2011. március 18. 14:46 - Reckl_Amál

A képmutatás hete

Úgy tűnik, tévedtem.

A hét elején ugyanis azt gondoltam, ez lesz minden idők egyik legnagyobb bukása. De a jótékonysági hét a Való Világban máris siker. A hivatalos közlés szerint négy nap alatt 42 millió forint gyűlt össze a szegénysorban élő gyerekek javára.

Ahogy a Tiszta beszéd blog mai címlapos cikkében rámutatnak - és nekem is feltűnt - valószínűleg nem véletlen, hogy a Hegedűs Zsuzsa által gründolt Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány egy egész hetes kampányt kap az RTL Klubtól.

De ez nem is baj. Az agyoncigarettázott szociológusnő mozgalma támogatandó, a cél, hogy hátrányos helyzetű embereknek segítsenek - kivételesen hathatósan - szintén.

Számomra mindig taszító azonban, amikor híres emberek kiállnak egy ilyen ügyért, és a produktumukkal próbálnak pénzt gyűjteni a rászorulóknak. Sokkal egyenesebb és tisztább lenne, hovatovább kikezdhetetlen, ha a híresség kiállítana egy kellően nagy összegű csekket, és nem ünnepeltetné magát jóságáért.

Mondok egy példát. Justin Bieber, akit minden intelligens/ zeneszerető ember joggal néz le egyébként, már múlt szombaton utalt egymillió dollárt a japán bajbajutottaknak. Nem akart globálisan közvetített megakoncerten nyöszörögni, aztán mások pénzét nagylelkűen átadni a szomorú sorsú embereknek, hanem a saját zsebéből, mindenféle cirkusz nélkül küldte a segítséget. Így kellene mindig.

A segélykoncertek nekem visszatetszőek. Mindig érzem az ilyen összművészi akciókban azt, hogy duplán jól jár vele minden résztvevő: jó sajtót és ingyenreklámot kap, és lemoshatja magáról a dúskáló, pöffeszkedő popsztár kényelmetlen kliséjének nyomait is. Holott segíteni szerényen is lehetne.

De a ValóVilág4 szereplői mégcsak nem is igazi sztárok! Soha sem lesznek azok, hiába népszerűek (?) ma nagyon. A műsor eddig az alantas ösztönökről szólt, nem pedig a jókodásról. Pláne a megjátszott jókodásról.

Az ugyanis átlátszó, ha az addig acsarkodó, lebzselő, ingyenélő játékosok egyszerre csak könnyes szemű, proszociális angyalkákká válnak. Ezen a héten semmilyen konfliktus sem bomlott ki, mindenki részt vett minden feladaton. Bugyuta reklámokat forgattak, kecskét fejtek, sőt még a lassan meghülyülő Szipál Mártont is beküldték, hogy készítsen pár biedermeier hangulatú életképet a terített asztalról és a háztáji gazdálkodás szépségéről.

A hét legsúlyosabb mélypontja Lilu. Azt mindig is tudtam róla, hogy egy igen görcsös, erőltetett figura, meglehetősen alacsony humorérzékkel. Aztán a VV4 kezdetekor elkönyveltem annak a nőtípusnak, aki eleve is nagyon unalmas volt, de amikor gyereke születik, akkor aztán ez hatványozódik.
A heti szereplésével - amikor a különböző villalakóktól igyekezett minél drámaibb gyerekkori történeteket kicsikarni - bebizonyosodott, hogy pszichopata. Ilyen mosolygós gyilkost még nem hordott hátán a föld!
Látszott rajta a beteges irigység, hogy míg ő a jogászdoktor médiaszemélyiség csak biodíszlet, aki humorherold szerkesztő csacskaságait olvassa föl, addig például az alig-iskolázott, született lúzer, botcsinálta nőcsábászról már több dal és számítógépes játék is született.
Ő most az interaktív Teréz anya szerepében tetszeleg. Lehet látni, ahogy legszívesebben belebújna riportalanya torkába, és annak hangján hebegné a kamerába, mennyire szörnyű sors jut egyeseknek.

Miközben a műsor - sőt a műfaj - pont arról szól, hogy a játékosok számára nem létezik az a valóság, amelyben mi, kintiek élünk. Lakást, kocsit, lóvét lehet nyerni - ezt minden adásban elmondják többször is. Addig is semmi gondjuk, sőt a magyar átlagnál jobb életet élnek a versenyzők. Ahogy egy barátom nagyon okosan megjegyezte, kicsir visszás, hogy éhező gyerekeknek gyűjtenek egy olyan műsorban, melynek a főszponzora egy medenceépítő-cég.

A ValóVilág4 ezen a héten nézhetetlen. Minden szabálynak és magának a koncepciónak mond ellent, hogy a játékosokat (akik már négy hónapja bent kuksolnak) kivigyék egy napra rajongó gyerekek közé. Nem lenne szabad megtapasztalniuk saját népszerűségüket, semmit sem lenne szabad érzékelniük a külvilágból!

Ha az RTL Klubon múlt volna, ez a műsor már teljesen megbukott volna mostanra. De szerencséjükre a casting nem sikerült rosszul, sokszor maguktól zajlottak az események, a szerkesztők nagyon fantáziátlan ötletei (beöltözések, helyzetgyakorlatok) csak zavarták a konfliktusok kibontakozását.
Most pedig az RTL hátradől, továbbra sem akar kitalálni semmi eredetit, és mivel szereplői népszerűek, a játékot már végig sem kell játszani, már egyenesen a villából lehet őket haknikra vinni.

Természetesen én sem tudom, köttetett-e valamilyen deal a Médiahatóság és az RTL Klub között (hivatalosan nyilván nem). De azért az bájos, hogy ha igen, és Szalaiék ceruzája nem fog majd olyan vastagon a bejelentések elbírálásakor, akkor ennek pénzben kifejezhető árát a nézők fizetik meg.

Azok a hűséges nézők, akik annak ellenére kitartottak a műsor mellett, hogy jószerivel teljesen kiherélték, mivel a legfontosabb szabály (az izoláció) sem érvényes már.

Bár nagyon fázom én is az ilyen háttéralkuktól, mint amit sejtünk, szerencsére legalább jó ügyért történik mindez.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr372747465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolimoni 2011.03.18. 16:22:12

Amikor hallottam erről a jotékonykodós programról nekem is az volt az első gondolatom, hogy jópofa dolog ingyenélőkkel reklámozni, ilyen pazarlós életmód mellett.
Én amúgy sem szeretem ezt a műsort, de azt meg már az elején sem értettem, hogy ha az a lényeg, hogy be legyenek zárva, miért jöhetnek ki, miért mehetnek be mások, miért kapnak videó üzeneteket, stb. Nem kicsit manipulatív az egész. Hiteltelen. Főleg, hogy a Stohl vezeti! Az a kedvencem, amikor erkölcsi példamutatásként, kicsit tanárosan, megrovó hangom oktatja ki az embereket. Kicsit eltértem a tárgytól, bocsi :)
süti beállítások módosítása