2009. április 23. 16:43 - Reckl_Amál

Barátok nélkül

Itt a döbbenetes hír: http://index.hu/kultur/eletmod/2009/04/23/1_5_millio_magyarnak_egyetlen_baratja_sincs/?rnd=230

A magyar emberek 15%-a senkit sem tart a barátjának. Egyedül, talán magányosan éli az életét. Mert a házasság vagy más párkapcsolat nem helyettesíti a barátságot, hiába is gondolják ezt sokan. Akivel ugyanis ágyba bújik az ember, az nem a barátja, az a szeretője vagy társa, szerencsés esetben mindkettő, de nem a barátja.

A barátság ugyanis a legcivilizáltabb emberi kapcsolat. Bár nem pusztán az észérvek számítanak, de ebben a "szabadidős" kapcsolatban számít a legtöbbet a megfontolás. (Mert vannak más jellegű kapcsolatok is, ahol szintén nem csupán az érzelmek számítanak. De ezek többnyire hivatalos jellegűek.) Az ember a barátait megválogathatja, vagyis mindenki maga dönt, kit nevez a barátjának és kit nem. Általában civilizációs vívmányok adják a magvát a dolognak: értékrend, ízlés, beállítottság (ezek általában közösek vagy hasonlóak, de nem feltétlenül, és ez utóbbi eset sem irracionális, sőt), kell a szerencsés találkozás (jókor jó helyen lenni, de ez máshoz sem árt) és persze szép folyamatosan kialakulnak az érzelmek is.

Míg a szülő - gyerek viszony alapvetően ösztönös, bizonyos korig biológia és a szerelem szintén nem ész kérdése, a barátság a szabad akarat és az emberi lét bizonyítéka és ünnepe. Nem alacsonyabb rendűek az előbbiek sem, csak mások. Aki szellemileg igényes, annak barátságra is (!) szüksége van. Mert van olyan dolog, amit a szüleinkkel vagy a házastársunkkal sem lehet megbeszélni. (Ahogyan olyasmi is, amit meg egy baráttal nem lehet csinálni, lásd fönt.) Sokan azt hiszik, mindig mindenkivel mindent meg kell osztani. Ez természetesen badarság. A tökéletesen transzparens élet minden kapcsolat legfőbb ellensége. Akinek nincs homályos foltok az életében, az egyrészt könnyen támadható (ha úgy fordul a kerék), de főleg unalmas lesz. Az unalom meg nagyon ártalmas önmagában is, pláne, ha társas.

A legtöbb "barátság" a gyerekkorban köttetik. Már akinek. Bár voltak számomra kedves emberek az általánosban is, de olyanokra, akikre nyugodt szívvel azt mondtam, ezek a barátaim, 16 éves koromig kellett várnom. Sokan közülük ma is annak számítanak, míg az ált. isk. haverok eltűntek. Persze mindig nagyon örülünk egymásnak, ha véletlenül összefutunk. És ez a lényeg: véletlenül. Az igazi barátokkal az ember nem véletlenül találkozik, hanem tudatosan építi a kapcsolatot. Mert kapcsolatban akar azokkal maradni, akik fontosak. Ez a másik kritérium: a fontosság. A barátság nagy előnye, hogy ideális esetben ha senki másnak, hát a barátjának fontos az ember. Az önzését persze senki sem tudja levetkőzni, mégis lehet azt érezni (például eme levetkőzésre való törekvésből), ha valaki fontosnak tart egy másik embert.

Az embernek fiatal felnőtt korában van a legtöbb barátja. De ez csalóka. Ezek többnyire haverok csupán, lehet közöttük számos értékes ember, akikből lesz valami, de ez csak idővel derül ki. (Én ebben is rendhagyó vagyok, nekem a húszas éveim eleje az izolációról szóltak, de az okok nem tartoznak ide.) Ponti/ Csöncsön mondta egyszer, hogy nem feltétlenül az az igazi barát, aki a nagy bajban segít. Az igaz barát az, aki az élet apró-cseprő részében is mellettünk áll. És én ezzel végtelenül egyetértek. Csöncsön úgy folytatta érvelését, hogy egy igazán rossz helyzetben lévő emberen mindenki megpróbál segíteni. De kis dolgokra oda sem figyelnek az emberek. Csak a barátok.

Később - és én most itt tartok - kikristályosodnak a dolgok. Felnőtt korra rögzül a baráti kör. Ahogy látom, felnőttként már elég nehéz barátkozni, de nem lehetetlen. Még egy olyan zárkózott embernek sem, mint nekem. Pedig - bevallom - előfordult már olyan időszak az életemben, amikor azt gondoltam, a barátság sem nekem való. De azért meggyőzhető voltam ennek hamisságáról.

