2009. március 20. 11:33 - Reckl_Amál

Az utastársakról

Ahogy már írtam, a legfárasztóbb a munkámban az oda - vissza utazás. Egyrészt, mert nem érzem magam biztonságban az utakon. Másrészt, mert tömegközlekedéssel kell utazzam, ami nem lenne baj, ha gyakrabban járnának a buszok. Akkor ugyanis eloszlanának az emberek, és nem lenne szembetűnő a sok ellenszenves utas.

Persze vannak utastípusok. Mamlasz kamaszfiúk, akiknél általában arra gondolok, fölösleges volt ilyen korán kelni, fölösleges iskolába járniuk. Combcsizmás amazonok illatfelhőben, alkoholista +10-esek (öcsémmel durván másfél évtizede így nevezzük azokat a többnyire középkorú férfiakat, akik az évtizede tartó folyamatos részegség miatt idősebbnek néznek ki a koruknál), fennhangó észt osztó nyugdíjasok, csúcsidőben istálló méretű babakocsival közlekedő kismamák stb. De ezeket mindenki ismeri. Az én utastársaim viszont speciálisak.

A buszmegállóban velem együtt száll fel minden reggel három ember: egy középkora végefelé járó, egy velem egyidős nő és egy húsz körüli fiú. Az idősebb nő - fogalmam sincs, kicsoda, és nem is érdekel - minden reggel köszön. Mintha jelentene bármit is az, hogy egy busszal utazunk. Ez az iwiw-szinfróma utcai változata. Azért, mert már látott, azt hiszi, ismerjük egymást. Egykedvűen szoktam neki biccenteni, mert ki nem állhatom a tolakodást, márpedig ez az. Épp elég baj, hogy kora reggel buszozni kell mindenféle emberekkel, legalább hagyjanak békén. Persze jellemző rá az a sajátos színvak öltözködési stílus, amire az ilyen ötvenesek valamiért annyira hajlamosak. Lazacszínű télikabát (ugyanilyen műszőrme kapucnival), hozzá világoszöld nadrág és fekete, strasszokkal kirakott balerinatopán. A frizura is a szokásos: festett szőke, rövid, de bodorított izé. Az a fajta hajzat, amiről három kilóméterről látszik, az illetőnek nincs saját ízlése, sem ötlete.
A fiatalabb nő csak simán jellegtelenül néz ki, eltekintve az előnytelenül szabott, félhosszú kabáttól és a dominás, 'dugj-meg' cipőtől. Csakhát dohányzik, amit nagyon utálok, különösen a buszmegállóban, ami ugyan szabadtér, mégis valahogy mindig érzem a büdös füstöt.
A fiú is cigizik. Neki megvan az a rossz szokása, hogy mindenkit félrelökve ugrik föl a buszra, és végig gunyorosan vigyorog magában. Az ő külsejével nincs különösebb gondom.

Ahogy haladunk jönnek a többiek is. Az első megállónál két anyuka száll föl. Egyikük sincs a helyzet magaslatán. Az egyik vélhetően nem normális. Hangosab ordítozik, nem tudom, mit, mert olyankor már az mp3-lejátszóm biztosítja a zavaró hangok kizárását, de van egy olyan érzésem, a tökéletesen halló utasok, sőt talán ő maga sem tudja.
A másik maga sem tud nagyon fölszállni a buszra túlméretezett pufidzsekijében, ezért érthetetlen, miért öltözteti be óvódás gyerekét Michelib-babának. Groteszk, ahogy beemeli a gyereket a karjainál fogva. De az a gyerek legalább csendben van.

A második megállónál már iskolásokkal és szüleikkel bővül az utazóközönség. Az anya - lánya kettős elvileg szimpatikus kéne, hogy legyen, de nem az. Mert mindkettő hétmérföldes stréber, tetézve ezt még valami ebből fakadó rátartisággal. Bár azt hiszem ez a tökéletes megfelelésre törekvés inkább anyuci álma, mint a vicces kabátba, sapkába bújtatott, koravén kislányé. (Két dologgal tudja megkeseríteni a (túl) gondos szülő a gyereke életét: hülye nevet és hülye sapkát ad neki. Bár utóbbitól könnyebb megszabadulni.) Minden nap más a program: egyik nap sport (nagy sporttáskát cipel az alig tíz éves kislány), másik nap hegedűóra, de már délután különangolról is beszéltek. Azt hittem, ez a túlképzési, túlterhelési őrület csak az én generációm gyerekkorában volt divat, de úgy tűnik, ma is vannak, akik azt hiszik, nem gyereket, pálmát nevelnek. Amely, ugye, közmondásosan teher alatt nő.
A súlyosabb esetet viszont az a apja - fia duó jelenti, akiket én csak Szájtáty Peti és apukája néven szoktam magamban emlegetni. A harmincas férfi magas és esetlen. Öltözködése kb. a Mr. Bean a kínai piacon járt kifejezéssel írható le a legpontosabban. Még gagyi kvarcórája is van!
De nem ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy rendkívül butának néz ki az által, hogy folyamatosan nyitva van a szája. Nem hiszem, hogy a befecskendezett kollagén feszítené szét, egyszerűen csak rossz szokás. Amit sajnos a kisfiú is átvett, porcelánfehér kis arcával párosítva erősen bárgyú benyomást tesz az emberre.
Ennél is rosszabb, hogy az apa nem tanítja meg a gyereknek az alapdolgokat sem. Hogy ásításkor, köhögéskor a kezet a száj elé kell tenni. Hogy a terhes nőnek át kell adni a helyet, különösen a férfiaknak. (Mint nem szülő nő éppen ezért magamra is szigorúbban tartom kötelezőnek ezt a szabályt.)

A következő kanyar után egy kellemes testvérpár száll föl. Őket kifejezetten szeretem. Mert aranyosak, kedvesek, helyesek. Rosszalkodnak persze, de látszik, hogy jó környezetből jönnek. A nagyobbik lány 16 lehet, csajosan csinos, de buta túlkapások nélkül. Nem öltözik sem kurvának, sem élőhalottnak - hanem ahogy egy korabeli kis nőnek érdemes kinéznie. Pici melír a hajban, kis szempillaspriál, szájfény diszkréten. Persze fiatalosan, divatosan, kicsit őrülten. Röviden: nagyon tetszik a stílusa, mert illik hozzá, a státusához, a korához és az adottságaihoz. A húga 12 körüli, próbálja utánozni, de nem görcsösen, hanem ahogy a kistestvér rajongásában igyekszik példát venni a nagyról, tudat alatt leginkább. De ő sem futott előre, nincs festve a haja vagy a szeme, végtére gyerekről van szó. Úgy képzelem, hogy nagyon kellemes, harmonikus családban élnek. Azért jó tudni, hogy ilyen is van.
Látszik, mennyire szeretik egymást. Hogy mindenféle görcs nélkül tudnak önmaguk lenni. Nagyon, nagyon szimpatikusak. És gratulációm a szülőknek!

Hazafelé már nem figyelem ennyire az embereket. Azért kedvenceim vannak: két összeasszott boszorkány, legalább harminc éve olyan masszív alkoholisták, hogy Koós János is elszégyelné magát a jelenlétükben. A buszon baráti nagymamaként ráncigálják alsós unokáikat.

