2009. április 25. 21:07 - Reckl_Amál

Nyugdíjas popsztár

Tegnap este elcsíptem a Dunán egy élő beszélgetést Tony Curtisszel. Az amerikás magyar (vagy magyaros amerikai?) színész 84. születésnapját Budapesten ünnepli. Barátságos és szívélyes volt, szellemileg teljesen friss, nagyon örültem neki. Jelenlegi szerepléseit példaértékűnek tartom, így kell a köztudatban maradni, ha az ember napja már leáldozóban van.

Sokat tanulhatnának tőle a magyar sztárok, akik szemmel láthatóan képtelenek a méltó visszavonulásra. Egy bizonyos kor fölött az embernek már nem kell dolgoznia. Akkor sem kellene, ha egyébként képes rá. Nem azért, mert az öregekre nincsen szükség, hanem mert az a természet rendje, hogy minden generációnak megvan a maga életciklusa. És természetesen mindig is lesznek kivételek, de Magyarországon az embernek az az érzése, az a művész a ritka, aki érzi, mikor kell visszavonulnia a rivaldafényből.

De ez csak részben az ő hibájuk. Egyrészt a retrót persze nálunk sajátosan értelmezik. A retro ugyanis alapjában véve nem azt jelenti, hogy változtatás nélkül újra éljük, amin már egyszer túlmentünk. Ez legfeljebb nosztalgia. Az igazi retro éppen a változásról, az idő múlásáról szól. Arról, hogy mai szemmel hogyan látjuk a múltat. És az azóta eltelt időt. A jó retro értelmezi a múltat. Kritikusan szemléli, és szubjektíven szelektál.

A magyar retrohullám viszont csupán abból áll, hogy pár olcsó poén kedvéért előkapartak olyanokat, akik már fénykorukban is cikik voltak, mesterségesen sztárt kreált belőlük, és a sajátosan alacsony zenei igényű, magyar közönség elhitte, hogy ezek az avitt figurák érnek valamit.

Külföldön is vannak retro-művészek, de nem a mainstream kellős középén és folyamatosan. Annál nagyobb és őszintébb örömmel köszönti őket a közönség, amikor nagyritkábn felbukkanak valahol a nyilvánosság előtt. Mert emlékezni jó, aki meg régebben tudott énekelni, az nyilván nem felejtett el teljesen, de egy idő után ott kell tudni hagyni a színpadot is. Sajnos még a tényleg nagy művészek között is alig akad valaki, aki képes erre. Bár tény, hogy egy a színházba bejárogató idős színész sokkal kevésbé zavaró (sőt sok esetben egyátalán nem az), mint a média kedvencei.

Persze a média a hibás! De ez az általános lustaság és eltompultság következménye, amely miatt olyan a tv, amilyen. Túl sok tartalmat kell túl rövid idő alatt létrehozni, naná, hogy nincs alkalom és energia rendesen végiggondolni a dolgokat.

De a legfőbb gond, hogy gyenge az utánpótlás. Nem látom ma az olyan magyar előadókat, akiket mindenki ismer és egyúttal tényleg jók is. Valaki vagy jó, de ők általában rétegzenét játszanak (nem mintha lenne alkalmuk az ilyeneknek szerepelniük), vagy ugyan ismert, de... Szóval ha az országos közösségi élményre vágyik a zenerajongó, akkor kénytelen elmenni a Sziget Táncdalfesztivál - sátrába, az ország egyik legsúlyosabb ízlésrombolójába.

Amíg ez nem változik, itt kísértenek körülöttünk a múlt árnyai. Ez is hozzájárul ahhoz, ami szerintem a legnagyobb bajunk, a múltban éléshez, a továbblépésre való képtelenséghez.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr531086293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaaaaaah 2009.04.25. 22:39:54

meg jo hogy elvis meg monroe meg meg egy jopar idejekoran meghalt jol, kepzeljetek csak el mennyi mocskot lehetne ezekrol is kerulgetni

Zolikagsi 2009.04.25. 22:46:35

Hali kedves Amál!Először is, szerintem a fent említett művész nem popsztár, hanem színész. Másodszor, nem tudom beszélgettél-e már művészekkel, nekik ez nem munka hanem az életük. Egy hivatás nem pedig egy munka ennél fogva nem is igazán lehet abbahagyni. A tanácsom: próbálj te is valami hasonlót találni magadnak ahelyett, hogy a saját honfitársaidat fikázod. Mert ez nem nekik, hanem neked ciki.
-Zolika

sid2008 2009.04.25. 23:12:26

Sziasztok jó a bejegyzés.
Zolikagsi:akkor nézegesd Pl:Medvecky löttyett testét sokat ha neked ez bejön.Ja és a barátait se hagyd ki.Engem személy szerint nagyon irritál ez a banda mondok is néhány nevet:Pataki,Nagy Feró,Mari Zsuzsi és ehhez hasonlók.Kicsit gondolkodj el rajta és ne kezdj egyböl magyarkodni mert az ebben a témába nem menö.

