2010. május 09. 15:22 - Reckl_Amál

Féltestvérek

2004. december 5-én nemmel szavaztam. Elérkezett az idő, hogy elmondjam, miért.

Nem a határontúliakkal szembeni ellenszenvem miatt. Semmi különöset nem érzek a nem Magyarországon élő magyar emberek iránt, ahogy belföldiek sem egy halmaz.
A legendás 23 millió román sem rémisztett meg, mivel nem a segédmunkásszférában szándékoztam már akkor sem elhelyezkedni, egyébként is látszott, hogy ez túlzás.

Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak. Mert a szavazati jog nélküll a kettős állampolgárság nem más, mint gesztus. Elfogadom, hogy van, akinek ez fontos, és a pozitív gesztusok ellen sincs kifogásom, de az ellen igenis, ha ez a gesztus az én káromra történik.

A határontúliakat szokás testvéreinknek aposztrofálni. Nekem legfeljebb a féltestvéreim. A külvilághoz képest persze közelebb állnak hozzám, mint mások, de azért nem annyira, mint akikkel egy családban, egy országban élek. Sem ők, sem én nem tehetünk erről a helyzetről, én éppen ezért nem is gondolom azt, hogy nekem (vagy a generációmnak) bűntudatot kellene éreznem amiatt, hogy én határonbelüli vagyok, ők meg nem. Sem a párizsi békeszerződésért, sem az azóta történt diktatorikus tébolyok és igazságtalanságok miatt nem vagyok felelős. Nem gondolom, hogy egy gesztusnál többel tartozom nekik. Utólag már úgysem lehet jóvátenni semmit.

Nagyon rosszul esik viszont, amikor egyesek - gyanítom, nem tiszta mélymagyar önzetlenségből - azt éreztetik velem, hogy kevésbé vagyok magyar csak, mert a nemzetközi jog szerinti Magyarországon születtem. Mintha én már a nemzetnek már nem is lennék fontos, pedig én még jogilag is magyar vagyok, nem csak származásilag.

Nagyon rosszul esik, hogy vadonatúj kormánypártok, amelyek tényleg majndem minden magyar választópolgár bizalmát élvezik, elsőként a kettős állampolgárság ügyével akarnak foglalkozni. A Magyar Köztársaságnak határokon belül is számos azonnali beavatkozást igénylő gondja van. Nem baj, ha foglalkoznak a határontúliakkal is, de minimum annyi figyelmet megérdemelnénk mi, akik végsősoron megválasztottuk ezt a kormányt, hogy először a mi legégetőbb kérdéseinket vetik föl. (Azért is zavar, mert ez egy populista húzás; gyakorlati haszna nincs, de sok törzsszavazót ezzel meg lehet nyugtatni.)

Ráadásul úgy teszik ezt, amelyről pontosan lehet tudni, hogy az emberek jelentős része nem támogatja. A Magyarok Világszövetsége nevű magyarlejárató, önjelölt szervezet által kierőszakolt, politikailag teljesen elhibázott népszavazás tanulsága nem az lett igazából, hogy a magyarok a határontúli ügyet elutasítják, hanem hogy nem nagyon érdekli őket. A túlnyomó többség el sem ment szavazni.

Aki viszont nemmel szavazott, az leginkább a Magyarok Világszövetsége féle avitt-reakciós tempó ellen és a magyarság sorskérdésének pártpolitikai aprópénzre váltása ellen szavazott. Ha vannak is averziói a határontúliak jogokkal való ellátásával szemben az embernek, akkor sem ellenük szavazott. (Aki mégis, az hülye, de azokkal úgysem lehet mit kezdeni.) Ezt a bántó csúsztatást pont azok terjesztették el, akik egy perccel korábban még a nemzetlélekért aggódtak. Ők azok egyébként, akik a határontúli területeket nem hajlandóak egy másik állam XXI. századi területének tekinteni, hanem lassan száz éve fenntartják a traumát, melyet Trianon okozott. Ma is székely góbékról adomáznak ahelyett, hogy megmutatnák, a szülőföld és a haza nem feltétlenül ellentétes fogalmak. Az nem hazaáruló, akiben van lojalitás az iránt az ország iránt is, amelyben született és amelyben él. Ezért szoktam is sajnálni kissé féltestvéreimet, nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal magyarnak lenni.

 

Tudom, megértem azt a politikai realitást, hogy Orbánnak oda kell dobnia kisebb-nagyobb koncokat a hasznavehetetlen KDNP-nek, addig se akarjon beleszólni a valódi kormányzásba. De egyrészt a féltestvérek nevében kikérem magamnak, hogy a határontúliak kérdését semjének elé dobható koncnak tekintsék. Olyan oktondi indokokra hivatkozva, hogy a nemzetpolitika nem külügyi kérdés. De, sajnos, a mai viszonyok között az. Sajnos nem lehetséges a határontúli magyarokkal kapcsolatos döntéseket hozni a határ túlsó oldalán lévő államok nélkül. Ez nagyon intelligens, de hatékony és határozott diplomáciai munkát igényel. Ha tetszik, ha nem, a magyar Országgyűlés nem hozhat más államok fennhatóságát érintő törvényeket. Erre még a kétharmad sem elég. Illetve hozhat, de annak következménye nem garantáltan pozitív. Ez a kockázat nem éri meg.

De ha sikerülne is megállapodni szomszédainkkal, a választójog csak olyat illesen meg, aki tényleg itt is él. Nem csak nem fair a magyarországi magyarokkal szemben, ha országuk sorsát külföldiek (az országot esetleg nem is ismerők) szavazatai torzítják. De - mint a december 5-i sokak számára gyászos népszavazás eredménye is mutatja - arra is alkalmas, hogy összeugrassza a határon innen és túl élőket. Ez pedig a legnagyobb bukás, ami a nemzetpolitikában előfordulhat. Ez ellen szavaztam.

 

289 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr891986043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős állampolgárság cirkusz 2010.05.10. 10:20:51

Megint megy a hajsza a csodas Magyarorszagon az egesz kettosallampolgarsagrol. Reckl Amal blogjaban volt egy cikk errol, hogy o miert szavazott nemmel 2004-ben, es gondoltam, hogy commentelek en is egyet. Nem igazan szoktam hozzaszolni a blog.hu-s cikk...

Trackback: Kettős állampolgárság: nemzeti, nem pártérdek 2010.05.09. 17:19:24

Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban.  „Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” - Semjén Zsolt nyilatkozata szerint az új korm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2010.05.10. 01:24:25

@Aloe Veronika: Azért a Stohl Bucit mellőzzük itt.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.10. 01:26:10

@Bilbo:
1. ha válazolsz, akkor a "Válasz erre" gombra kattints, ha nem sárga a nicknevem háttere, nem fogom észrevenni.
2. MSZP-s a jó nagynénikéd, hogy mást ne mondjak.

es2300 2010.05.10. 01:40:41

gyenge vagyok toribol foleg a multszazadot nem tanitottak/tanultam meg rendesen, de az osztrakoktol mennyit kapnank egy ilyen visszacsatolas dologgal? szlovak paradicsom is benne lenne?
mag anyu sokat meselt a fiumei tengeresztei akademiarol, hogy esetleg lehetne odaig valahogy kiterjeszteni a dolgokat?

mer ezek raj helyek, szoval tokre jo lenne ha hozzank tartoznanak, nagyon meno lenne, ugyhogy ne szarozzunk ezzel az allampolgarsag dologgal, kerjuk vissza nagymagyorszagot

(esetleg ha valaki le tudna vezetni ezt a harom tenger mossa ugyet, szoval ertitek, na az tenyleg elnok lenne)

Dr. No 2010.05.10. 01:42:09

1. Románia nagyon szép példa a kettős állampolgárságra. Ők ugyanis azért osztják a moldávoknak a kettős állampolgárságot, mert bizonyos román körök tudtommal hivatalosan is képviselik azt a célt, hogy Moldova "térjen vissza" Romániához. Vagyis egyesüljön vele. Ők tehát nemcsak a kettős állampolgárság létét, hanem valódi célját is példázzák.

2. Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, nem tudom, mit szólna ahhoz a sok díszmagyarkodó, ha ennek következtében a magyarság aránya Magyarországon belül jóval 50 % alá süllyedne (és MINDEN magyart a határokon belül tudnánk!), miközben nem egész 10 % cigány népesség is évtizedek óta megoldhatatlan problémát és gyógyíthatatlan fejfájást okoz mindenkinek.

3. A kettős állampolgárokat a másik ország bármikor megfoszthatja a saját állampolgárságától vagy egyszerűen csak a szavazati jogtól egy belső rendelkezéssel. Az ukrán példa bármikor követhető.

4. Állami intézményeink működése minden kritikán aluli, és a határon túliak igencsak meglepődnének sok esetben, hogy mit is nyertek a dologgal... Személyesen kísértem szlovákiai - révkomáromi - magyar vállalkozót a magyar bíróság elé, ahol magyar vállalkozóval szembeni követelését próbálta érvényesíteni. A tárgyalás után azt mondta, soha nem hitte volna, hogy lesz olyan helyzet az életében, amikor örülni fog a szlovák állampolgárságának, de a magyar bíróság ezt elérte. És az eset nem egyedi!

Szóval az egész kérdés sokkal bonyolultabb annál, minthogy "egy gesztusnak" lehetne tekinteni.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.10. 01:44:19

@es2300: "na az tenyleg elnok lenne"
Én még azt is bedobtam, hogy aki bliccel a villamoson meg adót csal, az ne szavazzon rám. Hát bazmeg nem is lettem elnök. A fasz tudja, mi kell ezeknek már.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.10. 01:44:45

@Dr. No: "A kettős állampolgárokat a másik ország bármikor megfoszthatja a saját állampolgárságától"

Ez jó érv, nagy találat volt, még nem jutott eszembe, de bizony most már én is eszébe fogom idézni másoknak.

baba jaga 2010.05.10. 03:46:18

nincs itt semmi gond....
tömjén zsolti elindult...
lesznek itt még hasonlóan fontos és érdekes dolgok.
/ sötét barom... /

Utó Pista 2010.05.10. 06:02:46

Hát barátom nem sok eszed van, mikor az "itt nem adózásról" írsz.
Akkor honfitársaid zömétől elvehetnéd az állampolgárságot.
A káp meg nem arról szólt, hogy automatikusan minden magyar kapjon állampolgárságot, hanem, hogy ..."kívánja-e ön, hogy az országgyűlés törvényt alkosson, ....stb"
Magyarán, hogy kérelmére kedvezményesebben lehessen az ügyében eljárni.

index.hu/belfold/tenyhaz1125

brutál istván 2010.05.10. 07:13:57

Kedves Anál,

Kicsit jobban is tájékozódhatnál az adott témában, mielőtt hülyeségeket írsz.
"...pontosan lehet tudni, hogy az emberek jelentős része nem támogatja". Mi is volt a szavazás eredménye?

"Mert a szavazati jog nélkül a kettős állampolgárság nem más, mint gesztus."
Erre kellett volna szavazni, kár, hogy sokan (TE SEM) ezt nem értették meg.

Pipas 2010.05.10. 07:16:27

@Dr. No: Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, az valóban sok nehézséget róna az országra. Súlyos nehézségeket.

Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra. Ez persze nem lehet oka annak, hogy a rokonainkat egyszerűen kitegyük az utcára csak azért, mert 'nehézségeket' okoznak.

beeble 2010.05.10. 07:25:14

@Androsz: Jó érv - lenne, ha igaz lenne. Ne beszéljünk már hülyeségeket, egy ország nem foszthat meg csak úgy valakit az állampolgárságától. Még a negyvenes években is kollektíve háborús bűnösöket kellett kreálni ehhez.

Toporodottordog 2010.05.10. 07:40:52

"A határon túli magyarok szavazati jogáról:

OLVASSÁTOK MÁR EL AZ ALKOTMÁNYT!

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén LAKÓHELLYEL RENDELKEZŐ minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

Senkinek sem állt szándékában a határon túli magyaroknak aktív választójogot adni!"

Alkotmánymódosítás meg 2/3-ad meg egyéb "HA" tartalmú hozzászólások jövendölései egyenértékűek a téren ülő hajléktalan cigányasszony tenyérjóslásához. Minnél több pénzt adsz neki annál inkább azt hallod amit szeretnél.

"Ha nagyanyámnak töke lett volna nagyapámnak hívták vóna!"

tolsztoj 2010.05.10. 07:41:54

@gitáros: hülyébb vagy mint gondolnád, ezért az egészből nem értesz semmit - ilyenek miatt áll úgy "magyarország" ahogy áll...te is szégylld magad - mert nem is próbálsz gondolkodni-erről már Tolsztoj kifejtette vélemyénét (ha tudod ki az)...

bandeirante 2010.05.10. 07:44:16

Nagyon szégyellném magam, ha még arra sem lennénk képesek, amit a románok, a horvátok, a szerbek, stb. már rég megtettek.

Érdekes, hogy a románoknál senkinek semmi gondot nem okoz a moldáviai románokat testvérnek nevezni, csak nálunk vannak ezen fönnakadva.Ez is a magyar nemzet siralmas erkölcsi állapotát mutatja.

bandeirante 2010.05.10. 07:46:22

@Androsz:
>Ha több országban működik, akkor NEM >működik MÉG TÖBB országban, nem?

Ez azért értelmetlen felvetés, mert a világ országainak a többsége nincs olyan helyzetben, hogy nagy tömegben élnének nemzettársaik a határokon kívül. Pl. nincs angol kisebbség, nincs francia kisebbség, nincs spanyol kisebbség érdemleges számban, ezért ott az egész kérdéskör föl sem vetődik. Úgyhogy ez az ellenvetés olyan, mint ha a hatékony hóeltakarítási rendszert kérnénk számon Kubában.

borovi 2010.05.10. 07:46:30

@paix: Dehogynem. Ezeknek. Pont most készülnek belepiszkálni az alkotmányba meg a választójogi törvénybe. Mondták, csak te nem figyeltél. Jó reggelt, ébresztő!

Dr. No 2010.05.10. 07:47:56

@Pipas: "Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra." Pajti, ugye tudsz olvasni? A terhekről egy szót sem írtam. Magyarország viszont megszűnne a mi jó kis megszokott nemzetállamunk lenni. Mert ugye a területekkel együtt járó ki tudja, hány millió románról, szlovákról stb. - ami már Trianon előtt is nemzetiségi többséget jelentett az országban! - nagyvonalúan megfeledkezel. Miközben még a cigányokkal sem tudunk mit kezdeni, pedig az arányuk nincs 50 % fölött...