Délután mégis az a legrosszabb, ha az ember kollágával kénytelen beszélgetni. Semmi bajom velük, de egész nap együtt voltunk, fáradt vagyok. Főleg, hogy csak csevegni kell, amit nagyon utálok. Páran szerencsére csak mosolyognak és elköszönnek, de vannak, akik úgy érzik, kell egy kis small talk levezető gyakorlatként. Nehéz dolog ez, mert amúgy van, akit kedvelek közülük,  de komoly erőfeszítést jelent odafigyelnem, jópofának lennem. Azért az jó, hogy senki sem lakik arra, amerre én.

Most már csak az a kérdés, mit gondolhatnak a busz utasai, amikor látnak egy zenét hallgató, napszemüveges embert a könyvébe temetkezve, aki valójában a reggeli rohanás frusztrációját a kákán is csomót kereséssel és sajátosan vitriollos ítéletekkel szemléli a többieket? Valószínűleg semmit, de egyébként meg nem biztos, hogy tudni szeretném.

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr891014007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komikaze 2009.03.20. 13:29:33

kedves Amál, nem lehet könnyű veled. persze, tömegközlekedni sokszor nem egy álom, nem válogathatod meg az utastársaidat (mint ahogy ők sem téged), lehet figyelni meg ítélkezni, rendben is van.
de miért kell tolakodásnak venni a középkorú nő reggeli köszönéseit? miért kell ezen bosszankodnod, inkább, mint hogy kedvesen visszaköszönnél, hiszen a nő is valószínűleg kedvességből is figyelmességből fordul oda hozzád.
lehet, hogy az ingerküszöbünk ennyire más, de a zaklatás szerintem ott kezdődne, ha nem tudnád levakarni magadról, mert állandóan beszélgetni akarna veled.
de egy ártatlan köszönés?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.20. 14:05:33

@Komikaze:
Nem könnyű, az biztos.

Nem szeretem, ha piszkálnak, ennyi.

Komikaze 2009.03.20. 14:14:48

akkor lehet, hogy meg kellene mondanod neki, különben továbbra is bosszankodhatsz reggelente :)

ZmanUK 2009.03.20. 16:33:44

Hu de magas labda ez. :-)

No offense, but ... :-)

1/ Ha valaki koszon, az nem ertem miert tolakodas. Bar tobben koszonnenek, es nem lennenk besavanyodott "igaz magyarok" a tomegkozlekedesen. Szerintem csak vissza kell koszonni es kesz. Emberek vagyunk, tarsas lenyek, kozossegben. Ertelemszeru hogyha az ember minden reggel ugyanazokkal utazik egy buszon, egy ido utan elkezd koszonni nekik, vagy csak biccent. Nekem Manchesterben mindig volt egy utastarsam, egy indiai csaj, akivel kolcsonosen koszontunk egymasnak, amikor meglattuk egymast a buszon. Nem beszeltem vele soha, nem ismertem, megis koszontem neki minden reggel.
Es erdekes modon Manchesterben, az emberek a buszvezetonek is megkoszonik leszallaskor hogy elvitte oket. :-) Elsore picit fura volt hallani hogy minden leszallo ember mosolyog es nyomja a "thank you"-t, de rogton bele lehet szokni. Es ez szerintem tok jo dolog.

2/ Nem tok mindegy, hogy kit mit aggat magara? Nem mindegy, hogy Mr. Bean kinai piacon vasarol, vagy ki milyen pufidzsekiben van, es hogy hord e valaki kurvacsizmat vagy sem? Angliaban az oltozkodest magasrol leszarjak, sosem neznek ki senkit, es nem itelnek meg senkit ezaltal. Es ez tok jo, mivel ugye kinek a pap, kinek a papne. Oltozkodesben ki tudja megmondani hogy mi a normalis? Van sablon?

3/ Angliaban legalabb az emberek alapbol jobb kedvuek a tomegkozlekedesen mint a magyarok. Itt nem kell azt a sok elkeseredett, fancsali embert nezni, aki otthon utazik. Az ereimet akarom felvagni a sok szomoru arctol, akarhanyszor csak hazamegyek.

Szerintem mindezt siman fel lehetne oldani, ha igenis jobban odafigyelnenk egymasra, nem tolakodasnak neznenk egy egyszeru koszonest, nem itelnenk meg a masikat az oltozkodese alapjan, valamint nem neznenk oket napszemuveg mogul a kakan is csomot keresve.

A gyerekek tulterhelesevel, es az alapvetu udvariassagi normak meg nem tanitasarol meg hosszasan lehetne elmelkedni. Ezeket hivjak ugye szar nevelesnek. De ez asszem tomegkozlekedestol fuggetlen :-)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.21. 10:57:44

@Zlot: nekem is ilyen godolatok jártak a fejemben - ha valakinek ennyire terhére vannak az embertársai miért nem jár kocsival.
Ez egyébként tipis magyar gondolkodás mód, ha kocsival járna, akkor a többi közlekedő lenne hülye.

@Reckl_Amál:

Én sem vagyok különösebben filantróp természet, de ez az ember gyűlölet már már kóros, hiszen majdnem minden posztban belerúgsz valakibe.

Godnolod hogy az utastársaknak kellemes egy ilyen mufurccal utazni, aki ugy tesz minha süket lenne, és a társadalmon kivül helyezi magát egy készülékkel? Csak szerintem őket nem érdekli, hogy te ki vagy, elégedettek a sorsukkal, mennek a dolgukra, gyanítom téged észere sem vesznek, hálásnak kelle lenned azért, hogy valaki egyáltalán köszön neked.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.21. 13:00:06

Sajnos nem tudok vezetni, és pénzem sincs kocsira meg a fenntartására. Az elején le is írtam, hogy nem lenne itt semmi gond, ha sűrűbben járnának a buszok, mert általában akkor zavarnak ezek az emberek, ha nagy koncentrációban vannak jelen.

Sorry, de elég képmutatóak vagytok, és mivel egyikőtök sem Magyarországon él, és így a BKV-ra sem emlékszik tisztán, az sem tiszta már teljesen, hogy nálunk micsoda emberekkel van tele a busz.

De mégsem ez a képmutatás, hanem ez a szeressük egymást gyerekek mentalitás. Én kétféle reakciót tapasztalok: vagy leszarnak, vagy utálnak. Pozitívat nem. Ez az öregedő nő is csak azért köszön, mert abban bízik, hogy ha "összebarátkozunk", akkor reggelente lökheti nekem a sablonos sódert, amire egyátalán nem vagyok vevő, pláne nem reggel. Mert talán nem vagyok a legjobb ember, de a munkámat halálkomolyan veszem, és szeretnék formában lenni, mire beérek. Ez pedig unatkozó háziasszonyokkal folytatott üres locsogással nem nagyon megy.

Ismét sorry, de ez megint csak ilyen jókodó butaság. Ki a hülye? Az elhanyagolt, öregecskedő feleség, aki rád akarja tukmálni érdektelen társaságát erőszakkal? Vagy én, aki nem kérek belőle? Teszem egyből hozzá, sosem voltam vele udvariatlan, és ha nem is kitörő örömmel, de még vissza is szoktam neki köszönni a magam módján, de élesen tartom a távolságot. Szerintem inkább ez a képmutatás a jellemző magyar mentalitás. Én őszinte vagyok, csak ehhez a világ nincs hozzászokva.

