2010. december 01. 23:57 - Reckl_Amál

Nívólimbó

A Német Tudományos Akadémia döntött: 2010 ifjúsági szava a nivólimbó. Kis gondolkodással rá lehet jönni, mit is jelent ez a szó, de amíg leesik a tantusz, egy példán keresztül megpróbálom elmagyarázni.

Az RTL Klubon lassan két hete újra a lét a tét, dübörög a Való Világ 4. Teljesen fölöslegesen.

Ezt a műfajt tíz éve találták föl a hollandok, és nyolc éve már nálunk is valóság show címen nézhettük, ahogy unatkozó, feltűnési viszketegségben szenvedő fiatalok küzdöttek az apró intrikák árjában. Illetve küzdöttek volna, ha tudják, mi az az intrika.

Emlékszem, még az Élet és Irodalomban is megjelent annak idején egy hosszú, berzenkedő cikk, most aztán végleg befellegzett a zsidó-keresztény civilizációnak. Aztán mégse.

De ma mit számít ez a műsor? Ma már a jacuzzi, az újgazdagság bugyogó címerállata, sem nagy szám igazán, pedig valaha pont ezek a műsorok plántálták el a köztudatban, hogy a Gellért-fíling otthon is elérhető.
Az még egy másik világ volt, még alig szoktunk hozzá ahhoz, hogy pénzért szinte bármit meg lehet kapni. Ahogy ennek a fonákját is csak pironkodva vettük tudomásul: pénzért az emberek önként csinálnak magukból hülyét a tévében. Jó, jó, nem először, de először ennyire leplezetlenül.

A valóság show Magyarországon tévés diadalmenet volt. A kereskedelmi televíziózás nagykorúvá, profivá válása. Azóta viszont már a klónok is kiégtek: a Vacsoracsatában már minden főzésre hajlandó celeb legalább háromszor volt, a tehetségkutatónak álcázott formában is már a sokadik, egyre érdektelenebb körben vagyunk. De táncoló hírességekhez sem kapcsolnak már Tündérország púderrózsaszín világába, mert erre sincs már igazán vevő.

A mostani Való Világ semmit sem fejlődött. Ugyanazt kapjuk, mint majdnem egy évtizede: könnyen átverhető, lelkileg igen instabil jelentkezőket, akik azt hiszik, sztárok lesznek. Az első nagytestvérnél még érthető volt ez a naivitás, senki sem tudta, mi sül ki ebből. De most már tudjuk jól, a vezetéknév nélküli emberek jobb esetben visszaolvadtak az ismeretlenség félhomályába, rosszabb esetben a Big Brother-házból szinte egyenesen a diliházba költöztek. A magamutogatásból tőkét egyedül az ózdi nagyszájú kovácsolt. Nem túl jók az esélyek.

Szóval, aki 2010-ben ilyesmire vállalkozik, azt talán nem nagyképű dolog egyszerűnek tartani. De ez sem érdekes már. Lehet-e például hülyelibábbnak lenni NagyŐ (szül. VV)Anikónál? Aligha. Megdöbbenünk-e még azon, ha két villalakó szexuális kalandba keveredik? Aligha. Felidegesítjük-e magunkat, ha a jópofának szánt lepnyevőversenyben valaki nem vesz részt, míg a többiek igen? Aligha.

A Való Világ 4-ben semmi felháborító, gyomorforgató vagy szexi sincs. Ez a valóság show olyan, mintha az eddigiek - a sikeresek - legjobb pillanatait próbálnák eljátszatni újból amatőr szereplőkkel.

