2011. augusztus 30. 12:39 - Reckl_Amál

Tévés előítéletek őszre

Ősszel új műsorokkal erősítenek  a tévék. Régóta hallunk róluk, hiszen az információ csepegtetése is része a promóciónak. A rajtvonal előttre pedig bőven kialakíthattuk előítéleteinket, melyeket, előre szólunk, nehéz lesz megdönteni. De - mint ez a posztból ki fog derülni - nem lehetetlen.

A TV2-ről az utóbbi időben sok (rossz) szó esett a blogon, és sajnos most sem lelkendezhetem annak ismeretében, amit az új szezonra tartogatnak nekünk.

A koncepció hiányát jelzi, hogy a nyár közben zászlóshajót cseréltek. Valamiért úgy gondolják, hogy a televíziózásban a passátszelet a törökök fújják, hiszen a csodás Joshi Bharat elköszönése után egy török szappanoperával igyekezték a napi műsorrend derekát lefedni. Most pedig az ősz legnagyobb vállalkozásának az Összeesküvők tűnik, amelyben a leendő házasok élnek át mindenféle nyilván nagyon vicces és nagyon eredeti viszontagságokat főszerepben a leendő anyóssal. Nem villanyoz föl túlzottan az elgondolás, hiába Tilla és Peller Mariann vezetik a műsort.
A háttérben a multitalentum Hajdú Péter producerkedik, ami önmagában jó indok arra, hogy az ember a műsor bukását kívánja.
De nem kell átkokat szórni, a műsor valószínűleg pár hét alatt kinyírja magát. Először is azért, mert ide is nyilván érdektelen hülyék jelentkeznek. A TV2 persze ebben is gyáva. Annyira hülye senki sem lesz, hogy az érdektelenség küszöbét átléphesse. Másrészt sem az ötletelés és a szerkesztés, de főleg a megvalósítás nem erőssége a csatorna saját gyártású programjainak.

Azért nem maradtunk látnivaló nélkül, igaz figyelni kellett. A TV2 ugyanis sikeresen megcsáklyázta egyetlen, igazi zászlóshajó-jelöltjét. Mindenki tudja, hogy ez a Megasztár már sosem lesz az a Megasztár, mégis éppen elegen nézték ahhoz, hogy ne lehetetlenítse el a saját csatornája.
Egész korán nekifogtak a castingnak. Még riport is volt arról, hogy kígyózó sorokban várják bebocsátásukat a vadonatúj összetételű zsűri elé a jelentkezők. A gépezetet olyannyira beindították, hogy az ijesztő pszichopatára hajazó Bereczki Zoltán (újdonsült zsűritag) már előre keménykedett: ő aztán megmondja, ha valaki nem elég jó. Aztán persze gyorsan meghúzták a vészféket, mert a négy fős zsűriből a musicalsztáron kívül csak Falusi Mariannt ismerhettük meg.

Régen rossz, ha egy nagyszabású programot lefújnak, és határozatlan időre (talán karácsony utánra) prolongálnak. A legkézenfekvőbbnek az X-Faktortól való félelem tűnik, csakhogy az X2 indítása nem nyáron derült ki. Az RTL modernebb, profibb tehetségkutatója tavaly már eltángálta a TV2 klasszikusát, amely elég átlátszó és nevetséges (de nézőbarát) módon kapitulált péntekre. Ez a hátraarc tehát nem magyarázható csupán azzal, hogy félnek a konkurenciától. Elég ciki, hogy meg sem próbálnak kiállni, a versenyt már eleve feladják.
Nekem egyébként az a sanda gyanúm, hogy a késlekedés oka prózaibb, mint csak az X-től való rettegés. A Megasztár már nem menő, következésképpen valószínűleg túl magas lett a bikicsunájok aránya az igazi énekesekével szemben. Egyszerűen fogalmazva: nincs elég jelentkező egy monumentális, fél szezonig tartó showműsorfolyamhoz. (A castingokat égen-földön hirdették: a Viván is, a blogokban is, sőt, még a Metropolban is láttam. Mintha a TV2 könyörögne, hogy jelentkezzen már valaki tehetséges.)

A TV2 még olyan remek ötletekkel rukkolt elő, hogy cinikus című hírműsorát, a Tényeket, ill. a Barátok köztöt megverni sosem tudó, kórházsorozatát, a Jóban rosszban-t megnyújtja néhány perccel. A híradójuk egy szégyen, még infotainmentnek sem nevezhető. A Jóban rosszban készítői legalább annyit megérthettek volna a Barátokból, hogy a sorozat egyik addiktív faktora, hogy a részek pont akkor érnek véget, amikor végre történne valamit. Alibi megoldások ezek csupán.

