2009. november 16. 12:23 - Reckl_Amál

Ágyúval verébre

Újabb gusztustalan fejezet a H1N1 vakcina magyarországi kampányában, természetesen a TV2 gondozásában, bár nem teljesen a TV2 kútfőjéből.

Ma reggel ugyanis úgy indult a Mokka, hogy fölhívták Lang Györgyit, a PaDöDö súlyosan beteg tagját. Bár hivatalosan nem hangzott el soha, mindenki tudja, hogy Lang szklerózis multiplexben szenved, és évek óta kerekes székkel közlekedik.

A hívás apropója azonban nem az volt, hogy esetleg rákérdezzenek, hogy van, javult-e az állapota. A nem akármilyen kvalitású műsorvezetői páros (Demcsák Zsuzsa, és a ma debütáló Vujity Tvrtko) azt firtatta, miért nem oltatja be magát az énekesnő a rettegett, halálos vírus ellen. Erősítésnek behívták a stúdióba az ÁNTSZ túlmozgásos főigazgatóját. Mészner Zsófia nem átallott nyílt levelet írni Lang Györgyinek, hogy oltassa be magát. A Mokka - természetesen az ÁNTSZ felé részrehajlóan - ezt a vitát próbálta föltárni.

Szegény Lang Györgyi az utóbbi időben már messze nincs olyan jó formában, mint régebben, de azért szerencsére ma is képes volt az egész propaganda-bandát helyre tenni. Elmondta, ő azután döntött így, hogy konzultált az őt évek óta kezelő, és egészségi állapotát a legjobban ismerő orvosával. Különös tekintettel arra, hogy Györgyi autoimmun betegségben szenved, házi orvosa jobbnak látta nem terhelni a szervezetét ezzel a vakcinával. Amelyre az előadóművésznek túl nagy szüksége sincs. Hiszen pont az SM miatt mozgásában erősen korlátozott, így emberek közé csak nagyon ritkán megy, nem túl valószínű például, hogy békávézna vagy plázázna. Eddig sem oltották, eddig is volt már influenzajárvány, és megúszta. Ha pedig beteg lenne mégis, akkor majd kigyógyítják belőle.

Tvrtko persze erősködött, hogy vállalja-e Györgyi a felelősséget azért, ha esetlegesen másokat megfertőzne. De Györgyi erre is csak fáradtan azt mondta, betegen nyilván nem menne emberek közé.

Rendkívül szimpatikus volt, hogy nem kívánt továbbiakban részt venni ebben a végtelen ízléstelen színjátékban. Egész egyszerűen nem állt le vitatkozni az ántsz-es nővel. Aki így - meglehetősen hülye szituációba kerülve - egyedül volt kénytelen szakértő aggodalomnak álcázott fontoskodását előadni.

Tvrtkónak még sikerült azt is kinyögnie, hogy Györgyi, mint népszerű énekes, példakép sokak szemében.

Lang Györgyi álláspontja teljesen normális, sőt megalapozott. Kis esélyét látja annak, hogy elkapja, ezért inkább - főleg egy számára megbízható szakember tanácsára hallgatva - nem kockáztatja meg az esetleges mellékhatásokat. Teljesen igaza van, senkinek semmi köze ahhoz, hogy beoltatja-e magát vagy sem. Ezt többször elmondta, senki a füle botját sem mozdította.

A példakép - kérdés csak egy ilyen szenzációhajhász, a valóságot csak szalagcímekben látó, hősmániás vigécnek jut eszébe, mint Vujity. Képzeljük el! Otthon tanakodik a család, beoltassák, vagy ne oltassák magukat. Nincs más hátra, meg kell tudni, vajon Lang Györgyi mit tenne ebben a helyzetben...
A PaDöDőt tényleg sokan szeretik, de ma már messze nem olyan fontosak, mint régebben. És hát fénykorukban sem voltak olyan szellemi vezető típusú popsztárok, akiknek egy egész generáció itta a szavait. Röviden: ez egy jól hangzó (?) hülyeség.

De persze a Mokkától nem várjunk sokkal többet! De az ÁNTSZ főigazgatójától azért több komolyságot várna az ember. Mert adva van egy nagyon beteg popsztár, aki valahol nyilatkozta, ő bizony nem kér a vakcinából. Kit érdekel? Lang Györgyi nem szakember, ha a kérdésben megszólal, annak jelentősége minimális. Ennyi erővel azt is megtilthatnák, hogy a szomszédasszony kifejtse véleményét a kérdésben. Erre ez az egyébként fontos szakember személyeskedő nyílt leveleket körmölget...?

Ha valaki felelős ezért a zűrzavarért, amely az oltás körül kialakult, akkor az pont az ÁNTSZ. Nem azért nem oltatják be magukat az emberek, mert egy tolószékes popsztár elmondja, hogy ő sem, hanem mert katasztrofálisan rosszul kommunikálták az egészet. Az ő felelősségük lett volna orvos kollégáik alapos, részletes tájékoztatása, de ez elmaradt. Hiszen ahány orvos, annyiféle értelmezés. Az ő dolguk lett volna, hogy távol tartsák a politikát a járványügytől. Mert állítólag oltás-nem oltás kérdésben pártpreferencia szerint is megoszlik az ország; van-e ennél komolyabb patológiás tünet a mai magyar társadalomban egyébként?

