2009. március 27. 10:53 - Reckl_Amál

Papp Lajos vállalja

Na ez tényleg szenzáció! Valaki Magyarországon vállalja a döntése következményét. Papp Lajos a szélsőséges politikai nyilatkozatai miatt félreállított, egyébként brilliáns szívsebész-professzor kimondta, ő is felelős Ocskay Gábor hokis haláláért.

Ocskay ugyanis súlyos szívbeteg volt, elvileg négy éve eltanácsolták egészségi okokból a profi sportolástól. De Ocskay addig járta az orvosokat, mígnem rá nem bukkant Papp professzorra, aki az orvosoktól igen szokatlan indokokkal, de engedélyezte a sportoló visszatérését a jégre.

Az magyarázatot tegnap a nyilvánosság is megismerhette, a professzor Ocskay szíve és lelke közül utóbbit választotta. Mert ha a játékosnak abba kellett volna hagynia a hokit, abban a lelke halt volna meg...

Emlékszem, évekkel ezelőtt (több mint tíz évvel ezelőtt) egyszer vitába keveredtem a biológia-tanárnőmmel, aki nagy híve volt az akkor még praktizáló orvosnak. Én akkor azt mondtam, hogy nem tölt el túlzott bizalommal, ha egy orvos, pláne egy sebész Istenre bízza magát. Ha hívő, az a magánügye, de egy orvos elsősorban legyen tudós. Persze hit és tudás nem zárja ki egymást, de sajnos Papp Lajos tehetségéhez sok egyéb dolog társul, ami nekem nem fér bele a profi orvos szerepébe.

Az orvos ugyanis szolgáltató. Egyátalán nem érdekel sem a vallása, sem a világnézete, sőt őszintén szólva az sem érdekel, hogy milyen zenét szeret. A személye nem fontos.

Papp Lajos viszont attól lett híres, hogy közismerten szélsőséges szemléletét nem volt rest a nyilvánosság előtt is sorozatosan kifejteni. A szélsőséges alatt még véletlenül sem valami agyatlan, náci dologra gondolok, bár tény, hogy Papp leginkább az ősmagyarkodók között népszerű. Kicsit azt a benyomást is teszi az emberre, hogy nem egyszerű egészségügyi alkalmazottnak hiszi magát, hanem valamiféle modern sámánnak, aki a valóságos tehetségével, kitartásával (hiszen eredményei vitathatatlanok) és az ősi erők segítségével küzd a betegség és a halál ellen.

Nekem általában elég zavarosak voltak nyilatkozatai, nem tűntek túl tudományosnak, de általában csak csodálkoztam rajtuk. (Azt már tényleg csak így, zárójelben említem meg, hogy nem sajátos elképzelései miatt lehetetlenítették el a zseniális professzort irigy, névtelen, pártkatona ellenlábasai, hanem akkor, amikor nagyon is földi dolgokat kritizált. Konkrétan az SZDSZ tombolását az egészségügyben. Akkor gyorsan kirúgták. Tragikomikus. Ezt a kicsit másképp gondolkodó embert kipenderítik, hiába elsőrangú szakember, és noname, fehér köpenyes csinovnyikok ülnek a helyére...)

Most meg pont az üt vissza, amit én is hiányolni szoktam az orvosoknál. Vagyis, hogy nem csak szervek összességét látja, hanem egy embert. Mert én is azt vallom, nem az évek száma, hanem az élet minősége számít. De hiába vergődött volna csak Ocskay "rokkantnyugdíjas" sportolóként, 34 év azért nagyon kevés.

Viszont ami elképesztő, és végképp kivívta a tiszteletemet az a hibás döntés nyilvános beismerése. Ilyen alig történik, viszont például szolgálhatna mindenkinek.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr161028822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2009.03.27. 11:09:45

Tenyleg becsulendo hogy felvallalta, de ennek ellenere egy szivbeteg embert nem engedhetett volna jatszani megha az illetonek "meghal a lelke" akkor sem. Erre vannak a sportorvosok, hogy vedjek a sportolo egeszseget.

