2010. május 09. 15:22 - Reckl_Amál

Féltestvérek

2004. december 5-én nemmel szavaztam. Elérkezett az idő, hogy elmondjam, miért.

Nem a határontúliakkal szembeni ellenszenvem miatt. Semmi különöset nem érzek a nem Magyarországon élő magyar emberek iránt, ahogy belföldiek sem egy halmaz.
A legendás 23 millió román sem rémisztett meg, mivel nem a segédmunkásszférában szándékoztam már akkor sem elhelyezkedni, egyébként is látszott, hogy ez túlzás.

Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak. Mert a szavazati jog nélküll a kettős állampolgárság nem más, mint gesztus. Elfogadom, hogy van, akinek ez fontos, és a pozitív gesztusok ellen sincs kifogásom, de az ellen igenis, ha ez a gesztus az én káromra történik.

A határontúliakat szokás testvéreinknek aposztrofálni. Nekem legfeljebb a féltestvéreim. A külvilághoz képest persze közelebb állnak hozzám, mint mások, de azért nem annyira, mint akikkel egy családban, egy országban élek. Sem ők, sem én nem tehetünk erről a helyzetről, én éppen ezért nem is gondolom azt, hogy nekem (vagy a generációmnak) bűntudatot kellene éreznem amiatt, hogy én határonbelüli vagyok, ők meg nem. Sem a párizsi békeszerződésért, sem az azóta történt diktatorikus tébolyok és igazságtalanságok miatt nem vagyok felelős. Nem gondolom, hogy egy gesztusnál többel tartozom nekik. Utólag már úgysem lehet jóvátenni semmit.

Nagyon rosszul esik viszont, amikor egyesek - gyanítom, nem tiszta mélymagyar önzetlenségből - azt éreztetik velem, hogy kevésbé vagyok magyar csak, mert a nemzetközi jog szerinti Magyarországon születtem. Mintha én már a nemzetnek már nem is lennék fontos, pedig én még jogilag is magyar vagyok, nem csak származásilag.

Nagyon rosszul esik, hogy vadonatúj kormánypártok, amelyek tényleg majndem minden magyar választópolgár bizalmát élvezik, elsőként a kettős állampolgárság ügyével akarnak foglalkozni. A Magyar Köztársaságnak határokon belül is számos azonnali beavatkozást igénylő gondja van. Nem baj, ha foglalkoznak a határontúliakkal is, de minimum annyi figyelmet megérdemelnénk mi, akik végsősoron megválasztottuk ezt a kormányt, hogy először a mi legégetőbb kérdéseinket vetik föl. (Azért is zavar, mert ez egy populista húzás; gyakorlati haszna nincs, de sok törzsszavazót ezzel meg lehet nyugtatni.)

Ráadásul úgy teszik ezt, amelyről pontosan lehet tudni, hogy az emberek jelentős része nem támogatja. A Magyarok Világszövetsége nevű magyarlejárató, önjelölt szervezet által kierőszakolt, politikailag teljesen elhibázott népszavazás tanulsága nem az lett igazából, hogy a magyarok a határontúli ügyet elutasítják, hanem hogy nem nagyon érdekli őket. A túlnyomó többség el sem ment szavazni.

Aki viszont nemmel szavazott, az leginkább a Magyarok Világszövetsége féle avitt-reakciós tempó ellen és a magyarság sorskérdésének pártpolitikai aprópénzre váltása ellen szavazott. Ha vannak is averziói a határontúliak jogokkal való ellátásával szemben az embernek, akkor sem ellenük szavazott. (Aki mégis, az hülye, de azokkal úgysem lehet mit kezdeni.) Ezt a bántó csúsztatást pont azok terjesztették el, akik egy perccel korábban még a nemzetlélekért aggódtak. Ők azok egyébként, akik a határontúli területeket nem hajlandóak egy másik állam XXI. századi területének tekinteni, hanem lassan száz éve fenntartják a traumát, melyet Trianon okozott. Ma is székely góbékról adomáznak ahelyett, hogy megmutatnák, a szülőföld és a haza nem feltétlenül ellentétes fogalmak. Az nem hazaáruló, akiben van lojalitás az iránt az ország iránt is, amelyben született és amelyben él. Ezért szoktam is sajnálni kissé féltestvéreimet, nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal magyarnak lenni.

 

Tudom, megértem azt a politikai realitást, hogy Orbánnak oda kell dobnia kisebb-nagyobb koncokat a hasznavehetetlen KDNP-nek, addig se akarjon beleszólni a valódi kormányzásba. De egyrészt a féltestvérek nevében kikérem magamnak, hogy a határontúliak kérdését semjének elé dobható koncnak tekintsék. Olyan oktondi indokokra hivatkozva, hogy a nemzetpolitika nem külügyi kérdés. De, sajnos, a mai viszonyok között az. Sajnos nem lehetséges a határontúli magyarokkal kapcsolatos döntéseket hozni a határ túlsó oldalán lévő államok nélkül. Ez nagyon intelligens, de hatékony és határozott diplomáciai munkát igényel. Ha tetszik, ha nem, a magyar Országgyűlés nem hozhat más államok fennhatóságát érintő törvényeket. Erre még a kétharmad sem elég. Illetve hozhat, de annak következménye nem garantáltan pozitív. Ez a kockázat nem éri meg.

De ha sikerülne is megállapodni szomszédainkkal, a választójog csak olyat illesen meg, aki tényleg itt is él. Nem csak nem fair a magyarországi magyarokkal szemben, ha országuk sorsát külföldiek (az országot esetleg nem is ismerők) szavazatai torzítják. De - mint a december 5-i sokak számára gyászos népszavazás eredménye is mutatja - arra is alkalmas, hogy összeugrassza a határon innen és túl élőket. Ez pedig a legnagyobb bukás, ami a nemzetpolitikában előfordulhat. Ez ellen szavaztam.

 

289 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr261986043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős állampolgárság cirkusz 2010.05.10. 10:20:51

Megint megy a hajsza a csodas Magyarorszagon az egesz kettosallampolgarsagrol. Reckl Amal blogjaban volt egy cikk errol, hogy o miert szavazott nemmel 2004-ben, es gondoltam, hogy commentelek en is egyet. Nem igazan szoktam hozzaszolni a blog.hu-s cikk...

Trackback: Kettős állampolgárság: nemzeti, nem pártérdek 2010.05.09. 17:19:24

Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban.  „Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” - Semjén Zsolt nyilatkozata szerint az új korm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsémsz 2010.05.09. 19:03:21

Magyar testvéreidet megtagadtad, de eltartasz egymillió cigányt!Gratulálok!

flort 2010.05.09. 19:06:37

Én meg sehogy sem szavaztam, épp' az Egyeskő környékén túráztam. AZtán amikor előkerültem a Békás szorosból, Gyergyón a "magyarokat nem szolgálunk ki" felirat fogadott. Akkor is, most is nemmel szavaznék és az ilyen húzások nem változtatják meg a véleményemet.

Ma mindkét ország az EU tagja, szerintem az egész szart el kéne felejteni, mint egy rossz ötletet, vagy kínos történetet. A picsába a gesztusokkal, jelképekkel, koncokkal! Nézzünk előre.

hungarisztan 2010.05.09. 19:09:12

Tájékoztató jelleggel közölném, hogy vannak országok, melyeknek az alkotmánya/jogrendje nem engedélyez kettős állampolgárságot. Ha az összes turbómagyar kézen áll, akkor sem. Innentől kezdve szarfűrészelés az egész téma. (Feltéve, hogy nem csak bizonyos országok határontúli magyarjainak akarunk adni állampolgárságot szelektíve. Mondjuk tömegességi alapon. De akkor meg kicsit kilóg a lóláb. Bár mikor zavart ez itt bárkit is...)

hungarisztan 2010.05.09. 19:12:03

@dzsémsz: Sőt, még azt a pár(tíz)ezer fehérgalléros, javarészt nemroma politikusbűnözőt is eltartja az ország, akik maguk 100x többet lopnak ki a zsebedből, mint a Kárpát-medence összes romája együttvéve.

devadel 2010.05.09. 19:13:29

csupa értelmes dolgot írtál. mit fogsz te itt kapni mingyá :-)

vzsozso 2010.05.09. 19:14:32

@flort: Tudomásom szerint Ukrajna és Szerbia nem tagjai az EU-nak. Vagy szerinted Kárpátalján és a Vajdaságban nem élnek magyarok?

laguna 2010.05.09. 19:14:39

Egyértelmű hogy a blog írója ZSIDÓ!!
Nehogy már erősebbek legyünk!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.09. 19:16:14

"főleg nem ide adóznak"

Főleg.Nem tudom úgy tudom nem szoktak apeh igazolást kérni szavazás előtt,mondjuk az is igaz ,hogy például a játékgépbe szórt pénzből is adózik valaki.Na meg a nácifasiszta áfa, amit mindenkinek ki kell fizetni a kocsmában beszerezhető alapvető élelmiszerekért="chips a gyereknek",pedig a társadalom peremére szorultak ezt nem érdemlik meg.:(

kétség 2010.05.09. 19:19:32

"Qrvajókat" tudnék megszavazni bárkinek , ami ENGEM NEM érint!

yafet 2010.05.09. 19:21:40

Hát, Angyalföldön kevés volt az átszavazó, importálni kell őket :)

És egyébként is mit tudna adni ez az állam a határontúli magyaroknak; munkahelyet, olcsó devizahitelt, eurót válllkozási lehetőséget???

Még Bayer Zsolt is szlovák rendszámot rakatott a terepjárójára és ki tudja hánynak van kint adózó cége.

Operett huszárkodás az egész, tényleges segítség helyett....

fynndafrail 2010.05.09. 19:22:52

Ezt írod:
"Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak"

Ebből gyönyörűen látszik, hogy téged pl nem a Magyarok Világszövetsége hanem a Kovax Laca hülye dumája vezetett meg. Ugyanolyan buta vagy, mint akiket itt minősítgetsz.

Továbbá szerintem miután 2004. december 5-én nemmel szavaztál, te a "féltestvérek" nevében talán ne kérj ki magadnak semmit.

Trickster · http://svejkblogja.blogspot.com 2010.05.09. 19:24:45

"Semmi különöset nem érzek a nem Magyarországon élő magyar emberek iránt, ahogy belföldiek sem egy halmaz".

Akkor ki iránt érzel valamit? Egyáltalán létezik olyan közösség vagy bárminek is nevezzük, amely iránt nem vagy közömbös?

flort 2010.05.09. 19:25:11

@vzsozso: de. Csak úgy tudom, pont az ukrán törvények tiltják a kettős államporgárságot a számos kelet-ukrajnai orosz tudatú polgár miatt).

flort 2010.05.09. 19:27:09

@vzsozso: de ha így gondolkodsz, Argentína sem EU tag és ott is élnek magyarok. Bonyolult dolog ez, nem kéne érzelmek alapján megítélni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.05.09. 19:33:23

Kezd előbújni a sok nemmel szavazó patkány. De koppanni fognak végre.

odamondó 2010.05.09. 19:33:31

Külföldön élek évek óta akkor én se szavazzak mert nem tudom mi történik otthon?

flort 2010.05.09. 19:34:42

@Őrnagy Őrnagy: ???

Eddig ki bujkált? Patkány... eeh

szárny 2010.05.09. 19:37:02

Kedves Reckl Anál! Légy erős. Meglesz a törvény.

zepi40 2010.05.09. 19:37:07

Én is igennel szavaztam és nagy ívben teszek a nemmel szavazókra. Jobboldali fasiszta vagyok, mielőtt bárki megkérdezné. Hiszen ha valaki nem úgy gondolkodik mint a liberálisok, az csak fasiszta lehet..Nem???
Az ő őseik magyarok voltak és nem mondtak le a magyarságukról sohasem. Nem fognak átjönni ne ijedjetek meg. Nem fogják előletek megenni A Tesco-s libazsírt. Nem kell pánikolni...Egyébként meg ettől a kormánytól nem kapják meg a teljes jogú állampolgárságot. ebből is látszik hogy mennyire nemzeti a kormányunk. Nagyban merített a nemmel szavazók táborából is. Akinek nem inge nem veszi magára....

szárny 2010.05.09. 19:39:50

@zepi40: Nem baj. Ebben a világban a legkisebb eredménynek is örülni kell, ha nem "féltestvér" vagy...

vzsozso 2010.05.09. 19:40:23

@flort: Én úgy tudom, hogy ha automatikusan kapják meg a kárpátaljaiak a magyar állampolgárságot (kérvényezés nélkül), akkor az ukrán hatóságok ebbe már nem köthetnek bele ebbe.

És miért baj az, ha az Argentínában élő magyarok is megkapják a magyar állampolgárságot?

robie3 2010.05.09. 19:41:27

A kedves posztíró nagyon el van tévedve..

flort 2010.05.09. 19:51:36

@vzsozso: nem az okokról van szó. Az fáraszt le, ha valaki túl hülye, hogy felfogja az iróniát. Te itt Szerbiával és Ukrajnával példálóztál, mint nem EU-tagokkal. Erre írtam Argentínát, de lehet, hogy a Szíriuszt kellett volna.

Nem kötelező megérteni a humort, csak ne csodálkozz, ha nem állnak szóba veled.

Faxilitátor 2010.05.09. 19:51:56

Ha már arra ragadtattad magad, hogy posztot írj, akkor legalább a tényekkel illene tisztában lenned.

Nevezetesen azzal, hogy állandó magyarországi lakcím nélkül nem lehet szavazni. Esetleg azt is megnézhetted volna, hogy ezt hogyan csinálják a szomszédos államok (például Románia, aki havonta 10.000 moldáviai testvérnek osztogatja minden para nélkül az állampolgárságot) és őket miért nem zavarja a szavazás kérdése, pártszíntől függetlenül.

Másrészt hülyeségeket beszélsz.

Simán mondhattad volna azt is, hogy az összes zsidó feledje már el a holokausztot, amiért a mi generációnk semmilyen módon nem felelős és ne paráztassák már egymást és utódaikat pármillió halott nagyszülővel. Nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal zsidónak lenni...

Másrészt a kettős állampolgárságnak nem a te lelkivilágod ápolása a feladata. Külpolitikai, nemzeti és nemzetbiztonsági kérdés.

Tegyétek már túl magatokat azon, hogy Európai Unió van és "nézzünk előre". Az Eu egy olyan tákolmány ami még egyáltalán nem biztos, hogy nem fog szétesni. Az meg végképp nem biztos, hogy mindig is úgy fog működni és azt a szerepet fogja betölteni amit most is!

Kinek a jóindulatára számítotok mégis? Szlovákok? Románok? Ukránok? Magatok alatt vágjátok a fát ezzel a hozzáállással és ezekkel a demográfiai mutatókkal. Nem a hazafias érzelem, hanem a józan ész és a jól felfogott saját érdek parancsa az aminek engedve ezt a kérdést (erőforrást) rendezni (felhasználni) kell. Amíg még megvan...

"Ma is székely góbékról adomáznak ahelyett, hogy megmutatnák, a szülőföld és a haza nem feltétlenül ellentétes fogalmak." - ekkora baromságot csak az mondhat, aki "nemzetközi jog szerint is Magyarországon" született, de fingja sincs hogy hol él.

Én már azzal is megelégednék, ha normálisan tanítanák nektek a történelmet és nem kérdeznétek olyan (sértő) baromságokat, hogy "Hol tanultál meg ilyen szépen magyarul? Ti otthon is magyarul beszéltek?"

borszódával 2010.05.09. 19:53:41

Az emberiség története nyugalmi és válságidőszakok periodikus váltakozása. A jövőt nem ismerjük, de egy biztos, a jelenlegi nyugalmi időszakot előbb vagy utóbb egy válságidőszak fogja követni. Azt pedig azok a közösségek fogják megnyerni, vagy legalább is átvészelni, akik egységesen tudnak reagálni/alkalmazkodni. A megosztottságot kihasználják, az ilyen "közösség" törvényszerűen elbukik.
Lehet választani.
Folytatjuk a XX. századi kudarcsorozatot, vagy egységet gyúrunk.
A dolog bővebb kifejtése szétfeszíti egy blog kereteit.
Akinek van füle hozzá így is érti...

vajdasagi 2010.05.09. 19:58:43

Szüleim a Vajdaságban élnek, és pofonként élték meg a népszavazás eredményét. Most itt az idő, meg kell adni nekik azt a kettős állampolgárságot, és helyrehozni a múltkori hibát. Mert ők is magyarok. Hozzáteszem, hogy amellett mindig is lojális és hasznos lakosai voltak Jugoszláviának és most Szerbiának. Az állampolgárság megadásának három ellenérvét hallottam eddig:

1. sok pénzbe kerülnek ők nekünk

2. beleszólnak majd a választásainkba

3. a szomszédos országokkal való viszonyunknak árt ez.

Nos, ami a pénzt illeti: szüleim nem fogják innen kapni nyugdíjat, sem segélyt, tehát ha nem is ingyen van ez, de kevés pénzből megoldható, tehát én úgy látom, hogy a fukarságunk nem lehet ennek akadálya. Oldja meg a FIDESZ úgy, hogy ne kerüljön sok pénzbe.

Ami a választásokat illeti: megoldható ez szavazati jog nélkül is. Úgysem azt kivánnak ők, hanem GESZTUS-t.

Ami a szomszédokkal való viszonyt illeti: itt valóban óvatosan kell lépegetni, mert pont ők járnak rosszul, ha pl. Szerbia ellenkezése mellett kapnák meg a kettős állampolgárságot. De végre megint komoly profi külügyminiszterünk lesz. Oldja meg a Martonyi, hogy úgy adjunk nekik magyar állampolgárságot, hogy az ne hergelje a szomszédokat.

Nekem úgy tűnik, ez ilyen, viszonylag egyszerű kérdés.

És hogy ne ezzel kezdjünk, mert annyi más baj is van? Ez baromság. Egy kormány egyszerre többtucat dolgot kell hogy görgessen. De lehet hogy többezer dolog az. Azért dolgoznak többszázezren az állami szférában. Ne úsztassák a koronát a Dunán, azt én se helyeslem. De ez teljesen belefér.

Cselo 2010.05.09. 20:00:49

Ez a blogíró egy szimpla tetű kis hazaáruló. Az bezzeg nem zavarja őt, hogy az egymillió sehová sem adót fizető cigányok szavazhatnak az ország sorsáról. Cionliberálbolsevikok által agymosott nemtelen, nemzetenkívüli kis senki.

Žďárský 2010.05.09. 20:02:15

Adjunk egy jó magas labdát ezzel a törvénnyel az SNS-nek a júniusi szlovák választásokon... Emiatt is mi fogunk sz*pni ideát...

flort 2010.05.09. 20:02:43

@vajdasagi: Te, figyelj! Volt már Viktor miniszetrelnök, amikor valami elvetélt, hónajszagú "státusztörvénynek" nevezett valamit gányolt össze. Annak úgy emlékszem, nem volt elsöprő sikere a szomszédok között. Vagy akkor nem volt profi a külügyes?

Faxilitátor 2010.05.09. 20:02:53

Másrészt:
"Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak."

Te hova adózol? Csak azért kérdem, mert én öt éve dolgozok itt, és még SOHA, nem jelentették be a teljes béremet. Szóval ha úgy vesszük, minden magyar állampolgár csak félig-meddig adózik ide. A Szlovákiába bejegyzett cégekről, az off-shore cégekről meg nem is szóltam....

Harmadrészt:
"A határontúliakat szokás testvéreinknek aposztrofálni. Nekem legfeljebb a féltestvéreim."

ReckAnálkám én neked valószínűleg semmilyen szinten nem vagyok a testvéred. Ahogy nekem sem testvérem az a sok moldáviai, akit friss román állampolgársága kézhezvétele után rögtön a nyakunkra telepítenek Székelyföldre, állami pénzen, az én adómból finanszírozott állami lakásba és munkahelyre.

Ezért nem lehet haza az ami szülőföld. És azért nem mert az írja rajta Románia és nem pofázhatok bele abba kit ölelnek keblére.

Ahogy remélem te sem pofázhatsz majd bele abba, hogy ki kap majd állampolgárságot ebben az országban, amin még egyelőre az a felirat áll, hogy MAGYARország!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 20:08:13

Ha mindenki igennel szavazott volna, nem lett volna min összekapni.

Apró gesztus, melynek gyakorlati jelentősége kevés, de a kint élőknek (amennyire én tudom) sokat jelentett... volna.

Ilyen dolgokban szerintem fölösleges mérlegelni azt, hogy kitől származik egy ötlet. Ha (tegyük fel) egy aljas figura akarna alapítani egy kórházat, én azt is támogatnám. Az eredmény a lényeg.

DeMarco 2010.05.09. 20:13:28

Szégyeld magad!

Meglesz a törvény, akár tetszik a libsi-bolsevikoknak, akár nem!!

Természetesen IGEN-el szavaztam és büszkén vállalom azóta is!

2010.05.09. 20:14:33

te nem azért szavaztál nemmel, mert ilyen óriási liberálblogos megmondó ember vagy, aki mindent patikamérlegen mérlegel, majd dönt, hanem mert egy megvezetett, ostoba F A S Z vagy, aki képtelen a tyúkszaros hétköznapjain túllépni. vigasztaljon, hogy vagytok még egy páran.

is 2010.05.09. 20:14:57

@Őrnagy Őrnagy: aha, patkány. kussolás, vagy pofád befogod van, ugye? asszem mások bújtak elő az eddigi lyukaikból.

