2012. február 05. 00:01 - Reckl_Amál

Hallatlan!

A Dal második elődöntőjét végignézve, az volt az érzésem szintén hajlott korú nézőtársammal, hogy vénségünkre valószínűleg megsüketültünk, mert ennyire zsűrivel már régen nem értettünk egyet.

Pedig a halláskárosodás és a zenei érzék elvesztése között már csak a legvégsőbb esetben van azonban egyenes összefüggés. 

Sőt, ha a leghíresebb siket zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre gondolunk, bizonyos esetekben még ez sem akadály nagyszerű akusztikus művek megalkotására.

Viszont nem Beethoven az egyetlen zenei géniusz, akit halláskárosodása nem tartott vissza attól, hogy azoknak, akik hallanak, örömet okozzanak. Eheti játékunk róluk szól.

1. Nem véletlenül hívják őket a leghangosabb rockegyüttesnek, a The Who teljes legénysége halláskárosult, így akár azt is lehetne a feladvány, hogy sorolja föl a tisztelt játékos a The Who tagjait. Akit keresünk, az viszont a ma már legkevésbé halló dalszerző. Olyan dalok kötődnek a nevéhez, mint a My Generation, vagy a Helyszínelők törzsnézői által méltán kedvelt Won't Get Fooled Again.

2. A Lassúkezű az egyetlen rocker, aki a Rock and Roll Hall of Fame-be háromszor is bejutott. A magyar kívánságműsorok legendáriumából származik az a kis történet is, amikor egy az angol nyelvet nem kiemelkedően művelő hallgató romantikus hangulatában a "bélás számot" kérte. Hosszan gondolkodott a szerkesztőség, mire gondolhatott a kedves betelefonáló. Végül rájöttek.

3. A gitár nagymestere a 2-es versenyző helyére érkezett a Yardbirdsbe, őt pedig Jimmy Page követte ezen a poszton. A Rolling Stone magazin a rock történetének 11. legnagyobb gitárosának nevezte 2003-ban. Csak? - kérdezném, ha tavaly nem revideálták volna az álláspontjukat. Most már az ötödik helyen áll.

4. Nemcsak rockerek vannak kitévő durva zajártalomnak, hanem más műfajok alkotói is. A Black Eyed Peas agya hall mindent, az ő problémája az, hogy többet is, mint, amennyit szeretne.
A megsüketülés mellett szintén klasszikus zenészbetegség a tinnitus, vagyis az állandó fülcsengés. Ennél a zenész-producernél ez olyan elviselhetetlen, hogy kénytelen mindig zenével foglalkoznia, legalábbis saját bevallása szerint. Inkább melódiák csengjenek a fülében, mint az egyhangú zúgás. Ez kétségtelenül így van.

5. Aki - hozzám hasonlóan - a Black Sabbath énekesét élőben Győzike-féle valóságshowban tapasztalta meg, kevésbé érez tiszteletet az érthetetlenül motyogó, láthatóan kissé viharvert intellektusú öregrocker láttán. Az sem maradt titokban a már említett neveletlen, buta ölebekkel és még neveletlenebb, még butább gyerekekkel operáló műsorban, hogy az énekessel hangosan kell beszélni, mert nem hall rendesen.
Egy életmód ára.

6. Rossz nyelvek szerint a hatvanas - hetvenes évek egyik legjobb dalszerzője azért szokott át az olyan erőteljes dalokról, mint az Ohio a Heart of Gold féle lágyabb dallamokra, mert őt is erősen gyötörte az állandó fülzúgás.

7. Beethoven után valószínűleg róla tudja a legtöbb zenerajongó, hogy a hallását elvesztette. A Genesis dobosa-énekese sajnos 2010-ben éppen emiatt bejelentette, többé nem lép föl.
Michael Schumacher kedvenc énekese mostanában elég szomorkás hangulatban is van, és állítólag ez is összefügg fülei tönkremenetelével.

8. Nem kell ahhoz csutkáig tekert erősítők előtt eltölteni éveken át esténként két-három órát, hogy az ember hallása szép lassan eltünedezzen. Egy zseniális fülű producerrel is megtörténhet ez.
Egyike annak a kb. tíz embernek, akiket ezért vagy azért ötödik Beatle szokás nevezni. A Beatles-hangzás kitalálóját a brit zenéért tett szolgálataiért lovaggá ütötték.
Ma, 86 évesen már visszavonult a zeneiparból, mert szinte teljesen elvesztette a hallását.
Aki esetleg nem ismeri, hallgassa meg a világhírű Elenor Rigby vonósnégyes alapját, mely a producer munkája.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr824067048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.02.05. 00:12:20

3. Allan Holdsworth?! :o ;D Akarom mondani: Jeff Beck?
7. Phillip Collins? :(((

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.02.05. 10:42:13

@KZsoci: Ezek a mai fiatalok, ehh...
Pete Townshend
Eric Clapton
(Ott a pont)
Will He Is
Ozzy Osbourne. De lehet, hogy a denevérhúsban volt valami
Neil Young
Phil Collins
Sir George Martin

és van egy Gordon nevű basszusgitáros-énekes is, róla már vagy tizenöt éve susogják, hogy már nem az igazi a hallása.
Képzelem, ha még mindig az lenne.
süti beállítások módosítása