2011. október 23. 12:50 - Reckl_Amál

Tetkótündér

A héten már szapultam a hülyeszülőket, akik követnek egy ostoba orvosnőt gyermekkori fülbelövés elleni harcukban. Most itt az újabb felháborodni való a túlaggódós szülők számára: a tetovált, rosszkislány Barbie.

A felnőtt babagyűjtők számára, limitált szériában piacra dobott Barbie rózsaszín Kleopátra-frizurát és sok-sok tetoválást visel. Az amerikai aggódók szerint rossz példát terjeszt a gyerekek között.

Gyerekkoromban szerencsére Magyarországra a Mattel csinos babái pár évvel hamarabb érkeztek meg a játékboltokba, mint a rossz hírük. Akkor az volt a nyivákolás oka, hogy a kisasszony valószínűtlenül sudár alkata testképzavart okoz a lánykáknál, akik depressziósok meg anorexiások lesznek a babázós korból kinőve. Hát, jelentem nekem közel hetven Barbie- , illetve Barbie-klón babám volt (van), és külsőre nem sokban hasonlítunk Barbara Millicent Roberts-cel egymásra; nekem néha még a térdem sem hajlik rendesen. De mégsem lettem (amiatt) lelki beteg, hogy nem vagyok valószínűtlenül és aránytalanul magas.

Persze ezerszer könnyebb egy játékgyárat vádolni meg nála követelőzni, mint megtanítani a gyereknek, hogy mi a mérték és a józan ész. Hogy a Barbie csak egy játék, és nem a valóság. Hogy az emberi értékek nem kizárólag a külsőségeken múlnak.

Apropó! Mi rossz van abban, ha valaki ki van varrva? Nem lehet elfogultsággal vádolni, kevés dolog taszítóbb számomra, mint a tetoválás, nem tetszik, és kész. De önmagában nem azt jelenti, hogy a viselője rossz vagy erkölcstelen ember.
Ez a baba ráadásul csak nagyon kicsit lázad. Szép, tiszta, rendezett - semmi nyoma a rettegett züllésnek.

Ha a kedves szülő azonban ezt mégis így gondolja, akkor nagyon egyszerű a megoldás: ne vegyen ilyet a gyerekének! Ezt nem is olyan nehéz kivitelezni, hiszen a babát csak online értékesítik (ami szintén arra utal, ez a modell felnőtteknek készült). A szülő nélkül elég nehéz hozzájutnia.

Azt már szinte föl sem vetem, hogy ha mégis ez a leghőbb vágya a kislánynak (Kisfiúnak? Na, majd kap a kis buzi, ha erre fáj a foga!), akkor esetleg a játék közepette lehetne elmagyarázni a tetovált, halálfejes emberekkel kapcsolatos előítéleteket. Tényleg, kedves szülők, leülnek néhanapján babázni a gyerekkel? Vagy túlságosan leköti önöket a lelkész okítása...?

Tudomásul kell venni, hogy a Barbie nem csupán játék ma már, hanem a popkultúra része. Ennek a rosszcsontnak a tervezője nem játékokkal foglalkozik, hanem egy olasz táskamárkának dolgozik. Ez a felnőttek piacára készült, a 7500-as széria jelzi, különleges gyűjtőknek szánták.

Talán azt sem ártana a tisztelt amerikai szülőknek elmagyarázni csemetéiknek, hogy nem kell mindent megvenni, ami megtetszik. Mondjuk, ez aztán pláne nem all-American gondolat. Akkor már inkább a tetoválás!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr693323714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2011.10.23. 15:03:58

Az a kis szőrös kaktusz egy kutya akar lenni?

KZsoci 2011.10.23. 19:37:24

Én nagyon tetovált embert először (Nyugat-?)Berlinben láttam a Wiedervereinigung közben. Meglepő élmény volt.

Lehet, hogy ezért történt minden úgy, ahogy.
süti beállítások módosítása