Azon kívül az állampolgárság megadásának pillanatában el lehet felejteni MINDEN etnikai alapú területi jogosultságot, mint ahogy mi, a magyar állam sem adna autonómiát pl. a nyolcadik kerületben a kínai-magyar kettős állampolgároknak (azaz a már hazánkban született kínaiaknak) és nem tartana fenn nekik kínai nyelvű állami egyetemet. Minden autonómiatörekvésre ugyanis azonnali válasz lehet, hogy minek neked autonómia? Van egy másik országod, autonómia meg egyetem helyett helyett menjél oda és gyakorold a jogaidat ott!

Aztán gondolj arra, hogy Magyarországon külföldiek hogyan szerezhetnek ingatlant. A kettős állampolgárok szomszédaink általi külföldivé minősítése után egyszerűen csak ugyanazokat a szabályokat kell velük szemben életbe léptetni, mint amiket mi is alkalmazunk a külföldiekre (lakásvásárlás engedélyhez kötve, termőföldszerzés meg kizárt). Nem biztos, hogy tényleg megteszik, de az alkalmat megteremtettük rá, és a hivatkozási alap is adott (viszonosság).

Szóval ha Ján Slota egyik kezébe önként odaadjuk a pöcsünket, a másikba meg egy félméteres macsétát, nem az a kérdés, hogy milyen ötletei lesznek erről neki, hanem hogy hogyan tudjuk a kivitelezésüket megakadályozni. Egyértelmű: sehogy.

bandeirante 2010.05.10. 07:48:05

@Megfigyelo: Sokkal inkább 1945-ig, vagy 1955-ig. Még a harmincas években is az osztrákok többsége Ausztriában élő németnek vallotta magát, nem véletlenül ment olyan könnyen az Anschluss.

Toporodottordog 2010.05.10. 08:00:18

@Dr. No: Gratulálok! Mint egy jó puha kukacos rothadó alma te is megértél a tajgetoszra!

Az ilyen komcsi riogató barmokra most már igazán ráférne egy jó kis LINCSELÉS!

8 évig Tiéd volt a kánaán, belebüdösödtél, dagonyáztál, fetrengtél a jól megérdemelt saradban, de most már igazán ne várd el, hogy kevésbé gusztustalan honfitársaid veled tartsanak és örüljenek is neki.

bandeirante 2010.05.10. 08:04:49

>nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal >magyarnak lenni.

Ez kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal szülőnek lenni. A válasz az, hogy igen, nagyon fárasztó, de sokkal inkább öröm mint teher.

megadeth1 2010.05.10. 08:08:41

Nem úgy van, h érvényes lakcímkártya nélkül nem lehet szavazni?
Amúgy meg egyetértek azzal, h a nem itt lakó ne szavazhasson.Nem azért, mert nem itt adózik, hanem mert az itt lakókat is faszán megvezetik a kampány során, mi mindent hitetnének akkor el a határon túl élőkkel...
Mondom ezt egy vajdasági magyar férjjel.

inebhedj - szerintem 2010.05.10. 08:10:23

Ez az írás afféle iskolapéldaként cáfolja önmagát.

Anélkül, hogy a szerző legalább most (fel se merül bennem, hogy a szavazás idején, nem, nem, csak legalább így évek múltán) áttanulmányozta volna a szavazati jogra vonatkozó előírásokat, szavazna (akárcsak anno) az érintett állampolgárság ellen, egy teljesen alaptalan félelemre alapozva.

Na már most, ha egy Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár valótlanságokra alapozva megy el szavazni (sőt, még évek múltán is ugyanarról ír a blogjában), akkor be kell látnia, ezen a színvonalon legfeljebb javítana, ha olyan magyar állampolgárok is szavazhatnának, akik nem is jártak még a mai Magyarországon. Azonban erre a hatályos jogszabályok alapján nincs mód, csak arra, hogy olyanok szavazzanak, akik állampolgárok, itt laknak, tájékozatlanok, téveszmékben hisznek, és még írnak is róla.

Valahogy így, drága Feleim. :)

Rob67 2010.05.10. 08:12:23

@beeble: Kedves felvidéki magyar barátom
A fidesz/kdnp győzelme akkora hévvel töltött el, hogy mostmár a kommentedben felbátorítva érzed magad, hogy a magyarországon élő magyarokat is lehord és helyretedd?
Én a fideszre szavaztam, de a kioktatásodat nem viselem el.
Pontosan az ilyen pökhendi és kioktató, nagynemzeti viselkedés bővítheti azok táborát, akik úgy érzik ne szólhass bele abba ami itt történik.
Lehetsz magyar, de ne okíts engem.

lev davidovics 2010.05.10. 08:17:26

Csak kiegészítésül az ideadótfizetős ügyekhez: Nem az adóval (mammon) volna itt a gond barátaim, hanem a következményekkel. Lesz bejelentett lakcímunk az Óhazában, fegyelmezetten elmegyünk (nép)szavazni, oszt... esetleg hazamegyünk egy négy évre (évi két anyaország-látogatással), aki meg "csak" magyar állampolgár(10m), az azt csinálja, amit 13m jóhonpolgár döntött rólu(n)k. Szóval az együtt döntés-együtt "utazás" nagy élményének a hiánya feszenget kicsit engem is. Szimbolikus, útlevéllel (Kárpátaljáról nem kell vízum, pl.)járó gesztusokat maradéktalanul támogatom!!!

bandeirante 2010.05.10. 08:18:36

Ismerve a magyarországi magyarok és a külföldi magyar nemzetrészek (mert nemzetrészek és NEM kisebbségek) erkölcsi és egyéb állapotát, szerintem kifejezetten színvonalemelkedés lenne, ha a kárpát-medencei magyarok is szavazhatnának a magyar választáson. Én csak örülnék neki.

Szűcslaci 2010.05.10. 08:19:02

Amál: Gennyes fekély vagy a magyarság testén, te féreg. Kár, hogy csak az egyik gennyes fekély, mert ha egyedül lennél, hamar kikezelnék szegény, beteg Magyarországot.
Söpredék.

lev davidovics 2010.05.10. 08:24:20

@krüger: ... és ez tisztán látható az erdélyi és a felvidéki magyarok pártoskodásából is... :D

biobender 2010.05.10. 08:31:00

A nepszavazas elott egy jobbos ismerosom azt mondta, hogy nem szep ugyan, hogy a kulfoldi magyarok allampolgarsagot kapnanak, de ha ez az ara annak, hogy a Fideszt husz evre bebetonozzak a hatalomba akkor megeri.

Hat ennyi a tortenet, ma is. Nem veletlenul ez az elso dolguk a fiuknak.

bandeirante 2010.05.10. 08:33:19

@lev davidovics: Az még mindig sokkal, de sokkal enyhébb, mint a magyarországi magyaroké... Bizony, nagyobb ott a színvonal, erkölcsileg legalábbis mindenképpen.

lev davidovics 2010.05.10. 08:36:19

@krüger: ... ezért kívánatos a mihamarabbi politikai, szellemi, erkölcsi, kulturális, stb. integrációjuk.... :D

bandeirante 2010.05.10. 08:36:39

@biobender: Két súlyos csúsztatás van az állításodban. Az egyik az, hogy egy (1) ember véleményéből mindjárt általánosítasz, kvázi arra célzol, hogy ha egy valaki ezt mondja, akkor biztosan mindenkinek ez a véleménye. Ez az első csúsztatás. A második csúsztatás, hogy "nem véletlenül ez az első dolguk". Ugyan miért "nem véletlenül"??? Nem tökmindegy, hogy ezt a törvényt 3 hét múlva vagy 6 hónap múlva fogadják el??? Hiszen jelenlegi állás szerint a következő választás 4 év múlva lesz nem hamarabb?

