2009. január 21. 15:44 - Reckl_Amál

A bennfentesek

A bulvársajtó valószínűleg kimúlna, ha nem lennének mindig, mindenhol közlékeny bennfentesek.

Valahogy mindig előkerül egy dadus, sminkes vagy magát megnevezni nem kívánó közeli ismerős, aki aztán igazából semmitmondó, viszont annál botrányosabb kijelentéseket tesz a híres emberről. A lényeg az, hogy lehetőleg olyasmi legyen, ami felizgatja a népeket. Jó, ha van benne szex (persze valamilyen erkölcsileg támadható dolog: házasságtörés, perverzió, esetleg mindennek ellentéte, az önmegtartoztató életmód), sok pénz, titkos összeesküvések, de szex mindenképp.

Olyan dolgok tehát, amelyeket a hétköznapi ember is érthet. Ma közöl a Bors egy cikket az ördögi John Travoltáról. Szerencsétlen embernek most halt meg a gyereke, így egy kiöregedett meleg pornószínész most érezte az időt elérkezettnek a kipakolásra. Travolta csak megjátszotta ugyanis a sármos nőcsábászt, valójában egy bunkó meleg volt, aki a nyilván hűséges természetű pornósztárt meg is csalta... (Aki aztán Tom Cuise-zal vigasztalódott, mintegy odavetve ezt a tízmillió dolláros félmondatot; egy újságnak pár éve ennyibe fájt, hogy pedzegették a kissé hibbant színész szexuális orientációját.) Szép történet ez, fel lehet rajta izgulni, kár, hogy semmi relevanciája sincsen már. John Travoltának már második nagy korszaka is bő tíz évvel ezelőtt lejárt. Ma már csak mindenki által nagy szeretettel utált szcientológiai egyház egyik prominens arcaként látjuk, ill. most azért, mert meghalt a fia.
Egy megjegyzést azért megér a Bors korlátolt hozzáállása. Ha történetesen igazat mond ez a nagyon hiteles ember, akkor mi van? Azért "ördög" Travolta, mert egy fitneszteremben közösült ezzel a pornósztárral? Ostoba, alig burkolt homofóbia ez, semmi másról nem szól ez a cikk, csak arról, milyen szegényes és maradi ennek az újságírónak nevezett alaknak a gondolkodása.
Elég gyanús, hogy a Travolta-sztori koronatanúja valójában csak a firkász piszkos fantáziájában létezik. Az illusztrációként betett kép egy bajszos, izmos férfit ábrázol: ez a Magnum-fazon jó 25 évvel ezelőtt nagyon népszerű volt a melegek körében Amerikában. (Most a középkorú, még műtetlen arcú Burt Reynoldsra tessék gondolni, aki szintén nagy meleg ikon volt a nyolcvanas években.) Akármelyik korabeli fitneszmagazinból ollózhatták, a magyar olvasó, pláne a Bors olvasója meg elhiszi, hiszen ott a kép.

A másik történet, melyet például állítok, kicsit bonyolultabb. Ebben föl sem merül, hogy esetleg fiktív személy állításait használja föl a gyáva újságíró az általa kifubdált marhaságok közlésére.

Az Index és a TV2 közötti csatározásról lehetett hallani. Az egyik blogban ugyanis a szerző kimerítő részletességgel ostorozza a csatornát. Leginkább vezetőinek képességeit kritizálja, ill. műsorkészítésének negatív kulisszatitkairól ír. Akit ennek a dolognak a részletei érdekelnek, intelligens összefoglalót olvashat róla a Hóbelevancon: http://mover.blog.hu/2009/01/15/tv2_vs_index .

A szerző nyilván bennfentes, vagy egy valódi bennfentes kapcsolatban áll, aki ellátja információval. Arra nem szívesen gondolok, hogy esetleg a TV2 egyik tartalomért is felelős munkatársáról van szó, a szövegek megfogalmazása nem kimondottan profira vall, mégha műsorokkal kapcsolatos meglátásai nagyon is pontosak. Csak hát a stílus...

Nem nagyon érthető, hogy miért foglalkozik ezzel a TV2. Ahogy a már fönt belinkelt cikk szerzője is elmondja, a TV2 nem érti a blog fogalmát. Sajnos a bloggerek olyat is írhatnak büntetlenül a csatornáról (akár igaz, akár nem), ami nem tetszik a tisztelt tv-s vezetőnek.