Az RTL Klubnak két receptje is van a sikerre az előző szezonból. Valószínűbb, hogy az X-Faktorét sikerült rekonstruálni.
Az első két helyezettnek ugyan se íze, se bűze, de nagy kifogásokat nem lehet ellenük felhozni. Veca, Wolf Kati és Király L. Norbert viszont érdekes előadók, a két hölgy pedig még jó énekes is. Többféle ízlést szolgálnak ki, és mégis a popzenén belül maradnak. Fegyelmezett, profi művészek ráadásul.
Mivel a zsűrin nem változtattak, ezért jó az esély, hogy négyük ízlésének keverékéből hasonlóan erős döntősök kerülnek elő. Pláne, hogy talán több olyan versenyző is felbukkanhat, aki most már biztonsággal léphet az x-es színpadra. Mert X-nek lenni egyáltalán nem hátrány, sőt.

Ennél sokkal halványabb reményeket fűzök a következő Való Világhoz. A VV4 kizárólag Alekosz miatt volt sikeres. Véletlenül bukkantak a szerkesztők erre az atipikus valóságshow-szereplőre. Pedig se nem pornós, se nem bűnöző - és pont azzal verte meg riválisait, hogy egy teljesen átlagos, átalmatlan tökfilkó.
Ezt azonban a stáb nem akarja észrevenni, mert a válogatásról kiszüremlő információk szerint mégis inkább a kurva-drogdealer vonalat erősítenék. El lehet persze éldegélni az előző műsor sikeréből is, meg a fölháborodásokból, de ha nem találják meg Alekosz utódját, akkor meg lesznek lőve. (Utódja alatt nem feltétlenül egy ugyanilyen kényszeres, kellemetlen mamakedvencét értek, hanem valakit, akire a néző ebben a miliőben nem számít.)
Lesz viszont aréna, és börtönpszichó hangulat a házban. Bár nagyobb szabású ötletek ezek, azért én ezt a környezetváltoztatást is az alibi kategóriába sorolom.
A műsor csak azért nem fog megbukni, mert a TV2 házasulós hülyesége hamarabb elvérzik.

Az ősz nagy meglepetése az ATV tehetségkutatója, a Fásy Szupersztár. Igen, nekem is rémálmaim voltak a gondolattól is, hogy egy ilyen kirívóan tehetségtelen ember kutatja a tehetségeket.
A műsor - mely már augusztusban elkezdődött - azonban pozitív csalódást okoz. A zsűriben ugyan ott ül Fásy Ádám, de többnyire csak vigyorog. A rövid véleményeket valódi zenész/ énekes társai mondják ki.
A műsor szerkesztése ügyes: a jobb, komolyan vehető produkciókat hosszabban látjuk, a vicces és dilettáns fellépők pedig csak fel-felvillanak mutatván, azért ilyen is van. Korrekt módon azonban az ő nevük is végig látszik, ha valakinek mégis megtetszenének.

A Fásy Szupersztár ráadásul azt is tudja, amit az eddig casting-show-k nem: hogy hogy néz ki egy válogatás. Nincs csili-vili stúdió meg fizető nézők, csak egy pici színpad vele szemben pedig egy egyszerű, hosszú asztal az ítészeknek. Hátuk mögött technikai személyzet tüsténkedik.
Fásyék történetében először tényleg élőben szól a zene és az ének. Még félplayback sincs, akinek nincs kísérete, az a capella adja elő rövid kis műsorát.
A Fásy Ádám nevével fémjelzett tehetségkutatótól az ember félelmetes produkciókat vár, én is a röhögés reményében kapcsoltam oda. De megdöbbentő módon teljesen normális emberek általában a slágerénekes tanfolyam középhaladó szintjén teljesítettek. Félreértés ne essék, nem ájultam el igazán senkitől, de a jelentkezők nagy része úgy, ahogy volt, nem lógott volna ki a nagy tehetségkutatók mezőnyéből sem. Hozzátéve, hogy itt olyan műfajokkal is tovább lehetett jutni, mint az operett meg a mulatós, de Fásy szupersztárjának ezekhez sem árt értenie.
Egyes előadóknál kifejezetten sajnáltam, hogy a csúcs, amit elérhetnek, az az, hogy Búnyós Pityu előzenekara legyenek.

32 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr553190396

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: It makes you feel good... 2011.09.05. 14:55:46

Boldogult ifjúkoromban, a kilencvenes évekbeli blues-reneszánsz idején volt egy együttes, a Sonia és a sápadtarcúak. Egy Pestre keveredett perui énekesnő adott elő nagyon jó zenéket magyar zenésztársaival. Ők ismertették és szeretették meg velem Janis ...

