2008. november 03. 14:27 - Reckl_Amál

Egy kor-kép

Nagyon fölháborított tegnap a Heti hetesben elhangzó tömény kádárista, rövidlátó, populista szöveg, amit Gálvölgyi János, Hernádi Judit, de főleg Farkasházy Tivadar előadott a 13. havi nyugdíj és a hitelek kapcsán.

Elfogadhatatlan az az oktondi agresszió, amellyel leugatta Farkasházy Hajós Andrást, aki annyit merészelt megjegyezni, hogy lassan akár születhetne olyan lényeges politikai döntés, ami az aktívaknak, az ország működtetőinek kedvez.
Hajós nyilván ott követte el a hibát, hogy szóba hozta a mindenkori szociálpolitika szent tehenét, a nyugdíjasokat.
Farkasházy a rá jellemző alattomos módon rögtön generációk közötti konfliktust kreált ebből a kérdésből. Mondván a fiataloknak mennyivel jobb.
Hajós érvei teljesen elfogadhatóak: az előző rendszerben nem kellett adózni. Mindenkinek jutott munka. Persze tudjuk, SZJA nem létezett, de ennek fejében a fizetések nem voltak magasak. Szóval kisebb volt a szakadék az emberek között: nagyon gazdagnak sem lehetett lenni, de éhen halni sem. (Legalábbis nem olyan mértékben, mint ma.)
Az, hogy ma egyáltalán nyugdíjat és segélyeket tudnak fizetni, nekünk, aktív adófizetőknek köszönhető. Igazán megérdemelnénk már, hogy egyszer legyen valami, aminél nem az az első szempont, hogy a nyugdíjasnak jó vagy nem, hanem hogy nekünk jó legyen.

Erre azt válaszolni, hogy ma mennyivel jobb az élet, mert van mobiltelefon (tíz éve még a brunei szultánnak sem volt), egyszerűen hülyeség. Illetve, ha belegondolok abba, hogy Farkasházy közgazdász, akkor szándékos hülyítés. A tv előtt ülő törzsközönség pont ezt akarja hallani.
Erre persze Gálvölgyi és Hernádi is rákontráztak. Ízléstelen, ha olyanok sírnak az előző rendszer miatt, akik nagyon szépen éltek akkor is, szakmailag is álltak mögöttük, és anyagilag is elismerték őket, sőt azóta is dolgozhatnak jó pénzért. (Hozzátéve, hogy Gálvölgyi és Hernádi esetében jogos, hogy vezető művészek voltak és maradtak, de Farkasházy munkájának színvonalát látva már elgondolkodik az ember, mitől lehet ez a sótlan, unalmas alak a "humor nagyágyuja.)

Végül szóba került a hitel is. A Fidesz persze azért kritizálja az IMF "segítségét", mert nem Orbán Viktor személyesen érte el a Valutaalapnál. Ettől függetlenül csak nevében hitelkeret ez, biztosan fel fogjuk használni ezt a pénzt.
Erre jött, hogy Debrecen is hiteleket vett föl. A konzervatív fellegvárnak számító város azonban fejlesztési munkákra veszi föl a hitelt, nem azért, hogy teletömje sok jogos vagy jogtalan rászoruló zsebét, és ezáltal szavazatokat próbáljon szerezni. (Főleg, hogy most várhatóan azokat fogják megint pénzelni belőle, akik nem járulnak hozzá az országhoz, mi viszont majd részt vehetünk a törlesztésben.)

A hitel nem az ördögtől való. Pont azért találták ki, amire Debrecen (és csúnya fideszes polgármestere) használja. Debrecen ugyanis fejlődik. Az ország meg nem, hiába próbálja néhány Farkasházy szerű elkötelezett tv-s figura elmagyarázni, hogy ez így van rendjén.

118 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr19747437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

müszi 2008.11.03. 21:05:39

mondjátok már meg kit kell most szidni?
farkasházinak több esze van mint mindannyiunknak itt ezen a lapon összeöntve.gondolkodni,nem ócska dogmákat fújni!
müszi

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.03. 21:08:05

"Hajós érvei teljesen elfogadhatóak: az előző rendszerben nem kellett adózni."

Nyilván teljesen elfogadható lenne, ha igaz lenne...


Sasika61:
Meg... vagyok... döbbenve... rajtad...


Furi egy dolog hallani, hogy a nyugdíjas egál inaktív réteg, azaz tkp egy élősködő. Vannak bizonyos törvények, amik szabályozzák, hogy ki milyen feltételek esetén válhat nyugellátásra jogosulttá, alanyi jogok vagy mert épp az egészségügyi állapota ide vetette.

Vonatkoztassunk el most attól, hogy Mo-n mint minden, végülis ez is megvásárolható...

A nyugdíjas - a real, azaz a szoc. munka hőse pl. - valahol már letete a névjegyét. Társadalmi munkában felépítette anno az iskolámat, anno gyári munkásként patronálta az iskolámat és a húgom óvodáját... mi a f.sz bajom lehetne vele??? Megöregedett, bakker ez a XX. század, kivívta magának a munkásmozgalom (a kapitalistáknál is!!!) hogy legyen az öregeknek nyugdíj. Megélte, fizette a járulékot, hát mit sajnáljam tőle??? Én is azért fizetem, hogy majd nekem is legyen nyugdíjam, ne kelljen a fiam nyakán élősködnöm, vagy ha magtalan voltam, akkor 90 évesen - mert ilyenkor bezzeg hosszúéletű az ember - száraz kenyérért a kukát túrnom vagy a bank előtt koldulnom. Ez baj???

És lépjünk tovább: mára elég sokan vannak olyanok, akik mindenféle trükk nélkül úgy kerültek nyugdíjba, hogy erre jogi lehetőségük volt. Bár még életerősek, sokan közülük csinálnák is tovább a korábbi munkájukat, de fizikailag vagy pont a korukból kifolyólag, vagy csak mert rájuk unt a hatalom, de nem tehetik meg. Szeretnének valamit dolgozni, hasznossá tenni magukat. Hogyan tehetik meg? Feketén!!! Választaniuk kell a nyugdíj VAGY a munka között, persze van némi egérút a szürkegazdaság felé: részmunkaidősként bejelentve, részben hivatalosan, részben zsebből megkapják a lóvét.

Jó ez? Szvsz nem. A nyugdíj mellett szerzett jövedelem után reális lenne a tb- és adóteher, ráadásul a nyugdíj egy része adó formájában visszaforogna a költségvetésbe... de nem! Hogy miért nem? Azt én nem értem, valaki elmagyarázhatná...

Hogy a nyugdíjas a fiatalok elől halássza el a munkalehetőséget?? Kérem ez baromság... meg lehet b.szni azt a fiatalt, aki azonos feltételek esetén vetélytársa egy nyugdíjasnak... vagy egy éjjeliőri állás valakinek életcél???

