2013. május 01. 07:29 - Reckl_Amál

A fricska

alfoldi.jpgA harmadik X Faktort annak ellenére sokan nézték, hogy önmaga paródiája volt. Hiába jött ki a TV2 a frissebb formátumnak számító Voice-szal és lényegesen jobb énekesekkel, sajnos az a műsor túl hamar ellaposodott. A nézők pedig inkább figyelték a kritikátlan Zámbó-gyerek szánalmas vergődését, mint a valamiért eddig befutni nem képes (fél)profikat.

A következő évadra renoválják a műsort; úgy látszik, hogy azért van olyan színvonal, amely alá még egy kereskedelmi tévé sem merészkedik. A lehetséges bőröket persze lehúzzák: a teljes hétvégi főműsoridőt az X tölti majd ki. Aminél az amerikamán tévékritikusok szerint jobb ötlet nem is lehetne, hiszen Amerikában is így van. Látatlanban viszont unalmasnak tűnik a koncepció.

Geszti Péteren kívül minden más zsűritag új lesz. Merőben új.
A rémséges Tóth Gabiban mindenki szinte biztos volt. De Szikora Róbert, és főleg a Nemzeti éléről nyáron távozó Alföldi Róbert marketingcsodával felérő meglepetés. Ez a sokak által leírt műsor újra beszédtéma olyan körökben is, ahol már nagyon régen keresztest vetettek rá.

Szikoráról sem gondoltuk volna megnyilvánulásai alapján igazán, hogy odaül az észosztó-asztalhoz. Dehát nyilván van az a pénz (ahogy rebesgetik, ezért az előző garnitúra markát adásonként egymillió ütötte). Másrészt Szikorát Nagy Feró nagyöreg székében el lehet képzelni. Nagyon bő húsz éve Szikora a magyar pop egyik legnagyobb neve volt; akkora, hogy derogált neki a Queen legendás, 1986-os koncertjén előzenekarként fellépni az R-Góval. A helyében a mai napig bánnám az akkori gőgömet.

Apropó gőg! Feró jóságos nyugdíjas rockerré szelídült viszonylag hamar, de Szikorában elég magas az esélye annak, hogy szórakoztatóan rigolyás és kioktató lesz. Mint valami elvirágzott díva. A mentoráltjain kívül ezt mindenki élvezni fogja.

Alföldit egyelőre se lenyelni, se kiköpni nem tudja a tévénézők közvéleménye. Geszti Péter, a nagy közhelygyáros, elmondta, amire más is hamar rájön. Alföldi színpadi érzéke (és tudása) az egyik legjobb az országban, ám azt kevésbé lehet róla elhinni, hogy a Nemzeti Színház irányítása mellett aktívan rajta tartotta volna az ujját a nemzetközi popzene verőerén.

Utóbbi egyébként általános jellemzője a magyar könnyűzenei élet összes szereplőjének, mióta világ a világ a hallgatóságtól a kiadókon át az előadókig. Ez egyébként a folyton nyomuló Gesztire is igaz: mostani zenei produkcióinak nincs semmi relevanciája; hiába indult előválogatónként három dallal a magyar Eurovízión, még esélye sem volt Byealexéket megszorongatni középszerű, unalmas produkcióival.
Arról nem is beszélve, hogy az X Faktorban eddig sem a szigorúan szakmai szempontok uralták a döntéseket, hanem a sekélyes, sablonos érzelmi kitörések.
Szóval Alföldi popszakértelmét firtatni nem érdemes. Neki egyedül jobb ízlése van, mint az eddig döntési pozícióban lévőknek együtt. Bízom benne, hagynak neki annyi szabadságot - ha már egy igazi egyéniséget kértek föl - hogy ezt kibontakoztathassa.

Remélhetőleg tehát nemcsak azért invitálta vissza az RTL Klub egyik legősibb arcát, mert ennek önmagában jelentős szenzációértéke van. Egyébként annyira ő sem kenyérre kenhető, tehát akár akkor is meglesz a folyamatos utánpótlás a bulvárnak, ha engedik önmagát adni.

Viszont felmerül a kérdés, miért jó ez Alföldinek.

Alföldi Róbert korszerű színházi ideológiáját rendszeresen hangoztatja ma is, és megingathatatlan abban, hogy a Nemzeti akkor látja el legjobban a funkcióját, ha progresszív; az ország első színházának feladata, hogy a többieknek mutassa az irányt.
Alföldit persze nem emiatt távolították el a színház éléről, de láthatóan egészen más elképzelése van az új direktornak, aki inkább egy sosemvolt magyar aranykor biedermeier, ájtatos múzeumát kívánja berendezni a duna-parti épületben.

