2009. július 13. 11:18 - Reckl_Amál

A csődbiztos

Retkes Attila máris olyat tett, amilyet az utóbbi években az SZDSZ-nek a környékén senki: reálisan vázolta a helyzetet. (Na jó, Horn Gábor spicces beszólása is elég pontos volt, csak épp nem hivatalos.)

Kóka János tényleg "vállalhatatlan". Tökéletes szóválasztás ez! Mert borzasztóan erős, borzasztóan igaz, mégsem mocskolódó. Igazi verdikt!

Mit is jelent ez a szó? Elsősorban azt, hogy a párt megvonja a támogatást Kókától. A SZDSZ elnöke nem akarja, hogy ez az ember fémjelezze őket, mert nem képesek vele azonosulni. És Retkes ebben is nagyon ügyes és elegáns egyszerre: nem karaktergyilkosságra készül (szakítva a nagypártok hagyományával), hiszen elmondja, régóta ismeri a Jánost, a személye ellen semmi kifogása. A politikai céljait és módszereit kritizálja, és azokon van is mit.

Elsőként a pannon puma-időszak gazdaságpolitikáját, melyet egy bravúros fogással a vagyonadó múlt heti fura megszavazásával zár le Retkes. És ebből könnyedén átlendül a frakció helytelen, már-már tisztességtelen vezetésére. Nem akar ő régi, mély sebekben vájkálni, elég neki annyi, hogy erre a nagy port kavart adóra utaljon. Az SZDSZ mint párt, a szervezet leköszönő elnöke, Fodor Gábor, és a frakció csaknem fele a vagyonadó ellen volt, de Kóka és barátai ezzel nem törődve, hozzásegítették az MSZP-t ehhez a sokat vitatott és vitatható törvényhez. Látszólag meggyőződésből, de Retkes sejteti, nem járt rosszul, aki Bajnai mellé állt.

Retkes jól keveri a kártyákat. Pontosan tudja, hogy a párt nagy része, különösen vidéken, mögé áll, ha Kókát támadja. Aki figyeli az SZDSZ sorsának alakulását, láthatja, hogy szinte mindenki a Kóka pártiak ellen fordult. A megyei vezetők például két hete adják egymás kezébe a kilincset Kálmán Olgánál az Egyenes beszédben, és egyikük sem fogta magát vissza, amikor Kókát kellett vádolni. Még olyan korifeusok, mint Demszky, is kiálltak az egykori gazdasági miniszter mögül. (Bár ő azért lehet, hogy csak érezte a friss szeleket, és igyekszik már előre jóban lenni az új pártvezetéssel. Jól helyezkedik, na!)

Retkes jól mérte föl a helyzetet: a döglődő párton úgy lehet segíteni, ha határozottan szakítanak az eddigi hibákkal. Ennek egyik látványos módszere, ha a nem kívánatos személyeket eltávolítja. Kóka mára - egyébként tegnapi szereplése után végképp, de erről később - hivatalosan is az ország legundorítóbb politikusa. Akinek sikerül őt semlegesíteni, az népszerűségre számíthat párton belül és kívül egyaránt.

Mert Retkes okosabb, mint elődje. Egyszerre képes kiszolgálni a pártbeli igényeket, és a választók kívánságait is. Annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt kb. két hete van köze az SZDSZ-hez, máris magára vállalta az SZDSZ összes bűnét: az 1994 - 1998 közötti koalíciót, a fölényeskedő pártvezetői stílust, az őszödi beszéd körüli némaságot, a 2006-os rendőri brutalitások nyugtázását, az ál-ellenzékiséget. Ő az első ebben a pártban, aki önkritikát gyakorol, anélkül, hogy a süllyedő hajóról rögtön a következő pillanatban a hűsítő habokba vetné magát. Ő az első ebben a pártban az elmúlt évtizedben, aki nem csak azokra hallgat és nem csak azoknak beszél, akik ott sündörögnek körülötte, hanem próbál nyitni mások felé is. Nem szdsz-eseket akar megszólítani (érdekes, hogy már az ő nemlétüknek a kimondása is újítás), hanem mindenkit, akiben a liberalizmusnak egy kis csírája még ott kókadozik. Sőt, liberalizmusról már csak én beszélek, mivel a szót teljesen lejáratták az utóbbi időben, Retkes már szabadelvűséget emleget.