@poszt: gondold végig: a török itt volt 150 évig. Trianon még csak 90 éves. te lehet, hogy úgy fogod fel, mintha ez már olyan történelem lenne, amit csak elfogadni lehet, de ilyen alapon akkor most Mo az Alpokalja lenne, Törökországgal határosan (a bolgárok meg 400 évig voltak pl. török uralom alatt). a határon túliak ugyanúgy hisznek Trianon nem-véglegességében, mint annakidején mindenki a török kiűzésében.

ezt az alapot kellene megérteni nekünk. nekik meg, hogy az EU-ban nem határmódosítással, meg állampolgársággal, hanem a határok megszűnésével fog eljönni az a helyzet, hogy nem lesz kettéosztva a magyarság. pro forma van EU állampolgárság, és nemsokára lesz EU útlevél. EU-pénz van, és nemsokára, a görög válsgá miatt nyakamat teszem rá, hogy lesz EU-adó, és érdemi EU-költségvetés.

a nemzeti állampolgárság helyébe lép az EU állampolgárság, a nemzeti összetartozást máshogy lehet, és kell kifejezni, mert a nemzeti állapolgárság feleslegesen és értelmetlenül megosztja Európát. keressük meg együtt ezt a mást, és használjuk azt. nem az a mo-i magyar szereti a határon túlit, aki szerint állampolgárságot muszáj adni, és nem az utálja, aki szerint nem.

flort 2010.05.09. 20:16:50

@Csöncsön: azt hiszem, néhány évtizeddel ezelőtt voltak olyan választások, ahol mindenki ugyanúgy szavazott. Amúgy ez az apróság úgy emlékszem 5 milliárdba került, és bizonytalan lett volna a végkimenetele. Tőled is megkérdezem, mi garantálta volna, hogy nem jut az Orbán-féle státusztörvényes marháskodás sorsára, amikor jól sikerült felhergelnünk a szomszédainkat?

Persze, mi, hetyke magyar legénykék ezt csináljuk, de ez afféle csalán-ügynek tűnik, a nem itt lakó magyarokkal szemben.

Nem?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.05.09. 20:29:05

@is: Te még mindig agitálsz? Nem volt elég a 2/3-os pofon,patkány?

roadrunner 2010.05.09. 20:35:33

@flort: Gyergyon elnek a legkemenyeb feju szekelyek.
Mocskos egy alszent banda a szekely allatfaj egyebkent is de azok foleg.

A blog irojanak gratulalok mert ennyire tisztan megfogalmazni 2 nap alatt sem tudtam volna.
Ez kulonosen tetszet:
"igen faraszto lehet ejjel-nappal magyarnak lenni"

Dr Kangörény 2010.05.09. 20:38:12

@zepi40: Te tudtalan paraszt vagy, egy igazi idiótga, aki szégyen minden kultúr nemzet számára.

Gyalázod a honfitársaidat? Van bőr a pofádon?
Miyen alapon? Milyen alapon kritizálsz te bárkit?

Szánalmas vagy, tudatlan, akinek a véleménye szart sem ér.

A saját életed egy kudarc, semmire sem vitted és nem is fogod vinni.

Tudod, ha nem komcsiznátok folyamatosan azt, aki nem ért egyet veletek, akkor ti sem lennétek nácik.

Így viszont azt kapjátok, amit érdemeltek, ti rohadt náci pöcsök.

flort 2010.05.09. 20:39:26

@roadrunner: bár általában egyetértek, de azért így egy kicsit mégis általánosítasz. Ott is vannak jó fejek, de együtt valahogy megkergülnek.

Ruszlán 2010.05.09. 20:40:01

Az állampolgárság megadása nem lehet vita. Emlékezzetek! Ha egy keletnémetnek sikerült átjutnia a nyugati oldalra, 1-2 napon belül állampolgárságot kapott. Ugyanis az egész világ természetesnek gondolta, hogy nics kelet, meg nyugatnémet. Mivel csak német nemzet van. Ahogy nincs erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, vagy őrvidéki magyar sem. Csak magyarok élnek a Kárpáthazában mindenféle jelző nélkül. Akkor meg ami a fenéért kell erről vitatkozni, népszavazni? Milyen degenererált ország az, ahol a Kismagyarországon kívül született MAGYAROKnak éveket kell várniuk az állampolgárságra, és vizsgázniuk!! Olyan embereknek is, akiknek minden ősük magyar, magyar iskolába jártak, és esetleg jobban ismerik történelmünket, kultúránkat mint az őket szivató hazai bürokraták. Ugyanakkor a magyarul csak makogó idegen villámgyorsan kaphat állampolgárságot, pénz kérdése elsősorban...

rosszabbik 2010.05.09. 20:42:18

@Cselo: Neked gondolom merevedési zavarod van, de megnyugtatlak hogy már számtalan gyógyszer és kezelés létezik a problémádra, nem mások gyalázásán kell kiélni a frusztrációdat. Paraszt.

vajdasagi 2010.05.09. 20:44:31

@flort: Akkor is Martonyi volt a külügyminiszterünk, de nekem úgy tűnt, hogy a passzátszelet valójában Németh Zsolt fújta, és mondott mindenféle harcias dolgot, amivel csak ártott az ügynek. Most azt remélem, józanabbul csinálják majd ezt.

Ma 2010.05.09. 20:45:31

Szerencsére ez rajtad egyáltalán nem múlik... aki itt jut bármilyen hivatalos jövedelemhez, az bizony itt adózik, akármilyen állampolgár:) tájékozottsaágról ennyit. Amúgy milyen féltestvér?! Ha kicsit beljebb húzzák meg a határt, lehet, te sem vagy ma magyar állapolgár.

roadrunner 2010.05.09. 20:46:35

@flort: Ha nagyon felreteszem az utalatomat iranyukban, ha egyesevel nezzuk oket valoban lehet talalni normalaisat is koztuk.
De sajnos dolgoztam koztuk 8 honapig es elertek azt amit a ciganyoknak nem sikerult.
Utalom oket.

zepi40 2010.05.09. 20:49:51

Nos. Talán nem én fröcsögök itt, hanem Ön.
A tegezést mellőzném, mert azt az arra érdemeseknek tartogatom...
Azt hiszem visszatértünk az origóhoz. Tehát a liberálisok addig azok, amíg a másik is úgy gondolkodik. Ha a véleménye eltérő, akkor bunkó , mucsai.Szokjanak hozzá ahhoz, hogy Önök hazaárulók. Ezt azokra értem akik nemmel szavaztak a kettős állampolgárságra. Ezen kár megsértődni...:)Másban lehet eltérő véleményünk és hajlandó vagyok vitatkozni is, ebben azonban nem.
Üdvözlettel: egy vidéki, mucsai bunkó

rdi 2010.05.09. 20:51:47

@odamondó: Hát ne nagyon. Csak majd ha viseled a következményeit.

flort 2010.05.09. 20:55:30

@roadrunner: egy időben gyakran söröztem ide járó székely egyetemistákkal. Volt még egy kolozsvári srác is, néha ő is csak a haját tépte.

Ruszlán 2010.05.09. 20:55:55

Az EU semmire sem megoldás! A shengeni határok sem. Legfeljebb nem kell a román határon megállni, de ugyanúgy fogják szopatni a határon túli magyarokat. Kérdezzetek csak meg egy felvidéki (egész)testvért, jelentett e valamit a határok megszűnése? A nyelvtörvény meghozták, ugye?
Európa mindig is nagy ívben lesz@rt minket, és ez nem is fog változni. Amúgy is, ahová eddig Magyarország csatlakozott, az rövid idő alatt szarrá vált, szegény EU.:))
Ha a világon valahol megvernének egy szlovákot, franciát, vagy németet, egyből védelmére kelnének a szláv, latin,germán nemzetek közössége. Ki a fenét érdekel hagy egy magyart vernek agyon Szabadkán, vagy Romhányban?
Na itt a bökkenő, ezért kellene saját ügyünkben összefogni a végsőkig. Itt nincs jobb és bal oldal. Csak magyaroknak kellene lenniünk valamennyiünknek!

rdi 2010.05.09. 20:56:04

@Ruszlán: Tudod, most hogy ilyen erős az euró, rengetegen jönnek át Győrbe Szlovákiából vásárolni. Nem egyszer hallottam, hogy az eladókkal szép magyarsággal beszélnek mindannyian, egymás között pedig szlovákul... Ennyit a nagy magyarságról...
Pedig senki nem bántaná őket, ha magyarul beszélnének...

flort 2010.05.09. 21:00:59

@Ruszlán: "lenniünk" - ez furcsa egy magyartól...

rdi 2010.05.09. 21:01:22

Mostanában, hogy ilyen gyenge a forint, rengetegen jönnek át Szlovákiából Győrbe vásárolni. És nem egyszer, nem kétszer hallottam, hogy az eladókkal szép magyarsággal beszélnek mindannyian, egymás között pedig szlovákul...
Ennyit a nagy magyarságról...
Pedig itt senki sem bántaná őket, ha magyarul beszélnek...

ver@s kan-tár 2010.05.09. 21:01:37

Tisztesség ne essék szólván, magam is azok táborába tartozom, akik nemmel szavaztak anno. Elmebeteg felvetésre eleve nem lehet épkézláb választ adni, úgy vélem. Meg aztán nem napiparancsba adták a voks eleve elrendelt voltát (vö.: "elnézést Virág elvtárs: ez az ítélet..."), így a dolgok innen s amonnan való átforgatását követően autonóm módon döntöttem - ahogy döntöttem. Sem patkánynak nem érzem ezért magam, sem bármi magasztos ügy kerékkötőjének, pláne megfúrójának, csupán egy kezdettől fals és herélt felvetés megválaszolásának kényszerébe vitt magyar szavazópolgárnak. És hogy magyarságukat anakronisztikus szólamokban és hőzöngésben megélő alakok minek aposztrofálnak ezért, számomra tökéletesen közömbös. Kár, hogy az ő státusukról nincs kiírva ügydöntő szavazás, mert arra doszt elmennék. S e vonatkozásban adott szavazatomat sem rejteném véka alá.

rdi 2010.05.09. 21:02:20

bocs a duplázásért, azt hittem, elveszett a hsz.

Ruszlán 2010.05.09. 21:04:09

Nos, már Ázsiában élek Győrhöz képest.
Itt inkább partiumi és erdélyi magyarokkal lehet találkozni. Ők soha nem beszélnek itt románul, még akkor sem, ha olyan is velük, aki nem tud magyarul. egyébként az illem azt kívánja, hogy váltsunk át valamilyen közösen beszélt nyelvre, ha olyan van a társaságban, aki nem tud magyarul. Mondjuk a románok többsége nem beszél csak olasz, francia nyelven. Angol, német, orosz esélytelen 90%-ban.

feketehun 2010.05.09. 21:04:12

@hungarisztan:
Én pedig tájékoztató jelleggel közölném, hogy a környező országok közül ez Ukrajna és Ausztria. Horvátország és Románia olyannyira elismeri a kettős állampolgárságot, hogy már hosszú évek óta szavazati jogot biztosít az állampolgárság mellé a szerbiai ill. moldáviai honfitársaiknak. Utóbbi esetben ez potenciálisan 2 millió 700 ezer ember.
Te fűrészeled a szart, miközben hülyeségeket írsz.

Pipas 2010.05.09. 21:11:03

@feketehun: Amire te gondolsz az a fingfűrészelés... a szarfűrészelésnek volna értelme, az többé kevésbé szilárd. ;)

zepi40 2010.05.09. 21:11:40

@ver@s kan-tár:
Én sem foglalkozom azzal hogy lenáciznak.Soha nem hordtam bakancsot-kivéve a katonaság-, nem járok egyenruhában és nincs árvalányhajas kalapom. Sok módon segíthetsz a testvéreidnek, a határokon túl, de úgy biztosan nem, hogy megtagadod őket.
Beléjük rúgnak állandóan, mert magyarnak vallják magukat és erre mi is adunk nekik még egy pofont. Nem kell csodálkozni a reakciókon...

Ruszlán 2010.05.09. 21:11:48

Flort: Figyu, nyelvészkém!
Hidd el, tudok, és szeretek választékosan és helyesen beszélni és írni magyarul. Egyetlen gond, hogy monitorfóbiám van. Nagyon-nagyon ritkán szoktam a számítógéppel beszélgetni, jobban szeretem élőszóban.Sokkal jobban menne, ha a partner(ek) szemébe tudnék nézni. Ez van. Gondolom, ha valaki félreüt egy betűt, nem vagy rest figyelmeztetni.

matkó 2010.05.09. 21:13:37

Bizony, sokkal inkább testvérem egy magyarországi cigány, vagy egy bukaresti román értelmiségi, mint egy székely favágó vagy kecskepásztor. Kikérem magamnak, hogy a magyar állam pénzét Magyarországon kívüli emberekre költsék!

Megfigyelo 2010.05.09. 21:14:14

Régi trükk külpolitikai feszültség keltésével elterelni a figyelmet a belpolitkai problémákról. Orbán megígérte, hogy hatalomra kerülve azonnal eltörli a Gyurcsány-Bajnai kormányok valamennyi "népnyúzó" intézkedését. Mivel nyilvánvaló, hogy semmit - vagy legfeljebb ha egy gesztusnyit - tud ebből teljesíteni, azt akarja, hogy minél hamarabb "zengjen az egész ház" a szlovákokkal (és többi szomszédunkkal) való konfliktustól. Választás előtt állván a szlovák nacionalisták is príma vevők lesznek erre - Slota alighanem kezet csókolhat Orbánnak.

Anselmo 2010.05.09. 21:17:18

"De egyrészt a féltestvérek nevében kikérem magamnak"

Nem szükséges, hogy a nevünkben bármit is kikérj magadnak, kedves "féltestvér".

Bambano 2010.05.09. 21:19:19

A kettős állampolgársággal két fő baj van: az egyik, hogy semmi másra nem alkalmas, minthogy provokálja az adott ország kormányát, nacionalistáit. Nagyon úgy tűnik, hogy erre harapni is fognak.

A másik, az az a mélyen ostoba feltételezés, hogy minden határon túli magyar fidesz szavazó... ezt ők maguk mondták, úgyhogy ha az a célja tömjén zsoltnak, hogy 20 évre bebetonozzák magukat a hatalomba, akkor jobb, ha nem tesztelik, milyen irányultságúak a határon túliak.

Egyébként is, egy unióban vagyunk, a határt lassan a gugli maps se ismeri, nem még az emberek meg a hétköznapi életük...

Pipas 2010.05.09. 21:19:37

@alsojozsa: Remélem agyonvernek vagy megbicskáznak egyszer ezek a te testvéreid. Mert veled ellentétben ők tudják, hogy kik a testvérek és kik nem azok.

bryan 2010.05.09. 21:20:04

Két nagyon jó poszt,
konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=17957
konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12487
Egyébként igennel szavaztam, de utáltam, hogy van ilyen szavazás.

dr. médiafigyelőbété 2010.05.09. 21:21:05

@roadrunner: Valóban,ha "alsó" szinten nézzük (pl.: erdélyi munkások az építőiparban nagy számban),a többség pökhendi,kivagyi,trehány,hanyag:"1-2-centi ide,vagy oda nem számít,drótozzuk meg,oszt' jóaz...",stb.
Tisztelet a kevés kivételnek!
Aki ténylegesen dolgozott már velük-köztük-,az a fent leírtakat nagyon jól tudja.Más dolog persze íróasztal mellől magasztos frázisokat hirdetni.

Ruszlán 2010.05.09. 21:21:08

@alsojozsa: Azt kívánom neked, legyen testvéred az összes cigány, legalább Hajdú-Biharból, "oszt kőtözzön" hozzád.
Ha ezt megunod akkor települj át mondjuk Kolozsvárra, a román értelmisigi barátaidhoz. A határon zárd be az ajtó, a kulcsot meg dobd vissza!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 21:23:27

Egyetértek, Amál, én sem a legsürgősebbnek tartom ezt az ügyet, én sem akarom magyar állampolgárnak kinevezni a külföldi magyarokat, és én is haragudnék, ha a külföldi magyaroknak megadnák azokat a jogokat, amelyek nekem, itt született, itt lakó, itt dolgozó magyar állapolgárként megilletnek. Mert akkor elmegyek én is máshová magyar állampolgárnak, ha az csak ennyit jelent, és szarok erre a szétcseszett, nemrég még igencsak szociimádó országra.

Nekem az sem tetszik, amikor egy magyar ünnepségen a magyar himnusz után eléneklik a székely himnuszt is. Miért? Hogy jön az ide? Régen március 15-én ki kellett tenni a szovjet zászlókat is, és egy ünnepélyen akár a szovjet himnuszt is elő kellett vezetni, de minimum az internacionálét. Ugye mennyi értelme volt annak is?

Nem tetszik az sem, hogy a felvidéki, erdélyi magyarokat annyira magyaroknak akarjuk hívni. Mert beleképzelem magamat a szlovákok, románok helyébe, és érzem, mennyire nem tetszene nekem, hogy az országom ott született állampolgárai a szomszéd ország eszmei irányításával szarni akarnak a saját hazájukra - mert az, ha tetszik, ha nem, ott nőttek fel, ott dolgoznak -, és legalább lélekben el akarnak különülni tőle, és a szomszéd, nem utolsósorban emiatt nem kedvelt országhoz akarnak tartozni. Vagy autonómiáról beszélnek. Akartok ti itthon cigány autonóm területet? Jogot adni a cigányok kezébe arra, hogy ők számos dologban figyelmen kívül hagyhassák a magyar kormány rendelkezéseit? Mert ugyanaz lenne.

"a választójog csak olyat illesen meg, aki tényleg itt is él."

Nem, nem jó. A választójog csak olyat illessen meg, aki a megfelelő feltételek teljesítésével megszerezte a magyar állampolgárságot, és a választást megelőző évben többet adózott itthon, mint külföldön. Aki kiköltözött öt-tíz évre, esetleg él, mint Marci Hevesen, annak mi köze van Magyarország közigazgatásához? A kormány itthoni terveihez? Kintről könnyű szeretni a szocikat is, onnan nézve nem olyan borzasztó, hogy itthon mindent szétloptak. A szavazójog érték, amelyet szétosztogatni nem szabadna.

Mondjuk, a szavazójogot, és erről már sokan sokat beszéltek érthető indulattal, köthetnénk a szavazólapon feltett három egyszerű kérdés megválaszolásához is, például hogy ki az ország akkori miniszterelnöke, mert mint korábban kiderült, néhány felelős, a jövőmbe velem azonos joggal beleszóló állampolgárnak még ez a kérdés is okozna egy csepp fennakadást. Sajnos ostoba baromnak lenni állampolgári jog, és a világ kibiceinek álszent felháborodása követné, ha a szavazáshoz minimális tájékozottságot is megkövetelni merészelnénk.

ver@s kan-tár 2010.05.09. 21:23:41

@feketehun: "...Románia olyannyira elismeri a kettős állampolgárságot, hogy már hosszú évek óta szavazati jogot biztosít az állampolgárság mellé a szerbiai ill. moldáviai honfitársaiknak. Utóbbi esetben ez potenciálisan 2 millió 700 ezer ember."

Teheti, mert a szerb oldalon élő románok csekély száma édeskeveset befolyásol a román választásokon, Moldovában viszont a románt beszélő moldovánok többséget, megismétlem: több-sé-get alkotnak, mégpedig úgy, hogy ők ott az államalkotó nemzettest. Szeretném bárki szájából akár egyetlen szomszéd állam nevét hallani, ahol ez a szitu a magyarságon mérve adott, és mint körülmény fönnáll.

zepi40: "Sok módon segíthetsz a testvéreidnek, a határokon túl, de úgy biztosan nem, hogy megtagadod őket."

Aligha tagadom meg őket ezzel, mármint egy idehaza tisztán belpolitikai megfontolásokból kiizzadt referendum elvetélt kérdésére adott nemleges válaszommal, mert az ő magyarságuk odakinn, úgy hiszem, nem az én szavazatom függvénye, sem senki másé. Miként a nemzethez való tartozásuk sem megszavaztatható. Az állampolgárság megléte és kiterjesztése viszont kőkeményen politikai-diplomáciai kérdés, ennek eldöntésénél tehát nem elégséges szempontrendszer az, hogy hát persze, miért is ne, meg hogy hú, de jó, tök poén, hajrá...

zepi40 2010.05.09. 21:24:01

Megfigyelo: A komment első részével egyetértek. A gazdasági problémákat nem fogja úgy megoldani a Fidesz, ahogy a hívei szeretnék. viszont kellene már egy olyan kormány, aki végre ki áll határozottan a határokon belül és kívül élő magyarok mellett. Ilyen tekintetben nem nagyon érdekel a szomszédok érzékenysége.

Pipas 2010.05.09. 21:27:33

@Bambano: (1) Ha az áldozat csak sunnyog, akkor azt is elveszik tőle, ami maradt. Hiába provokálja a bűnözőt az áldozat méltatlankodása, védekezni akkor is muszály mert különben széttépik.

(2) Ki a szart érdekel, hogy a határon túli magyarok kire szavaznak? Vagy magyarok vagy nem magyarok, nem lehet azt mérlegelni, hogy kire akarnak szavazni. Mint ahogy tőleg sem vették el az állampolgárságodat csak mert xy pártra szavaztál.