Nem jó ez semmi másra, mint arra, hogy valóban generációk között szüljön ellentétet. Sajnos nemigen fog már érdekelni 20 év múlva a mostani tiltakozók véleménye (kicsit káröröm hogy mást se igen), amikor ők kerülnek nyugdíj-közeli állapotba és amikor nem szalad elég gyorsan a taliga, nemes egyszerűséggel utcára teszik őket, aztán pár éb nyűglődés után kapnak - ha kapnak - valami alamizsnát...

Nem adnak 13. havi nyugdíjat? Jó, ne adjanak. De aki valóban becsülettel jogot szerzett rá - mert azért még mindig azok vannak többen - legalább ne sajnáljuk már tőlük annak a kicsi pénznek a hozadékát...

(PS: Hajós úr pedig komoly tévedésben volt a Kádár-rezsim idejét illetően, ugyanis a dolgozó után a munkáltató fizetett adót, maga a dolgozó pedig nyugdíjjárulékot is... tehát ebből a szempontból kissé ferdítés volt ez az egész. Az hogy a magukat értékesített volt neves színészek - bérencek - most mit mondanak, számomra semmit nem jelent... kár értük... amikor még művészek voltak, nagyra tartottam őket:-(((

nitro1 2008.11.03. 21:09:44

Nekem a nyugdíjasokkal nem sok bajom van, nem ők tehetnek róla, hogy megöregedtek, és nyugdíjba mentek. Annál több bajom van az ingyenélőkkel, akik munkaképesek lennének, de nem mennek el dolgozni, mert a munka büdös nekik, és akkor azt a réteget még meg sem említettem, amelyik azért gyártja a porontyokat nagyüzemileg, hogy megkapja utánuk a segílyt, ami a kézhez kapás utáni napon nagyjából két helyen csapódik le: a kocsmában vagy az uzsorásnál. Az én meglátásom szerint csak olyan gyerek után járna családi pótlék, akinek a szülei felelősségteljesen vállalták, magyarán nem ez lenne a családi bevétel jelentős része. Aki magát sem tudja normális körülmények között eltartani, az ugyan ne szüljön már gyereket a semmire...

Pszt! 2008.11.03. 21:10:51

"A konzervatív fellegvárnak számító város azonban fejlesztési munkákra veszi föl a hitelt, nem azért, hogy teletömje sok jogos vagy jogtalan rászoruló zsebét, és ezáltal szavazatokat próbáljon szerezni."

Muhahahahaha..... Ezen csak röhögnöm lehet. Ennyire naív nem lehetsz!

müszi 2008.11.03. 21:11:05

a hülye tv-t ne nézzétek! az az orrnehéz banda eszköze a tömegek befolyásolására a saját céljuk érdekében,ugyanúgy mint a többi médium.ezért megy annyira a harc a megszerzésükért..gyerekeim gondolkodjatok már!csak divatból pocskondiázzátok a kádár -kort? mert ez a trendi? az ókor óta mindig igy történt! és csak megértük a 2008-as évet!

marianne 2008.11.03. 21:13:02

Sokorai_Atala
Anyukád 50 évig adózott??

Pszt! 2008.11.03. 21:13:53

A nyugdíjasok megérdemlik azt a kis pénzt, amit nyugdíj címén dobnak nekik(még többet is), de csak egy évben 12X. 13.hónap nincs!

Mertcsak 2008.11.03. 21:14:59

Nekem mér nem ad senki 13. havi fizetést?
Meg év végén legalább 1 havi jutalmat?
"nem születtél királylánynak,dolgozol aszt eszel!"

ikri 2008.11.03. 21:15:17

Egyszer lehetne nálunk is egy olyan kaliberű munkabeszüntetés, mint amit a lengyel szakszervezet hozott össze a 80as évek elején.

Mindenkit nem rúghatnak ki.

Ja, és akkor hiába a több eltartott, legkésőbb a sztrájk második hetében észbe kapnának a szavazatvásárló nagyokosok is, hogy az ő szavazati támogatásuk valójában csak formális jellegű...

Bambano 2008.11.03. 21:20:03

Tök frankó lenne, ha csak olyanok posztolnának egy műsorral kapcsolatban, akik megértették, hogy miről volt szó. Te nem tartozol közéjük.

Az a szép az egészben, hogy a hozzászólók se mind értik :P

ikri 2008.11.03. 21:22:27

Nem arról van szó. hogy a nyugdíjasok és a "nagycsaládosok" mit érdemelnek vagy mit nem, hanem arról, hogy az ország gazdasági lehetőségeihez kellene már igazítani végre a szociális rendszerünket, s nem a pillanatnyi politikai érdekeknek alárendelni... szerintetek, melyik ország teszi azt meg még rajtunk kívül, hogy külföldi hiteleket vesz fel immár évek óta a "szociális ellátás zavartalan működtetésére" ?
Ami ráadásul nemhogy megoldaná a szegénységi problémákat, de a cigányság sajátos életvitelének köszönhetően még tovább is súlyosbítja azt???

Sokorai_Atala 2008.11.03. 21:22:46

Marianne, bocs,dolgozott és végig bejelentett állása volt, adózott. Tehát nem feketén kapta a haknik után pénzt. De most ugye nem ezzel van a problémád??

ikri 2008.11.03. 21:25:11

Bambano, nosza írj egy posztot te is...

Sokorai_Atala 2008.11.03. 21:26:37

Unter Bahn, azt hiszem tavaly óta a nyugdíj melletti jövedelmet összevonják (a nyugdíjjal)és adóztatják. A Tb-t nem tudom milyen mértékben vonják le.

Babos Piri 2008.11.03. 21:26:57

Szia apafejek!

Én csak a Van benne valamit nézem. Nagyon menő az a műsor, múltkor egy csóka annyit tudott, hogy ha azt én produkálom fingtanból, bizony még balázskát sem kapok!
Lö pá!
Pircsi, a nagymenő

bvb09 2008.11.03. 21:41:11

Így jár, aki hetest néz. Mindenesetre én még '99-ben- vagy mikor is indult? - megfogadtam, hogy pezsgőt bontok azon a napon, mikor ezeket a kádárista megmondóembereknek a eléri a halál. Aznap este. Először FT érdemelte ki, aztán GJ. HJ nem érdekel, ő csak egy szánalmas k., akit végigcsinált a színészvilág. Attól tart itt Mo. többek között, hogy ezen emberek az értékadó véleményformálók. Inkánn véleménytorzítók. Hajós meg csókoljon be, hogy azután a "kiáltvány" után, amit az Őszödi Beszéf után tett a Hír TV-ben, képes beülni ezek közé a szutykok közé. Szanálmas.

nyekk 2008.11.03. 21:51:10

Farkasházi, meg a sok egyéb köcsög azt szajkózik, amit akar. Az ő dolga. Ez a mostanában kialakuló (kialakított) elmélet, - mi szerint mindenért a nyugdíjasok a hibásak- egy az egyben olyan, mint a zsidóüldözés. Határozzuk meg a nyugdíjasnak, hogy nem utazhat csúcsidőben (még ha az unokájáért megy az óvodába, akkor sem), bizonygatják, hogy a nyugdíjas kártékony, élősködő stb... Egyedül annyiban különbözik a zsidóüldözéstől, hogy a nyugdíjasokkal szemben ezek a vádak teljesen alaptalanok.

