2010. január 28. 18:48 - Reckl_Amál

Menthetetlen slendriánság

Az Alkotmánybíróság döntésével az ingatlanadó beszedése egyelőre meghiúsult. Két felé szakad a véleményem: esetleges adóalanyként örülök, hogy biztosan nem kell újabb adót fizetni (fogalmam sincs, hogy kellett-e volna), állampolgárként viszont sajnálom, hogy az állam újabb, nem a jövedelmet terhelő adóbevételtől esett el. Szóval az ingatlanadó helyessége nem teljesen egyértelmű, de egy biztos, pont ez a legnagyobb hibája.

Az ingatlanadó – bármit is próbál a Fidesz kommunikálni – nem azért nem állta ki az alkotmányosság próbáját, mert milyen csúnya dolog a népet nyúzni, hanem mert jogszerűség nincs biztosítva a kivetést illetően. Egész konkrétan azt kifogásolták, hogy bár semmilyen exakt mérce nincs, az adóalanyoknak meg kell állapítaniuk az ingatlanjuk értékét, és ha az APEH ellenőrzése során 10%-nál nagyobb az eltérés az adóhatóság és az adóalany értékbecslése között, akkor bírságot kell fizetni. Ezt még csak tetézi az, hogy a revizor is csak a hasára üt.

Így nem lehet! Ezt mondta ki az Alkotmánybíróság, nem többet. De ez éppen elég. Mert teljesen objektíven kimondhatjuk, a kormányzat megint trehány, összecsapott munkát végzett. Ingatlanadót ugyanis csak akkor lehet bevezetni, ha az adóalap egyértelműen megállapítható. Ez komoly előkészítést igényelt volna, mert egy olyan rendszert létrehozni, amelyből az ország bármelyik ingatlanjára vonatkozóan tisztán lehet tudni, mennyit ér, nagy fáradság lett volna. Valószínűleg már a lassan lejáró nyolc év legelején el kellett volna kezdeni, hogy most tényleg meg lehessen ezt a törvényt alkotni.

Csakhogy ez koncepciót és munkát igényelt volna, és ezek finoman szólva nem a szocialista – liberális kormányzás legfőbb erényei. A törvényalkotást manapság egyfajta önkénynek tekintik. Mintha a törvény csupán abból állna, hogy hoznak egy szabályt csak úgy, a szabályalkotás örömére. Hogy ez mivel jár, milyen körülményeket kell meghatározni, fogalmakat helyretenni, nem számít. A lényeg itt is az volt: a kormány tanácsadói jónak találták az ingatlanadó ötletét, úgyhogy összeeszkábáltak egy jogszabályt. A részletek meg majd kialakulnak.

Pont ez a spontán „kialakulás” mond ellent a jogállamiságnak. A jogbiztonság ugyanis azt jelenti, hogy minden körülmények között ugyanaz az értéke egy ingatlannak. Ez a törvény pedig ezt nemhogy nem tudta biztosítani – a megfelelő rendszer híján - de még bünteti is azokat, akik nem pont úgy saccolnak, mint a hivatásos saccolók.

Lehet a kormányt vádolni a politikai – erkölcsi mulasztásaival, mert volt jópár olyan húzás az elmúlt években, amit egy demokratikus országban nem illik megtenni. Nem túl szép gondolat, de sok mindent „meg tudnék bocsájtani”, ha a demokrácia – deficit mellett magas színvonalú kormányzás zajlana. De még arra sem képesek, hogy egy jogszabályt értelmesen fogalmazzanak meg! És ez nem az első alkalom. Ha a Gyurcsány – Bajnai kormány(ok) ténykedését vizsgáljuk, nem találunk túl sok igazán nagyszabású művet. Az SZDSZ dilettánsainak odadobott egészségügyi magánosítás nemcsak a Fidesz hangulatkeltésén bukott el, hanem azon is, hogy gyakorlatilag semmilyen előkészítés sem történt. A több-biztosítós modellt például úgy akarták bevezetni, hogy egyetlen olyan biztosítót sem ismertünk, amelyik ezzel foglalkozott volna.

