2011. június 14. 13:04 - Reckl_Amál

Szorul a hurok

Lewis Hamilton az idegeinkre megy. Pedig szerettük. Tényleg. Annak ellenére, hogy a McLaren laboratóriumaiban kikísérletezett kiborgnak tűnt. Hihetetlen volt, amikor egy-egy két órás verseny után kimászott a kocsiból, és még csak meg se volt izzadva igazán. Egy páran talán emlékszünk a húsz évvel ezelőtti Brazil Nagydíjra, amikor minden idők legnagyobb forma 1-ese, Ayrton Senna, az utolsó köröket végigordította a fájdalomtól, olyan terhelés alá nyomták a G-k. Végül ő győzött, és mire felért a dobogóra, a világ legboldogabb embereként vigyorgott.

Persze azóta sokat változott a sport, sokat változtak a kocsik és persze a versenyzők is. A Schumacher-dominancia évei alatt azonban valami vészesen kikopott a Forma 1-ből. Ez pedig az egyéniség.

Érdekes paradoxon, hogy amikor az igazán nagy formák korszakát éltük, még nem számított ennyire tömegszórakoztatásnak a sport, még főleg a technikai sportok rajongói elégítették ki vele az autós kártyából megmaradt szenvedélyeiket vele. A kilencvenes években viszont megkérdőjelezhetetlenül mainstream lett a hi-tech körbe-körbe furikázás. Csak sajnos addigra - és nyilván éppen ezért - már minden kiszámítottan kellett, hogy menjen. Így a sofőrök media couchingra jártak pl. Ott aztán megtanították nekik azt a pár értelmetlen, sportújságírói mondatot, amelyet azóta is hallunk, olvasunk mindenütt. És csak egészen ritkán látunk őszinte megnyilvánulásokat.

A Schumacher utáni időkben valahogy aztán ez enyhülni látszott.  A versenyzők személyiségéről egyre több dolog derült ki. Például megtudtuk, hogy a kezdetben rokonszenves Fernando Alonso kimondottan jellemtelen alak. Ha rosszul mentek a dolgok - akár csak átmenetileg is - rögtön szidta a csapatot, ha győzött, már el is felejtette, hogy hányan dolgoztak azon az autón, amellyel ő a célon elsőként hajthatott át.
Räikönnen viccesen flegma természete is kibontakozni látszott. Ahogy az ausztrál Webbert, aki a versenyzők érdekvédelmi szervezetének vezetője, sem hívom ok nélkül Gaskónak, olyan arrogáns és részrehajló.

Hamilton pár éve - pont egyidőben ezzel a bloggal egyébként - debütált, és majdnem sikerült neki az elképesztő bravúr: első szezonjában világbajnok lett egy hajszál híján. Csak saját magának köszönhette, buta hibákat vétett a szezon vége felé. Akkor azt gondoltuk, fiatal, kezdő, később már nem lesz ilyesmi.

Akkor kedves, jólnevelt srácnak tűnt, aki talán tényleg tökéletes forma 1-es szuperkatona lehet. Ron Dennis, a McLaren örökösnek tűnő csapatfőnöke, személyesen szemelte ki a már kisfiúként is nagyon tehetséges gyereket. És utána is mindent megtett, hogy egyszer majd legkiválóbb tanítványaként nála versenyezzen. Így is történt.
A McLaren valami nem túl angolosan elegáns kémkedési ügy miatt azonban súlyos belső válságon ment át, és még Ron Dennis megdönthetetlennek tűnő trónja is elbukott. Sajnos a sok viszály közepette már nem tudtak olyan domináns kocsit építeni, amilyenbe a kis Lewist három éve ültették.

Hamilton azóta felnőtt. Rossz értelemben is. Már akkor éreztem, hogy vakvágányra ment, amikor először összeállt azzal a médiaprostival. Most már a brit fiú fülében is ott az újgazdag sportolók makkos cipője fehér teniszzoknival, a gyémánt fülbevaló, kettő is. A boxban pedig rendszeresen mindféle oda nem illő starletek tűnnek föl kidobhatatlan vendégként, a Kanadai Nagydíjon a szoknyáját otthon felejtő Rihanna legyeskedett éppen a szorgalmasan ügyködő mérnökök között.

