2010. szeptember 26. 22:25 - Reckl_Amál

Top 30

20-16. helyezettek

20. Roxy Music: Avalon

Amikor Bonnban jártunk, valahogy egy modern múzeumba tévedtünk, ahol a Roxy Music billentyűsének, Brian Enónak állították ki éppen legfrissebb térillúzióit. Egy fekete labirintusban bolyongtunk, melyet éles, színes fények világítottak meg, egyszer majdnem neki is mentem az egyik falnak. De a tudat, hogy Brian Eno keze munkájában tévelygünk, remekművé emelte ezt az érdekes alkotást.
Szerencsére Enóék sokkal jobb zenészek, mint képzőművészek, így most a listám első harmadának lezárásaképpen prezentálhatom ezt az 1982-es számot. (Ekkor Eno már nem volt tagja az együttesnek.)
Elnézve a klipet, amely persze rettenetesen vicces is egyben, azért elvágyódom abba a korba, amikor még egészen kicsi gyerek voltam. A másik Bryan, az énekes, nagyon jó pasinak számított akkor, ami elég nehezen hihető a meglehetős mennyiségű sminket, a hajviseletet és a műmájerkedéseket elnézve. (Kedvencem a sólymos rész, a madár teljesen ártalmatlanítva van, de azért nagyon cool, ahogy l’art pour l’art vadmadarat röptet a protagonista.)


19. The Waterboys: The Whole of the Moon

Ez tipikusan az a klip, ami miatt annyira fájó a VH-1 hiánya. Mikor és hogyan leltem volna magamtól erre a gyöngyszemre magamtól?
Semmit sem tudok erről az együttesről (na, jó ma ránéztem a Wikipediára), de ha ezt adták a zenecsatornán, mindig elragadott valami megrendülés. Ez a dal annyira törékeny, annyira szomorkásan szép.
A szövegét már akkor kezdtem alaposabban figyelni, mikor hanghordozón is meglett. Sokat gondolkodtam ezen a hatásos gondolatritmuson, és arra jutottam, hogy ez a dal bizony két teljesen különböző ember barátságáról szól. És bizony az egyik – a költői én – irigykedik a másikra, mindenre, az egész életére. Kivételesen nyomatékosan felhívom a figyelmet a szövegre; aki elolvassa a szám hallgatása közben (mert bizony ez így egy egység), érteni fogja, miről beszélek.


18. The Wallflowers: I Started a Joke

Erről már írtam pár sort , és most egy nagyon jól sikerült feldolgozást teszek be illusztrációnak.
Ez a felfrissítés amúgy a Zoolander, a trendkívüli című filmhez készült. Ben Stiller ellenére egy kifejezetten szórakoztató mozi egyébként.


17. Quimby: Androidő

A Quimby kérdésen felül a legjobb magyar együttes. De nemcsak bőrtarisznyás sznobságból válogattam be a legjobbak közé, hanem mert ilyen zenéket is szoktam hallgatni. Ráadásul ez a klip nagyon jó, és nemcsak magyar viszonylatban.
Sokáig ellenálltam egyébként a Quimbynek a fentiek miatt. Fűszívó, nagyképű szigetlakó egyetemisták zenekarának képzeltem, nyilván nem ok nélkül. De miért is venne el az értékéből az, hogy kik hallgatják?


16. Cindy Lauper: Girls Just wanna have Fun

Hehe, Cindy Lauper hepiskedése megelőzte Magyarország legjobbjait! De a viccet félretéve ez tényleg egy ősrégi kedvenc, aligha kell magyarázni, miért. Hányszor néztük az én kis barátommal csillogó szemmel, New York 1984, hát igen!
A dalt – mint nagyon sok nyolcvanas évekbeli slágert – először az Alvin és a Mókusokban hallottam. (Természetesen az eredeti rajzfilmsorozatra gondolok, nem arra a blaszfémiába hajló baromságra, amelyet pár éve a mozikban adtak.)
Aki most infantilizmusra gondol, think again, Cindy Lauper a klip készítésekor pont annyi idős volt, mint amennyi három hét múlva én leszek.

Előzmények:

Top 21-25 Top 26-30


 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr322325506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.09.27. 07:10:32

I am Bryan Ferry, ruler of this forest! - Have you ever seen Bryan Ferry? - Yeah, what's your point?! :))

Az Avalon jó szám. A térilluzió olyan mint a táncilluzió? ;) Brian EMO.

Ez a váterbojz is csak onnét ismerős, hogy egyszer ráraktad valami autós mp3 cd-re, és mindig átugrottam (főleg, mert fogalmam se volt, micsoda). :DD De azért jó.

De jó, régebben nem volt fönt a sztárted ö zsák a yt-n.

Kvimbi alapság. Végtelen ciklus póver.

Lesz még alvinésamókusokból zene? ;) Mondjuk vannak tippjeim, de nem írom be.

halbikvera 2010.09.27. 12:48:28

Lauper számát én is szeretem.:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.09.27. 20:56:10

@KZsoci:
"Lesz még alvinésamókusokból zene?"

A My fair lady nem lesz, ne is reménykedj!

Amúgy a Cindy Lóper (ami, ugye, kicsit komolyabb, mint a tyúkper, de nem sokkal) száma melyik részben van?

@halbikvera:
Ki nem?
süti beállítások módosítása