Most azzal próbálja ezt az ismételt fiaskót mentegetni az ún. szakértői kormány, hogy valójában alkotmányos, csak éppen tisztázni kell egy-két dolgot. Pár szót kellene benne átjavítani, de erre már nem kerül sor, mert nincs rá idő.
Ez két hatalmas tévedés! Egy törvényben minden egyes szónak, beleértve a kötőszavakat és a névelőket is, megvan a szerepe. Egyáltalán nem apró módosítás az, ha négy szót kihúznak belőle, egész mást jelenthet úgy.
Másrészt ízléstelen dolog egy nyolcéves kormányzati periódus után időhiányra hivatkozni. Egy ilyen horderejű, az egész társadalmat érintő kérdést nem lehet csak úgy az utolsó öt percben lezavarni.

Az ügyetlenkedés kalapján szép kis bokrétaként virít a mindenféle adatvédelmi aggályokat ébresztő vagyonadó-kalkulátor, ill. rossz nyelvek szerint vagyonosodási vizsgálat – csapda, mely kizárólag a káosz mélyítését segítette elő. Azért a készítői nyilván ki lesznek/ lettek érte fizetve.

Az ingatlanadó megvalósítása tökéletesen modellezi a kormány munkáját. Hiába akartak is volna valami jót, előremutatót megvalósítani (tételezzük föl egy pillanatra, az ingatlanadó számos országban működik jól), még elméletben sem voltak képesek rendesen hozzáfogni. Igazából neki sem kellett volna futni, talán még pár szimpátiapontot is szerezhettek volna. A Fidesz nagyon eltökélten állította, hogy azonnal megszüntette volna, ha a hatalomba lépésekor még létezik. Ha úgysem lett volna belőle semmi, és az óra is vészesen ketyeg már, hát miért nem vették ki a Fidesz vitorlájából ezt a szelet? De nem, horváthágnesi makacssággal erőltették rá az Országgyűlésre (sok szoci is húzódozott tőle), és az eredmény: újabb projekt, ami nem sikerült.

Ennek a kormánynak semmi sem sikerült, csak mindent összezavarni az országban. Ahogy mondtam, Orbán Viktor országlását egyetlen porcikám sem kívánja, de ennél az sem lesz rosszabb. Mert ennél nem lehetséges rosszabbul kormányozni.
 

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr141710583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megöltem 2010.01.28. 22:38:13

vicces, hogy ezt mondod, de ez a törvény a többé kevésbé jól megfogalmazottak/előkészítettek között van, alkotmányosságát a szakemberek nem nagyon vitatták (pl. az erősen kritikus köztársasági elnök sem küldte meg rögtön az AB-nek). a megsemmisítés nem azon múlt, hogy hogy van megfogalmazva

a jogszabályok nagyon nagy részére sajnos igaz, amit állítasz

is 2010.01.28. 22:47:06

ahogy azt Vámosi-Nagy Szabolcs emondta, az indoklás, amit az alkotmánybíróság adott, pontosan alkalmas a KRESZ eltrölésére is.

ezt elfelejtetted a posztban elemezni, abból indultál ki, hogy az alkotmánybíróság értelmesen, előre láthatóan, gondosan, okosan döntött. hát ez a kiindulási tétel sajnos erősen megkérdőjelezhető, és innen az egész borul.

egy kiszámíthatatlan, előre nem látható, önkényes alkotmánybírósággal szemben nem kell semmit a kormány szemére vetni. mintahogy a hülyenépszavazás sem a kormáyn hibája, hanem a magyarisztáni helyzeté, FIDESZestül, alkotmánybíróságostól --(ismét). ezt a felét a történetnek elhallgathatod, elfelejtheted, és akkor persze hozhatsz ki ilyen konklúziót, lelked rajta.

de tényleg lelked rajta, hogy ezzel az egyoldaú elemzéssel eteted az olvasóidat.

Jokerpofa 2010.01.28. 23:03:20

utolso elotti mondatod erdekel? Miert? Magyarazd meg, kerlek! Sajnos fingom nincs, miert lenne baj, ha OV lenne a miniszterelnok. Kosz

kispista2 2010.01.28. 23:11:25

@is: fárasztó vagy mindenhol ezzel a mszp-s seggnyalással. Szerinted mindenki önkényes aki nem ért egyet sz mszp-vel.
Pár napja már beégtél egyszer a vagyonadót védő hülyeségeiddel (miszerint szerinted az szja is alkotmányellenes ebből a szempontból, és elfelejtetted azt, hogy a jövedelem pontosan kiszámítható, míg a lakás értéke nem), de neked fontosabb a maszop-böbre, mint a gondolkodás.