Trackback: Cicciolina csöcsei a Frizbiben 2011.09.02. 15:25:52

Hajdú Péter lecsapott a sokat látott cickókra, Sarka Kata legnagyobb bánatára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.08.30. 13:56:23

A TV2-ről néhány poszttal hamarabb már kifejtettem a véleményemet. Elkeserítő, hogy készítői úgy vélik, hogy a néző (a 18-49 éves, fizetőképes néző!) azon a szinten van, hogy török sorozatokkal és licenciákkal kell szórakoztatni. Nincs semmi bajom Törökországgal, az a legcivilizáltabb iszlám ország, de az egy teljesen más világ, eddig én úgy tudtam, hogy azért inkább mi Európához szeretnénk tartozni kulturálisan is. Üvölt a szerkesztésből az a lenézés, amellyel a tévések tekintenek mindenkire, aki nem tartozik közéjük.

Az meg elég vicces, hogy ilyen könnyen feladták a Megasztárt. :) Válság van, nem lehet kockáztatni, de azért eléggé jópofa, ahogy az X-faktornak csak a híre elég volt ahhoz, hogy visszakozzanak. És persze az is igaz lehet, amit utána írsz: ki az, akinek van olyan ambíciója, hogy ilyen tehetségkutatón induljon, tehetséges is, és még nem próbálta?

Tényekkel kapcsolatban: ebolát kívánok A. Csabának és kollégáinak. Most csak ennyi. :)

Az X-faktort majd meglátjuk, valahogy én szinte észre se vettem az elején, pl. Wolf Katit is csak kb. utólag vettem észre, Janicsák Veca is csak a Most múlik pontosannal tűnt fel (amely dal értékét sikerült azóta az 1946-os pengő-inflációhoz hasonló mértékben inflálni, dehát ez van - egyébként ez azt is mutatja, hogy hazudnak/tévednek, akik azt állítják, hogy csak a szarra van igénye a tömegnek; amint egy kicsit is igényesebb dal "csendült föl", teljesen ráharapott a közönség - Vecát a Keresztes Pókdikó ejtette ki). De most már tudjuk, hogy érdemes jobban odafigyelni. :)

A Fásy-szupersztárból én is láttam egy-két pillanatot, tényleg nem sokban különbözött. Volt valami jazz-cigányzene-fusion, az pl. kifejezetten jó volt, nem tudom, továbbjutott-e. Valószínűleg túlságosan a Budapest TV-ből indultunk ki, ahonnét ezek a műfajok átgyűrűztek az ATV-re; na nem mintha Fásy Ádám akkora színvonal lenne, de azért az Anettka-szupersztár lehetett volna a non plus ultra az idióta-versenyben.

KZsoci 2011.08.30. 14:00:46

Ja tényleg, VV5. Mivel az RTL Klubban is barom idióták vannak, ezért nem azt vonják le tanulságnak az előző versenyből, hogy jól kell kasztingolni általában, hanem azt, hogy XY karakter (főleg Alekosz) működött, tehát meg kell keresni megint az alteregóit, hiszen már egyszer bevált. A marketinges azt hiszi a nézőről, hogy olyan, mint egy állat.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.30. 14:19:36

@KZsoci:
Kb. annyit értettek meg az Alekosz-jelenségből, hogy most majd lesz Alekosz levetett női kategória, meg, ugye, jelentkezett a kedves mama és az öcs is... Akinek még nem volt elege Alekoszból a VV4 végére, annak egy nap alatt csömöre lett attól a szánalmas és nőgyűlölő vetélkedőtől, amikor állítólag menyasszonyt kerestek neki.

Ha ma lennék 20 éves, és lemezszerződésre pályáznék, egyértelműen az X-Faktort céloznám be. A Megánál ugyanis semmi tehetséggondozás sincs már. Az ugyanis nem számít annak, hogy a tavalyi második helyezett feleségének zsírleszívásáról riport készül. Ezzel még egy lemezt sem adtak el.

Vicáék viszont reklámszerződéseket is kaptak, és ilyen megalázó hülyeségeket nem mesélnek róluk. Nemcsak azért, mert nem történik velük ilyen. Hanem, mert az RTL-nél van koncepció. Akiben megvan az X-Faktor, az az elit. A Megasztárról még azt a látszatot sem akarják kelteni, hogy nem celeb-futószalag egyszerhasználatos nímandok előállítására. Hát persze, hogy nem mennék oda, ha valaki szeretnék lenni ebben a szakmában.