A magyar emberek - mint sok mindenben - ebben is lusták, azt hiszem. Nem fektetnek elég energiát a kapcsolataikba, így a barátságaikba sem. Jobban leköti őket a munka és család. Valamiért a férjek/ feleségek (ill. nem is kell papírnak lennie ehhez sem) egy része kifejezetten rossz szemmel nézi a társának barátait. Emlékszem az apám egyik kollégájára például. Jópofa, kicsit szórakozott fiú volt, gyakran jött velünk horgászni. Aztán elvett valami nőt, és soha többet. Mert az asszonyka nem nézte jó szemmel a dolgot. Emlékszem, gyerekként is felháborított ez a zsarnokság. Mi a baj azzal, ha pár kolléga időnként (nem minden hétvégén, évente háromszor mondjuk) eljár pecázni? Semmi. Csak épp akkor a nej nem tudja kontrollálni az éppen csak megszelídített vadat. Nem tudom, hogy később mi lett velük, de valami azt súgja, hogy vagy válás, vagy életre szóló gyötrődés. A tanulság tehát az, hogy az embernek a sarkára kell állnia. Aki a barátom, ahhoz ragaszkodom, azért kiállok. Adott esetben a szeretett nő/ férfi ellenében is. Amúgy ha valaki még ezt sem engedélyezi (nem mintha kéne), az rossz jel. Az minimum hibás jellemre utal (pár év múlva majd az is ki lesz adva utasításba, hogy mikor vehet levegőt a kedves), de sok esetben a szerelem/ szeretet hiányára is. Óvakodjunk tehát a pasáktól!

A másik dolog, ami tönkreteszi a barátságokat, az az önérzet. Elég rossz, ha az ember már a saját barátjától sem kap második esélyt. Én is olyan vagyok, akit csak egyszer lehet megsérteni, de azért akit szeretek, annak van még legalább egy dobása. Ahogy látom, sokan csak a saját sérelmeiket látják. Engem minden tönkrement barátságomban az dühített a legjobban, hogy egy tévedés, ne adj Isten, hiba azonnal érvénytelenített minden jót, amit a múltban történt. Hiába volt az ember korábban jó, ha egyszer olyat csinál, ami nem tetszik, semmi más nem számít, csak az a rettenetes sérelem, amit az egykori barát elszenvedett. Ez igazságtalan, és hasonló dolgokat sejtet, mint a pasáskodó partner esetében.

A távolság sem tesz jót igazán. A barátságot ápolni kell, ideig - óráig lehet telefonon, msn-en vagy éppen dísztáviratban (Tényleg! Az létezik még egyátalán?), de szintén tapasztalatból mondom, személyesen van a barátság fenntartására a legtöbb esély.

Miért baj a távollét? Mert hiányzik az illető, persze. De van ennél egy gyarlóbb gondolat is. Egyszer csak űr támad mindkét ember életében. Mivel az ember nem lógathatja a lábát egész nap, hátha hazajön a Karcsi Kanadából mégis, (És Karcsi se biztos, hogy végig abban reménykedik, hogy Marci is kivándorol a kedvéért.) elkezd az ember másokkal barátkozni, olyanokkal, akik ott vannak. Ez féltékenységet szülhet, és szül is. Ahogy más kapcsolatokat, a barátságot is megmételyezi, sőt rendesen hazavágja, ha Marci drága telefonhívásai vádaskodásokból állnak esetleg.

Ez a másfél millió ember, aki úgy tűnik, le is mondott erről az égi adományról, melyet csak az embernek ítélt meg a sors  (mert az állatok nem barátkoznak, nekik főleg "hivatalos" kapcsolataik vannak), lemondott arról is, hogy tartozzék valahova. A fönt idézett cikk eléggé ellaposodva oda fut ki, hogy akinek nincsenek barátai, az nem is olyan egészséges. Én nem látom az összefüggést, mert a XXI. sz-i, magának való ember prototípusa számomra pont a fitnesznáci, miközben van olyan olvasóm, aki bár számos betegségben szenved, mégsincs egyedül. Szóval ebben nincs igazi korreláció. Hacsak az nem, hogy az ember jobban érzi magát, ha nincs egyedül. (És persze ez sem igaz mindig.) De ha választanom kellene, hogy egészséges legyek vagy legyenek barátaim, biztosan az utóbbit választanám. (Ezt a kijelentést az teszi viszonylagossá, hogy bár nem kérdeztek meg, de ez le is írja az állapotomat: nem vagyok egészséges, de vannak barátaim.)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr971082258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.04.23. 18:16:19

Jó kis bejegyzés, bár néhány pontját cáfolnám, ha más nem saját tapasztalattal...illetve inkább kiegészíteném.. :)

Főleg azzal nem értek egyet hogy a távolság számít. A legjobb jóbarátnőmmel hosszú évek óta az ország két különböző pontján élünk, mégsem változott negatív irányban a kapcsolatunk. Ő az egyik olyan, akivel ha nem találkozunk fél évig, akkor is ugyanúgy beszélgetünk mintha tegnap félbehagyott témát folytatnánk.