Valójában a dolog sokkal egyszerűbb. Szokás, hogy az új parlamentek először valamilyen szimbolikus törvényt fogadnak el. Pl. 1990-ben az első törvény az 56-os forradalom emlékének a megörökítéséről szólt. Ez egy gesztus, ami azt jelzi, hogy egy törvényhozásnak nem csak napi vagy rövid távú ügyekkel kell foglalkoznia, hanem szimbolikus és hosszú távú dolgokkal is.

Hát, ennyi a történet.

lunacsarszkij 2010.05.10. 08:40:30

Gratulálok, Amál! Ne érdekeljenek a külföldi magyarok, ne törődj velük, sőt semmilyen elemi kérdéssel ne foglalkozz, nem a te dolgod, a gondolkodás gondolkodó embereknek való. Ne csodálkozz viszont, ha a mindezek a kérdések a szélsőjobb kezébe vagy a Fidesz kezébe kerültek, vagy az olyanokéba, akik téged kevésbe tartanak magyarnak. Szerinted mennyit várjanak még a külföldi magyarok?

Publius Decius Mus 2010.05.10. 08:41:54

Szinte érzem az ilyen blogíró és paranoiás hazudozó "nincs velük bajom, de gesztust sem akarok gyakorolni" kommentelők izzadságszagú félelmét.

Én IGEN-nel szavaztam dec 5-én, de szeretnék szavazni a ti állampolgárságotokról is. Nincs veletek semmi bajom, kizárólag elvi okokból szavaznék nemmel - és nem lenne harag. Egymásra mosolyognánk és elmennétek a picsába.

Szerintem inkább ünnepeljünk, a választók nagy többségének akarata fog most törvényt alkotni és végleg lerendezi a dolgot.

Kedves határon túliak, örömmel várunk titeket!!!

AgentUngur 2010.05.10. 08:46:56

Renben van, hogy nem érzel semmit azok iránt, akiket megszálltak, megaláztak, kiraboltak, majd százszor is pofáncsaptak azért, mert magyarok, és a mi kultúránkhoz tartoznak.

Rendben van az is, hogy gyakorlatilag semmit sem értettél meg a kérdés érzelmi, jogi, vagy külpolitikai oldalából.

Rendben van, mert láthatóan egy értelmi fogyatékos vagy, kedves ReckAnál.

Toporodottordog 2010.05.10. 08:47:42

@krüger: Ez azért van, mert hozzászoktak, hogy eddig a törvények úgy születtek, hogy 4 szoci vállalkozás kapott csúszópénzt kutatásra, tanácsadásra, majd benyújtották a parlamentbe, rájöttek, hogy mekkora baromság, ekkor felvettek még 5 mszp-s vállalkozót aki kijavítja, ekkor ránéz Feri, táncol 2 napon keresztül, majd elmegy a Szilvásy jósdába és megszavazzák a törvényt. A szavazás után persze kibuknak a hiányosságok így beintegrálódik a rendszerbe egy kezelhetetlen hasznát vesztett törvény.

Azt el sem tudják képzelni ezek a pojácák, hogy törvényt akár pár hét alatt is lehet normálisat alkotni.

dr. Wilbur Swain 2010.05.10. 08:54:03

szó sem volt szavazati jogról, kedves Amál, ez valóban gesztusértékű dolog
plusz ha egy szerb állampolgárt megvernek Szerbiában, az a szerbek belügye, de ha egy magyar állampolgárral történik ugyanez, akkor az már nemzetközi ügy - holott ugyanarról az emberről van szó
érzed a különbséget?
igennel szavaztam, tiszta a lelkiismeretem

bandeirante 2010.05.10. 08:59:06

Aztán azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy Magyarországon nem élnek nemzeti kisebbségek. Tehát mondjuk a magyarországi szerbek és a szerbiai magyarok helyzete nem ekvivalens.

Ennek az az oka, hogy a magyarországi etnikumok tagjai a magyar nemzetté válás folyamatában (1848) magyarként vettek részt, tehát mondjuk a magyarországi románok soha nem voltak semmiféle román állam polgárai, hanem oláhul beszélő magyarok. Ez egy szimpla és közismert történelmi tény.
Na persze azok az etnikaiak, akik Trianon után a határ számukra szerencsésebbek oldalára kerültek, beintegrálódtak a saját "anyanemzetükbe", de akik itt maradtak, azokra továbbra is érvényes, hogy nekik lényegében nincs "anyaországuk", legföljebb nyelvi értelemben. Nem is igazán jellemző mondjuk a magyarországi szlovákokra, hogy nagy érdeklődést mutatnának Szlovákia iránt.

lev davidovics 2010.05.10. 09:01:25

@krüger: Szlovákia iránt gyakorlatilag csak a szlovákok mutatnak az érdeminél magasabb érdeklődést... :-)

Paperdog 2010.05.10. 09:05:06

Felmérhetetlen presztízsveszteséget okoztak a hozzád hasonlóan gondolkodók szavazatai. Senki sem akart rontani a jól megszolgált életszínvonaladon, növelni a magyar állam külpolitikai érdekérvényesítő képességét viszont fontos lett volna már csak azért is, mert minden környező állam él ezzel a lehetőséggel. Ezt lehet nem érteni, akkor behatóbban kell érdeklődni, és nem harcos írásokat publikálni a fejbéli világűrről.

Chicano 2010.05.10. 09:08:34

Viccesnek tartom hogy azok akik 2004-ben nemmel szavaztak mert "adót nem fizetnek de kihasználják majd az ellátórendszerünket" lelkesen támogatják azt az egyre népesebb és hangosabb réteget ami itt él az országban és ami tényleg kihasználja azt. Én meg már úgy vagyok vele hogy ha mindenképpen el kell(ene) tartani valakit akkor már inkább egy székelyt mint egy brazilt. Az előbbi nem szokta ellopni a fűkaszámat és nem veri a gyerekemet az iskolában.

Az is vicces hogy mindezt a tiltakozást a kettős állampolgárság miatt leghangosabban a 30 éves életvidám vidéki "rokkantnyugdíjas"-októl és a szoci-nyuggerektől hallom. Mert ők aztán sok adót fizetnek, pláne nem használják ki az ellátórendszerünket.

Szóval én mint aktív adófizető magyar állampolgár támogatom hogy kapják meg a szórványmagyarjaink az állampolgárságot - szavazati jog nélkül. Máshol a szomszédságban meg tudták oldani, mi is megfogjuk.

lkjpoi 2010.05.10. 09:09:00

Aki nemmel szavazott, ismer akár egy határon túlit?! Ismeri a véleményüket? Azon kívül, hogy puszta irigység nemmel szavazni.
A szavazati jog pedig nem jár automatikusan, ez a 23 millió románnal felérő hazugság.
Csak nem személyesen gyurcsány írta ezt a demagóg, félrevezető postot?!

Netuddki. 2010.05.10. 09:12:50

Ki a lópisztojt érdekel ki mivel szavazott akkor. Ez valami önigazolás, hogy idejönnek egyesek és a nicknevük mögé bújva önigazolják magukat.

Ezt a blogot egy mondatttal össze lehetne foglalni:
NEM a határon túli magyar nemzetiségűek kettős állampolgársága most a legfontosabb feladat.

