2009. július 04. 12:56 - Reckl_Amál

Pálinkás jó reggelt!

A magyar MTV zenei bástyái mögé visszaszorulva titkos tárház az éjszaka (mikor máskor?) sugárzott Folyt. köv. c. összeállítás főleg magyar klipekkel. Itt láttam meg ezt a klipet is, és nagyon tetszett.

 

Mivel az ethno zenében nem vagyok igazán jártas, eddig nem hallottam a Kerekes Bandről, pedig már tíz éve léteznek, és a tagok már előtte is tevékenykedtek mint népzenészek.

A siker annak a remek ötletnek köszönhető, amely engem is megfogott: a hagyományos magyar népzene és a popzene elegyítéséből. Ezt a stílust aztán el is nevezték ethno funknak, ez egyúttal ennek a számnak a címe is.

Ami viszont mégis nagyon fontos, az a megvalósítás színvonala. Mert ez a szám igazán jól meg van csinálva! Nehéz persze ilyen spekulációkba belemenni, mert a magyar fülnek túlontúl ismerősek az ilyen futamok, de mégis úgy képzelem, a magyar népzenét nem ismerő ember simán be tudná fogadni az Ethno funkot mint egy jó kis instrumentális funky számot. Nem azt hallaná benne, hogy valaki dobot meg basszust tett valami népdal alá, aztán valahogy elzötyög a kettő. Ha elég jó a két idegen rész, akkor hallgatható. Hiszen a népdal is pop volt régebben, ahogy a funky is a népzenéből (is) nőtt ki.

De a Kerekes Band ennél sokkal többet hozott létre. A két irányzat, amelyek alapvetően azért nem rokonai egymásnak, homogén zenét alkot. Tessék meghallgatni, itt minden sarok egymáshoz van csiszolva, és ügyesen összeillesztve, csak pont annyi hallatszik a kétlakiságból, amennyi kell. Mert ennek csak úgy van értelme, ha azért sejtetik az eltéréseket. Illetve eltérések helyett jobb, ha azt írom, olyan elemeket, amelyek a másikra nem jellemzőek. Ezt legunkább a hangszereléssel érik el. A funkyban viszonylag ritka a furulya például. De ez a tipikusan magyar hangú pásztorhangszer szépen simul ebbe a nyugisan haladó gépezetbe. Kellemesen hömpölyög előre, és végtelenítve is hallgatható(ahogy én is teszem, miközben írok). Egyaránt jó háttér - hangulatzenének munka vagy blogolás mellé, de táncolni is lehet rá. Ahogy olvasom, a táncházak nagy-nagy sztárjairól van szó. A sztár természetesen jó értelemben értendő, és teljesen kiérdemelt. Lehet, ha ilyen zenét játszottak volna közel tíz évvel ezelőtti, utolsó táncházas látogatásomon, máskor is mentem volna...

A klip is remek! A magyar videoklipekről messziről látszik általában, hogy magyarok. Ennek oka - most jó kedvem van, jóhiszemű leszek - a pénztelenség. A kis magyar piacon nem érdemes sokat fordítani a klipekre. De van megoldás! És a Kerekes Ban ismeri is. Ez a klip egyszerű, de látványos: a zenekar beáll egy nagy monitor elé zenélni, a hátuk mögé pedig színpompás képeket vetítenek - egy kis jamiroquai-os beütéssel. Mindenki nagyon élvezi a zenélést, a furulyás frontember pedig ropja is kicsit. (Mondajtok még egy furulyás frontembert a poppiacról!) A végén meghajolnak. Kell-e ennél több?

Dicséretes az a profizmus, amellyel az együttes honlapja készült. Semmi bonyolultság, ellenben naprakész és használható információk. Ami pedig általában zavaró, ha automatikusan elindul a zene, itt teljesen elfogadható.
Az angol verzióért pluszpont jár.

Ha tetszett az Ethno funk, akkor feltétlenül ajánlom a Csángó boogie-t is, amely már mint szóösszetétel imádnivaló.

Őszintén remélem, ezen a pompás úton haladva tartogatnak még sok ilyen jó kis funky-t.

Info: www.kerekesband.com

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr141226204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.07.04. 20:01:21

Tetszik :)

Még soha nem hallottam róluk eddig, de azt hiszem a bejegyzés nagyon jó reklám nekik, megérdemlik :)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.07.05. 08:41:53

"Pálinkás Jóreggelt..Ahhoz képest,hogy délben írod ezt..Én nem tudnék hajnali négynél tovább aludni..

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.07.05. 19:08:24

Végre eldicsekedhetek azzal, hogy van dedikált albumom a Kerekes bandtől :)
Ajándékba kértem egy barátomtól.

Azt meg kell említenem, hogy az együttes mögött az egri fiatalság (30 év körül) egy nagyon jó csapa van már régóta. Csapatmunka, kevés pénzből sok kreativitással.
Hajráf és hajcsatok!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.06. 12:56:29

"Csapatmunka, kevés pénzből sok kreativitással."

Igen, ez látszik. Nagyon üdvözlendő.

Nálunk ezt is lehet, a Kerekes Band autogramokkal kérkedni. :)
süti beállítások módosítása