(3) Közismert tévedés, hogy Trianont helyrehozzák az úniós határok. Már csak azért sem, mert jókora magyar lakta területek vannak még az únión kívül. De én ezt máshogyan szoktam értékelni:

Ha az únió miatt midegy, hogy hol vannak a határok, akkor állítsuk vissza a trianon előtti határokat. Úgyis mindegy nem?!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 21:28:52

@flort:

Nem kell néhány évtizedre visszamenni, az EU-csatlakozást is nagyon kevés "nem"-mel szavazta meg a többség. Hasonlóan egyértelmű kérdés lehetett volna az állampolgárság ügye is. [Én akkoriban pont nem voltam Magyarországon, de távolból nézve még egyértelműbbnek tűnt a kérdés: naná, hogy igen.]

Az ellenérvek egyszerűen súlytalanok voltak. (A költségekről szólót például nem is tudom hova tenni: akkor is ugyanannyiba került volna, ha igennel szavazol, nem?)

Én úgy tudom, hogy a szomszéd országok többségi társadalma - joggal - kiröhögte a magyarokat döntésük miatt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 21:29:18

@Bambano: "Egyébként is, egy unióban vagyunk, a határt lassan a gugli maps se ismeri..."

No, ez a lassan elég lassan lesz. Az Unión belül eltűnt határok valahogy mégiscsak elég létezőek tudnak lenni ahhoz, hogy a szomszéd államnak a félig magánútra induló köztársasági elnökét megállítsák. De az Unió szilárdságába vetett gyermeki hit szerintem nem túl sokára meg fogja kapni az első - nem, már nem is első - intő jelet.

bryan 2010.05.09. 21:29:28

@ver@s kan-tár:
Nem ez a lényeg, olvasd el a posztokat, amit linkeltem.

dr. médiafigyelőbété 2010.05.09. 21:30:40

@Androsz: Bizony,bizony...

Az utolsó két bekezdést azonnal küldeni kellene az illetékeseknek,mielőtt még könnyelműen állampolgárságot osztogatnának.
Ha bejelentett lakcímhez kötnék,megindulna az üzletszerű "bejelentelekállandóra"-ipar!
Ne nevessetek!!

Ruszlán 2010.05.09. 21:33:56

@Androsz: Jóbarát!
Nem akarlak nagyon megsérteni, de honnan veszed a bátorságot a külhoni magyarokat a cigányokhoz hasonlítani?
Szégyeld magad! 1115 éve élnek magyarok Magyarországon. Arról senki sem tehet, hogy szétszedtek bennünket 1920 ban.
Számomra egyszerüen felfoghatatlan, hogy élnek olyan emberek a hazámban, mint te. Ég az arcom a szégyentől!
Ha van külsőmagyarországi magyar aki olvassa ezeket a hozzászólásokat, nekik írom: a többség nem ilyen!.
Úgy látszik, sikeres volt az elmúlt évek agyrombolása, sokakból kimosták a nemzettudatot! megint eljutottunk oda, mint a hódoltság idejében. Újra Erdélynek kell őrizni a magyar szót!

cogito..sum 2010.05.09. 21:34:48

Kis Hazánkban minden rendben most már ez az egyszerünek tűnő feladatot kell megoldani.Pénz nemszámít!!

Bambano 2010.05.09. 21:37:43

@Androsz: hát igen, mikor feltűnt itt a kommentek olvasása közben, hogy profi lesz az új külügyminiszterünk, meg nekem is eszembe jutott ez a gyakorlatilag mindenhonnan kitiltott államfőnk, arra gondoltam rögtön, hogy nem is akarok ebben a topicban többet kommentelni. Az előbb elolvastam egy negyed vismajor könyvet, mára elég volt a röhögésből.

@Pipas: a példák azt mutatják, hogy érdemes ugrálni... ha már egyszer hadat üzentünk az usának, hadat üzenhetnénk az oroszoknak is... csak nem lesz kéznél senki, aki elsimítsa a diplomáciai hülyeségek utóhatásait.

Hogy kit érdekel, hogy kire szavaznak a határon túli magyarok? Megmondom: a fidesz vezérkarát. Majd keresd meg, ki mondta, hogy adjunk állampolgárságot a határon túli magyaroknak, és azzal 20 évre bebetonozzuk magunkat a hatalomba.

Engem speciel nem izgat, kire szavaznának, a választások specialitása, hogy csak politikus indul, csak politikusra lehet szavazni, tökmindegy, kire szavazunk.

zepi40 2010.05.09. 21:38:02

@ver@s kan-tár:
A nemleges válasszal megtagadtad őket. Gondolj csak bele, ők mit érezhettek. Biztos volt olyan a szórványban, aki ezek után úgy gondolta, mégis jó az asszimiláció.
Az állampolgárság megadása valóban politikai kérdés. ezért is adják meg a moldávoknak a románok. Azzal a nem titkolt céllal, hogy magyar többségű területre települnek be, ezzel is tovább rontva az etnikai arányokat.

Ruszlán 2010.05.09. 21:43:56

@cogito..sum: Valóban nem számít! Ha egy ország romokban hever, és a lakói nyomorognak, néhány év szívós munkájával helyre lehet tenni, megfelelő vezetéssel. Viszont ha az emberek lelkét tette tönkre a liberális globalizáció, az nem 1-2 év. Hangsúlyozom, a liberalizmus nem a szadesz. Hanem az a szabadosság, amely tönkreverte a magyar oktatást, elsorvasztotta az egészséges, és szükséges nemzeti öntudatot, beültette a fejekbe a rágógumi műkúltúrát. Ezeket kellene helyretenne, ehhez nem kell pénz.

Pipas 2010.05.09. 21:44:34

@Bambano: Nem érdemes ugrálni?! Ne már, kussolni és jó pofát vágni érdemes?

A török hódoltság alatt is jobb lett volna kussolni? Vagy amikor itt voltak a ruszkik, akkor is jobb lett volna befogni a pofánkat, hátha itt maradnak? Nemá!

Ruszlán 2010.05.09. 21:48:56

@Pipas: A hódoltság alatt bizony kussoltak! CSak azok a mezővárosok élték túl, akik behódoltak. A falvakat gyakorlatilak kipusztították kedves török barátaink, aminek egyenes következménye lett az etnikai arányok megváltozása, végsősoron pedig Trianon.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.09. 21:49:49

A választók kétharmada- 5,5 millió polgár- nem szavazott a Fideszre!!

A magyar nép -szavazással- nemet mondott a kettős állampolgárságra.

A törpediktátor szembe megy a nép akaratával?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.05.09. 21:51:24

Hogy te mekkora gyökér vagy, Amál. Ki beszél itt választójogról? Te is felülsz a hülyeségnek?

united skates 2010.05.09. 21:51:48

"ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna."

2006. március 19.

ja, hogy a szavazati joghoz kell állandó lakcím is?
nem sokáig.

Megfigyelo 2010.05.09. 21:54:39

Nemzetközi jogi értelemben csak politikai nemzet létezik: "Nation is a group of people under common government" (Oxford Dictionary). Ennek megfelelően a világ csak azt a meghatározást ismeri el, hogy a magyar nemzet a magyar állampolgárok összessége. És ezt a kört Magyarország nem terjesztheti ki egyoldalúan. Az osztrékokat vagy németajkú svájciakat senki sem tekinti a német nemzet részének, legkevésbé ők maguk. Ugyanígy a vallonok nem részei a francia nemzetnek. Amikor nálunk magyar "kultúrnemzetről" beszélnek, vagy bármilyen módon a határontúli magyarokat a magyar nemzet tagjainak tekintik, akkor valójában burkolt területi követelésekkel állnak elő. Lehet, hogy nem így gondolják, de ez az egyetlen lehetséges nemzetközi jogi olvasata az ilyen kijelentéseknek. Ennek megfelelően a kettős állampolgárság emlegetése nagyon rossz fényt vet Magyarországra és félő, hogy jóvátehetetlen károkat fog okozni. Ne felejtsók el, hogy a Déloszétiai háború jogcíme is az volt, hogy előbb orosz állampolgárságot adtak az osszéteknek, aztán az orosz csapatok "megvédték őket" a grúzoktól.

Egy egészen más kérdés az, hogy miként látják mindezt a határontűli magyarok. Nem kismértékben az anyaországi "magyarkodók" tehetnek arról, hogy őket sokszor a magyar területi revizió "ötödik hadoszlopának" tekintik, és nem hagyják nyugodtan élni mint szlovákiai, romániai stb. magyarokat. Az anyaországi hősködések árát mindig ők fizetik meg...

Ruszlán 2010.05.09. 21:55:06

@united skates: Kétharmaddal az fog választani akit Ovi akar. Ez van.
Ha a parlament azt szavazza meg, hogy csak a félszeműek, akkor azok.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.09. 22:01:18

Trianonban elcstolt'k a TERÜLETET de nem vették el ay állampolgárságot! Azt - ha jól tudom - '48 környékén vette el A MAGYAR ÁLLAM! szerintem ez égbekiáltó.
Hogy idióta volt a kérdés és az MVSZ "kapja be"? Nem csak ők, több más szervezet is kéri hosszú ideje, hogy állítsák helyre a helyzetet, de legalább a parlament tűzze napirendre. Nem tették. Akkor lehet-e idiótázni azt, aki ezt megpróbálja egy ilyen népszavazással kikényszeríteni?
Ezen a szavazáson nemmel szavazni szerintem bűn volt; valahol a jóléti hedonizmus és az irígység közötti, de ezt nem tudom érthetőbben elmagyarázni, (még akkor sem ha nem nézem/hülyézem/hazaárulózom le a nemmel szavazókat, csak elszomorít, hogy ez egyáltalán megtörténhetett.) Néhányan már megtették előttem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:01:55

@Megfigyelo:

Hú ebbe a kommentbe mennyi butaságot sikerült belesűrítened, elképesztő.

Ausztriában nem németek élnek, hanem osztrákok; egy osztrák kikérné magának, ha németnek neveznék. A német nemzet tagjai ellenben élnek Németországon kívül is, és ha igénylik, állampolgárságot is kaphatnak.

A szomszédos országok kormányai pedig azért vegzálják a magyarokat, mert (jól) látják, hogy a magyarok képtelenek megvédeni egymást, így nincs mit veszteniük.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:03:04

@Androsz: Csak akkor, amikor úgy látták, hogy nyilvánvalóan provokálni menne.

Pipas 2010.05.09. 22:04:29

@Ruszlán: Hát ez azért nem egészen így volt. Hosszú volna minden részletet felidézni, de Erdélyben a töröknek fizettek ugyan adót és elfogadták a török fennhatóságot, de bizony folyamatosan védték az érdekeiket, tehát nem kussoltak.

Általában diplomáciai eszközökkel (meg kenőpénzzel) védték a rabságba hajtástól a vidéket, mint ahogyan most is a békés módszerek jelenthetnek valamiféle megoldást és mint ahogyan az állampolgárság megadása sem katonai eszköz.

Az etnikai arányok eltolódásában valóban szerepe volt annak, hogy a magyarok részt vettek a honvédelemben, de főként az volt az oka, hogy a románok 10-12 gyereket vállaltak míg a magyarok a vagyon védelmének érdekében általában legfeljebb 3-4-et (amiből aztán jó ha 1-2 élte meg a felnőtt kort).

Mondjuk ez is ismerős napjainkból, így fogjuk elveszteni azt a keveset is, ami maradt.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:04:39

@Csöncsön: Így van, osztrákok. De mintha ők is németül beszélnének...

min 2010.05.09. 22:06:16

Egyetértek a poszt írójával.
Szintén nemmel szavazok...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:07:15

@Ruszlán: Nem kell megsértődni itt senkinek. Szlávok előbb voltak itt, mint a mi őseink, tehát ők sem mondhatnák teljesen alaptalanul, hogy ez az ő hazájuk, csak elüldözték őket innen. Nem tökéletes példa, de arra jó, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy a történelmet olykor el kell tudni választani a közelmúlttól, a jelentől. Cigányok is sok száz éve élnek itt, és mégis mennyire feldühíti az embereket, engem is, ha saját törvényeket akarnak követni, az országon belül.

Bennem megvan a nemzettudat, csak megvan a kívülről rálátás olykor nem haszontalan képessége is. Ha a cigányokat erős hasonlatnak érzed, akkor próbáld kitapogatni a románok lelkébe mostanában elég mélyen begyökerezett érzéseket a magyar nemzetiségűek iránt.

De mindegy, nem ragaszkodom hozzá. Csak képzeld el, hogy az országunk jókora részén többségben élők, legyen bármi is a megülönböztetésükre alkalmas jegy, legyenek a nem magyar nemzetiségűek, vagy például a közbeszéd szerint vett zsidók, szóval egy elég nagy tömeg úgy döntene, hogy ugyan én itt nőttem fel, itt szereztem barátokat, emlékeket, ennek az országnak a polgárai taníttattak, gyógyíttattak, de én a nyelvüket is szívesebben elfelejteném, köpök rájuk, én inkább csatlakoznék a szomszéd ország népéhez. És majd ott érzem otthon magam, mégha most itt is lakom. És ha te, itteni eljössz majd az én házam tájára, akkor csak tudd, hog y nekünk te ott majd idegen leszel, akivel szóba sem állunk majd szívesen. Sőt, egyesüljünk szomszéd hazánkkal, az igazival, és válasszuk is le ezt a területet, csatoljuk oda. Aki pedig nem így gondolja, és itt lakik, az költözzön el innen, amíg megteheti. Nem lenne népszerű ez a gondolkodás, nem igaz?

Tóth Ágas 2010.05.09. 22:07:56

hát igen, már az első nap leköpi a törvényhozás Gyurcsány munkásságát. oszt baj ez?

ment a süketduma, hogy milyen példátlan a kettős állampolgárság a régióban. aztán kiderült, hogy csak annyira példátlan, hogy Horvátországban, Szerbiában, Szlovákiában és Romániában már rég van..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:10:31

@Megfigyelo:

Nem attól lesz valaki magyar, hogy magyarul beszél, hanem attól, hogy magyarnak tartja magát. Nem a magyar állam "terjeszti ki" önkényesen a magyar nemzethez tartozók körét; senki sem lesz magyar állampolgár, aki nem _akar_ az lenni. Jogkiterjesztésről van szó, amely egy lépés az élhetőbb világ és a szabadság felé.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:10:45

@csongorbela: Ne tessék hülyeséget beszélni! Egy terület átcsatolásakor automatikusan megváltozik a lakosok állampolgársága - ez az állampolgárság eredeti fogalmából következik. Egyébként Trianon után azok, akiknek két utódállamban (Magyarországot is beleértve) volt *földbirtokuk* azok (és csak azok!) választhattak, hogy melyik ország állampolgárságát akarják (ún "optánsok"), A másik országban maradt birtokaikat aztán vagy megtarthatták, vagy inkább nem...

frey2 2010.05.09. 22:12:26

Isteni szerencse, hogy az olyan önző szemléletű döntéshozókat, mint az Amál, leváltotta egy történelmi jelentőségű választás, ugyanakkor megteremtődött a nemzeti együttműködés programja, mely szerint a nemzet egyes csoportjai ezentúl kooperálnak, szövetségbe állnak az eddigi rivalizálás és széthúzás helyett. Ebbe beletartoznak a határon túli magyarok is, akik annyival "többek" hogy sorsuk jóval nehezebb, mint idehaza, és az a legkevesebb, hogy egy nekünk semmibe nem kerülő - nekik viszont óriási sokat érő "papír" lehetőségét megadjuk nekik 90 év elnyomás után. Különben érdemes felkeresni némely elcsatolt területet a tisztán látás érdekében!

phaidros 2010.05.09. 22:12:34

@Megfigyelo: lehet, hogy meglep, de a különböző tartományokból/államokból jött indiaiak is angolul beszélnek egymással, mégsem angolok. Az osztrák és az német pedig sosem gondolja egymást egy nemzetből valónak - sosem voltak azok.

Senkifia 2010.05.09. 22:12:54

"Sem a párizsi békeszerződésért, sem az azóta történt diktatorikus tébolyok és igazságtalanságok miatt nem vagyok felelős. Nem gondolom, hogy egy gesztusnál többel tartozom nekik. Utólag már úgysem lehet jóvátenni semmit."
Ajánlanám a posztírónak, ugyanezen a hangon írjon egy másik posztot a holokausztról. Azért máris lecsuknák 3 évre :)
Amúgy egy demagóg szöveg az egész ... hogy féltestvér,meg mittomén.Meg a család,akivel együtt él egy országban,csak az az igazi. Az a helyzet,hogy a kínai az magyar állampolgárként is kínai lesz . És a legjobban úgy lehet lemérni a "testvériség",meg az "egy család" fogalmát,ha egy konfliktushelyzetbe helyezed. Extrém módon mondjuk a második világháború amerikai japánjai lehetnének mérvadóak. vagy a brit állampolgár,nagy britanniában született alkaidás, aki a "brit családot" felrobbantja a metróban. A határontúli magyar nem azért érez sorsközösséget,mert a fidesz azt mondja. Hanem mert minden szilveszterkor könnyes szemmel hallgatta a Himnuszt,89 előtt isúgy,ahogy sok liberális zsebre dugott kézzel,magyar állampolgárként soha nem tette,és nem is fogja. És nem azért magyar,mert ide adózik,hanem mert magyarnak nevelték a szülei, a magyar történelem, kultúra, és nemzet részének tartja,érzi magát. És egy erdélyi magyart mondjuk (már) nem vernek meg a magyarsága miatt(bár engem akartak agyonverni baltákkal, 90 márciusában,mert magyar voltam, úgy,ahogy sok itteni kisebbségit,akik kirekesztésről,meg nácizmusról beszélnek,és bérrettegnek, nagyon sokáig, az elmúlt 60 évben soha senki nem bántott,fizikálisan,max szóban,és azt is halkan),viszont szlovákiai meg ukrajnai magyarnak qrvasokat számítana ha lenne egy plusz , diplomáciai védelme a magyarsága miatti zaklatás ellen. Mert az azért kicsit másként hangzik,nemzetközileg,hogy "magyar állampolgárokat vertek meg szlovákiába....ma is...tegnap is...és holnap is",mint a sima szlovákiai magyart.
És csak szólok,mellesleg,hogy abszolút egyetértek azzal,miszerint a nem Magyarországon élő, nem itt adózó kettős állampolgár ne szavazzon Magyarországi képviselőkre. Bár a vándorszavazók(lásd még: Szanyi Tibor),ugye, már ugyanezt teszik. Azzal a különbséggel,hogy ők Magyarországon élnek. De az ellentmondás pont ekkora,vagy majdnem. Mert mi köze egy csajágaröcsögei lakosnak a budapesti 23. kerületi képviselőhöz? Szavazzon max országos listára. de ne az én helyi jelöltemre . Viszont ez részletkérdés,bár a kedves posztíró nagyvonalúan erről a vetületről nem beszél dec. 5.-e kapcsán. Mert a kérdés arról szólt: legyen e kettős állampolgárság? És ha igen,akkor majd a parlament megteremti a törvényi hátteret. Magyarul: simán adhat kettős állampolgárságot,viszont mellette meg szavazati jogot nem.Csak úgy kell alkotni a jogi szövegkörnyezetet. Ahogy a brazil is lehet portugál állampolgár,kérésre,minden további nélkül,de ha nem él portugáliában,nem szavazhat portugál parlamenti választásokon. Érdekes,hogy ugyanezen aggályok az izraeli,Izraelben élő,és adózó kettős állampolgároknál nem vetődött fel. Pedig a charter járatokról volt városi legenda épp elég.
Szóval gratulálok az újabb "széles látókörű" ," okos", és " valóságalappal rendelkező" poszthoz.

phaidros 2010.05.09. 22:14:04

@Megfigyelo: ettől függetlenül fontosnak tartották külön visszavonni az állampolgárságukat Magyarországon.

Tóth Ágas 2010.05.09. 22:14:14

szóval most attól kéne parázni, hogy saját nemzettestvéreiknek a kettős állampolgárságot már rég megadó románok, szerbek, horvátok, szlovákok mint szólnak, ha mi is megadjuk a mieinknek?

te jó ég, jó, hogy nem az a kérdés, hogy mit szól ehhez a Varsói Szerződés..

de lejárt figurák írnak ide

Pipas 2010.05.09. 22:15:32

@Androsz: Csak ott tévedsz, hogy nem a szomszéd ország népéhez való csatlakozásról van szó ugye... Hanem egy igazságtalan és törvénytelen elcsatolásról, amikor is katonai erővel elfoglalták, megszállták hazánk területének jelentős részét. Ahol aztán a saját maguk által garantált jogokat sem adják meg a magyar ajkúak számára mind a mai napig.

Szóval nahogy már az legyen, hogy mondjuk Pozsonyban élnek magyarok 'is' és úgy döntenek, hogy ide akarnak tartozni. Merthogy mindig is ide tartoztak...

Megfigyelo 2010.05.09. 22:17:54

@Csöncsön: Az oszétok is mind nagyon _akartak_ orosz állampolgárok lenni, aztán mekkora háború lett a dologból...

A kettős állampolgárság megadása vagy értelmetlen "szimbolikus politizálás", ami legalább egy nemzedékre újra elrontja a viszonyt a szomszédokkal, vagy egy, a területi revizióra irányuló felelőtlen és tragédiához vezető külpolitikai kaland előkészítése.

Sanyix 2010.05.09. 22:18:43

Naná hogy az index kirakja a címlapra az ilyen cikket...

