2012. augusztus 31. 14:19 - Reckl_Amál

A nyughatatlan

Tegnap volt Béla kollégám utolsó munkanapja. Elegánsan úgy szabadulnak meg tőle, hogy nyugdíjba küldik. Persze ez ellen neki sem lett volna kifogása, ám évek óta azt tervezte, hogy ez nem jelent változást igazából. Dolgozik tovább, amíg bírja. Csak épp nyugdíjasként.

Egy konok ember viszont nem változtat a tervein egykönnyen, Béla is reménykedik még abban, hogy majd visszahívják, mert nélkülözhetetlennek bizonyul. Pedig az igazság az, hogy a legfőbb akadálya ő volt itt mindenféle haladásnak, fejlődésnek.

Éppen ezért volt a tegnapi, nagyon szűk körű búcsúebéd nagyon hasznos. A szentimentalitás már-már elhitette velünk, szegény Béla bá' valójában egy kedves, idősödő ember, aki mindig csak jót akart, és a szívét-lelkét tette ki a cégért.
De a tegnapi búcsúzás kijózanító tanulsága az, amit én már régóta gondolok erről a kollégámról, hogy ez csak imidzs. Valójában minden csak róla szólt minden, csak miatta és érte történtek a dolgok, a munka, az eredmény másodlagos.
Béla bá' az elmúlt öt évben, ameddig együtt dolgoztunk, a makettozás* világbajnokának bizonyult, de egyéb kiemelkedő teljesítményt nem nyújtott, és igazság szerint még jófej se volt.

Mégis sajnáltuk, hogy elég furcsa és kicsit méltatlan körülmények között kell innen, imádott cégétől távoznia. Na jó, én annyira nem sajnáltam, mert a saját anyámon láttam, a nyugdíjba vonulás nem tragédia. Az idők szavát meg kell érteni, és akkor nem csupán nem fáj, hanem éppenséggel egyfajta megkönnyebbülés.
Meg, ha nem akarok végzetesen képmutató lenni, azt sem mondhatom, a sok-sok vita ellenére remek kolléga volt. Nem volt az. Semmi közösségi érzés sem munkált benne sosem. És vitákról sem nagyon beszélhetünk visszatekintve, csak erőszakos letorkollásokról legfeljebb.

Érdekes módon az említett felszabadultságnak a jeleit Bélán is észrevettem az utóbbi hetekben. Kedvesebb volt, emberszerűbb; kevesebb kioktatás, több beszélgetés. De a tegnap délután lecsitított bennem minden hamis illúziót, amely arról szólt, Béla valójában szerepet játszott az igazságtalanságig fokozott szigorúságával. Ő tényleg ennyire merev, ennyire morózus, ennyire egomán. A helyzetértékelése minimális, még az utolsó napján sem fogta föl teljesen, hogy vége. Az egész este alatt egyszer sem vette észre magát, hogy túlterjeng a hülyeségeivel. A (rég)múltban él.

De nem is az időt sajnálom, sok olyan dologról beszélhetett volna ugyanis, ami érdekel. Például az elmúlt öt évről, ami közös munkánk miatt lényegesen relevánsabb, mint a hervasztó, ezerszer hallott egyiptomi üzleti utak arab "kisöregjeinek" elsőre sem túl izgalmas sztorijai például.

Az fáj, és valószínűleg az elmúlt öt év alatt is mindig az fájt a legjobban, hogy rólunk nincs szó, mi nem létezünk. Mintha az elmúlt öt év soha meg sem történt volna.
Ehelyett olyan emberekről hallgattunk négy órán keresztül alapvetően érdektelen, poéntalan sztorikat, akiket nem ismertünk.