Addig is amíg Magyarország nem lesz gazdasági és egyéb oldalról erős ez csak pótcselekvés. Egy hülye ember pótcselekvése, aki a kocsmában a család utolsó forintjain hívja meg a haverjait, csakhogy lássák mekkora jani.
Per pillanat kb. annyi értelme is van.

bandeirante 2010.05.10. 09:14:02

@Megfigyelo: Még egy kicsit pontosítanék. Valójában 1866-ban olyan sem volt, hogy német nemzet. Voltak poroszok, bajorok, szászok, stb. Összefoglalóan németek, de olyan németek, akik "csak" németek lettek volna, nem nagyon voltak.
Ezen belül az osztrákok semmivel sem voltak kevésbé németek, mint mondjuk a bajorok. A német nemzet mint olyan kialakulása lényegében a Harmadik Birodalomban ment végbe teljesen, és ekkor az osztrákok is annak részévé váltak. Tehát az osztrák nemzet lényegében 1955 után jött létre.

bandeirante 2010.05.10. 09:17:31

@kovi1970: Nagyjából soha nem lesz olyan helyzet, amikor a határontúliak állampolgársága lesz a legfontosabb feladat. Éppen ezért kell meglépni a lehető leghamarabb.

Amikor 1990-ben az új Országgyűlés első törvénye az 56-os forradalom emlékének a megörökítéséről szólt, senki nem tiltakozott, legalábbis nem emlékszem. Pedig akkor sem ez volt a legfontosabb.

Ez a "nem ez a legfontosabb" olyan, mint ha az orvos elhajtaná a lábtöréses beteget azzal, hogy ne jöjjön itt a lábtörésével, most nem ez a legfontosabb, amikor rákos betegek is vannak.

lkjpoi 2010.05.10. 09:19:02

@kovi1970: látom te sem érted a lényeget. Van valami fogalmad egyáltalán a témáról?!
Van fogalmad arról, hogy csak az elmúlt években milyen helyzetek adódtak a határon túli magyarok számára?! Van fogalmad arról, hogy egyáltalán mit jelent nekik ez a dolog?!
Amúgy azon kívül, hogy egy törvénymódosítás, hol kerül ez akár 1 fillérbe is bárkinek?!?!
Idióta...

bandeirante 2010.05.10. 09:19:03

@lev davidovics: Jó, hát ez mutatis mutandis minden szomszédos országra érvényes. A magyarországi szerbeket se nagyon érdekli szerbia, legalábbis azokat, akiknek az ősei a 18. században vándoroltak be, az akkortájt politikai egységként éppen nem is létező Szerbiából.

biobender 2010.05.10. 09:26:52

@krüger: Csak jelzem, hogy nem nagyon cafoltad, hogy az egesz a Fidesz bebetonozasarol szol.

Tudod, ez a "kibicnek semmi sem draga" elv bevezetese a magyar politikaba.

bandeirante 2010.05.10. 09:31:53

@biobender: Mégis, hogy a fenébe tudnám cáfolni vagy megerősíteni????
Egy (1) embernek a véleményét idézted. Biztosan úgy van, ez az ember így gondolja. Ettől te feljogosítva érzed magad az általánosításra? Miért?
Mert szerintem nem kéne általánosítani.

Én akkor is támogatnám ezt a törvényt, ha tiszta MSzP-s kormány terjesztené elő, és ha valami csoda folytán a kinti magyarok mind a maszopra szavaznának.
Tessék, légy'szíves és általánosítsd ezt is, ez ugyanúgy 1 db vélemény, mint a te ismerősödé.

A probléma már ott kezdődik, hogy te a kinti magyarokat a "kibic" kategóriába sorolod. Innentől kezdve nyilván semmiben nem fogunk egyetérteni, mert más a kiindulási alapunk.

lkjpoi 2010.05.10. 09:32:17

@biobender: tudod, ha ma Magyarországon nem lenne olyan párt, aki elárulta a határon túli magyarokat, akkor nem kellene attól tartani, hogy az új állampolgárok jelentős része az egyik pártra szavazna... ezt 1990-ben teljesen egyértelművé kellett volna tenni, és nem még 2004-ben is ilyen méltatlan vitát folytatni róla. Aki eddig politikai kérdést próbált csinálni a határon túli magyarság ügyéből, az most megszívta.
Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. Ha az mszp 20 éven át bánhatott így velük, akkor ők is simán megtehetik ezt 2014-ben. Ennyi.

beeble 2010.05.10. 09:32:56

@Rob67: Lehet, hogy az igazság néha fáj vagy kellemetlen, de amit leírtam, azok nagy része tény. Cáfold meg őket, ha tudod.
Ami pedig a szubjektív véleményemet illeti, jogom van elmondani, most kapaszkodj meg, még egy magyarországi magyarnak is. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára. Aki meg magára veszi, mert találva érzi magát, annak még inkább szól.
Ja és köszönöm, hogy megengeded, hogy magyar legyek :P (oszt' még te beszélsz kioktatásról meg pökhendiségről :))...

lev davidovics 2010.05.10. 09:33:34

@lkjpoi: Kovi védelmében azért hadd szóljak egy kicsit: ez a fillér dolog azért lebeg picit. Egy, az anyaországba érvényes magyar útlevél egészen más, mint a teljes körű egészségügyi ellátás, gondolom ezen nincs vita.
Különös fényben tünteti ezt fel az a tény, hogy a zsola egész mást hadovál erről, mint az egyébként töknormális Martonyi. Amíg nem tudjuk, hogy ebben mi lesz, addig csak ködszurkálás a fillér is.

lkjpoi 2010.05.10. 09:40:53

@lev davidovics: és azok a semmirekellők, akik 500 éve bevándoroltak, nem dolgoznak, és mégis fizetjük az egészségügyi ellátásukat?!
Egyébként nyugodj bele, aki megteheti, már most is átjár az egészségügyi ellátásért, aki pedig nem, az ezután sem fog... vagy te is csak a szemellenzős gyurcsányi demagógiát nyomod?!

biobender 2010.05.10. 09:41:18

"A probléma már ott kezdődik, hogy te a kinti magyarokat a "kibic" kategóriába sorolod. Innentől kezdve nyilván semmiben nem fogunk egyetérteni, mert más a kiindulási alapunk. "

Kibic az aki ugy szolhat bele a dontesekben, hogy a kovetkezmenyeit nem kell viselje. Tetszik, nem tetszik aki nem itt lakik es nem itt adozik az nem kell a dontesek kovetkezmenyeit viselje - tehat kibic. ettol meg lehet szimpi vagy nem, de a teny teny marad.

beeble 2010.05.10. 09:42:31

@biobender: Mégis, honnan a fenéből gondoljátok, hogy minden határon túli magyar a Fideszre szavazna? Van erről valami hiteles statisztikátok vagy felmérésetek? Ha igen, nosza, ide vele, de azzal ne gyere, hogy valakinek a valakije ezt mondta, mert ez komolytalan.

biobender 2010.05.10. 09:43:17

@lkjpoi: Koszi, errol beszelek. Csak nem kellene korbeajtatoskodni, kokemeny szavazatszerzes az egesz, megpedig nagyon olcson. Ugyes!

Puck 2010.05.10. 09:44:43

Nem igazan szoktam kommentelni, de most kell, ugy erzem.