Ugye, Erbsen, ezzel zártam a dolgot, hogy nyilván sokaknak meg én nem vagyok szimpatikus, lehet, valakit én zavarok, akár a megjelenésemmel, akár a barátságtalan, bár udvarias viselkedésemmel. De engem meg ez nem érdekel.
Ezeknek az embereknek semmi bajuk sem lesz abból, hogy Amálnak ellenszenvesek. És ahogy írod, valószínűleg többségük még csak nem is sejti, hogy észreveszem őket. És nem zavar, ha ők rám se bagóznak. Az ember nem azért közlekedik, hogy barátokat szerezzen.

Alapvetően nem szeretem az embereket, mert butának tartom többségüket. Illetve pontosabban nem elég tudatosan nézik a világot, és többnyire nem látnak semmit. Nézd meg ezt a blogot! Olvass el pár hozzászólást, és érteni fogod, miről beszélek. Az öltözködési/ külsőt érintő anomáliák tökéletes lenyomatai ennek a szellemtelen magyar társadalomnak, az általános igénytelenségnek. Hogy felnőtt emberek többnapos emberszaggal elmennek dolgozni. Nem csövesekről beszélek. Hanem dolgozó emberekről. Hogy nincs annyi igényük saját magukkal szemben, hogy tiszták legyenek. Ez nemcsak a külsőről szól, ez belső igénytelenség. Azért tart itt az ország, mert ezek az emberek pl. a munkájukkal, az emberi kapcsolataikkal szemben is ilyen "igényesek", ilyen tudatosak. De persze én vagyok a hülye, mert ez nekem nem tetszik. Mert én itt élek, és látom ezt. A Mr. Bean apuka csak az ízléstelensége révén fel sem tűnt volna, ha mellette nem lenne bunkó. A túlvezérelt anyuka és manósapkás, túlterhelt kislánya sem, ahogy írtam, külsőre még egész rendben is vannak, hanem ez a hülyeség, hogy nem hagyja gyereknek lenni a kislányát. De persze én vagyok a hülye, mert nem tetszik, ha túlterhelnek egy gyereket.

Én deklaráltan nem szeretem az embereket. De szeretek bizonyos embereket. Ahelyett, hogy 6 milliárd felé osztanám a szeretemet, inkább többet adok azoknak, akik szerintem megérdemlik. Akik engem is szeretnek. Mert a blog is bizonyítja, a klisékben gondolkodó, önálló szemléletre képtelen emberek nálam senkit sem utálnak jobban. Amit az általános felebaráti nevében rendszeresen közölnek is velem.

Komikaze 2009.03.21. 14:09:45

először is, honnan tudod, hogy rád akarja tukmálni magát az öregedő hölgyecske a társaságával - abból vonod le ezt a következtetést, mert reggelente köszön neked? butának tartod az emberek többségét, és közben ilyeneket írsz?
mi alapján tartod butának a "többséget", hiszen szóba sem állsz velük?

tudod, én itt élek, Budapesten, ugyanúgy tömegközlekedem, mint te, és néha én is szükségét érzem, hogy távolságot tartsak az emberekkel. de ha úgy gondolkodnék és úgy állnék hozzá másokhoz, mint te, elgondolkodnék magamon, és azt mondanám: ez már a vég.
Komikaze, legyél öngyilkos, vagy menj el Új-Zélandra remetének :P :)

nem félsz attól, hogy magányosan fogod leélni életed legnagyobb részét (mint ahogy, sejtem, most is az vagy)? te is megöregedsz ám, és hogy milyen öregkorod lesz, rajtad (is) múlik. ha már most ilyen megkeseredett vagy, milyen leszel később?

olvasom a blogodat egy ideje, még ha nem is nagyon kommenteltem eddig, mivel nem sok értelmét láttam. az, hogy ennyire szigorú vagy, önmagadhoz és a világhoz, hogy semmi, de semmi humorérzéked és öniróniád, elszomorító.

és ennek hiányában bizony elriaszthatod előbb-utóbb azokat is, akit pozitívan fordulnak hozzád.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.21. 15:57:34

Mint mondtam, nem vagyok filantróp, de az emberek érdekesek, érdemes odafigyelni rájuk, mert mindegyik tud valami olyat ami te nem. Én még egy analfabéta cigányasszonnyal is el tudok beszélgetni, egy embert megismerni mindig izgalmas dolog.

Én könnyen kötök felületes ismretségeket, mert szórakoztatatnak az emberek. Szivesen szóba állok idegenekkel és általában mosolygok mindenkire, mert nem kerül semmibe, és jobb ha már jönnek a ráncok akkor a nevető ráncok legyenek az erőteljesebbek.

És végül szeretném ha tudnád, hogy azért mert én most épp a németeknél keresem a kenyerem, 50 évet leéltem abban az országban, sőt élni most is ott élek mert ott is van lakásom, kutyám és családom, még választójogom is, és elég jól tudom milyen a BKV-val utazni és még sok mást is, amit te korodnál fogva szerencsére már nem tudhatsz.

Bár tény és való, hogy kiegyensúlyozottabb vagyok mióta nincs körülöttem 10 millió szenvedő mártír.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.21. 18:01:40

@Komikaze:
Nem félek a magánytól, mert mindig is magányos voltam, ismerem és elfogadtam. Még mindig ezerszer jobb egyedül lenni, mint hülyéket elviselni. És ahogy mondtam, megvan a magam társasága. Ha épp rámjön, hogy együtt akarok lenni valakivel, akkor van rá lehetőségem. Tudom, hogy ez nem tart örökké, hiszen a barátaim is megházasodnak majd, talán gyerekeik is lesznek, és akkor az őszinte, fesztelen barátság esélye eléggé lecsökken, hiszen más irányba fordul az életünk. De eddig is úgy éltem, hogy addig élvezek valamit, amíg lehet. Ne aggódj az öregkorom miatt, ahogy ma nézem, nem élek túl sokáig. Egyébként ebben is különbözöm az átlagtól, nem is akarok sokáig élni. Minek? Az öregkor betegségről, magányról, a feleslegesség érzéséről, a nyomorgásról és a halál várásáról szól. Az nem hiányzik.

Nem hiszek a társadalomban és a közösségekben sem. Közel tíz éve sokat tettem pl. az osztályomért, ma le se szarnak, sőt rá kellett jönnöm, hogy akkor se voltam fontos. Az összes iskolai szarban én dolgoztam a legtöbbet, most meg van olyan, aki meg sem ismer, holott valaha a barátnőm volt állítólag. Akkor én mit strappáljam magam vadidegeneknek?

Tanács: ne olvasd a blogot, ha nem tetszik! Bár nem szívesen mondok ilyet, mert ez nem érv.

Amúgy senki sem fordul hozzám pozitívan ezek közül az emberek közül. És csak azért, mert nem állok szóba idegenekkel, még nem biztos, hogy senki mással sem szoktam. Abból épp eléggé le tudom szűrni, hogy sokakkal nem is baj, ha nem beszélünk.

