2009. szeptember 10. 16:58 - Reckl_Amál

Őszelő a tv előtt

Az ősz a legnagyobb minőségi változás az év során: az örökösnek tűnő bárgyú, nyári punnyadás után végre normálisra fordul az időjárás, régebben végre véget ért az unalmas nyári szünet és a tv-k is megint új műsorokat játszanak.

Már többször írtam, hogy ez a közel négy hónapig tartó tv-s vakáció elég nagy szemétség. Ha belegondolunk, akkor kiderül, a tv-k valójában csak 8 hónapig dolgoznak, és ez még a tanárokénál is hosszabb lazulás. Nyáron szinte mindenütt ismétléseket és főleg borzalmas sorozatokat adnak. Kivételt jelentenek a közéleti - ideológiai csatornák. Ott is van szünet persze, de nem egy teljes harmadév.

A beindulással nemcsak a megszokott műsorok térnek vissza, hanem ilyenkorra pozícionálják a premiereket is. Múlt hétfőn a TV2 rögtön két újdonsággal is jelentkezett. Inkább ne tette volna.

Vágó István másfél éve nem szerepelt természetes közegében, a vetélkedőben, viszont unalmában sikerült magát erősen lejáratni erősen elvakult politikai nézeteivel és sajátos reklámszerepléseivel. Vágó mindezek ellenére közkedvelt ember. Én is kedvelem mint műsorvezetőt, mint magánember meg nem érdekel. Amíg van egy jó kis kvíz a feneke alatt, addig úgyse nagyon exponálhatja magát politikailag. Nyilatkozta is, hogy mostantól "okosabban", visszafogottabban fog politizálni. Mindenki leszűrte, a TV2 szólt neki, hogy nem illik az imidzséhez az orbánozás.

A Párbaj azonban egy nyögvenyelős játék. Nem lenne rossz az ötlet: a játékosok gyakorlatilag válaszaik helyességének esélyét kell latolgassák. Az ember vagy nagyon biztos a dolgában, mert mindent tud, vagy jól taktikázik. A nyerő az, ha mindkettőt tudja egyszerre, lehetőleg gyorsan.

De már megint bosszantóan hanyag és ostoba az előkészítés. Az első probléma, hogy a kérdések rosszak. Úgy tűnik, Vágó sztárgázsijába sajnos a kérdések szerkesztése nem fér bele, ami elég nagy baj, mert ahhoz nagyon ért a kvízprofesszornak aposztrofált tévés. A mostani szerkesztő amatőr, műveletlen és jópofáskodási hajlamban szenved. A kérdések vagy igénytelenül egyszerűek, vagy megfejthetetlenek.

A másik rettenetesen silány munka a casting volt. Itt is nagyon zavaró a jófejkedés, ill. árulkodó, hogy a TV2 szerint ki a jófej. Sajnos túl sok valóság show-ba való alak bukkant föl rögtön a vetélkedő elején. Vágó már nagyon ki lehetett éhezve, mert egyelőre a legsötétebbekkel is nagyon türelmes.

De ez a TV2 szokásos bénázásai, akár túl is lehetne lépni rajtuk. Sajnos a TV2 valószínűleg sosem lesz képes igényes, végiggondolt, rendesen előkészített műsort készíteni.

Ellenben a játék koncepcionális hibával is küzd, és ez a legrosszabb benne. Egy kvízműsortól sok érdekes kérdést és okfejtést vár az ember. Itt viszont nagyon kevés kérdés hangzik el, és a játékosok is csak egymással izmoznak, és próbálják egymást félrevezetni. De csak ütődött vigyorgás lesz belőle.

Vágó azért "választotta" ezt a játékot, mert állítólag pörgős. Nem az, béna jófejek próbálnak humorosak lenni, és ez természetesen nem sikerül nekik.

Ennél is sokkal aggályosabb a Celebműszak című műsor. Ügyesen a Barátok közttel tették egy sávba, így gyakorlatilag esélyt sem adtak neki, bár nem lesz kár érte, amikor öt - hat héten belül leveszik a műsorról. Erre sem mondhatják, hogy ők találták föl a spanyol viaszt. Vesznek három agyonhasznált, bármire hajlandó megélhetési senkit, és polgári munkákra fogják őket. Persze értjük mi ebben a fricskát, hiszen minden második hozzászólás a celeb bandához az, hogy dolgozzanak. Hát most dolgoznak! Persze kamerák előtt, enyhén szólva megrendezettnek látszó helyzetekben. Kordáné kamaszlányosan felsikkant, amikor szegény kis tapír megjelenik az ajtóban. (Még az állatok nevét sem tudja. Nem, nem a tapírról beszélek.) Szőke András gusztustalanul zabálja a bolt dinnyéjét. Az is megkapó volt, amikor szegény öregasszony nemcsak összeesett az utcán, de még egy ilyen sörszagú, tetovált csávó is a fejét csókolgatta a mentőautóban. Há' nem jófej ez a Zolee gyerek?

És jó, legyen! Egyszer talán még szórakoztató is ez az egész. De egy héten át mi a fene érdekes ebben? Ezen a héten Bódi Margó taxizik, Bárdosi Sándor gyerekfelügyel, és a változatosság kedvéért mindenki Norbija rendőrködik. Ezekbe már bele sem néztem, de a mutatókat látva más sem nagyon.

Pedig a Barátok jó nagy vacakság mostanában. Nagynénémnél lakom három hete, úgyhogy látom minden este Berényiéket, akik még ebben a banális marhaságrengetegben is épületesebbek, mint a konkurencia szappan-hősei. Az e héten bemutatott 1000. részt a Comment:com blog egyenesen a magyar televíziózás mélypontjának nevezte. Nehéz lenne ezzel vitatkozni. Az álom-epizódok félelmetesek. Megint ugyanaz a hozzáállás, ami a Párbaj játékos-válogatóján volt: jófejek leszünk, ha beledöglünk is. Ennek szokott erős izzadságszaga lenni, rosszabb esetben - mint most is - az illetfelhőt még a penetráns kakiszag is megkoronázza. Hogy ilyesmire pénze legyen a csatornának...