Aki Bélát nem ismeri, a tegnap pár óra alatt megérthette, miféle ember ő, és azt is, miért nem siratom igazán, hogy elmegy. Neki hozzánk semmilyen valódi kötődése nem alakult ki utolsó állomáshelyével és az itt dolgozókkal kapcsolatban.
Az, hogy megfáradt a turbulens arany évek alatt, magyarázza a csökkent aktivitását. Meg is alapozná jogát a nosztalgiázásra.
Én csak abban reménykedtem, hogy az utolsó vacsorán kicsit másképp lesz. Hogy ez tényleg sokat látott ember leveszi végre ezt a fura maszkját, és kivételesen úgy viselkedik, ahogyan kellene: nyugdíjba vonuló kollégaként, aki az utolsó időszak legközvetlenebb munkatársaival utoljára beszélgethet. De ő ezt a lehetőséget sem használta másra, mint megkopott diadaljainak rutinszerű felemlegetésére. Ami újra csak azt bizonyítja, hogy nemcsak a visszavonulás tényével nem barátkozott még meg, de azt sem vette észre, kikkel és miért ül egy asztalnál. Lehet, hogy nem kedvelt bennünket, lehet, hogy nem szeretett velünk dolgozni, de egyszer viselkedhetett volna akár úgy is, hogy az másnak is jó, de legalábbis elviselhető legyen.

Ha sajnálnám, éppen ezért az ördögi körért sajnálnám. Pont azért nem lehet az, amire vágyott poszt-karrierje kapcsán, mert még pár órára sem képes félretenni az egóját, még pár órára sem képes alkalmazkodni, vagy legalábbis igyekezni azért, hogy rajta kívüli akarat is érvényesülhessen. Ezért nem akar vele senki sem dolgozni, ezért kaptak az alkalmon, hogy végre megszabaduljanak tőle a nagyfőnökök.

Minket viszont senki sem kérdezett, hogy akarunk-e Béla mellett ténykedni, és mégis - néha tényleg nagyon nehezen - öt évet húztunk le vele. Megérdemeltünk volna egy délutánt, amikor legalább úgy tesz, mintha számítanánk. De ha a jó oldalát nézzük a dolognak, akkor legalább nem nehezíti meg a búcsút. Ő ugyanis számított. Nekünk.

* makettozás - szorgos, lelkiismeretes munka imitálása; elfoglaltságnak látszó semmittevés

Címkék: Címkék
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr254743396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.08.31. 14:34:03

Kár, hogy nem bújt ki a bőréből. De legalább tényleg túl vagy rajta, jobb híján jó volt edzésnek a nehéz munkatárs kategóriában.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.08.31. 20:15:21

Nem akarom az idegeid borzolni, de van egy rém szomorú és borzasztó igaz német mondás: Es kommt nie was Besseres nach.
Persze ne igazolódjon ez be :-)

Venyigeszu 2012.08.31. 20:23:27

Hát, ez egy ritka sz@r poszt!
( Pedig általában kedvelem az írásaidat.)

Ez sokkal inkább szól rólad, semmint Béla bá'-ról.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.08.31. 21:47:28

@stivanleroy:
Ne legyen igazad! :) (Sajnos nem érzem azt a megkönnyebbülést, amit vártam hosszú ideje.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.08.31. 21:52:46

@Venyigeszu:
Igazán sajnálom, ha nem tetszik. Tudja a fene, miért érezte úgy a mélyen tisztelt indexes szerkesztő, hogy ez közérdekű... :S

A blog műfaj sajátossága, hogy a szerzőről általában több derül ki, mint a témáról. :) Bár ez nem szándékos, de valószínűleg a szubjektivitás következménye.

De - hogy még mondjak valamit a védelmemben - ezek szerint érhető a problémám. Ha már ennyi időt együtt töltöttünk, jó lett volna legalább az utolsó percekben valami emberközelit látni Béla bá'-ból. Nem sikerült, így a poszt is csak egy naiv ember csalódottsága. A helyzet is ritka szar volt... :S

na4 2012.08.31. 22:02:21

Nem értem ezt az egész posztot. Inkább örülnél, hogy megszabadultatok egy ilyen hülyétöl.