Senkifia 2010.05.09. 22:19:18

nem tudom, észrevette e a kedves amál, hogy a kormánypártok,soksok EGYÉB mellett, adózás,családtámogatás, egyebek, akar a kettős állampolgárság kérdésével IS foglalkozni. Hogy az elsők között? lehet azért,mert magától(nem nem amáltól) értetődő dolog,és könnyű meglépni. Amellett,hogy populista,még nemzetbarát is. És felhívnám kedves posztíró figyelmét,hogy egy minapi felmérés szerint, az emberek kb 70%a támogatja a kettős állampolgárság ügyét.lehet azért,mert amálkával ellentétben érzik,hogy egy enyhébb fajta nemzetárulás részesei voltak dec 5.-én. Aminek pont a 23 millió románozás,meg a nyugdíjas riasztgatás(aminek peeersze a posztíró természetesen nem dőlt be) voltak az alappillérei. És nem a magyarországiak érdekvédelme volt az elsődleges szempont,csak egy bizonyos ballib réteg érdekeinek védelme.

Sanyix 2010.05.09. 22:20:29

Kíváncsi vagyok, hogy pl. ez kecskemet.hu/?r=701&c=13062&l= mikor kerül ki címlapra:-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:21:02

@Androsz:

???

Először is: @Tóth Ágas:

Másodszor: teljes tévedés azt hinni, hogy a kettős állampolgárság lehetősége földühítene egy romániai románt. Politikusok hecckampányáról van szó, amelynek sokan valóban felülnek, de egy romániai román tökéletesen tisztában van azzal, hogy egy ott élő magyar nemzetiségű román állampolgár milyen erősen kötődik (családja, öntudata, kultúrája, neveltetése stb. által) Magyarországhoz. Ennek jogi elismertetésében nem volna semmi különös, semmi különösebben felháborító. Téged zavarna az, ha egy itt élő szerb nemzetiségű ember megkapná a szerb állampolgárságot? Engem nemhogy nem zavarna: örülnék neki, hogy ilyen módon is kötődhet hazájához.

@Megfigyelo:

Nem rontja el a viszonyt. Ilyet csak a Slota (Gyurcsány stb.) színvonalú politikusok igyekeznek elhitetni, és sok embernél (így, látom, nálad is) sikerrel járnak.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:21:08

@Csöncsön: Az, hogy ki minek tartja magát abszolút magánügy, Közép-Európában a nemzetiség fogalma az anyanyelvhez kötöődik. (Nem mindenütt - a skótok pl. angolul beszélnek, de nem angolok. Errefelé ilyen nem ismert...)

Pipas 2010.05.09. 22:22:04

@Megfigyelo: Elrontja a viszonyt a szomszédokkal? Oda lesz a szlovák-magyar vagy a magyar-román barátság? A szerb-magyar testvériség?

Ez ugye csak vicc volt? ;)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.09. 22:22:32

szorosan a tárgyhoz tartozik, kötelező olvasmány, főleg minden turbómagyarnak:

reply.transindex.ro/?cikk=186

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:22:44

Azt egyébként ne higgye senki, hogy én ellensége vagyok a magyarságnak, pláne hogy én is a globalizációt és az uniós beolvadást istenítem. Ellenkezőleg. Igen, lehessen magyar nemzetiségű a magyar nemzetiségű polgár bármely országban, illesse meg őket a sajátjuknak érzett magyar kultúra zavartalan ápolásának és átélésének a joga. Beszélhessenek magyarul is, ha ahhoz van kedvük, de fel se merülhessen, hogy a saját hazájuk hivatalos nyelvét ne beszélje kifogástalanul. Az ország hivatalos nyelve nekik is anyanyelvük kell hogy legyen. A hivatalokban ezen a nyelven kell tudni eljárniuk, olyan nyelvű iskolákban tudniuk kell tanulni, olyan nyelvet használó munkahelyeken ne legyen gondjuk a többi ilyen nyelven beszélők megértésével. Ez olyan követelmény, amelyet a saját hazájuk, ahol a nagy többségük már született és nevelkedett, teljes joggal várja el tőlük. Ők Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia állampolgárai, és viselkedjenek ehhez illőn. Ez én is elvárom mástól itthon. Mindenkitől.

Mi viszont legyünk a második hazájuk, ajándékozzuk meg őket egy speciális állampolgársági jogkörrel, hogy érezhessék ők is, hogy ők inkább testvéreink, mint a világ többi embere. Kaphassanak Magyarországon sürgősségi ellátást, járhassanak magyar iskolába, kaphassanak egyszerűsített úton munkavállalási engedélyt, magyar állampolgároknak automatikusan járó jogsegélyt, fogadjuk őket rokonként itthon, de ettől ők még nem családtagok. És senki ne is erőltesse, hogy én családtagként legyek kénytelen nézni rájuk, amikor ők a szomszéd országba járnak haza. Szó sem lehet választójogról, legfeljebb valamilyen előjogokat kaphatnak a választási rendszerben a saját nemzetiségi érdekeik és véleményük nyilvános kifejezésére. Esetleg a kisebbségi önkormányzatok vagy mik megválasztásában ők is részt vehetnének. Ennyi. Nem lenne kevés ez sem, és mégsem lenne kierőszakolt ez a barátság. A szomszédainknak sem csípné annyira a szemét a saját országának egy nagy nemzetisége, ha nem követelnének akkor függetlenséget.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:24:33

@phaidros: Megjegyzem 1866-ig (Königgraetz) az osztrákok egyértelmúen a német nemzethez tartoztak. Petőfi 1849-ben azt írja a Habsburgokról: "mit nem beszél az a német..." Vagy a népdal: "Bécs véréban sír a német..."

paix 2010.05.09. 22:24:49

A határon túli magyarok szavazati jogáról:

OLVASSÁTOK MÁR EL AZ ALKOTMÁNYT!

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén LAKÓHELLYEL RENDELKEZŐ minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

Senkinek sem állt szándékában a határon túli magyaroknak aktív választójogot adni!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:25:16

@Androsz: Az első mondatom félreérthető lett. A globalizációt, az uniós beolvadás erőltetését és a politikai korrektséget marhaságnak tartom, aminek majd csak később isszuk meg a levét.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:26:42

@paix: Nem érthető az érved, mert most akár az Alkotmány módosítására is hajlandó lenne a parlamenti többség.

Pipas 2010.05.09. 22:28:25

@Androsz: Te megérdemelnéd basszus, hogy egyszer mikor kimész nyaralni Erdélybe, visszafelé a határon megállítsanak és ne engedjenek vissza.

Megmondanák neked, hogy maradj ott, tanulj meg románul, de rohadt gyorsan és eszedbe ne jusson, hogy a magyarokra 'testvérként' gondolj, mert nem vagy a testvérünk, a te hazád Románia, oda menjél haza.

Mert igen sok magyarral ez történt, ha még nem vetted volna észre.

Senkifia 2010.05.09. 22:29:43

@Tóth Ágas: de hát ha jóél körülnézel,rájössz hogy a nagy európai testvériség is arra hajt,hogy egy csomó mindenttöbbek között a kettős államolgárság megadását) quasi meg akarja tiltani Magyarországna, vagy beszól és ejnyebejnyéz szintén Magyarországnak... De csak neki.Miközben mások ennél sokkal durvábbakat csinálnak. Románoknál hosszú évekig volt nyíltan náci párt(Nagy Románia... mielőtt még valamelyik nagyokos a PUNR-re gondolna :)),akik 90es években stadionokban végrehajtandó,gépfegyveres kivégzéseket szorgalmaztak volna,többek közt pont a magyarok ellen... Azért ezekhezs képest a jobbik cserkészgyülekezet. Ott vannak slotáék a szlovákoknál. Volt oszrákoknál is,meg lehet sorolni. De érdekes módon, csak a magyarok kapcsán fossa le mindenki a bokáját,és vizionál világvégét.
Legalábbis érdekes hozzáállás. Ja és a kettős állampolgárság is hasonló. Moédávok már vagy 10 éve kérhetik,és kaphatják meg szó nélkül a román állampolgárságot. Már több százezren kapták meg.És érdekes, senki nem is beszél róla.
Amagyarok? bazzeg, itt ingani se szabad, mert rögtön sírni kezd az únió,meg egyéb "baráti" ország....

Pipas 2010.05.09. 22:31:28

@Megfigyelo: Autentikus forrás mondhatom. Ki döntse el, hogy ki a német és ki az osztrák? Petőfi! Hurrá!

Akkor már felhozhattad volna Hitlert is, aki maga is osztrák volt és aki be is olvasztotta az osztrákokat a birodalomba.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:32:01

@Pipas: Katasztrófális feszültséget okozhat a szomszédokkal. Nem szükségszerú, hogy okozzon, de elég valószínú. Ha nem az éveken keresztül tett (és betarthatatlan) igéretek be nem tartásáról akarná elterelni a figyelmet a hivatalbalépő kormány (l. fent) akkor biztosan nem kockáztatna ilyen őrültséget.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:33:00

@paix: De. már 2006-ban tervbevették. Mikola elszólta magát...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:33:46

@Csöncsön: "Téged zavarna az, ha egy itt élő szerb nemzetiségű ember megkapná a szerb állampolgárságot?"

Ez attól is függ, hogy mit is jelentene az pontosan, de igen, valamennyire zavarna. Ha itt született, itt nőtt fel, akkor ez az ország sokmindent tett érte. Tartozik ezért az országának, azaz nekünk. A munkájával, azzal, hogy szükség esetén akár fegyverrel is megvédi ezt az államot egy támadótól, azzal is, hogy gyerekeket nevel fel ennek az országnak a gyarapítására. Ez a tartozás nem köthet ide minden határon felül senkit. De ha másik ország állampolgára akar lenni, hogy aztán majd kedve szerint váltogathassa a hazáját, akkor tessék, semmi akadálya, de ez az állam már csak korlátozott áldozatokra lesz hajlandó érte a jövőben, és szívesen látjuk vendégségbe, maradhat, amíg akar, de akkor legyen csak annak az országnak az állampolgára.

Az állampolgárság sok nyugati országban csak valami jogi, nem utolsósorban adójogi fogalom. Nálam nem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:33:49

@Megfigyelo:

"Az, hogy ki minek tartja magát abszolút magánügy"

Nem. Az identitás fölvállalása jogokkal és felelősségekkel jár. (A kettő ugyebár ugyanaz.)

"Közép-Európában a nemzetiség fogalma az anyanyelvhez kötöődik"

Egy osztrák ember az osztrák nemzet része, de anyanyelve német. A nemzetiséghez tartozás és az anyanyelv vagy fedi egymást, vagy nem. Egyébként magadnak is ellentmondasz, mert ezek szerint szerinted egy magyar anyanyelvű romániai ember a magyar nemzet része, az előbb pedig még azt írtad, hogy "a magyar nemzet a magyar állampolgárok összessége".

Pipas 2010.05.09. 22:35:24

@Megfigyelo: Katasztrófális feszültséget? Mondjuk elcsatolják az ország kétharmadát? Vagyis izé... azt már megtették nem?

(A hivatalbalépő kormányról alkotott negatív véleményeddel viszont messzemenőkig egyetértek.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:35:37

@Pipas: Azoknak a magyaroknak, akikkel ez történt, a nagy többsége már meghalt. Azok a magyarok, akik most a határnak azon az oldalán laknak, ott születtek. Nem biztos, hogy te megérted a különbséget, de nem történik semmi, nem értünk egyet, kész.

united skates 2010.05.09. 22:36:02

@paix: 2/3 => alkotmánymódosítás

Senkifia 2010.05.09. 22:36:44

@Megfigyelo: mondd már,hol ez a qrvajó viszony,ami olyan nagyon elromolna? és a hülye szlovákok,meg európa mit szólna egy nyelvtörvényhez,magyarországon,ami úgy korlátozná a kisebbségi nyelvhasználatot,mint a szlovák nyelvtörvény,ami " összhangban van az úniós tjoggal",hogy be ne kakiljak...
Sorold légyszi az oly nyilvánvalóan jó viszonyokat,amik ettől romlanak el megint évszázadokra...
Moldávia köztudottan orosz fennhatóság, a román nyelv egy adott pillanattól idegen nyelvként van tanítva az iskolákban,és orosz származású elnök is volt.. Román szó nélkül megszavazta a parlamentbe a kettős állampolgárság megadását. Másnap az OROSZ(nem román, szerb,ukrán,tökömnépe,hanem OROSZ) nagykövet ment a román elnökhöz,a tipikus demagóg szöveggel,hogy ez "belügyekbe valóü súlyos beavatkozás,és azonnal álljanak le". Mire a román: "nem, ez Románia belügye.hazamehet nyugodtan és elmondhatja putyinnak". És ennyibe maradtak. te meg itt a szlovákoktól meg a románoktól ijedezel?
ennyire hülye azért nem lehetsz,még ha fizetnek is érte....

jaegtoer 2010.05.09. 22:37:53

Kedves Anál!

Én meg, mint félig ilyen, félig amolyan igennel szavaztam, mert felfogtam, hogy ez a magyar identitásúaknak fontos. Nem is érzem szar embernek magamat miatta, így nem is kell magyarázkodnom sem magam előtt, sem mások előtt.
Maga csak magyarázza a magyarázhatatlant.

Ja. hogy nem ide fizetik az adót. Mennyi adócsalónak, adót egyáltalán nem fizetőnek, és mennyi ingyenélőnek van szavazati joga?
Hűűjjjeee.

Megfigyelo 2010.05.09. 22:38:25

@Pipas: Picit ismerni kellene a történelmet. Az 1866-os porosz-osztrák háború arról szólt, hogy kinek a vezetése alatt teremtik meg a német egységet. Ha a Habsburgok nyertek volna, ők domináltak volna Németországban, de mivel vesztettek, kizárták őket Németországból, és a poroszok vezetése alatt jött létre a Námet Császárság. Addig egyáltalán nem volt az osztrák a némettől különböző nemzet.

Gammahím 2010.05.09. 22:38:47

jaj, most nem érsz rá? sietsz valahová? szerintem demagóg picsogás itt nyavalyogni, hogy ezt a törvényt fogják először megszavazni és ez a mi kárunkra történik. mert ez lesz az első eset, ugye? én is gesztus értékűnek tartom az állampolgárság odaadását, de jó kis gesztusnak. secperc megszavazzák és utána rögtön a te problémáidat oldják majd meg. további szép álmokat!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:39:06

@Androsz:

Szerintem fizesse meg a császárnak, ami a császáré; az Istennek pedig, ami az Istené. Engem nem zavarna. Sőt valószínűleg sokkal jobban külön tudná választani, hogy mi az, amivel országának, és mi az, amivel nemzetének tartozik. A tapasztalat mindenesetre ezt mutatja; a hagyományaikat ápoló emberek általában hasznosabb tagjai egy idegen közösségnek, mint azok, akik identitászavarral küzdenek.

Pipas 2010.05.09. 22:40:48

@Androsz: Az a nagy különbség köztünk, hogy én egyszerűen nem ismerem el a trianoni határokat. Viccesen hangzik, pedig nem is olyan lehetetlen gondolat...

Annak idején jártam párszor az NSzK-ban. Nagyon meglepett, hogy az ottani térképekbe egyszerűen nem rajzolták be az NSzK-NDK határt. Egész egyszerűen nem fogaták el, nem törődtek bele. Meg is lett az eredménye. Lehet, hogy nem volt kényelmes, lehet, hogy nem volt olcsó, lehet, hogy sokáig tartott, de újra megvan a hazájuk.

Tanulhatnánk tőlük!

Megfigyelo 2010.05.09. 22:43:00

@Csöncsön: Nem azt mondtam, hogy "egy magyar anyanyelvű romániai ember a magyar nemzet része", sőt, hanem azt hogy "magyar nemzetiségú". Ez két különböző dolog. Fentebb azzal kezdtem, hogy csak a "politikai nemzetnek" van nemzetközi jogi relevanciája, az ún. "kulturális nemzet" fogalma leginkább a területi igények burkolt megfogalmazására szolgál...

Pipas 2010.05.09. 22:43:22

@Megfigyelo: Félreértettél, én magam soha nem mondtam véleményt arról, hogy az osztrák az német -e vagy nem. Hogyan is alkothatnék véleményt, amikor nem vagyok osztrák?

Én csak arra utaltam, hogy nehogy már Petőfi döntse el. ;)

Azasöndör 2010.05.09. 22:44:35

huhhú ez az írás nagyon sok sebből, patakokban vérzik, ahhoz képest, hogy milyen rövidke és komolykodó...........

Megfigyelo 2010.05.09. 22:46:15

@Pipas: Most nem őjabb területi veszteség fenyeget, hanem az európai nemzetek sorából való kiközösítés. (Pl. az EU-ban nem törpdnek a váleménünkkel, az érdekeinkkel...)

Publius Decius Mus 2010.05.09. 22:46:42

Én sajnálom, hogy nem szavazhatok Rekl Amál magyar állampolgárságáról. Nemmel szavaznék.

Ja, és Amál. Amikor majd megkapja az első határontúli a magyar papírjait, én rád is iszom majd, te kis szarházi.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:46:57

@Megfigyelo:

Tehát aki magyar nemzetiségű, az nem a magyar nemzet része? Akkor mit jelent nálad az a szó, hogy "nemzetiség", és miben különbözik a "nemzet" fogalmától?

¿Qué tapas hay? 2010.05.09. 22:48:41

@csongorbela: Ez furcsa lenne. A repatriálás nem volt egyszerű történet trianon után, két generációra visszamenőleg kellett bizonyítani, hogy az ősök Magyarország területén születtek. Erről tanúskodik az iratszekrényemben egy polcnyi szlováknyelvű anyakönyvi kivonat, illetve az azok alapján kiállított, az újból megszerzett magyar állampolgárságot bizonyító honosítási igazolás...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.09. 22:48:45

@Csöncsön: Hát ápolják a hagyományaikat! Én is ezt írtam korábban. Nyugodtan érezzék át a magyar nemzethez tartozásukat, bár ez azért okozhat némi lelkiismereti problémát egy olyan ország állampolgáraként, amely országgal mi, magyarok komoly történelmi viszályokban találkoztunk. Én nem mondtam, hogy szakadjanak el a magyar nép többi részétől, csak azt, hogy legyenek hű és dolgos állampolgárai annak az országnak, amelyben születtek és amelyben laknak. AZ az ő hazájuk, nem ez. És ne is akarjuk, hogy ezzel összetéveszthető legyen. Leírtam ötleteket arról, hogy hogyan éreztethetnénk velük, hogy itthon szívesen látjuk őket, de ezek közé nem tartozik az, hogy fogadjuk őket állampolgárrá, félig idegenné téve őket a saját hazájukban.

Pipas 2010.05.09. 22:48:51

@Megfigyelo: Nos, hát ennek aztán rohadtul kicsiny esélye van. Mármint úgy értem, hogy semmi esélye sincs. Egészen konkrétan szerintem ez mahaság.

2010.05.09. 22:53:10

Kedves Amál,és hasonlóan gondolkodók !Kissé felesleges, de (ad absurdum)játsszunk el a gondolattal: mondjuk 1920-ban a román határt a Dunánál húzták volna meg.Te mint budai lakos,hogyan szavaztál (szavaznál) volna a Pesten lakó (és nemcsak)rokonaid állampolgársági kérelméről? Érzékeled az abszurdumot? Egyáltalán, miért is kellene erről pont Téged megkérdezzenek, egyáltalán? Tudom, megtették,tévedtek.
Vagy fordítsunk a dolgon, te Pestre szorulsz a (képzeletbeli) román honfoglalás alatt. Te nem kapálóznál kézzel , lábbal hogy visszakapd eredeti állampolgárságodat? És egy szavazás során, hogyan vélekednél azokról, akik megkérdőjeleznék jogaidat és kikérnék maguknak(horribile dictu)hogy testvérnek tartsd őket? Nem azért kérnéd vissza állampolgárságodat, hogy szavazhass ott ahol nem te laksz, továbbá főleg nem azért hogy másokon élősködj...(ahogy sokan próbálják belénk sulykolni)hanem azért mert az a tiéd,tiéd volt,és ott lakik a szívedben. Nos mi a különbség a marosvásárhelyi,aradi, sepsiszentgyörgyi,szatmárnémeti,miskolci,pesti, pécsi,budai, pozsonyi,stb magyar emberek között, hogy szerinted nem lehetnek testvérek? Az állampolgárság? Ugyan már? Vagy az államhatárnak nevezett képzeletbeli vonal,amit magyargyűlölő nagyhatalmak tudatlan,alkoholista kiszolgálói rajzolgattak (és még fognak!)borgőzös mámorukban a hevenyészett térképeikre? Érdekes,hogy Románia a csatolást követően azonnal minden erdélyi magyarnak egytől- egyig megadta az állampolgárságot, éspedig szavazás nélkül,nem fanyalgott mint a mostani magyar(?) országféltők.Pedig akkoriban (is)voltak kormányok melyek hallani sem akartak állampolgárság osztogatásról, menekülésre késztetve magyarok millióit,százezreket taszítva nyomorúságba és halálba.De ez a magadfajtának nem fontos mert úgymond "gyakorlati haszna nincs". Nna itt a kutya elásva.Nem hoz pénzt neked...Nahát...Szerintem hasonló blogok írásával te sem hozol sok pénzt a hazának, de ettől én nem tartalak kevésbé magyarnak...csak kevésbé (fél)testvérnek.
Más: azt írod: "Nagyon rosszul esik, hogy vadonatúj kormánypártok ...akarnak foglalkozni". Vadonatúj? Ennyire fiatal nem lehetsz...Kormánypártok? Ennyire tájékozatlan nem lehetsz...A régi kormánypárt ország, nemzet,magyarság,kultúra és a jó ég tudja még mi rombolása talán jól esett? Mert az ellen bizony nem ragadtál tollat (billentyűzetet)!! Gondolom nem véletlenül...

paix 2010.05.09. 22:53:53

2006-ban nem tudta módosítani a jobboldal az Alkotmányt, s sejteni sem lehetett, hogy 2010-ben ekkora többséget szerez. Mégis azzal riogatott a baloldal, hogy minden határon túli magyar aktív választójogot kapna a kettős állampolgársággal. Színtiszta hazugság volt.
Most valóban megeshetne, hogy egy az állampolgárság megadása, s a szavazati jog kiterjesztésével szavazhassanak határon túli testvéreink (és nem féltestvéreink..) is. Ettől félni azonban - véleményem szerint - annyira reális, mint attól rettegni, hogy a 2/3-os többségben lévő kormány minden kirgizisztáni lakost felruház a magyar országgyűlési választásokra vonatkozó általános választójoggal..

