2010. március 15. 17:46 - Reckl_Amál

Így mulatnak a magyar urak

Szűk négy héttel a választások első fordulója előtt Petőfiék csupán kellékek a politikai színjátékokon. Valamiért minden párt úgy érezte, ki kell állni ma. Már írtam: egy ünnepnek nincs értelme, ha kötelező. De sebaj! Az újításokhoz gyáva közéletünk minden résztvevője emelvényre ugrasztotta egy-egy emblematikus figuráját, hadd beszéljen. Egy ilyen rendezvényt leszámítva kérdezem: minek?

Az MSZP szánalmas, fáradt és főleg unalmas ünnepséget rendezett. Párszáz rosszarcú nyugdíjas előtt vinnyogott a szoci körökben népszerűnek gondolt Horváth Csaba a szokásos témákról. Már nem is nagyon emlékszem, pontosan miről, csak annyira, hogy szó szerint megismételte a tegnapi beszédének egyes részeit. Az ő szereplése csak osotba és fölösleges rutin. Ellenben a tegnapi apropó - a 1848 - 49-es szabadságharc zsidó áldozataira való emlékezés - enyhén szólva erőltetett és értelmetlen. Eddig ilyen nem volt, az egész arra szolgált, hogy a pár kóválygó, a zsidó-kérdésre érzékeny, valószínűleg idős szavazót magukhoz vonzzanak. Ha már az SZDSZ-re nem tudnak szavazni... Átlátszó és hitvány próbálkozás.
Horváth mai beszédének fénypontja mégis a Dessewffy név fonetikus kiejtése volt.

Mesterházy Attila harmatos Gyurcsány-paródiája előtt még két bejátszással igyekeztek a megfogyatkozott hitelességüket kissé megalapozni. Szegény, öreg Jancsó Miklós beszélt a szabadságról a kivetítőn, őt követte Ungvári Tamás hasonló fejtegetéssel. Kár értük! Főleg, hogy szerepeltetésük teljesen műfajidegen volt. A koratavaszi szélben fagyoskodó nyugdíjast - aki már úgyis meg van győzve - nem túlzottan lelkesíti két öregúr, akik a meleg szobában bölcselkednek. Én meg csak sajnálom, hogy ezek az okos emberek még most is hajlandóak ilyesmire. Egy Mesterházy kedvéért?

A Hír TV rendkívüli híradásban számolt be arról, hogy Demszky Gábor szokásos beszédét szokásos módon füttykoncerttel zavarták meg. Nem egészen értem, mi ebben a rendkívüli. Általában nem szeretem az ilyen bunkó viselkedést, de a mai helyzetben igenis élvezetes volt hallani, ahogy kb. ezren skandálják a bomlott elméjű főpolgármesternek: "Hülye vagy!". Az meg már erre a kis időre egyáltalán nem zavar, hogy Demszky saját személyét illető tévképzetét - hogy ő a bátor, nagy formátumú történelmi személyiség - hízlalja a csőcselék rigmusaival. Az viszont kissé riasztó, hogy a Hír TV forradalmazó tudósítóját, Császár Attilát a hőbörgők egy része már nem fogadta túl nagy örömmel. Már ő sem elég radikális.

A főműsor persze a Fideszé volt. A Hír TV napok, sőt hetek óta verte a mellét, ők fogják közvetíteni. Ehhez képest kb. tíz percről lemaradtunk, mert egy méregdrága felmosórongyót kínáltak hosszadalmasan. Sajnos pont Kósa Lajos szellemes beszédét mulasztottuk el majdnem.
Helyette volt minden, ami egy korszerű, hazafias hangvételű show-ba kell: huszárosan doboló tánccsoport, Varga Miklós és Palcsó Tamás duettje - spontán félplayback-kimaradás inkluzíve, és egy hegedűs hölgy, aki népdalokat húzott az egybegyűltek talpa alá. Igazi parasztvakítás, műmagyar művészkedés.