És a poszt elején reklamált őszinte kinyilatkoztatásokból kicsit sok sikeredett. Hamiltont ma már sok helyről támadják, hogy agresszivitása eltúlzott és veszélyes. Monacóban a ferraris Massát lökte le a pályáról egy igen rizikós manőverben. Most Buttonnal, saját csapattársával (aki nem mellesleg a 21. helyről indulva nyerte meg végül a versenyt) akadt össze. Bár az utóbbi eset nem olyan egyértelmű, mint a monte carlói. De csak azért nincs ez rendesebben kivesézve, mert csapaton belül úgy látták jobbnak, ha nem piszkálják meg a Button győzelmét jelentő futamot. Szerintem sincs értelme egyébként.

A Massa-ügy után viszont joggal vonták felelősségre Hamiltont. Az ugyanis egyértelmű hátrányt jelentett a Ferrari versenyzőjének, hiszen nem fejezhette be a versenyt.

Ekkor Hamilton nem csupán értetlenkedett, hanem olyat csinált, ami teljeséggel példátlan a Forma 1-ben, elővette a rasszista kártyát.
Hamilton - ha valaki esetleg nem tudná - színesbőrű. És volt pofája azt nyilatkozni, hogy azért büntetik meg őt többször, mert az.

Később aztán persze - nyilván a menedzserek nyomására - visszakozott, és próbálta azt bemagyarázni, hogy ez csak poénkodás volt. Valójában csak Ali G. - t (Tetszik emlékezni: Madonna-klip, Borat, Brüno - a Sasha Cohen nevű angol humorista első szerepe.) idézte. Ha el is fogadjuk ezt igaznak, akkor is érdekes dolog a fegyelmi bizottságtól kilépve - a forrás megjelölése nélkül - komor arccal egy ilyen rossz ízű humorbonbont nyilatkozni. Főleg a sértő tartalom miatt, nem beszélve arról, hogy ezzel nem ébresztette föl a FIA jóindulatát, sőt.

Talán ellentmondásnak tűnik, hogy a poszt elején hiányoltam az egyéniséget, mostanra meg éppen az egyik versenyző egyéniségétől van csömöröm. Pedig valójában nincs itt semmi ilyesmi.

A személyiségek megmutatkozására - igen, az olyan árnyoldalakra is, mint Hamilton emberi hiátusai - azért van szükség, mert máskülönben idomított majmok, vagy ami még rosszabb, robotok is ülhetnének a pilótafülkében. Arra én sem lennék kíváncsi. Így viszont különösen izgalmas, hogy ebben a technikától elválaszthatatlan sportban mekkora szerepe van a személyiségnek. Hamilton ugyanis nem a tehetségéből veszített, csupán a jellemfejlődése ment rossz irányba: úgy lett "naggyá", hogy közben az amatőrségeit nem vetkőzte le, és elcsábult olcsó és talmi világoknak.

Ha így folytatja, arra az eredményessége is rámehet. Niki Lauda és Emerson Fittipaldi már vészharangokat kongatnak például, és példás büntetést követelnek. Hogy Hamilton fekete, senkit sem érdekel a Forma 1 világában, annál inkább számít viszont az ugyanilyen színű zászló.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr32982987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tboykaa 2011.06.14. 14:26:21

Finoman szólva sem értek egyet az itt leírtakkal. Vagy nem értesz az F1-hez, vagy nem akarod látni, hogy pl. egyértelműen Button volt a hibás a tegnapi montreáli afférnál. Hamilton nagyon nem a szívem csücske, de igaza van Buttonnak. Egy igazi harcos. EZ az, ami kiveszőben van a jelenkori F1-ben! Én azon szerencsések közé tartozom, akik látták még Sennát, Mansellt, Piquet-t (az idősebbet természetesen) élőben versenyezni a Hungaroringen, akkoriban nem picsogtak a pilóták, mint a kislányok (lásd Alonsot), ha kirakták őket a bukótérbe. A tegnapi futamon 3-an is bizonyítottak: Button, Webber és Schumacher, aki 43 évesen nem semmi teljesítményt nyújtott. Tartom, hogy RB-al végigverne mindenkit. Ha Hamilton nem esik ki, ő is ott lett volna az első ötben. Az, meg, hogy ki, kivel áll össze, egyátalán nem tartozik a témához, ezeket az embereket azért fizetik, hogy vezessenek, max. egy ilyen buta blog lovagol azon, hogy épp kivel kavarnak...

