2008. július 30. 14:29 - Reckl_Amál

Nem lennék mai fiatal

Még abban a szerencsés korban vagyok, amikor kimondhatom, nem lennék tíz évvel fiatalabb. Semmi pénzért.

Az átlagos mai fiatal életvitele és -szemlélete rendkívül távol áll tőlem. Úgyis mondhatnám, idegenkedem attól, ahogyan ma sokan élnek/ élni kényszerülnek a tizenévesek közül. Fontos kitétel ez egyébként, mert annyira öreg azért nem vagyok, hogy azt higgyem, a generáció X eleve romlottabb, butább és általában rosszabb, mint mi voltunk. Csupán arra kívánok rávilágítani, mekkora szakadék tátong köztük és köztem. Mennyire furcsa nekem az a világ, amelyben ők élnek, mennyire idegen és távoli az egész életük. Mintha nem csupán tíz év választana minket el, hanem egy komplett világ.

Két dolgot azért feltétlenül el kell mondanom az igazság kedvéért. Egyrészt én akkor sem voltam átlagos, amikor tizenéves voltam.

Másrészt azok a jelenségek, amelyek miatt én most ostorozni fogom a fiatalokat, nem feltétlenül az ő hibájuk. Az egész világ rosszabb lett kicsit. Illetve tárgyilagosan fogalmazva: eltolódtak az értékek egy olyan irányba, amely nekem nem tetszik.

Lássuk, merre is!

1. Cigaretta, alkohol, drog

Lehetne külön-külön bontani, de lényegében ugyanarról van szó: vannak ezek a káros, gusztustalan szokások, amelyek a majmolásra oly' hajlamos tinik átvesznek, mert az olyan nagyos. Aztán nem tudnak tőle szabadulni, mert leszokni nehezebb, mint gondolnák.
És persze a csajozós/ pasizós vonalról sem szabad elfelejtkezni. Míg a cigaretta csak erotikus, ill. hasznos segítség a beszélgetések kezdeményezésében, addig a drogok (az alkohol is az, csak legális) oldják a feszültséget, leépítik a gátlásokat.
Nagyon taszító látni azt a már tizenéves korban is negatív IQ-val rendelkező tinicsordát, akik a Zöld Pardon, ill. hasonló helyek környékén üveges tekintettel csámborognak, nem ritkán balesetveszélyesen az úttesten. Ez volna a felhőtlen boldogság? Nekem biztos nem.

2. Kurválkodás

Lánykák szokása, hogy amint valami kis mellkezdemény kezd kialakulni gyermeki testükön azt azonnal meg kell mutatni a külvilágnak. Minek? Egyszer egy evangélikus istentiszteleten mondta a lelkész, hogy nagyon sajnálja a mai fiatal nőket, hogy ennyire nincs önbecsülésük. Azt hiszik, csak akkor kellenek, ha önmagukból kifordulva, önmagukat egyáltalán nem tisztelve kell kidobniuk a húspiacra. Én nem vagyok igazán vallásos, de ezzel egyet tudok érteni. Tényleg szomorú, hogy ma az a benyomás keletkezik a csajokban, mindent ki kell dobniuk az ellenkező nem szimpátiájáért.
Már megjelentek a lotyó-anyák egyébként. Minden nap látok a buszon fiatal nőket (ők csak öt évvel fiatalabbak), akik kicsi gyerekek kezét szorítják műkörömépítők által kicsicsázott kezükkel, öltözékük bármelyik kocsisoron elmenne. Ilyen emberek nevelnek gyereket!