Az osszes sportorvos elutasitotta Ocskayt, erre o talalt olyat aki nem.
Nem tudom mi lehetett a hatterben, penz vagy "csak" meggyozodes, de ennek akkor sem lett volna szabad megtortennie "orvosi felugyelet" mellett.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.27. 11:16:23

Persze ebben egyetértünk, szerintem sem megalapozott ez a szakvélemény. Sajnos Papp Lajos keveri a dolgokat, és ennek most ez lett a következménye. De Ocskay is megérthette volna - beleértve a körülötte lévőket - hogy ha nem lehet, akkor nem lehet.

Először én is a pénzre gondoltam, de aztán megtudtam, hogy Papp az. És azt nagyon becsülöm, ha valaki belátja a hibáját. Hiába nem segít ez már a halotton.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.27. 11:48:02

Mindenki felelős, de csak az orvos ismerte el.

Ne kövezzetek meg, de amikor jött a hír, én azonnal doppingra gondoltam. Persze nem ismertem az előzményeket.

Nagyon ráférne már a profi sportra egy nagy átalakítás. Egyre undorítóbb dolgok történnek, egyre embertelenebb az egész.

Jó példa a Gattaca, mert az is az embertelenségről szól. Az űrhajósok orvosa - Papphoz hasonlóan - összekeverte a személyes véleményét a tudománnyal. Papp hite az emberi lélek erejében arra sarkallta, hogy a fizikai egészségnél fontosabb a teljes egészség. Vállalta hát a rizikót, tévedett, és ez lett a vége. (Ahogy a gattacás orvos is beteg fia miatt segít. Vagyis nem profi alapon. Egyébként ez a film leggyengébb dramaturgiai fordulata.)

Bár azt nem egészen értem, mit kellene eldönteni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.27. 12:49:33

@Dyson:
Nem baj, pont azt írtam, hogy szimpatikus. Csak nem éppen szakmai szemlélet egyelőre. És mellesleg meghalt egy ember.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.27. 15:04:42

Ha ez tényleg így volt, akkor minden tiszteletem Papp Lajosé, akit egyébként is nagyon nagyra tartok, még ha közéleti megnyilatkozásaival jórészt egyáltalán nem is értek egyet.

Hihetetlenül álszent dolog egy embert csak azért siratni és gyászolni, mert meghalt. Szerintem az élőhalott lét sokkal, de sokkal siratnivalóbb.

Ocskay Gábornak megadatott, hogy hős legyen.

Miért hibázott volna, aki ehhez közvetve vagy közvetlenül hozzájárult?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.04.03. 14:24:32

Kedves Amál!

Voltál már valaha hokimeccsen vagy láttál már legalább tévében? Tudod, Te egyáltalán ki volt Csicsó?
Kicsit pontosítva a leírtakat.
1. 2004 őszén Ocskaynál szívbetegséget állapítottak meg, azonnal el is tiltották.
2. 2005 elején újra megvizsgálták (fokozatosan nézték addig is), és úgy találták, hogy a betegség elmúlt.
3. Ekkor engedélyezték Neki a játékot, mert nem volt beteg. Persze, ha valakinek egyszer ilyen betegsége van, akkor azt bizonyára eltiltják mindentől, puszta óvatosságból. Hogy ne kockáztassanak. Ezt a felelősséget vállalta fel Papp, hogy akkor nem alkalmazta a "rutineljárást", hagyta, hogy Ocskay folytassa.
4. Gábor folyamatosan járt ellenőrzésre, legutóbb az idén télen volt. Nem mutattak ki semmit. Addigra lejátszott kb. 60-70 megterhelő meccset az idei szezonban...

Tehát nem eleve betegen játszott... Nem ismerem a szívbetegségeket, abszolút laikus véleményem szerint itt inkább olyasmiről lehetett szó, ami bármikor előjöhet annál, aki hajlamos rá, csak mondjuk nem jó provokálni a sorsot...

Vagyis simán lehet, hogy ha abbahagyja, akkor nyolcvanéves koráig él, de az is, hogy egy év múlva megkapja a szívrohamot...
süti beállítások módosítása