2009. március 24. 12:42 - Reckl_Amál

Akiknek a bőre alatt is pénz van

Az amerikaiak nem hagyják magukat lenyomni. Az ottani munkanélküli nem csak üldögél, és várja, hogy a pénzes postás a szájába röpítse a sült galambot, a válság amcsi áldozatai szó szerint magukat adják. El.

Az emberi "termékek" piaca virágzik. A különböző, nem szükséges, ill. "megújuló" testi anyagokért (jobb híján így nevezném őket) ugyanis pénzt lehet kapni, mellyel a nélkülöző emberek ideig - óráig eléldegélnek.

A legkelendőbb emberi portéka a sperma és a petesejt. Alkalmanként 100 dollárt is kaphat egy férfi donor, és egy héten akár háromszor is folyamodhat a pénzkeresés eme módjához. Orvosilag legalábbis.

A petesejt értékesebb, hiszen ritkább. Egy egészséges, megfogantatásra alkalmas petesejtért akár 5000 dollárt is adnak az interneten. Ez a sejtkereskedelem egyébként teljesen legális. A válság előtt havonta kb. 20-an jelentkeztek a megkérdezett klinikánál, hogy felajánlják a petéjüket, október óta háromszor annyian szeretnének segíteni meddő asszonyokon, egy kis pénzért cserébe.

A hosszú haj nem csupán divatkellék, hanem befektetés is. A vicces nevű Dana Pendragon például 2000 dollárért adta el a www.hairtrader.com - on derékig érő, vörös hajzuhatagát. Így meg tudja javítattni az autóját, és el tud jutni a távoli településre is, ahol munka is akad.

A véradók sem elégszenek már meg a virsli - sör kombóval, mint régen. Egy adag vérért 25 dollárt fizetnek. Sajnos nem ez a legjövedelmezőbb üzletág a testnedv-bizniszben, mert túl gyakran nem járulhatnak a donorok a tűhöz. De legalább ez a legkevésbé vészes.

Természetesen a legkockázatosabb dologért fizetnek a legjobban. Az orvosi/ gyógyszerkísérleteket általában komolyan honorálják. Az összeállításban megszólaló kísérleti alany egy év alatt már 26 ezer dollárt zsebelt be, ezek szerint ő már a válság előtt is ebből élt. De a fehéregerek élete sem könnyű. Aki nem bírja a tűszúrásokat - az említett úr saját állítása szerint 400 injekción van túl - azt hamar kiszuperálják.

Szép új világ felé közeledünk. Az AXN által újonnan leporolt Gattaca c. filmben, mely egyébriánt kamaszkorom egyik meghatározó alkotása, hasonló dolgok történnek. Ott is folyik a kereskedelem az emberi "termékekkel". Aki bajba jut, az a DNS-ét is áruba bocsájtja, hamarosan, gondolom, ennek is eljön az ideje.
Ahogy valószínűleg a szervkereskedelmet is legalizálják. Hiszen könnyebb hozni egy jogszabályt, mint kitalálni valami hatásos módszert a válság ellen. Valahonnan jövedelmet kell szerezniük az embereknek, különben éhen halnak. Ami főleg azért baj, mert akkor ki veszi majd föl a jövő hiteleit.

A vér és az ivarsejtek donorsága jó, hiszen segít az embereken. De csak önkéntesen lenne szabad mennie. Az a társadalmi igazságtalanság vadonatúj dimenzióját jelenti, hogy a szegényekből nyert élő sejteket pénzért megvehetik a gazdagok. Pont Amerikáról halljuk mindig a rémhíreket, mennyire nem szolidáris az egészségügyi rendszer. Akinek nincs megfelelő biztosítása, az másod-, de inkább huszadrangú páciens. És itt nem arról van szó, hogy hány másik beteggel kell osztoznia a szobán, hanem hogy életmentő vizsgálatokra nem, vagy csak végzetesen hosszú várakozás után jut el. (Különösen pikáns, hogy ennek a lelketlen rendszernek a működtetői okozták a gazdasági válságot. Amikor még volt pénz, azt sem a rászorulókra költötték, de jobb modú tagok befizetéseit is eljátszották. Most, hogy az amerikai állam nem hagyja őket csődbe menni, körbejutalmazták magukat vastagon, amíg Obama közbe nem lépett. Aztán legutóbb már az is kiderült, az az összeg sem volt igaz, amiről először hallottunk (180 millió dollár = 40 milliárd forint mai árfolyamon). Mindezt abból a pénzből, amit válságkezelésre, értsd a biztosítottak védelmére kellett volna fordítani. Az amerika utca embere erre csak ennyit mond a CNN-en: dirty, dirty. Más hozzáteszi, örüljenek, hogy nem rúgták ki őket. Én meg azt gondolom, örüljenek, hogy nem kerültek börtönbe.)