3. Nyálgúnárok, plasztikmachók és hmcs2000

Az én ifjúkoromban minden nap láttam hip hop-osokat, akik a fenékről félig lecsúszott nadrág divatnak hódoltak. Jókat nevettem rajtuk, reméltem, elesnek bő gatyáikban.
Mára megjelentek újabb hajmeresztő divatok a fiúk terén is.
Vannak egyrészt a zselé-imádók, aki állandóan bezselézett hajjal mennek mindenhová. A súlyosabb változat szolárium/ önbarnító segítségével fokozza a természetellenesség hatását.
Plasztikmachóknak azokat a tizenéves fiúkat nevezem, akik el vannak ájulva maguktól, ill. férfiúi képességeiktől. A macho szó hímet jelent spanyolul, vagyis ha emberre használjuk, akkor olyan embert értünk alatta, akinek a neme a legfőbb erénye. Vannak ilyen férfiak, legyenek, nem zavarnak.
De amikor egy tizenhét éves döngeti a mellét, hogy ő bizony már száz nővel is..., hát az finoman szólva röhejes. Mit akarhat ezzel kompenzálni?
A hmcs2000 a nyálgúnár és a plasztikmacho érdekes elegye. Mert míg előbbi leginkább saját magának akar imponálni, a második meg a nőknek, addig a hmcs2000 egyszerre hajt mindkettőre. Általában gazdag szülei vannak, ezért mindig neki van meg először a legújabb mobil, ha valamilyen csoda folytán leérettségizik, autó alatt nem is fogad el ajándékot stb. Általában onnan lehet felismerni, hogy mindig mackónadrágban és mégis úgy érzi, hogy sportos imidzséhez megy a zselé. Frappáns.

4. Jó családból valók

Ha már szóba kerültek a rút anyagiak, feltétlenül el kell mondanom, mennyire taszít, hogy ma az iskola udvarán az anyagi helyzet szerint alakulnak ki a klikkek, természetesen a szülők anyagi helyzetéről beszélünk. Tehát a gazdag gyereket még amiatt sem lehet tisztelni, hogy sokat dolgozott érte. Mert általában nem.
Bevallom, régi baráti köröm kicsit meg is vetette az ilyen újgazdagokat. De ma az már nem is ember, akinek nincs mobilja, mp3-a és persze számítógépe. Ennek leggusztustalanabb lecsapódása, amikor valakit azért közösítenek ki, mert a ruhái nem márkásak. Egyébként ez nem magyar vívmány. Erről a jelenségről a Spektrumon hallottam jó pár évvel ezelőtt, és büszke voltam, hogy nálunk azért ez nem gyűrűzött be. Hát, jelentem, sikerült ezt is átvenni! Undorító!

5. Iskolai problémák

Már ez a blog is lerágott egy darabot abból a csontból, amelyen a média idén tavasszal lakmározott, az iskola erőszak bűzös cupákjáról. Ettől függetlenül nem ezt tartom a mai oktatás legnagyobb csődjének. A tanárverések azért nem elterjedtek, a diákok pedig ősidők óta verekedtek egymással. Bevallom, egyszer én is kaptam azért szaktanárit, mert egy barátnőmmel a sírásig vertünk egy fiút, igaz, ő megérdemelte. Persze ez nem volt brutális, inkább csak a megalázottság ríkatta meg. Ha az iskolai agresszióról beszélünk, akkor inkább a kegyetlenségről kell beszélni.
De ennél nagyobb, vagyis általánosabb gond, hogy ma egész egyszerűen nem éri meg suliba járni. Egyrészt mert nincs miért tanulni, másrészt mert nincs kitől. A mai oktatási rendszer nem képez igazi szakembereket, ahogy a Béka-blogon írták, leginkább Vágó István aktuális vetélkedőjére készít föl. A lexikális tudás ugyan nagyon derék dolog, viszont korszerűtlen. Egy perc alatt megtudhatunk bármit. Csak annyit kell megtanulni, mit hol keressünk. Egyedül a nyelvek szintjén már csak helye a hagyományos magolós tanulásnak. Sajnos viszont a nyelveket különösen rosszul oktatják. Én részben fordító is vagyok, és megdöbbent hogy az egyébként nyelvvizsgával rendelkező kollégáim milyen primitív szövegeket küldenek néha, mert képtelenek értelmezni.
A másik súlyos és már itt is körülírt probléma a tanári alkalmatlanság. A kezdeteket már én is tapasztaltam. A fiatal tanáraink egy része már akkor is a kontraszelektív társaságból jött, vagyis azok közül, akik a tanári pályát kényszerből választották. Alkalmatlanságuk ijesztő volt. Mára ezek a tanárok ellepték az iskolákat, sajnos az én alma materemet is. Rossz látni, milyen emberek állnak a gyerekek előtt. Semmi hitelük, semmi tekintélyük...
Az meg egy rossz vicc, hogy a felvételizők 80%-át fölvették valamilyen felsőoktatási intézménybe.