En, mint Aranyosgyeresi szuletesu, Kolozsvartol 60 km-re fekvo kisvarosbol szarmazo erdelyi, ugy gondolom, hogy ez az egesz annyira fel van fujva, hogy mar hihetetlen. Az a vicces, hogy ez csak itt. Nem tudom ki kerdezte meg az erdelyi fiatalsagot, arrol, hogy ok akarnak-e magyar allampolgarsagot? Mert szerintem mar nem sokan akarnak. En 8 eve elek Magyarorszagon, mar van magyar allampolgarsagom, de csak edesanyam utan kaptam meg, tehat nem nekem kellett vizsgaznom annak idejen. Az a boldogsag amit az o szemeben lattam, amikor megkapta az allampolgarsagot, hihetetlen volt, nagy orommel toltotte el, de sajnos en mar nem igy velekedem. Ez a 2004-es szavazas is nagy rohely volt es gusztustalan. Oda allitani tobb millio embert, hogy szavazzon a hatarontuliakrol, nem igazan volt fair. Miert nem volt elobb egy szavazas, hogy akarjak-e a kulhoniak ezt az egesz cirkuszt?

Persze, en csak az erdelyiekrol tudok velekedni, szekelyekrol nem. Van az a nagy kulombseg az erdelyiek es a szekelyek kozott, amit sokan nem latnak es nem ismernek el. Engem, mint erdelyi, nem erdekel az o autonomiauk, en sikeresen beilleszkedtem az otthonomba, nincsenek nyelvi problemaim, pedig egyenlo eselyekkel indultunk szuleteskor, megis ok valami miatt kulombek, es nekik minden nehezebb. Eh, legyen ugy.

A masik dolog, 2004ben vilagos volt, hogy mit szeretne a jobb oldal, utanna eveken keresztul is mondtak, ha kormanyra kerulnek, akkor adnak kettosallampolgarsagot, ezt a szavazo polgarok nem tudtak? Vagy ha tudtak, akkor egyetertettek vele. A fidesz tobbseget szerzett, es egy nyilvanvalo lepesre szantak el magukat, azt amit mar 6 eve mondanak, es most eri sok embert a meglepetes, vagy az ellenszenv, hogy miert csinaljak? Eh, ez vicc. Az orszag ezt akarja. Lehet hogy Te nem, de az orszag igen, mert a fideszre szavazott. En mint erdelyi, magyar allampolgar, nem mentem el szavazni, mert ez nem az en orszagom, nem a szulohazam, ez Magyarorszag, barmennyire furcsa is, nekem az otthonom Erdelyben van, es ha az most epp Romaniahoz tartozik, akkor Romaniat nevezem szulohazamnak.

Egyetertek a cikk irojaval, hogy nem kell masoknak donteniuk az O orszagarol, en sem szeretnem, ha Romaniaban a Moldovaiak dontenenek a dolgokrol, csak az a kulombseg, hogy ott is fellett dobva ez a kerdes, kapjanak-e a hatarontuli romanok kettosallampolgarsagot, es valahogy megis megoldottak.

Szemelyes kis kulhoni velemenyem szerint, nem kell kettosallampolgarsag, hanem egy olyan rendszer kiepitese, amely lehetove teszi annak, aki hatarontuli magyar, hogy megkapja az allampolgarsagot ha igenyeli. Hangsulyozom, ha igenyeli, ha nem, akkor hadjuk mar az embereket beken, ez a sok-sok evi hurcolas, hogy ide oda ide oda, ideje lenne mar az egesz cirkuszt befejezni, mert ez mar rohejes.

Tisztelettel,
egy erdelyi magyar allampolgar

biobender 2010.05.10. 09:44:48

@beeble: Valoszinuleg nagysagrendekkel tobb erdelyit ismerek mint Te. Onnan.

lev davidovics 2010.05.10. 09:46:08

@lkjpoi: "Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. Ha az mszp 20 éven át bánhatott így velük, akkor ők is simán megtehetik ezt 2014-ben. Ennyi. "

Azt gondolom erről, hogy ezek a méltatlan mondatok alapoznak meg némi gyanakvást a zemberekben. Nekem se azért jelentkezzenek át, hogy...bármilyen politikai eszközként!Ez ugyanis két dolgot implikál: 1. bábok valamilyen nagymagyar játékban 2. eszük egy csöpp se

Vagy: Jácccuk, hogy adva van itt 20% állampógár. A Botka meg jósrác, a szocik meg akarják menteni ősszel Szegedet. És akkor kijön egy felhívás a 20%-nak, hogy legalább az a város meglegyen, jelentkezzenek be mind Szegedre egy hónapra! Pikpakk, a város megvan! Aztán mindenki szépen hazamegy, Szegeden meg az lesz négy évig, ami, ez már a szegediek gondja. ....mondom, csak a játék kedvéért...
Mekkora rajongás lenne - a fenti idézeted alapján - ebből a jobboldali berkekben? Tényleg nyugi, csak analógia-szerűség!

lev davidovics 2010.05.10. 09:47:49

@biobender: Urak, ugye nem lesz kisharmadikas számháború? :D

lkjpoi 2010.05.10. 09:48:12

@biobender: te azon betegek egyike vagy, aki hisz a vörösöknek?
Én nem azt írtam, hogy ez szavazatszerzés, hanem hogy azért van oka ilyesmitől tartani az egyik oldalnak, mert elárulta a nemzet harmadát. Ez nem ok, hanem következmény, ne forgasd ki, amit írtam.

bandeirante 2010.05.10. 09:50:39

@lev davidovics:
>A Botka meg jósrác, a szocik meg akarják >menteni ősszel Szegedet. És akkor kijön >egy felhívás a 20%-nak, hogy legalább az >a város meglegyen, jelentkezzenek be >mind Szegedre egy hónapra!

Azért az a bejelentkezés sem olyan egyszerű, mert ahhoz kell valaki, aki vállalja, hogy téged befogad. Én pl. csak úgy szívességből senkinek nem tenném meg. Meg aztán van vele egy kis adminisztráció is. Ráadásul önkormi választáson most is szavazhat az, aki helyi lakos, de nem állampolgár, tehát Botka mint polgármester esetében nyitott kapukat döntesz.

lkjpoi 2010.05.10. 09:51:39

@Puck: de pontosan erről szól a javaslat, hogy aki igényli, az gyorsított eljárásban megkapja. Nem automatikus kettős állampolgárságról van szó. Ezért igazán kár volt ennyit írnod... na meg egy kicsit nézz körül a Vajdaságban is mondjuk...

lev davidovics 2010.05.10. 09:52:38

@Puck: A teniszben ezt ásznak hívják!

Puck 2010.05.10. 09:53:32

@lkjpoi: Igen teljesen igazad van, azert hangsulyoztam, hogy csak erdelyiekent tudok hozzaszollni, nem tudom mi a helyzet a tobbi orszagban. Ha nem automatikus kettosallampolgarsagrol van szo, akkor mar ennek a cikknek sincsen sok ertelme, mert nem fog tobbmillio magyar jooni Magyarorszagra.

Elnezest a felreertesert.

bandeirante 2010.05.10. 09:54:24

@Puck: Meg lehet kérdezni az erdélyieket, hogy kell-e nekik, de nem fontos. A lehetőséget kell megadni, aki él vele, jó, aki nem, az is jó. Nyilván a szerbiai meg az ukrajnai magyarok számára lenne fontosabb, mivel azok nem EU-tagországok. Meg azoknak az öregeknek, akiknek tényleg csak szimbolikus okokból fontos, miért kellene tőlük megtagadni.

biobender 2010.05.10. 09:57:47

@lkjpoi: En neked hiszek:

"Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. "

Te vagy az aki azt hiszi, hogy a hataron tuliak elkuldik az mszp_t stb...