KZsoci 2011.08.30. 14:27:57

@Reckl_Amál:

Júúj, el is felejtettem már az Alekosz feleséget kerest... Fú. Annyira kavarog bennem az indulat, hogy nem is tudom leírni, amit akarok. :) Nem tudok újat írni, csak azt, hogy tényleg a húsevő baktérium marja ki az agyát annak, aki úgy gondolta, hogy 25 (vagy 12?) hivatásszerűen ezzel foglalkozó, kiélt, műanyag, 19 évesen 69-nek kinéző (foglalkozása miatt megviselt) hölgyet el lehet adni őszinte, naív szerelmeseknek, akik mind-mind megtalálták a csodát abban a neandervölgyi akárkiben. Az a maró cinizmus, az az embergyűlölet, ami munkálkodhat a szerkesztőben, felháborító.

Amiket az X-faktorékról írtál, az jogos is.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.30. 14:47:50

@KZsoci:
Emiatt ne idegeskedj! Az Alekosz kurvái az azt megillető helyre került, a süllyesztőbe. Eszméletlen nagy bukás volt, nem csoda, hogy Olivér azóta el van tűnve. De legalább Benkő Dániel kihúzhatta magát...

Szerintem azért hozták létre ezt a kategóriát, mert ezek a luvnyák túl nagy számban jelentkeztek.

Az én kedvencem a szűzfiú kategória egyébként. Olyan 20 éven felüli fiúk jelentkezését várták ebbe, akik a villában szeretnék elveszíteni eddig túl eredményesen őrzött ártatlanságukat. Amúgy csak nekem tűnik ez burkolt buzizásnak?

Az előző VV-ből kiderült, a minden-áron szex nem érdekli igazán a nézőt. Gondoljunk a két prosti (Gigi és a lengyel csávó, akinek tényleg nem emlékszem már a nevére) erőlködésére! Senkit sem győztek meg vele.

KZsoci 2011.08.30. 14:52:28

@Reckl_Amál: Jerzy.

Tényleg, Olivér. :D Biztos nagy reményei voltak, hogy majd ő ezzel végleg befut a média világába. :D Aztán - ha egyáltalán - néha meghívják majd a BeleValóVilágba szakértőnek, és slussz. :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.31. 09:22:07

Most láttam, hogy Totalcar is lesz újra a TV2-n. Jópofa műsor volt. Tíz éve. Azóta Winkler és Bazsó eladták magukat kilóra a UPC-nek. Közben a rádióban is megbuktak.

Ettől ez még a legígéretesebb próbálkozás.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.31. 10:11:53

@Reckl_Amál: Csakhogy közben sokkal többen ismerhetik a Top Geart. Ami úgy viszonyul a TotalCarhoz, mint az Apple a hmm, random belsőpiacos kínai márkához (amikhez képest a Samsung kínosan saját utakon jár).
Hacsak nem a Csikós hétvégi posztjait olvastatják fel a Kernnel (ilyen már volt, ha minden igaz). Azt bármikor örömmel.

halbikvera 2011.08.31. 10:50:04

Nagyanyám nézi és szereti a Seherezádot. Szerintem kár a török mivoltát hangsúlyozni, ha nem ez menne, akkor egy latin-amerikai szappan. Az se jobb. A vetítés időszakában ilyeneket éri meg adni. Ez van. A háziasszonyok elnézik.

halbikvera 2011.08.31. 10:52:01

Meg amúgyis, ha jól rémlik (nagyon rég volt, ezért nem esküszöm), annak idején valamelyik kereskedelmi adón főműsoridőben(!) ment az Oreiro kisasszony főszerepelte Vadangyal.
Az is eredmény, h most már oda nem raknak ilyet.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.31. 11:05:04

@halbikvera: Törökország az új Brazília. Olcsó sorozatok a népnek. És úgy tűnik, még nézik is (engem speciel a vég nélküli olasz telenovellák tudtak kiborítani; a délamerikánusoktól nem is várok semmit, és ennek az elvárásnak maximálisan meg is felelnek).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.03. 23:17:58

Az X egyelőre azt nyújtja, amit az ember vár tőle. Ügyesen válogattak ismét, egész érdekes kis csapat jöhet össze. Nagyon díjazom, hogy alig volt bikicsunáj, azt pedig külön köszönöm, hogy 16 év az alsó korhatár.

A szerkesztés nagyon tudatos, ezek tudják, mit akarnak. (A pénzen és a nézettségen kívül persze.)

