2010. szeptember 26. 03:27 - Reckl_Amál

Sikeres párbajok

Lezajlott a Megasztár párbajokat felvonultató adása, kialakult az élő döntők mezőnye.

Örömmel láttam, hogy az első három szériához méltatlan negyedik hibáiból a megfelelő tanulságokat vonta le a TV2. Ezt nem kisebbíti az a körülmény sem, hogy erős konkurencia érkezett a másik nagy kereskedelmi csatornára.

Szerencsére külcsínben visszaadták a Megasztár régi rangját, most már nem valami pasztelles, minimalista kulimász közepette kell fellépnie a sztáraspiránsoknak. A műsorvezetők személyét is javították, az örökös Tilla mellett Liptai Claudia tűnt föl, bár most még nem érték el üzemi hőfokúkat, kissé esetlenek voltak ezen a szombaton.

A zsűri szerepe nem túl nagy, kissé zavaró már Friderikusz Sándor és Mester Tamás privát civódása. Finoman és főleg spontán módon adagolva ez lehetne a műsor sava-borsa, de élek a gyanúperrel, hogy emögött valamilyen nem túlzottan konrét rendezői utasítás rejlik, mert az jópofa, ha Friderikusz rosszmájúságát vagy éppen Mester p*nabubusságát kifigurázzák. Eszenyő Enikő marslakó-indián hibrid külseje meg, remélem, hamar törlődik a vizuális memóriámból.

De nézzük, kik jutottak tovább!

Az első, kissé kurtán-furcsán levezényelt párbajból végül mindkét versenyző bejutott az első döntőbe. A nézői sms-ek Giorgio öklét emelték a magasba - jogosan. Bár a hangján kívül nem sok sztárkvalitás szorult belé, sőt még attól is tartok, hogy ő egy remek utánzó csupán, nekem mégis egyik kedvencem. Egyelőre.

Egy helyet fenntartottak a zsűri számára is, ezt végül Tolvai Renáta, Giorgio ellenfele szerezte meg. Jogtalanul. Ez a lány nagyon színtelen-szagtalan. A nemi arányokat kívánták vele javítani, és talán, ha a zsűri kap még egy percet - és a TV2-nél felvállalják, hogy a Nicsak, ki beszél 73 még csúszik egy kicsit - más, jobb döntés született volna...

Páratlan páros mérte össze tudását ezután. A kislány első hamis, reszketeg hangjai után nyilvánvaló volt, igazságtalan lett volna, ha nem a háromgyerekes Kökény Attila jut tovább. A közönség valamilyen, számomra teljesen váratlan józanság következtében végül a férfit segítette a döntőbe. Sokat azért nem várok tőle, dehát mindig van egy-két olyan arc a Megában, akiről sejtjük, ő a töltelék.

Elég szomorú, hogy a jófej, de kicsit idősebb és kevésbé sztáros külsejű énekesnek, Bolyki Balázsnak pont az amerikai Kállay-Saunders Andrással kellett megmérkőznie. Természetesen a 25 éves, színesbőrű fiú jött ki győztesen a megmérettetésükből, és ez nem is baj, hiszen ő is nagyon-nagyon erős. Fazonra Király Viktor, csak még tehetséges is. De túl nagy veszteség Bolyki, aki valószínűleg nem lett volna megasztár, de a lécet magasra helyezhette volna pár hétig a többiek számára.

A következő párbajban leginkább a TV2 bulvárosai nyertek. A magyar Susanne Boyle-nak kikiáltott Szíj Melinda vélhetően ennek a szériának a legnagyobb melléfogása. A Boyle-jelenségtől a falra mászom, ennél csak az zavar jobban, hogy Melinda sztorija csak hatalmas vonalakban emlékeztet brit kolléganőjére. Ahogy ő maga fogalmazott: "Én is öreg és csúnya vagyok. Ennyi a hasonlóság." Én egyébként még ezzel sem értek egyet, elég szomorú, hogy egy átlagos külsejű, 41 éves nő már ilyennek van beállítva... Ebből a nyilatkozatból pedig az is kiviláglik, Melinda nem is enyhén szellemi fogyatékos, mint az agyonsztárolt aggszűz, sőt. Ennek ellenére túl sok dolog szól ellene, nem tűnik sem sokrétűnek, sem mentálisan elég erősnek.
Ellenfelével, Keskeny Márkkal, a TV2 többszörösen kitolt. Egyrészt mindig csak azt mutatták belőle, amikor falsettóban énekel. Aztán szegény kissé túlsúlyos, kissé buzis legényke megkapta a Megasztár-paródiába illő Genyát partnernek, hogy a Hajmási Pétert énekeljék egy komolyan nem vehető produkcióban. Most meg a jelentős médiahátszéllel a pástra érkező Melindát kellett volna legyőzni. Nem sikerült.
Csak ne lett volna ezerszer jobb, mint a nő!

Nem teljesen világos, hogy lehet majd az együtteseket összemérni az önálló énekesekkel, de majd meglátjuk. Az első körben a Livejune és a Fivérek álltak ki egymás ellen. A Fivérek kezdettől fogva tetszett, nagyon egyedi, jól kitalált stílusban játsszák a zenéjüket, lehetséges, hogy ha így maradnak, hamar unni fogom őket viszont. Ismét csodálkoztam, hogy lenyomták a klasszikus rockot elég jellegtelen módon játszó Livejune-t. Akiknél kikérem magamnak, hogy a Hotel California második szavában az utolsó két magánhangzót kéjesen külön énekelte a frontember. Ettől nem leszel érdekes, öcsi.

