2009. június 28. 19:37 - Reckl_Amál

Öngól: a cigánybűnözés vége

Pénteki hír, hogy elfogtak egy 25 éves férfit, aki azóta már be is ismerte, hogy ő erőszakolta és ölte meg a kiskunlacházi kislányt tavaly novemberben.

A kegyetlen bűntény országos visszhangot kapott főleg azért, mert a helyi polgármester, Répás József annak idején egymillió forintot ajánlott föl az általa szervezett fáklyás felvonuláson, majd hitet tett a "roma erőszak" elleni fellépés mellett. Bár természetesen nem tudhatom, hogy mi volt Répás eredeti szándéka, a kiskunlacházi rémtett mégis emblematikus eseménnyé vált a cigánybűnözést folyton felemlegetők körében. A jobbos sajtó rendszeresen a cigányok brutalitását illusztrálandó hozták föl újra és újra, egy nemzeti rockot játszó zenekar még dalt is írt a kislány tragédiájáról. És Répás is országos politikai sztár lett egyszerű vidéki polgármesterből, kicsit olyan közbiztonsági kérdésekben, mint a monoki modell kitalálója, Szepessy Zsolt. Szívesen és magabiztosan nyilatkozott az orszgáos médiában a cigánybűnözésről.

Most meg kiderült, hogy szegény kislányt nem cigány suhancok kapták el, mint ahogy azt a közvélemény feltételezte, hanem egy faluszéli elmebeteg, aki nem cigány.

Akkor most mi lesz? Elnézést kérnek majd azoktól, akiket az országban sajnos nem teljesen alaptalanul elterjedő hangulat következtében ilyen súlyos vádakkal illették őket? Jóvátehető-e egyátalán ez az egyértelműen politikai szándékból folytatott hajtóvadászat?

Ezt sem tudom, de láttam Répás urat pénteken nyilatkozni. Most kezeit, ő nem mondta, hogy az elkövető cigány volt. Én másra emlékszem. Persze, lehet, hogy ez a mondat így, ebben a formában sosem hangzott el a szájából. De minden országos szereplésében azt képviselte, hogy nagy a cigánybűnözés, és tenni kell ellene. Egy ország kötötte nyilván rosszul össze a pontokat, de valahogy mindig az volt a látszat, hogy a helyi, állítólag nagyom antiszociális cigány lakosság ügybe keverését pont Répás kezdte a fáklyás felvonulással, és későbbi szerepléseiben nem is igyekezett tompítani a már meglévő feszültséget. Igaz, semmilyen törvénytelenséget sem támogatott, rendészeti eszközökkel próbálta megoldani a dolgokat.

Mindenesetre számomra elég ellenszenves most ez a szabadkozás, ez a magyarázkodás. Ha Répás tényleg annyira az igazság pártján állna, akkor most minimum elnézést kellene kérnie. De akár le is mondhatna azon az alapon, hogy messze túllépte a hatáskörét, és - bár büntetőjogilag ez nyilván nem állná meg a helyét, és nem is kell, hogy megállja - hamis váddal illetett embereket. A rasszizmusról nem is beszélve. Mert ha tényleg cigányok követték volna el ezt a szörnyű tettet, és ezt Répás bizonyíthatóan tudta volna, akkor ez csupán az ügy egyik részlete. (Kezdettől fogva nem tetszett a fellépése, de azt gondoltam, mint helyi ember tud valamit, ami a nyomozásban nem használható föl, de bizonyítja a dolgot.) Így viszont nem volt egyéb, mint egy blöff, a polgármester úr vaktában lövöldözött a helyi cigányok felé, és most kiderült, hogy tévedett.

Tévedésének azonban nem csupán az a következménye, hogy néhány embert igaztalanul meghurcoltak. Hanem az, hogy mostantól Kiskunlacházán (és a hasonló településeken) nem lehet cigánybűnözésről beszélni. Komoly ember ilyet ezek után nem tehet, mert Répás népszerűséghajhászó akciózása hiteltelenné tette az egészet.

Mert mi az ügy tanulsága? Bűncselekményeket bűnözők követnek el. Nincs más összefüggés. (Hacsak nem az, hogy az eset kapcsán a leghülyébb cigány politikusok is jogosan beszélnek koncepciós, rasszista vádaskodásról.)

A Répást véres kardként az ország közvéleménye előtt körbehordozó jobboldali média egyelőre szűkszavúan számol be P. József elfogásáról. Ha tényleg annyira reszketnek a morális válság miatt, akkor talán ők is szólhatnának egy szót. Ennyi is elég lenne az annyira áhított rend kedvéért: elnézést, tévedtünk. De eddig ilyen nem történt, és tartok tőle, hogy nem is fog.