Advanced Flight 2012.09.01. 00:21:35

Sztem jó poszt és nagyjából értem is a busongást. Amikor a normális ember szeretne valaki iránt pozitív érzelmekkel viseltetni, de az illető az istennek nem hagyja.

Vu, de ja vu 2012.09.01. 00:23:31

Sajátságos dolog, hogy Bélabá' amúgy is teher volt, tehát voltaképp munkahelyi heppening, hogy sikerült egy "fiókba" begyömöszölni...

Nem is szólnék semmit, ha a korengedményes nyugdíjasok egy része - már annak tudatában is hogy a kormány szopóágra teszi óket - cégük kegyéből lettek idejekorán nyugdíjasok, vagyis PONT az az ellenség, aki ellen, 2011-ben az Orbány-kormány még uszított, adóztatott, visszamenőleges törvénykezett, miközben pl. a HM-ből ERŐVEL kényszernyugdíjaztatott, vagy éppen az idén a munkahelyteremtés mámorában korengedményes nyugdíjba küldött)és fog is még - fogadjunk:-(((

Úgyhogy itt szerintem Bélabá egy mellékes szereplő, hiába hülye szegény, ha 160-as IQ-ja lenne, akkor is mennie kellene,mert manapság bizonyos problémákra, bizonyos protokoll létezik (amit aztán nagyszerűen lehet a plebsnek tálalni, az "élősködő nyugdíjasokról:-(((

Van egy rendőr ismerősöm... Nem ő, hanem érintettje belekeveredett valamibe... Most - átszervezés van - belbiztonsági ellenőrzésen esik át, ahol egyetlen téma van: az "élettárs":-(((

Borzasztó szívesen elmondanám az igazat és valót, de csak velük tolnék ki... A Fidesz földig rombol mindent, emberi tragédiák nem számítanak:-( Irgalmatlan kár, hogy NINCS ellenzék, így a távolmaradás az egyetlen eszköz, ami az "egyik sem" opció hiányában bármekkora részvétel esetén megint a Fidesznek kedvez:-(((

Kérem, hogy aki képes rá, szervezzen "TÁMADHATATLAN" ellenzéket!!! De gyorsan!!!

vernarancs 2012.09.01. 03:26:39

A helyzet az, hogy ha valaki lehuz 489 evet egy cegnel az teljesen termeszetes, hogy ilyen vastagboru tovises lesz. Sok ilyet lattam mar. Aki oreg motoros az konkretan leszarja az 5 eve ott dolgozo tojashejjas munkaerot. Nem az a tarsasag akivel o meg szeretett egyutt dolgozni, egyutt kezdtek a melot, megertettek egymast. Sokkal inkabb szeret a regi dolgokrol beszelni mint arrol, hogy Amalka milyen faszan tolja az excel makrokat. Telejesen normalis szitu.
Ha majd lehuzol 10-15 evet egy helyen akkor rajossz, hogy 5 ev az turo. Probaido. Ahogy anno a tortenelem tanarom bemutatkozott, xy vagyok, a maguk nevet nem jegyzem meg, mert 4 ev mulva a fele sem lesz mar itt. Igaza volt....
Amugy mindig birtam Amal hozzaszolasait, most, hogy latom blogja is van el is olvasom.
Belaim, tultoltuk!!!!

Rousseau 2012.09.01. 06:31:46

Nekem is csalódás ez a bejegyzés. Értem én a hátteret, a blogíró érzelmeit meg mindent. Aki Index címlapra tette, azt csókoltatom. De érdemes lett volna azon is elgondolkodni, hogy ez a sztori ebben a formában hány embert érdekel, vagy érint. Még messze vagyok a nyugdíjtól, de szívesen olvasnám párhuzamosan Bélabá blogját a témában.
Hogy a feltörekvő ifjú titánok hogy osztják az észt és azt hiszik a három diplomájukkal és négy nyelvvizsgájukkal, hogy belépőjegyük van mindenhová, és az öreget meg sem hallgatják, ha meg az mond nekik valamit, kiröhögik, a cég meg megy a csőd felé.
Az igazság valószínű a kettő átlaga felé lehet valahol. De ha nem, akkor sem volt túl érdekes poszt.

