2009. december 26. 13:07 - Reckl_Amál

Éjféli sem-mise

Minden évben nézni szoktuk az éjféli mise közvetítését a tévében. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szemfüles kameramannok által kiszúrt éppen elbóbiskoló vagy hülye arcot vágó embereken röhögjünk.

Az éjféli mise ugyanis a legképmutatóbb dolgok egyike, amely a világon létezik. Azok mennek olyankor többnyire templomba, akik ugyan normál vasárnap reggeleken inkább alszanak, de annyira azért vallásosnak tartják magukat, hogy karácsonykor átadják magukat az áhítatnak. Természetesen nem áll rendelkezésemre reprezentatív felmérés, de valószínűsítem a karácsonyi keresztények és a házukat 70.000 wattos világítókapacitású égősorokkal agyonaggató konzumidióták közös halmaza igen nagy.

Szóval rajtuk szeretünk nevetni.

Engem ezentúl még a pap beszéde is érdekel. Hátha idén mond valamit... Olyan jó lenne, ha egyszer mondana valamit, aminek egy kicsit több értelme van a szokásosnál. A mai katolikus gondolatsort a frusztráció szinte mindig áthatja. Szinte még sosem hallottam olyan beszédet, ami ne egyfajta visszafogott undorral ítélte volna meg a mai világot. A szószékről, úgy látszik, csak lenézéssel lehet beszélni. Természetesen a szeretet nevében.

Persze semmi csodálatos nincs abban, hogy a katolikus egyház, ez az anakronisztikus monstrum, kényelmetlenül érzi magát ebben a mai, világi világban, amikor az emberek mást is gondolhatnak, vagy akár semmit. És egyáltalán nem is akarom elvitatni egy paptól azt, hogy rosszallja, ha a számára legbecsesebb értékek másoknak nem sokat jelentenek. A kereszténység meg van verve a dogmával, másképp gondolkodni eleve bűn. Sajnos.

Mert nem ártana néha. Legalább pici dolgokban. Például itt van ez az éjféli mise. Tudom, hogy egyházon belül a húsvét fontosabb ünnep, de a karácsony jelentősége össztársadalmilag nagyobb. Mit is ünneplünk ilyenkor? A Megváltó eljövetelét. Ez egy örömünnep, Isten létének tagadhatatlan bizonyítéka, maga a csoda!

És mi történik a templomban? Monoton beszéd a csúnya, lelketlen vilgáról. Bűntudat és ostya.

Nem az amerikai filmeken látott hiperaktív, gospellel fűszerezett jókedvet vágyom én. Az talán még jobban taszít. Csak, hogy legalább ilyenkor pozitív dolgokról beszéljenek. Legalább ilyenkor mondja el a pap, mennyire szép a világ - a rossz ellenére - mennyire értékes az élet, mennyi boldogság éri az embert. Na jó legyen! A keresztény embert. Nyugodjatok meg, emberek, megszületett Jézus, és ez jó!

Sajnos azonban idén is csalódnom kellett, mert mi katolikusok ünnepelni is csak szomorúan tudunk. Én ezért nem járok misére, éjfélire sem.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr791623949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.26. 19:31:27

Bár én sem szoktam járni éjféli misére, egyfajta értelme talán mégiscsak lehet. (Úgy értem, azok számára, akik nem rendszeres templombajárók.) Ez pedig az, hogy alkalmat ad egy csodálatosan szép dologra: egy éjszakai sétára a tél kellős közepén. Azt hiszem, kevés hangulatosabb elfoglaltság létezik ennél.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.12.26. 22:49:04

A húsvéti körmenet is ilyen...
Egyszer voltam gyülis esküvőn (nem vagyok gyülis), na az szó szerint vidám volt...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.28. 21:46:11

Pedig járhatnál misére, kevesebb felemelő dolog van. Az, hogy számodra az éjféli misére járó tömeg képmutatás, nem igaz, sokan legalább ilyenkor a lelkiismeretük követve elmennek templomba. Egyébként kevés olyan hely van, ahol vasárnapi misén nincs majdhogynem "telt ház". Nagy nagy öröm ez. A dogmák alapvető fontosságúak, egy ekkora szervezet, mert a katolikus egyház az is, nem működhetne parancsok nélkül, úgy, hogy mindenki úgy tesz ahogy neki tetszik. A hadseregben sem kérik meg szépen, szégyenlős mosollyal a bakákat, hogy ugyan már, ha nem gond, csináljanak 50 karhajlítást ha éppen érkezésük van rá. Igen, jó hogy megszületett, örülünk neki. Ettől azonban még nincs kevesebb rossz a világban, amiről beszélnünk kell. Ellenkező esetben meg az lenne a probléma, hogy ezek a katolikusok bezzeg a jelen történéseiről nem beszélnek.