DeMarco 2008.11.03. 21:52:09

Az elejétől kezdve néztem a heti hetest. Jó kezdés volt, halálra röhögtem magamat amikor Torgyán dr-t cikizték, meg Viktort cseszegették. Egészen a kormányváltásig nagyon tetszett. De utána nem az történt amit vártam, nem kezdték a D209-est kipellengérezni, pedig igencsak lehetett volna miért. Továbbra is a kisgazda vezért és Viktort bántották. Először értetlenkedtem, aztán felháborodtam. Végül megértettem, hogy én álltam rosszul a dolgokhoz. Nem akkor vertek át amikor váltás lett, hanem rögtön az elejétől. Ők nem változtak, nem is fognak most már. Volt egy kor ahol ők jól éltek és ezt sírják vissza. Nem értik meg, hogy közben változik a világ és a mai fiatalok többsége, mélyen megveti az ő világukat, megveti a hazugságaikat. A mostani nemzedék új útra lépett, vagyis szeretne lépni, ha nem rángatnák vissza minduntalan a még velünk élő szocialista elemek. Épp tegnap hallottam nyilatkozni egy amerikai választót, aki arról beszélt, hogy isten ments obamától, mert nem akarnak szociális (szolidáris elven alapuló) társadalmat, mert az még sehol a világon nem vált be. Végül rájöttem, hogy ha ők nem tudnak megváltozni, nekem kell és onnantól nem nézem a heti hetest. Kivéve nagy ritkán, ha épp nincs más. De már ekkor is csak azért, hogy lássam hogyan vergődnek, főleg F.T., egy letűnt kor fogságában. Most már nem akadok ki rajtuk. Sajnálom őket. És persze némi magyar mentalitással, remélem hosszú élete lesz F.T-nek, hogy lássa amint mo. jó irányba fordul és végleg letűnik az ő begyöpösödött, szürke, undorító, hazug világa. És hogy az aktuális témába is bekapcsolódjak, én azonnal lecsökkenteném az adót 12-15%-ra. A harácsoló, osztogató államháztartást meg drasztikusan lezúznám. Segélyt az kaphatna, aki dolgozik az önkormányzatnak. Gyűlölöm a szocialista hozzáállást, hogy add nekem a fizetésed 2/3-át majd én jó helyre teszem... Aztán megy a haver, miniszteri csúcsfizetések, bónuszok, 16. havi, soha nem dolgozók segélye stb. kifizetésekre.
Ha több pénzt hagyna nálam, akkor nagyobb lakást vennék (illeték), nagyobb autót (illeték), kötnék nagyobb életbiztosítást, autóbiztosítást, a nagyobb lakásba több ablak kell, ajtó, tégla. A pénz akkor se maradna nálam, szépen csorogna vissza a hazai kis és középvállalkozók zsebébe. Vagy tenném be a bankba állampapír, vagy részvénybe. (kamatadó).
Csak akkor nem jutna azokra a helyekre ahol most tűnnek el...

nav 2008.11.03. 21:57:38

Nem véletlenül nem építették be 12 hónapba a 13. havi nyugdíjat. Ha valami nem fix, elvehető, azt előbb-utóbb el is veszik. Ez van.
Szoci kutya a saját farkába harap.

TBone 2008.11.03. 22:01:40

Ez a 13. havi nyudij es fizetes dolog a koyzszferaban engem is felhaborit. A mi cegunknel is jar 13. havi fizetes, de csak akkor ha nyeresegesek voltunk az adott negyedevben.

funfun 2008.11.03. 22:01:57

Sokorai Atala: szegények, valóban alig-alig kapnak nyugdíjat. Talán vállalkozóként a haknikról számlát kellett volna adni, és magukat tisztességes béren bejelenteni a saját cégüknél. Amúgy az igazi haknikirályok nyugdíjas éveiket is aktív fellépéssel töltik. Konkrétan tudom, hogy nyáron valaki, aki nagyon tudja, hogy nem csak a húsz éveseké a világ (érted...), egy este 2 vidéki haknit is lenyomott, az egyik 3/4 órás palyback-ért 250 ezret kapott, persze számla nélkül lett megalkudva, a másik áráról nem tudok.
Produkcijóóóó!!!Az nekem is visszatetsző, mikor úgy csinálnak, mintha mindig mindenről számlát adnának, meg mintha tényleg minimálbérből kellene kijönniük, pölö a heteseknek. Az nagyon demagóg.
Amúgy szerintem lassan Hajós az egyetlen, akinek ott humora van, ha éppen nem menstruál, akkor lehet rajta röhögni. A Farkasházy Okostojás meg egyszerűen idegesítő, és nem vicces. És sértőtédekny, mint Gjoni a celeb-Tarzan.
Gálvölgyi néha vicces, de neki a Gálvölgyi-sót, vagy mi a címe, nem tudom megbocsátani, olyan mindegyik, mint egy zánkai tábortűz-tréfaest, amit az úttörővezető pajtás írt és ad elő.

Sokorai_Atala 2008.11.03. 22:09:02

Ja funfun értem:) szánalmas banda....

Jim Raynor 2008.11.03. 22:09:11

Unter Bahn 2008.11.03. 21:08:05

nagyon sok mindenben igazad van, de pár dolgot figyelmen kívül hagysz....

1. kik tehetnek arról, hogy ide jutott az ország? fletó és bandája. ki a legstabilabb szavazóbázisuk? igen, a nyugdíjasok. nem vonom le a demagóg következtést a saját főztjük elfogyasztásával kapcsolatban.

2. én elismerem, hogy a nyugdíjasok többbsége nagyon sokat tett ezért az országért (már amelyikük nem volt kommunista, de ezt hagyjuk). Azt gondolom azonban, hogy ilyen szar helyzetben MINDENKI ki kell vegye részét a szívásból, akár aktív, akár nem. miért mindig csak a dolgozó 2millió ember szívjon? igenis hozzá kell nyúlni a szent tehenekhez, a nyugdíjasokhoz, közalkalmazottakhoz, egyebkhez, mert nem a szocializmusban élünk. és ha nyugdíjasok többsége tovább látna a 2%-os nyugdíjemelésnél, meg a 13 havi nyugdíjnál, akkor megértené, hogy előbb utóbb olyan kevés adó és járulékfizető lesz, hogy egyáltalán nem lesz nyugdíjuk, oszt akkor baszhatják. miért mindig azokat kell sarcolni, akiknek egyébként a fizetése nem az államkasszát terheli?