Senkifia 2010.05.09. 22:56:12

@jaegtoer: talált, süllyedt...
lényegretörő és teljesen jogos.
az a baj az ilyen amálokkal,hogy érzelmi kérdésekben akarnak logikusnak tűnő döntéseket hozni. utána meg magyarázzák,hogy de ők nem is úgy gondoltak,csak de....
ha a valódi családjához is így viszonyul, nem szeretnék rokona lenni.

tolsztoj 2010.05.09. 22:59:16

Reckl Amál - ha valóban ez a neved:

Az amit itt összeírtál - az annak a 60-61 évnek amely ennek a népnek a lelkületét tönkretette, lényegében kozmopolita senkivé változtatta - nos ennek az időszaknak a legrettenetesebb, hányingerkeltő esszenciája, sűrítménye, lényege.
Mondatonként kellene elemezni ezt a förtelmes írást,
a te "írásod" a mai "magyar"ország TÜKRE - gyönyörű újításod van: a "jogi" magyar -
na ez az a magyar aki minden, csak NEM MAGYAR édesem, az, hogy te egy olyan országban születtél amit ma "Magyarországnak" hívnak, és hogy magyarul beszélsz, az egyáltalán nem jelenti hogy MAGYAR vagy, neked ugyanis dunsztod sincs, hogy ez a szó mit jelent - ha a primitív gyűlölködés szólna belőled az sokkal elviselhetőbb lenne mint ez a blazirt, hideg, minden emberi érzést nélkűlöző "logikus" erkölcsi mocsár, nonszensz ami szinte árad minden mondatodból.

Ma sajnos a valódi Magyarország e maradékországon kívül van - bár itt is óriási a vérveszteség. ami ezt a szerencsétlen népet érte - a helyzet az hogy van egy "maradékország" és van egy "maradékmagyarság" a kárpátmedencén belül.

Idézlek:

"Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak. Mert a szavazati jog nélküll a kettős állampolgárság nem más, mint gesztus" - (az utóbbi mondat igaz )

Ez az egy mondat elmond rólad MINDENT - te kis agyficamos butuska, ez az ország ugyanolyan JOGON az ÉN ORSZÁGOM mint a tied - nagyszüleim, és szüleim is magyar állampolgárok voltak, és ott is adóztak (ha ez neked ennyire fontos) - nekem csak nem egész 1 év hiányzott, hogy az legyek - megkérdezésünk nélkül húzták át a határt fejünk fölött - persze te erről nem tudhatsz semmit - mert nem is akarsz tudni semmit, így kényelmesebb.

A csúcs: "akik nem ide adóznak" - na ez aztán a LEGFONTOSABB - ezt mondta nekem egy VOLT barátom, amikor az állampolgárságról beszélgettünk :
"Hááát persze szimbolikusan lehet, de nekem nem KÜLFÖLDIEK fogják megmondani, hogy itt mi lesz, ráadásul NEM IS ITT ADÓZNAK! - hát igen megint ez a lényeg - egy biztos, hogy abban a pillanatban úgy megutáltam, hogy látni sem akartam többet - ilyen sértést büntetlenül nem úszhat meg senki....

Hát megint csak a MAMONRÓL van szó - most nem akarom megsérteni azokat az "anyaországiakat" akik megőrizték magyarságukat - talán még vannak ilyenek - de olyanok mint te, akiknek csak a pénz a fontos, az anyagin kívül nem ismernek értéket - azt üzenem: ha eszetek lett volna, ti a mammonra éhezők akartátok volna leginkább a teljes kettős állampolgárságot, mert ma az "anyaország" nem lenne a padlón, mert a szoclib bűnöző banda soha nem nyert volna választásokat - így nemcsak mi de TI is 8 évet vesztettetek.

És hogy ne légy annyira tudatlan: itt felsorolok egypár posztkommunista országot, ahol alanyi jogon van külföldi véreiknek szavazási joguk: Szlovákia, Románia, Szerbia - persze jóval több ilyen ország van, és eszükbe sem jutott volna fajtestvéreik ellen szavazni - persze nem kellett, mert a parlamentjük egyhangúan megadta a kettős állampolgárságot - szavazati joggal - ée horribile dictu : ŐK SEM ADÓZNAK "anyahonukban"......a végén csak annyit: fujj, szégyelld magad...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.09. 22:59:27

@Androsz:

Amiket te leírtál, "hogy hogyan éreztethetnénk velük, hogy itthon szívesen látjuk őket", az nagyjából gyakorlatilag ugyanazt jelenti, amit az állampolgárság. Nem kell az "állampolgár" szót túlmisztifikálni. Akinek fontos Magyarország sorsa, és magyarnak vallja magát, annak legyen _joga_ magyar állampolgárságot kérvényezni.

Kicsit olyan ez, mint hogy valaki pécsiként Budapesten él, Budapesten dolgozik, de magát Pécs polgárának is vallja, mert ott élnek a szülei, és oda kötik az emlékei. Ettől még természetesen fontos neki, hogy Budapesten jól menjenek a dolgok, de magát a lelke mélyén pécsinek fogja tartani, anélkül, hogy, mint Megfigyelo, Pécs "területi igényei" járnának fejében Budapesttel szemben...

Senkifia 2010.05.09. 22:59:46

@Csöncsön: hát hogy a székely az román, a kínai,aki tegnap pénzért vette az állampolgárságot,mert úgy könnyebb kétes kereskedelmi tevékenységet folytatni Magyarországon, az magyar. Hát erről volt szdszes kérdezgetés a deák téren... teee maradi teee... meg ééén is.... :)

Senkifia 2010.05.09. 23:02:02

@Megfigyelo: na ez pont így van. Hogy a mi érdekeinkkel,meg véleményünkkel senki nem törődik.Mindenki kivétel nélkül a saját érdekeivel törődik,csak szép úniós keretbe helyezi. És akkor jönnek a magyartestvér amáljaink,hogy mi se törődjünk a saját érdekeinkkel,mert de jó az nekünk... érdekes hozzáállás.

Publius Decius Mus 2010.05.09. 23:05:06

Amál ezt benézted, mert úgy lesz ahogy én szavaztam dec 5-én!

Te pedig hazudjál és sírjál kedvedre, belenéztél a szívlapátba...

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.05.09. 23:05:24

Én a maga részéről elhatárolódok ettől az írástól. Aki magyarnak vallja magát, és kérvényezi, az kaphasson magyar állampolgárságot és kész.

Senkifia 2010.05.09. 23:05:34

@tolsztoj: "a végén csak annyit: fujj, szégyelld magad..."

legyen ez a tökéletes végkövetkeztetés, és nyugodtan vegye magára mindenki,akinek inge....

stratez 2010.05.09. 23:15:12

Na a sok büdös bunkó megint kezdi, nem volt elég, amit 6 éve műveltek, az azóta rottenbillernél is nagyobbat bukó, pszichopata Gyurcsány vezérletével. De most szerencsére a többségnek megjött az esze, és nem ül fel a primitív hazugságoknak. Az eleszik a kenyerünket meg a nyugdíjunkat kampánynak, miközben szétlopták az országot és kilopták a szemünket.

Nyálkás Csiga 2010.05.09. 23:19:12

"Azt azonban meg akartam akadályozni, hogy olyan emberek - akármilyen származásúak is - döntsék el az országom sorsát, akik nem itt élnek, és főleg nem ide adóznak."
Erre Semjén Zsolt ezt mondta: akkor ne szavazzanak a nyugdíjasok sem? Vagy akik külföldön dolgoznak?
Mélységesen egyetértek. A nejem GYES-en van, így nem fizet adót. Mégis szavazott. Ez baj?

Aloe Veronika (törölt) 2010.05.09. 23:29:41

A nyugdíjasok ugyan hova adóznak, ribanc? Tőlük is elvennéd a szavazati jogot? A charter gépeken érkező eszdéeszre szavazó zsidók persze nem zavartak, ugye?
Az "emberek" azért szavaztak az állampolgárság ellen, amiért kétszer is megszavazták ezt a büdös posztkomcsi rablóbandát.
A világon sehol nem téma az állampolgárság megadása, csak NÁLATOK, te szutyok kis elempés gnóm! 1 034 640-en vagytok, akik "mertetek kicsik lenni" a szavazófülke félhomályában.Ti nevezitek "kis hazánknak" Magyarországot, és "románnak" az erdélyi magyarokat.
2001-es népszámlálás Szlovákiában: 520 528 fő magyar; 2002-es népszámlálás a Vajdaságban: 209 207 fő magyar; 2002-es népszámlálás Romániában: 1 415 718 fő magyar! Mindösszesen: 12 222 034 fő magyar! Ezzel a létszámmal Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Románia és Hollandia
után a kilencedikek (!) vagyunk, mint középhatalom az EU27-ben. Ehhez képest tudod, hol vagytok ti 1 034 640-en, Amálka? Gyurcsány seggében.

gitáros 2010.05.09. 23:31:23

@tolsztoj:
Tán költözz "haza".
Vagy annyira azért mégsem olyan szar ott, ahol élsz?
Vagy annyira azért mégsem lenne jó "itthon" élni?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.09. 23:33:20

Amálka drága, olvassa el
@paix: kommentjét, hogy biztos lehessen a választójogot illetően, t.i. hogy senki sem akar olyat adni nem magyarországon lakóknak.
Másrészt pedig nem beavatkozás más államok belügyébe, ha Mo. állampolgárságot ad valakinek, ha az a személy történetesen más állam polgára is. Rossz a fogalom is, ami ezzel kapcsolatban a köztudatban él, hiszen ez nem kettős állampolgársági törvény, hanem állampolgársági törvény. Szíveskedjék tájékozódni a régióban, hogy hány országot mennyire kevésbé érdekli az, ha az adott ország, pl. Románia, vagy Szerbia állampolgárságot ad mindazoknak, akik románnak, szerbnek vallják magukat (és még néhány egyszerű feltételt teljesítenek).

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.09. 23:34:06

Bocs, elütés Magyarországon

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.09. 23:42:51

@hungarisztan: Mélyen megérint, ha vannak országok, melyek jogrendje nem engedi a kettős állampolgárságot. Nem is tudom, mit fognak tenni ezek az országok? Levelet írnak a magyar Külügynek, hogyaszongya: Szíveskedjenek közölni, hogy hányan, s név szerint kik fordultak önökhöz állampolgárságért olyan személyek, akik a mi országunk polgárai? A jövő hét keddig a teljes névsort kérjük, különben konzultációra hazahívjuk nagykövetünket...
Vagy mi???

Bilbo 2010.05.09. 23:45:07

A blog írója szerintem SZDSZ-elvonási tünetektől szenved. Pár év múlva az olyan szövegek, hogy mi közöm nekem a másik azonos nemzetiségű egyénhez nevetségesek lesznek. Ez a téma magyar specialitás, ilyen érvek ritkán jelennek meg más európai országban.

A környező országokban élő magyarok helyzetét rendezni kell, nem lehet az "érzékeny" szomszédokra várni. Ezek az érzékeny szomszédok meg fogják érteni, hogy egy majdnem 70%-os támogatottságú kormánnyal szemben, akinek a feje Orbán, a Néppárt egyik alelnöke, nincs sok értelme ugrálni. Ezzel csak maguknak ártanak, maguk alatt vágják a fát. Pár éve ez ment, de most a SNS-re kezdenek ráunni, a szlovákok is rájönnek, hogy nem Fico csinálta a fellendülést, stb. Legfőképp nics SZDSZ-MSZP, aki külföldön megmagyarázná, miért fasizmus a kettős állampolgárság. Enélkül az utolső politikai szereplő nélkül Ficoék egyszerűen befogják a pofájukat.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.09. 23:48:45

MILYEN kettős állampolgárság??? Meg mi az, hogy a MAGYAROKNAK??? Megtanulhat akármelyik román paraszt magyarul, aztán jön ide meggazdagodni, ébresztő! Először csak KETTŐS, aztán HÁRMAS, aztán HATVANNYOLC százalékos állampolgárság, amíg az egész ország egy nagy átjáróház nem lesz!! És ha az izraeli nagytőkés azt mondja, hogy megtanul magyarul, és onnantól ő magyar nemzetiségű, és HOGY Ő IDE AKAR JÖNNI EZÉRT SZAVAZNI ÉS MEGVENNI A MAGYAR FÖLDET, akkor, akkor mi lesz, hélóták? És ha elnéptelenedik az összes magyarlakta terület Felvidéktől Csángóföldig? Csak mert mindenki idejön a könnyebb megélhetésért? És az elnéptelenedett székely falvakba román-cigány hibrideket telepítenek és sarló-kalapácsos, fekete úthengerekkel döngölik a román sárba a Magyar Székelykapukat??? EZT AKARJA ORBÁN VIKTOR, ÉBRESZTŐ!

Publius Decius Mus 2010.05.09. 23:55:35

@Bilbo: Az SZDSZ mindenkiutáljonmindenkit ideológiája iránt még sokáig lesz kereslet, kb 7%-nyi.

Itt van például Bokortalan Lajtalan a nagybetűivel és a kis gondolataival.

Csak szólok, hogy a vita már tét nélküli, már csak egy hét és a kérdéskör történelem lesz.

tompus 2010.05.09. 23:57:14

Én is nemmel szavaztam. Ha egy erdélyi magyarnak van joga magyar állampolgársághoz, akkor egy erdélyi románnak is legyen joga hozzá.
Ha valami csoda folytán azt mondanák, hogy Trianon mégsem érvényes, akkor a románokat, szlovákokat elzavarnánk vagy asszimilációra kényszerítenénk. Félek, hogy igen.

Bilbo 2010.05.09. 23:57:48

Bokortalan Lajtalan: na itt van az MSZP's bloggerm 100Ft/sor. A kettős állampolgárság, abban a formában, ahogy be akarják vezetni, működik több országban. Eddig nem hallottam tragédiákról. Másrészt: A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK KIVÉTELÉVEL, A KETTŐ ÁLLAMPOLGÉRSÉG LÉTEZIK MÁR MOST IS. ÍGY AZ IZRAELI PÉLDA NEM AKTUÁLIS ... MOST A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG LEHETŐSÉGÉT MEG AKARJÁK ADNI A KÖRYNYEZŐ ORSZÁGOKBAN ÉLŐKNEK.

Bilbo 2010.05.09. 23:59:38

ÚGY ÉRTEM, HOGY EGY AMERIKAI, IZRAELI, AUSZTRÁLIAI MAGYAR MÁR MOST IS LEHET KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR VISZONYLAG EGYSZERŰEN. EGY SZLOVÁKIAI NEM...

t a m á s 2010.05.10. 00:02:08

Kedves Reckl Amál!
Mind az Ön által írottak, mind az Önnel valamelyest egyetértők, bonyolultan, nehezen érthetően fejezik ki magukat.
Az ehhez képest az Önnel szemben más véleményen lévők tisztán, egyértelműen írnak. Csak példaként;

devadel 2010.05.09. 19:14:39
Egyértelmű hogy a blog írója ZSIDÓ!!
Nehogy már erősebbek legyünk!
Őrnagy Őrnagy · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2010.05.09. 19:33:23
Kezd előbújni a sok nemmel szavazó patkány. De koppanni fognak végre.
@is: Te még mindig agitálsz? Nem volt elég a 2/3-os pofon,patkány?
Cselo 2010.05.09. 20:00:49
Ez a blogíró egy szimpla tetű kis hazaáruló. Az bezzeg nem zavarja őt, hogy az egymillió sehová sem adót fizető cigányok szavazhatnak az ország sorsáról. Cionliberálbolsevikok által agymosott nemtelen, nemzetenkívüli kis senki.
DeMarco 2010.05.09. 20:13:28
Szégyeld magad!

Meglesz a törvény, akár tetszik a libsi-bolsevikoknak, akár nem!!
Te tudtalan paraszt vagy, egy igazi idiótga, aki szégyen minden kultúr nemzet számára.

Gyalázod a honfitársaidat? Van bőr a pofádon?
Miyen alapon? Milyen alapon kritizálsz te bárkit?

Szánalmas vagy, tudatlan, akinek a véleménye szart sem ér.
Pipas 2010.05.09. 21:19:37
@alsojozsa: Remélem agyonvernek vagy megbicskáznak egyszer ezek a te testvéreid. Mert veled ellentétben ők tudják, hogy kik a testvérek és kik nem azok.
Úgy látszik, sikeres volt az elmúlt évek agyrombolása, sokakból kimosták a nemzettudatot! megint eljutottunk oda, mint a hódoltság idejében. Újra Erdélynek kell őrizni a magyar szót!
Válasz erre 

Publius Decius Mus 2010.05.09. 22:46:42
Én sajnálom, hogy nem szavazhatok Rekl Amál magyar állampolgárságáról. Nemmel szavaznék.

Ja, és Amál. Amikor majd megkapja az első határontúli a magyar papírjait, én rád is iszom majd, te kis szarházi.
kozmopolita senki
Ma sajnos a valódi Magyarország e maradékországon kívül van -
Publius Decius Mus 2010.05.09. 23:05:06
Amál ezt benézted, mert úgy lesz ahogy én szavaztam dec 5-én!

Te pedig hazudjál és sírjál kedvedre, belenéztél a szívlapátba...

ÉS EZT MOST MÁR ÉN ÍROM:
Nemsokára de jure többen leszünk és a magyar átlagpolgár IQ-ába és kultúrszintjébe ők is bele fognak számítani.

1920-ban önhibáján kívül több millió magyar az anyaországi határokon kívülre került.
2010-ben pedig - úgy érzem - több millióan mi Erkel himnuszt énekelők rekedünk ki (talán egyenlőre csak transzcendensen) hazánkból.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.10. 00:02:39

Drága honfitársak, szerintem leszállt a köd:-(

Megvallom, hogy anno NEM-mel szavaztam, aminek egyik indoka a kérdés felvetésének módja volt (amire ép eszű ember nem válaszolhat csak IGEN-t vagy NEM-et), másrészt én nem érzelmi, hanem személyes benyomások alapján döntöttem, amelyekben magyar anyanyelvű, de idegenben élő magyarokat ismertem meg.

Nem is próbálom kivesézni a döntésem indokait, ezt megtettem annak az erdélyi származású magyarnak, aki már évek óta itt lakott és dolgozott (már akkor is!) és akinek sokat segítettem abban hogy mostanra az egész családja itt éljen, amiből botrányok - magánéleti és személyes - sorozata alakult ki:-(

Nem ő volt az egyetlen...

Voltam én is a kinti magyaroknál, kétségbeejtő volt látni, hogy micsoda elvárásaik vannak az anyaországgal szemben, és nem látják be, hogy azok micsoda veszélyeket rejtenek. Sokszor, sok külföldi magyarral beszéltem, de csak a kárpátaljai, erdélyi magyarok voltak azok, akik automatikusan követelték az állampolgárságot, makacsul lerázva magukról a kérdést, hogy mit csináljunk azokkal a 'magyarokkal', akik nem tisztességes szándékkal szeretnének állampolgárságot kapni... számukra ez sokadrangú kérdés volt, nekem viszont fontos, mert állampolgárságot nem dobálunk szét, főleg nem olyanok között, akik tranzitként, seftelőként vagy éppen eltartandó börtöntöltelékként fognak ide jönni.

Támogatok minden olyan elképzelést, amelyik a produktív állampolgárság gyarapítását szolgálja, azonban nem támogatom olyan - magukat igazul vagy hamisan magyarnak valló - emberek "minden magyart megillető joggal való felruházását", akik a szociális ellátó rendszer szipolyozását tekintik célnak.

Hiszem, hogy aki tenni akart az anyaországért, az kapott lehetőséget és bár nehezen, de állampolgárságot is, azonban úgy gondolom hogy bárki aki magyar állampolgárnak vallja magát és itt is kíván letelepedni, elébb igazolja azt hogy hasznára és nem terhére tud lenni az országnak.

Sajnos ezt a gondolatot sok határon túl élő ember nem érti meg, részben érthető okból, hiszen más kultúra talaján gyökereznek... nem tudják még, hogy nálunk nem természetes a segélyért munkát elvárni (közös a probléma gyökere), furcsán néznek hogy nálunk nincs akkora bizalom egymás iránt és nem értik, hogy ez nálunk már tapasztalat, tehát nem megsértődni kellene, hanem belátni, hogy máris rengeteg haszontalan ember él a dolgozók nyakán, és szükséges megválogatni azokat, akikért később teljeskörű felelősséggel tartozik az ország.

Aki pedig nem akar ide költözni, csupán gesztust akar: anno felénk nem így lett megfogalmazva a kérdés... ettől függetlenül megkapták a magyar-igazolványt, amivel olyan szolgáltatásokra lettek jogosultak, amire én adózóként nem (pl. ingyenes utazás)... gesztusként ezen felül mit szeretnének még?