@Prinzessin Erbsen:
Vannak emberek, akik engem is szórakoztatnak. A történetben is leírom, hogy a két kiscsajt nagyon bírom. Régebben volt egy tanárnő, helyes, szimpatikus, kellemes embernek tűnt, őt is kedveltem. Kifejezetten örültem, amikor megláttam. Akkor most mi van?

Elnézést kérek a szemléletemért, hogy fenntartom magamnak a jogot, hogy kiválasszam, ki szimpatikus és ki nem. Ezt mindenki más is megteszi. Ti is rámtámadtok, pedig én senkinek sem ártok ezzel az írással. Legfeljebb magamnak.

Továbbá elnézést kérek, hogy 28 éves koromra annyi szart kellett átélnem, hogy száznak tűnök. Nem mondom, nem hiszem, hogy másnak nem, bennem viszont ilyen nyomokat hagyott az egész. Írtam, és tudom, PE, hogy olvastad, hiszen kommenteltél is, bár emlékezned nem kell rá, nehéz időszakon vagyok túl. De elfelejteni nem fogom azokat az időket. És van egy pont, amelyen túl már senkinek sem lenne humorérzéke. Bár az vicces, hogy pont annál a posztnál rójátok föl az önirónia hiányát, amelynél pont az a leírás.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.21. 18:02:27

"...leírás"

Akarom mondani: lezárás.

Komikaze 2009.03.21. 18:33:24

1. Ha 28 évesen arról szenvelegsz, hogy a középiskolai osztálytársaid mennyire utáltak, érzésem szerint egyáltalán nem nőttél még fel.

2. Más szerinted nem élt át szar dolgokat élete (akár 28 éve) során? Ha mindenki ezzel kelne és feküdne, rövid úton meghülyülne és kihalna az emberiség :)

3. Én olvasni fogom a blogodat továbbra is, mert érdekelsz mint ember, bár úgy látom, fordítva ez nálad nemigen működik: a felszínes információid alapján levonod a magad kis ítéleteit, ami alapján sokakat elutasítasz.

3. Javaslom olvasásra például a Danka blogot. Azt írod, nem akarsz sokáig élni? A szüleid mit gondolnának erről, ha olvasnák? Nem gondolod, hogy szomorú, hogy megadatott neked az élet, vannak lehetőségeid, és te ezt választod?

Ennyit gondoltam még nagy hirtelen hozzászólni. Nekedtámadni nem volt szándékom, de erős késztetést éreztem arra, hogy most kommenteljek. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.21. 20:00:33

Visszakérdezhetek? Miért érdekellek? Szerintem nem vagyok különösebben érdekes ember. Minden látszat ellenére minden olvasómnak örülök, a kommenteknek meg pláne. (Na jó, a minden túlzás.)

Most te is felszínes vagy, mert bár elég sokat írok, azért nem tudhatod, hogy miken mentem keresztül. Nem gondolom, hogy más keresztje feltétlenül kisebb, csak azt tudom, az enyém nagy. Tudom azt is, ez nyomot hagyott rajtam, és ez a nyom nem feltétlenül pozitív.

Nekem az élet minősége sokkal fontosabb az élet években mért hosszánál. Minek éljek száz évig, ha abból - teszem azt - hatvan szar volt? De tisztában vagyok azzal, hogy ez eretnek gondolat manapság, viszont nem csak én vallom. Például az általam nagyon tisztelt Popper Péter is. A szüleimnek ehhez nem sok köze van, mert ez az én életem. Bár szerinted éretlen vagyok, abból a korból már kinőttem, hogy mások kedvéért éljek. De ne gondold azt, hogy meg akarok halni! Csak nem tartom a napok számát relevánsnak a boldogság kérdésében. Dankát nem ismerem, majd ránézek.
Nem számoltam sosem, hogy mennyi lehetőséget kaptam az élettől. Csak azt tudom, hogy egy valósat, amely a jelenlegi munkámat jelenti. Az apám is mindig azzal jött, hogy örüljek, hogy megvan mindkét lábam. Örülök, de ha nincs hova mennem velük... Sajnos az emberek mindig közönnyel és ellenérzésekkel "díjazták", hogy másképp gondolkodom, ezért nem szeretem őket túlzottan. Éretlenség ide vagy oda, ez már sajnos tapasztalat.

Az osztálytársaimat példának hoztam föl, mert az egy olyan szituáció, amelyben mindenki volt, ezért érthető. Igenis szar érzés volt rájönni a valós véleményükre, nem 28 évesen, hanem pár évvel korábban. Én nagyon szerettem őket, és mindent megtettem értük, a közös sikerünkért, ők lényegesen kevesebbet, és még csak el sem ismerték a fáradozásaimat. Ezért nem is járok osztálytalálkozóra. Aki kíváncsi rám, megtalál. A többiek meg... De tudom, ez is az én hibám.

phaidros 2009.03.22. 01:25:26

Most már mindent értek. :)

phaidros 2009.03.22. 01:31:50

Na, most olvastam végig a kommenteket is.

Írtam sok mindent, de inkább kitöröltem.

ZmanUK 2009.03.23. 11:33:03

Nem nagyon voltam netkozelben a hetvegen, igy csak a meloban tudtam atfutni a kommenteket :-)

Amal:

1. Szerintem nem vagyok kepmutato
2. Csak 6 eve nem elek Magyarorszagon, elotte lelkes BKV-s utazo voltam. Szoval a megjegyzesed hogy "nem emlekszem tisztan" nem tul helytallo. Minden alkalommal ha hazamegyek, BKV-zok, utazok Volannal stb.

Megertelek egy csomo dologban, amiket leirsz. Nekem sem celom hogy elkezdjek baratkozni mindenkivel a buszon, vagy a heven. Es engem is zavar ha valamelyik oreglany elkezdi ramzuditani az eletenek tortenetet. Ennek ellenere nem hiszem azt hogy mindenkit kritizalnod kellene, es feltetlenul azt gondolnod hogy mindenki egy idiota. Hidd el nekem a sajat hozzaallasod igen sokat segithet. Nem kell baratsagba keverednek senkivel, boven eleg ha csak visszakoszonsz, es nem nezed le azert, mert probalkozik. Lehet ugy is elutasito hogy kozben kedves maradsz, hidd el, mukodik.

En sem akarok mindenki baratja lenni, sot, eleg nehezen talalok magamnak baratokat, de mindezek mellett az embereket nem felsobbrendusegtudattal szemlelem. Rajtad egy kicsit azt erzem az elmult kommentjeid alapjan, hogy buszke vagy arra, hogy "csodakukac" vagy, es kitunsz mindenki kozul.

RecklAmalsz mindenre, ami szinten nem rossz, de eselyt sem nagyon adsz semmi masnak.

En is voltam az eletemnek ilyen periodusaban, amikor azt hittem mas vagyok mint a tobbi, normalisabb vagyok mint az atlag, sot, sokkal jobb vagyok naluk. Hat hidd el nekem, ez nem igaz. Ez csak egy mentsvar ami alapjan megmagyarazod miert vagy maganyos.

En Angliaban tanultam meg igazan elfogadni a masik embert, es rajonni arra, hogy en sem vagyok kulonb, nekem is megvannak a sajat hulyesegeim, a sajat fajdalmam, velem sem egyszeru egyutt elni.