Bilux67 2009.04.25. 23:32:35

Hehe. Ugrasszuk össze az öregeket meg a fiatalokat, hogy jó sok hozzászólás legyen.
Aki nem a cigány-zsidó-mszp-fidesz témák valamelyikére ugrik, az majd erre biztosan.
@sid2008: te viszont tanuld meg tisztelni az időseket, ők végigdolgozták az életüket, hogy te gond nélkül élhesd a világodat. A szüleid is bizonyára idősek és te is az leszel egyszer (további elmés megjegyzések a közhelyszótárban). :-)
És azonnal menj el fodrászhoz. És miért nem vagy még ágyban negyed 12-kor? :-)

Zsákos Frodó 2009.04.25. 23:33:33

Szerintem a külföldi sztárok sem mind tudják, mikor kell abbahagyni. Példának okáért: Madonna, Cher, Dolly Parlton, Mick Jagger...stb

hallari 2009.04.25. 23:36:23

Szerintem is jó a bejegyzés, de az eddigiekkel csak részben értek egyet.
1) 30-40 évvel ezelőtt csak azokat engedték érvényesülni, akiknek TEHETSÉGE volt és BEHÓDOLT a rendszernek. Rájuk PÉNZT is áldoztak.
2) A rendszerváltás után sok tehetség sajnos nem bukkant fel és pénz sem volt /legalábbis központilag/ ilyen célra
3) Ebből kifolyólag a kilencvenes évek végén induló kereskedelmi adók a közepes tehetségekre, akik PÉNZT termeltek és BEHÓDOLTAK nekik /értsd: minden vacak szerződést aláírtak/, azokra áldoztak! /mivel az igazi tehetségek messze elkerülték őket, ismerve alantas szándékaikat/.
Mi lett mindennek a folyománya? Az igazi tehetségek részben önerőből, részben szponzori pénzből egy műértő rétegnek játszottak/játszanak, a tömeg pedig kapja a giccset.
Ezért kétfajta retrót különböztetek meg:
1) A régi idők valóban tehetséges embereit /Koncz Zsuzsa, Bródy Sándor, és IGEN, Pataki Attila, Nagy Feró, D. Nagy Lajos stb. - ezek az emberek bármely mai ugrabugráló lány- és fiúcsapatnál ezerszer többet tettek az asztalra!/
2) A kereskedelmi médiák által favorizált középszerű tehetségeket /valóban Medveczky Ilona ide sorolandó, vagy például Bodnár Attila-Papp Rita stb./, akik a jólfizetett töltelék szerepét töltik be, de igazi minőséget finoman szólva nem nyújt a produkciójuk.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.04.26. 00:18:14

"Bródy Sándor" ?
Az Bródy János. Feltételezem, hogy a zenészre gondoltál, és nem az íróra.
:) Pataki Attila = minden sarkon álló mulatós-rocker lett belőle. Inkább ne.
Fájó szívvel mondjuk ki, de sajnos az ún. "nagy generációból" jó néhányan ma már egy krokodilt is leszopnának öt perc főműsoridőért.

v2peti 2009.04.26. 00:37:34

Rita Pop már az osztrák gyerekeknek énekli a Brum-Brum Bärchent.

sid2008 2009.04.26. 02:35:45

Bilux67:pont az lenne a lényeg az egésznek hogy tisztességbe megöszül és tanítsa,példát mutasson a fiataloknak de igy csak azt látom hogy hülyét csináljanak magukból.Ez az értem dolgoztak hogy éljem világom szöveg tényleg közhelyes,szerintem azért dolgoznak az emberek hogy ne haljanak éhen de ez csak az én véleményem.

Girhes macska 2009.04.26. 05:11:51

Nincs semmi baj az idősödő zeneipari munkásokkal, AMENNYIBEN tudnak újat mondani a közönségüknek.
Madonna, Mick Jagger? Hallgasd az új lemezeiket, MERT VAN NEKIK.
A magyar "nagy generáció" döntő többsége ezzel szemben abból él, hogy régi dicsőségére alapozva a húsz évvel ezelőtti slágereiből tart újabb és újabb búcsú- és retrókoncerteket, lehetőleg minden évben egyet-egyet és igazán, tényleg most utoljára.
Mi ezekre csak úgy tekintünk, hogy "elfogyott a zsé" koncertek, pedig korosztályilag ott lenne a helyünk egy ilyen Edda, Omega stb. bulin, de mi már túlléptünk, másról szól az életünk.
Inkább megyünk Péterfi Borira, Zagarra, Yonderboi-ra és még sorolhatnám.
A kiöregedett zene- és szórakoztatóipari munkások másik fele meg elmegy a kereskedelmi TV-k valamelyikébe bohócnak.
Amállal és Sid2008-cal értek egyet: akikről szó van, azok képtelenek elfogadni, hogy eljárt felettük az idő és jelenleg saját magukat alázzák, saját jószántukból egy kis pénzért, hírnévmorzsáért és nem veszik észre azt sem, amikor végérvényesen röhejessé válnak.

wado 2009.04.26. 07:12:49

Vagy nekem van problémám a szövegértéssel, vagy Amál nem gondolta végig, hogy miről is akar írni.
Részemről a post osztályzata: egyes.