Pedig nem szégyen az öngól, a legjobb játékossal is megesik, de akkor legalább szégyellje el magát utána kissé.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr771214055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2009.06.28. 20:52:49

Nekem egy dolog a furcsa, tökre úgy rémlik, hogy 5 férfi dns-ét találták meg rajta, csoportos elkövetőket kerestek. Ehhez képest most egyel elégedettek.

Egyébként én is cigányra fogadtam, ennek megfelelően szégyellem is magamat (miért is?). Ezzel az üggyel kapcsolatosan. A többinél egyelőre bejött... (pl. a gránátos).

A sorozatgyilkosságnál pedig szlovák titkosszolgálatra teszem a tétet a jéghideg profizmus és a szlovákok Csehországbeli működése miatt.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.29. 01:04:38

Érdekes, én nem szégyellem magam, bár már rám fogták párszor, hogy náci vagyok; lehet, ezért van ez a "semmilyen" érzés.

Várjuk meg, hogyan lesz ez a történet akkor, mikor a mostani "győztesek" már nem írhatják tovább, és kiderül az igazság!
Vagy most nagyon belegázoltam?

kranführer 2009.06.29. 17:23:15

@Tom Bobb: Igazad van. Gyors nyomozás-több tettes helyett most van egy közel egy éves nyomozás után egy cigány életmódon élő enyhén beszámíthatatlan szerencsétlen fehér tettes. Biztos ő tudta produkálni az ötféle ondót...

kranführer 2009.06.29. 17:24:10

Most nézem a címet:-))))
Apád faszát!!!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.29. 17:48:57

@kranführer: Mivel eme utóbbi hozzászólásod nem volt címezve, remélhetem, hogy nem hozzám szóltál?

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.29. 20:57:41

Ma a trolimegálóllóban leugattam hat öregasszonyt,akik nem adták át a padon a helyüket egy kilencedik hónapban lévő várandós cigány nőnek..A véleményemet meglehetősen élesen tudomásukra hoztam..Csak hallgatás volt..A magyar emberek 90%-a alapból rasszista,antiszemita,homofób,stb..De ezt már ezerszer elmondtam..Egyébként vártam volna a véleményed a berlini falról írt posztomra..Sajnálom,hogy nem volt rám időd..

phaidros 2009.06.29. 21:33:14

@RUSZKIBAKA: nem szokták átadni fehérnek sem. Illetve nagyon ritkán. Mondjuk a fiatalok sem. Úgyhogy ez nem erősíti meg a 10 millió magyar megkérdezésével, megismerésével tudományosan alátámasztott, véletlenül sem zsigerből jövő statisztikai felmérésedet.

Ellenben nekem eddig csak az jött le, hogy önsajnáló, siránkozó, utálkozó bunkó parasztok vagyunk mind, beleértve a buzikat is. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.29. 22:46:58

hol van vége a cigánybűnözésnek? Muti.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.30. 08:36:56

Azért ne legyetek már ennyire csalódottak, hogy mégsem cigány az illető! Illetve az: "egy cigány életmódon élő enyhén beszámíthatatlan szerencsétlen fehér tettes"

Nekem a kislány elsősorban a szerencsétlen. De látom, hogy a cigány szó jelentése módosult.

A cigánybűnözés kifejezés ezután a baklövés után érvénytelen. Pont azoknak segítenek az ilyen esetek, akik szeretnek az etnikai hovatartozásuk mögé bújni. Ezért öngól. Mostantól, ha egy cigányt megvádolnak, egyből megjelenthet valaki, aki Kiskunlacházát emlegeti. És a mi béna rendőrségünk egyből összerezzen, mert tudja, nagy a részük abban, hogy hiába vannak egyértelmű bizonyítékok, sokan nem hisznek P. bűnösségében. A kifejezésnek van vége, a jelenségnek meg esetleg szárnyakat ad.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.30. 10:16:38

A cigányok továbbra is hajlamosak a bűnözésre, nem a bőrszínük, hanem az életmódjuk miatt. Ha tetszik, ha nem.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.30. 12:58:02

@phaidros: Önmagad úgy definiálod,ahogy neked tetszik..Engem hagyjál ki belőle..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.30. 13:00:46

@Rékuc: Bizonyára csak annyira,mint a Romániából idemenekült melegprostik a Nyugatiból,akik néha kirabolják néha meg is gyilkolják az ügyfelüket..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.30. 14:42:09

@Rékuc:
Nekem úgy tűnik, összekeveredett a származás és az életmód kérdése.

