a dallal. Merthogy ez nekem egyértelműen etalon, mindent felvonultat, amiről egy a menőségről csak álmodozó lányka el tud képzelni. Szép, vagány csaj elcsavarja az okos, elvileg nem jóképű fiú (férfi) fejét sztriptízszerű, vad táncával. Nem beszélve arról, ahogy a lány a pasi összes gátlását és görcsét kijátszva felkorbácsolja annak elfojtott libidóját megzabolázhatatlanul szabad zeneélvezetével.
Sokszor eszembe jut, mekkora poén lenne egyszer egy ilyen rendnáci pedáns kis lakását öt perc alatt szétdúlni. De ez a lány tovább megy: vadmacskaként, négykézláb odavonaglik az idegkimerült pacákhoz, hogy annak legvadabb és legvalószínűtlenebb vágyát teljesíti be.
És akkor jön a Csók. Szélgéppel fújt hajakkal, dinamikusan körbekamerázva – a néző is beleszédül, nemcsak az egyébként komoly, bár az izgalmaktól kissé viharvert férfiú. Tökéletes!
Az egész humoros és szexi egyszerre. A dal pedig ennyi idő távlatában is nagyon jó: a gitárok és Billy Idol rekedtes rikoltásai és nyögései korbácsolják föl a hangulatot még jobban.
Külön köszönet azért, hogy a pokoli muzsikát kazettáról játsszák le.

21. Roxette: The Secrets That She Keeps

A Roxette-tel kezdődött minden. Az ő It Must Have Been Love című kazettájuk volt az első műsoros kazettám, és azon az első szám , amely aztán elindította a zene iránti szeretetemet. Szóval, akinek nem tetszik, ami itt most zajlik, Marie Frederiksonnál és Per Gessle-nél reklamáljon!
Szerintem több ezerszer hallottam, annyira lenyűgözött, ahogy a nagyon mesterséges, elektronikus hangokból egyszerre csak érzelmes és szemtelen (mindig úgy gondoltam, Marie hangjában van valami szemtelenség) éneklés, majd zene lesz.
A Roxette-szakértők ne hördüljenek föl, ma már én is tudom, hogy ez szám nem a Micsoda nő! filmzenéjéhez készült, de a Pearls and Passion albumon jelent meg talán 1986-ban, de az a remix (?), amelyről én beszélek, ezen a vélhetően kalózkazettán hallható csak. Már mindenütt kerestem, de csak ebben a poposabb formában sikerült meglelni, úgyhogy a nagy átmenetet a gépzene és az ének között, amely annyira megfogott, nem tudom megmutatni. Kárpótoljon minket Marie ritka külseje, túl sokszor nem láthattuk vörös, félhosszú hajjal. És, hogy a mai történet is kerek legyen, a jellegzetes platinaszőke tüsi kiválasztásában épp az előbb tárgyalt Billy Idol inspirálta. Mondtam, hogy Billy menő volt.

Előzmény:

30 - 26.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr232308068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.09.19. 18:44:30

Na ezeket már ismerem (a "krimszon kinget" leszámítva).

Szpesál brú. Nem ál-jamaikai, csak a 2tone ska brit produktum. :P Én ezt láttam élőben a Gödörben, bibibí. :)

Nem is tudtam, hogy ilyen eleje van a biliájdolnak. :DDD A videókazettán ez nem volt fönt. És szegény Gyuri így marad meg az örökkévalóságnak. :D (Ájjájájáj, hagyjátok abba, hagyjátok abba, ez a köztársaság elnöke! :) apropó, filmekről nem akarsz ilyen toplistát csinálni? :P)

Az utolsót nem ismertem címről, de meghallgatva azonnal tudtam, hogy ez teljesen "Amál"-zene. :)

gofri. · http://gofriblog.blogspot.com 2010.09.19. 23:30:32

Nya, már alig vártam.
(Megvádoltak? Hol? Micsoda marhaság ez??)

Ezt a Roxette-számot én egyáltalán nem ismertem, igaz, csak amolyan félgőzzel voltam a hívük, mert anno én is követni akartam a pop piacot valamennyire... a többi, az megvolt, és most hogy így visszagondolok, hááááát, volt svungja annak a Joyride-nak. ::))

De ez a Billy Idol... ez tökéletes, klasszikus, ikonikus, ahogy kell. Az a klip!!!! ::))
És nem popfan létemre nyomtan én is. ::))
És nekem még a Fine Young Cannibal She Drives Me Crazy, valamit a Peter Gabriel Sledgehammer volt ilyen. :::)))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.09.19. 23:46:43

@gofri.:
Ez a vádaskodás az én drága barátom rossz vicce. Egy könnyelmű kijelentésem óta minden alkalmat megragad, hogy rám süsse ezt.

@KZsoci:
A filmekről? Az szép, nagy munka lenne.

tritonus 2010.10.17. 11:31:01

Most tényleg hozzászóljak???

Nem értünk egyet. :)
süti beállítások módosítása