3. "Hogy a nyugdíjas a fiatalok elől halássza el a munkalehetőséget?? Kérem ez baromság... meg lehet b.szni azt a fiatalt, aki azonos feltételek esetén vetélytársa egy nyugdíjasnak... vagy egy éjjeliőri állás valakinek életcél???"

na, hát ezen beszartam, akkora baromság.......a közszférában, de még magáncégeknél is, tudod, hány nyugdíjaskorú van, aki már rég elmehetett volna nyugdíjba, de nem, az istennek sem, ott basszák a rezet a munkahelyen, csoszognak kis gyógypapucsukban, és nem csinálnak semmit (különös tekintettel a közhivatalokra), miközben az állásukra tuti lenne 30 fiatal jelentkező akik dolgoznának is. vagyis sok esetben a fiataloknak lehetőségük sincs versenyre kelni velük, mert az ilyen Mancikák egyszerűen kirobbanthatatlanok az állásukból, miközben a számítógépet sem tudják bekapcsolni.

Yeto 2008.11.03. 22:17:13

Farkasházy közgazdász? Na ne már...

váj mí 2008.11.03. 22:21:44

Dinoszauruszok ők, maradványok, aki, nem értik, és már sohasem fogják megérteni. FT. egy sérelmekkel teli kis méregzsák, GJ és HJ meg valamikor, talán, egyszer még művészek is voltak, BJ meg talán sosem volt az.
Ennek ellenére kéretik nem a nyugdíjasokon elverni a port. Ledolgozták a magukét, nem 65 évesen születtek rögtön.
A segílykéket kellene szabályozni (melóért-kocsmáravaló), no meg az államapparátus költségeit. Szerintem, legalábbis.

changebug (törölt) 2008.11.03. 22:21:49

Ne keverd az érzelmi és a pénzbeni dolgokat.
Érzelmi dolog: jó lenne egy olyan döntés ami az aktívaknak jó. Igen jó lenne.
Pénzbeni dolog: ki kell fizetni a nyugdíjasokat. Ki.

Tekintsünk el a heti7estől. Érzelmi alapú.
Az adófizetéssel együtt jött az adócsalás is. Ebben a generációban azért pár százezer, millió ember aki vastagon adót csal. (Őket majd már nem kell kifizetni - minimálbér után adóztak, az után kapják a nyugdíjat). Ezt szépen "elnézik". Itt van a kedvező döntés amire vágytál. A mindenki által utált közalkalmazottak szerinted mennyi adót fizetnek? Ha ugyanazt a munkát vállalkozóként végezném több pénzem maradna.
Szóval a megoldás ma - sajnos az intézményesített adócsalás...

Meszaros 2008.11.03. 22:39:03

Van nékem egy jófej nagyanyám - szerintem mindenki elmondhatja magáró. Sokat szoktam dumálni vele a jelen helyzetről, a politikáról, a nyuggerekről stb. Hasonlóan gondolkodom a nyugdíjakól és a nyugdíjasokról mint Hajós. Nagyanyám ős Maszopos,ezen nincs mit csodálkozni, 75 éves, Ő is, mint sokan mások, a Kádár rendszernek köszönhetnek sokmindent, ezért igyekszem megérteni álláspontját. Ami viszont meglep, hogy jelen helyzetben Ő maga is elismeri, és kész is lemondani a 13.haviról, mi több: készséggel elismeri, hogy egy országban tudomásul kell venni, hogy amikor szopás van, akkor mindenki szopik, lehetetlen, hogy a nyuggerek a nyugdíjba vonulás napjátó ugyanazon a szinten éljenek életük végéig, miközben mindenki más lead a "nívóból". Sőt azt is látja és érti, hogy ha nem vállalnak részt a terhekből - és lássuk be nem csak a nyugdíj nagy teher, hanem a nyugdíjasokra fordított Eü ellátás is - akkor megeshet, hogy csúnya generációs válság alakulhat ki és egyszerűen az aktívak bolykottálni fogkák a nyugdíjasokat a puszta létük fenntartása miatt. Megjegyzem, faszom ki van azzal, hogy nekem zéró nyugdíjam lesz.

Meszaros 2008.11.03. 22:43:05

Ja bocs, elfelejtettem: nagyanyám aktív nyugdíjas, mindenféle konferenciákra társaskörökbe stb jár. Ő mesélte, hhogy a 13.havi nyugdíj döntő része kariaji lesz! Biztos hogy idióta Kínai szemétre kell elkölteni ezt a pénzt? Persz tudom vannak akik másra költik....

érdeklődő 2008.11.03. 22:44:07

Egy nagy büdös lófaszt a nyugdíjasok seggébe. Meg a farkasházy és bolsevik bandájának a seggébe is. Amikor a főként aktív rétegeket sújtó tandíj, meg vizitdíj bevezetéséről volt szó, akkor nem ezt pofázták érdekesmódon. ( Nehogy azt higgyük, hogy a vizitdíj a nyuggereket sújtotta volna leginkább...)
A nyugdíjasok mit gondolnak, ki termeli ki nekik a szaros nyugdíjukat? Mert egy generációnyi nyugdíjkassza eltűnt.
Az aktív réteg tartja el az inaktívakat. Úgyhogy a nyuggerek kussoljanak, mert annyira fenn van tartva itt a jólétük, hogy az elöregedés meg elvándorlás miatt majd csak nyugdíjasok maradnak, oszt nem lesz kinek termelni a nyugdíjat. Integethetnek majd mint Vorosilov a lebombázott Lánchídon. Csak épp nyuggerdíjuk nem lesz.
Mondjanak le a 13. havi nyugdíjukról de sürgősen, mert különben olyan állapotba kerül az abszurd szociális ellátó rendszer miatt a gazdaság, hogy nemhogy 13. havi, de első havi nyugdíj sem lesz.

Meszaros 2008.11.03. 22:45:26

Nyekk: nagy fasz vagy!

Meszaros 2008.11.03. 22:47:31

érdklődő:
sajnos így lesz akkor is ha nem mondanak le róla. Matematikailag fenntarthatatlan a jelen rendszer.

Meszaros 2008.11.03. 22:58:39

Elfelejtettem, a nyugdíjas miben hibás:elfelejtett sokat baszni és sok sok gyereket csainálni, de ha már csinált, nem tanitotta meg neki, hoy a gyerekecskéje is csináljon sok kisbabát! Mert amikor elkezdték a szép új világot építeni, akkor pont fordítva volt a demográfiai helyzet, cvsak éppen megfordult a trend és erről nem a mostani aktívak tehetnek! Szóval elbaszták.

changebug (törölt) 2008.11.03. 23:04:31

Ja és még1 dolog.
Ez a generáció, megörököl fejenként 1-2 lakást, készpénz, stb. Ráadásul fogy a lakosság. Egyre kevesebb lesz a bérből származó jövedelem. Kádár rendszerbe meg csak az volt, ugyebár. Szóval ezt is vegyük figyelembe, mielőtt megy az anyázás.