KZsoci 2009.12.29. 23:31:52

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Ez a hozzászólás is mehetne a közhely-szótárba azonnal, idézetként. Jó, tudjuk, hogy dogmafetisiszta vagy, de sokkal szebb, ha az embernek inkább önálló gondolatai vannak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.30. 15:50:45

@KZsoci: Te boldog lehetsz, hisz a lelki szegényeké is a mennyek országa. :)

KZsoci 2009.12.30. 19:09:41

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

nagyon jó, mehetsz, pá. egyébként meg Kosztolányi foroghat a sírjában, hogy arcmását gyalázod meg buta hozzászólásaidban és buta blogodon.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.30. 23:58:25

@KZsoci: Nos, ha te nem értetted a hozzászólásom lényegét, és nyilvánvalóan nem értetted, ahogy az kiderült az egyel ez előtti kommentedből, az nem az én hibám. Persze, ha valamit az ember nem ért, gyakran reagál rá agresszívan, ezt láttuk most tőled. De sebaj, tartom amit rólad mondtam, ez bók neked. Ha pedig nem ismered Kosztolányit életművét, úgy butaságot se mondj róla. Szóval, hajrá. :) A dicséretet meg köszönöm!

plc3 (törölt) 2009.12.31. 19:55:29

Kár, hogy a posztírónak semmi köze sincs a valláshoz. Ha viszont nincs köze akkor mi francnak írogat olyan dolgokról és olyan meberekről amiket nem ért és nem is akar megérteni!?

tritonus 2010.01.01. 22:21:19

Én voltam éjféli misén...

És egyáltalán nem szomorú volt. De hozzáteszem, a tegnapi és a mai sem volt az. Persze az éjféli misét nem Zugligetből közvetítették...

Egyébként is mindig nagyon sok van a vasárnapi misén, de az ilyen ünnepi alkalmakkor még sokkal több van. És ez szép, és jó, és vidám.

És én nagyobb részt ugyanazokat az arcokat láttam, akiket minden vasárnap látni szoktam... :)

Mocskos Kaviár 2010.01.12. 00:35:36

Ez a poszt amolyan önigazolásnak tűnik, hogy te miért is nem veszel erőt magadon a nagy karácsonyi bendőtömés után, hogy elmenj egy misére. Igen, valóban sok olyan ember megy el ilyenkor, aki a közelébe se szagol a templomnak máskor, de találsz olyanokat is, akiket érdekel a dolog. Ő dolguk, viszont mind különbek Nálad, mert Ők ott voltak. Az pedig, hogy frusztrált árnyalatúnak véled azokat az információkat, amiket a pap veled megoszt, arra utal, hogy benned is munkál valami feloldatlan önellentmondás. Néhány posztodat olvasva az a benyomásom, hogy élesen bírálsz dolgokat, úgymond "fikázol" mindent, mindenkit, ami eszedbe jut. Lassan el kéne gondolkoznod, hogy ha minden vektor rossz irányba mutat, nem kéne-e egy másik koordinátarendszert felvenni. Ami pedig az utolsó mondataidat illeti, az jutott eszembe, hogy az átlagos individualista ember hozzáállása süt belőlük. "Megszületett Jézus, nyugodjatok meg..." Ugye, nehogy véletlenül is szembesüljünk azzal, hogy milyen a világ körülöttünk, hogy hogyan nyírjuk ki magunkat lassan fokozatosan az önzésünknek köszönhetően. Azt hiszem rossz helyen jársz, ha a templomban csak a bátorítást keresed, mert ott sajnos kritikát is kapsz, pont a saját érdekedben. De ehhez nyilván fel kell valamennyire nőni - jegyeztem meg én, és nem rosszindulattal, pusztán a Te érdekedben.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.01.29. 17:02:23

A házaikat ezek szerint karácsony előtt a konzumidióták aggatják teli égősorral.
Nagy tisztelettel kérdezlek: Neked, kedves Reckl Amál, tetszik-e a karácsony előtti díszkivilágítás, avagy jobban pártolod a sötétséget?

A posztban szereplő mondaton kívül tüntetsz-e másképpen a a fénysorok ellen? Pl. ilyenkor nem nézel oda?
süti beállítások módosítása