A nép fia 2009.04.26. 07:22:13

Tetszik a cikk, te bővebben is írhattál volna erről a jelenségről.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.04.26. 08:13:58

"sajátosan alacsony zenei igényű, magyar közönség elhitte"
Ez tetszett, 10 pont.

Magas zenei ízlés mellett éhenhalna egy kozsó...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.26. 08:54:26

Azért azt írni, hogy már fénykorukban is cikik voltak, hát egy kicsit erős. Egyáltalán nem voltak azo, sőt... És az se egyértelmű, hogy az aktív öreg egyenlő ciki. Presser Gábort pl. senki nem nevezné cikinek. Hobo-t se. Ez sajnos személyfüggő.

2009.04.26. 09:10:00

Amál ezt biztosan nem gondoltad végig amikor tollat ragadtál.
"Reckl Amál jár a világban, lát, hall és mostantól beszél is. Leginkább az emberi butaságon bosszankodik, és nem hagyja szó nélkül, ha ilyesmit tapasztal. Legalábbis itt nem... ' ------bosszankodhatsz a saját butaságodon és le is írhatod. ergo:van létjogosultsága, mint ahogy mindennek és mindenkinek aki és ami létezik....

midnight coder 2009.04.26. 09:17:36

Én is úgy látom hogy ez nem feltétlenül korfüggő. Pontosabban, voltak akik csak rövid ideig tudtak nagyon jót csinálni. Ilyen volt Pl. anno az Aphaville, a Forever Young-ot és a Big In Japan-t ma is játsszák a rádiók, és nem csak nálunk, pedig elég rövid ideig tevékenykedtek. Aztán vannak akik már jó régen itt vannak és folyamatosan tudnak minőséget produkálni. Bár Madonnát annyira nem kedvelem, de kétségtelenül ilyen. Aztán vannak akik bár anno fiatalon jobbak voltak, de még ma is tudnak jó dolgokat csinálni. Nekem Pl. Ákos ilyen, mondjuk Bonanzásként jobban kedveltem mint amit mostanság csinál, de ez utóbbiak is fényévekkel jobbak mint a mostani átlagos mainstream.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.04.26. 09:21:39

Létjogosultsága mindennek van, de akkor ugye Amálnak is, hiszen kommentelgetnek itt az oldalán.
Fedor: Azért megnézném mondjuk egy White Party-n kiosztott kérdőíven, hány "X" lenne a "Szerintem Hobo ciki" rész mellett :)

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.04.26. 09:21:40

Létjogosultsága mindennek van, de akkor ugye Amálnak is, hiszen kommentelgetnek itt az oldalán.
Fedor: Azért megnézném mondjuk egy White Party-n kiosztott kérdőíven, hány "X" lenne a "Szerintem Hobo ciki" rész mellett :)

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.04.26. 09:22:58

Na például kétszer küldeni el a kommetet, az egyetemlegesen ciki :)
És asszem, Vájt szenzésön az, nem vájt parti.

S. Annyi 2009.04.26. 09:43:23

"Egy bizonyos kor fölött az embernek már nem kell dolgoznia. Akkor sem kellene, ha egyébként képes rá. Nem azért, mert az öregekre nincsen szükség, hanem mert az a természet rendje, hogy minden generációnak megvan a maga életciklusa."

No igen. Ebben az esetben számtalan kiváló festmény, regény, felfedezés, zenemű meg sem született volna. Vágóhídra az öregekkel! (((((((((((((

S. Annyi 2009.04.26. 09:46:12

Verdi 80 éves korában írta az Aidát, a Falstaffot meg még később.

KZsoci 2009.04.26. 10:18:50

a kedves kommentelők nagy része továbbra sem tud olvasni, sem gondolkodni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.26. 21:20:34

Hát nem volt érdemes végigolvasni a legtöbb kommentet.

Ugye, az alkotóművészekről nincs szó, mert operát akárhány évesen lehet írni.

De nem is a kor a lényeg. Csak az, hogy mindig ugyanazokat látjuk, halljuk mindenütt. Én unom. Sajnos lassan az LGT-t is, pedig szeretem. De azt nem érzitek vércikinek, hogy harminc éve ugyanazt hallgatjuk, én igen. Hobót, vagy épp Pressert (vagy Madonnát) nem nevezném öregnek, tekintve, hogy ötvenesek. A pókerező debilre gondolok például, aki hetvenötödik születésnapján berágott, mert nem kapott díjat.

De persze, aki ebbe az öregek elleni általános felszólalást akar belelátni, az lásson bele azt. Nyilván nagyon hízelgő az a vélemény, amely a maiakat illettem, vagyis hogy képtelenek olyat csinálni, ami végre eltünteti végre a Kislány a zongoránál típusú rémségeket a köztudatból, mint de-jó-sláger.
süti beállítások módosítása