érdeklődő 2008.11.03. 23:04:43

Vagyis ponthogy nem baszták eléggé. :D

Meszaros 2008.11.03. 23:09:55

changebug:
a hajamra kenhetem az örökséget! az illetéket is csak a lakás eladásától várhatok, azon kívül már 1 lakás fenntartása is durva feladat, és ha fogy a magyar, kinek adjam el a kérót? Baromság!

érdeklődő 2008.11.03. 23:12:46

Izraelieknek, Oroszoknak, aki jön.

Meszaros 2008.11.03. 23:15:45

Még az oroszok és az Izraeliek sem akarnak egy csomó pállotszájú nyugger mellé költözni. A fizetőképesek meg ugye szépen elfogynak. Hát így.

dr. Wilbur Swain 2008.11.03. 23:18:05

arra jó volt az IMf-kölcsön, hogy megkezdődjön végre valami racionalizáció
lehetne-e mondjuk egy népi kezdeményezés, hogy kb. havi 80ezer forintban maximalizáljuk a nyugdíjat?

érdeklődő 2008.11.03. 23:18:27

Nem költöznek. Kell nekik egy pecó, ha lőnek a palesztínok, vagy ha pihenni kell egyett mielőtt továbbrepülnének Londonba. A célnak megfelel...

changebug (törölt) 2008.11.03. 23:24:30

Meszaros 2008.11.03. 23:09:55

Lakást el lehet adni ki lehet adni, később is szerintem. 30 millióért nem veszek lakást - építek. 10 millióért veszek. Lehet nem lehet majd minden lakást eladni, de azért lesz ember akkor is. Ezen kívűl ki is lehet adni, szobáztatni lehet benne, ki fogod majd találni mit kezdj vele...
Amúgy el tudnék én is képzelni jobb egzisztenciát így a 4x felé (lásd Hajós), de éhen talán nem halok... (kop,kop,kop :)))

dr. Wilbur Swain 2008.11.03. 23:30:03

ja meg egy átfogó adócsökkentés is kellene, ami a munkavállalók terheit enyhíti
+
segélyezési rendszer totális átalakítása, a szinesfémérdekelt megélhetési nagycsaládosok pozitív diszkriminációjának megszűntetése

changebug (törölt) 2008.11.03. 23:35:05

dr. Wilbur Swain · senkisemolvassa.blog.hu 2008.11.03. 23:18:05

Miért nem akarod mindjárt heti 1 kilo lisztben, sóban cukorban, rizsben?
Esetleg miért nem akarod őket mindjárt ciánnal mérgezni?
Neked nincsenek nyugdíjas rokonaid, szüleid? Akik mondjuk 40 évet dolgoztak és normálisan mentek nyugdíjba? Ennyire zavar, hogy neked nincs annyi mint nekik? (ami egyébként természetes dolog, cserébe te 30 évvel fiatalabb vagy és jó sokat kefélsz vagy legalábbis a lehetőséged megvan rá)

dajalap 2008.11.03. 23:35:20

figy nem írjátok be mostantól az életkorotokat a post mellé mint irc-n bemutatkozásnál?

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.11.03. 23:47:47

Gyermekeim!
1. A sok nyilas köcsög itt hörög, hogy micsoda komcsi műsor a HH. A faszé' nézitek? Én a szemetekben antimagyar komcsi vagyok, mégsem nézem. Már évek óta.
2. Ha valóban bolseViki, populista demagógiát akartok hallani, akkor tessék gyakrabban járni a fidesz taggyűlésekre. Ott vannak az igazi, rákosista vérkomcsik.
3. Aki a nyugdíjasokat okolja a saját nyomora miatt, annak javaslom, hogy keresse fel apját, anyját és köpje szemen mindkettőt! Megérdemelnék, amiért ilyen tetves patkányokat neveltek abból az osztódásnak indult petesejtből.

changebug (törölt) 2008.11.03. 23:56:33

szilárdan... 2008.11.03. 23:47:47

> 3. Aki a nyugdíjasokat okolja a saját nyomora miatt...
Én "lebasztam" apámat, hogy miért neveltek tisztességes embernek, meg miért nem lopott a privatizáció idején...
Szegény csak nézett ki a fejéből - én meg röhögőgörcsöt kaptam...
Aztán csak lett valahogy...

rexter 2008.11.04. 00:21:23

kurvajo poszt, gratulalok!! Komolyan mondom bazeg nem kellene mast csinalni, csak annak a 2, esetleg nagyon szuk 3 millios retegnek aki dolgozik, adozik, aki eltarja ezt az orszagot, egy icipicit osszefogni. teljesen fuggetlenul a partpolitikatol! es orulok h amennyi kommentet olvastam (nem az osszeset), de az altalanos kommentezes stilustol totalisan elteroen egyetertes van. ossze kell fogni!

ravens01 2008.11.04. 01:02:22

Taurusz, az sikkaszt ennyit, aki egy honlapot készíttet 200.000.000 (várjá', hogyiske eztet, kéccázmilljó) forintból - ez az évszázad vicce. Meg hogy méég meg is magyarázzák - na, nem unalmas a mi életünk.

Amúgy mi az a heti hetes? Busz, ami hetente 1x jár?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.04. 02:05:18

Öljük meg a bides nyuggereket, és lesz itt pénz izibe. Megyek is, felgyújtom a szomszéd nénit.

usgyi 2008.11.04. 02:28:40

Szép lassan éhendöglik itt úgy is mindenki. Ez a sorsunk. Aztán majd épül egy szép új világ a sírunkon. Ámen

Rihard - a pánszláv 2008.11.04. 02:39:39

Hajós ritkán mond faszságot, most sikerült.

Az előző rendszer végén ugyanis az állam baromi nagy adóssággal bírt, no és ez jelenleg is így van.

Arról nem a szerencsétlen nyugdíjasok tehetnek, hogy az elmúlt 20 év alatt eltűnt a pénzük a politikusok és haverjaik zsebében, házában, miegyebében. Nem tehetnek arról sem, hogy olyan kurva fontos autópályát építeni az adófizetők pénzből, hogy aztán az adófizetők ismét fizessenek, mégpedig azért, hogy használják azt, amit egyszer már kifizettek. Ahogy nem tehet a nyugdíjas arról sem, hogy az pénz és az az ország amit ő megtermelt és megépített, most el lett privatizálva, ráadásul úgy, hogy már szinte semmi érdemleges nincs magyar kézben, ergo más államokat gazdagít az az épület, az az ötlet, amit ő megépített, kitalált.

