2008. december 15. 11:45 - Reckl_Amál

Trollmentesítés

Újabb érdekes ötletet jelentett be a blog.hu vezetése. Ezentúl megszűnik a regisztrálatlan hozzászólás lehetősége. Ez persze az Amál-olvasókat nem érinti, mert itt a második naptól az a rend, hogy csak regisztráltak szólhatnak hozzá. (l. http://inda.blog.hu/2008/12/12/valtozas_a_blog_hu_kommentezesebenentezes )

A troll-jelenség sajnos együtt jár azzal, hogy vannak gyáva, de bunkó emberek, akik így, a nick rejtekéből kikiabálnak valami csúnyát, és ettől nagynak és erősnek érzik magukat, pedig... Különösebben nem zavar ez már, mert szinte mind az Index címlapjáról vetődik ide, és szerencsére hamar tovább is áll. Nem, mondom, láttam már olyat, ahol a trollcsapatok szétvertek egy-egy témát, de többnyire nem zavarnak. A gyakorlott szem egyszerűen átugorja az ilyen hozzászólásokat.

Szóval a blog.hu Gépházának azon érvelése, hogy ez a blogszemét szűrhetősége miatt történik, azért nem teljesen hiteles.

Az első ilyen diktátumszerűséget akkor tapasztaltuk, amikor a bloggernek el kellett döntenie, akar hirdetéseket (és címlapot) vagy nem. Akkor ez nagyon fölkavarta a blog.hu-t. Sok blogger mélázott el a lehetőségeken, érvelt - ellenérvelt, aztán eljött a döntés napja, és azóta sok minden nem változott. Engem érdekelne, kik lettek Sült galambok például. Szerintem nem árt tudni, ki az, akit az Index érdemesnek tart erre a címre. De az is érdekes, hogy múlt héten a Fika büszke és nemes Csizmás Kandúr státusza ellenére a címlapon töltött pár órát. Természetesen nem irigylem Rékuctól ezt a kis időt, csak feltűnt ez a dolog. Olyan bloggerek, akik nem kerültek ki a váltás óta, de teveként tűrik a hirdetéseket, joggal kérdezhetnék, hogy is van ez?

Úgy gondolom, hogy mindezek hátterében valami nagyobb terv áll. Trollokról beszélnek, de másra gondolnak. Az elképzelés lényege - minden jel erre mutat - hogy a blog.hu felhasználóit feltérképezzék marketing szempontból. Aki regisztrál, annak megvan a valós e-mail-címe. Persze most nem küldenek semmit, de ez miért ne változhatna meg?

Másrészt már tapasztaltam más helyekre történő regisztrálásnál, hogy feltesznek pár kérdést a nemet, a kort és a lakóhelyet illetően. A trükkökre hajlamos emberek ide persze megadhatnak kamu adatokat, de azért lesz egy kép a felhasználókról. Célzottabban lehet majd hirdetni.

Apropó hirdetések! Eszembe ötlött, vajon mindegy-e a hirdetőnek, milyen környezetben jelenik meg a reklámja. Nickeken keresztül meg lehet figyelni egy-egy felhasználó működését. Ha valaki hajlamos a vadulásra, azt lehet, hogy az Index-közeli vagy Sültgalamb féle blogokról le is tiltják.

Szóval az egész a kontrollról szól szerintem. Azt gondolom, erről hogy a közösségépítésnek nem biztos, hogy legjobb módja az ultimátum.

Cserébe olyan üveggyöngyöket ígérnek, mint a tökfölösleges, és valljuk be, néha kifejezetten zavaró avatarok lehetősége. Hagyjuk ezeket meg a fórumoknak!

Azonban tudom, ez a szolgáltatás ingyenes, és valamiből fenn kell tartani. Csak az zavar, hogy semmi beleszólásunk sincs az ilyesmibe, és még csak nem is őszinték hozzánk. Pedig az is igaz, hogy a kapcsolatunk nem egyoldalú. Mert az ő szerverükön fut ez az egész, de a tartalmat a bloggerek adják.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr87823536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.12.15. 12:26:57

Mit várunk el egy olyan szerveződéstől, mely hónapokig futtat olyan blogokat, mint a "Szegénység" vagy az "Ostoba pasik"?...