Egy szánalmas senkiházi vagy, aki csak az alkotmánybíróságot gyalázza

bvb09 2010.01.28. 23:28:39

Komolyan az az érzésem, hogy ez a folyamatos "jajjistenem orbánviktor", meg a "mileszhakétharmad" szarrágás már az MSZP-nek kontraproduktív... Fidesz kormány lesz, lendüljünk már ezen túl...

scsaba1 2010.01.28. 23:28:53

@is:
Már megint házhoz jöttél a lófaszért? ;)

Agent Cooper 2010.01.28. 23:29:28

Sok a Fidesznyik az AB-ben. Meg itt is.

Bruno 2010.01.29. 00:17:34

A németek sajnálhatják, hogy a magyar Alkotmánybíróságnak arrafele nincs hatalma. Ugyanis: ott van ingatlanadó, és eléggé el nem ítélhető módon szinte ugyanúgy működik mint itthot (lett volna).
Egy érdekessége van a dolognak: ha a tulajdonos sokalja az adóhatóság általmegállapított összeget, akkor bátran mondhat kevesebbet, csak egyetlen feltétel van: ha értékesíteni kívánja a házat (bármikor) akkor az adóhivatalnak a kialkudott összegen elővételi joga van (akkor is, ha a másik vevő többet ígért).

Ennyi.

kispista2 2010.01.29. 01:17:18

@Bruno:
Én azonnal eladtam volna az apehnek a lakásomat azért az árért, amit kiszámolt a kalkulátoruk.
Itt a fő baj az volt, hogy már kis eltérésnél is jelentős bírságot szabtak volna ki! Ha bírság nélkül változtathatta volna meg az apeh az értéket, az megfelelt volna az AB-nek.

A másik gond - amit az AB nem vizsgált hogy ha egy házaspárnak van egy 10 milliós lakása amit bérbead, mert egy másik városban kaptak munkát és ott bérelnek lakást, akkor a bérbeadás után fizetendő szja-n felül még vagyonadó is terhelte volna őket. Míg az a házaspár, akiknek 2 29 milliós lakásuk van, megúszhatták volna az adófizetést.

A jó megoldás az lenne, ha az összes ingatlan értékét (tulajdoni hányadnak megfelelően) összeadnák, 5 millió alatt adómentes lenne, az afölötti rész meg adózna évi 1-2 ezrelékkel amit a helyi önkormányzat kapna.

@Agent Cooper:
A döntés az AB-ben egyhangú volt, megszavazták az mszp által jelölt tagok is.

@scsaba1: Neki ez a feladata, mindenhol elkezdi dicsérni a kormányt, majd ha beég akkor eltünik és felbukkan egy másik blogon.

Tudóska 2010.01.29. 01:36:45

Elárulom nektek, hogy csak egyetlen megoldás van a problémára.

Ingatlanadót és földadót be kell vezetni, mindenki fizetné. Az adó bevezetése kifehérítené a gazdaságot, felszabadítana jelentős holt tőkét.
Pl a termőfölddel kapcsolatban, ha adót kellene fizetni, akkor a földet nem művelők gyorsan eladnák azokat. Az államnak semmi haszna sincs a meg nem művelt földekből, és sok százezer ha ról van szó. Ugyanígy, minek a nyugdíjasnak több száz nm lakás? Ott ül a száz milliós vagyonon, holt tőke. Vagy kifizeti az adót, vagy adja el és költözzön kisebbe. A felszabaduló tőkére nagy szükség van.

Mindennek a feltétele egy országos adatbázis, mint az illetékhivatalé. Meg kellene szüntetni az illetéket, hogy megkönnyítsék a tőke mozgását. Az adatbázis legyen NYILVÁNOS, a környékbeli hasonló ingatlanok adásvételi árából egyszerű számítással becsülje meg az ingatlan értékét, ez lenne az alapja az adónak. 3 évente újra becsülnék.
DE:
Nem szabad megengedni, hogy hamis adatok kerülnek a rendszerbe. Mindenkinek az az érdeke, hogy "jó" környékre költözzön, tehát az érték legyen minnél magasabb. Egyedileg lehessen kérni mérséklést, ami azzal jár, hogy kevesebb adót fizet, de kevesebet is ér a lakása-háza!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.29. 01:42:03

Nem vagyok én sem elájulva az AB döntéseitől, de ezzel speciel egyetértek. Nem lehet ilyen bizonytalan alapon kihirdetni egy anyagi vonzattal járó jogszabályt; honnan tudjuk, hogy mi mennyit ér. Amíg ez nincs tisztázva, addig nem lehet adót kivetni, és pláne nem lehet büntetgetni.