6. Érzéketlenség

Most átmegyek nyugdíjasba, ha eddig nem tettem volna már eléggé. Akár arról van szó, hogy a buszon át kellene adni valakinek a helyet, akár a jótékonyságról, az érdeklődés hiánya megdöbbentő. A koldusokat én sem szeretem különösebben, de nem is zavarnak, amíg nem erőszakoskodnak. Megdöbbenve látom, hogy sok fiatalt nemcsak nem érinti meg a sorsa ezeknek az embereknek (mert még, ugye, naív a szentem), de még bele is rúgnak a földön fekvő szerencsétlenekbe. Egyszer szó szerint meg is tették fényes nappal, közben röhögtek. Miféle ember az ilyen?
Olvastam, hogy egy elméleti felmérés szerint a tizenéves generáció a legkevésbé adakozó. Tehát nem konkrét összeget kértek, nyugodtan válaszolhatták volna, hogy persze, adnának. De nem, a fiatalok még csak a filantrópia látszatát sem akarják kelteni.

Lehetne még hosszasan folytatni. Nem kizárt, hogy ezzel a témával még foglalkozik a blog. Ugyanis ezek a tünetek biztos nem szűnnek meg azzal, hogy ez a generáció fölnő. A németekről mondták régebben, hogy középiskolás korukban fékevesztettek, de ez azért jó, mert felnőttként már nincs meg bennük az inger, hogy mindentkipróbáljanak. Ez az én korosztályomra már nagyon nem igaz. Lehet, hogy németek csak tíz évvel járnak előttünk?

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr64592768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.07.30. 14:51:19

Bár most belülről más, de mindig is volt "bezzeg a mi időnkben" mentalitás. Ez így volt, így van, és mindig is így lesz. A világ meg sose dőlt össze.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.30. 17:41:56

Egyetértek phaidros-szal. A legtöbb itt leírt jelenség már réges-régóta létezik.

Az viszont igaz, hogy az iskola (és így az általános értelmi színvonal) válságban van.

Nem a drogozással van a baj, hanem azzal, ha valaki nem tudja, mi a baj a drogozással.

sir Sör Béla 2008.07.30. 21:04:54

A drogozással és alkohollal az a baj, hogy hozzá tudnak jutni. Nem arról van szó, hogy egy 17 éves fiatal ne igyon meg soha egy pohár sört. De nem lehet árnyalni. Így jó az, hogy 18 év alatt no alkohol, cigi. Persze azért nem okoz gondot hozzájutniuk...

A kábítószer meg a másik. Ezeknek a mai gyerekeknek (mert azok!) annyi pénzük van, mint a szemét! Túl sok a zsebpénz. És ezért semmit nem tesznek! Ez csak úgy jár nekik. Én sose kaptam zsebpénzt. Ha kellett valami, arra igen. De csak úgy, hogy legyen, nem. És minden nyáron dolgoztam. A keresetemet meg kottákra költöttem. (Nyilván én sem vagyok normális!)

Ami mez a ZP-t illeti. Réges régen, mikor én még fiatal voltam, volt olyan, hogy tinidisco. (Én nem voltam soha... A szomszédaim meséltek róla.) Ott volt belépési korhatár, nem volt alkohol, és 9-ig vagy 10-ig tartott. Aztán nyomás haza! És utána volt rendes buli, ahova nem engedték be a kiskorúakat (emiatt rinyált a szomszédom). És ez kb. 10-12 éve volt. Szóval nem régen.