Következett Genya, a széplelkű punk - hogy a TV2-nél milyen frappáns szerkesztők dolgoznak! - és a fiatalon is nagyon magabiztos Gusztos Bence. Hála Istennek utóbbi megy tovább. Genya soha sem volt idevaló, azért minden futóbolondra nem lehet ráfogni, hogy annyira rossz, hogy már jó. Egy Genya soha sem lesz jó!

Sajnos egy dolgot nem értettek meg a Mega5 alkotói a múlt mellényúlásaiból. Ez a gyerekek szerepeltetése. Tóth Lüszi aprócska, mesterséges tündöklése és csúnyácska bukása nem volt elég, kellett most is egy pár méreten aluli sztárevics.
Ha már mindenképp ránk kényszerítik a gyerekeket, akkor végül is jól alakultak a dolgok: a helyesebbik és jobban éneklő 11 éves képviseli majd a piciket, vagyis Patai Anna.

Megint két zenekar nézett szembe egymással, a favoritnak tűnő Idol Eyed énekelni nem tudó, de magától alaposan elájult kis fityfasz énekesével és az intelligensen zenélő Adam's Comedy. Újabb meglepetés, hogy utóbbi győzött ebben a csatában. Pedig a hangzás a kamaszoknál sikerült jobban - az énekes ordítozását leszámítva.

Két lány csatája következett, így Eszenyi Enikő aggodalma, hogy a Megasztár5-ben dominálnak majd a férfi versenyzők, csillapodhatott. Ez volt az az eset viszont, amikor teljesen egyetértettem a zsűrivel: egyik lánynak sem kellett volna továbbjutnia. Tímea, akiről azt hittem, biztos befutó lesz akár a végső győzelemért is, szörnyen ripacskodott. A másik lány, Varga J. Bernadett aki az egyetlen olyan mai szereplő volt, akit nem tudtam felidézni az előző fordulókból, ezt a semmilyenséget folytatta. Végül ő tetszett jobban a nézőknek.

Megint egy elég érdekes kettős lépett színpadra. A Szeleczki-testvérpár Dávidja nézett nagyon szelíd farkasszemet a Londonból érkező Sonia Cassius-Clay-jel. Bár nagyon mások voltak, nem volt egyértelmű egyikük fölénye sem, ami a fiúra nézve hízelgőbb. Nekem a fekete lány hangszíne sosem tetszett igazán, és azt sem értettem, hogy került a magyar ájdolba.
Mivel a teljesítmény alapján nehéz lett volna megmondani, ki legyen a nyerő, győzött a logika: azért az életszerűbb, ha egy magyar nagykamaszból lesz Magyarországon Megasztár.
Megkapó viszont a TV2 feliratait készítő munkatársa honosítási szándéka, Sonia nevét következetesen Sz-szel írták ki, mindhiába...

A következő csajpáros mindkét tagjáért kár lett volna: a kanadai magyar Lakatos Yvette - aki azért jobb volt - nyerte el a több sms-t, de ellenlábasa, a már másodszor próbálkozó, sokat fejlődő Radics Gigi is megérdemelte volna az állandó ágyat a Megasztár-házban.

Végül egy teljesen felesleges és unalmas produkció zárta a maratoni estét: a Street nevű vokálegyüttes és Csonka Andreas, akinek ötletes művésznevéhez innen is hadd gratuláljak. A szólista folytathatja a jövő héttől.

Szerkesztésben még mindig az X-Faktor az erősebb, az a műsor sokkal profibb, sokkal gördülékenyebb, de el kell ismernem, amikor a  Comment:com "sterilséggel" vádolta, közel álltak az igazsághoz. A Megasztár viszont egy-két balgaságot leszámítva kezd méltó lenni régmúltjához, már most kijelenthető, ez a 13 sokkal színvonalasabb, mint a negyedik versenyzői. Ha máskor is sikerül a mai műsor színvonalát fenntartani, a nagy lebőgés elkerülhető. A nézettségi verseny már más kérdés.

5 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr592323573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megasztár 5 2010.09.26. 12:39:22

p { margin-bottom: 0.21cm; }Megszegtem az ígéretem. Pedig nem szokásom... Tavaly ugyanis, látva a Megasztár 4 páratlan csalássorozat-produkcióját, úgy döntöttem, ilyen szar műsort többet nem nézek. A vak is látta, hogy az első pillanattól a végtelenül ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.09.26. 14:10:03

@Rhodes:

A duplázást kivettem, de lelkivilágod pillanatnyi lenyomatát magam szórakotatására bennhagyom. ;)

mqqq 2010.09.26. 22:45:12

Tévedés, hogy Giorgionak csak a hangja jó, baromi jó műsorvezető, énekes-frontember és parodista is. Eddig még számot se kapott olyat amiben igazán jó lehet, nemhogy a többi képességét megmutathatta volna... Reméljük egy változik a jövőben.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.09.26. 23:00:08

@mqqq:
Én is ebben bízom, nem véletlenül drukkoltam neki. Engem azzal a számmal vett le egyébként a lábamról, amelyet maga választott: Don't stop me now a Queentől.
süti beállítások módosítása