Vu, de ja vu 2012.09.01. 08:06:00

@Advanced Flight: Valami hazugságot írtam???

Vagy csak nem illik a fika-trendbe az, hogy miközben egyik oldalról a kommunikációban mumosok a nyuggerek, másik oldalról ezerrel tolják korengedményes nyugdíjba az embereket a "a szerencsés" vagy kivételezett státuszú cégeknél???

2012.09.01. 08:39:40

Én nem támogattam volna a védett kor intézményét - és a fenti példa igazolja, hogy igazam volt - de mégis bele került a törvénybe.

Igy aztán emberek el "makettoznak" az utólsó 5 évben, az arra érdemesek pedig éppen koruk miatt nem jutnak munkához.

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.09.01. 08:42:06

Nem értem ezt a bejegyzést, de biztosan van értelme. Könnyen lehet, hogy a kolléga visszatér pár hónap múlva.... :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2012.09.01. 08:47:09

Hááát, jobban beleélhettem volna magam a szituba, ha írsz valami jópofa példát Béla bá' hülyeségére... Így nagyon lóg a levegőben az egész...
A másik meg az, hogy ha nem szeretted, és elhúz végre a vérbe, akkor ahelyett, hogy gyorsan elfelejtenéd, miért gond, hogy az utolsó alkalommal sem "hazudtolta meg önmagát"...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.01. 15:55:55

@Frengi: "Én nem támogattam volna a védett kor intézményét - és a fenti példa igazolja, hogy igazam volt..."

Adja a természet, hogy elérd a védett kort te is, csak már ne legyen ez a törvényben előírva. Akkor majd meglátod, hogy hol lakik az úristen.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.01. 16:00:50

@na4: "Nem értem ezt az egész posztot. Inkább örülnél, hogy megszabadultatok egy ilyen hülyétöl."

No, majd ha 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, és 55-től már a kutya sem vesz fel dolgozni, majd akkor megérted ezt a posztot. Gondolod téged majd szépít, erősít és okosít a korosodás?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.01. 16:02:19

"Béla is reménykedik még abban, hogy majd visszahívják, mert nélkülözhetetlennek bizonyul."

Minden ember reménykedik ebben, csak amíg fiatal addig vak, és azt hiszi mindig fiatal marad. Pedig...

2012.09.01. 21:32:41

@látjátok feleim szümtükkel: Én már védett korban vagyok, mégis az a véleményem, hogy az állás is egyfajta piac: adok-kapok, nem lenne szabad szociális kérdéseket ebbe belekeverni.

Aki nem képes dolgozni azt ne a munkahely tartsa el, adjanak neki segélyt, ha meg képes a munkára akkor legyen szives és szedje össze magát.

A boltban mindenkinek egyforma a pénze, senkinek nem adnak többet csak azért mert idős, vagy beteg.

Mindig mindenütt vannak olyan kollégák aki miatt sziv az összes többi: mert terhes, mert kicsi a gyereke, mert sok gyereke van, mert már idős, mert idős szülei vannak, mert már öreg és beteg, és már nyugdíj előtt van.

Nem részletezem, aki érti az érti hogy miről van szó.

Advanced Flight 2012.09.01. 23:18:57

@Vu, de ja vu: "Valami hazugságot írtam???"

Ezt neház megítélni abból a se füle-se farka katyvaszból, amit leírtál.
Ha nem a pia, hanem az indulat akadályozott meg gondolataid értelmes kifejtésében, akkor természetesen nem kell megfogadnod a tanácsomat :-)
süti beállítások módosítása