Kiskunlacházán pont az az igazságtalanság alapja, hogy ezt a két dolgot összemosták. Kik(et tartunk) erőszakosnak és gátlástalannak? A cigányokat. Akkor ezt a kegyetlen bűncselekményt is ők követték el. Egyeseknek mindegy, hogy van beismerő vallomás, van DNS, ők már eldöntötték, hogy "szerencsétlen" fehét tettes biztos csak bele lett rángatva.
Utálom én is azokat az embereket (na már megint itt tartunk), akikkel csak a baj van, de a hangoskodás, lopkodás, vagy akár a verekedés nem egyenlő a gyilkossággal. Pont ez az előítélet maga: baj van velük, biztos ők voltak.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.30. 21:59:00

@Reckl_Amál: Bocsáss meg, de majd a történelem fogja megmondani, ki volt a tettes, hiszen a mai magyar "rendőrségtől" (vagy: "magyar" rendőrségtől?) nem várhatunk el valós tényállásokat.

Ezt a posztot, vagy inkább a tényt, hogy a múlt héten nyulat fogtak, megbeszéljük 2015 tájékán, mikor kiderül, hogy cigányok voltak az elkövetők, csak nem lehetett őket elkapni. Nem szabadott. Nem engedték.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.01. 00:34:01

@Reckl_Amál: tudod, miért nem hiteles ez a post? Mert arról nem írtál, amikor Tatárszentgyörgyön azonnal rásszistát kiabáltak meg gárdás dzsipet láttak elgurulni, közben kiderült, hogy cigányok voltak a gyújtogatók... na erről ennyit.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.01. 08:38:46

Ez sima kötözködés. Az igazságtalan rasszistázásról is volt már itt szó bőven:

recklamal.blog.hu/2009/02/26/pogrom_az_eszed_tokja

@Tom Bobb:
Erről van szó. Mit számítanak a bizonyítékok? Ti már előre eldöntöttétek, hogy ki a bűnös. Biztos turul súgta...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.02. 01:46:37

@Reckl_Amál: Ja. Turul. Na, kedves Amál, a gond veled pedig ez, hogy rögtön "turulozol" engem, mely ugyan nem zavar, de ha megválaszolnám, haragosok lennénk.

Nem válaszolok. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.02. 09:03:51

Nem egészen értem én ezt.

Miért akkora baj, hogy a tettes nem cigány?

Arról én nem tehetek, hogy a turulosok és a rasszista húrokat pengetők közös halmaza meglehetősen nagy. Elvileg el tudom képzelni, hogy valaki tényleg csak Géza fejeldeleméket tiszteli benne, de valamiért többnyire azok vonzódnak a madárhoz, akiktől a cigányozás sem idegen.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.02. 09:33:03

@Reckl_Amál: Nem az a baj, hogy a tettes nem cigány. Fordítsd meg a kérdést! Az a baj, AHOGY elkapták, AHOGY "nyomoztak", AMIT láthatunk a felvételeken, AMIT nyilatkoznak az ügyről...
Kapkodó, félresöprésre váró, befejezettnek tekinthető, ne firtassuk már-ügy lett ez. Miért?

Egyébként lehet, hogy sokszor és sok mindenben ellent mondok a jelenlegi rezsimnek, lehet, hogy nem tetszik nekem, ahogy egyes farkincák embereket gyaláznak meg, és mivel cigányok között élek, le merem írni az életvitelüket, a "habitusukat", a látványt, ami nap mint nap fogad - ettől még nem vonzódom a turulhoz, hidd el! :-)

A múltkor kérdezte tőlem egy ismerősöm, mikor állok be a Gárdába. Na, annak is pont annyi esze volt, mint neked, és ez nem sértés: pont ennyit lát csak abból, mikor én pofázok valamiről, hogy egyenlőségjelet vés közém és a Gárda közé.
Mi közöm nekem holmi gárdistákhoz?!

Én sem ítéltelek el, Amál, és megköszönöm, ha ez nem fordul elő fordítva! :-)

iron-member-neck 2009.07.09. 22:11:26

@Tom Bobb:
Az nem zavar, hogy több tucat magasan képzett, lelkiismeretes SZAKEMBER több hónapi aprólékos, lelkiismeretes munkáját szanzsén félresöpröd, lehazugozod, megrágalmazod valamennyit csak azért mert valaha olvastad néhány firkász ex venter böffenéseit?
Nem ég a pofád?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.10. 08:57:46

@iron-member-neck:
Nem, az igazság nem számít. Csak az számít, hogy a gyilkosok a cigányok voltak, és kész.
Ezt egyesek már előre eldöntötték, és semmi sem érdekes.
Hiába kerül elő egy egyértelműen nem-cigány, akkor is az, mert úgy él, mint a cigányok.
süti beállítások módosítása