Én a magam részéről semmi jót. :-)

csarli firpo 2008.12.15. 12:37:39

Van jó és rossz vonzata is ennek. Épp tegnap történt egy 'vicces' dolog velem a bűvösszakács nevű blogon. Sose írtam még oda, tegnap feltettem egy totál szimpla kérdést ( hogy az ott megjelent írások a szerző saját szellemi termékei-e, vagy más, külföldi cikkek fordításai), 10 perc múlva már le lettem tiltva az oldalról, gondolom ip cím alapján. Hajrá demokrácia! Se csúnya szó nem volt a beíráspmban, se közönségesség, semmi. Úgy látszik valamire véletlenül rátapintottam. Mindenesetre ha már ide jutott a dolog, ajánlom az index-nek nézzen utána honnan származnak azok az írások, mert ha tényleg úgy van ahogy sejtem,akkor durva szerzői jogsértésben asszisztálnak.

Merguez 2008.12.15. 13:19:56

csarli firpo: Ott epp kereszttuzbe kerultel, egy masik troll pont ilyen jellegu kerdesekkel jelentkezett epp akkoriban.
Eleg szomoru viszont a helyzeted, ha nem tudod elkepzelni, hogy valaki Magyarorszagon kepes hasonlo szinvonalu irasokat sajat erejebol letenni az asztalra. De az is latszik, hogy joindulatu sejtesednek egyaltalan nem mentel utana. Ha megtetted volna, akkor villamgyorsan kiderul, hogy az emlitett irasok mind a szerzok szellemi termekei.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.15. 19:38:50

Abszolút egyetértek, annak ellenére, hogy én nem tartom rossz lépésnek a csak regisztrált hozzászólók kényszerét. A post elején az áll, hogy most meglesz az emberek 'valós emailcime', nos ezt az állitást vonnám egyedül kétségbe, hiszen rengetegen regisztrálnak az indára tipikus clzottan regisztrálásra használt emailcimmel, tehát a saját, magán cimet nagyon sokan nem adják ki ilyen célokra.
Viszont jogos a felvetés, hogy mely blogok rendelkeznek Sült Galamb státusszal - a BKVF és a Szakitós egészen biztos, de ezeken kivül? Szerintem korrekt volna ezt nyilvános adatként közölni.
Ja és helyesbitek: a múlt héten két Fikapost is kint volt cimlapon: a pornós és az autós :) azt mondták, ez ritka lesz, mint a fehér holló. Én azt mondom, hajrá igy tovább :) de tényleg érdekes volna tudni, miért kerültem mégis ki, amikor a blog már semmilyen hirdetési bevételt nem hoz az Indexnek.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.16. 08:45:43

Amál, szerintem nem akarod tudni, kik a Sültgalambok. Illetve máshogy fogalmazva: valószínűleg 75% pontossággal be tudnánk lőni.

Merguez: Mi az, hogy MÁSIK troll. csarli filpo nekem a legkevésbé sem tűnik annak. szóval...

Apropó, Rékuc: nagy a csönd a kitiltás kapcsán... (Választ nem várok.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.16. 13:08:58

nem értem, milyen kitiltásról beszélsz... ha jól tudom, nem szólítottál meg közvetlenül (lásd email, privát üzenet) ezzel kapcsolatban. Amennyiben megteszed, természetesen haladéktalanul fogok válaszolni.
Az ilyen olyan blogokon való megszólításaimat, meg azt, hogy most épp mi bajod a kitiltással, sajnos nem áll módomban nyomon követni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.16. 14:28:55

Nem tudom, rossz ötlet-e. Nálam eleve nem szólhat hozzá olyan, akinek nincs Indapassa. Egyszerűen csak nehezen hiszem el, hogy a blog.hu-t ez foglalkoztatná.