Ha mostanában megyek szórakozni, minden tele van "gyerekekkel". ZP-be elvből nem megyek. Tiszta ovi. De a kocsmák nagy része is az. (Sirály és társaik...) Arról meg nem beszélek, mi van hajnal 2 tájban az éjszakai buszon... - És akkor még nem haza mennek!!!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.31. 09:03:03

Én sem azt írtam, hogy ezek most jelentek meg. Csak arról van szó, hogy ma a részegség és a dohányzás általános, és szinte természetes, néhol kötelező eleme a tinédzser életének. Azért ez nem volt.

Nem tudom, emlékeztek-e rá, hogy felkavarta az állóvizet, amikor a német vizsgára egyik osztálytársunk befüvezve jött be, mert annyira izgult.

Szóval nem a jelenségekről, hanem azok mértékéről szól a cikk.

Azért abban egyetérthetünk, hogy összességében rosszabb világban élünk, mint akkor. Ezt úgy mondom, hogy személy szerint nem élek rosszabbul (sokkal jobban sem), mint akkor. Egyszerűen csak nem tetszik ez a sok értéktelenség, butaság és hogy a látszat mindennél fontosabb.

sir Sör Béla 2008.07.31. 11:31:50

Egyetértek Amállal!

(És emlékszem...)

sir Sör Béla 2008.07.31. 11:36:41

Egyébként meg láttam befüvezett embereket (nem tiniket), és gusztustalan! Azt se tudják, mi van körülöttük. Abban meg nem értek egyet, hogy olyan, mint az alkohol. Borból meg lehet inni egy pohárral, vagy egy pohár sört, de attól nem leszel olyan állapotban, mint egy füves cigitől, vagy egy tablettától.

Mondjuk a cigarettát nem szeretem, mert büdös.

De az alkohollal alapvetően nincs bajom. (Nyilván nem mértéktelenül.) Azért egy pohár vörösbor (abból sem a tablettás fajta) még jót is tesz a szervezetnek. Az is tény, hogy nem 12-14 éves korban!!!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.31. 12:43:33

Drogot nem próbáltam, de megbízható forrásból hallottam, hogy azért egy szippantás jointtól szintén nem veszti el a teljes kontrollját az ember. Csak "emelkedetebb" a hangulata kicsit.

Az alkohol veszélyes, mert alábecsülik a hatását. Magyarországon egyébként nagyobb addiktológiai probléma, mint a kábítószerek, és ez a fiatalokra is igaz.

sir Sör Béla 2008.07.31. 19:25:44

Kedves Dyson!

Nem arról van szó, hogy valaki egyszer az életében egyet szippantott egy füves cigiből, és máris drogos. És nyilván nem jó az alkoholizmus sem. Sőt! A tiniknél (mert ne feledd el, hogy nem Rólad van szó, hanem a 10 évvel fiatalabbakról) egyik sem jobb, mint a másik. Nem csak azért mert a szervezetük még alakulóban van, hanem azért is, mert nem érzik a korlátokat. Nem tudják, hogy hol a határ. Vagy nem tudják, hogy a határ átlépése milyen következményekkel jár. És bizony mérlegelni sem tudnak.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.01. 08:38:56

Dysonnál még csak 6 - 7 évvel fiatalabbak... :)

Csöncsön majd kijavít, ha nem jól gondolom, de most azt hiszem, Karinthy-től való az idézet.

"Ne ámulj a kokainistán. Gondolkozz az okain is tán s megérted."

Vagyis a megoldás az lenne, ha az okokat megszüntetnék. Nem a mondvacsinált okokra gondolok, hogy szegénység, kilátástalanság stb. Mert ha ezek valós okok lennének, akkor minden szegény ember függő lenne, pedig nem az. Sőt, pl. a kábítószer inkább a gazdagok hóbortja.