A VV4-et nem nézik az emberek. A néző meg a Nane! - hatásért ül le a valóság show elé, és ezt most nem kapja meg.Különösen frusztráló lehet, ha a műsor készítői még arra sem képesek, hogy a saját maguk által egészen mélyre vitt léc alatt sem képesek átbújni. Pedig ez lenne a nívólimbó lényege.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr842487412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.02. 02:33:25

Valóban nagyon gyenge a mostani széria. De mivel egyébként is ritkán nézek tévét,és abban a műsorsávban,nincs is más kedvemre való,meg aztán,valljuk be,én is nagy örömmel vártam ezt az újabb kukkoló showt,megnézem az adásokat,ha gyenge a műsor,ha nem. Azért egy kedvenc játékos is akadt a számomra benne.Bécike. Nem véletlenül. Ő egyébként világbajnoki második és országos bajnok is volt abban,amit odakinn csinál,a villán kívül. Ha levetkőzve látom,vagy zuhanyozni,az kárpótol engem az -egyenlőre-gyengécske színvonal miatt.

KZsoci 2010.12.02. 08:16:32

Na ja, tökéletes írás. Ennek ellenére azért néha jól szórakozgatunk, ha belenézünk, de azért jól mutatja, hogy minden szívfájdalom nélkül lehet inkább nézni a tv2 kezdő vetélkedőjét, ami nem tűnik rossznak az első pár adás alapján, más kérdés, hogy eddig egy fillért nem nyert senki, annyira szigorúak a szabályok. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.02. 09:28:25

@KZsoci:
Kell-e annál nagyobb vereség, hogy a TV2 által készített kvázi-műveltségi vetélkedő simán lenyomja? Persze ez még csak egy megnyert csata a TV2-nek, a háború még nem dőlt el. Az azért elgondolkodtató, hogy a ZS kategóriás celebek dagonyázása (Ezek megőrültek!) is többeket vonzott. A kettesen sikeresen átbújtak a léc alatt.

@attila.1969.:
Nekünk is Béci a kedvencünk. :) Csak más okból, mint neked. Vinnyogtunk, amikor a kissé idegbajos Éva próbálta virágnyelven megfogalmazni, hogy három napja nem sikerült nagydolgoznia. "Egészségügyi problémája" van, mondta a lány, persze, hogy felfújja. Erre Béci: "Hát én is kiakadnék, ha három napja nem kuláznék." :D

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.02. 11:41:05

A szó maga valami gyönyörű. Ahogy a VV nézettségi adatai is. Lassan kiderül, hogy ez a Buci büntetése: már a családtagjai sem lesznek rá kíváncsiak.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.02. 13:52:35

@Reckl_Amál: Ez tetszik! Most töltöttem le a youtube-n lévő zenei klipjeit,amit anno a zenekarával készített. Nem az én műfajom a rap,de ha béciről van szó,akkor minden mindegy.. Még a végén beleszerelmesedem. Lájkolást küldtem neked a VVBéci Facebook oldalra. És linket is egy levelemben a weboldaláról.Válaszoltam a leveledre is és várom,hogy felhívj. Szerető Barátod:ati

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.02. 13:56:06

Itt egy klipje,amitől elolvadok.. :-)
www.youtube.com/watch?v=8wh874LjWYg&feature=related
(Mérakarokénmindenkibebeleszeretnihe?)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.02. 14:57:58

@attila.1969.:
Nem fogom lájkolni. :( Nem szereti a kutyákat, jó ember nem lehet.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.02. 15:25:12

Nem mondta,hogy nem szereti az ebeket. Józanul látta be,hogy nem valók a szopós-fosos kiskutyák a Való Villába.. Más otthon szagolni a kutyaszart,egyedül.. És más 14 ember társaságában egy valóság showban,ahová nem takarítónak,ebrabszolgának,gondozónak szegődött el,hanem szórakozni és szórakoztatni.. :-(

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.02. 20:42:12

A klipet,ha megnézed,nagyon kíváncsian várom róla a véleményed! Akár egy posztban is!
( Mérkönekemmindenkbebelehabarodni? ) :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 11:20:20

@TC:
Big Brother volt. Iti mester személyesen. El is felejtettem. :)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.03. 12:54:13

Amál! Nekem már nem is válaszolsz a kommentjeimre? (Levelet is írtam.) :-(

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 13:05:18

@attila.1969.:
Miért ne válaszolnék? :)