De persze senki sem ezért ment oda, a mestert várták. Orbán Viktor a valóban óriási tömegtől, de leginkább önmagától meghatódva lépett a pulpitusra. Beszéde semmiről sem szólt, de ezt nem is kell rajta számon kérni. Egy hónapra a választásoktól, egy ilyen kiüresedett - vagyis bármilyen tartalommal megtölthető - ünnepen nem kell okosakat mondani. Lelkesíteni kell! Mert most a legnagyobb veszély az elkényelmesedés. Ha a változást akaró alkalmi fideszesek, aki Orbánnak a 60%-os eredményt összehozták az EP-választásokon, azt hiszik, nekik már nem is kell elmenni. A törzsfideszek hangosak és elszántak ugyan, de önmagukban 50% fölötti, vagyis létfontosságú arányban nincsenek. A Fidesz nem követheti el ismét azt a hibát, ami miatt már bukott egyszer. A választások másnapjáig nem bízhat a győzelmében. A különbség most annyi, hogy nem pusztán a tutyimutyi, enyveskezű dilettánsokat kell legyőzni (ez már megtörtént), hanem az MSZP-vel és SZDSZ-szel közösen megerősített szélsőjobbot is.

A gyűlés két pozitívuma: a Navrasics által elmondott Szíjjártó-színvonalú beszéd nem volt túl hosszú, a "nagy" szövetséges KDNP pedig még említés szintjén sem bukkant föl.

Az MDF  - tegnapi szambázása óta sajnos tudjuk - kabalaállata, Bokros Lajos pár tucat embernek, többségük riporter, elmondta, gondolom, a szokásosat. A kopogtatócédulák körüli gondjaikat ők maguk is elég kínosnak érzik, nem is akartak az ünnepen ilyen obszcén dolgokról beszélni.

Az LMP is rendezett valamit, de a nem megszálott híveikkel elfelejtették közölni, hol és mikor. Na nem mintha elmentem volna, én bőven eleget kokárdáztam már a márciusi ifjak emlékére iskolás koromban.

Így lesz ebből a forradalomból bianco-ünnep, mindenki azt csinál belőle, amit akar. Továbbra is hiánylom ellenben az igazi magyar felemelkedés kulcseseményének, a kiegyezésnek méltó megünneplését. Persze az, hogy két okos politikus aláír nem annyira látványos, mint a huszárok felvonulása. Meg megérteni is nehezebb.

14 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr121841760

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy és a genetikai kódok 2010.03.15. 22:30:19

Attila, hogy nem sül le a bőr a képedről, hö!? Neked ma akkorát nőtt az orrod, hogy mostantól tömegverekedés tör ki a liftben, ha forgolódni kezdesz... Uraim, nagyon fel vagyok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.15. 22:32:02

ma mindenhol ezt nyafogták.
aki politikamentes ünnepet akar, miért nem csinál magának? a lehetőség adott, koszorú van a virágboltban elég.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.15. 22:34:58

"Navrasics által elmondott Szíjjártó-színvonalú"

Kedves posztoló!

Abból is látszik, mennyire nem vágod a politikát, h még a neveket sem tudod leírni helyesen:

Nem Navrasics, hanem Navracsics,
és nem Szíjjártó, hanem Szijjártó (rövid i-vel).

"egy hegedűs hölgy, aki népdalokat húzott az egybegyűltek talpa alá. Igazi parasztvakítás, műmagyar művészkedés."

Micsoda hülyeség! A lány a leghitelesebb résztvevő volt az egész műsorban.

Gyenge poszt ez Amál, eszetlen gyenge.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.15. 22:37:13

@Rékuc:

Ráadásul ez egy rém gyenge színvonalú, erőltetetten kötözködő poszt egy olyan szerzőtől, aki még a politikusok nevét sem tudja helyesen leírni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.15. 22:42:44

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 27cm: ugyan nem voltam ott és nem hallottam, mit hegedült a hölgy, de ha népdal, akkor eleve nem műmagyar. ha műmagyar, akkor viszont nem népdal, hanem mondjuk műdal. jó lenne eldönteni, mindenesetre ez a mondat így nagyon nem állja meg a helyét, illetve ha a népdal műmagyar, akkor mi a nem mű magyar?

ddance 2010.03.15. 23:11:52

Jobbikról egy szó sem, pedig kb. annyian voltak, mint a Fideszén...

Mr. Acid 2010.03.15. 23:18:08

A kiegyezés ünnepét én is támogatnám, bár ott és akkor indultak be olyan erők, amik Trianonig vezettek, sajnos. Kossuthnak a Kasszandra-levelei valósággá váltak.
Igazából nehéz lenne meghatározni, hol is kúrták, hol is kúrtuk el.