Az kellene, hogy a gyerekeket eleve drogellenesen nevelik. Nem pusztán tiltásra gondolok, hanem pl. arra, hogy a szülők sem egy felessel kezdik a napot.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.01. 08:42:48

József Attilától, elnézést. (Közben magamtól is rájöttem.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.01. 14:49:57

Hehe. :-)) Ez Kosztolányi.

Csodálkozol a kokainistán, és nem érted?
Gondolkozzál az okainistán, és megérted!


Egyébként nagyon mélyértelmű kétsoros...

ZmanUK 2008.08.19. 17:49:03

Nos, amit Amal leirt az voltakeppen egy jo jellemrajza lett a magyar tarsadalom par retegenek.

Azt kell mondjam hogy Nyugaton, Angliaban a helyzet sokkal de sokkal szornyubb, es ahogy latom, Magyarorszag a hihetetlen gyors "balkanizalodas" mellett, sajnos magara kapja meg a nyugati tarsadalmak altal kialakitott negativ trendeket is.

Angliaban a fiatalaok tobbet isznak. Nem is csak tobbet, hanem RENGETEGET. Igen fiatal koruk ota kokainoznak, bandaznak. Nem viselkednek tisztelettudoan senkivel szemben sem. Ha kell beledrugnak, megutnek, felveszik a mobiljukra es rohogve tovabb kuldik.
Ha meg nem vagy szerencses, akkor meg megvernek, megrugdalnak, esetleg megszurnak, vagy lelonek. Ez is van szepszammal.

Szoval a magyar helyzet is aggaszto, es nem kellene megvalni mig az angol szintig romlik le.

Egy indexes cikkben olvastam hogy Europaban a mi lanyaink a legjobb kurvak. Mindenki erre asszocial rolunk. Es ez teljesen igy van. Nezzunk csak korul, nalunk miert kell egy nonek kurvakent oltoznie, viselkednie hogy "elfogadjak"? Ez miert nincs mashol igy?

Az egesz orszagot ki kellene telepiteni, es mindent ujrakezdeni, mert ez az okoskodos balkani mentalitast mar "atnevelni" nem lehet. Azt hiszitek a fiatalokkal van a baj? Lof@szt. Minden a szulokkel kezdodik...

Afu-Ra 2008.08.24. 21:26:11

Hali. Úgyérzem meg kell védenem "magunkat". Vannak kivételek. Valós amit leirtál annyit hozzátennék hogy ismerek olyat aki 13 éves és napi szinten füvezik,cigizik, iszik. Elcseszett egy generáció, de mint mondtam vannak kivételek. Nem magamat fényezem de személy szerint sose cigiznék, innék stb. Sportolok és kitűnő tanuló vagyok./ha tudok akkor pl. áprilisba országos versenyre megyek./ Gitározni akartam megtanulni de rosz vagyok és annyira időm sincs :D
Magamnak megcsinálom a kajámat (már több mint féléve) mindent amire nekem szükségem van és ha kell akár családnak is csinálok kaját. Ez így most eléggé beképzeltnek tűnhet, nem ez volt a célom, csak hogy lásd mindig vannak kivételek :) Ugyanígy több ismerősöm is undorítónak találja a saját generácionkat, de nemcsak ők a hibásak, a suliba a 12-13 éves kölyök a tanár előtt cigizett. És semmit se tett a tanár..... Ettől függetlenül én nem érzem magam külömbnek, jobbnak, énis ember vagyok de tudom hogy egy valami segített hogy most ne részegen feküdjek. Ez pedig a sport, egy sporotlói életvitelbe ez nem fér bele. Ha valami kérdésed lenne csak nyugodtan.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.25. 09:01:00

Köszönöm, kedves vagy! Annyira öreg azért nem vagyok, mint talán ezekből a sorokból látszik... :)

Természetesen tudom, hogy nem mindenki ilyen, és azt meg én mondom Neked, hogy az én generációm fiataljai között is volt sok tuskó, drogos meg egyéb aljanép.