Remelem nem forgattam ki a mondatodat :) :).

lkjpoi 2010.05.10. 10:03:47

@Puck: abban igazad van, hogy feleslegesen nagy a hiszti a dolog körül, el kell végre rendezni, aztán élni tovább az életünket. Meg fog születni a törvénymódosítás, aztán szépen lecseng majd a hiszti, és remélhetőleg soha többé nem fogja egy párt sem politikai témává alacsonyítani a dolgot.
Ha a holokauszttagadás lehet bűncselekmény, a határon túliak megtagadását is nyugodtan azzá lehetne tenni.

lkjpoi 2010.05.10. 10:05:27

@biobender: ámen.
De ne feledd, hogy ez csak az én vágyam, nem egy politikai kijelentés, és főleg nem tény.
Én személy szerint nagyon örülnék neki, ha egyesével köpné szembe minden határon túli magyar gyurcsányt, és a bandáját.
Ugyanakkor ennek sajnos tömegesen semmi realitása nincsen :(

biobender 2010.05.10. 10:08:24

@lkjpoi: nem feledem :) Csak azt allitom, hogy ez a fo oka annak, hogy ennyire buzognak a fiuk a kettos allampolgarsaggal.

Puck 2010.05.10. 10:09:16

@krüger: Igen, szamukra tenleg lenyeges ez a dolog.

Orulok, hogy sokan vannak akik realisan latjak ezt az egesz cirkusz dolgot, es remelhetoleg, azok is lenyugszanak nemsokara akik eddig hisztiztek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 10:25:17

Elöljáróban szeretnék annyit megjegyezni, hogy a kommentelők egy jó részének a viselkedése diszkrét, de igen átható undorral lengi be az egész témát. Tökéletesen mutatja, mennyire nem igaz az az átszellemült máz ami erre a témakörre került, amit saját maguk is elhisznek, miközben magyarokat hazaárulóznak, patkányoznak hörgő-nyáladzó stílusban.
Másodsoron nekem a témában két alapvető problémám van. Nem értem, mi az, hogy gesztusértékű, vagy szimbolikus állampolgárság. (Most, hogy a PILLANATNYI törvények szerint ez érinti-e a szavazati jogot, ne boncolgassuk, mivel ez nem jelent semmit, az ilyen-olyan fideszpotentátok nyilatkozatai azért meglehetősen egy irányba mutatnak, de ne menjünk a dolgok elébe.) Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy állampolgársági jogot korlátokkal, megkötésekkel lehessen megadni, nem szabad, hogy másodrendű állampolgárok létezzenek. (Ez kb az egyetlen kérdés az egész világon, amiben egyetértek ezzel a semjén nevű biomasszával.)
A probléma azonban nem itt van, szerintem, engem - elméletileg - az se zavarna különösebben, ha máshol élő magyarok szavazhatnának. Azonban nézzük már meg az "állampolgárság" szó fogalmát, mit is takar. Egy adott személy egy állam fennhatósága alá tartozónak tekinti magát (és az állam a személyt a saját polgárának). Ez részben jogokkal jár, infrastruktúra használata, közéletben való részvétel, munkavégzés, stb. Számos kötelezettséggel is jár azonban, az állampolgár az állam fennhatósága alá helyezi magát, vállalva, hogy az állam által rá kirótt kötelezettségeit végrehajtja. Ilyen lehet például a sorkatonaság, egy konfliktus esetén az állam védelme, az állam finanszírozása, vagyis az adózás. Az nem érv, hogy itthon is sok az adócsaló, mivel egy államberendezkedés nem erre alapul, hanem a "normális ügymenetre", ráadásul nem csak a közvetlenül megfizetett adókról van szó, hanem a közvetett, például fogyasztási, adminisztrációs és hasonló illeték-jellegű adókról is.
Szerintem értelmesen belátható, hogy állampolgárság főleg gesztus-szerűen, főleg korlátozásokkal csak úgy nem osztogatható, hiszen az állampolgárság pont a lényegét veszíti el ezáltal. "Nemzetpolgárság", vagyis egy adott nemzethez való tartozás, az valóban egy gesztusértékű valami, amivel kifejezzük, hogy magyarok vagyunk, együvé tartozunk. De ennek meg mi értelme? Ez úgyis a szívekben fog eldőlni, senki nem lesz magyarabb egy papírtól.
Ha támogatni akarjuk a határon túli magyarokat (akiket a téma fanatikusai nagyon szeretnek egységes masszaként látni és kezelni), akkor támogassuk őket. Iskolákkal, kulturális formában, tegyük lehetővé, hogy könnyen és hasznosan tanulhassanak akár idehaza is, adjunk számukra előnyöket, ha úgy döntenek, hogy ide szeretnének költözni. Ne évekig tartó megalázó folyamat legyen egy itt élni szándékozó magyar letelepedése, hanem legyen gyors, egyszerű és szeretetteljes. A kint élőket pedig hagyjuk, hogy eldöntsék, mit gondolnak. Mint már mondtam: nem egyformák ők sem. Mi sem.
Tessék először talán a magyarországi magyarokkal szemben normális, toleráns viselkedést mutatni, akkor is, ha egy akármilyen kiélezett dologban eltérő a véleményünk. Kezdetnek nem lenne rossz, aztán jöhetnek a határon túliak...

biobender 2010.05.10. 10:37:34

@Puck: Erdekes dolog ez a hisztizes ... Evekig tuntetni a Kossuth teren nem hisztizes, irni egy blogot a kettos allampolgarsagrol es nem erteni egyet a semjennel - hisztizes. A fene sem erti.

lev davidovics 2010.05.10. 10:40:32

@krüger: közterületre is be lehet jelentkezni :-)
...egyébként meg istenments, nem akarok én ötleteket adni senkinek :-)

lev davidovics 2010.05.10. 10:41:59

@biobender: Érteni nem kell, de itt az idő (SIC!) barátom

lkjpoi 2010.05.10. 10:44:52

@biobender: lehet hisztizni. Majd megunod, és hazamész :)

Publius Decius Mus 2010.05.10. 10:45:19

@Before: Diszkrét, de igen átható undorral viseltetem irántad és még igen sokan. Ez ne érdekeljen téged, szabad ország vagyunk. Ha nem tolerálod a 2/3-adot, ha szívesen kirekesztenéd a határon túliakat minden szinten, akkor tessék, el lehet menni, ahogy a mestered is megmondta, nem fog hiányozni az agymosott véleményed.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 10:47:58

@Publius Decius Mus: szeretem, amikor az intelligencia ilyen sugarzoan arad valakibol. :)

lev davidovics 2010.05.10. 10:52:04

@Publius Decius Mus: Azért ezzel az elmenetellel vigyázzunk, már-már lakosságcserének tűnik avatottabbak szemében.... :-) A végén még abból lesz a nagyarányú és azonnali (nemtom jó-e sorrend az eredetihez képest?) adócsökkentés, ha aki fizet, az elhúz, aki meg állampógár, az csak szavazni jön :DD

Dr. No 2010.05.10. 10:53:53

@Toporodottordog: "Gratulálok! Mint egy jó puha kukacos rothadó alma te is megértél a tajgetoszra!

Az ilyen komcsi riogató barmokra most már igazán ráférne egy jó kis LINCSELÉS!"

Ez olyan szép, hogy tanítani kéne. Valld be, ugye elsült a kukacka, miközben leírtad? Mert hogy a kis szürke agysejtjeidet használni nem szereted, az látszik a kommentjeidből.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 10:55:26

@Before: Lementem szintedre, hogy megértsed a választ. Annyi hülyeséget írtál, hogy sorolni sem érdemes.

biobender 2010.05.10. 10:56:16

@lkjpoi: Vekkerrel hadonaszni naggyulesen - nem hisztizes. Lassan meg fogjuk tanulni - olyan mint a newspeak.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 11:01:37

@lev davidovics: Te is abban utazol, hogy kintről lehet majd szavazni? Azt én sem szeretném, de nem is ez van a javaslatban.