Szerinted itt az emberek nem budosek a buszon? Nincs szajszaguk reggel? Sokszor en is odebballok inkabb, ennek ellenere egyiket sem nezem le. Mas kultura, mas ember, mas szokasok. Nem tisztem hogy elmondjam en jobb vagyok, vagy akar kulonb naluk. Mert ez nem is igaz. Barmennyire is jol esik az embernek ha "Kulonlegesnek" erzi magat, nos, marhara nem az. Mindenki kulonleges, itt nincs jobb, rosszabb.

Az utazasra visszakanyarodva, en a savanyu arcokat utalom otthon a tomegkozlekedesben, es azt hogy az emberek mindig kinezik a masikat. Ki milyen ruhaban van, ki mit csinal, stb. Nem tok mindegy, hogy ki hogyan van feloltozve? Ha en abban erzem jol magam, akkor magasrol teszek masok erzeseire, mert a lenyeg hogy te erezd jol magad, es ne masoknak kelljen megfelelned.
Nem artana a magyar embereknek egy picit tobbet mosolyogni, es emberkent viselkedni a masikkal. Emlekszem meg, amikor kicsi voltam, az emberek sokkal rendesebbek voltak egymassal. Segitokeszek, erdeklodoek, stb. A rendszervaltassal ez mind kihalt, es sajnalattal latom, hogy annak ellenere hogy a magyaroknak hatalmas szive van (lsd. adakozas a tsunami aldozatainak, Marian Kozma elbucsuztatasa, stb), ez a hetkoznapokban alig mutatkozik meg.

Az oregseggel kapcsolatban meg, teljesen igaz, elj addig, amig tartalmasan es boldogan tudsz elni. Ha ez 99 evig megy, vagy csak 60 tok mindegy. A lenyeg hogy az ember tartalmasan eljen. En erre torekszem :)

Maganyosan es szenvedve, a 40 ev is hosszu ido.

En 29 eves vagyok, tavaly volt a 10 eves osztalytalalkozom. Nagyon sajnaltam hogy nem tudtam ott lenni. Az osztalyunknak csak a fele ment el, pedig gondolom raertek volna. Kicsit csalodott voltam emiatt, hogy masokat nem erdeklik mar a regi ismerosok, aztan valahogy megis elfogadtam. Az emberek valtoznak, uj embereket ismernek meg, stb. Ez teljesen normalis dolog, nem szabad okolni oket ezert. A gimis baratsagaimbol mar csak egy maradt (kulonbozo okok miatt). Sajnalkozzak? Doljek a kardomba? Nem teszem, mert biztos vagyok benne, hogy ez igy van/volt jo. Nehez dolog, de az ember tud baratokat szerezni. Persze ehhez a hajlandosag is kell...

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.03.23. 13:59:09

Na tessék...
hát én Magyarországon élek, tudom, kikkel van tele a Volán és a BKV, mégse gondoltam volna soha, hogy tolakodó vagyok, amiért reggel eleresztek egy jóreggeltet a megállóban kornyadó emberek felé. (Nem, beszélgetni a semmiről nem szoktam, azt én is rühellem.)
Holnaptól meggondolom, és leszek inkább én is mogorva művirág. :-(

Ami meg az emberek általános hülyeségét illeti, két idézet jutott eszembe. Az egyik szépirodalmi, szégyen, de fejből nem tudom, honnan van.
"...ki ha megáll tükre előtt:
tükrében az Isten áll."

A másikat egy kollégám szokta mondogatni: á, bazz, itt mindenki hülye, csak én vagyok helikopter!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.23. 17:53:25

anyám, borogass...
én attól akadok ki amikor mosolygósan megyek és az emberek szinte visszavicsorognak rám. Kb. ahogy Amál teheti a kegyes kis biccentésével szegény néninek.
Ennyire megerőltető a kedvesség...?

azallamenvagyok 2009.03.26. 07:59:22

1. a hozzászólókat várom vacsorára:)
2. amióta elolvastam ezt a posztot folyamatosan napszemüvegben olvasó lánykákat keresek a szememmel a buszon (méghogy a média nem befolyásolja az embert...)

azallamenvagyok 2009.03.26. 10:03:20

jajj, mielőtt félreértené bárki is: Amál is hozzászóló, hisz hozzászólt:)

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.03.26. 10:19:13

@azallamenvagyok:
??
miért?
mikor?
hol?
:-)

azallamenvagyok 2009.03.26. 10:27:30

@Vaszilisza:
-mert érdekes jelenség lehet Amál ahogy olvas, én meg kíváncsi természet vagyok
-jellemzően reggelente, de néha hazafele menet is előfordul
-a buszon
:)

azallamenvagyok 2009.03.26. 10:28:12

ja, bp, bármelyik alkalmas hétvégén, miért ne?

Komikaze 2009.03.26. 14:01:14


azallamenvagyok, a posztjaid alapján bírlak, szóval részemről oké a dolog :)

-Sarge- 2009.03.30. 18:57:28

Nem tudom, jársz-e még itt de mindenesetre beírom:

1. A "kegyes kis biccentés" nézetem szerint teljesen megfelelő viszonzása egy köszönésnek.

2. Ahogy Szolnokon mondták a 88-asok: "Haverból nincs felvétel." Miért is kellene mindenkivel barátkozni, jópofizni?

Sarge

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.31. 15:35:46

@Remenytelen:
Járok, persze. Nem minden kommentre reagálok, de mindet olvasom.

Egyszerűen csak már nem volt kedvem tovább magyarázni a dolgokat, másrészt nem bírom a képmutatást. Az vesse az első követ rám, akinek minden ember egyformán szimpatikus... De voltak, akik ezt nem voltak hajlandóak megérteni. Sebaj!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.31. 21:30:33

@Reckl_Amál:

Akkor még nekem is válaszolsz? :-)

Csak mert nekem meg az jutott eszembe, amit Horn Gyula mondott kritikaként Bokrosról: hajlamos arra, hogy az embereket mereven kategorizálja szimpatikus/ellenszenves alapon.

Szerintem erre Te is hajlamos vagy, és ez nem egy jó tulajdonság (még akkor sem, ha nekem pont szerencsém volt, és a "szimpatikus" kategóriába kerültem nálad), hiszen nyilvánvaló, hogy minden ember összetettebb annál, hogy egyértelmű viszonyt alakíthassunk ki velük.

Vagyis így könnyen súlyos csalódások érhetnek, és - tudom - értek is.

Nyilván nem azt mondom, hogy változz meg :-), de ezt a tulajdonságot negatívként láthatnád magadban, hogy jobban küzdhess ellene, finomíthassad a merev kategorizálásokat. (Szerintem e téren történtek is különben pozitív irányú változások benned.)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.01. 14:18:00

@Csöncsön:
Most végre rájöttem, miért szimpatikus Bokros. Ő is egy meg nem értett zseni.

Nem hiszem, hogy ezeknek az embereknek a személyiségében el kellene mélyedni. Igazából tökmindegy, hogy kikkel utazik reggelente együtt az ember. Én nagyon utálom ezt a reggeli utazást, untat is, felesleges időveszteség is, csak sajnos muszáj, mert nem a munkahelyemen lakom. Hát ezzel ütöm el az időt. Régebben, amikor metrózni kellett, mindig pontoztam az utastársak cipőjét, aztán a teljes külsejét. Tudom, hülye felszínes barom vagyok!