A cikk célja és oka inkább a romló tendencia. Ahogy Te is írod, a hülyegyerek már 12 évesen nyugodtan rágyújt a tanár szeme láttára. (Már az is megérne egy misét, miért nem csapja ki a kezéből a tanár a cigarettát?) Nálunk még azért a 18 évesek is "elbújtak" cigizni. Mindenki, a tanárok is tudták, hogy hova, de mégsem azt gondolták, nekik mindent lehet, hogy rájuk a szabályok nem vonatkoznak.

Szóval örülök, hogy beírtál, jó hallani a józan ifjúság hangját is!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.25. 16:06:14

Igen, talán pont ebben van a lényegi különbség: a mi generációnk még "elbújt" cigizni.

Csutka 2008.09.13. 16:40:34

Jó post. Teljesen egyetértek mindennel. Pl. néha mi is megkérdezzük hogy ezt-azt meg mi a fenéért kell megtanulni, válasz: "Hátőő, ha elmész egy vetélkedőbe lehet hogy megkérdezik."
p.s.: blog bookmarked ;)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.09.16. 09:57:32

Akkor sorban:

1. a középiskolai osztályom 9.-ben elment kocsmázni. Az egész osztály. Mindez 2003-ban. Én nem mentem. De alapvetőern legtöbben a 8-os osztálybulin (2002) rúgtak be először. (Én 2006-ban)

Azt látom, a legális drogok kipróbálásanak ideje korábbra tolódik. Nem jó. Mi a haverokkal 16 évesen ittunk először sört. És akkor is csak egyet.

2. Igaz szóról szóra.

3. Ez is. Nyálgúnárok a mibiljukkal is villognak ám. Szerintem teljesen másra való a mobil, de lásd az írásomat a témában.
bandeenator.blog.hu/2008/02/22/a_mobiltelefon_es_a_kozossegi_zenehallgatas

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.09.16. 10:01:37

4. Erre is választ ad az írásom. Ha valaki EZÉRT kirekesztendő, no comment.
Van mp3-am, és jó telefonom. De NEM erre kell. Hanem használni. Mindezekhez teszem hozzá, hogy rádiógyűjtő vagyok, érdekel a technika, de ez a fajta felhasználás elveszi a kedvem a modernitástól.

5.Iskola: volt alsós osztálytársam mesélte, hogy milyen öltözékű emberek mentek tanítónak.Alsósokhoz.
Ő a szívvel-lélekkel tanárnak menne kategóriából való, pedagóguscsaládból. Szóval ismételten igaz.
A tanárverés: való igaz, az agresszió fontos tényező. Annak idejn elkezdtem fejtegetni, csak 1 írás ajánlok, de anno kellőképpen felháborított, 20 éves létemre:
bandeenator.blog.hu/2008/03/27/tanarveres_magyar_modra

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.09.16. 10:06:17

6. egyet lehet kifogásolni: az erőszakos kéregetést. Ezt életkortól függetlenül.
Aki nem ad, annak lehet hogy a szülei sem, enyi a szociális érzékenységük.
Az adakozás önmagában nem megoldás. A megoldás a társadalomba való visszatérésük lenne.

DE! Van ennek 1 másik oldala: mégpedig az egyedülálló szülő által nevelt/nagycsaládos. Előbbi mindenképp azt látja otthon, hogy a szülője MINDENT megtesz a fennmaradásukért, másokban meg annyi sincs, hogy ne maguk alá piszkítsanak.
Egyszóval ha az ő anyja/apja képes dolgozni és ő(ke)t eltartani, akkor Budapesten BÁRKI találhat munkát.

Utóbbi jogos, előbbi pedig ne ítélkezzen, mert nincs mire föl.
Ami jogos: erőszakot nem tűrni.
süti beállítások módosítása