2009. január 13. 13:06 - Reckl_Amál

Demszky a szmogriadóról

Nem akartam a szmogriadóról és a körülötte zajló vitáról külön írni, mert különböző blogokban már kifejtettem a véleményemet. A korlátozás senkinek sem hiányzik, de néha le kell mondani a kényelemről - pláne, hogy csak egy-egy napra kellett volna - magasztosabb célok érdekében.

Persze én könnyen beszélek, hiszen nincs autóm. Páros vagy páratlan nap van-e, nekem mindegy. De pont ezért várom el autós polgártársaimtól, hogy a saját érdekükben is, bírják ki a BKV-t egy napig. Nem könnyű szívvel ajánlom, de azért meg lehet próbálni.

Ugyanígy Demszky Gábornak is, aki tegnap saját állítása szerint páros rendszámú terepjáróján(!) érkezett Budapestre.

Az Este műsorvezetője hangsúlyosan rákérdezett, hiába végződik páros számra a kocsi rendszáma, nem az lett volna-e a példamutató, ha Demszky aznap tömegközlekedéssel megy be dolgozni. Az, hogy nem Budapesten lakik (ami önmagában beszédes dolog), nem érdekes, hiszen sok ezer ember jár be az aglomerációból.

A ködfelhő miatti korlátozást elrendelő főpolgármester arra hivatkozott, hogy korán reggel egy tv-műsorba (Na, vajon melyikbe?) volt hivatalos, és nehezen jutott volna csak be oda, ha a közösségi közlekedést választja.

Tanulságos dolgok ezek. Szóval azoknak az ezreknek, akik nap mint nap így járnak be a munkahelyükre, nyilván nem nehéz. Azok kifejezetten szeretnek így közlekedni. Éppen ezért nem csak húsz évente egyszer alkalmazkodnak a menetrendekhez, pattanak föl hajnalban a buszra, hévre, esetleg vonatra, várnak tíz-húsz perceket a csatlakozásra ebben a ropogósan hideg és tiszta levegőben, továbbá kedvtelésből préselődnek heringként  össze a többi összefagyott utassal, hanem minden egyes nap. Hát igen, a legendás tolerancia dicsfényében a liberális szív majd szétpattan gyönyörűségében az emberi lélek sokfélesége láttán!

A riporternő azért nem hagyta ennyiben, még egyszer megkérdezte, nem lett volna-e jobb, ha kivételesen otthon hagyja a kocsit, Gyurcsány is villamossal ment a Parlamentbe... Demszkyt itt már irritálta, hogy ebben a szabad országban, a szabad sajtó szabad munkatársának bármit szabad kérdeznie, és rövidre zárta a témát. Idézet következik:

D.G.: - Betartottam én jómagam is másokhoz hasonlóan ezeket a szabályokat, ezeknek megfelelően jártam el, és a hajnali órában, amikor kezdtem a mai munkanapomat, akkor rendkívül nehéz lett volna ezt tömegközlekedéssel kezdeni. Ezzel együtt a magatartás az jogkövető. Én azt várom el másoktól is csak, amit saját magam teljesítek.

Tiszta sor. Ha kötelezettségekről van szó, akkor a Főpolgármester úr is csak egy átlagos polgár.

Amikor viszont városatya, akkor elnéző is tud lenni. Legalábbis saját magával és a kormánnyal szemben.
A műsorvezető következő kérdése arra a finoman szólva bakira vonatkozott, hogy ugyan a korlátozást bevezették, de szankciót viszont "elfelejtettek" hozzá alkotni. (Nem a Főváros, ez az Országgyűlés mulasztása.) Mivel Demszky első fénykora a puha diktatúra volt, a kifejezés megihlette, mert észveszejtő spontaneitással föltalálta a puha bevezetés fogalmát.

D.G.: - Most képzelje el, hogyha egy tökéletes jogi helyzetet hoztunk volna létre a kormánnyal együtt, a Kreszt is módosítjuk és a rendőrség már a tegnapi nappal 11 órakor elkezdi azoknak a gépjárművezetőknek a büntetését, bírságolását, akik nem a szmogriadó rendeletnek megfelelően járnak el, mert 11 órakor vezettük be a szmogriadót. Akkor azért lettek volna felháborodva az emberek, hogy hirtelen egyszer csak szerintük minden figyelmeztetés nélkül bírságolunk. Tehát ez a fajta puha bevezetés, amire kétségtelenül a joghézag miatt került sor, mert a Kreszt még nem módosította a kormány, ez még nem történt meg, ez azt gondolom, hogy egy sokkal emberibb bevezetési forma, amikor csak kérünk és önkéntes jogkövetésre szólítunk fel, mintha azonnal bírságolunk, büntetünk is.

Vagyis nem arról van szó, hogy megint olyan rendeletet alkalmaznak - egyébként helyesen - amely szokás szerint nem volt előkészítve, végiggondolva, egyszóval újabb jogalkotási fércmű, hanem a városvezetés és a kormány csupán a jó tanítóbácsi pedagógiai módszerével járt el a kis oktondi néppel, akik jobb, ha kis kobakjukba vésik, mert legközelebb már Kondorossy Feri bácsi osztja a körmösöket személyesen.

Gyorsan ki kéne találni Demszkynek valami kellemes pozíciót, mert még egy ciklust aligha élünk vele túl.

Forrás: http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=308506 Érdemes az egész beszélgetést elolvasni.

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr26874724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása