2010. január 06. 15:01 - Reckl_Amál

Stratégiai hobbi

Van nekem egy hobbim, szeretek sálakat kötni. Ezért tiszteletteljes kéréssel fordulnék a leendő kormányfőhöz. Szeretném, ha májustól ingyen lenne a fonal és a kötőtű.

Általában nehezemre esik kérni bármit is, de látva, milyen könnyen ment az előbb is, hát felbátorodtam. Bizony blogolni is eléggé szeretek, de a számítógépemre ráférne egy update (nem Norbi féle!), úgyhogy már alig várom a május 2-t, amikortól ingyen laptopokat osztanak a Magyar Üzletlánc (Mit magyar?! Egyenesen gój!) parkolójában. Alanyi jogon természetesen, leleményesebbek kétszer is beállhatnak a sorba.

Ugye mekkora marhaság ez? Pont ezt gondoltam, amikor stratégiai célként jelölte meg Orbán Viktor - természetesen a kiöregedett olimpikon, azóta is az emlékeiből élő Schmitt Pál társaságában - hogy Magyarország a londoni olimpián az éremtáblázaton benne legyen az első tízben.

Gyorsan változik a világ. Ezek szerint mégsincs akkora szarban az ország, minden más probléma meg van oldva, adjunk több pénzt az élsportra!

Persze tudom, a sport sokak mániája, és ezzel természetesen Orbán még jobban tisztában van, mint én. Ez a bejelentés - pláne azzal a hétpróbás talpnyalóval a háttérben - alig különbözik attól, mintha a miniszterelnök-aspiráns ingyen sört ígért volna.

Ha ez nem csupán egy populista kampányfogás lenne, hanem valóban stratégiai jelentőségű tervezet, akkor nem a doppingparádén akarnánk villogni, hanem mondjuk minden iskolás gyerek kapna uszodabérletet. Az is meglehetősen sokba kerülne, de tényleg lenne valami hozadéka azon kívül, hogy nagyszerű sportolóinkat a Szent Koronával együtt lehajóztatjuk Esztergomig meg vissza.

Ezért merészkedtem én is elő a vágyásaimmal. Ha Orbán és Schmitt hobbijára eltapsolhatunk sok-sok pénzt, akkor az enyémre miért nem? Bár, ha jobban belegondolok, lehet, hogy a buszozás hobbijának kellene hódolnom inkább. Ott sincs jelenleg elég pénz, bár tény, hogy a tömegközlekedés kevésbé stratégiai kérdés.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr611651668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.06. 15:19:14

Szerintem megoldható az ingyen kötőtű, a fonal esetén viszont csak a narancs jöhet szóba. Esetleg nemzeti színű sálakat lehet szubvencionálni visszatérítéses rendszerben... ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.06. 15:28:32

@promontor: Kicsit komolyabban, persze ez a mostani bejelentés populista volt (bár mi nem az, amit politikusaink manapság mondanak), de önmagában az élsportra költött pénz nem kidobott pénz: pl. a sikeres élsport táplálhatja a tömegsportot is. Azt se gondolom elitélendőnek, hogy az állam támogat valamit, amit az emberek szeretnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.06. 15:38:06

Nekem csak azért van némi ellenérzésem a bejelentés kapcsán, mert Magyarország különleges hely. Más országokban valóban igaz, amit Orbán mondott, hogy ti. az élsport színvonala és az állampolgárok egészségi állapota között szoros az összefüggés, de Magyarország pont a kivétel. Itt az élsport mindig sikeres volt, az emberek egészségi állapota viszont mindig siralmas. Amíg ezen a különös anomálián nem sikerül változtatni, addig az én szememben hiteltelen erre az összefüggésre hivatkozni.