Akartam szólni emiatt a kitiltós dolog miatt. Szerintem ez a vita már lezárult, ill. én is jobbnak tartanám, ha inkább egy privát csatornán folytatódna.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.16. 23:03:21

bocs

Én alapból úgy állítottam be, hogy csak regisztráltak szólhassanak hozzá. Szerintem ez a minimum.
Az index meg álságos. Nem lepődnék meg, ha hamarosan kitalálnák, hogy fizetni kell a bloghelyért...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.17. 10:32:34

Semmi gond.

Mellesleg én is ettől tartok. Sok blognak ma már fix közönsége van, a blogolás életforma, nem szívesen mond le róla az ember. Azt is el tudom képzelni, hogy ezek csak tesztek, hogy tűrjük a változásokat.

milena 2008.12.17. 11:19:53

Aranyos ez a trollocska a képen, én bizony etetném :)

Szerintem volt már a blog.hu-nak durvább húzása is ennél, méghozzá akkor, amikor _visszamenőleg_ listázhatóvá tette az összes kommentünket. Amikor néhányan panaszkodtak az indablogban, Sztahanov annyit bírt nekik válaszolni, hogy csináljanak új regisztrációt. Ez nem valami jó ötlet, mert a régi regisztráció kommentjei attól még listázhatók maradnak.

Vagyunk páran, akik meggondoltabban kommenteltünk volna, ha ezt előre tudjuk, különböző nickek alatt írtuk volna a publikus és a nyilvánosan elérhető, de nem reklámozandó blogjainkat, stb.

Szerintem sem az a blog.hu célja ezzel, hogy a trolloktól védjen minket, hiszen aki akarta, már korábban is beállíthatta, hogy csak belépett nickek kommentelhessenek. Eléggé átlátszó az érvelésük. Hogy mi a valódi cél, háát... valószínűleg az, amit te írsz.

Egy szép napon arra eszmélünk, hogy a név-születésiidő-anyjaneve kombináció lesz a nickünk :)

Végezetül, ha már Csarli Firpo elsírhatta a bánatát, hadd sírjam el én is: van egy irl barátnőm (?), aki külföldre kimenvén blogot nyitott, hogy ott mesélhesse el élményeit. Nagyon privát jellegű a dolog, olyan, mintha íméleket rakna ki posztba. Ebben a szellemiségben beírtam neki kommentbe (nem erről a nickemről), hogy ha gondolja, megadom az ímélcímét egy kinti barátnőmnek, hátha tud segíteni munkaügyben. Erre kimoderált. Eléggé rosszul esett a dolog.

Ennyi volt, megszűntem :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.17. 12:22:05

Jaj, nehogy megszűnj! :)

Engem még sosem moderáltak ki, pedig azért hozzászólogatok itt-ott.

Illetve egyszer regisztráltam egy Monty Python fórumra, és rögtön az első topicomat egy órán belül lezárták. Arra kérdeztem rá, pontosan hogy is volt, amikor a Vatikán tiltakozott a Brian élete miatt. Erre olyan mennyiségű és durvaságú egyházellenes kommentfolyam indult, hogy a modok jobbnak látták lezárni a témát. :D

milena 2008.12.17. 13:41:23

Nem szűntem meg :)

Nem is gondolná az ember, milyen rossz érzés tud lenni, ha kimoderálják, amíg nem tapasztalta a saját bőrén. Főleg akkor, ha indoklást sem kap hozzá.

Írtam a hölgynek még egy kommentet, hogy mégis mi volt ez, azt is kimoderálta, de akkor legalább írt ímélt. Egyszerűen nem értem. A blogja tele van személyes információkkal és utalgatásokkal, melyek szerintem sokkal kevésbé tartoznak másokra, mint az én kommentem. Főleg annak tükrében, hogy írt az álláskeresésről.

Oké, mindenki úr a saját blogján, minden kommentelőnek el kell fogadnia az ottani szabályokat, ha vannak ilyenek. Nála viszont egyáltalán nem jött át, milyen viselkedést vár el.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.17. 13:50:53

Örülök, hogy mégsem. :)

Elhiszem, főleg, hogy Te nem vagy troll.

