2008. november 20. 12:57 - Reckl_Amál

Nem lenne meg a cigány miniszterelnök többsége

A nem reprezentatív fölmérésünk eredménye értelmében egy enyhe többség a cigány származású miniszterelnök ellen szavazott.

Én ugyan igent nyomtam, de bizonytalanul, és semmiképp sem mennék el pár megjegyzés mellett.

Az egyik, hogy a mai kisebbségi politikusokat egyszerűen alkalmatlannak tartjuk a munkájukra, mert azt rosszul végzik, és többnyire kontraproduktív a hatás, melyet elérnek.

Azért sem volt könnyű igennel szavazni, mert ez egy fikció. Elnézést, hogy ezt mondom. jogilag persze nem, hiszen nyilvánvalóan van az országban olyan cigány honfitársunk, aki megfelel a választhatóság minden kritériumának, mégsem tudom elképzelni egyelőre, hogy bármelyik hatalomra esélyes párt vezetését egy cigány emberre bíznák. Egyrészt, mert - többek között a fent említett gyenge színvonalú cigány politikusok miatt - a cigány lakosság tagjai nem jutnak el olyan magas körökbe, ahonnan a párt (és támogatói) kiszemelik a következő esélyes jelöltet. Másrészt, és végülis ez a kérdés is erről szólt, a többség nem szavazna rá. Vagyis a politikai racionalitás azt sugallja, nem érdemes egy ilyen jelöltet indítani.

A választói racionalitás pedig - és ezzel az előző két gondolatot egybefűzném - azért mondana nemet egy olyan listára, melynek első helyén egy cigány ember áll, mert azt tapasztalja, a cigány politikus rövidlátó és a cigányság érdekeit az össztársadalom érdekei elé is helyezi, ha a helyzet úgy kívánja. A nem cigány választó elgondolkodna, vajon teremne neki is babér egy ilyen kormányzat tevékenysége alatt. Szégyen, hogy a többség azt gondolja, nem. Amíg tehát a kisebbség képviselői nem tekintik a cigányságot a társadalom részének, amíg egy szűk csoportnak látják/ láttatják magukat, akik deklaráltan mások, addig nincs joguk többségtől elvárni a diszkrimináció mellőzését. Illetve joguk van, de legitimációjuk nem nagyon.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr59779349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.20. 14:05:43

Igen, én is azt hiszem, hogy ez az eredmény túl kiegyenlített. De a lényeg így is látszik.

Annyi azért hozzátartozik, hogy Obama nem verte a mellét a származásával. Pont az volt a sikerének a titka (azt hiszem, a belinkelt cikk is erről ír), hogy egynek mutatta magát a sok közül.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.20. 14:07:39

Én egyértelműen igennel szavaztam. Nem az a kérdés, hogy milyen a származása, hanem hogy mit képvisel, és hogy hitelesen-e.

Barrera 2008.11.20. 14:13:37

Én is igennel szavaztam. Csöncsönhöz hasonlóan azt gondolom, nem utasítanék el zsigerből senkit, aki az általam szimpatikusnak vélt politikát képviseli, pusztán a származása miatt.

Az másik kérdés, itthon nem tudok egyetlen hitelesnek mondható cigány politikust sem mutatni. Sőt.
süti beállítások módosítása