Csak éppen azt nem látom át, miért akkora baj ez, mint amekkora cirkuszt itt az emberi jóság papjai rendeztek. Én ezzel senkit sem bántok. Az "áldozatok" soha sem tudják meg, mit gondolok. És ha ne adj' Isten megtudnák, akkor mit számít a véleményem? Írtam már, ez a poszt föl lett fújva. Elkövettem azt a hibát, hogy reagáltam pár dologra, amire nem kellett volna. Ezek itt engem utálnak, én meg a képmutatókat. Szóval kvittek vagyunk.

Egyébként, Csöncsön, ha nem lennél szimpatikus, akkor alapvetően rólad is csak meglenne a véleményem. Esetleg abból érezhetnéd, hogy nem reagálnék a kommentjeidre. De ez nem törvényszerű. Van olyan, aki pont itteni szereplésével elérte, hogy magamban "bannoltam", vagyis tőlem olvashat is, kommentelhet is, de választ tőlem ne várjon. Moderálni, kitiltani nem fogom, csak épp nem tekintem beszélgetőpartnernek. Ne izguljatok, az illető(k) kilétét megtartom magamnak.

Még egy megjegyzés. Nem igazán tetszik ez a lesajnáló stílus. Nem hiszem, hogy elismerően simogatnod kellene a fejemet. Ez ugyanis nem szimpatikus.

Komikaze 2009.04.01. 15:43:13

lehet, hogy most akkora öngólt lövök, mint egy ház, de nem érdekel..:)

miért tartod magad olyan nagyra, hogy azt gondold, "egyesek" utálnak? :)
szerinted mindenki ilyen egyszerűen működik?

szerintem Csöncsön pusztán azért volt "lesajnáló" (hogy rögtön a rossz szándékot feltételezed! a saját ismerősödről...), mert ismer, és tudja, hogy könnyen megbántódsz. persze, nem nyilatkozhatok helyette...

részemről ennyi, bár lenne még mit mondanom...:S

Komikaze 2009.04.01. 15:44:27

egyébként pedig: én nem utállak.
sajnállak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.01. 17:39:43

@Reckl_Amál:

Éppen most nem "elismerően simogattam a fejedet" :-), hanem kritizáltalak, amiért nem kritizálod magad eléggé.

Egy alapjában rendkívül ellenszenves magatartást írtál le a posztban magad kapcsán, vagyis nem meglepő, ha többen kikeltek ellene(d); jóformán kiprovokáltad a "támadást". Amivel nincs semmi baj, hiszen provokálni érdekes. Pro-vokálni: előhívni. Mindenkiből mást és mást hívsz elő.

Én csak arra hívtam föl a figyelmet, hogy ha a negatívat pozitívnak érted, akkor nem tudsz rajta változtatni, és újratermeled saját kudarcélményeidet. Ehhez persze jogod van.

azallamenvagyok 2009.04.01. 17:47:48

nos, most kiderítem, hogy én bannolva vagyok-e:)

- amál, az első és legnagyobb tévedésed az, hogy a hozzászólók nem azzal a mélyről jövő ellenszenvvel szólnak hozzád, mint te hiszed. Tudod, lehet véleményt mondani úgyis, hogy nem utálattal párosul. Sőt, valójában csak úgy szerethetsz valamit igazán, ha annak a rossz oldalát is látod (ezért nincs szerintem létjogosultsága a rószaszínködös szerelemnek pl). A nagy eltérés, hogy amíg én megírok egy véleményt, nem ítéllek el téged, nyitott maradok az irányodba, és tolerálom a létformádat, elfogadlak.
- pont az állítólag vallott elveid miatt neked is el kellene fogadnod ezeket a véleményeket A tolerancia nem azt jelenti, hogy szeretni kell azt, amit tolerálunk, a tolerancia az elfogadásról szól, és most neked el kellene fogadnod ezeket a véleményeket, el kellene undor nélkül fogadnod a reggeli köszönést, a kommentekben szereplő „térítő” szavakat. A tolerancia nem a melegpornónál kezdődik, hanem hogy toleráljuk a hajnali gyereksírást, a félsüket szomszéd hangos tévézését, nem kell szeretni, el kell fogadni. És te most rendesen intoleránsnak mutatkozol annak ellenére, hogy szívesen tetszelegsz a nyitott, űbertoleráns szerepben (ezt hívjuk képmutatásnak?)
- az alapján, amit előadsz te nem a nem megértett zseni vagy, hanem az inkvizítor, aki a saját hitén kívül mást nem hajlandó látni, te azt mondod, hogy lapos a Föld és más információt nem vagy hajlandó befogadni
- ezzel szemben, ahogy nézem, a hozzászólók mind elfogadják állításaidat, személyiségedet, és talán az életed naposabbá tételében akartak segíteni, még akkor is, ha ez feléd úgy jött le, mint valami butuska szentbeszéd. Azt hiszem, ez a jóindulat megérdemelne annyit, hogy ne utálat, ne a gőgös negatív vélemény legyen rá a reakciód, hanem attól, hogy nem szereted, elfogadd. Tessék toleránsnak lenni, legalább te legyél az azok után, hogy kiálltál a melegekért. Attól nem vagy haladóbb gondolkodású senkinél, ha olyan dolgokat szeretsz, amit mások elutasítanak, és olyan dolgokat utasítasz el, amit mások szeretnek. Így ugyanolyan vagy mint mások, esetleg rosszabb, ha különcségeden felindulva gőgösen lenézed a többit.
-A buta embereket is lehet szeretni, a szeretetet nem az intelligencia alapján mérjük.
- be kell látnod, hogy ha falakat emelsz magad köré azzal a célzattal, hogy a rossz dolgok ne érjenek el hozzád olyan intenzitással, hogy fájjon, az csak egy hatalmas öngól. Ezek a falak ugyanis csak a jó dolgokat zárják ki, az élet apró örömeit, ami miatt egy meghatott mosolyt élhetsz át. Azokat az apróságokat, amelyek miatt megismerhetsz érdekes embereket, megismerheted a pozitív csalódás élményét. A rossz dolgok ellenben ugyanúgy rádtalálnak, ne áltasd magad. Ugyanúgy meghalnak a hozzátartozók, barátok, ugyanúgy megbetegszel, ugyanúgy érnek stresszhelyzetek, fájdalmak. Ugyanúgy meg fognak lökni a metrón, ugyanúgy büdös lesz az utastársad. Ezzel csak azt éred el, hogy a helyzetek még tragikusabbak legyenek. Mert igenis enyhít a világgal kapcsolatos bosszúságon az, hogy amikor meglöknek a buszon, akkor összemosolyoghass egy reggelente rádköszönő nénivel, hogyha felszáll egy durva bűzű idegen, akkor összefintoroghass egy másikkal. Vagy ha egy kiakadt pillanatodban leülsz egy idegen hülyeségeit meghallgatni. A saját helyzeted tragédiáját enyhítheted vele. De tudom, te ennél komolyabban éled meg az életed.
- ahogy olvastam a hozzászólásaidat (is), nekem egy mindkettőnk számára jól ismert karakter ugrott be: Mr Teddy. Idézem: "Ugyan kit érdekelnek azok az ostobák!" - tessék egy kis laza önkritikát alkalmazni:) Kérdés persze az, hogy Teddy egy bohókás, életvidám szerethető karakter volt, te milyen vagy? Te is olyan embereket ítélsz el, akikről fogalmad sincs, akiknek esélyt sem adtál, hogy a bennük rejlő jót vagy rosszat megmutassák neked, s ami eljut feléd – még akkor is, ha jó – kategorikusan rossznak ítéled
- nem pökhendiség-e ítélkezni, elutasítani embereket, megítélni az értelmi képességeiket ránézésre, úgy ahogy neked az jól esik? A pökhendiség pedig gyengeség, pusztán az önbizalom illúzióját adja. Hogy jössz te ahhoz, hogy olyan emberek fölé helyezd magad, akikről fogalmad sincs? Hogy mondhatod, hogy te vagy a hegycsúcson, ha nem mérted föl a terepet, ha nem rendelkezel a környezeted koordinátáival?
- azt mondod tudatos vagy. Ehhez képest ez a szintű kategorizálás erősen az állatvilág felé hajló dolog. Megugatod a macskát, mert kutya vagy, "szag" (esetedben látszat) alapján megállapítod a területhatárokat, eldöntöd, hogy vicsorogsz, nem veszel róla tudomást vagy mosolyogsz, vagy menekülsz. Lehet, hogy utólag megpróbálod ezt megmagyarázni, attól a pillanatnyi reakciód korlátolt ösztönösség marad. Az ember azért ember, mert gondolkozik, mert a gondolataival ítél, mert képes (lehet) túltenni magát az ösztönei által diktált reakciókon
- tudom, hogy nem fogsz magadba nézni, mindenki fél attól, amit bent találhat, hiszen az embert önmagát képes a legkönnyebben összetörni, vajon veled ez már megtörtént, vagy ettől való rettegésed okán viselkedsz úgy, mint egy sündisznó? Sötétben előjössz, napszemüveg mögül vizslatod az embereket, ha valaki szag alapján neked nem tetsző és közeledik feléd, akkor makacsul összegömbölyödsz és csak a tüskéid maradnak. Ne áltasd magadat a tudatossággal.
- ne áltasd magad tudatossággal, hiszen még azt sem veszed észre, hogy hány olyan „ismerősöd” van itt, akik olyan óvatosan, válogatott szavakkal kommentelnek neked, mintha kínai porcelánváza lenne a fejükön, pusztán azért, mert nem akarnak megbántani. Azért mert tudják, és ELFOGADTÁK, hogy hajlamos vagy az átlagnál negatívabban reagálni az emberek közeledésre, véleményére. Szerintem megérdemelnének annyit, hogy ha nagyságrendileg kisebb is, de hasonló előjelű válaszokkal illesd őket. Te e helyett „bannolsz”, sértődsz, elutasítasz, mint a vakegér, mint a sündisznó, amely álmából felkelve a tűző nyári napsütésben hunyorog.
- nehogy azt hidd, hogy ez a poszt véletlenül kavart ekkora vihart, egyszerűen csak olyan dolgokról beszéltél benne, amit valószínűleg sokan sejtettek, de csak most ki lett mondva, és elszállt az a remény, hogy nem vagy annyira negatív, mint néha látszik, csak egy kicsit érzékenyebb…
- Nézd, mi történt: írsz egy halál undorító posztot, és mégis érdeklődéssel fordulunk feléd, sőt, a szeretet/szimpátia lehetőségét sem vetjük el tőled, nem utálunk meg emiatt. Tudod, nekem jó érzés figyelni egy embertársamra, és ezzel tudatosan önző vagyok. A jó érzésen persze emelne, ha értékelnéd az erőfeszítéseket, a beléd vetett hitet, ha nem tolakodásnak vennéd a nyitást az érdeklődést. Ha elutasítással reagálnék én is egy ilyen felszínes izére, mint ez az írás, akkor nem lennék tudatos.
- Nem, ne érts félre, nem azt mondjuk, hogy az emberek jók, hogy tiszták, önzetlenek, stb. Azt mondjuk, hogy egyikünk sem jobb (te sem), de ennek ellenére, ha egy elviselhető életet akarunk magunk köré, igyekeznünk kellene azon, hogy az álságosság, a képmutatás és ezermillió rossz emberi tulajdonság ne keserítse meg a mindennapjainkat. Talán mindenki csak neked akart jót, hiszen ez a blog rólad szól…

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.02. 09:45:45

Számomra a perdöntő kérdés az, hogy az én tevékenységem, hozzáállásom ártalmas-e vagy sem. Én csak gondolok mindenféle baromságot, ahogy feltételezem más is. Csak most le is írtam. Sajnálom, ha nem tetszik, de ez van.

Nekem pont az a hozzáállás álságos, hogy az itt kommentelők "nekem akarnak jót". Na persze! Majd szétrobban a blog a nagy jóindulattól! És egyébként is mi végre? Egyátalán nem ezt érzem, sokkal inkább azt látom, hogy mivel az én "mizantróp" attitüdömet ellenszenvesnek tartjátok, hát igyekeztek engem hülyének, infantilisnek, gőgösnek, stb-nek beállítani. Ez tipikus módszer a másként gondolkodókkal szemben, régóta alkalmazzák is. Karaktergyilkosságnak nevezik az okosok és a sznobok.

Teszitek ezt ahelyett, hogy a lényeges kérdésekre érdemben válaszolnátok. A fő kérdést már fentebb föltettem. A válasz a kártékonyságra egyértelmű nem, innentől kezdve minden erkölcsi vád alól mentesülök. A többi meg csak duma, nem egyéb.

A toleranciának az én szemléletemben két szintje van. Az első a kötelező. Egy XXI. sz-i embertől elvárható, hogy értse, nincs különbség a rasszok között, vagy éppen hogy egyik szexuális orientáció sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Aki ennek az elfogadásáért érzi magát hősnek, az hülye. Ez természetes követelmény. Ha a folyamatos homofób támadások ellen lépek föl, az erre a szintre vonatkozik.
Aztán van a fakultatív szintje toleranciának, amely mindneki szabad választásától függ és a konkrét személynek szól. Nyilván gőgös bunkóság, de én továbbra is kitartok amellett, hogy megítélhetem az embereket. Megítélem, mert én is folyamatosan megítéltetek.

De persze könnyebb valakit embergyűlölőnek megbélyegezni (csak mert 60 emberből 6 nem tetszik neki), mint bevallani, hogy néha mindenki osztályozza a környezetét. Akár szép dolog, akár nem. És persze az embergyűlölő az vogelfrei, azt - persze törődésből, merő emberi jóindulatból és szigorúan a lelki üdvének érdekében - meg lehet alázni, ki lehet oktatni, le lehet sajnálni. És az a legjobb vicc, hogy még egyfajta morális magaslaton is érzitek ettől magatokat. Senki sem jobb senkinél, csak ti többen vagytok. (Bár hál' Istennek én sem egyedül. Igaz, ha úgy lenne, sem változtatnék a véleményemen.)

