2009. május 27. 15:30 - Reckl_Amál

A termék

Tegnap este Kepes András olyan kalandra szánta el magát, amely még a sokat látott riporternek is újdonság volt.

Kepes ugyanis azzal az ígérettel jelent meg különleges embereket bemutató sorozatával a képernyőn, hogy megmutatja Gáspás Győző másik arcát.

Sajnos nem jött össze, még Kepesnek sem sikerült ebből a butasága, primitívsége ellenére ravasz fickóból érdekes képet összerakni. Leginkább csak szánalmasat.

Kepes elkíséri Győzikét először a volt általános iskolába, ahol a roma rapper azt magyarázza, ha nem kapott volna annak idején majdnem mindenből kegyelemkettest, hanem jobban koncentrált volna a tanulásra, ma valószínűleg nem tartana ott, ahol. Kepes ekkor még próbál vele normálisan beszélni, próbálja meggyőzni, hogy a rossz tanulókból általában azért nem sztár lesz, szóval nincs összefüggés. És általában igaza is van, csak éppen Győző esetében nincs.

A Gáspár sztárság lényege pont az alkalmatlanság. Győzike nem azért lett híresember, mert valamiben jó. Hanem mert gyakorlatilag semmiben sem az, mégis mindig hallunk róla. És annyi esze azért van, hogy ő ezt pontosan tudja, sőt el is mondja és be is bizonyítja.

Aztán jönnek a közhelyek. Győzike elviszi Kepest a Nógrádmegyeri cigánysorra, és elsírja, hogy a show miatt mennyire nem szeretik őt a cigányok. De ez nem új, hiába csodálkozik Kepes. Köztudott dolog, hogy a Győzike show gyakorlatilag zárójelbe tesz mindenféle olyan törekvést, amely a cigányokat mint népet európainak és intelligensnek kíván bemutatni, és megtámogatja azokat a rossz ízű előítéleteket, hogy a cigányok örökké ordítoznak, primitívek és ostobák. Naná, hogy a ezzel senki sem akar azonosulni.

Kepes kamerája követi Győzit a múltkori Milan - Magyar Kupaválogatott meccsre is. Győzi Beckhammel haverkodna, de a nagyképű angol rá sem bagózik. Azért sikerül Ronaldihno-tól begyűjteni egy autogrammot. Aztán másnap már Kepesnek duzzog, hogy az újságban azt hazudták, Beckham rá sem bagózott...

Aztán Beja asszony is csatlakozik, és Kepes fölteszi a legértelmetlenebb kérdést, amely paradox módon tökéletesen beleillik a szituációba. Vajon Győzike mikor játszik szerepet és mikor önmaga? Hebegés, habogás, mert bizony Győzike és a szerep eggyé forrott. Igazából már csak a szerep létezik.

Kepes nem érti Győzikét. Nagyon professzionálisan figyeli a szavait, ahogy egy gondolkodó riporterhez illik, de láthatóan semmit sem ért meg abból, amit ez az ember őszintén közölni akar. A mindenfél idegen civilizációhoz azonnal alkalmazkodni képes tv-s nem tud mit kezdeni a civilizálatlansággal. Furcsa ezt mondani, de Győzike többször fölényben van az ősz riporterrel szemben. Helyzeti fölényben. Kepes nem képes átérezni azt a kontextust, amelyben Győző létezik. Nem érti, miért fontosabb ennek az embernek mindennél az ismertség. Nem érti, miért éri meg Győzőnek mindent - a családját, sőt saját magát is - feláldoznia csak, hogy benne lehessen valamelyik szennylapban. Ahogy azt sem érti, hogy Győző immár virtuális lény, aki a valóságban nem is létezik. Így elég nehéz portrét rajzolni.

Persze néha-néha átsejlik egy kis igazság. De Kepes nem csap le rá, nem hegyezi ki. Hihetnénk, hogy ez kissé régimódi, de elegáns riporteri fogás, nem ítélkezik, tegye meg a néző. De valójában egyszerűen csak a sötétben tapogatózik, ezért inkább nem kommentálja a látottakat, hallottakat. Így Győző irányítja néhol a beszélgetést, és ebből csak újabb közhelyek lesznek.

Kár, hogy Győzikéről nem sikerült elmondani, amit mindenki tud, de csak Kepes tudott volna kulturáltan megfogalmazni: Győző a mai celebbulvár címerállata. Azt már sokan, sokféleképpen megfogalmazták, hogy Gáspárék elég ordenáré népek, és hogy a show megrendezett stb. De Győzit még senki sem leplezte le. Pedig ő tényleg komolyan gondolja, talán a szíve mélyén még örülne is neki, ha megtépáznák picit sajátos nimbuszát. Fárasztó dolog lehet Győzikének lenni!

De Kepes a pár véletlenül adódó ziccert is kihagyja. Így viszont csinált egy jelentéktelen, unalmas és főleg nem túl reális riportfilmet valamiről, amit mindenki betéve ismer. Azt hiszem, ezt nevezik kudarcnak.

3 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr901146997

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.05.27. 16:37:44

Én is megnéztem az adást.Megdöbbentő volt az is,ahogy a média igazságként tálalta a két perc alatt kitalált balesetet,ilyenkor el lehet gondolkodni,hogy érdemes-e bulvár médiát olvasni és milyen károkat okoz,ha folyamatosan átverik az újságírók az olvasóikat a kitalált történeteikkel.Egyszer úgy járnak,(járunk) mint a pásztorfiú,aki farkast kiáltott feleslegesen..Ha történne valami visszafordíthatatlan és drámai,hát sokan megkérdőjeleznék,tréfának vennék,hiszen a sajtó amúgy is folyamatosan hazudik,csúsztat,kábít,felnagyít,
manipulál,stb..

Ziebi 2009.05.27. 16:57:57

Címerállat...ezt szépen mondtad. :)

Dr. No 2009.05.27. 22:05:34

Azért a cigányokkal kapcsolatos előítéleteket nemcsak Győzike meg a show-ja táplálja a tévében. Szerintem ő még szórakoztató a maga módján, de ha ilyenekre gondoltok, mint Mónika-show, Joshi Barat stb. stb. Ez mind arra épít, hogy a primitív állatok úgysem tudnak uralkodni az indulataikon, és minimum káromkodni vagy átkozódni fognak, de ha lehet, akkor egymásnak is esnek, sőt, a nézők közül a rokonok is bekapcsolódnak. Ez ellen miért nem lépnek fel a jogvédők meg a roma politikusok? Ez is van majdnem olyan uszító és előítéleteket gerjesztő, mint a kuruczinfo. Csak itt ugye nem nevezik mokkának meg orknak expressis verbis a nyomorultakat, hanem egymásnak uszítják őket, mint a kutyaviadalon, és a hirig közben meg utána szemforgatva ismételgetik, hogy ezt már mégse nem kéne!
süti beállítások módosítása