@bvb09:
Nekem nagyon nem szimpatikus a Fidesz, de tudom, hogy ők jönnek, , és természetesen elfogadom. És nem is Orbán a baj, hanem inkább a slepp. De azért örülni ne kelljen neki! Az ország érdeke most a kormányváltás, mert ez így nem mehet tovább!

Tudóska 2010.01.29. 01:49:19

Mindezzel párhuzamosan megszüntetném az ingatlan eladásakor keletkező adót. Mármint az értéknövekedésre fizetett adót. Ez valójában az infláció megadóztatása, és nem korrekt.
Másrészt adócsalásra ösztönöz. Ha egy tiz milliós lakást 11 ért adok el egy év mulva, akkor nem fizetnék adót az egy milliós nyereség után, viszont az új tulaj már 11 milla után fizetné az ingatlanadót. 3 év mulva a lakótelepen volt 3 eladás 12 milláért, akkor az új alap 12 millió. Senkinek sem lenne érdeke csalni.

Tudóska 2010.01.29. 01:54:08

Azzal a hszonnal is járna, hogy minden települést ösztönözne a magasabb árakra. Magasabb árak több adót jelent. Megérné fejleszteni az infrastruktúrát, rendezni a környezetet, stb. Mi lenne a putri falvakkal? Dózer, vagy lekezdenek dolgozni és összeszedni a szemetet, tatarozni a házakat, különben egy fillért nem kapnak.

Tudóska 2010.01.29. 02:08:06

@Tudóska:

Ja, az adó egységen évi 1% lenne. Teljesen korrekt, kifizethető.

Tudóska 2010.01.29. 02:14:57

Lehetne finomítani a dolgot, a telekméret alapján lenne az egyik rész, a másik pedig a ház.

Mondjuk a telek ér 5 milliót , a ház 10 milliót, mert új. Hasonló telken fekvő ingatlan értéke így már könnyen becsülhető.

Nicket regisztrálni 1 perc 2010.01.29. 03:18:30

kellett-e volna helyett kellett volna-e

Nicket regisztrálni 1 perc 2010.01.29. 03:23:04

Egyébként meg el kéne törölni az összes jövedelemadót (és jelentősen, kb. a mostani felére csökkenteni az összes járulékot), és megemelni az áfát, az lenne az egyetlen igazságos megoldás, az ugyanis tényleg a fogyasztást adóztatná meg, és ily módon a tényleges jövedelmeket, mert aki többet keres (ténylegesen), az többet is költ.

A jövedelemadóval viszont egy csomó vállalkozás úgy tud játszani, hogy a végén egy büdös fillért nem fizet, miközben valójában éves szinten milliókat, ne adj isten milliárdokat keres.

nehülyéskedj 2010.01.29. 04:48:27

@Tudóska: "Pl a termőfölddel kapcsolatban, ha adót kellene fizetni, akkor a földet nem művelők gyorsan eladnák azokat. Az államnak semmi haszna sincs a meg nem művelt földekből, és sok százezer ha ról van szó. Ugyanígy, minek a nyugdíjasnak több száz nm lakás? Ott ül a száz milliós vagyonon, holt tőke. Vagy kifizeti az adót, vagy adja el és költözzön kisebbe. A felszabaduló tőkére nagy szükség van."

Csak szólok. Magyarországon van földadó.

mendson 2010.01.29. 05:48:48

Nicket regisztrálni 1 perc 2010.01.29. 03:23:04
Legyen igazad.Csak akkor fejtsd ki részletesen, hogy a nem adozó min.béres (valódi) és a minimálnyugdijjas (jelenleg 28500 ft.) miként nem jár rosszul.

Tudóska 2010.01.29. 05:57:54

@nehülyéskedj:

Nincs földadó. Van vagy száz ha földem és semmilyen adót nem kell fizetni utána. Jobb lennél, ha utánanéznél... Bérbeadáskor van 25% adó
Egyébként az egész egy nagy káosz.
Évek óta halott tulajdonostársak, nem létező lakcímek. Van egy tulajdonostársam az egyik helyen, kb 1/100 tulajdonrésszel, ami kb. 100 nm tesz ki. Szerinted mivel tudom rávenni, hogy adja el? Semmivel. Jár vele költség? Nem. Értéke? ha 1 ha mondjuk rá 1 millió, akkor 10.000 Ft. Mivel rétről van szó, kb. 1000 Ftot érhet reálisan. Ha mégis megvenném mindjuk 100.000 Ftért, akkor is még 50e Ft az illeték, ügyvédi díj, stb... Magyarul 150.000 Ftert veszek 100nm rétet. Ennyiért már telket adnak a városban!
Külön nem tudom bérbe adni, a tulajdonostárs belegyezése nélkül, amit szarik megadni, mert kb. 10 Ft járna neki évente. Így az egész parlagon hever. Megéri az államnak? Növeli a GDP-t?