Nekem sem tetszik ez a kiteregetés. Na nem azért, mert osztozom a Várdy Zoltánék mély fájdalmában. Hanem, mert nem elegáns. Mert érezhető rajta valamiféle indulatos bosszúvágy, amely személyes ellentétekre vezethető valószínűleg vissza. (Várdyék rendkívül ellenszenves, amatőr és drasztikus reakciója is ezt látszik alátámasztani.) Szóval illetlenség az egész. Pont abban bukik meg az illető, aki egyébként azóta a blogszféra egyik sztárja lett, amit kifogásol, emberi színvonalban.

Mert a TV2 bénaságán gúnyolódni vagy bosszakodni szinte kötelező gyakorlat blog.hu-n minden valamit magára adó, médiával is foglalkozó blogger számára. (Ezek a részek sokkal jobban is vannak megfogalmazva ezekben a kemény hangú vádiratokban.) Ezek az írások tehát elvileg azért érdekesebbek, mint bármelyik másik tévékritika, hogy rendelkeznek azzal a plusz információval. Ezeket meg nem illik kiadni. A szerző nem sokkal jobb, mint a bajszos pornósztár, aki ugyan lefeküdt elvileg John Travoltával, de most jött rá, hogy ezt el is meséli.

Egyébként sem kell a TV2-t bántani. Elbánnak azok magukkal is, sajnos egyik malőr követi a másikat. Ami pedig ennél is rosszabb, hogy a csatorna állandó jelzőjévé vált a lúzerség. És azért az is a mostani vezetés dilettantizmusát bizonyítja, hogy ezek az írások egyátalán megszülettek. Valószínűleg vagy a személyzeti politika nem jó, vagy ahogyan a munkatársakkal bánnak. Ha valakiben ilyen fokú düh tombol, mint a szerzőben, az sokmindent jelent, csak éppen a korrekt viselkedést nem.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr77893651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.01.21. 17:04:40

egyszer volt egy ilyen ötletem, hogy kellene nyomni egy nagyon alapos factcheck-et valami bulvárújsággal, de úgy, hogy az első betűtől az utolsóig, a képekkel együtt utánanézni az infóknak.

mnmnbkhj 2009.01.21. 17:06:00

Aki közszereplést vállal, vagy annak ad felületet az készüljön fel, hogy az összes lehetséges helyről kritika fogja érni, én is beszóltam már egyszer:
erosnegyes.blog.hu/2009/01/03/szilveszter_a_tv_elott_1
ezért is kaphatnék morcos pillantásokat, de szerintem mindegyik blogger így van ezzel.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.21. 20:08:28

ez kimerítő vélemény volt.a cikket én is olvastam.magyarországon nemcsak divat,de szinte kötelező a homofóbia és a rajtunk való gúnyolódás.a hamis sztereotípiák sugalmazása.a tv2 pedig nem rosszabb a többi kereskedelmi csatornánál.azzal kell beérnünk,amink van.el kell fogadni,hogy ide rakott le a gólya bennünket.az állandóan,mindennel elégedetlen bloggerektől meg behányok.még "jó",hogy éjjel-nappal az index címoldalán díszelegnek..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.22. 08:36:06

@erosnegyes:
Nem az a baj, hogy támadott egy közszereplőt. Hanem, hogy milyen pozícióból tette. De ez ízlésbeli kérdés. Mindenki ír mindenfélét a blogjában, általában nem esik bántódása emiatt. A comment.com is rendszeresen piszkálja a TV2-t, és annak ellenére nincs belőle bajuk, hogy pontosan lehet tudni, kik csinálják, hiszen az Index egyik saját blogjáról van szó.

@RUSZKIBAKA:
Ha a mai fordítási adagon túlleszek, akkor leírom pár gondolatomat a homofóbiáról.
A TV2-vel két problémám van. Az egyik, amit mindenki más is mond, hogy azért elég sok közpénz megy erre az amatőr bénázásra. A másik, hogy eredetileg nálam a TV2 nyerte a versenyt. Régebben is sok butaságot csináltak, de sokkal emberarcúbb volt az egész, mint az RTL Klub. Egyszerűen nehéz elviselni, hogy az a csatorna a piacvezető, ahol győzikék meg VV akárkik sztárok lehetnek. De mostanában a kettes sem akar elmaradni ebben mögöttük. Viszont a leggagyibb műsorból csak akkor nem árad folyamatosan a szarszag, ha az előállítás profi. A TV2 viszont képtelen kapitális hibák nélkül műsort gyártani.
süti beállítások módosítása