Az a pénz, amit a kisnyugdíjasok kitermeltek, ma kormányzati és magán Audik, Mercedesek, BMW-k, Lexusok, villák, kastélyok, lovas-tanyák, éttermek, hotelek, hasonlók szerves részei. Az a pénz, amit én kitermelek az csak félig az enyém, mert a másik fele elmegy arra, hogy a szétlopott közvagyonból kifizessük a szerencsétlenek kis koszos zséjét (néhány tízezer forintot bazzeg, amit meg kell szorozni több millió fővel) és ebből még el kell tartani kisebbségeket, nagyobbságokat, pártokat, reklámkampányokat, baráti köröket, na és temérdek segélyt, támogatás. Cégekét, haverokét, magánszemélyekét.

És ül otthon a kisnyugdíjas, nézi a három földfelszíni tévét, melyből ömlik rá az igénytelen, nézhetetlen hígfos, eszi a csirkefarhátat a fűtetlen kecójában és kurvára megakar halni. Mert ez a többség. És baromira nem ők tehetnek arról, hogy nincsen rájuk elég fiatal, aki dolgozna, ráadásul BEJELENTENÉ, BEFIZETNÉ AZ ADÓJÁT BECSÜLETTEL és nem azon szórakozna, hogyan lehet még egy kicsit lecsípni, hogy abból vehessen magának ezt vagy azt.

Nekem, mint Magyarországon élő külföldinek a faszom ki van az emberek gondolkozásmódjával. Ez nem Európa és nem is a Balkán. Ilyen lehetetlen helyzetben lévő ország egyetlen egy van a világon és azt pont úgy hívják, hogy Magyarország. És tudod miért ilyen szar? Mert az itt élők többsége ilyenné teszi.

zoozy 2008.11.04. 03:38:41

Tökéletesen egyetértek Riharddal.

kinot 2008.11.04. 06:09:29

heti hetest nézni ősi román szokás...
rihard, te meg a napokban eljátszottad az emberi hiteledet, szerintem ildomos volna kicsit csöndben maradnod, akármiről is legyen szó...

0xFFFF 2008.11.04. 06:50:31

Kedves !

Ön téved !

"(PS: Hajós úr pedig komoly tévedésben volt a Kádár-rezsim idejét illetően, ugyanis a dolgozó után a munkáltató fizetett adót, maga a dolgozó pedig nyugdíjjárulékot is..."

Lehet, hogy papíron fizettek, de a valóságban ez úgy festett, ahogy ma egy közalkalmazott adója fest. Az állam maga zsebéből a maga zsebébe tette. Akkoriban ugyanis központilag kezelték a pénzt, a nyereséges vállalatok nyeresége bement a "központba" és bérfizetéskor/fejlesztéskor/stb. onnan jött ki a pénz. Hajós elvtárs ezt jól látja. Farkosházi és tsai. pedig régen is jó káderek voltak, ma is annak a gazdának csaholnak. Ők semmit nem változtak.

Szalahadin 2008.11.04. 07:01:44

Rihard!
Hogy a HH egyik "nagyágyújától" idézzek:
"Hazamenni nem kéne má'?".
Ha egy pánszláv gyökér vagy és nagyon rossz itt neked, akkor mi a kócos faszért vagy még midig itt? Nem tudsz olyan irányban indulni autóval, hogy 3 órán belül ne találj határátkelőt, úgyhogy hajrá!
A zsigeri indulatokat egyébként nem a mostani hozzászólásoddal gerjesztetted, csak a rend kedvéért jegyzem meg.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 07:11:16

Sokorai_Atala 2008.11.03. 21:26:37
"...azt hiszem tavaly óta a nyugdíj melletti jövedelmet összevonják (a nyugdíjjal)és adóztatják..."

Lehet nem pontos, de ez csak a 2007 előtt nyugállományba vonultaknál van. Az azóta nyugdíjba vonultaknál - és 2009-től talán kiterjesztik minden nyuggerre - nagyvonalakban úgy szól a szabály, hogy ha a keresete meghaladja a minimálbért (éves átlagból számolva), akkor választania kell a nyugdíj VAGY a jövedelem között. Nyilván a középút a nyugdíj és a félig hivatalos meló lesz:-(


Jim Raynor 2008.11.03. 22:09:11
"...a közszférában, de még magáncégeknél is, tudod, hány nyugdíjaskorú van, aki már rég elmehetett volna nyugdíjba, de nem, az istennek sem, ott basszák a rezet a munkahelyen, csoszognak kis gyógypapucsukban, és nem csinálnak semmit (különös tekintettel a közhivatalokra), miközben az állásukra tuti lenne 30 fiatal jelentkező akik dolgoznának is. vagyis sok esetben a fiataloknak lehetőségük sincs versenyre kelni velük, mert az ilyen Mancikák egyszerűen kirobbanthatatlanok az állásukból, miközben a számítógépet sem tudják bekapcsolni..."

Szvsz ez összetett dolog: van ahol azért tartják meg őket, mert macerás lenne egy fiatalt betanítani ugyanarra a munkára. És van ahol meg azért maradhattak, mert hátszelesek, tehát ismét csak cégen belüli dologról van szó...

Én egy elég nagy, országos cégnél dolgozom és kapásból egyetlen embert tudok, aki nyugdíj mellett tovább dolgozhatott... természetesen ha ugyanezt bárki más szeretné, az nem fog sikerülni...


Richárd - a pánszláv pedig nem tudom mit követett el, de speciel a mostani írásával azonosulni tudok.

Azt hiszem, hogy az ország költségvetésében a nyuggerek pénze csak egy tétel a sok megdurrantott milliárd mellett, és a bajom az, hogy megint nem a megdurrantott milliárdokból próbálnak megmenteni a köznek, hanem megint azoktól vesznek el, akik hellyel-közzel megérdemelten kapják a lóvét.

Ne legyen igazam, de a 13. havikból megtakarított pénz sem fog bennmaradni a költségvetésben, hanem megy oda ahova a többi elsikkasztott pénz is elgurult... nomeg az IMF-től kapott lóvé is...