Ne haragudj, engem Bécike nem érintett meg annyira, mint téged. Azon kívül, hogy egy elég nagy bumburnyák, nem igazán jut eszembe semmi róla. Azt, hogy kedvencünk, poénból írtam. Bár röhögni kétségtelenül tudunk rajta. Ezen a héten egyébként inkább a vetélkedőt néztem a kettesen.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.03. 13:17:19

Csak azért mertem írni,mert TC-nek válaszoltál,nekem meg nem.
Íme egy újabb Young-G ( csak tudnám,hogy miként is értsem a gét) klip és dalszöveg. Nem szeretem a rap-et,de miatta meg fogom szeretni.. (;)
www.youtube.com/watch?v=NM_4BzHDC-o
Szabadulj fel!
Teew:
Mikor beindul a nyár, beindulhat a menet,
Ezen a napon még bármi is lehet.
Amíg mások húzzák az igákat,
Addig mi csak itatjuk a ....
Lent a stégen, a parton, a homokban,
A medencés benga nagy házakban,
A vízen 4 faintos csónakban,
Ezekért a kezem tűzbe tartottam.
Mer’ a tűző nap éget, de itt nem ér véget,
Hajtjuk az utcán, és szórjuk a léket.
Várj csak kérlek, ne nyomd a féket,
Taposs a gázra, és padlózd a gépet,
De nem érted, mert mind tudjuk jól,
Itt az élet a 26.-ban többről szól,
Ha a fények este az utcán felégnek,
Az igazi nagyok, tudod, akkor élnek!

Bruce(refrén):
Végre beindul a nyár,
Még csak erre vártunk már,
Nem kell más, hogy te is szállj,
Itt az Outlaw Style.
Éld az álmaidat át,
Segítünk, hogy te is lásd,
Azt hogy hogyan szabadulj fel,
A valóságtól szakadj el!

Young-G:
Szóval nem értem azt, hogy miért van rossz kedved.
Gyere állj fel, és rázd meg a s***d.
Mindenki a házban a koktélját issza,
Az egész világon vajon ki jött vissza?
Nem tagadom, ragadom, dagadom,
Egész napomat szanaszét mulatom.
Reggeltől estig kint vagyunk a beachen,
Mostanában semmi gondom nincsen.
Csak hajtom a pénzt, és élem az életem,
Aki szólni mer egyet a száját szétszedem.
De nem mer itt senki, nekünk beszólni,
Mert mindegyik egyszer meg fog lakolni.
A lényeg a lényeg, hogy együtt a banda,
Mindenki más meg elhúzhat a f***a.
Young-G a nevem, itt a spanom Teew.
Ez az Outlaw Style, mindent kibír.

Refrén.

Bruce:
Ne törődj semmivel, csak éld át az álmaid.
Egyedül te döntöd el, hogy hogyan alakítsd a vágyaid.
Kövess engem, még én sem értem, de együtt talán könnyebb lesz,
Bár megtéveszt ami körbe vesz.

Young-G:
Most mindenki itt van a házban,
Gyerünk engedd el magad bátran.
Ez az, amit már annyira vártam,
Hogy a brigádot együtt lássam.
Pénz van itt baby, nincsen tré.
Közelebb magadhoz engedjél!
Rázd meg magad, és légy laza,
Mert hosszú még az éjszaka.

Refrén. 2x.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 14:21:06

@TC:
:D
Nekem is az a kedvenc sorom!

@attila.1969.:
Lehet, hogy írok egy jó kis verselemzést. :) Persze szájszétszedés terhe mellett.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.03. 15:26:22

@TC: Sejtem,hogy ki is vagy..Örülhetsz,hogy "katalizátor" voltál abban,hogy ma már nem blogolok...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.03. 15:52:21

Ne haragudj, Attila, de itt nem közlünk IP-címeket.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.03. 15:53:27

@Reckl_Amál: Nyica blogján megvan.És nálam is. Védjed csak. :-(

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.12.03. 15:55:24

Mondtad,hogy nem moderálsz. Remélem moderálod őt is,ha hozzám szól.Mindegy is. Nem változott semmi.Szia.
süti beállítások módosítása