Az RTL a humor nagyágyúit ünnepelte a múlt héten, tíz éves lett a Heti hetes. Hogy megfelelően kedvet csináljanak a talk show-hoz, a Vacsoracsata különszámmal jelentkezett. Egész héten a hetek (ill. hatok) főztek. Elég jellemző volt - de ez általános a műsor más szereplőire nézve is - hogy ki hogyan látta vendégül a többieket. Hajós klasszikus vendégséggel, jó kajákkal, kedvesen, normálisan. Bajor proccolva. Hajdu Steve olyan semmilyen módon, de korrekten. Farkasházy proccolva és smucig stílusban egyszerre (ellenszenv-skálámon újabb pontokat ért el ellenszenves, hárpiaszerű feleségével, és annak az idióta csodalónak érdektelen gazdájával). Hernádi különcködő algáival és egy olyan dallal, amelytől végképp felmerült bennem, épelméjű vajon ez a nő. És végül Kern, akit nem lehet nem szeretni. TV2, hahó! Így néz ki egy tényleg jófej ember.

Egyúttal elvitte a bandát egy hajós körútra. Olyanra, amiről német nyugdíjasok tízezrei álmodoznak. Ennek "izgalmas" képeit végigkövethette, akit érdekelt, a Fókuszban.

De maga a műsor semmi különös sem volt. Leszámítva azt az alapvető hibát, hogy bejátszottak régi jeleneteket. Most jöttem rá, miért nézzük ezt a kifulladó műsort még mindig. Mert régen tényleg szuper volt. Bár most, hogy Orbánék valószínűleg visszatérnek, van még esély, hogy megint jó lesz.

Hernádi egyébként a remek margarinos reklám után újabb égésre készül. A Csillag születik c. marhaság második évadjában lesz zsűritag. Készüljünk föl egy újabb Utasi Árpira. (Aki nem hajlandó szerbül szakmunkát tanulni. Szegény kis hülye.)

Magamnak annyit leszűrtem ismét, hogy maradok a kedvenceimnél: a közéleti beszélgetéseknél és a mindenféle helyszínelőknél. Most egyébként a legjobb sorozat a Hazudj, ha tudsz! Tessék belenézni, remek!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr501373332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gladia · http://gladia67.livejournal.com/ 2009.09.10. 18:28:16

Nagyon találó írás, abszolúte egyetértek.

Sajnos én már a közéleti beszélgetésekbe is belefáradtam, de a "mindenféle helyszínelők" jöhetnek. :)Igaz, hogy e tekintetben meg a Cool akarta elvenni a kedvem, mert pl.: a Maimiból egész nyáron ugyanazt az egy vagy két szezont ismételte, és bármennyire is csípem Horatiot, azért ez már nekem sok(k) volt. :) Viszont rákaptam a "Buffy"-ra, meg az "Angel"-re, mert ezek korábban kimaradtak, és az X-Aktákra, mert azt meg már olyan régen láttam, hogy nem is emlékszem... mintha új lenne.

A "Hazudj ha tudsz!"-ot még nem láttam, de lehet, hogy belenézek.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.09.11. 07:15:56

Az új Vágó műsor szerintem is katasztrófa.Viszont a "béka" nélkül már nem tudnék meglenni.Sajnos függő vagyok..Csak Klaudia lányunokáját kéne kiírtani a sorozatból,mert annyira gyűlölöm,hogy ha találkoznék vele,biztosan megtaposnám..

2009.09.11. 08:52:45

Az egyetlen műsor amit képes vagyok nézni, az a reality csatornán a különféle túlélő músorok, hogy hogyan éljük túl a sivatgot, az őserdőt, a rablógyilkosságot, no meg HBO.

Olyan csatornát ahol reklámok vannak a filmek között még véletlenül sem nézek.

Van még a ZDF Dokukanal, meg az Andaluzia tv-n a bika viadal. BBC Prim- bár angolul nem sokat értek, de néha egész jó opearafilmeket adnak.

Egy csatornán - elfelejtettem a nevét - baromi drága ingatlanokat árulnak, na azt is érdemes be kapcsolni, sosem lehet tudni, az ember ne adja fel.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.09.11. 18:42:17

@RUSZKIBAKA:

Azt a kis dögöt én is utálom. Nagyon ujjongtunk a nénémmel, amikor a Bartha féle kiscsaj elverte.

eberti 2009.09.12. 12:29:51

Nagyon szellemes,igaz és jó az írás.
Az új Vágó műsorból kb.15 percet láttam amikor indult. Elég volt.
A B.Közt nézem,de ideje lenne egy gyilkost beírni a sorozatba,aki egyenként (akár közönség kérésre is)kinyírhatná a szereplőket...A végén maradna: egy aki mindent visz...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.09.13. 06:52:13

@eberti:
Köszönöm. A Barátok szerintem leszálló ágban van. Nem nézettségileg, szóval egyelőre marad.

Ziebi 2009.09.16. 18:23:48

@Reckl_Amál: szeretem ezeket az írásaidat, így is teljesen képben lehetek mi zajlik az otthoni tévékben, és még csak meg sem kell néznem. a leírás alapján még mindig nem veszítek semmit :)
Én a Dr. House újabb évadot várom már, és kb. ebben ki is merül a TV nézésem :) Nem elvből, csak mindig van valami más is amit csinálni lehet. :)
süti beállítások módosítása