Egészen pontosan nemzeti szabadelvűséget, hogy ezzel hárítsa a legsúklyosabb jobbos szitkot, az SZDSZ magyarellenes voltát. Célja, hogy a vidéken élő szabadelvűeket is megtalálják, hiszen valaha az SZDSZ országos párt volt. A szavazói nem tűntek el, csak már nem bíznak az SZDSZ-ben. Ha halványan emlékszünk még az EP-bukást megelőző kampányra, látjuk, mondanivaló már semmi sem maradt. Aki még mindig liberálisnak érezte magát, inkább szavazott az ismeretlen LMP-re.

Most Kóka nem mond le, sőt be is szólt az új elnöknek mondván, a pártból már csak a frakció működik, mintha az újdonsült elnök felelős lenne. Szegény hülye Kóka János! Nem is tudja, hogy beteges gőgjéből fakadó sértettsége mennyit segít Retkes Attilának! Egyrészt újfent bizonyította, hogy egy cseppnyi demokratikus érzék sem szorult belé. A párt küldöttei, vagyis a párttagok egyenes képviselői, nagy arányban szintén elküldték Kókát, ő mégis marad, és még neki áll feljebb. Kár, hogy ennek a sajnálatos módon a magyar közéletben tevékenykedő alaknak csak az nem rémlik, hogy a pártot évek óta félig-meddig ő irányítja. Az elcsalt elnökválasztást követően még elnök is volt. Sokkal inkább felelős ő a párt leamortizálódásáért, mint Retkes. (Pénteken még, amikor Fodor merészelte a csodálatosan muzsikáló frakcióvezetőt kritizálni, ő volt a hunyó. Tényleg elkéépesztő, hogy ilyen silány emberek /Nem politikusok! Emberek!/ idáig eljuthatnak.) Megint csak az látszik, ezt a szélhámost nem érdekli mások véleménye. Mit számít a tisztesség, mit számít az erkölcs? Neki jogilag joga van ott trónolni a frakcióvezetői székben, és ha talál elég követőt, akkor megint lehet Bajnaiék lakája.

De Retkes egyelőre kemény kezet ígér, fegyelmit és akát kizárást is, ha Kóka önként nem veti magát alá a párt döntésének. Mert a jog nem mindig az ő oldalán áll. Bár azért ez elég kisgazdás megoldás lenne. De Torgyán is zárt ki annak idején olyanokat, akik bőven megérdemelték...

Szóval, ha sikerülne Retkesnek mindezt végigvinni, akkor talán van esély. Mert egy épkézláb liberális pártra szükség lenne. Sokan igenis örülnének, ha lenne hathatós ellenpontja a "szent turulra" felesküdő katonás bandának. Persze nem olyan, aki csak vádaskodni tud, és a védelme csak bizonyos emberekre terjed ki. Hanem egy olyan párt, amelyik nem csak nevében szabad és független.

Azt egyébként, hogy Retkes Attila jó irányt választott, a ma reggeli újságíró-attak is bizonyítja. A Nap tv Keresztűz rovatában úgy támadták a szoci közeli kérdezők, hogy csak na!

Egy nagy hibája van Retkesnek, hogy nem korábban jött. Mert egyátalán nem biztos, hogy ez sikerül. Az SZDSZ-t már csak gépek tartják életben, Dr. Kóka pedig már fel is ajánlott pár szervet a szintén nagyon beteg MSZP-nek.

De Retkes Attila legalább megpróbálja. És ez jó!

12 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr331243162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.07.13. 15:19:10

Az SZDSZ színháza bemutatjaLehet a kiábrándultság mondatja ezt velem, de a mostani történések, azt sugalljak, hogy egy ügyesen megkomponált színjátékot láthatunk. Az SZDSZ-ben, ahogyan a többi pártban sem hülyék ülnek, vagy ha igen, akkor azok vagy margin…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.13. 12:22:02

Kár, hogy nem lehet hozzászólni:

index.hu/velemeny/eheti/2009/07/13/szdszover/

Kóka csak romokat hagyott maga után, amerre csak járt. Mit védi őt Tóta W.?

