2011. október 28. 11:16 - Reckl_Amál

Rémpofák

Nem akar az ember lemaradni. A szomszéd blogját a napokban 18-as karikával látta el a blog.hu. Mostantól jó zenéket és még jobb kísérőszöveget kínáló, asszociatív naplója már csak a felnőtteknek szól.
És bizony a Reckl Amál eheti játéka sem kimondottan gyerek-, illetve családbarát. A közelgő halloweenra való tekintettel ugyanis most azért utazzuk körbe a világot, hogy szörnyekre leljünk.

Tegyük hozzá, ha ez a blog pár évszázaddal korábban íródik, akkor semmilyen karikát nem tennénk ki. Mert az akkori gyerekeket még keményebb fából faragták. Az itt felsorolásra kerülő tíz rémszörny ugyanis éppen a gyerekek megregulázására lett kitalálva.

Az is lehet viszont - az utóbbi időkben kezd Családi kör jelleget felvenni a blog, annyit csóválom a fejem gyerekügyben - hogy régen még jól tudták adagolni a kellemes borzongást a gyerekeknek is. Ezek a mesék nemcsak arra vették rá a gyerekeket, hogy rendesen viselkedjenek, de egyúttal szórakoztatták, talán kicsit meg is nevettették a hallgatóságot e történetek.

Persze én még az átkosban voltam gyerek, úgy emlékszem, hogy a mi családi rémünk, a rézfaszú bagoly, csupán első hallásra volt ijesztő. (Elég sötét volt akkor már az utcán, amikor az apám mesélt róla hazafelé bandukolás közben. Meg akkor még nem minden részét értettem kristálytisztán a kifejezésnek. Felnőtt tartalom, ugye.) Később már főleg nevettünk rajta. O tempora, o mores!

De mielőtt túl hosszúra nyúlna a bevezető, ünnepélyesen megnyitom a Bokros "Zsákosember" Lajos Parádét. E játékkal kívánok boldog halloweent a kedves olvasóknak!

A kommentemben ott a megoldás. Aki még találgatna, csak a posztot nézze!

A rövid leírásokból és a képekből azt kell megmondani, hogy melyik ország népének képzeletéből lépett elő a sok jót nem kecsegtető alak. Segítségképpen felsorolom az országokat: Norvégia, Japán, Finnország, Bulgária, Olaszország, Skócia, Csehország (Lengyelország), Fülöp-szigetek, Bahama-szigetek, Trinidad és Tobago.

1. Nahamage

A Nahamage újévkor járja végig a házakat. Ha a szülők nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a gyerekeik nem lusták, és nem sírnak túl sokat, akkor bizony elviszi őket ez a nem éppen barátságos kékfejű.

 

 

 

2. Groke

A Groke nem akar senkit bántani, de olyan súlyos depresszióban szenved magánya miatt, hogy a talpa alatt megfagy a föld. De ez éppen elég ahhoz, hogy e búskomor kisasszony elől árkon-bokron meneküljön, aki csak meglátja.

 

3. Boggart

Kissé félve írom le a nevét, mert aki megnevezi őt az kisebb-nagyobb kalamajkákra számíthat. Mindenesetre egy patkót érdemes az ajtó fölé szögezni, mert arra allergiás. Ja, amúgy ez egy tündér.

 

 

 

4. A Kisember

Kivételesen nem szociálpolitikai kategóriaként szerepel, éppen ezért nem fogadom el jó megoldásnak hazánkat.
A Kisember valaha maga is gyerek volt, de nem ment be a házba naplemente után, úgyhogy egy másik Kisember elragadta. Azóta ő is gyerekekre vadászik kis taligáját tolva az örökkévalóságig.

 

5. Torbalan

Ami a Mikulásnak a Krampusz, az Torbalan a Baba Yagának. Klasszikus zsákosemberrel van dolgunk, aki az árnyas üregekből les a rossz gyerekekre.

 

 

 

 

 

 

6. Bubak

Bubakot nem a texasi láncfűrészes, esetleg a halloweenkor aktivizálódó Mike Myers ihlette. Ő már sokkal régebb óta járja kis, kóbor macskák által húzott kocsiján a folyópartokat. Viszont nemcsak rossz magaviseletű gyerekekre fáj a foga, hanem az elcsalogatható felnőttekre is pályázik. Trükkje az, hogy csecsemősírást imitál, az ezzel becsapott, jó szándékú áldozatai lelkének viszont ruhákat sző. Egy igazán gondoskodó szörny!

 

 

7. Pugot Mamu

Hogy erről miért nincs még film? Ez a hatalmas alakváltó lény ugyanis vetítővászonra termett. Fákon és elhagyott házakban húzza meg magát addig, amíg áldozata - ő is a friss hús híve - a közelébe nem kerül. Élve eszi meg szegény eltévedt gyerekeket. Mivel saját magát valamikor lefejezte, a nyakán tátongó lyukon keresztül csúsznak le a zsenge falatok.

 

 

8. Nokken

Egy gyereknek mindig hallgatnia kell a szülei szavára! Aki mégsem megy, ha hívják, az bizony nem kevesebbet kockáztat, minthogy a Nokken nevű tavi szörny berángatja a vízbe. Örökre.

