2009. január 06. 13:24 - Reckl_Amál

Hitler tavasza

A bűnrossz Producerek című musical csúcspontja, amikor bemutatják a Hitler tavasza c. romantikus, zenés színpadi komédiát. (Amit eleve bukásnak szánnak, hogy aztán levegyék a produkciót a műsorról, így a költségeit el lehet sikkasztani. Viszont siker lesz.)

Na, valami ilyesmit sejtek a Hócipő által megnyert pályázat hátterében is.
Már a múlt héten megírta a Magyar Nemzet, hogy Farkasházy Tivadar lapja négy millió fotintot kap a kormányzattól. Ennek fejében szórakoztató, humoros formában kell népszerűsíteni a polgári titkosszolgálatokat.

Ne legyünk rögtön rosszindulatúak! Lehet, hogy az egyébként az utóbbi időben kissé erőltetett vicces újság csak új kihívásokat keres szerzői számára. Szilvássyékról "könnyed, humoros" propagandacikkeket írni nem lehet kis feladat, igazi tehetséget igényel.
Valami tragikomédia összejönne tán ennek a sötét figurának a ténykédéséről, csak az nem sokat használna a titkosszolgálatok "népszerűségének a megerősítésére".
Ellenben most a népszerűsítés a cél. Ezt a két dolgot kellene házasítani. Mert, ugye, az, hogy egy magyar újságíró valótlanságokat ír le, azt elképzelni sem tudjuk.

Ne feledjük! A Hócipő főszerkesztője főszerkesztőjének a férje, a Heti Hetes fáradhatatlan kulturosa, nem ismeri a lehetetlent. A kilencvenes évek elején még bőszen azt vallotta, hogy nincs kormánypárti humor.
Azóta nemcsak föltalálta ezt a látszólag fából vaskarikát, de még a műfaj egyik kiválósága is lett, művészi szintre fejlesztve azt a bátor és gerinces gyakorlatot, hogy bármikor meg meri ráncigálni bármelyik ellenzéki párt bármelyik tagjának a bajszát.

Időnként veszek még Hócipőt, leginkább a múlt miatt. Talán már alig van, aki emlékszik még rá, egykor Fábry Dizájn Centere is ott indult. És akkor még volt anyag bőven! Még nem kellett Gipsz Jakab fogpiszkálógyűjteményét mutogatni, mint most a show-ban.
És Fábry csak egy volt a sok jó közül.
De majd most újra beizzítják a propaganda-gépezetet, és az olvasók válogatott jópofáskodásokat olvashatnak a titkosszolgálat mindennapjairól.
Már látom is a frappánsabbnál frappánsabb címeket: A titkosügynök is ember, csak titkosabb; A magyar James Bond egy napja; Poloskákkal az ágyban...

Már alig várom, mi lesz ebből.

Csak nehogy tényleg Hitler tavasza!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr47861306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.06. 16:36:05

Ez a pasi egy annyira gusztustalan valaki. Nekem egyszer vendégként lépett fel anno dacumal egy közéleti klubban, akkor talakoztam vele személyesen - ez még az a korszak volt amikor még nem volt kormányzati humor.
Azonkívül, hogy egy humortalan savanyú pasi, teljesen megdöbbentett, hogy mennyire ápolatlan, igénytelen.
Na jó, mint kis vidéki lótifuti nem ilyennek képzeltem a "fővárosi vendégművészt", de akkor is.
Nem tudom, hogy ezt a lapot hogy tudja fenntartni, de úgy látszik még mindig akad aki megveszi.
A feleség csak samesz ebben a lapban, még akkor alakult ki amikor valami összeférhetetlenség volt, vagy talan adó elkerülés, mindenestre jellemző a magyar közállapotokra, hogy az ilyesmit már természetesnek vesszük.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.01.06. 20:37:00

nincs azzal baj,ha egy humorista politizál.csak ne legyen alpári és ízléstelen..én pld.fábrytól kapok rohamot..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.07. 08:32:15

Kornélia!
Azért lett Mimi néni a Hócipő főszerkesztője, mert a rádióban egykor fejes szintén nagyon színvonalas Kondor Katalin fideszes pribékjei kitalálták, hogy összeférhetetlen a Rádiókabaré és a Hócipő főszerkesztése. Ezért az újságnál névlegesen lemondott.

Nagyon szomorú, hogy ilyen emberek uralják a magyar humort, mint Farkasházy. Azért olyan gyenge, amilyen. Egyébként nekem sem az a bajom, hogy politizál. A szárszói találkozók politikai happeningek voltak, és egyúttal nagyon hasznosak. Azzal van baj, hogy ha valakiben egyesül a tehetségtelenség és a tisztességtelenség, és még ő is határoz meg egy műfajt.
Egyszerűen ellenszenves az egész ember. Nekem is van személyes történetem egyébként. Szüleim barátja egy cég vezetésénél dolgozott, ahová egyik nap bekerült az egyik Farkasházy fiú. Húsz éves lehetett, de már azt hitte, hogy ő a főnök, pedig nem. Amikor ezt finoman közölték vele, másnap apuci jött be kellemetlenkedni...
Szóval oké, hogy protekciós (mert bizonyos szakmákban nem lehet másképp, és kész!), de hogy még árulkodjék is, és az apja meg még balhézzon is!

Fábryt valaha nagyon szerettem, és valaha ő is volt a legjobb. Amikor a régi időkről beszél, vagy klasszikus dizájn center van, azt ma is szívesen nézem. De a 2002-es hisztije után nem tudom teljes mértékben tisztelni. Sajnos, ha politizál, akkor minden józan eszét elveszíti.
süti beállítások módosítása