Publius Decius Mus 2010.05.10. 00:04:48

Kedves liberálisok!
Nézzétek úgy a dolgot, hogy határon túli magyarnak lenni egyfajta MÁSSÁG. Persze ők nem vonulnak fel az Andrássy-n tangában egymást nyalogatva, de talán nem is baj.

Nagy kár, ha esetleg utáljátok őket, mert ezzel magyar állampolgárok egy csoportját fogjátok kirekeszteni nemsokára és az ugye csúnya dolog :-(

Senkifia 2010.05.10. 00:06:06

@tompus: hülye vagy. mindenkinek van joga,eddig is volt. elbírálás dolga. de a magyarnak alanyi joga legyen,és ne essen a románnal egyforma elbírálás alá.

Bilbo 2010.05.10. 00:08:47

Koczeka, a pampák királya: Csak magamat ismétlem, de talán hasznos. Vége a közhelyes állibeláris szubkulturának. Eddig is csak Magyarországon volt ilyen, mára már onnan is nagyrészt eltűnt. Kérem, ne ismételgessünk Gyurcsány által aktuálpolitikai okból kiagyalt, buta érveket. (Aztán valaki még megjelenik a 100 lépéssel vagy 1000 lépéssel, stb.)

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.05.10. 00:10:05

Buta, aki az EU határmentessége közepedte az ország, mint egységben gondolkodik. Amint szavazhatnak a kinti magyarok is, mindjárt kitágul az ország, ennyin múlik. Akkor már mindenki komolyan veszi őket.

Aloe Veronika (törölt) 2010.05.10. 00:11:45

@Koczeka, a pampák királya: Te nem akarsz véletlenül kivándorolni Argentínába?

("A kérdésfeltvés módja"... Mennyit hallhattuk ezt annak idején Szovjet Józseftől, meg Bolgár úrtól!)

hammer 2010.05.10. 00:19:39

Természetesen IGENnel szavaztam, mint minden jóérzésű, normális ember. Az irigy prolik és a sunyi liberálisok szavaztak másképp.
Akik most itt kérkednek a "nem" szavazatukkal és nem nyilvánvalóan magyarellenes, kozmopolita kis senkik, azok olvashatóan félművelt, tapasztalatlan emberek.
Aki olyan okosságokat tanácsol a határon túli magyaroknak, hogy szeressék teljes szívvel az országot ahol élnek, azoknak bizonyára fogalmuk sincs, miket művelt az ottani magyarokkal az ő új hazájuk. Hogyan alázta és gyötörte őket a mostani hazájuk állami szintre emelt megkülönböztetéssel és terrorral. Olyasmiket csináltak az ottani magyarokkal, amiket mi nemigen csináltunk az itteni kisebbségekkel. Még amikor a magyar svábokat áttelepítették Németországba (ami nem volt szép dolog, mert ők maradni akartak, sőt vissza is szökdöstek ha tehették), a magyarok akkor sem álltak sorfalat az utcán gúnyolódva, átkozódva, köpködve, kukatetővel fejbeütögetve a megalázottakat, mint pl. a derék és roppant kulturált cseh csőcselék tette azt a magyarokkal.
Szóval aki azt mondja, hogy a terrorizáltak, kiraboltak párás tekintettel énekeljék terroristáik és kirablóik himnuszát, az egyszerűen nagyon, nagyon, nagyon buta. És most fimon voltam.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.10. 00:22:09

@mimindannyian: És egyszer eljön az idő, amikor az egész világ egy nagy és boldog EU lesz... Badarság! Nemzetállamok továbbra is léteznek. Szóljatok, majd ha a tagállamok feladják a saját külpolitikájukat, vagy önrendelkezésüket teszem azt a honvédelmi ügyekben.

dinamo vodka 2010.05.10. 00:25:05

én az itthoniak nagy részétől is elvenném a szavazati jogot

dinamo vodka 2010.05.10. 00:28:03

@Ruszlán: de nem az szavaz majd rá, akit akar

vzsozso 2010.05.10. 00:28:31

Meg vagyok róla győződve, hogy a blogíró és a hozzá hasonló gondolkodásúak asszimilálódnának először, ha határontúliak lennének. Nincs bennük tartás, gerinc.

Bilbo 2010.05.10. 00:28:59

MSZP-SZDSZ R.I.P. :-)

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2010.05.10. 00:29:08

@Csöncsön: ok, igazad van, majd azokert fogok embert olni es/vagy meghalni, akik engem utalnak, kirekesztenek, keresztbe tesznek nekem. Ugye? Igy gondoltad? Vagy ha Slota tankot kuld Budapestre, uljek a tankban es kezdjek lovoldozni egy uveg borovicka utan? Igazad van, jo otlet.

Ne akard a szerbnek megmondani, hogy harcoljon Magyarorszagert, ne akard egy szekelynek megmondani, hogy harcoljon Romaniaert. Senkinek ne akard megmondani, mit csinaljon, amig nem tudod elkepzelni magad a helyeben!

Felvideken szulettem, a Google Maps szerint 2.4 km-re lakom a hatartol. A varosban a nagy tobbseg magyar. Altalanosban es gimiben is magyar volt az osszes tanarom. Budapestre jarok egyetemre, a szuleim, csaladom, barataim magyarok. Mit adtak nekem a szlovakok, amiert nekem ragaszkodnom kellene a szlovak allampolgarsagert es nem szabadna kervenyeznem a magyart? Mit adtak nekem azert, hogy harcoljak Szlovakiaert? Nyelvtorvenyt adtak... rohadtul nem olyan dolog, amivel meg lehetne gyozni, hogy az a helyes, ha lojalis maradok Szlovakiahoz.

Bilbo 2010.05.10. 00:31:09

A válaszokból úgy látom, tényleg vége a "ballib" korszaknak!

t a m á s 2010.05.10. 00:31:09

Na és azon az "érzelmi együvé-tartozás" erdélyi szíveteket melengető érzésén kívül valami értékről is tudnátok szólni?
Korábbi hozászolásomban (t a m á s 2010.05.10. 00:02:08) igyekeztem összegyűjteni a ti "kultúrkampf"-otok gyöngyszemeit.
Mi lesz az itteni sivár szellemi létünk - kettős állampolgárságotok eljövetelét követő - általatok várható gazdagodása?

beeble 2010.05.10. 00:49:27

Hát. kedves "féltestvér" (én ugyan minden magyart testvéremnek tekintek, de veled kivételt teszek, nehogy még megsértődj)!

Lenne itt pár dolog, ami magyarázatra vagy kiigazításra szorul.

Én felvidéki magyar vagyok. Őszintén, tiszta szívemből örülök, kimondhatatlan boldogságot érzek, hogy végre magyar állampolgár lehetek. Igazából nagyon kevés dolog van az életben, aminek eddig ennyire örültem. Nem magyarázom, miért, úgysem értenéd. Apám, nagyapám, az ő apja és az őseim mind-mind magyar állampolgárok voltak. A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGUKRÓL ÖNKÉNT SOHA NEM MONDTAK LE, hanem erőszakkal megfosztották őket attól. Elöljáróban jó lenne, ha minden hozzád hasonló gondolkodású ezt jól eszébe vésné.

Ami az "érveidet", illetve magyarázkodásodat illeti.

Első és legsúlyosabb ostobaságod az adózással való érvelés. Barátom, ha csak az szavazhatna Magyarországon, aki adózik, akkor igencsak megcsappanna a választók létszáma. Gondolj csak a munkanélküliekre (akik nemcsak hogy nem adóznak, hanem egyenesen az állam pénzét élik fel), a rokkantakra, betegekre, a rabokra, a külföldön dolgozókra...nem sorolom tovább. Azt hiszem ehhez több kommentár nem is kell.

Nem értem, miből ered az a paranoiád, hogy azt éreztetik veled, kevésbé vagy magyar, mint az elcsatolt területeken élők. Barátom, ha neked, ugyanazt a harcot kéne megvívnod naponta a magyarságodért (és amiért a szánalmadra egyáltalán nincs szükségünk), mint egy felvidéki vagy erdélyi magyarnak, az nem rosszul esne, hanem kurva szar lenne neked. Persze nem sokáig, mert a te mentalitásoddal az elsők között asszimilálódnál - önkéntesen. Ha a török hódoltság alatt a hozzád hasonó gondolkodásúak lettek volna többségben, Európának ez a szeglete ma igencsak iszlám lenne.

Nem értem, miért bazírozol azon, hogy az első intézkedések között lesz az állampolgárság ügye. Nyolc évig azokat támogattátok, akik majd beledöglöttek, hogy megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy kormányoznak, most meg hirtelen egy pillanatot se tudtok várni? Ne félj, az állampolgárság ügye nem fogja két évre lefoglalni az egész kormányzati apparátust, úgyhogy fölösleges emiatt álhisztit kicsapnod.

Ami a trianoni traumáról alkotott véleményedet illeti, arra már itt egy előttem szóló nagyon jó reakciót adott, a holokausztot felhozva példának. Azzal pedig, hogy mi esik jól egy románnak vagy szlováknak, talán azután kéne foglalkozni, miután a szlovák és a román is felfogta végre, hogy nem nemzetállamban él, hanem az országában nagyszámú, összefüggő magyar nemzetrészek vannak, akiknek a az emberi, nemzetiségi és anyanyelvi jogaikat messzemenően biztosítaniuk, nem pedig sárba tiporniuk kellene.

Az az ismételt aggodalmad is fölösleges, hogy mit szólnak ehhez az adott államok: megnyugtatlak, a döntő többségüknek szintén van ugyanilyen, vagy ehhez hasonló törvényük.

Végszóként pedig: tudatosítsd, hogy mind a Fidesz, mind a Jobbik programja tartalmazta az állampolgárság megadását. Azután nézd meg, milyen eredménnyel szerepelt ez a két párt a választásokon. Vond le a következtetést, hogy arányaiban elenyészően kevesen gondolkodnak hozzád hasonlóan. Mintahogy kevesebben voltatok 2004-ben is, dacára az undorító, agymosó, népbutító ellenkampánynak.

Aloe Veronika (törölt) 2010.05.10. 01:10:09

@beeble: Gratula, végszónak is jó! A vitát mára lezárom! Jó éjt mindenkinek!

FREE TIBET, FREE STOHL BUCI!

bigthereal 2010.05.10. 01:17:09

ez egy rendkívül szánalmas poszt!

nincs mentség arra, ha valaki magyarként nemmel szavazott 2004. december 4-én!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.10. 01:19:03

Bilbo korábban ezt írta: "A kettős állampolgárság, abban a formában, ahogy be akarják vezetni, működik több országban."

Én megértem a heves érzelmeket, a kint élő magyarokhoz való érzelmi kötődést, a trianoni döntés gyűlöletét. Nem ennyire erősen, de bennem is ott vannak ezek az érzések.

Csak ezt nem mondja senki, könyörgöm! Hogy működik több országban. Ez egy ősrégi, az SZDSZ által hivatásszerűen űzött porhintés. Ha több országban működik, akkor NEM működik MÉG TÖBB országban, nem? Ezt a parasztvakító dumát, bármiről van is szó, mert rengeteg hülyeség alátámasztására is olvashattuk, hallhattuk már ezt a kibaszott lózungont, például a kábítószer legális fogyasztásáról. Ezt a dumát nem kérjük, köszönjük szépen. Konkrétan hány országban, melyek ezek? Mi az, ami náluk más, mint nálunk, a problémához kapcsolódó dolgokban? Hányan vették már fontolóra ugyanennek a bevezetését? Hányan próbálták már bevezetni, hányban bukott meg? A haláltáborok koncepciója is működött már több országban. A kötelező iszlámoktatás is működik több országban. A halálbüntetés is működik több országban. A teljes hadkötelezettségi is működik több országban. A nők kussba küldése is működik több országban. És?

vajdasagi 2010.05.10. 01:24:25

@Aloe Veronika: Azért a Stohl Bucit mellőzzük itt.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.10. 01:26:10

@Bilbo:
1. ha válazolsz, akkor a "Válasz erre" gombra kattints, ha nem sárga a nicknevem háttere, nem fogom észrevenni.
2. MSZP-s a jó nagynénikéd, hogy mást ne mondjak.

es2300 2010.05.10. 01:40:41

gyenge vagyok toribol foleg a multszazadot nem tanitottak/tanultam meg rendesen, de az osztrakoktol mennyit kapnank egy ilyen visszacsatolas dologgal? szlovak paradicsom is benne lenne?
mag anyu sokat meselt a fiumei tengeresztei akademiarol, hogy esetleg lehetne odaig valahogy kiterjeszteni a dolgokat?

mer ezek raj helyek, szoval tokre jo lenne ha hozzank tartoznanak, nagyon meno lenne, ugyhogy ne szarozzunk ezzel az allampolgarsag dologgal, kerjuk vissza nagymagyorszagot

(esetleg ha valaki le tudna vezetni ezt a harom tenger mossa ugyet, szoval ertitek, na az tenyleg elnok lenne)

Dr. No 2010.05.10. 01:42:09

1. Románia nagyon szép példa a kettős állampolgárságra. Ők ugyanis azért osztják a moldávoknak a kettős állampolgárságot, mert bizonyos román körök tudtommal hivatalosan is képviselik azt a célt, hogy Moldova "térjen vissza" Romániához. Vagyis egyesüljön vele. Ők tehát nemcsak a kettős állampolgárság létét, hanem valódi célját is példázzák.

2. Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, nem tudom, mit szólna ahhoz a sok díszmagyarkodó, ha ennek következtében a magyarság aránya Magyarországon belül jóval 50 % alá süllyedne (és MINDEN magyart a határokon belül tudnánk!), miközben nem egész 10 % cigány népesség is évtizedek óta megoldhatatlan problémát és gyógyíthatatlan fejfájást okoz mindenkinek.

3. A kettős állampolgárokat a másik ország bármikor megfoszthatja a saját állampolgárságától vagy egyszerűen csak a szavazati jogtól egy belső rendelkezéssel. Az ukrán példa bármikor követhető.

4. Állami intézményeink működése minden kritikán aluli, és a határon túliak igencsak meglepődnének sok esetben, hogy mit is nyertek a dologgal... Személyesen kísértem szlovákiai - révkomáromi - magyar vállalkozót a magyar bíróság elé, ahol magyar vállalkozóval szembeni követelését próbálta érvényesíteni. A tárgyalás után azt mondta, soha nem hitte volna, hogy lesz olyan helyzet az életében, amikor örülni fog a szlovák állampolgárságának, de a magyar bíróság ezt elérte. És az eset nem egyedi!

Szóval az egész kérdés sokkal bonyolultabb annál, minthogy "egy gesztusnak" lehetne tekinteni.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.10. 01:44:19

@es2300: "na az tenyleg elnok lenne"
Én még azt is bedobtam, hogy aki bliccel a villamoson meg adót csal, az ne szavazzon rám. Hát bazmeg nem is lettem elnök. A fasz tudja, mi kell ezeknek már.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.10. 01:44:45

@Dr. No: "A kettős állampolgárokat a másik ország bármikor megfoszthatja a saját állampolgárságától"

Ez jó érv, nagy találat volt, még nem jutott eszembe, de bizony most már én is eszébe fogom idézni másoknak.

baba jaga 2010.05.10. 03:46:18

nincs itt semmi gond....
tömjén zsolti elindult...
lesznek itt még hasonlóan fontos és érdekes dolgok.
/ sötét barom... /

Utó Pista 2010.05.10. 06:02:46

Hát barátom nem sok eszed van, mikor az "itt nem adózásról" írsz.
Akkor honfitársaid zömétől elvehetnéd az állampolgárságot.
A káp meg nem arról szólt, hogy automatikusan minden magyar kapjon állampolgárságot, hanem, hogy ..."kívánja-e ön, hogy az országgyűlés törvényt alkosson, ....stb"
Magyarán, hogy kérelmére kedvezményesebben lehessen az ügyében eljárni.

index.hu/belfold/tenyhaz1125

brutál istván 2010.05.10. 07:13:57

Kedves Anál,

Kicsit jobban is tájékozódhatnál az adott témában, mielőtt hülyeségeket írsz.
"...pontosan lehet tudni, hogy az emberek jelentős része nem támogatja". Mi is volt a szavazás eredménye?

"Mert a szavazati jog nélkül a kettős állampolgárság nem más, mint gesztus."
Erre kellett volna szavazni, kár, hogy sokan (TE SEM) ezt nem értették meg.

Pipas 2010.05.10. 07:16:27

@Dr. No: Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, az valóban sok nehézséget róna az országra. Súlyos nehézségeket.

Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra. Ez persze nem lehet oka annak, hogy a rokonainkat egyszerűen kitegyük az utcára csak azért, mert 'nehézségeket' okoznak.

beeble 2010.05.10. 07:25:14

@Androsz: Jó érv - lenne, ha igaz lenne. Ne beszéljünk már hülyeségeket, egy ország nem foszthat meg csak úgy valakit az állampolgárságától. Még a negyvenes években is kollektíve háborús bűnösöket kellett kreálni ehhez.

Toporodottordog 2010.05.10. 07:40:52

"A határon túli magyarok szavazati jogáról:

OLVASSÁTOK MÁR EL AZ ALKOTMÁNYT!

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén LAKÓHELLYEL RENDELKEZŐ minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

Senkinek sem állt szándékában a határon túli magyaroknak aktív választójogot adni!"

Alkotmánymódosítás meg 2/3-ad meg egyéb "HA" tartalmú hozzászólások jövendölései egyenértékűek a téren ülő hajléktalan cigányasszony tenyérjóslásához. Minnél több pénzt adsz neki annál inkább azt hallod amit szeretnél.

"Ha nagyanyámnak töke lett volna nagyapámnak hívták vóna!"

tolsztoj 2010.05.10. 07:41:54

@gitáros: hülyébb vagy mint gondolnád, ezért az egészből nem értesz semmit - ilyenek miatt áll úgy "magyarország" ahogy áll...te is szégylld magad - mert nem is próbálsz gondolkodni-erről már Tolsztoj kifejtette vélemyénét (ha tudod ki az)...

bandeirante 2010.05.10. 07:44:16

Nagyon szégyellném magam, ha még arra sem lennénk képesek, amit a románok, a horvátok, a szerbek, stb. már rég megtettek.

Érdekes, hogy a románoknál senkinek semmi gondot nem okoz a moldáviai románokat testvérnek nevezni, csak nálunk vannak ezen fönnakadva.Ez is a magyar nemzet siralmas erkölcsi állapotát mutatja.

bandeirante 2010.05.10. 07:46:22

@Androsz:
>Ha több országban működik, akkor NEM >működik MÉG TÖBB országban, nem?

Ez azért értelmetlen felvetés, mert a világ országainak a többsége nincs olyan helyzetben, hogy nagy tömegben élnének nemzettársaik a határokon kívül. Pl. nincs angol kisebbség, nincs francia kisebbség, nincs spanyol kisebbség érdemleges számban, ezért ott az egész kérdéskör föl sem vetődik. Úgyhogy ez az ellenvetés olyan, mint ha a hatékony hóeltakarítási rendszert kérnénk számon Kubában.

borovi 2010.05.10. 07:46:30

@paix: Dehogynem. Ezeknek. Pont most készülnek belepiszkálni az alkotmányba meg a választójogi törvénybe. Mondták, csak te nem figyeltél. Jó reggelt, ébresztő!

Dr. No 2010.05.10. 07:47:56

@Pipas: "Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra." Pajti, ugye tudsz olvasni? A terhekről egy szót sem írtam. Magyarország viszont megszűnne a mi jó kis megszokott nemzetállamunk lenni. Mert ugye a területekkel együtt járó ki tudja, hány millió románról, szlovákról stb. - ami már Trianon előtt is nemzetiségi többséget jelentett az országban! - nagyvonalúan megfeledkezel. Miközben még a cigányokkal sem tudunk mit kezdeni, pedig az arányuk nincs 50 % fölött...

Azon kívül az állampolgárság megadásának pillanatában el lehet felejteni MINDEN etnikai alapú területi jogosultságot, mint ahogy mi, a magyar állam sem adna autonómiát pl. a nyolcadik kerületben a kínai-magyar kettős állampolgároknak (azaz a már hazánkban született kínaiaknak) és nem tartana fenn nekik kínai nyelvű állami egyetemet. Minden autonómiatörekvésre ugyanis azonnali válasz lehet, hogy minek neked autonómia? Van egy másik országod, autonómia meg egyetem helyett helyett menjél oda és gyakorold a jogaidat ott!

Aztán gondolj arra, hogy Magyarországon külföldiek hogyan szerezhetnek ingatlant. A kettős állampolgárok szomszédaink általi külföldivé minősítése után egyszerűen csak ugyanazokat a szabályokat kell velük szemben életbe léptetni, mint amiket mi is alkalmazunk a külföldiekre (lakásvásárlás engedélyhez kötve, termőföldszerzés meg kizárt). Nem biztos, hogy tényleg megteszik, de az alkalmat megteremtettük rá, és a hivatkozási alap is adott (viszonosság).

Szóval ha Ján Slota egyik kezébe önként odaadjuk a pöcsünket, a másikba meg egy félméteres macsétát, nem az a kérdés, hogy milyen ötletei lesznek erről neki, hanem hogy hogyan tudjuk a kivitelezésüket megakadályozni. Egyértelmű: sehogy.

bandeirante 2010.05.10. 07:48:05

@Megfigyelo: Sokkal inkább 1945-ig, vagy 1955-ig. Még a harmincas években is az osztrákok többsége Ausztriában élő németnek vallotta magát, nem véletlenül ment olyan könnyen az Anschluss.

Toporodottordog 2010.05.10. 08:00:18

@Dr. No: Gratulálok! Mint egy jó puha kukacos rothadó alma te is megértél a tajgetoszra!

Az ilyen komcsi riogató barmokra most már igazán ráférne egy jó kis LINCSELÉS!

8 évig Tiéd volt a kánaán, belebüdösödtél, dagonyáztál, fetrengtél a jól megérdemelt saradban, de most már igazán ne várd el, hogy kevésbé gusztustalan honfitársaid veled tartsanak és örüljenek is neki.

bandeirante 2010.05.10. 08:04:49

>nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal >magyarnak lenni.

Ez kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy nagyon fárasztó lehet éjjel-nappal szülőnek lenni. A válasz az, hogy igen, nagyon fárasztó, de sokkal inkább öröm mint teher.

megadeth1 2010.05.10. 08:08:41

Nem úgy van, h érvényes lakcímkártya nélkül nem lehet szavazni?
Amúgy meg egyetértek azzal, h a nem itt lakó ne szavazhasson.Nem azért, mert nem itt adózik, hanem mert az itt lakókat is faszán megvezetik a kampány során, mi mindent hitetnének akkor el a határon túl élőkkel...
Mondom ezt egy vajdasági magyar férjjel.

inebhedj - szerintem 2010.05.10. 08:10:23

Ez az írás afféle iskolapéldaként cáfolja önmagát.

Anélkül, hogy a szerző legalább most (fel se merül bennem, hogy a szavazás idején, nem, nem, csak legalább így évek múltán) áttanulmányozta volna a szavazati jogra vonatkozó előírásokat, szavazna (akárcsak anno) az érintett állampolgárság ellen, egy teljesen alaptalan félelemre alapozva.

Na már most, ha egy Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár valótlanságokra alapozva megy el szavazni (sőt, még évek múltán is ugyanarról ír a blogjában), akkor be kell látnia, ezen a színvonalon legfeljebb javítana, ha olyan magyar állampolgárok is szavazhatnának, akik nem is jártak még a mai Magyarországon. Azonban erre a hatályos jogszabályok alapján nincs mód, csak arra, hogy olyanok szavazzanak, akik állampolgárok, itt laknak, tájékozatlanok, téveszmékben hisznek, és még írnak is róla.

Valahogy így, drága Feleim. :)

Rob67 2010.05.10. 08:12:23

@beeble: Kedves felvidéki magyar barátom
A fidesz/kdnp győzelme akkora hévvel töltött el, hogy mostmár a kommentedben felbátorítva érzed magad, hogy a magyarországon élő magyarokat is lehord és helyretedd?
Én a fideszre szavaztam, de a kioktatásodat nem viselem el.
Pontosan az ilyen pökhendi és kioktató, nagynemzeti viselkedés bővítheti azok táborát, akik úgy érzik ne szólhass bele abba ami itt történik.
Lehetsz magyar, de ne okíts engem.

lev davidovics 2010.05.10. 08:17:26

Csak kiegészítésül az ideadótfizetős ügyekhez: Nem az adóval (mammon) volna itt a gond barátaim, hanem a következményekkel. Lesz bejelentett lakcímunk az Óhazában, fegyelmezetten elmegyünk (nép)szavazni, oszt... esetleg hazamegyünk egy négy évre (évi két anyaország-látogatással), aki meg "csak" magyar állampolgár(10m), az azt csinálja, amit 13m jóhonpolgár döntött rólu(n)k. Szóval az együtt döntés-együtt "utazás" nagy élményének a hiánya feszenget kicsit engem is. Szimbolikus, útlevéllel (Kárpátaljáról nem kell vízum, pl.)járó gesztusokat maradéktalanul támogatom!!!

bandeirante 2010.05.10. 08:18:36

Ismerve a magyarországi magyarok és a külföldi magyar nemzetrészek (mert nemzetrészek és NEM kisebbségek) erkölcsi és egyéb állapotát, szerintem kifejezetten színvonalemelkedés lenne, ha a kárpát-medencei magyarok is szavazhatnának a magyar választáson. Én csak örülnék neki.

Szűcslaci 2010.05.10. 08:19:02

Amál: Gennyes fekély vagy a magyarság testén, te féreg. Kár, hogy csak az egyik gennyes fekély, mert ha egyedül lennél, hamar kikezelnék szegény, beteg Magyarországot.
Söpredék.

lev davidovics 2010.05.10. 08:24:20

@krüger: ... és ez tisztán látható az erdélyi és a felvidéki magyarok pártoskodásából is... :D

biobender 2010.05.10. 08:31:00

A nepszavazas elott egy jobbos ismerosom azt mondta, hogy nem szep ugyan, hogy a kulfoldi magyarok allampolgarsagot kapnanak, de ha ez az ara annak, hogy a Fideszt husz evre bebetonozzak a hatalomba akkor megeri.

Hat ennyi a tortenet, ma is. Nem veletlenul ez az elso dolguk a fiuknak.

bandeirante 2010.05.10. 08:33:19

@lev davidovics: Az még mindig sokkal, de sokkal enyhébb, mint a magyarországi magyaroké... Bizony, nagyobb ott a színvonal, erkölcsileg legalábbis mindenképpen.

lev davidovics 2010.05.10. 08:36:19

@krüger: ... ezért kívánatos a mihamarabbi politikai, szellemi, erkölcsi, kulturális, stb. integrációjuk.... :D

bandeirante 2010.05.10. 08:36:39

@biobender: Két súlyos csúsztatás van az állításodban. Az egyik az, hogy egy (1) ember véleményéből mindjárt általánosítasz, kvázi arra célzol, hogy ha egy valaki ezt mondja, akkor biztosan mindenkinek ez a véleménye. Ez az első csúsztatás. A második csúsztatás, hogy "nem véletlenül ez az első dolguk". Ugyan miért "nem véletlenül"??? Nem tökmindegy, hogy ezt a törvényt 3 hét múlva vagy 6 hónap múlva fogadják el??? Hiszen jelenlegi állás szerint a következő választás 4 év múlva lesz nem hamarabb?

Valójában a dolog sokkal egyszerűbb. Szokás, hogy az új parlamentek először valamilyen szimbolikus törvényt fogadnak el. Pl. 1990-ben az első törvény az 56-os forradalom emlékének a megörökítéséről szólt. Ez egy gesztus, ami azt jelzi, hogy egy törvényhozásnak nem csak napi vagy rövid távú ügyekkel kell foglalkoznia, hanem szimbolikus és hosszú távú dolgokkal is.

Hát, ennyi a történet.

lunacsarszkij 2010.05.10. 08:40:30

Gratulálok, Amál! Ne érdekeljenek a külföldi magyarok, ne törődj velük, sőt semmilyen elemi kérdéssel ne foglalkozz, nem a te dolgod, a gondolkodás gondolkodó embereknek való. Ne csodálkozz viszont, ha a mindezek a kérdések a szélsőjobb kezébe vagy a Fidesz kezébe kerültek, vagy az olyanokéba, akik téged kevésbe tartanak magyarnak. Szerinted mennyit várjanak még a külföldi magyarok?

Publius Decius Mus 2010.05.10. 08:41:54

Szinte érzem az ilyen blogíró és paranoiás hazudozó "nincs velük bajom, de gesztust sem akarok gyakorolni" kommentelők izzadságszagú félelmét.

Én IGEN-nel szavaztam dec 5-én, de szeretnék szavazni a ti állampolgárságotokról is. Nincs veletek semmi bajom, kizárólag elvi okokból szavaznék nemmel - és nem lenne harag. Egymásra mosolyognánk és elmennétek a picsába.

Szerintem inkább ünnepeljünk, a választók nagy többségének akarata fog most törvényt alkotni és végleg lerendezi a dolgot.

Kedves határon túliak, örömmel várunk titeket!!!

AgentUngur 2010.05.10. 08:46:56

Renben van, hogy nem érzel semmit azok iránt, akiket megszálltak, megaláztak, kiraboltak, majd százszor is pofáncsaptak azért, mert magyarok, és a mi kultúránkhoz tartoznak.

Rendben van az is, hogy gyakorlatilag semmit sem értettél meg a kérdés érzelmi, jogi, vagy külpolitikai oldalából.

Rendben van, mert láthatóan egy értelmi fogyatékos vagy, kedves ReckAnál.

Toporodottordog 2010.05.10. 08:47:42

@krüger: Ez azért van, mert hozzászoktak, hogy eddig a törvények úgy születtek, hogy 4 szoci vállalkozás kapott csúszópénzt kutatásra, tanácsadásra, majd benyújtották a parlamentbe, rájöttek, hogy mekkora baromság, ekkor felvettek még 5 mszp-s vállalkozót aki kijavítja, ekkor ránéz Feri, táncol 2 napon keresztül, majd elmegy a Szilvásy jósdába és megszavazzák a törvényt. A szavazás után persze kibuknak a hiányosságok így beintegrálódik a rendszerbe egy kezelhetetlen hasznát vesztett törvény.

Azt el sem tudják képzelni ezek a pojácák, hogy törvényt akár pár hét alatt is lehet normálisat alkotni.

dr. Wilbur Swain 2010.05.10. 08:54:03

szó sem volt szavazati jogról, kedves Amál, ez valóban gesztusértékű dolog
plusz ha egy szerb állampolgárt megvernek Szerbiában, az a szerbek belügye, de ha egy magyar állampolgárral történik ugyanez, akkor az már nemzetközi ügy - holott ugyanarról az emberről van szó
érzed a különbséget?
igennel szavaztam, tiszta a lelkiismeretem

bandeirante 2010.05.10. 08:59:06

Aztán azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy Magyarországon nem élnek nemzeti kisebbségek. Tehát mondjuk a magyarországi szerbek és a szerbiai magyarok helyzete nem ekvivalens.

Ennek az az oka, hogy a magyarországi etnikumok tagjai a magyar nemzetté válás folyamatában (1848) magyarként vettek részt, tehát mondjuk a magyarországi románok soha nem voltak semmiféle román állam polgárai, hanem oláhul beszélő magyarok. Ez egy szimpla és közismert történelmi tény.
Na persze azok az etnikaiak, akik Trianon után a határ számukra szerencsésebbek oldalára kerültek, beintegrálódtak a saját "anyanemzetükbe", de akik itt maradtak, azokra továbbra is érvényes, hogy nekik lényegében nincs "anyaországuk", legföljebb nyelvi értelemben. Nem is igazán jellemző mondjuk a magyarországi szlovákokra, hogy nagy érdeklődést mutatnának Szlovákia iránt.

lev davidovics 2010.05.10. 09:01:25

@krüger: Szlovákia iránt gyakorlatilag csak a szlovákok mutatnak az érdeminél magasabb érdeklődést... :-)

Paperdog 2010.05.10. 09:05:06

Felmérhetetlen presztízsveszteséget okoztak a hozzád hasonlóan gondolkodók szavazatai. Senki sem akart rontani a jól megszolgált életszínvonaladon, növelni a magyar állam külpolitikai érdekérvényesítő képességét viszont fontos lett volna már csak azért is, mert minden környező állam él ezzel a lehetőséggel. Ezt lehet nem érteni, akkor behatóbban kell érdeklődni, és nem harcos írásokat publikálni a fejbéli világűrről.

Chicano 2010.05.10. 09:08:34

Viccesnek tartom hogy azok akik 2004-ben nemmel szavaztak mert "adót nem fizetnek de kihasználják majd az ellátórendszerünket" lelkesen támogatják azt az egyre népesebb és hangosabb réteget ami itt él az országban és ami tényleg kihasználja azt. Én meg már úgy vagyok vele hogy ha mindenképpen el kell(ene) tartani valakit akkor már inkább egy székelyt mint egy brazilt. Az előbbi nem szokta ellopni a fűkaszámat és nem veri a gyerekemet az iskolában.

Az is vicces hogy mindezt a tiltakozást a kettős állampolgárság miatt leghangosabban a 30 éves életvidám vidéki "rokkantnyugdíjas"-októl és a szoci-nyuggerektől hallom. Mert ők aztán sok adót fizetnek, pláne nem használják ki az ellátórendszerünket.

Szóval én mint aktív adófizető magyar állampolgár támogatom hogy kapják meg a szórványmagyarjaink az állampolgárságot - szavazati jog nélkül. Máshol a szomszédságban meg tudták oldani, mi is megfogjuk.

lkjpoi 2010.05.10. 09:09:00

Aki nemmel szavazott, ismer akár egy határon túlit?! Ismeri a véleményüket? Azon kívül, hogy puszta irigység nemmel szavazni.
A szavazati jog pedig nem jár automatikusan, ez a 23 millió románnal felérő hazugság.
Csak nem személyesen gyurcsány írta ezt a demagóg, félrevezető postot?!

Netuddki. 2010.05.10. 09:12:50

Ki a lópisztojt érdekel ki mivel szavazott akkor. Ez valami önigazolás, hogy idejönnek egyesek és a nicknevük mögé bújva önigazolják magukat.

Ezt a blogot egy mondatttal össze lehetne foglalni:
NEM a határon túli magyar nemzetiségűek kettős állampolgársága most a legfontosabb feladat.

Addig is amíg Magyarország nem lesz gazdasági és egyéb oldalról erős ez csak pótcselekvés. Egy hülye ember pótcselekvése, aki a kocsmában a család utolsó forintjain hívja meg a haverjait, csakhogy lássák mekkora jani.
Per pillanat kb. annyi értelme is van.

bandeirante 2010.05.10. 09:14:02

@Megfigyelo: Még egy kicsit pontosítanék. Valójában 1866-ban olyan sem volt, hogy német nemzet. Voltak poroszok, bajorok, szászok, stb. Összefoglalóan németek, de olyan németek, akik "csak" németek lettek volna, nem nagyon voltak.
Ezen belül az osztrákok semmivel sem voltak kevésbé németek, mint mondjuk a bajorok. A német nemzet mint olyan kialakulása lényegében a Harmadik Birodalomban ment végbe teljesen, és ekkor az osztrákok is annak részévé váltak. Tehát az osztrák nemzet lényegében 1955 után jött létre.

bandeirante 2010.05.10. 09:17:31

@kovi1970: Nagyjából soha nem lesz olyan helyzet, amikor a határontúliak állampolgársága lesz a legfontosabb feladat. Éppen ezért kell meglépni a lehető leghamarabb.

Amikor 1990-ben az új Országgyűlés első törvénye az 56-os forradalom emlékének a megörökítéséről szólt, senki nem tiltakozott, legalábbis nem emlékszem. Pedig akkor sem ez volt a legfontosabb.

Ez a "nem ez a legfontosabb" olyan, mint ha az orvos elhajtaná a lábtöréses beteget azzal, hogy ne jöjjön itt a lábtörésével, most nem ez a legfontosabb, amikor rákos betegek is vannak.

lkjpoi 2010.05.10. 09:19:02

@kovi1970: látom te sem érted a lényeget. Van valami fogalmad egyáltalán a témáról?!
Van fogalmad arról, hogy csak az elmúlt években milyen helyzetek adódtak a határon túli magyarok számára?! Van fogalmad arról, hogy egyáltalán mit jelent nekik ez a dolog?!
Amúgy azon kívül, hogy egy törvénymódosítás, hol kerül ez akár 1 fillérbe is bárkinek?!?!
Idióta...

bandeirante 2010.05.10. 09:19:03

@lev davidovics: Jó, hát ez mutatis mutandis minden szomszédos országra érvényes. A magyarországi szerbeket se nagyon érdekli szerbia, legalábbis azokat, akiknek az ősei a 18. században vándoroltak be, az akkortájt politikai egységként éppen nem is létező Szerbiából.

biobender 2010.05.10. 09:26:52

@krüger: Csak jelzem, hogy nem nagyon cafoltad, hogy az egesz a Fidesz bebetonozasarol szol.

Tudod, ez a "kibicnek semmi sem draga" elv bevezetese a magyar politikaba.

bandeirante 2010.05.10. 09:31:53

@biobender: Mégis, hogy a fenébe tudnám cáfolni vagy megerősíteni????
Egy (1) embernek a véleményét idézted. Biztosan úgy van, ez az ember így gondolja. Ettől te feljogosítva érzed magad az általánosításra? Miért?
Mert szerintem nem kéne általánosítani.

Én akkor is támogatnám ezt a törvényt, ha tiszta MSzP-s kormány terjesztené elő, és ha valami csoda folytán a kinti magyarok mind a maszopra szavaznának.
Tessék, légy'szíves és általánosítsd ezt is, ez ugyanúgy 1 db vélemény, mint a te ismerősödé.

A probléma már ott kezdődik, hogy te a kinti magyarokat a "kibic" kategóriába sorolod. Innentől kezdve nyilván semmiben nem fogunk egyetérteni, mert más a kiindulási alapunk.

lkjpoi 2010.05.10. 09:32:17

@biobender: tudod, ha ma Magyarországon nem lenne olyan párt, aki elárulta a határon túli magyarokat, akkor nem kellene attól tartani, hogy az új állampolgárok jelentős része az egyik pártra szavazna... ezt 1990-ben teljesen egyértelművé kellett volna tenni, és nem még 2004-ben is ilyen méltatlan vitát folytatni róla. Aki eddig politikai kérdést próbált csinálni a határon túli magyarság ügyéből, az most megszívta.
Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. Ha az mszp 20 éven át bánhatott így velük, akkor ők is simán megtehetik ezt 2014-ben. Ennyi.

beeble 2010.05.10. 09:32:56

@Rob67: Lehet, hogy az igazság néha fáj vagy kellemetlen, de amit leírtam, azok nagy része tény. Cáfold meg őket, ha tudod.
Ami pedig a szubjektív véleményemet illeti, jogom van elmondani, most kapaszkodj meg, még egy magyarországi magyarnak is. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára. Aki meg magára veszi, mert találva érzi magát, annak még inkább szól.
Ja és köszönöm, hogy megengeded, hogy magyar legyek :P (oszt' még te beszélsz kioktatásról meg pökhendiségről :))...

lev davidovics 2010.05.10. 09:33:34

@lkjpoi: Kovi védelmében azért hadd szóljak egy kicsit: ez a fillér dolog azért lebeg picit. Egy, az anyaországba érvényes magyar útlevél egészen más, mint a teljes körű egészségügyi ellátás, gondolom ezen nincs vita.
Különös fényben tünteti ezt fel az a tény, hogy a zsola egész mást hadovál erről, mint az egyébként töknormális Martonyi. Amíg nem tudjuk, hogy ebben mi lesz, addig csak ködszurkálás a fillér is.

lkjpoi 2010.05.10. 09:40:53

@lev davidovics: és azok a semmirekellők, akik 500 éve bevándoroltak, nem dolgoznak, és mégis fizetjük az egészségügyi ellátásukat?!
Egyébként nyugodj bele, aki megteheti, már most is átjár az egészségügyi ellátásért, aki pedig nem, az ezután sem fog... vagy te is csak a szemellenzős gyurcsányi demagógiát nyomod?!

biobender 2010.05.10. 09:41:18

"A probléma már ott kezdődik, hogy te a kinti magyarokat a "kibic" kategóriába sorolod. Innentől kezdve nyilván semmiben nem fogunk egyetérteni, mert más a kiindulási alapunk. "

Kibic az aki ugy szolhat bele a dontesekben, hogy a kovetkezmenyeit nem kell viselje. Tetszik, nem tetszik aki nem itt lakik es nem itt adozik az nem kell a dontesek kovetkezmenyeit viselje - tehat kibic. ettol meg lehet szimpi vagy nem, de a teny teny marad.

beeble 2010.05.10. 09:42:31

@biobender: Mégis, honnan a fenéből gondoljátok, hogy minden határon túli magyar a Fideszre szavazna? Van erről valami hiteles statisztikátok vagy felmérésetek? Ha igen, nosza, ide vele, de azzal ne gyere, hogy valakinek a valakije ezt mondta, mert ez komolytalan.

biobender 2010.05.10. 09:43:17

@lkjpoi: Koszi, errol beszelek. Csak nem kellene korbeajtatoskodni, kokemeny szavazatszerzes az egesz, megpedig nagyon olcson. Ugyes!

Puck 2010.05.10. 09:44:43

Nem igazan szoktam kommentelni, de most kell, ugy erzem.

En, mint Aranyosgyeresi szuletesu, Kolozsvartol 60 km-re fekvo kisvarosbol szarmazo erdelyi, ugy gondolom, hogy ez az egesz annyira fel van fujva, hogy mar hihetetlen. Az a vicces, hogy ez csak itt. Nem tudom ki kerdezte meg az erdelyi fiatalsagot, arrol, hogy ok akarnak-e magyar allampolgarsagot? Mert szerintem mar nem sokan akarnak. En 8 eve elek Magyarorszagon, mar van magyar allampolgarsagom, de csak edesanyam utan kaptam meg, tehat nem nekem kellett vizsgaznom annak idejen. Az a boldogsag amit az o szemeben lattam, amikor megkapta az allampolgarsagot, hihetetlen volt, nagy orommel toltotte el, de sajnos en mar nem igy velekedem. Ez a 2004-es szavazas is nagy rohely volt es gusztustalan. Oda allitani tobb millio embert, hogy szavazzon a hatarontuliakrol, nem igazan volt fair. Miert nem volt elobb egy szavazas, hogy akarjak-e a kulhoniak ezt az egesz cirkuszt?

Persze, en csak az erdelyiekrol tudok velekedni, szekelyekrol nem. Van az a nagy kulombseg az erdelyiek es a szekelyek kozott, amit sokan nem latnak es nem ismernek el. Engem, mint erdelyi, nem erdekel az o autonomiauk, en sikeresen beilleszkedtem az otthonomba, nincsenek nyelvi problemaim, pedig egyenlo eselyekkel indultunk szuleteskor, megis ok valami miatt kulombek, es nekik minden nehezebb. Eh, legyen ugy.