Erre az álkonzervatív giccsre pedig nincs is jobb válasz, mint csatlakozni az utóbbi idők méltatlanul legnagyobb kereskedelmi tévés sikertörténetéhez. Az X Faktor hasonló műfaj, mint az új, megálmodott Nemzeti. Valami magasztos és értékes aprópénzre váltása képmutató körítéssel.
Valószínűsíthető, hogy Alföldi ebben is megveri önként jelentkező riválisait. Az X Faktortól főleg a Zámbó-affér óta kiráz a hideg, ezek tükrében szinte kedve szottyan mégis az embernek kicsit drukkolni a műsornak.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr465258885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2013.05.01. 08:27:41

Érdekes lesz...

"Egyébként annyira ő sem kenyérre kenhető"

Diktatorikus despota állat! :D Ahogy ő fogalmazott.

"az RTL Klub egyik legősibb arcát"

Bizony!!! Hiszen ő volt a legelső időkben a reggeli műsor vezetője a Novák Péterrel meg Dr. Katona Klárával! :o Az mennyire jó volt!!

Nagyon jó lenne, ha felfelé húzná a színvonalat, meg úgy általában próbálnának elmozdulni a Zámbó Krisztián vonalról, megérné.

Szikora Robi jó lesz. :)

alysz 2013.05.01. 14:01:26

"Alföldit persze nem emiatt távolították el a színház éléről"

Szerintem maradjunk hűek a tényekhez. :) Alföldit nem távolították el, hanem nyáron lejár a szerződése és nem hosszabbítják meg. Az, amit ő művel a Nemzetiben egy pince- vagy alternatív színházban elmegy, de nem a nemzet elsőszámú színházában.

rockjano 2013.05.02. 01:04:50

@alysz: Lószart mama...

A nemzetinek pontosan olyan progresszívnek kell lennie mint amilyenné Alföldi próbálta tenni (egyébként nem mindig volt annyira progresszív) most majd jön a nagy fantáziátlan konzervaítv múltbarévedő dögunalom....

Szerintem nagyon jót fog tenni az X faktornak. Alföldi szemmel láthatóan visszajön a bulvárba kicsit és ez nem baj... Lehetnek ott értékes emberek is...

braue 2013.05.02. 04:45:22

Akkor leszögezhetjük, hogy ennek is csak a pénz számít.

Patreides · patreides.blog.hu 2013.05.02. 05:40:15

Az, hogy a zsűri mennyire teszi szórakoztatóvá a műsort, egy külön kérdés.
Viszont a zenei színvonal szerintem elsősorban nem a zsűritagokon múlik, hanem a segítőiken, az énektanárokon, de legfőképpen a produceren, szerkesztőkön.
Malek Miklós például hiába "tartotta rajta a kezét a nemzetközi popzene ütőerén", legalábbis jobban, mint a többi zsűritag, mégis folyton az ő kiválasztottja esett ki elsőnek a műsorból.
Oops.
Arra mindenesetre jó volt Alföldi felkérése, hogy az interneten elváljon a sz@r a májtól, mert utoljára akkor volt ennyi "Gabriellázó" paraszt, amikor Fodor Gábor végleg leoltotta a villanyt az Szdsz pártirodájában. De most végre újra előbújt a sok frusztrált kultúrember, és "Robertázik" ezerrel.
Magyarország, én így szeretlek. :)

braue 2013.05.02. 05:50:17

@Patreides: Én itt egy robertázást sem láttam,a tieden kívül.

különvélemény 2013.05.02. 06:02:38

Látom az xfaxom is politikai műsor lesz.

Szeretem, amikor a művészettel kapcsolatban valaki megmondja mi az "igaz" irány.
Semmiben sem különbözik ebben a ballib a jobb oldaltól, csak akkora az agymosás náluk, mint egy szektában, emiatt nem veszik észre.

jog-ász 2013.05.02. 07:07:02

alföldi többször nyilatkozta, vannak felkérései külföldről is, ő is pénzből él, oda fog menni ami anyagilag is jobban megéri neki, azt is mondta ne gondolja senki róla hogy nem két lábbal a földön álló valami elvont művészlélek ő, szeret jól élni, ehhez(is) igazítja döntéseit-sztem elég őszinte megnyilatkozás.