Ha, ne adj Isten, mégis óriási járvány tör ki egy hónap múlva az országban, azért azok is felelősek lesznek, akik közel fél év felkészülési idő alatt képtelenek voltak szellemileg felkészíteni ezt az országot, és most agresszív kampánnyal tukmálják rá az emberekre az előnytelen és gyanúsnak tűnő körülmények között beszerzett oltóanyagot.
A korrektség kedvéért tegyük hozzá, ezt a dolgot a Mokka műsorvezetői is pedzegették, de azért hagyták, hogy a főigazgató-asszony mellébeszéljen.

Pont az ilyen kétes értékű és értelmű szereplések miatt is fogyott el a hitele ennek az elvileg tisztán szakmai szervezetnek. Pont az ilyen erőszakos bemagyarázások miatt támad az embernek az az érzése, hogy a világjárvány csupán humbug. És most, hogy az emberek nagy része nem kér az előre megvásárolt vakcinából, félnek, a nyakukon marad a sok-sok ampulla.
Talán inkább azon kellene fáradozni, hogy legalább azoknak jusson, ill. azokhoz is eljusson, akik viszont megértették a veszélyt, és beoltatnák magukat, ha lenne mivel. Mert még így is hiánycikk az oltóanyag. Mi lenne akkor, ha történetesen kétszer, háromszor ennyien akarnának oltást?

Ezekhez a malőrökhöz képest eltörpül Lang Györgyi esetleges felelőtlensége, fafejűsége. Az egy privát ember hülyesége (ha egyáltalán az, mert én inkább vele értek egyet), ez viszont egy kiemelkedő közfeladatot ellátó ember szakmai és kicsit emberi alkalmatlansága. Utóbbi csak bosszant, de az előbbit viszont felháborítónak tartom. Talán lassan ideje lenne egy másik, kissé más témájú levelet is megfogalmazni...

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr611528988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2009.11.16. 12:34:34

Vujity "Kovács Jánosnak hívnak, de így többen megjegyeznek, ha már hiányzó tehetségem miatt nem" Tvrtko ha más óta nem, a csernobili katasztrófáról szóló hazugsághurrikánja óta teljesen hiteltelen. Abban tényleg még a kötőjelek és a mondatvégi pontok is hamisak voltak. Fogja be a pofáját.

Magyarország az egyetlen hely, ahol akkora bukás után, mint Demcsák "Szent István Park"(ami egyébként egy jó hely) Zsuzsáé, továbbra is napi szereplő lehet valaki a televizióban. Őt is felesleges jellemezni. Hogy nem sül le a bőr a képéről.

A köjálos banya meg nyalja ki.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.11.16. 17:34:59

Én is láttam a Mokkát.Szerintem egy ismert embernek felelőssége van ebben a kérdésben.Emberek egészsége,élete múlhat azon,ha leutánozzák kedvencük hibás döntését..

KZsoci 2009.11.16. 17:53:05

@RUSZKIBAKA: aki az alapján dönt arról, hogy kér-e védőoltást, hogy Majka vagy Vágó István kér-e, az meg is érdemli, hogy a rosszabbik döntést hozza meg.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.11.16. 19:10:25

@KZsoci: @Dyson: Mondtok amit akartok.Sokan követik,hallgatnak a kedvenceikre.Befolyásolva vannak általuk a döntéseikben..

KZsoci 2009.11.16. 19:26:04

@RUSZKIBAKA: ezt nem is cáfolta egyikünk se, csak azt mondtam/mondtuk, hogy az ilyenekért nem kár.

sebien 2009.11.16. 19:56:33

@RUSZKIBAKA: szerinted egy felnőtt, értelmes ember nem tudja önmaga egyedül eldönteni, hogy szüksége van-e az oltásra, vagy sem? mert aki erre egyedül nem képes - és ennek eldöntésében egy ismert, de nem szakértő(?) ember véleményére hagyatkozik - az egyszerűen hülye. márpedig te sem gondolhatod komolyan, hogy egy embernek a sajátja helyett a hülyék érdekét(?)kellene szem előtt tartania, amikor a saját életéről/egészségéről dönt. egyszerűen pofátlanság ilyet elvárni bárkitől is.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2009.11.16. 20:31:11

Egyrészt valóban felháborító, másrészt meg egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Demcsák és Tvrtko is be van oltva.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.11.17. 13:31:11

@sebien: Pont ezt gondoltam én is.

@zoli vagyok: Az biztos, sokkal hatásosabb lenne - ha már példamutatásról van szó - ha a műsorvezetők színt vallanának. Ebben az ügyben különösen zavaró a képmutatás.

tritonus 2009.11.20. 18:27:54

Egy közös barátunk (aki hamarosan elérhető közelségben lesz) szintén autoimmun kórral ugyanezt a tanácsot kapta. Nem itthon.
süti beállítások módosítása