Szóval én is jobban örülnék, ha uszodákat, sportpályákat, csarnokokat, tornatermeket építenének, és nem a látványra (az olimpiai szereplésre) folyatnák a pénz nagy részét.

ottla 2010.01.06. 18:12:52

Panem et circenses!
Már a jó öreg rómaiak is tudták, h. vmit azért kell adni a népnek...!

cooper (törölt) 2010.01.06. 18:13:17

Teljesen egyet értek ezzel az írással! :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.07. 09:08:50

@Dyson:
Leúsztatták a koronát vagy sem? És miért? Mert Orbán a saját dicsősége érdekében sütkérezni akart abban az étoszban, ami a korona körül - joggal - létezik. Furcsállom, hogy nem pont Te, aki hithű royalista vagy, háborodsz fel azon a leginkább, hogy a Szent Koronát olcsó propagandacélokra használják.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.07. 10:54:06

@Dyson: ott a pont. A koronaúsztatást 2010-ben felhozni legalább annyira kínos és olcsó húzás, mint maga a koronaúsztatás volt anno.
A poszthoz: inkább az élsport legyen az országimázs, mint a pornó és a kurvák. Kérdezz meg egy angolt, mit tud Magyarországról. Jó eséllyel az olcsó prostikkal tarkított kanbulikat meg a pornóutakat (befizetsz és jelen lehetsz egy pornóforgatáson) fogja megemlíteni.
Az állam nem akadályozhatja meg ezt a tendenciát, azért viszont igenis tehet, hogy Magyarországról pozitív dolgok is jussanak a külföldiek eszébe.
Persze ehhez célszerű volna a népszerűbb közönségsportokra fordítani a forrásokat, nem a vívásra és a fogathajtásra.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.07. 14:50:46

@Rékuc:
"kínos és olcsó húzás"

Pontosan ezek a jelzők jutottak eszembe, amikor ezt a sajtótájékoztatót néztem. A koronaúsztatás pedig mindannak a szimbóluma, ami miatt az ország nagyobbik fele 2002-ben elutasította a Fideszt. Orbán még mindig nem tud betelni a népszerűséggel, és nem érti meg, hogy mekkorákat lehet így bukni. Nagyon nagy és komoly feladat vár Orbánékra, sok mindent helyre kell hozni, és közben tudni kell kezelni a szélsőjobbot is. De ha ilyen populista ökörségekkel akar gyors szimpátiapontokat begyűjteni, akkor igenis megérdemli, hogy újra és újra a fejére olvassák azt az irtózatos giccset. Tanuljon már végre belőle!

Jelen helyzetben nem adnék több pénzt az élsportnak. Minek? Az olimpián így sem szerepelt rosszul a csapat, a 22. hely igenis nagyon kellemes egy ekkora országtól. Ja, hogy minket elkényeztettek a puha diktatúra sportsikerei! Ha már visszasírjuk az előző rendszert, akkor is először inkább legyen teljes foglalkoztatottság meg 3,60-as kenyér! (Ha már az ATV nyugdíjasai!)

Én már végre egy olyan Magyarországon szeretnék élni, amelyik szürkén és feltűnés nélkül csak teszi a dolgát. Szép lassan meg az tűnik majd föl másoknak, hogy itt nagyjából rendben mennek a dolgok. Ne mindig a szélsőségekkel szerepeljünk mindenütt! Nem baj, ha vannak kiemelkedő emberek persze, de ha ezek csak ilyen mondvacsinált büszkeségre és önbecsülésre jók, akkor inkább dolgozzunk azon, hogy jusson minden napra egy kis valódi, egy kis saját büszkeség.

De tudom azt is, hogy eretnekség ebben az országban hazafiasság címén tisztességes adófizetésről, ne adj Isten, munkáról beszélni. Dédelgessük tovább a fröccsöntött romantikánkat a csikóbőrös kulacsról - made in China.

szuncu 2010.01.12. 00:04:58

Nem értem, hogy jön ide a fonal meg a kötőtű. Ugyanis nem arról van szó, hogy Orbán vagy Schmitt magának venne labdát vagy sílécet, hanem arról, hogy a sportolók és az őket segítő szakemberek körülményeit javítanák, munkáját (nem hobbiját) segítenék.

Ez az ígéret persze populista, de nem azért, mert az élsport valami haszontalan dolog lenne (ismertséget, elismertséget és ezáltal pénzt hoz külföldről, itthon példaképeket, mintát ad, egészséges életmódra, kitartásra nevel stb.), hanem azért, mert aki kicsit is ért a sporthoz, tudja, hogy esélyünk sincs az első tízbe kerülni, mindegy mennyit költünk.

Azt mondod, nem adnál több pénzt az élsportnak. Hadd kérdezzem meg, mennyit adnál? Tudod, hogy mennyit kap? Azt kik és mire fordítják? Mire lenne szükség és mire nem? Attól tartok, nem tudod, csak itten fikázódol.
süti beállítások módosítása