KZsoci 2011.06.14. 14:33:29

Nekem nagyon szimpatikus volt Hamilton, amikor kezdő volt, és nagyon szurkoltam neki, hogy meglegyen a VB. Nem lett meg, de jövőre még mindig ugyanúgy örültem, amikor végre sikerült (ha jól emlékszem, egészen izgalmas volt a helyzet az utolsó verseny utolsó kör utolsó kanyarjában dőlt el, nem?).

Aztán igen, egyre kevésbé érdekes lett, és jutottunk el ide, hogy Alonso után az egyik legkevésbé szimpatikus versenyző most.

Tavaly már inkább Vetteléknek örültünk, de most nagyon unalmas, hogy mindent megnyer, ezért jó, hogy Button nyert legutóbb, akit különösebben nem szeretek, de nem is utálok. Schumacher nagyon jó volt újra, remélhetőleg látunk tőle még ilyet - Ross Brawnt viszont nagyon megutáltam a vacak csapata miatt...

tboykaa 2011.06.14. 14:48:33

@KZsoci: Nem Ross a hibás. Így, hogy eladta a csapatot a Mercinek, neki egyre kevesebb beleszólása van a dolgokba. Valamennyi persze van, de szinte minden lépését egyeztetnie kell a vízfejűekkel...

KZsoci 2011.06.14. 17:25:58

@tboykaa: pisztolyt szorítottak a fejéhez, hogy eladja?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.14. 18:29:25

@tboykaa:
Hamilton akkor indult el a lejtőn lefelé, amikor azzal nőszeméllyel járni kezdett. Amúgy lovagol rajta a halál, csupán mint első jelet említettem.

Önmagában persze nem is érdekes, de ha az egész képet nézem, egyértelműen rosszat tett Hamiltonnak, hogy kiveszett belőle az a szerénység, ami miatt megjelenésétől fogva kedveltük. De mostanra igen nagy lett az arca. Lehetne neki civil barátnője is például, nemcsak a sztárok között vannak szép lányok, de neki státuszszimbólum-barátnő kell. Mint a gyémántfülbevaló meg az alázat nélküli kiszólások. Végtelen arrogancia.

Ugyanezt látom a pályán is: törtetés és nem-gondolkodás. Így függ össze a barátnő-kérdés a sportteljesítménnyel. Lehet ezt persze harciasságnak, merészségnek is látni, csak sajnos eddig nem jött be.

A személyiségek összehasonlítását pedig előttem már Lauda megtette. Vettel normális - győz, Hamilton elszállt - eredménytelen és még veszélyes is.

A Button-eset nem egyértelmű - ezt írtam. Illetve azt is, firtatni nem kell, ilyenek történnek ebben a sportban.

tboykaa 2011.06.14. 19:17:32

@KZsoci: Brawn-nak nem volt választása. Ha figyelemmel kísérted a 2009-es évadot, láthattad, hogy az évad közepén megtorpant a csapat, ami nem volt véletlen, mivel a Brawn súlyos forráshiánnyal küzdött, nem volt pénz a fejlesztésekre és szponzorok terén sem volt túlságosan eleresztve. Így tudta Button éppenhogy megnyerni a VB-t, az volt a mákja, hogy az év elején felhalmozott előnye kitartott végig. Ezért kellett meglépni az eladást. Vagy lehúzod a rolót vagy bevonod a Mercit, de nem lesz akkora befolyásod. Te melyiket választottad volna?

tboykaa 2011.06.14. 19:31:22

@Reckl_Amál: Lehet, hogy a túlzott magabiztosságának tulajdonítod a nagyarcot. Schumira is mennyien mondták annak idején... Ettől függetlenül nekem az elejétől fogva nem volt szimpatikus Hami, gyémántfülbevaló ide vagy oda, Celebmaca ide vagy oda, de sztem vezetni nagyon is tud. Az Alonso vagy Koba, szintén van ilyen agresszív, de a mostani futamról példát vehetnénk akár Buttonról is. Emlékezhetünk egyébként a tavalyi Vettel vs. Webber esetre, mikor ők akadtak össze, mint csapattársak. Az meg, hogy Vettel győz...Vettelnek mikor kell előznie, mikor szinte mindig poleból indul és szinte végig az élen megy? Ilyen autóval könnyű nyerni, mondom ezt úgy, hogy ettől függetlenül Vettelt is baromi jó sofőrnek tartom.

