2012. február 25. 10:26 - Reckl_Amál

Tévés rügyfakadás

Őszi jóslataim igaznak bizonyultak: a tévék nem tettek ki magukért túlságosan. Egyes műsorok még nem üresedtek ki teljesen, így nézhetőek maradtak. Másokat viszont elkezdeni sem volt értelme.

Ilyen a TV2 egyetlen igazán nagyszabású produkciója, az Összeesküvők. Az alapötlet akár működhetett volna: az anyós-meny párharc valóságshow-kompatibilis téma. A műsor primitívsége viszont már a sokat elviselő magyar nézőnek is sok volt. Így a kutyát sem érdekelte.
Pedig még Alekoszt is megnyerték maguknak. De a lejárt szavatosságú, hivatásos lúzer, illetve magát túlexponáló édesanyja sem mentette meg a műsort.
A TV2 évtizedes bukássorozatát magyarázza, hogy Hajdú Péter producer ezek után továbbra is bitorolja a képernyőt, sőt a szilveszteri műsort is ő vezethette.
És még a már senkit sem érdeklő Alekosz is kapott valami új műsort, ami persze még nem indult el.

Kiváló érzékkel a Bajnokok Ligáját újra a senki által sem fogható PRO4 nevű fiókcsatornájukra tették át. Eredetileg is oda száműzték (Minek vették meg a jogokat?) az európai focit, de a felháborodás - és az UEFA fenyegetése - következtében tessék-lássék módon pár meccset leadtak. De most az alacsony nézettségre hivatkozva azonban visszaköltöztették a meccseket az ún. férficsatornára.
A TV2-nél nemcsak a tévézéshez nem konyítanak, de a focihoz se nagyon. A BL-nézői a foci vasárnapi keresztényei többnyire: a csoportmeccsekre nem annyira kíváncsiak, mint az egyenes kieséses fordulóra, nem beszélve a döntőről. Ahogy a verseny halad előre, úgy lesz (lenne) egyre nagyobb a nézettség. Persze nem kizárt, a TV2 szándékosan választotta ki majdnem mindig a legkevésbé érdekes összecsapásokat. Viszont elnézve a többi műsorát, nem tudom, melyiknek kellett annyira a műsoridő...

Már harmadik hete tart a Megasztár. Számomra egyelőre teljesen érdektelen, pedig valaha nagyon kedveltem ezt a műsort. Legtöbb mai nézője hasonlóan érez. Az első castingot végignézve viszont ráébredtem, kinek készül ez az évad. Olyanoknak, akik koruknál fogva eddig nem indulhattak a Megasztáron, vagyis kiskamaszoknak. Talán ezért esik nehezemre együttérezni a világmegváltó reményekkel érkező tinikkel együttérezni. Csak talán a péntek esti sugárzás problematikus. Akkortájt indulnak a bulik, amikor a műsor kezdődik. Nyilván nem bulizik minden héten mindenki a releváns 14-49-es korcsoportból csak, ha úgy van. De általában úgy van.

A második X Faktor készítőinek nem kell szégyenkezniük. Az unalomba és giccsbe fulladó döntőt leszámítva most is profi volt minden. Érdekes módon még a casting is jobban sikerült, mint az előzőnél. Bár ez csak az átlagra igaz. A kilencvenes években megrekedt Geszti Péter szörnyű csapataira (Rocktenors - brrrrrrrr!) ez nem áll. Ahogy Vecára és Wolf Katira nézve meg igazságtalan.
A VV5 viszont sosem vetkőzte le erőltetettségét, lanyhaságát. Ott éppen a szereplőválogatás volt nagy mellényúlás. A sok egysíkú karakter mellé egy igazán szerethető pszichopatát sem sikerült találni.
Ezt a műsort elrontották az RTL-nél, illetve talán úgy pontosabb, hogy VV4 annyival jobban sikerült, hogy ez a társaság csalódás. Bár az utolsó hét műbalhéi kellettek a fenének (az RTL mennyiségre hajtott inkább a minőségnél a karakterek esetében, beküldött mindenkit, aki már kiesett), a VV5 fordított tendenciát mutat a VV4-hez képest, így ennek a műsorfolyamnak a vége lett nézhetőbb.