A masik dolog, 2004ben vilagos volt, hogy mit szeretne a jobb oldal, utanna eveken keresztul is mondtak, ha kormanyra kerulnek, akkor adnak kettosallampolgarsagot, ezt a szavazo polgarok nem tudtak? Vagy ha tudtak, akkor egyetertettek vele. A fidesz tobbseget szerzett, es egy nyilvanvalo lepesre szantak el magukat, azt amit mar 6 eve mondanak, es most eri sok embert a meglepetes, vagy az ellenszenv, hogy miert csinaljak? Eh, ez vicc. Az orszag ezt akarja. Lehet hogy Te nem, de az orszag igen, mert a fideszre szavazott. En mint erdelyi, magyar allampolgar, nem mentem el szavazni, mert ez nem az en orszagom, nem a szulohazam, ez Magyarorszag, barmennyire furcsa is, nekem az otthonom Erdelyben van, es ha az most epp Romaniahoz tartozik, akkor Romaniat nevezem szulohazamnak.

Egyetertek a cikk irojaval, hogy nem kell masoknak donteniuk az O orszagarol, en sem szeretnem, ha Romaniaban a Moldovaiak dontenenek a dolgokrol, csak az a kulombseg, hogy ott is fellett dobva ez a kerdes, kapjanak-e a hatarontuli romanok kettosallampolgarsagot, es valahogy megis megoldottak.

Szemelyes kis kulhoni velemenyem szerint, nem kell kettosallampolgarsag, hanem egy olyan rendszer kiepitese, amely lehetove teszi annak, aki hatarontuli magyar, hogy megkapja az allampolgarsagot ha igenyeli. Hangsulyozom, ha igenyeli, ha nem, akkor hadjuk mar az embereket beken, ez a sok-sok evi hurcolas, hogy ide oda ide oda, ideje lenne mar az egesz cirkuszt befejezni, mert ez mar rohejes.

Tisztelettel,
egy erdelyi magyar allampolgar

biobender 2010.05.10. 09:44:48

@beeble: Valoszinuleg nagysagrendekkel tobb erdelyit ismerek mint Te. Onnan.

lev davidovics 2010.05.10. 09:46:08

@lkjpoi: "Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. Ha az mszp 20 éven át bánhatott így velük, akkor ők is simán megtehetik ezt 2014-ben. Ennyi. "

Azt gondolom erről, hogy ezek a méltatlan mondatok alapoznak meg némi gyanakvást a zemberekben. Nekem se azért jelentkezzenek át, hogy...bármilyen politikai eszközként!Ez ugyanis két dolgot implikál: 1. bábok valamilyen nagymagyar játékban 2. eszük egy csöpp se

Vagy: Jácccuk, hogy adva van itt 20% állampógár. A Botka meg jósrác, a szocik meg akarják menteni ősszel Szegedet. És akkor kijön egy felhívás a 20%-nak, hogy legalább az a város meglegyen, jelentkezzenek be mind Szegedre egy hónapra! Pikpakk, a város megvan! Aztán mindenki szépen hazamegy, Szegeden meg az lesz négy évig, ami, ez már a szegediek gondja. ....mondom, csak a játék kedvéért...
Mekkora rajongás lenne - a fenti idézeted alapján - ebből a jobboldali berkekben? Tényleg nyugi, csak analógia-szerűség!

lev davidovics 2010.05.10. 09:47:49

@biobender: Urak, ugye nem lesz kisharmadikas számháború? :D

lkjpoi 2010.05.10. 09:48:12

@biobender: te azon betegek egyike vagy, aki hisz a vörösöknek?
Én nem azt írtam, hogy ez szavazatszerzés, hanem hogy azért van oka ilyesmitől tartani az egyik oldalnak, mert elárulta a nemzet harmadát. Ez nem ok, hanem következmény, ne forgasd ki, amit írtam.

bandeirante 2010.05.10. 09:50:39

@lev davidovics:
>A Botka meg jósrác, a szocik meg akarják >menteni ősszel Szegedet. És akkor kijön >egy felhívás a 20%-nak, hogy legalább az >a város meglegyen, jelentkezzenek be >mind Szegedre egy hónapra!

Azért az a bejelentkezés sem olyan egyszerű, mert ahhoz kell valaki, aki vállalja, hogy téged befogad. Én pl. csak úgy szívességből senkinek nem tenném meg. Meg aztán van vele egy kis adminisztráció is. Ráadásul önkormi választáson most is szavazhat az, aki helyi lakos, de nem állampolgár, tehát Botka mint polgármester esetében nyitott kapukat döntesz.

lkjpoi 2010.05.10. 09:51:39

@Puck: de pontosan erről szól a javaslat, hogy aki igényli, az gyorsított eljárásban megkapja. Nem automatikus kettős állampolgárságról van szó. Ezért igazán kár volt ennyit írnod... na meg egy kicsit nézz körül a Vajdaságban is mondjuk...

lev davidovics 2010.05.10. 09:52:38

@Puck: A teniszben ezt ásznak hívják!

Puck 2010.05.10. 09:53:32

@lkjpoi: Igen teljesen igazad van, azert hangsulyoztam, hogy csak erdelyiekent tudok hozzaszollni, nem tudom mi a helyzet a tobbi orszagban. Ha nem automatikus kettosallampolgarsagrol van szo, akkor mar ennek a cikknek sincsen sok ertelme, mert nem fog tobbmillio magyar jooni Magyarorszagra.

Elnezest a felreertesert.

bandeirante 2010.05.10. 09:54:24

@Puck: Meg lehet kérdezni az erdélyieket, hogy kell-e nekik, de nem fontos. A lehetőséget kell megadni, aki él vele, jó, aki nem, az is jó. Nyilván a szerbiai meg az ukrajnai magyarok számára lenne fontosabb, mivel azok nem EU-tagországok. Meg azoknak az öregeknek, akiknek tényleg csak szimbolikus okokból fontos, miért kellene tőlük megtagadni.

biobender 2010.05.10. 09:57:47

@lkjpoi: En neked hiszek:

"Tudod nem is bánom, ha a következő választások előtt tömegesen jelentkeznek át határon túli magyarok magyarországi lakcímre, és szép sorban egyenként küldik el az mszp-t a büdös picsába. "

Te vagy az aki azt hiszi, hogy a hataron tuliak elkuldik az mszp_t stb...

Remelem nem forgattam ki a mondatodat :) :).

lkjpoi 2010.05.10. 10:03:47

@Puck: abban igazad van, hogy feleslegesen nagy a hiszti a dolog körül, el kell végre rendezni, aztán élni tovább az életünket. Meg fog születni a törvénymódosítás, aztán szépen lecseng majd a hiszti, és remélhetőleg soha többé nem fogja egy párt sem politikai témává alacsonyítani a dolgot.
Ha a holokauszttagadás lehet bűncselekmény, a határon túliak megtagadását is nyugodtan azzá lehetne tenni.

lkjpoi 2010.05.10. 10:05:27

@biobender: ámen.
De ne feledd, hogy ez csak az én vágyam, nem egy politikai kijelentés, és főleg nem tény.
Én személy szerint nagyon örülnék neki, ha egyesével köpné szembe minden határon túli magyar gyurcsányt, és a bandáját.
Ugyanakkor ennek sajnos tömegesen semmi realitása nincsen :(

biobender 2010.05.10. 10:08:24

@lkjpoi: nem feledem :) Csak azt allitom, hogy ez a fo oka annak, hogy ennyire buzognak a fiuk a kettos allampolgarsaggal.

Puck 2010.05.10. 10:09:16

@krüger: Igen, szamukra tenleg lenyeges ez a dolog.

Orulok, hogy sokan vannak akik realisan latjak ezt az egesz cirkusz dolgot, es remelhetoleg, azok is lenyugszanak nemsokara akik eddig hisztiztek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 10:25:17

Elöljáróban szeretnék annyit megjegyezni, hogy a kommentelők egy jó részének a viselkedése diszkrét, de igen átható undorral lengi be az egész témát. Tökéletesen mutatja, mennyire nem igaz az az átszellemült máz ami erre a témakörre került, amit saját maguk is elhisznek, miközben magyarokat hazaárulóznak, patkányoznak hörgő-nyáladzó stílusban.
Másodsoron nekem a témában két alapvető problémám van. Nem értem, mi az, hogy gesztusértékű, vagy szimbolikus állampolgárság. (Most, hogy a PILLANATNYI törvények szerint ez érinti-e a szavazati jogot, ne boncolgassuk, mivel ez nem jelent semmit, az ilyen-olyan fideszpotentátok nyilatkozatai azért meglehetősen egy irányba mutatnak, de ne menjünk a dolgok elébe.) Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy állampolgársági jogot korlátokkal, megkötésekkel lehessen megadni, nem szabad, hogy másodrendű állampolgárok létezzenek. (Ez kb az egyetlen kérdés az egész világon, amiben egyetértek ezzel a semjén nevű biomasszával.)
A probléma azonban nem itt van, szerintem, engem - elméletileg - az se zavarna különösebben, ha máshol élő magyarok szavazhatnának. Azonban nézzük már meg az "állampolgárság" szó fogalmát, mit is takar. Egy adott személy egy állam fennhatósága alá tartozónak tekinti magát (és az állam a személyt a saját polgárának). Ez részben jogokkal jár, infrastruktúra használata, közéletben való részvétel, munkavégzés, stb. Számos kötelezettséggel is jár azonban, az állampolgár az állam fennhatósága alá helyezi magát, vállalva, hogy az állam által rá kirótt kötelezettségeit végrehajtja. Ilyen lehet például a sorkatonaság, egy konfliktus esetén az állam védelme, az állam finanszírozása, vagyis az adózás. Az nem érv, hogy itthon is sok az adócsaló, mivel egy államberendezkedés nem erre alapul, hanem a "normális ügymenetre", ráadásul nem csak a közvetlenül megfizetett adókról van szó, hanem a közvetett, például fogyasztási, adminisztrációs és hasonló illeték-jellegű adókról is.
Szerintem értelmesen belátható, hogy állampolgárság főleg gesztus-szerűen, főleg korlátozásokkal csak úgy nem osztogatható, hiszen az állampolgárság pont a lényegét veszíti el ezáltal. "Nemzetpolgárság", vagyis egy adott nemzethez való tartozás, az valóban egy gesztusértékű valami, amivel kifejezzük, hogy magyarok vagyunk, együvé tartozunk. De ennek meg mi értelme? Ez úgyis a szívekben fog eldőlni, senki nem lesz magyarabb egy papírtól.
Ha támogatni akarjuk a határon túli magyarokat (akiket a téma fanatikusai nagyon szeretnek egységes masszaként látni és kezelni), akkor támogassuk őket. Iskolákkal, kulturális formában, tegyük lehetővé, hogy könnyen és hasznosan tanulhassanak akár idehaza is, adjunk számukra előnyöket, ha úgy döntenek, hogy ide szeretnének költözni. Ne évekig tartó megalázó folyamat legyen egy itt élni szándékozó magyar letelepedése, hanem legyen gyors, egyszerű és szeretetteljes. A kint élőket pedig hagyjuk, hogy eldöntsék, mit gondolnak. Mint már mondtam: nem egyformák ők sem. Mi sem.
Tessék először talán a magyarországi magyarokkal szemben normális, toleráns viselkedést mutatni, akkor is, ha egy akármilyen kiélezett dologban eltérő a véleményünk. Kezdetnek nem lenne rossz, aztán jöhetnek a határon túliak...

biobender 2010.05.10. 10:37:34

@Puck: Erdekes dolog ez a hisztizes ... Evekig tuntetni a Kossuth teren nem hisztizes, irni egy blogot a kettos allampolgarsagrol es nem erteni egyet a semjennel - hisztizes. A fene sem erti.

lev davidovics 2010.05.10. 10:40:32

@krüger: közterületre is be lehet jelentkezni :-)
...egyébként meg istenments, nem akarok én ötleteket adni senkinek :-)

lev davidovics 2010.05.10. 10:41:59

@biobender: Érteni nem kell, de itt az idő (SIC!) barátom

lkjpoi 2010.05.10. 10:44:52

@biobender: lehet hisztizni. Majd megunod, és hazamész :)

Publius Decius Mus 2010.05.10. 10:45:19

@Before: Diszkrét, de igen átható undorral viseltetem irántad és még igen sokan. Ez ne érdekeljen téged, szabad ország vagyunk. Ha nem tolerálod a 2/3-adot, ha szívesen kirekesztenéd a határon túliakat minden szinten, akkor tessék, el lehet menni, ahogy a mestered is megmondta, nem fog hiányozni az agymosott véleményed.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 10:47:58

@Publius Decius Mus: szeretem, amikor az intelligencia ilyen sugarzoan arad valakibol. :)

lev davidovics 2010.05.10. 10:52:04

@Publius Decius Mus: Azért ezzel az elmenetellel vigyázzunk, már-már lakosságcserének tűnik avatottabbak szemében.... :-) A végén még abból lesz a nagyarányú és azonnali (nemtom jó-e sorrend az eredetihez képest?) adócsökkentés, ha aki fizet, az elhúz, aki meg állampógár, az csak szavazni jön :DD

Dr. No 2010.05.10. 10:53:53

@Toporodottordog: "Gratulálok! Mint egy jó puha kukacos rothadó alma te is megértél a tajgetoszra!

Az ilyen komcsi riogató barmokra most már igazán ráférne egy jó kis LINCSELÉS!"

Ez olyan szép, hogy tanítani kéne. Valld be, ugye elsült a kukacka, miközben leírtad? Mert hogy a kis szürke agysejtjeidet használni nem szereted, az látszik a kommentjeidből.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 10:55:26

@Before: Lementem szintedre, hogy megértsed a választ. Annyi hülyeséget írtál, hogy sorolni sem érdemes.

biobender 2010.05.10. 10:56:16

@lkjpoi: Vekkerrel hadonaszni naggyulesen - nem hisztizes. Lassan meg fogjuk tanulni - olyan mint a newspeak.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 11:01:37

@lev davidovics: Te is abban utazol, hogy kintről lehet majd szavazni? Azt én sem szeretném, de nem is ez van a javaslatban.

Észrevetted, hogy az MSZP táborában hány az eltartott? Dereng már, hogy pont az eltartók akarják a kettős állampolgárságot átlagban? Az ingyenélők meg irígykednek.

lev davidovics 2010.05.10. 11:05:27

@Publius Decius Mus: A cigin és a pálinkán is van adó, nem? Tán többféle is.

Publius Decius Mus 2010.05.10. 11:09:32

@lev davidovics: Ez igaz. Egy ismerősöm szerint szondázni kellene szavazás előtt. A népesség 30 %-a nem szavazhatna, mert aznap reggel sem lennének képesek megállni.

beeble 2010.05.10. 11:16:51

@Before: Van annak valami diszkrét bája, hogy először másokat vádolsz "patkányozó, hörgő-nyáladzó" stílussal, két mondattal lejjebb meg a KDNP elnökét "semjén nevű biomasszának" titulálod. Tudod, más szemében a szálkát...

lev davidovics 2010.05.10. 11:19:06

@Publius Decius Mus: Bezzegh a régi szép időkben még alkoholtilalom volt. Sajna én emléxem ilyenre. Virágzottak a bögrecsárdák :D

bandeirante 2010.05.10. 11:26:42

@lev davidovics: Ha akad, aki aláírja neked. De még akkor is ott van,hogy mi a motivációja annak, aki ezt teszi.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.10. 12:34:22

@Pipas: "Ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, az valóban sok nehézséget róna az országra. Súlyos nehézségeket.

Mint ahogyan egy nincstelen, tehetetlen rég látott rokon befogadása is súlyos nehézségeket ró a családra. Ez persze nem lehet oka annak, hogy a rokonainkat egyszerűen kitegyük az utcára csak azért, mert 'nehézségeket' okoznak."

Ez nagyon rossz szöveg. Ad.1 Senki sem beszél semmiféle határrevízióról. Nincs itt kérem semmiféle Trianon előtti határok visszaállítása. Itt arról van szó - mint ahogy ezt már sokan megírták itt - hogy kérelemre induló eljárásban megkönnyítik az állampolgárság megszerzésének feltételeit azoknak, akik magyarnak vallják magukat. Ad.2 Ez a "szegény rokon befogadása nagy anyagi terhet róna ránk" a 80-as évekbeli kádári szöveg. Az MSZMP találmánya népbutításilag. Ezzel 2010-ben azonosulni azért kissé idejétmúlt, nem? A másik változat, pedig a rasszista felhangokat is tartalmazó, miszerint x százalék cigányt is tartalmazna a csomag szintén MSZMP ötlet kissé továbbfejlesztve. Tragikus, hogy vannak akik ilyen klisék mentén gondolkodnak.

lev davidovics 2010.05.10. 12:55:47

Azért az a legfurcsább, hogy a szlovéniai és ausztriai magyarokkal nem nagyon ügyködik senki kies hazánkban. Talán azért, mert a jópolitikusok oda csak raftingolni meg síelni járnak. Vagy csupán ott minimális a(z) - vélt - importigény a "mi a jó nekik"-szerű észosztásra. Teszem hozzá: bármely oldal észosztási szokását-szándékát nézem, beltartalmi értékeikről nem is beszélve.

rdi 2010.05.10. 13:17:43

@beeble: "én ugyan minden magyart testvéremnek tekintek, de veled kivételt teszek, nehogy még megsértődj"

Minden magyar a testvérem, de csak ha pont úgy gondolkodik, mint én.

Remek. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 14:32:22

@beeble: bocsanat, nem tudtam, hogy uriemberek koreben csak gyurcsanyt es egyeb maszopos politikusokat lehet mocskosgecifergezni...

bandeirante 2010.05.10. 14:37:45

@lev davidovics: Azért számszerűen is ott vannak a legkevesebben (na meg Horvátországban). Ausztriánál azt is figyelembe kell venni, hogy a vasfüggöny alatt minden kapcsolatot leállítottak.

lev davidovics 2010.05.10. 14:52:28

@krüger: Lehet, hogy ezért férne rájuk 1 kis segítség ;-)Mondjuk a posztvasfüggönyös időszakban sem nagyon tolongtak állampolgárságárt, esetleg a fodrásznál meg a fogorvosnál torlódtak fel kissé.Pedig az van vagy húsz esztendő.
Igazából a konkrét kérdés, hogy miért nincs mondjuk Kismartonban is szabadegyetem nyaranta? Az a pár ember is rászorulna néhány jó szóra.Lendva szintén, etc.nehogy az legyen a képlet, hogy számszerűenkevésmagyar=nem fontos!

beeble 2010.05.10. 14:53:31

@Before: Tőlem aztán lehet akárkit, szólásszabadság van, de ha valakit azért kritizálsz amit két mondattal később magad is elkövetsz, akkor eléggé hiteltelenné válsz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.10. 15:09:16

@beeble: más dolog egy politikust ekézni és más egy akárkit egy szaros blog szaros kommentjeiben, aki amúgy akár a szomszédod, vagy a kollégád is lehetne és nagyjából még csak lövésed sincs arról, ki és mi is ő valójában.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.11. 06:58:58

@Bilbo: "Vége a közhelyes állibeláris szubkulturának. Eddig is csak Magyarországon volt ilyen, mára már onnan is nagyrészt eltűnt. Kérem, ne ismételgessünk Gyurcsány által aktuálpolitikai okból kiagyalt, buta érveket."

Biztosan nem tűnt fel, hogy említettem, a véleményemet sem eszme, sem párt nem formálta, csupán a személyes tapasztalat. Nyilván az sem tűnt fel, hogy az állampolgársághoz való juttatásban - kompromisszumokkal - benne vagyok, de nem úgy, ahogy most akarják ezt végrehajtani.

'Álliberális' meg 'szubkultúra' szitokszavakra sincs szükség, ha nekem címzel mondandót, mert ISMÉTLEM, hogy nem mások vélemény az irányadó számomra ebben a kérdésben...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.05.11. 07:06:06

@Aloe Veronika: "Te nem akarsz véletlenül kivándorolni Argentínába?"

Hát Te: nem akarsz Pakisztánban is (vagy bárhol, ahol forró a talaj) mindenkinek állampolgárságot adni, aki magyarnak vallja magát??? Legalább nem kellene műszerfal alatt átutazniuk a határon... ez olyan nemes gesztus lenne... és nekünk is lehetnének végre zűrös arabjaink, mint a franciáknak meg angoloknak, nem mindig az egyhangú cigányozás menne...

pedróka 2010.05.11. 18:14:22

Undorító, gusztustalan írás, ezennel befejeztem a blog olvasását!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.13. 12:04:20

@Megfigyelo: Nem beszéltem hülyeséget. Mivel az érintettek nem mondtak le az állampolgárságukról és a békediktátum erről külön nem beszélt - még a bécsi döntések is hivatkoztak erre - azok az emberek jogilag magyar állampolgárok maradtak. A magyar állam aztán ezt az állapotot "rendezte" azzal, hogy (akár elfogadta a "befogadó" állam az ottani magyarok idetartozását, akár nem) deklarálta: ezek az emberek nem polgárai.
De nekünk nem is a jogi oldallal kellene foglalkozni. Nem szeretnék az igazság kontra jog kérdésköréről vitatkozni.
Én értetlenül és szomorúan álltam az előtt, hogy ez a kérdés BENNÜNK MAGUNKBAN egyáltalán felmerül.
süti beállítások módosítása