Csore60 2010.03.16. 06:27:18

@Rhodes:

Ez fáj, de nagyon. Majdnem olyan színvonalas, mint egy neves szalámigyár ötlete, ahol ajándékként a csomagolásba kokárdát mellékeltek. Így Franz Joseph Kaiser együtt vigyorgott a kokárdával. Ezt a gesztust az emelhetné a csúcsra, ha október 6-án akciósan árulnák a kokárdás császárt. Ja és ha már így, akkor a kiegyezés remélt ünnepén is be lehetne dobni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.16. 07:32:03

@ddance:
Ez nem a közszolgálati televízió, nekem nem kell mindenféle, pillanatnyilag népszerű csőcslékkel foglalkoznom szerencsére. Nem csinálok még említés szintjén sem reklámot olyan szélsjobboldaliaknak, akiknek az a legfőbb mondanivalójuk március 15-én, hogy a nekik tetsző bűnözőket ki kell engedni a börtönből.

@Rékuc:
Nem a politikamentességért "sírok", hanem amiatt, hogy nagyszabású semmiket tartanak. Annak örülnék igazán, ha lenne átmenet az ötperces politikai érdekek kifecsegése és a kisiskolás történelemórák színvonalát idéző igenis magyarosch ünnepségek között. A forradalom valaha politika volt, de a múltról már túl sokat beszéltek.

Nem az számít, hogy mit játszott a hölgy. Az egész olyan volt, mint a némethülyítő pusztaparty-kon. Történelmi-szerű ruhába öltözött hegedűs cifrázta, hogy a modern magyar érezze azt az étoszt, ami persze ma már nem létezik, talán sosem volt. A könyököm jön ki ez népművészetből táplálkozó kommersz. Kb. mint a Tanúban a magyar narancs átadó ünnapségén. Az is nagyon magyar volt.

A jobboldaliaknak elmagyaráznám: azért, mert valaki nem csillogó szemmel nyalja a Fideszt (vagy a Jobbikot; fúj, az barna!), még nem biztos, hogy nem volt elégedett az ünnepséggel. Orbán pontosan azt csinálta, amit kellett. De ezt leírtam, csak, gondolom, mivel nem ömlengtem róla, az az ilyen körökben már sértés. Na ezért jönnek nehéz idők a nem megszállottaknak.

stratez 2010.03.16. 08:24:49

Az ember kénytelen elgondolkodni, hogy mi is lehet a célja a szabadságharc zsidó áldozataira való külön megemlékezésnek. Azt már ne is firtassuk, hogy akkor most mi van a szerb (Damjanich), a német (Leiningen-Westerburg), az osztrák (a bécsi légió), a lengyel (Dembinszky), és hadd ne soroljam, áldozatokkal. Az embernek azzal is tele van a töke, hogy a holokauszt áldozatait sem lehet már egy napon emlegetni az egyéb totalitárius rendszerek áldozataival, mert lecsap rád a törvény keze, de most már a szabadságharc áldozatai között is diszkriminálni kell. Aztán meg lehet hallgatni a permanens rinyálást a növekvő antiszemitizmus miatt. Ki tudja, miért...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.16. 09:43:53

Már elnézést,de a népzene, a népviselettel együtt, a magyar kulturális örökség része. Attól még nem lesz mű és fals, hogy neked nem tetszik.
A világon mindenhol vigyáznak az ilyen hagyományokra és sehol még ilyen fanyalgást nem láttam, mint Magyarországon. :(

Voschtalitsch Karád 2010.03.16. 11:03:50

@Rékuc: akkor oszd az észt a svédeknek, ne itt, ott biztosan jobban egyetértenek veled.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.17. 15:23:21

Nekem a Tavaszi szél... az egyik kedvenc népdalom, ez volt az egyik, amit játszottak. Pont ezért zavar, hogy pl. ezt a dalt arra használják, hogy mesterségesen létrehozzanak valamit. Ez a valami pedig a nemzeti érzés. Szerintem elég szegényes fantáziára vall, hogy mindig ilyen dolgokkal próbálják elérni.

Zoli jól leírta, miért: zolivagyok.blog.hu/2010/03/16/mi_foldturo_videkiek

Azért viszont hálás vagyok, hogy nem azzal kell kelnem, feküdnöm, hogy magyar vagyok. Van, akinek ez természetes.
süti beállítások módosítása