 

9. Moko Jumbie

Ebből az ijesztő teremtményből nem is egy van, hanem egy egész raj. És bizony az sem biztató, hogy egyre többen és többen vannak. A jumbiek ugyanis nem mások, mint hajdani rosszcsontok szellemei. Különleges képességük, hogy bármilyen alakot képesek fölvenni. Ezért a gyerekekt arra tanítják e vidéken, hogy semmilyen idegennel - legyen ember vagy állat - ne játszanak.
A jumbiek viszont könnyen kijátszhatók. Ha az ember kint hagyja a cipőjét éjszakára az ajtó előtt (minél szebben csillog, annál jobb), akkor egész éjszakára legfoglalja őket, mert fel akarják venni. Csakhogy nincs lábuk.
Néhány tulajdonságban az autistákkal is osztoznak: ha az ember egy kis homokot vagy egy tál rizst szétszór a küszöbe előtt, addig nem megy tovább a kísértet, amíg meg nem számolta az összes szemet. A magas IQ-val megáldott esőemberekkel szemben, akik villámgyorsan végeznek a feladattal, nekik ez szintén igénybe veszi az egész éjszakát.

10. L'uomo Nero

Kényelmetlen melója van ennek a szörnynek. Annak ellenére, hogy két méternél is magasabb, jól be van öltözve nehéz, fekete kabátjába, sőt, kalapot is visel, az asztal alatt kell bújkálnia. Ráadásul a siker sem garantált.
Ha egy gyerek nem akarja megenni az elé tett ételt, az apja hármat kopog az asztalon, hogy Nero barátunk készenlétbe helyezhesse magát. De csak akkor ránthatja le a válogatós kölyköt, ha e fenyetés ellenére sem hajlandó belapátolni a spenótot.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr333335876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.10.28. 12:17:39

Jó játék. :D Jó nehéz, mert a nevek hangzásából csak módjával lehet tippelni a nációra. Kezdeti ötletek:

5. Polska (Česko)
6. Bulhária
8. Nippon
9. Trinidad & Tobago
10. Taljánföld

padmasambhava 2011.10.28. 21:58:13

Most kifogtál rajtunk, Amál !
A baba jaga mindenképpen szláv - ezért lehetne nem csak lengyel, vagy cseh, de akár bolgár is. Nenm tudom melyik pontosan.
Zsocinak igaza volt, a 9. az T&T. Viszont a 8. szerintem Norvégia (életemben nem hallottam róla, de a kép Kittelsenre emlékeztet - ö olyan szép romantikus képeket festett a Trollokról, Tündérekröl, és azok lovairól ...)
Ha egy tündér túl sok Skót Whiskyt iszik, akkor Boggart lesz belöle...
A Groke (biztos vagy benne, hogy ö nönemü?) valami havas tájról jöhet csak - talán Finnország
Nahamage szerintem olyan japános - vagy nem ?
A bubak nekem megint szlávos hagnzású...
A maradékról még ennyi fogalmam sincs (na jó, a L'uomo olaszos...), de nekem akkor is a Pugot Mamu a kedvencem (olyan jól hangzik...)

lindalee 2011.10.28. 22:25:56

Mindegyik annyira RÉMisztő!
Nagyon jó ez a játék! Meg úgy általában olyan jók szoktak lenni, mindig tanulok valamit!
Bár Nero nem a legszimpatikusabb: nem jó, ha egy gyerekbe beleerőltetik a kaját, annak mindig rossz óvodai emlék az eredménye és az, hogy úúúútáljukatökfőzeléket (pedik tökfinom) :)

Birdemic 2011.10.28. 23:58:36

8. Norvégia, Theodor Kittelsen műve.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.10.30. 11:27:39

Csak tippek.

3. skót
5. orosz
6. román
8. norvég
10. olasz

Amúgy édes kis szörnyek. :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.10.31. 18:55:18

A Boggart az Cassabblanca. A többi egyelőre passz (bár majd még utánanézek). Persze, a Baba Yaga szláv, szerintem Bubek is (ki kellene sorsolni), az utolsó olasz, a kké pofa sanszos, hogy japán, de még mindig nem volt időm szisztematikusan átrágni magam rajta.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.01. 23:44:10

@stivanleroy:
A játék ezzel vált hivatalosan is nehézzé. Valahogy nem gondoltam annak. :/

@padmasambhava:
Nagyon közel vagy a megoldásokhoz. A Groke lány.

@Csöncsön:
Édesek, persze.
Csak megsúgom, románról meg oroszról nincs szó, a felsorolásban sem szerepelnek.

@lindalee:
Kösz. Egy kis tippeléshez nincs kedved? :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.03. 19:40:11

Eddig vártam a jó megfejtéseket, @padmasambhava: járt a legközelebb.

Most jöjjön a helyes párosítás:

1. Japán
2. Finn
3. Skót
4. Bahama-szgk
5. Bulgária
6. Csehország, Lengyelország
7. Fülöp-szgk
8. Norvégia
9. Trinidad és Tobago
10. Olaszország
süti beállítások módosítása