A szegény emberek ezután már csak biológiai alapanyagként szerepelnek majd az egészségügyi rendszerben. A BKV közismerten rossz állapotban lévő buszai is úgy működnek, hogy vannak buszok a garázsban, amelyek már csak alkatrészforrásként állnak ott, utasokat már ezer éve nem szállítottak. Lehet, hogy az ötlet magától Demszkytől származik? Vagy a szép emlékű Aba Botondtól? Hiszen a Kontroll elején felolvasott kis expozéja állítólag óriási sikert aratott a Bányász Rezsőt még hírből sem ismerő amerikai közönség előtt. Azt hitték, ez már a film egyik abszurd poénja, pedig...

Ha túlélte tehát az amerikai szegényember Bush és barátai zsebnövelő magánháborúját, most majd lehet spermadonor. Ez is karrier. In the land of the free.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr201022195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.24. 17:19:19

Mióta egyedül élek,gyakran könnyítek magamon.Úgy kb.napi 4-8 alkalommal(vajon ez természetes?).Milyen jól járnék,ha megfelelő lenne a spermaszámom(nem tudom,még sosem számolták) és eladnám mind' ezen hagyományos' örömszerzési mód végtermékét..

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.24. 17:39:50

@RUSZKIBAKA: a leszbi csajok legnagyobb örömére, hátha mégis örökölhető...

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.25. 07:44:00

@Prinzessin Erbsen: Látod még ezt sem tudod.Ugyanis a homoszexualitásért felelős gént(XQ 28) az anya örökíti..Persze ez a hír téged csapásként ér,mert úgy tudtad,hogy divatból,hobbyból vagyunk melegek..Pedig ezt úgy örökli az ember mint a haja vagy a szeme színét,testalkatát..stb..Minden jobbos gyűlölködő rágalom ellenére.Ha tájékozódnátok felőle,talán nem gyűlölnétek minket annyira..Hiszen ilyen erővel utálhatnátok a zöld szeműeket is..ja,hogy hasonlót már régen műveltek a huszas évek óta...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.25. 08:29:46

@RUSZKIBAKA:
Magyarországon is léteznek spermabankok.

De sajnos:

"Donor csak teljesen egészséges férfi lehet! Ennélfogva a donorok szűrése többlépcsős folyamat. A folyamat során a regisztráljuk a külső megjelenési jegyeket (fenotípus), és tüzetes orvosi kivizsgálást végzünk. Az orvosi vizsgálat első lépcsője egy andrológiai szűrés spermavizsgálattal egybekötve. Ezután következik a genetikai, és pszichológiai kivizsgálás. A donor nem hordozhat genetikailag öröklődő betegségeket, és mentálisan is teljesen egészségesnek kell lennie. Ezzel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokkal győződünk meg arról, hogy a jelölt nem hordoz szexuális úton terjedő betegségeket. Ezek között kiemelten fontos az AIDS szűrés. Amennyiben a jelölt eleget tesz ezeknek a követelményeknek, úgy bekerül a donor bankba, ahol teljesen névtelenül, csak kód alapján kezeljük. A donor kivizsgálása a jelöltek részéről nem kerül pénzbe. Ezzel szemben a donorok az érvényes jogszabályok alapján költségtérítésre tarthatnak igényt. Ez a költségtérítés jelenleg 10.000 Ft mintaadásonként."

Szóval nem földi halandókat keresnek, de az übermensch is csak 10 000-et kap.

De itt minden le van írva részletesen:
www.krio.hu/cgi-bin/krio.cgi?menuid=11hu

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.25. 09:25:40

@Dyson:
Leginkább csak Ruszkibakának sajnos. Mert ő számos betegségben szenved, és még azt sem tudja pénzzé tenni, amiben a legszorgalmasabb.

Értem a kérdésed mögött lévő dolgokat. Ki szeretne ab start beteg gyereket? De szörnyen érzem magam akkor is ebben az egészségmániás, valójában nagyon is beteg világban.