Most meg ugye több ország választ el tőle is, és a többi barátomtól is....nehéz. És igen, vannak lemorzsolódások...de az hogy még mindig várnak a reptéren ha hazajövök (megszervezik előre, stb.), hogy megkapok minden meghívót minden összejövetelről, és ha lehetséges visznek netet és skypon bejelentkezem, az nekem sokat jelent. Mint ahogy az is érdekes, hogy van akivel azóta erősödött meg, épült ki jobban a kapcsolatom amióta kijöttünk...furcsa ez, és nem nagyon lehet szerintem kategorizálni.

És értem a logikát abban hogy azt mondod, a nagy bajban mindenki segít, és nem akkor látszik meg ki az igazi barát...nekem azért mégis rosszul esne ha pont egy olyan nem kérdezné meg mit tehet értem akit a barátomnak mondok. Nem, nem megharagudnék, csak rosszul esne.

Ez a másfél milliós adat viszont nagyon elszomorító... :(

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.04.23. 21:13:36

Szerintem ez a másfél millós szám teljesen normális. Ma, itt és most. Fogadjunk azért nincsenek barátaik, mert főleg a külsőségek érdeklik őket; az alapján választanak barátot, hogy az hogy néz ki, mennyi pénze van, illetve HOGY MÁSOK MIT GONDOLNAK az illetőről. És őket is ez alapján választják / nem választják barátnak. A barátság pedig pont NEM ezekről szól.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.24. 05:16:46

Én is a barátomnak érezlek.Bár a magányom miatt már beszélni is elfelejtettem.Nemrég írtad,hogy jó a blogom filmek nélkül is.Ha írok valamit,arra senki nem reagál.csoda ha nincs hozzá kedvem.amikor nem kapok visszajelzést?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.24. 12:29:30

@Ziebi:
Örülök, hogy újra kommentelsz. Talán bárgyú, de már álmodtam is arról, hogy beírtál valamit, és tessék! :)

A távolságról annyit, hogy nyilvánvalóan a távollét időtartama is számít. Ha tudom, hogy az illető egy év múlva visszajön, akkor más a helyzet, mintha örökre elment volna, és évente egyszer két napot együtt tölthetnek. Azért az nem az igazi.

@Detlef:
Van egy műsor, amit sajnos az egyre inkább elkurvuló magyar MTV is átvett, Paris Hilton öribarit keres. Mint ismeretes az érdemtelenül gazdag liba összeveszett a síkbuta Nicole Richievel, úgyhogy az űrt a leghagyományosabb és legkézenfekvőbb módon oldja meg, valóságshow-ban versenghetnek a barátjelöltek. Vagyis szegény pénzmániás véglény még azt sem tudja, mi a barátság. Szánnivaló.

@Baka:
Nehéz a Te témáidra reagálni, nagyon személyesek. Egyébként nem vagy egyedül, és ez a Te érdemed is. Tessék kicsit jobbat gondolni saját magadról!

ZmanUK 2009.04.24. 13:06:38

Paris Hiltont nem kell tamadni. Nem erdemtelenul gazdag. O talan az egyetlen aki mar nem szorul ra az "oroksegre". Igen okos uzletasszony, es nem olyan hulye mint amilyennek mutatja magat

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.24. 13:21:41

Eszerint a logika szerint Győzike is megérdemli a pénzt, amit kap. Nem biztos, hogy mindenki egyetértene ezzel.

Ha Paris nem lenne a legnagyobb hotellánc egyik örököse, akkor egy csúnyácska amerika csaj lenne, és a kutyafülét sem érdekelné. Szóval maradjunk annyiban, hogy születni azért tudni kell.

Ziebi 2009.04.24. 15:11:13

Amál :) Olvaslak rendszeresen, csak amihez nincs hozzáfűzni valóm oda nem írok. :)

A távolsággal kapcsolatban...nem is tudom...mivelhogy mikor kijöttünk úgy volt hogy 2 év...jelenleg meg éppen hogy nem így néz ki, inkább a többszöröse van kilátásban...tényleg érdekes lesz hogy kik maradnak mellettem. az viszont tény, hogy én minden barátságomért folyamatosan dolgozom, másképpen nem megy. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.24. 17:26:00

Az esély-dologról jutott eszembe.

"Ha vétkezik ellenem az én felebarátom, hányszor bocsássak meg neki? Talán hétszer is?"

"Nem mondom, hétszer, de hetvenhétszer."

Mennyivel inkább áll akkor ez a nemcsak "fele" barátokra. :-)

ZmanUK 2009.04.24. 17:56:06

Amal,

Gyoziket ne keverjuk Paris Hiltonnal. Mert, ha egy nagyon picit utanna is olvasnal, Parisnek igen sok sajat vallalkozasa van, ami igen jol hoz a konyhara. (Es ahogy ugye mondjak az oroksegbol elvileg egy kanyit sem fog kapni). Igen sokan, (nem buta amerikai celebek), hanem uzletemberek, stb. nyilatkozzak hogy Paris nem csak egy uresfeju liba.

(Meg kell nezni ahogy McCain-nek is visszavagott, mikor le "ParisHiltonozta" Obamat :)

KZsoci 2009.04.24. 22:03:37

Paris Hilton egy darab szar, kínhalált érdemel.
süti beállítások módosítása