Csöncsön az osztálytársam volt - örökös padtársam, ugye - és épp ezért tudhatná, mennyire utáltak engem az osztályban. Főleg annak fényében nézem kissé szomorúan, hogy ő is beállt a csoportba, hogy ő sem volt liebling. Jellemző volt az osztályomra, hogy fontosabb volt nekik az üres parolázás, mint a teljesítmény. Én akkor is úgy gondoltam, jogom van egyeseket nem szeretni, de a közösségért sokat tettem. Előbbiért utáltak, utóbbit természetesnek vették. Vagyis utáltak. Ahogy látom, itt sincs másképp. (Ahogy Bokrost is sikk utálni, pedig...)

Sajnos a nagy jócselekedet félresikerült. Az ilyen szövegektől a falra mászom, és nagyban hozzájárulnak az emberekről alkotott nem éppen pozitív véleményhez.

Mindegy, unom ezt az egészet. Úgyse értitek meg!

Na, megyek, leköpök egy gyereket!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.04.02. 11:28:50

@Reckl_Amál:

Nem magamat akartam "nagy jóindulatúként" beállítani, egyszerűen kritikai észrevételt fűztem a poszthoz, de még inkább, sőt elsősorban a poszt utáni reakcióidhoz. Az biztos, hogy nem a rosszindulat vezérelt, de ettől még nem tartom magam Teréz anyának.
:-)

Egyébként egyáltalán nem utáltak téged az osztályban, legalábbis nem jobban, mint bárki mást. (Az emberi közösségekben sok-sok rosszindulat és jóindulat dolgozik, vagyis minden olyasféle érzés, hogy "engem szeretnek", "engem utálnak", szubjektíve indolkolhatónak tűnhet. Épp ezért az ilyesmivel nincs értelme túl sokat foglalkozni.)

De a fő kérdésre. Szerintem a rosszindulat igenis ártalmas, még akkor is, ha ezt a kárt nem közvetlenül fejti ki. Jó, ne jöjjünk azzal, hogy Neked árt, ha rosszindulatú vagy, mert akkor ugye képmutatók leszünk. De árt a közösség hangulatának is. Múltkor éppen délelőtt utaztam egy külvárosi buszon. Csupa rosszkedvű, öreg, lehangolt ember között. Egyik se mondta, hogy utálna bárkit is; de elég volt rájuk nézni. Rosszkedvem lett, és órákon keresztül nem volt kedvem dolgozni. Az élet így működik, apróságokon dől el az egész.

Ez az, amit (és ezért szánalmas ember) Bokros sohasem fog megérteni. Technokrata szemmel közelít a világhoz, és figyelmen kívül hagyja az emberi tényezőt. De ez mellékszál. Szerencsére Te sokkal jobb ember vagy, mint Bokros. (Ezt a mondatot akkor most kihúzzam, hogy ne legyek álságos?) :-)

Ez a "ti engem úgyse értetek meg, brühühü, meg nem értett zseni vagyok, engem mindenki utál" stb. attitűd nagyon rosszul áll neked, egyszerűen ellenszenves, sajnálom, hogy ez hozódott ki a társalgásból; de azért nem tartom értelmetlennek ezt a sok kommentet, meg azt, hogy erről végülis elbeszélgettünk. Közvetve és hosszú távon az ilyen társalgások érnek igazán sokat. Mondom ezt saját tapasztalatból.

azallamenvagyok 2009.04.02. 14:46:04

Részben Csöncsön leírta a mondanivalómat, de mégis függetlenül ejtem meg:

- Amál, ne vitasd a jóindulatot. Ha rosszindulatból kommentelt volna valaki ide, az nem lett volna 10 szavasnál több és tuti tartalmazta volna a következő szavakat: „fapina”, „baszatlan”, „megkeseredett”; láttál már te is ilyet, és be kell ismerni, hogy óriási eltérés van a kettő motivációja között

- A kártékonysággal kapcsolatban (ha mindenáron erre szeretnéd kihegyezni a kérdést) sincs igazad (szerintem), sok ember szebbnek látja a világot egy mosolygós arc láttán, egy nyitott személyiséggel való kommunikáció után. Te ezt sértő merevséggel (vitathatatlanul alanyi jogon) megtagadod, „lehúzva” az emberek hangulatát, megfosztva őket egy mosolytól, egy kedves gesztus okozta kellemes élménytől. Te (a jelek szerint) a lényeddel teszed keserűbbé a világot, nem csak önmagad, hanem mások számára is, és ez kártékonyság.

- Az a megállapítás, hogy itt mások téged neveznek hülyének, infantilisnek, nem szerencsés azután a mondatod után, hogy „Alapvetően nem szeretem az embereket, mert butának tartom többségüket”. Önkritika.

- Igen a toleranciának két szintje van, van az, ami a csapból is folyik, és van egy alapvető emberi érzésen alapuló, az egyéni jelenségeknek szóló tolerancia. Ez utóbbi nevezhető nagyobb intellektuális teljesítménynek az ember részéről.

- A mások morális magaslatával való dobálózásod kapcsán ismét önkritikát kell kérnem tőled. Vedd észre, hogy a viták leggyengébb formája az, amikor a saját hibáinkat vetítjük másra, ezt számon kérjük rajta, és még erős érzelmi reakcióval is kísérjük ezt. Ez alantas érzelmi alapú viselkedés. Légy tudatosabb!

- Csöncsönre végképp hallgathatnál talán (bocs, elfogadhattad volna), bevallom, nekem fájt a neki szóló reakciód… Annyiszor kiállt melletted, védett, még akkor is, ha kényes témáról volt szó, szinte vakon. Most az egyszer kritizálni mert, és leugatod? Úgy érzed egyből, hogy ellened fordult? Attól, ha egy barátom megjegyzi, hogy nem áll jól nekem a borosta még nem utálom meg, nem talpnyalónak tartom. A kritika nem az utálat, nem a megvetés jele, egy kritika lehet építő, lehet mögötte jószándék, aztán a kritizált számára akár lehet falrahányt borsó is. Valahol minden kritika, amit feldolgozunk, erősíti a személyiségünket, segít minket abban hogy jobbak legyünk. Lehet arra jutunk a végén, hogy nem volt igaz, a folyamat viszont, amivel befogadod, értelmezed, értékeled sokat jelent önmagadnak is.

- jobb alatt nem a sokak által preferált, valamiféle megfoghatatlan erkölcsi norma szerinti jót értem, hanem azt, ami neked, az egyénnek jó. Nem azt tenne boldoggá engem, ha velem, vagy a buszos nénikkel jobb lennél, hanem neked lenne jobb közérzeted, ha magadnak tennél jót. A jelenlegi véleményeid viszont megakadályozzák ezt, csak menekülsz, és elfelejtesz élni…

- A jócselekedet félresikerült igen, mondanám, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, de te a lovakat utasítod el, kit érdekel annak állapota, minősége….

Mindegy, úgyse érted meg azt a világot, ami rajtad kívül van, s ha nem látod a tükröt, magadat sem láthatod (csak a végső, túldramatizált kirohanás megejtése végett:P)

azallamenvagyok 2009.04.02. 14:55:34

jut eszembe, pont ennél a posztnál óvatosan kellene Bokros Lajost elővenni. Évekkel ezelőtt volt vele egy riport, és kérdezgették arról, hogy miért BKV-vel utazik, ha hazajön. A válasz valami olyasmi volt, hogy szeret tömegközlekedni, és örül az embereknek akik leszólítják, vagy csak köszönnek neki.
süti beállítások módosítása