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 15:49:39

@halbikvera: Azt én végignéztem!!! Egyszer... Régen... Még a századfordulón...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.07. 16:25:17

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:
Én meg a Pampák királyát. Az előző évezredben. ;)

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.07. 16:55:49

@Reckl_Amál: Asszem ez gáz... Eddig nem is mondtam el senkinek... Eddig.

Bár én 2000-ben megígértem valakinek, hogy megnézem a végét...

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.09.08. 10:26:09

@stivanleroy: Az az első nő nem egy férfi? Vagy csak "erős vonásai" vannak?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.09.08. 10:36:58

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna: Nem tudom, melyik első nő. Mindenesetre brazilok voltak, ha jól emlékszem. Déli népeknél az erős vonásokra akad példa.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.09.08. 10:39:59

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna: És speciel a szexbombának eladni kívánt Malu Mader is küzdött olykor kisebb kihívásokkal ezen a téren (szerintem). Bár például a hátborzongatóan rosszul lesminkelt végtelen számú szeplője kimondottan tetszett.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.08. 13:27:31

@stivanleroy:
A Topmodell hatalmas klasszikus. :)

Értekezésem még a régi Brazíliáról:

recklamal.blog.hu/2009/11/30/szappanopera_top_5

A Vad angyalban az a vicces, hogy minden rész végén szépségverseny van a helyi diszkóban. :D

halbikvera 2011.09.08. 15:22:24

No, hogy nehogy véletlenül némi sznobizmus legyen ellenem a vádpont, elárulom, hogy a Malu Maderes Topmodellt meg a Pampák királyát is végignéztem.:) Meg volt még egy, most gondolkodnom kell a nevén, de azt is szintúgy. Az a lökött tonnyó volt benne meg 1 jó-gonosz ikerpár meg a címében valami hold talán.

A Vadangyalból viszont csak 1-2 részt láttam, de elég hamar feladtam, mert mindegy, mennyi szünet telt el a megtekintett epizódok közt, Natalia és a filmbéli partnere újra és újra, vég nekül civakodtak.:) A szépségverseny nem rémlik.:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.08. 15:42:09

@halbikvera:
Holdkóros Tonho és az ő homokszobrai mély nyomokat hagytak. :) Az volt a Homok asszonyai (Mulheres de Arena). Kifejezetten szürrealista főcíme volt a meztelen női testrészekkel és a pergő homokkal. Talán Czakó Ferenc is innen vette az ötletet... :)

halbikvera 2011.09.08. 18:50:57

Tényleg, homok, nem hold. De a magyar cím mintha A homok titka vagy titkai lett volna.

halbikvera 2011.09.08. 23:46:41

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna: Az még cím szerint se rémlik.:) Kb. ezeket láttam csak, amiket felsoroltam. Meg persze a nagy klasszikus Rabszolgasors illetve A kisasszony című novellákat.

Illetve középiskolás voltam, amikor ment az Esmeralda, na abból még 1-2 részt, de az már nagyon kiverte a biztosítékot nálam a csodás megvakulás-újra látás kombóval.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.09.10. 09:55:12

@halbikvera: Pedig még szexista vicc is volt róla: P-vel kezdődik, iná-ra végződik, a férfiak (mégis) utálják, mi az?
Paula és Paulina, természetesen.

halbikvera 2011.09.12. 00:29:04

@Reckl_Amál: Annak ellenére, hogy én - veled egyidős lévén - még normális módszerekkel tanultam meg olvasni, a lassan 25 éves gyakorlat során olykor észreveszem, hogy egész szavakat olvasok. Így jártam az egy időben divatos témává vált pránaevés esetében is, amit párnaevésnek sikerült feldolgoznom, illetve ez a helyzet állt elő újfent, amikor az előbb újra elolvastam a top5 szappanoperás cikkedet.
Hogy valami értelme is legyen az eszmefuttatásnak: a nagynénéd által nemesen "paszulykaró Duda" néven illetett topmodell leányzó leírását sikerült első 2 nekifutásra pulykaszarónak olvasni. Talán nem olyan izgi, de most ezen röhögök pár perce.:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.13. 14:18:02

@halbikvera:
Lehet, hogy az is igaz...

A Libri újságban volt egyszer:

"Satyrok

A nagyon sznob ember szatíroknak olvassa.
A kicsit sznob satíroknak.
A többieknek szatyrok."

Csak azt akarom mondani ezzel, hogy pácsó. ;)

halbikvera 2011.09.13. 19:22:32

@Reckl_Amál: satyrok illetve szatyrok volt az én olvasatom, másik kettő fel sem merült.:) Most akkor mégse vagyok sznob?:D
süti beállítások módosítása