Mindenkinek ártott, az SZDSZ-nek és az országnak is. Az SZDSZ-t (elvileg) leszarom, de az országot nem.

Tóta W. Retkest nevezi bábnak, akkor Kóka micsoda? Seggfej Barbie?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.13. 12:24:48

Szerintem inkább a média állt ki Kóka mögül, ezért tűnik úgy, mintha a párt állt volna ki mögüle. A párt valószínűleg továbbra is megosztott; nem elvek, inkább érdekek mentén.

Amúgy Kókának sok hibája mellett egyetlen érdeme azért vitathatatlanul van: eredményeen szétverte és a közvélemény szemében lenullázta ezt a nagyképű tolvajbandát.
:-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.13. 12:55:26

Hát igen, ezt a Kill the radical blogon is írják.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.07.13. 15:57:51

Nem hinném,hogy Demszky pedálozni akarna.A következő választáson sem akar indulni.Ha vágyott volna rá,most pártelnök is lehetne..Ezzel a névvel sajnos nem rúghat labdába az új elnök a választók előtt..Nagyon szerencsétlennek tartom,ha valaki 37 év alatt nem tudja megváltoztatni ezt a vállalhatatlan családnevet..Pláne,ha politikai ambíciói vannak..Most aztán lesz muníciója a szélsőjobbnak..Van mit ordibálni az utcákon:"retkesek,retkes szdsz",stb..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.07.13. 15:58:48

@RUSZKIBAKA: Kopasz emberre meg különben sem szeretnek szavazni az emberek,Rákosi óta..

Blue Zero 2009.07.13. 16:15:22

@Reckl_Amál: lehet kommentálni, itt: w.blog.hu/2009/07/13/latjatok_feleim_1
(a video alatt volt a link)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.07.13. 18:59:52

A kulcsmondat szerintem: "Mit számít a tisztesség, mit számít az erkölcs?".

ÉS ez nem csak ebben az esetben, vagy Kókánál igaz, hanem a mai politikai elitre, az irányítókra.

Igazából nekem elsőre a prekonvencionális erkölcsrendszer jutott eszembe, amikor minden cselekedet a büntetés mértékétől függ (úgy 7 éves korunkig). HA nincsen büntetés, akkor szabad mindent. Ezen kellene tovalépni.

ehje aser 2009.07.14. 09:27:15

Tulajdonképpen azt se tudom ki ez a Retkes, Kóka, meg hogy miféle formáció az említett SZDSZ, egyáltalában nem érdekel a politika, de a beírás címe láttán a CSŐDŐR szaxo jutott eszembe.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.07.15. 08:06:01

aki a liberális elveket szeretné képviseltetve látni szavazzon a Jobbikra!
(a törvények betartása, a törvények elétti egyenlőség, mindenkinek azonos jogok és kötelezettségek, szólás és véleményszabadság stb.)

KZsoci 2009.07.15. 08:23:48

az, hogy a nácik mindig tiltakoznak, hogy ők nem nácik, még megszokott, bevált dolog.

de az már tényleg a röhej kategóriájába esik, hogy egyenesen ők a liberálisok. :DDD (vö. jogerős bírósági ítéletek el nem fogadása, származási alapon való megkülönböztetés, vágyakozás a "rossz" kereskedelmi csatornák betiltására stb.)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.07.15. 19:57:44

@KZsoci: hogy hogyan lehet, vagy kell egy egyesületet betiltani? ajánlott irodalom: Molnár Ferenc: Pál utcai fiuk

és mond neked valamit a jus murmurandi?

liberális elv az, ha azt mondom, hogy senki nem tarthat igényt a törvény alóli felmentésre vagy kedvezőbb elbirálásra szarmazásra, fajra, vagy nemi identitásra (stb) való hovatartozásra.

Esetleg a szabad versenyről hallottál már? Miért élvez nagyobb kedvezményt egy világ cég, mit Kovács János vállalkozó?

Na ezek liberásli elvek.
süti beállítások módosítása