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.29. 07:01:34

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy mi a rák került 7.000.000 Ft-ba azon az ingatlan-adókalkulátoron, amit itthon 3 óra alatt dobnék össze, pedig nem vagyok egy gyakorlott programozó...

Bazzeg megcsináltam volna 20%-os áron. Ha minden mást is ilyen kib...tt drágán csináltatnak, akkor már értem, hogy miért folyik szét az adóbevétel nyomtalanul!

Tudóska 2010.01.29. 07:18:29

@nehülyéskedj:
Húha, ez aztán adó a javából!

Ha az éves szinten számított földadófizetési kötelezettség a 100 Ft-ot nem éri el, úgy nem kell megfizetni azt
Gyep rét:
0-10 AK fizetendő adó: 0 FT

Az érték 1% kell hogy legyen adó! Ez csak nevetséges bohóckodás, egy csomó kivétel, mentesség, szarakodás, ellenőrzés hiánya. Értelmetlen az egész

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.01.29. 07:37:37

Én hála istennek mindnképpen mentes lettem volna az ingatlanadótól. De járműre még fizethetek. :(

pecsabi (törölt) · http://hedgehodgy.franksharman.com/ 2010.01.29. 08:02:22

"nem a jövedelmet terhelő adóbevételtől esett el." <- akkor mit terhelt volna? miből fizeted az adót ha lenne? A mostani jövedelmedből. Akkor terheli a jövedelmed?

_Ske_ 2010.01.29. 08:10:14

@közlekedési bűnöző: Azért mondod ezt, mert nem tudod, mi működik a háttérben. A becsült kalkulátor nem úgy működik, mint a sok oldalon látható, törvényben meghatározott összegek alapján számoló kalkulátor. Azt valóban össze lehet dobni 3 óra alatt, a becsült kalkulátor ennél sokkal bonyolultabban működik.
Mondjuk az tény, hogy akkor sem számol jól, de ez már másik kérdés.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.01.29. 08:33:47

Az ingatlanadóról szóló első hírekben megszellőztettek egy városonként, Bp-en kerületenként fix nm-áron alapuló összeget. Ez 12 millióval volt több, mint a lakásunk piaci értéke. Az APEH-kalkulátor már csak 4 millióval számolt többet.
Ennyi.

zeee 2010.01.29. 08:35:15

Na vegyük sorra:
1. A kormány (inkább kormányok) az elmúlt 4-6 évben nem végeztek slendrián munkát, ez explicit hazugság.
2. Az ellenzék folyamatos obstrukciója (nem csak parlamenti ellenzékiség, hanem a társadalom folyamatos heccelése is) közrejátszott abban, hogy a kormánynak ad-hoc kellett reagálnia különböző helyzetekre.
3. AZ AB-ról sok minden elmondható az elmúlt időszakban, csak az nem, hogy következetes lett volna. A vizitdíj ügyében pl. kifejezetten jogilag hibás érvelés alapján hoztak (politikai színezetű!) döntést, ti. az államháztartás és alrendszerei nem különíthetőek el a központi költségvetéstől.
4. A mostani AB döntés és annak indoklása korrekt, de gyanítom, hogy az AB ezúttal nem a "gonosz kormány" által kitalált "népnyúzás elvét" kifogásolta, hanem az ellenőrző hatóság önmérsékletéről nem volt meggyőződve. Úgyhogy elvtársak, a hiba másban is keresendő.

Kalmár 2010.01.29. 08:40:24

@is: Nocsak, megint okos érvekkel a maszopért?
Mindenért a gonosz Fidesz a hibás 8 éve és a kollaboráló alkotmánybírók?