Johnson Doe 2008.11.04. 07:17:42

Na fura helyzet, egyrészt egyetértek a poszt-al, másrészt nagyon nem. A nyugdíjasokat én sem csesztetném, a legtöbbjük (legyünk jóindulatúak, de tényleg) megdolgozott azért, hogy most élhessenek, és a kommentelőknek is tuti van nyugdíjas rokonuk (ismét csak: nézzük a jobb oldalát). Van itt egyéb réteg, akiktől szívesebben vonnék (személy szerint, tehát magánvéleményem): mint a segélyeken élősködő (ezáltal az országon is) kisebbség, vagy a "fizetésükért" sz*t sem csináló politikusok ("honatyát" általában akkor gúnnyal mondok, hogy lemarja a monitort).
Amivel egyetértek, az Farkasházy dolga. Nem az első kő durva megnyilvánulása. Olvastam az egyik kommentben (elnézést, hogy nem idézem, remélem az eredeti író nem veszi zokon) hogy több esze van mint... Ahamm. A s*ggnyaláshoz? Megfelelő időben megfelelő irányba kicsapni a nyelvét?
(zárójeles utóirat: sztem így is lehet érvelni, nem kötelező a posztolónak az összes felmenőjét emlegetni, valamint az értelmi képességeit sértegetni, ami, ahogy látom előfordult...)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 07:21:33

0xFFFF:

"...Lehet, hogy papíron fizettek, de a valóságban ez úgy festett, ahogy ma egy közalkalmazott adója fest. Az állam maga zsebéből a maga zsebébe tette. Akkoriban ugyanis központilag kezelték a pénzt, a nyereséges vállalatok nyeresége bement a "központba" és bérfizetéskor/fejlesztéskor/stb. onnan jött ki a pénz..."

Azt hiszem hogy az adófizetés módja a nyuggerek szempontjából közömbös, mint ahogyan az sem róható szvsz a szemükre, hogy a központi költségvetésben visszatartott (adó vagy akármi címen) pénzt ki és milyen módon használta fel.

Az Ön vagy az Én befizetett adóm miatt sem hiszem hogy felelősséggel tartoznánk azért, mert azt egy kedvenc bank konszolidációjára fordították, miután azt egy sikeres üzletember sikeresen gallyra tette.

Szemrehányás akkor illetne, ha nem végeznénk (és a mostani nyuggerek anno nem végeztek volna) bármilyen tevékenységet, csupán a marku(n)kat tartaná(n)k oda.

Abban sem igazán értek amúgy egyet, hogy bizonyos beosztásokban dolgozókat élősködőnek, az adófizetők csicskájának kell beállítani... egy tanár, egy hivatalnok, egy rendőr vagy tűzoltó nem igaz hogy nem olyan munkát végez, amit értékkel lehet felruházni. Ideális esetben a tanár oktat és nevel, a hivatalnok működteti az államigazgatás szervezetét, a rendőr közbiztonságot azaz rendet szolgáltat, a tűzoltó pedig leírhatatlan féleségű egyéb közmunkát végez az állampolgárok érdekében... de kérem hogy ezek színvonaláról most ne nyissunk vitát, mert belátom hogy ezek a tevékenységek korántsem tökéletesen működnek...

eszkep 2008.11.04. 07:46:59

A Heti Hetes mindíg is nézhetetlen volt, csak a 75 alatti IQ-val rendelkező szoci szavazók képesek végignézni (párszpr már megfogadtam, hogy leülök, és végignézek egyet - csak hogy tudjam mit szidok - de még sohasem sikerült ...) Ezek a ripacsok (akik ott ültek) már évek óta elérték a béka fenekét színvonalban, innen már nem tudnak hova süllyedni. (Kapják is az állami kitünttetéseket sorban, a "munkájuklért".)

is 2008.11.04. 07:55:45

abból, amit lerítál, kiderül, Hajós ott volt, aki az aktívak mellett érvelt. tehát nem igaz, hogy egyoldalú volt.

asszem az itt a probléma, hogy ha másnak más a véleménye (poszt és kommentelők egyaránt), mint neked, akkor helyből 75IQ, kádárista, pártkötődésű stb. majd ha egyszer képes vagy minősítgetés nélkül érvelni (függetlenül attól, hogy mennyire vagy meggyőződve a saját álláspontod fontosságáról, és a másik álláspontjának tarthatatlanságáról), akkor érdemes lesz rád hallgatni. addig csak teszed tönkre az országot ezzel a fajta minősítgetős, sértegetős stílussal te is.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.04. 08:11:31

Azért ez az IMF hitel hosszú távon igen veszélyes lehet.
Annak idején Dél-Korea is felvette, aztán nem sokkal később sürgősen igyekezett mielőbb visszafizetni, még attól se riadtak vissza, hogy 98-ban kampányt indítottak, hogy a lakosság szolgáltassa be az aranyékszereit nyomott áron, hogy mielőbb visszafizessék (és mert a koreaiak képesek összefogni közös célért, sokan meg is tették és sikerült is visszafizetni, 1.6 millió koreai 110 tonna aranyat dobott össze). Náluk ezt az időszakot azóta is "IMF-válság" néven ismerik...

Silcon 2008.11.04. 08:11:53

A probléma egyszerűen abban a pici részletben van elrejtve, hogy egyenlő közteherviselés. Az aktív réteg már az idén is komoly reálbércsökkenéssel szembesült, ezen még csökkentenek picit jövőre, míg a szent tehén nyugdíjakhoz nem akarnak (de az IMF miatt muszály) hozzányúlni - na itt a probléma.
***
Csökkenjen egyforma mértékben az aktívak és a nyugdíjasok pénze is. Talán legközelebb meggondolják, hogy hova húzzák azt a nyomorult ikszet választáskor.
***
Orbán aszimmetrikus nyugdíjemelése se volt hülyeség, amikor az alacsonyabb nyugdíjakat jobban emelte mint a magasabbakat.
Nyugdíj mellett lehessen úgy dolgozni, hogy a munkából szerzett jövedelem után ugyanúgy adózik mint az aktívak + megkapja a nyugdíjat. Értéket teremt, ne bántsuk emiatt.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 08:23:17

szilárdan...: "A sok nyilas köcsög itt hörög, hogy micsoda komcsi műsor a HH. A faszé' nézitek? Én a szemetekben antimagyar komcsi vagyok, mégsem nézem. Már évek óta."

Ügyesen rátapintottál az első mondatoddal arra, amit a mai magyar baloldalban szerintem nagyon sokan elkeseredetten gyűlölnek: aki jobboldali, az mindjárt NYILAS KÖCSÖG is? Komolyan gondolod?

Ilyen hülyeségeket én is tudok ám írni. pl: Kimész ma megünnepelni az ellenforradalom leverését?

Ne dőlj be a médiának, és vedd észre: nem minden jobb oldali érzelmű ember akarja a Dunába lövetni a zsidókat. Ezt azok terjesztik, akiknek nincs jobb érvük a fasisztázásnál.

bayard 2008.11.04. 08:38:33

ez szerintem nem "nyugdíjasok kontra aktívak" vita. Bocsássuk népszavazásra a kérdést: akarja -e ön, hogy az IMF hitel nagy részéből 13.havi nyugdíjat és magasabb nyugdíjakat finanszírozzunk ( amit aztán ráterhelünk a következő generációra, hadd szívjanak ők is), vagy inkább adócsökkentésre, fejlesztésre használjuk fel? Igaz, egyik magyar pártra sem bíznám ennek a pénznek az elköltését...Kár, hogy Hajós nem így tette fel a kérdést, kiváncsi lettem volna, hogy F.házy mit reagál. Hajrá Hajós, csak miattad nézem ezt a szennyet, ha nézem egyáltalán.