Az RTL a tehetségkutatók frontjára a Csillag születik-et küldi. Valaki az RTL-nél egészségtelen mértékben vonzódik a határontúli parasztgyerekekhez...
A zsűri lehet(ne) egyedül érdekes: a Fáy Miklós féle cinikusságában is aranyszívű megmondóember szerepét Hajós András és Puzsér Róbert veszik át. Ha őket kettejüket engednék kibontakozni, egész jópofa adások kerekednének. A sok önjelölt idiótára nem is lenne szükség.

Nagy meglepetésre visszatér a Heti hetes (nem gondoltam volna...) és a Legyen Ön is milliomos! Utóbbinál Fábrytól a mefiatalodott Friderikusz Sándor veszi át a műsorvezetői széket, és várom nagyon. Utóbbit őszintén várom, a humor ún. nagyágyúit nem annyira. A klasszikus Heti hetesre nagy szüksége lenne a közélettől háborgó (émelygő?) lelkemnek, de szinte kizártnak tartom, hogy a műsor ne külföldi álhírek sablonos kommentálásába és kicsihuszározásba fulladjon.

Napi vetélkedő is indul a jövő héten. Persze nem műveltségi, hanem ügyességi. A fáradhatatlan Sebestyén Balázs egreciroztatja majd a nagy nyeremény reményében zsákban futó, lepényevő egyébként felnőtt, meglett embereket.

A közszolgálati csatorna is új műsorokkal támad. Jáksó László nekik is dolgozik, napi sorozattal jelentkezik hamarosan. A Marslakók az előre megírt kerettörténetet aktualitásokkal (szóval olyasmikkel, amivel a Heti hetes is unalmas és súlytalan lesz) tarkítva szórakoztatja majd a nézőt. Nem tudom, hogy erre miért van szükség.

Fábry Sándor nyolc hónapos szünet után szintén az egyesen tér vissza majdnem azzal a show-val, amelyet az RTL Klubon a nyári ismétlésdömping előtt abbahagyott. Fábryt kedvelő nézőként magas elvárásaim voltak, és a második adás lényegesen javult a premierhez képest. Az első adásban viszont holtfáradtnak és kiégettnek tűnt. Az anyám szerint ezért nem való egy hatvan körüli férfinak csecsemő (Fábry kislánya tavasszal született). Ebben is van valami, de inkább az a baj, hogy nincs rendes motiváció. A showmestert évek óta túlfizetik, és a szűkösen gazdálkodó köztévé sem változtatott ezen.
A nézők viszont azonnal megbüntették Fábryt: még a Kékfény is megelőzte a második - jobb - adást nézettségben. Sőt, az adás felvételéről is sokan idő előtt távoztak.
Kár, mert ha Fábry és stábja merne tényleg megújulni (esetleg a gyökerekhez visszatérni), akkor a csütörtök este a királyi tévéé lehetne. Egy jó, friss Fábryval ez nem lehetetlen, a se íze - se bűze D. Tóth Krisztával, Fábry váltótársával, esélytelen.

A kisebb tévék közül a Story4 kínál figyelemre méltót. Vágó István ugyanis itt mutatja be új, saját fejlesztésű kvízét, az Átvágót. A politikában devalválódott műsovezető utolsó igazán nagy dobása lehet ez. A nagy kereskedelmi tévékkel azért rúgta ugyanis össze a port, mert ezt a műsorötletet nem támogatták. Ha most ezzel nem kavarja föl a körülötte lévő, jelentősen lecsendesett vizeket, az megtépázi a hitelét műsorkészítőként is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr424191947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.02.25. 11:15:36

A BL-re az lenne a megoldás, ha a Magyar Televízió közvetítené kedden is, szerdán is. A náci digisporttól és a *** tv2-től el kéne venni, mert nem érdemlik meg. :)

A VV5-ért azért kár... Bár most már tényleg nézhető így a végére, hogy az abszolút szörnyetegek kiestek. Kíváncsi vagyok, ki fog nyerni.

Fridit várom. Fábryt várom, hogy tovább javuljon, a tendencia jó. :P

Az ÁtVágó amúgy az index fórumban indult eredetileg kb. 10-12 éve (ahol Vágó István is kommentelt annak idején), ott játszottak, de nem nagyon figyeltem, hogy mit. :) Majd kiderül hamarosan.
süti beállítások módosítása