Észrevetted, hogy az MSZP táborában hány az eltartott? Dereng már, hogy pont az eltartók akarják a kettős állampolgárságot átlagban? Az ingyenélők meg irígykednek.

lev davidovics 2010.05.10. 11:05:27

@Publius Decius Mus: A cigin és a pálinkán is van adó, nem? Tán többféle is.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 11:09:32

@lev davidovics: Ez igaz. Egy ismerősöm szerint szondázni kellene szavazás előtt. A népesség 30 %-a nem szavazhatna, mert aznap reggel sem lennének képesek megállni.

beeble 2010.05.10. 11:16:51

@Before: Van annak valami diszkrét bája, hogy először másokat vádolsz "patkányozó, hörgő-nyáladzó" stílussal, két mondattal lejjebb meg a KDNP elnökét "semjén nevű biomasszának" titulálod. Tudod, más szemében a szálkát...

lev davidovics 2010.05.10. 11:19:06

@Publius Decius Mus: Bezzegh a régi szép időkben még alkoholtilalom volt. Sajna én emléxem ilyenre. Virágzottak a bögrecsárdák :D

bandeirante 2010.05.10. 11:26:42

@lev davidovics: Ha akad, aki aláírja neked. De még akkor is ott van,hogy mi a motivációja annak, aki ezt teszi.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.10. 12:34:22

@Pipas: "Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, az valóban sok nehézséget róna az országra. Súlyos nehézségeket.

Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra. Ez persze nem lehet oka annak, hogy a rokonainkat egyszerűen kitegyük az utcára csak azért, mert 'nehézségeket' okoznak."

Ez nagyon rossz szöveg. Ad.1 Senki sem beszél semmiféle határrevízióról. Nincs itt kérem semmiféle Trianon előtti határok visszaállítása. Itt arról van szó - mint ahogy ezt már sokan megírták itt - hogy kérelemre induló eljárásban megkönnyítik az állampolgárság megszerzésének feltételeit azoknak, akik magyarnak vallják magukat. Ad.2 Ez a "szegény rokon befogadása nagy anyagi terhet róna ránk" a 80-as évekbeli kádári szöveg. Az MSZMP találmánya népbutításilag. Ezzel 2010-ben azonosulni azért kissé idejétmúlt, nem? A másik változat, pedig a rasszista felhangokat is tartalmazó, miszerint x százalék cigányt is tartalmazna a csomag szintén MSZMP ötlet kissé továbbfejlesztve. Tragikus, hogy vannak akik ilyen klisék mentén gondolkodnak.

lev davidovics 2010.05.10. 12:55:47

Azért az a legfurcsább, hogy a szlovéniai és ausztriai magyarokkal nem nagyon ügyködik senki kies hazánkban. Talán azért, mert a jópolitikusok oda csak raftingolni meg síelni járnak. Vagy csupán ott minimális a(z) - vélt - importigény a "mi a jó nekik"-szerű észosztásra. Teszem hozzá: bármely oldal észosztási szokását-szándékát nézem, beltartalmi értékeikről nem is beszélve.

rdi 2010.05.10. 13:17:43

@beeble: "én ugyan minden magyart testvéremnek tekintek, de veled kivételt teszek, nehogy még megsértődj"

Minden magyar a testvérem, de csak ha pont úgy gondolkodik, mint én.

Remek. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 14:32:22

@beeble: bocsanat, nem tudtam, hogy uriemberek koreben csak gyurcsanyt es egyeb maszopos politikusokat lehet mocskosgecifergezni...

bandeirante 2010.05.10. 14:37:45

@lev davidovics: Azért számszerűen is ott vannak a legkevesebben (na meg Horvátországban). Ausztriánál azt is figyelembe kell venni, hogy a vasfüggöny alatt minden kapcsolatot leállítottak.

lev davidovics 2010.05.10. 14:52:28

@krüger: Lehet, hogy ezért férne rájuk 1 kis segítség ;-)Mondjuk a posztvasfüggönyös időszakban sem nagyon tolongtak állampolgárságárt, esetleg a fodrásznál meg a fogorvosnál torlódtak fel kissé.Pedig az van vagy húsz esztendő.
Igazából a konkrét kérdés, hogy miért nincs mondjuk Kismartonban is szabadegyetem nyaranta? Az a pár ember is rászorulna néhány jó szóra.Lendva szintén, etc.nehogy az legyen a képlet, hogy számszerűenkevésmagyar=nem fontos!

beeble 2010.05.10. 14:53:31

@Before: Tőlem aztán lehet akárkit, szólásszabadság van, de ha valakit azért kritizálsz amit két mondattal később magad is elkövetsz, akkor eléggé hiteltelenné válsz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 15:09:16

@beeble: más dolog egy politikust ekézni és más egy akárkit egy szaros blog szaros kommentjeiben, aki amúgy akár a szomszédod, vagy a kollégád is lehetne és nagyjából még csak lövésed sincs arról, ki és mi is ő valójában.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.11. 06:58:58

@Bilbo: "Vége a közhelyes állibeláris szubkulturának. Eddig is csak Magyarországon volt ilyen, mára már onnan is nagyrészt eltűnt. Kérem, ne ismételgessünk Gyurcsány által aktuálpolitikai okból kiagyalt, buta érveket."

Biztosan nem tűnt fel, hogy említettem, a véleményemet sem eszme, sem párt nem formálta, csupán a személyes tapasztalat. Nyilván az sem tűnt fel, hogy az állampolgársághoz való juttatásban - kompromisszumokkal - benne vagyok, de nem úgy, ahogy most akarják ezt végrehajtani.

'Álliberális' meg 'szubkultúra' szitokszavakra sincs szükség, ha nekem címzel mondandót, mert ISMÉTLEM, hogy nem mások vélemény az irányadó számomra ebben a kérdésben...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.11. 07:06:06

@Aloe Veronika: "Te nem akarsz véletlenül kivándorolni Argentínába?"

Hát Te: nem akarsz Pakisztánban is (vagy bárhol, ahol forró a talaj) mindenkinek állampolgárságot adni, aki magyarnak vallja magát??? Legalább nem kellene műszerfal alatt átutazniuk a határon... ez olyan nemes gesztus lenne... és nekünk is lehetnének végre zűrös arabjaink, mint a franciáknak meg angoloknak, nem mindig az egyhangú cigányozás menne...

pedróka 2010.05.11. 18:14:22

Undorító, gusztustalan írás, ezennel befejeztem a blog olvasását!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.13. 12:04:20

@Megfigyelo: Nem beszéltem hülyeséget. Mivel az érintettek nem mondtak le az állampolgárságukról és a békediktátum erről külön nem beszélt - még a bécsi döntések is hivatkoztak erre - azok az emberek jogilag magyar állampolgárok maradtak. A magyar állam aztán ezt az állapotot "rendezte" azzal, hogy (akár elfogadta a "befogadó" állam az ottani magyarok idetartozását, akár nem) deklarálta: ezek az emberek nem polgárai.
De nekünk nem is a jogi oldallal kellene foglalkozni. Nem szeretnék az igazság kontra jog kérdésköréről vitatkozni.
Én értetlenül és szomorúan álltam az előtt, hogy ez a kérdés BENNÜNK MAGUNKBAN egyáltalán felmerül.
süti beállítások módosítása