Drago Brutic 2013.05.02. 07:08:51

@alysz: A színház látogatottsága mindezt ellentmond. De úgy tűnik, még sokáig lehet mantrázni ezt az "alterszínház" dolgot, bár ki tudja mit jelent. A tömegek alterszínházat akarnak?

Leone_510 2013.05.02. 08:19:03

na még egy hazudós hangulatkeltő blog, alföldit senki nem távolította el , és ki mondja , hogy alföldi színpadi rendezése az egyik legjobb az országban, forrást :) ja csak a haverok szopják egy más faszát? :)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.05.02. 08:55:29

Színt visz a műsorba!
A helyzet komoly, óriási pénzekről van szó. Egyre kényelmetlenebb a magyar államnak meghitelezni az EU-s pénzeket. Ha ez így marad, az a költségvetési hiánynak nagyon betehet, holott éppen most büszkélkedik a kormány, hogy tavaly csak 1,9 százalék volt a deficit.

Még aggasztóbb lenne, ha az eddig benyújtott számlákat tényleg soha nem fizetnék ki, mert Brüsszel megállapítaná, hogy ezek mind szabálytalan pályázatok voltak. Ilyenkor elvben a pénzt nem buknánk el, mert azt más pályázatokra át lehetne vinni. Csakhogy a költségvetési ciklus 2013 végén zárul. Amire addig nem sikerül leszerződni (és 2015 végéig meg is építeni) az a pénz elvész, vagyis rengeteg már elköltött pénz ragadhat így be, és ezek újbóli megpályáztatása a hátra lévő időben reménytelen.

Patreides · patreides.blog.hu 2013.05.02. 09:33:38

@braue: Azt írtam, hogy az interneten. Nem azt, hogy az itteni első négy hozzászólásban.
Mi az, ami ebben nem érthető?

ne vada 2013.05.02. 09:47:27

@Leone_510:
"na még egy hazudós hangulatkeltő blog"
Nem blog, hanem poszt, te szerencsétlen!

"és ki mondja , hogy alföldi színpadi rendezése az egyik legjobb az országban"
Tényleg: ki mondja? Ebben a posztban egyáltalán nem volt szó arról, hogy Alföldi milyen rendező. Arról volt szó, hogy milyen igazgató.
Engem rendezőként történetesen halálosan idegesít, igazgatóként viszont nagyon jónak tartom, színészként szintén.

Lencsés István 2013.05.02. 10:02:29

Alföldivel gyengít , az a helyes megfogalmazás ....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.02. 10:42:58

:0 akkor mégsem ákossal, ahogy a felsőbbrendű értelmiségi hírportálok, mint az index, meg a blikk közhírré tették?

2013.05.02. 11:16:33

"ezek tükrében szinte kedve szottyan mégis az embernek kicsit drukkolni a műsornak"

A kereskedelmi televíziózás pont olyan mint a célközönség. Zsák a foltját.
Ezek tükrében jó szurkolást, drukkolást, maratoni x faktorozást kivánok. Ahelyett hogy elvinnéd a gyerekeket az állatkertbe, vagy barátnővel kirándulni mennél bazdmeg.

fénycsepp 2013.05.02. 11:20:15

én kiakadtam ezen, dehát úgy látszik Alföldinek szüksége van a zsére. nem olyan ez, mintha mondjuk Nádas Péter nekiállna Romána-féle szerelmes ponyvát írni? egyébként tényleg nem tudom elképzelni, hogy honnan vesznek majd jónak mondható énekeseket:talán importálnak párat?:)

középcsatár 2013.05.02. 11:57:53

Alföldi a helyére került. Ez a kilúgozott agyú proliknak szánt ízléstelenség pont illik hozzá. És egyáltalán nem zavar, hogy egy valag pénzt kap érte, mert ezt legalább nem adóforintokból nyúlja, hanem az SMS-küldő bunkó barmok zsebéből.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2013.05.02. 14:38:17

Amúgy miért gondolja mindenki, hogy az Amál név férfit takar?

alysz 2013.05.02. 17:43:27

@Drago Brutic: a Bariköztöt is hárommillióan nézik, a Blikk pedig a piacvezető napilap. :)

Flankerr 2013.05.02. 20:03:21

@alysz: Legyen 1.4-1.8 millió az a 3..:) 3 millióról még az X-Faktor is csak álmodhat ma már. Meg úgy igazán bármi, 2013-ban.
süti beállítások módosítása