2011. november 17. 10:47 - Reckl_Amál

Ünnepi nyitva tartás

Alakulnak a dolgok. Tavaly decemberben elmélkedtem már egyszer azon, milyen jó is lenne, ha a KDNP a karácsony szentségére hivatkozva munkaszüneti nappá nyilváníttatná december 24-ét is.

És tessék! Pálffy István most ezzel haknizza végig a tévéket. A kereszténydemokraták végre rájöttek, ha már úgyis szimbolikus szerep jut nekik, néha akár hasznosan is élhetnek a nekik jutott hatalommal. Minden cinizmus nélkül mondom: ez egy jó ötlet, tessék kiharcolni, végigvinni és megvalósítani.

Az sem zavar, hogy idén pont szombatra esik a szenteste, mert 2012-ben már hétfő lesz.

Ami viszont kissé meglep, hogy míg a kormánypárti frakciók támogatnák az elképzelést, a kormány nem.

Az érv a valódi ünnepek körüli munkaszünetek ledolgozása mellett a gazdaságból származik. Állítólag ez az egy-két plusz nap óriási visszaesést jelentene. Ahogy a korábbi cikkben, most is azt gondolom, ez rövidlátó marhaság. Hány ilyen nap van egy évben? Kettő vagy három. Nehogy már ezeken múljék egy cég vagy az állam gazdaságos működése!

A karácsony előtti utolsó pillanat ráadásul még további gazdasági aggályokat is felvet. A kereskedelmi lobbinak ugyanis 24. a hajrá. Náluk igenis számít az az utolsó fél nap, hiszen sokan akkor rohannak fáért, bejgliért és az ajándékokért.

Pálffy érvelése ezzel szemben számomra teljesen kielégítő, és - pont a párt profiljából adódóan - hiteles. Mint mondta, ez a korlátozás az ünnep megközelítését is átalakítaná. Arra sarkallná ugyanis az embereket, hogy időben készüljenek föl rá.

De - és ez aztán végképp szokatlanul széleslátókörű gondolat a mai kormánypártoktól - senkit sem akarnak megfosztani az utolsó percek lehetőségétől, legyen az kereskedő vagy vásárló. Ezért a december 24. mint munkaszüneti nap a Munka törvénykönyét módosítaná, általánosságban felszabadítandó a napot. Később pedig a kereskedelemről szóló jogszabályokban külön felmentést kapnának a kiskereskedelem szereplői, amennyiben még szenteste is nyitva akarnának tartani.

Ezt a koncepciót tényleg üdvözölni kell, mert ember- és családbarát, méltányos többféle érdekcsoporttal szemben, és még körültekintő is.

Igazán érdekelne viszont, miért nem tetszik a kormánynak...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr443389270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.11.17. 11:06:20

Egyetértek, ez jó ötlet nagyon. Tegyük azért hozzá, hogy rokona annak a sokkal kevésbé jó ötletnek, hogy vasárnap viszont totális nihil legyen az országban, csak az áhítat ragyogjon be mindent (igen, én azt is hülyeségnek és pazarlásnak tartom (ha már megépítették olyan gyönyörűre), hogy a jeruzsálemi villamosnak péntek estétől szombat estig üzemszünete van).

Az ellenérv viszont nagyon blőd. Nagyon messze vagyunk attól, hogy mindenki dolgozzon, aki akar, hogy minden gyár annyit termeljen, hogy december 24-ére is jusson halaszthatatlan munka.

Meg úgy általában: ami értelmes ötlet, és egyszerre a lakosoknak is tetszik, az a fidesz számára elfogadhatatlan. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.17. 11:32:12

@KZsoci:
Megint ellent kell mondjak, Zsoci úr.

"...ami értelmes ötlet, és egyszerre a lakosoknak is tetszik, az a fidesz számára elfogadhatatlan."

Ez az MSZP-SZDSZ-kormány jellemtője volt. Ők azért nem tudták a két dolgot összhangba hozni, mert Gyurcsányt hülyék vették körül (Lamperth-kategóriások).

A Fidesz viszont szándékosan csak egyféle érdeket képvisel, ha munkaügyről van szó. És ez nem a miénk, munkavállalóké...
süti beállítások módosítása