Sajnos tökéletesen igaz ez a blog.
A végszóval persze nem kötelező egyetérteni.(én sem teszem)
Hosszan sorolhatóak azok a törvények amelyeket tisztességes előkészítés nélkül dobtak be és mind elhaltak vagy alapjaiban átszabták a kései viták nyomán.
Most a legújabb a pókertörvény például.
Kötelezően maximum 10 asztal lehet egy teremben. Jó ötlet, így egyetlen komoly versenyt sem lehet rendezni Magyarországon. Minimalizálják a beülőt 25 ezer forintban.
Jó ötlet, a nagy cash game játékosok akik milliókkal játszanak továbbra is illegalitásban maradnak,adózáson kívül.
Stb stb.
Tudom itt az ingatlan adó volt a téma, de fontosabb a teljes előkészítetlenség.
Sosem kérdezik meg azokat akik értenek hozzá.
A gőg nem jó tanácsadó.

midnight coder 2010.01.29. 08:56:14

@Bruno: Én kiegyezem. Egy feltétellel: a dolog fordítva is működik. Azaz az A-PECH is felvásárolja annyiért a lakásom mint amennyit a kalkulátor számolt rá. Én meg veszek az árából másik kettő ugyanilyet a szomszédban. Aztán azt is eladom nekik...

qwertzu 2010.01.29. 08:57:48

@zeee: A kormányzásért a kormány felelős. Enyi. Bárki másra kenni a felelősséget a bizonyítvány magyarázása.

phaidros 2010.01.29. 09:12:42

@midnight coder: valami hasonló dologról volt szó anno - a bejelentett áron az önkormányzatnak elővételi joga van. Tehát oké, hogy szerinted 10 millát ér a 100 millás ingatlanod, de ha el akarod adni, először az önkormányzatot kell megkérdezni, hogy viszi-e 10-ért. Nem rossz. :)

Paranoid Android2 2010.01.29. 09:13:38

Csak a pontosság okán:
Ez a banda nem rosszul kormányzott, hanem egyáltalán nem végzett definíció szerinti kormányzati tevékenységet.
Ültek a székeikben és néztek bután, csak a kasszához való fáradásbvan voltak buzgók.
Rosszul, illetve közepesen szarul az Orbán kormány kormányzott, mert ők végeztek kormányzati tevékenységet úgy általában.
Két területen gyakorlatilag ők sem kormányoztak, ezen buktak meg: A mezőgazdaság területén, valamint az egészségügyben.
De még így is ég és föld.

phaidros 2010.01.29. 09:14:38

@zeee:
1. Mivel támasztod alá ezt az érvedet? Felsorolnál sikereket?
2. Bezzeg az MSZP/SZDSZ milyen konstruktív volt ellenzékként... még a NATO-val való kapcsolatunkat is kockára tették, csak hogy kicsesszenek a jobbos kormánnyal. Furamód a Fidesz mégis többlettel, működő országot adott át. Őket valahogy nem akadályozta az állandó ellenkezés.
3. AB mondjon le

Hertelendi Boldizsár 2010.01.29. 09:18:02

"Ennek a kormánynak semmi sem sikerült, csak mindent összezavarni az országban. Ahogy mondtam, Orbán Viktor országlását egyetlen porcikám sem kívánja, de ennél az sem lesz rosszabb. Mert ennél nem lehetséges rosszabbul kormányozni."

Erről eszembe jut a vicc; találkozik a pesszimista és az optimista, elkezdenek beszélgetni, megszólal a pesszimista:
- Hát milyen borzalmas világot élünk, katasztrófális a helyzet, hát ennél már nem is lehetne rosszabb.
Mire az optimista:
- Dehogynem, dehogynem.

@zeee: "4. A mostani AB döntés és annak indoklása korrekt, de gyanítom, hogy az AB ezúttal nem a "gonosz kormány" által kitalált "népnyúzás elvét" kifogásolta, hanem az ellenőrző hatóság önmérsékletéről nem volt meggyőződve. Úgyhogy elvtársak, a hiba másban is keresendő."

Akinek volt már hivatalos ügye az APEH-vel, az erre a mondatodra hatalmasakat bólint busa kis fejével.
De a fő probléma nem ez; az APEH mindig azt a törvényt és azt a paragrafust veszi elő ami alapján büntethet, és nagyon könnyű helyzetben vannak, mert Magyarországon rengeteg egymással és néha önmagával sem konzisztens törvény, jogszabály stb. él és virul.

@_Ske_: másoktól eltérően gyakorlott programozó vagyok. Ez a kalkulátor nem ér 7 milliót. 700.000-et talán, mert a programozónak is kell valamiből élni, de még ez is jó ár.
süti beállítások módosítása