2011. június 22. 16:19 - Reckl_Amál

A pokolba vezető út kövezete

Utálom az egész Stohl-ügyet! Eddig soha, egyetlen sort sem írtam itt, bár a Velveten egy-egy mozzanatra nem bírtam nem reagálni. Elsősorban azért nem, mert ez egy büntetőügy, és én nem vagyok bíróság.

Attól is ráz a hideg, hogy egyesek egy éve gyilkosozzák, és nyilvánosan kivégeznék Stohlt. A csúcs az - és ezt elvileg újságíróként dolgozók is leírják ma is - hogy a Nemzeti színpadán csak tisztességes, erkölcsös ember állhat, így a többszörös visszaeső Stohl András nem.

Stohl mellett tegnap számos művésztársa és barátja állt ki. Vagyis egyfajta néma szimpátiatüntetést tartottak a bíróság tárgyalásán. Impozáns a névsor: Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Kern András, Kulka János és a bűnbe esett színész direktora, Alföldi Róbert.

Előtte való nap pedig huszonöten - köztük a fenti művészek is - nyílt levélben fordultak egy kis jóindulatért a bírósághoz. Jelentősen támaszkodtak a hírnevükre, hátha rajongóik elindítanak egy kis eróziót abban a sziklaszilárd közutálatban, amelyet Stohl a tettével és az azóta csűrt-csavart magyarákodásával, mentegetődzésével kiváltott.

Bár egyfelől emberileg van bennem megértés irántuk. Egyikükről sem hiszem, hogy támogatná a bedrogozott, hajnali száguldozást - akárki üljön is a volánnál. És nyilván van bennük együttérzés a törött lábú bácsival is. Stohl is megbánta, ebben biztos vagyok, és nemcsak a fölé tornyosuló következmények miatt.

Tettükkel azonban nem tudok egyetérteni. Senki sem várja el, hogy a barátjuk vagy kedves kollégájuk ellen forduljanak. A színház épp eléggé korrekten járt el, hogy egy időre felfüggesztette Stohlt, és aztán újra színpadra engedte. Ez egy kiváló reakció volt. Igazságos és lojális egyszerre. Ezt a példát követhették volna a kollégák is, és különösen érthetetlenné teszi Alföldi megjelenését.

De az az érvelés, hogy Stohl azóta milyen jellemfejlődésen esett át, nem érdekes. Nem az elmúlt egy évet kell megítélnie a bíróságnak, hanem elsősorban azt a szerencsétlen tavalyi, májusi reggelt.

A dolog pedig - ismerve, milyen országban élünk - attól válik kontraproduktívvá, hogy egyesek a szolidaritás kissé túl látványos gesztusát cinkossággal azonosítják. Mivel Stohl pont a méltatlanok által uralt Nemzeti Színház - ahol a színpadon csak szűzek és grállovagok szerepelhetnek egyes felfogások szerint, csakis erényövben, és lehetőleg lefátyolozva - művésze, ez újabb lehetőség a nemzetvesztő liberálisokat ab ovo erkölcstelennek tekinteni.

Sajnos Stohl esete nem nagyon menhető. A barátai persze kifejezhetik, hogy mellette állnak. De a hibázó színészen ez nem segít. Ha enyhébb ítéletet kap, akkor ugyanolyan gyűlölt VIP-bűnözőnek tartják majd, mint Császár Elődöt. Aki híres, arra más szabály vonatkozik, hangoztatják majd sokan. Ráadásul Császár mögött emlékeim szerint még csak nem is sorakozott föl ilyen rangos társaság.

Pedig sokan gondoltuk az elsőfok után, hogy most megnyugtatják a közvéleményt ezzel a kemény döntéssel, aztán jogerőre már valami enyhébb ítélet emelkedik másodfokon. De azzal a médiakapálózással, amely az ügyvéd kezdeményezésére történt, és a jó szándékú, de visszatetsző és (valószínűleg) elhibázott eredményű szolidaritási akcióval a kollégák elérték, hogy Stohl szem előtt maradt. Vagyis bíró legyen a talpán, aki lényegesen enyhébb ítéletet szab ki.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr903006285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 17:05:55

Arról nem is beszélve, hogy visszaesőként részegen-betépve balesetet okozni eleve súlyos büntetést kívánna. Mert súlyos bűn.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 17:10:04

Ráadásul Császár Előd énekesi karrierje véglegesen kisiklott (más kérdés, hogy DJ-ként meg tudta magát csinálni, a tehetsége sosem volt kérdés, csak a "komolyabb" kihívások iránti érdeklődése nem volt szélesebb plénum előtt ismert), Stohltól pedig láttunk már ilyet, és mindenki vállat vont. Pont akkora szerepe volt a bácsi életben maradásában, mint Elődnek anno a rendőr halálában. Semmi, ez már nem tőlük függött.
Mindegy, akármit is döntenek, egyszerre lesz kevés is, sok is. Attól függ, kit kérdezel.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.24. 22:42:27

Szerintem elég rossz taktikát választott az ügyvéd.

Ez az merő önsajnáltatás egyszerűen fárasztó. Ahogy a hazudozás is. Egyszer arra hivatkozik, hogy a nővérééket is ő tartja el, most ők adnak kölcsön pl.

velvet.hu/blogok/gumicukor/2011/06/24/stohl_andras_folytatja_felvilagosito_korutjat/

Még a nyaralásáról is lemondott... Hogy oda ne rohanjak!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.25. 09:27:08

@Reckl_Amál: Egy valóságos höss, talpig nyomorban. Mi meg piszkáljuk.
Ccc.

2011.07.03. 16:44:43

Szánalmas, ahogy a felelősség elől igyekszik kibújni.

Sokkal szimpatikusabb lett volna, ha odaáll és vállalja a felelősséget, ha a börtönt akkor azt.

Ha a barátai igazán szeretnék akkor mellette állnának akkor is ha börtönben van, és segítenének neki viszza kerülni, támogatnák a gyerekeit, de ez amit csinálnak gyomorforgató.

Ha a kéményseprők, vagy a cipőfelsőrész készítők szine java intézne peticiót a bíróságnak, társuk érdekében - azt is megviseli a börtön, annak is van családja - vajon arról milyen vélemény lenne?

Ha ezek után mégis enyhébb ítélet születik, bízhatok-e még a független bíróságban?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.03. 20:15:48

@Frengi:
Amit a barátokról írsz, azzal nagyon egyet kell értsek.

Stohl és ügyvéde valószínűleg erősen mellélő most. Bennem nincs különösebb bosszúvágy vele szemben, nem ezért akarom, hogy igazságos ítélet szülessék. Hanem, mert a VIP-megúszások elfogadhatatlanok.
süti beállítások módosítása