KZsoci 2011.06.14. 19:46:31

@tboykaa: ennyi erővel a rolót is lehúzhatta volna inkább, jobb szívvel emlékeznénk rá is, és Schumacherre is.

Persze én most nagyon szurkolok utóbbinak, hogy legyenek még ilyen versenyei. :)

tboykaa 2011.06.14. 21:00:39

@KZsoci: Neked is csak azt tudom mondani, mint a többeknek. Majd jövő év végén beszéljünk erről, hogy kinek, mi érte meg. Sztem sem Brawn, sem Schumi nem tartozik a hülye emberek közé, pontosan tudják, hogy mit, miért csinálnak...;)

KZsoci 2011.06.14. 21:57:29

@tboykaa: a tavalyi szezon már lezárult, és azt egy az egyben ki lehetett volna hagyni. Bár az rémlik, hogy az utolsó verseny legelején volt Schuminak valami csattanása, amely fontos láncszem volt abban az eseménysorban, amely végül oda vezetett, hogy nem Alonso lett a világbajnok. :) Azért megérte kb.

KZsoci 2011.06.14. 21:58:54

Ja, hogy _jövő_ év. Jó. Én örülnék, ha jobban szerepelnének, de egyelőre a jelek nem errefelé mutatnak, és Schumacher se lesz már fiatalabb.

padmasambhava 2011.06.15. 12:58:57

"minden idők legnagyobb forma 1-ese, Ayrton Senna" - nagy köszönet ezért a megjegyzésért ! Nagyon szerettem, tiszteltem és becsültem öt - azon imolai verseny után soha többet nem néztem Grand Prix-t. Az ö nevét vieselö út vezet Sao Paulo Guarulhos nevü reptéréröl a városba - mindig könnyek gyültek a szemembe, ha arra jártam. Volt szerencsém elmenni a sírjához is Morumbiba.
A nyomába nem léphet sem Hamilton, sem Schumacher, sem Button (a Vettelt nem is említem...) - sem senki.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.15. 13:14:55

@tboykaa:
A képességeit nem is kérdőjelezem meg, pont emiatt zavar a lecsúszása.

A pole-t is meg kell szerezni. Webber ugyanolyan jó kocsiban ül elvileg, mégis eddig egy alkalomtól eltekintve Vettel jobb helyen végzett az időmérőn, mint csapattársa.

Schumacher kettős játszmát játszott. Ő nagyon diplomatikusan viselkedett a médiában, alig volt kikezdhető nyilatkozata.
Mégis mindenki tudta róla, hogy nagyon sokra tartja saját magát. És ő sem riadt vissza a tisztességtelenségektől sem. A '94-es szezont - amikor először vb lett - Briatoréval együtt csalták végig. Ő meg is kapta a fekete zászlót, de még ment pár kört, ezért 3 versenyről eltiltották. De szerencsétlen Damon Hill még így sem volt képes megverni őt a végelszámolásban. Bár nem szeretem a törtetést, ez azért mindenképp mutatott valami olyan mentális erőt, amely mindenképpen tiszteletre méltó. Hamiltonból ez szerintem hiányzik.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.15. 13:19:16

@padmasambhava:
Szívesen! :) Voltak nála eredményesebbek, de a Forma 1 esszenciáját senki más nem testesítette úgy meg, mint ő. Szörnyű talán, de ehhez a halála is hozzájárul. Nemsokára adják a magyar mozik is a róla szóló filmet, már rég föl van írva. :)

padmasambhava 2011.06.15. 14:20:42

@Reckl_Amál: a filmet sajnos nem láttam. Szólj vissza, légyszives, ha megnézted.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.16. 12:18:49

@padmasambhava:
Még nem tudom, pontosan mikor lesz nálunk látható, de erről a filmről beszéltem:

www.imdb.com/title/tt1424432/

Shuvoh Pedersoli 2011.07.03. 17:13:59

Én meg a nyálasképű Jenson Buttontól tudnék okádni. Mit keres ez a senki egy élcsapatban most már 3. éve? És igen, meg kellett volna piszkálni azt a kanadai "győzelmet", mert szemét módon kicsapta Hamiltont. :hányósszmájli:

KZsoci 2011.07.03. 20:11:25

@Shuvoh Pedersoli: harmadik éve? Tavalyelőtt világbajnok lett a Brawn GP-vel. :)
süti beállítások módosítása