De az is igaz, hogy a másik oldalon is nagyon rosszul tudnak esni egyes beírások.

Én többek között azért nem moderálok, mert nagyon nehéz. Mi az, ami még belefér, mi az, ami már nem? Egyébként eddig kétszer moderáltam érdemi kommentet még a leges-legelején. Az elsőt azt ma már nem moderálnám, a másikon elgondolkodnék, de mivel nem moderálunk...

milena 2008.12.17. 14:39:37

Igen, el tudom képzelni. Talán az a legrosszabb, mikor nem azért szólnak be, mert nem értik, mit akarsz mondani, hanem amikor értik.

Szerintem sem jó moderálni. A kommentjével ugye magát minősíti az ember, és nem a szerzőt vagy a többi kommentelőt. Én talán akkor moderálnék, ha valamelyik kedves, békés olvasómnak esne neki valaki, és ha őt ez zavarná.

Ziebi 2008.12.18. 20:08:40

Sziasztok :)

Én is ezen gondolkodtam, mi lesz a következő lépés? Fizetős lesz a blog, vagy mi? Minden esetre szorgalmasan mentegetem a tartalmát, mert mindent összevetve azért sok meló volt megcsinálni olyanra amilyen. Ha úgy adódik költöztetem, aztán majd lesz valami...vagy abbahagyom...Szerencsére nekem még soha nem kellett moderálnom, igaz nem is nézik naponta több ezren az oldalamat. :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.12.20. 20:06:24

Hmm... Azért felesztőként annyit hagy jegyezzek meg, hogy sokkal egyszerűbb egyféle módon kezelni a dolgokat, mint kétféleképpen... Persze megint kérdés, hogy miért kell a kommenteket ennyire összeköthetően nyilvántartani...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.22. 20:23:43

jacint70: "Azért felesztőként annyit hagy jegyezzek meg, hogy sokkal egyszerűbb egyféle módon kezelni a dolgokat, mint kétféleképpen..."

Ez igaz, csak szerintem nem nagyon van olyan, hogy egy cég a fejlesztők szempontjai miatt hozzon egy ilyen döntést. Ezt csak valamilyen üzleti szempont diktálhatta. Én is azt gondolom, a reklámozással függ össze a dolog, a regisztrált hozzászólók gondolom többet érnek, amikor értékesítik a blog.hu reklámjait.

Ezzel együtt szerintem kozkázatos a döntés: akik most regisztrálnak az új rendszer miatt, azok a jelentik a nyereséget, akik viszont eddig kommenteltek, de most eltűnnek, azok a veszteséget. Hogy ez hogy fog aránylani (és hány elvesztett kommentelőt kompenzál egy új indapass-os), az dönti el, okos döntés volt-e.

Meg persze kérdés, hány blog fog költözni emiatt. Panaszkodni sokan panaszkodnak, költözni nyílván kevesebben fognak, de azért lesznek páran, az is veszteség.

Ezek lehetnek - gondolom én - a blog.hu szempontjai.

Merthogy nekem viszont nem tetszik az "új rend".

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.12.22. 20:49:21

Emiatt nem érdemes költözni. Én már regisztrált vagyok, és beállítás szerint folyamatosan bejelentkezve, engem mint felhasználót nem befolyásol.

Én azért fanyalgok, mert a magát szuperfrankónak beállító Index most erősen mellébeszél.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.22. 21:32:35

Én se költöznék el csak ezért, de ezt minden blogíró maga dönti el.

Te eleve csak regisztráltakat engedsz, be, tehát Neked mindegy. De van olyan blog, aki eddig mindenkit beengedett. Ha valakinek sok nem-regisztrált kommentelője volt eddig, most meg nem lesz egy se, azt meg tudom érteni, ha a költözés mellett dönt.

Az álságos indoklásról mondottakkal egyetértek, ez is az okok között van, ami miatt nekem se tetszik a dolog.
süti beállítások módosítása