Az egyébként még csak nem is lenne akkora baj, ha a genotípust vizsgálnák. Mert az a genetikai lehetőség. A fenotípus viszont sok olyan dolgot is tartalmaz, ami a másik féltől, vagyis a leendő anyától származik. Szóval nem fair ez alapján is szűrni. Nem tudom, Mengele féle dolognak hangzik ez az egész.

szamócaábris (törölt) 2009.03.25. 11:04:32

Vannak kétségeim e felől: persze aki műgyereket akar annak kockáztatni kell!

Mi van ha egy tréfáskedvű professzor kicseréli az 'anyagot' a sajátjára? Egy petri csészében minden egyfornának tűnik?

Az viszont hogy vérkészítményekkel embereket fertőztek meg és tettek egy életre beteggé, sajnos valóság. Úgy hogy csak óvatosan!

A Gattakában elhangzott egy mondat: nem tartalékoltam erőt a vissza útra. Sokszor eszembe jut, talán ez a kulcsa a sikernek, és nem a gének.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.25. 11:38:41

@szamócaábris:
Azért abban bízom, hogy ilyesmi ma már, hogy az AIDS folyamatosan fenyeget mindenkit, erre kínosan ügyelnek. De ez az egész nagyon embertelen.

Nem hittem, hogy ilyen gyorsan megy. Szingapúrban már legális a szervkereskedelem. Ahogy sejteni lehetett: a gazdagok megvehetik a bevándorlók szerveit.

Link (németül): de.news.yahoo.com/2/20090325/tpl-singapur-erlaubt-bezahlte-organspend-ee974b3.html

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.25. 12:11:31

@Dyson:
Mindaddig, amíg tökéletes vagy, semmi gond. Csak ez is olyan, mint a csoportszex, (általában) nem mindegy, melyik felén vagy a faxnak.

Ez a szemlélet túllő a célon. Ezért nagyon jó a Gattaca. Ha még nem láttad, fölírom a Kabaré mögé a megnézendő filmek 1000-es listájára. A legfontosabb tanulság az, hogy tökéletesnek születni csak előny, de nem garancia a sikerre, pláne nem a boldogságra. Szegény Jude Law jó példa erre. Ez a szemlélet arról szól, hogy egy ember akkor értékes, ha a fizikai állapota megfelelő. Egy ember nemcsak a testéből, sőt a szervezetéből áll. Ez a szemlélet minden vallást, minden transzcendenciát figyelmen kívül hagy. Félelmetes és másrészt Mengele.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.25. 19:53:14

@Reckl_Amál: köszönöm a kimerítő tájékoztatást.verem tovább,ahogy szoktam ingyér'..pedig az árát szívesen elittam,cigarettáztam volna..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.26. 10:14:27

@RUSZKIBAKA:
Hát, nem teng túl benned az üzleti érzék... Most kéne nekiállni sportolni és egészségesen élni, és ötven éves korodra Te lehetnél a világ legidősebb spermadonora. Ehelyett cigiről álmodozol...

Nincs hely számunkra Robotországban!

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.26. 15:49:31

@Reckl_Amál: Ezt szeretem benned a legjobban..amikor velem kapcsolatban ilyen optimista vagy..de nem csak ezért szeretlek és tisztellek olyan nagyon....hanem a többiért..Mert megértessz engem..stb..de nem folytatom..mert megharagszanak rám..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.26. 20:26:14

@RUSZKIBAKA:
Nevermind. Legalább egy olyan olvasóm legyen, aki nem utál.

Nem tudom, feltűnt-e, de Amál-ellenes mozgalom szerveződik a saját blogomon. Írni sincs nagyon kedvem, a Te blogodon jobban érzem magam mostanában, mint itt. :(

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.27. 17:01:31

@Reckl_Amál: na nálam azért nincs demokrácia.ha nem moderálnék előzetesen megnézhetném magamat.igen észrevettem.de én pozitívan diszkriminállak.és elfogult vagyok az irányodban,mert nagyon kedvellek!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.27. 23:35:39

Kedves vagy, mint mindig.

A moderálás két ok miatt nem lehetséges. Egyrészt, mert a társszerzőm, Dyson kikérné magának. Másrészt, mert akkor is látnám a szemétkedéseket, csak még folyton mérlegelnem is kéne, mi mehet ki és mi nem.

Bár valószínűleg Nálad keményebb dolgok érkeznek.
süti beállítások módosítása