Bogenvilia 2008.11.04. 09:01:01

Egy érdekes adalék a nyugdíjas kontra aktív dologhoz: anyám nyugdíja 125 EFT, ha elosztjuk a 13. havit, akkor már kb. 135 EFT jön ki havonta. Ha aktívan dolgozna (érettségivel, egy kisvárosban) a fizetése nem lenne több 100 Eft-nél. És nem utazna ingyen, nem élvezne egyéb nyugdíjas kedvezményeket...

A hiba valahol a nyugdíjak összegének megállapításában van...

medve1942 2008.11.04. 09:03:19

részemről "komcsi zsidó nyugger" vagyok. farkasházyt szívesen olvasom a lapjában. mióta azonban látom, hogy szóról szóra azokat a poénokat meséli el (rosszul), amelyeket leír, enyhe hányinger kerülget, és kb. 1995 óta csak azért nézek bele a hetihetesbe, hogy nyugodt lélekkel menekülhessek a saját kis tévémhez igazi félmajmokat nézni.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2008.11.04. 09:07:16

Sajnos a Heti Hetesből mintha készakarva lőnék ki a gondolkodó embereket. Talán a kicsit ostoba rétegeket tűzték ki célul, azért nincs egyszerre Kéri, Hajós, Váncsa, pedig ők alaposan körbe tudják járni a komolyabb kérdéseket. A Bajort és a Gálvölgyit szigorú pihenőpályára raknám, a Farkasházyt (bár vmilyen szinten kedvelem), eltiltanám a műsortól, max a híreket szerkeszthetné. A Hernádi nagyon jó fej, és szuper nő, úgyhogy maradhat. Néha ő is demagóg, de távolról sem annyira, mint a Teddy.

A nyuggerek meg úgyis megkapják a pénzünket, ha az MSZP-re szavaznak, akkor azért, ha meg nem, akkor azért, hogy ne is szavazzanak rájuk. Egyébként akinek 50.000 a nyugdíja, még kapjon is emelést, de a többiek ne. Nehogymár egy inaktív ember, csökkent igényekkel jobban éljen az állam pénzén, mint én a munkámból. Hogy ő 40 évig dolgozott? Akkor pótolja ki a megtakarításaiból! :)))

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 09:13:35

medve1942: nem a kötözködés végett, de Orbánék alatt indult a Heti Hetes.
Akkor egyébként még szórakoztató volt, mert az ellenzéki humor jó. Ellentétben a nyílt seggnyalással.

Egyébként én is így jártam. Olvastam a Hócipőt, aztán ugyanazt hallgattam a műsorban is. No nem sokáig...

2008.11.04. 09:14:20

Csak Gálvölgyihez szólnék hozzá, mert döbbenetes, hogy egy tehetséges művész embernek mennyire eltorzul a személyisége ahogy megöregszik. Bennfentesként mondhatom, hogy nála durvább és gonoszabb lelkű embert nem ismerek a jelenlegi művészvilágban. És mennyire durván kijött ez a mostani műsorban.

Carnivora (törölt) 2008.11.04. 09:15:26

Mégis mit lehet várni a Hetibalostól? :D

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.11.04. 09:16:47

Ha van itt nyugdíjas, akkor számolja már ki, hogy megkapta-e valaha is a 13. havit. Ugyanis a szitu a következő volt, előszőr kaptak, 1 hetet, atán 2 hetit, , aztán három hetit stb., csak éppen mindezt 3 év alatt, egyszóval 1 évben sem kaptak 13 havit, hanem kicsit több mint 1 havit 3 év alatt...

Neménvótam 2008.11.04. 09:20:21

"Erre azt válaszolni, hogy ma mennyivel jobb az élet, mert van mobiltelefon (tíz éve még a brunei szultánnak sem volt),"

Tényleg jobb volt Magyarországon az élet, mert nekem meg már 11 éve volt mobiltelefonom. Jobban éltem, mint a brunei szultán.

Carnivora (törölt) 2008.11.04. 09:21:25

Egyébként az aranyos, hogy máig, ha v.ki megemlíti a nyugdíjasokat mindenkinek a panelban nyomorgó beöltözött Mari néni jut eszébe, aki havonta egyszer tud húst venni - persze sajnos ilyen is van, DE egy több százezernyi nyugdíjasréteg bizony több nyugdíjat kap, mint egy pályakezdő vagy 5-10 éve dolgozó fiatal, akinek v.mi életet kellene alapítania család meg ilyenek.
Bizony azok akik az utóbbi 10 évben mentek el százezrével nyugdíjba sokszorta több nyugdíjat kapnak, mint fizetést a sok tízezer volt bürokráciában, minisztériumokban, rendőrségnél dolgozó egyénekről nem is beszélve ...

Felejtsük már el ezt a Mari néni sztereotípiát sokkalta differenciáltabb ez a kérdéskör. -

Huba szaki (törölt) 2008.11.04. 09:24:55

Farkasházi már letöltötte a börtönbüntetését?

Huba szaki (törölt) 2008.11.04. 09:27:07

Akkor én most jobban élek, mint a németek 15 évvel ezelőtt? Mert nekem most van mobiltelefonom, nekik meg akkor még nem volt. Vagy úgy kell érteni, hogy szarabbul élek, mint 30 év múlva fogok, mert akkor lesz időgépem, most meg még nincs.

Huba szaki (törölt) 2008.11.04. 09:28:37

A családunkban a dédpapa 130 ezer, a dédmama 115 ezer nyugdíjat kap. Mi a feleségemmel együtt keresünk 250 ezer nettót és ebből 3 gyereket tartunk el.

medve1942 2008.11.04. 09:28:46

logenek(-nak?): sajnos, 75-ös IQ-jú ballibszavazó is vagyok (voltam legalábbis), persze, hogy nem a Horn-, hanem a Medgyesy-kormány alatt hagytam abba a HH-nézést...

0xFFFF 2008.11.04. 09:30:02

Kedves Unter Bahn !

". de kérem hogy ezek színvonaláról most ne nyissunk vitát, mert belátom hogy ezek a tevékenységek korántsem tökéletesen működnek... "

Sajnos nem leválsztható ez a kérdés a témáról. Miért ? Azért, mert Ön sem vinné haza az áruházból az üzemképtelen háztartási berendezést, azaz egy petákot sem fizetne érte. Elvekért nem jár pénz, azért kérem érvek és ellenérvek járnak, ha foglalkozunk velük egyáltalán. Pénz, na az nem.

jozicsenko 2008.11.04. 09:32:58

máv, volán utazások ingyenességének a teljes megvonása, nem kell évente 200 MRD Ftot beleönteni a mávba - max mint az árváknál: cetli, évi 10 utazás 90%ért, utána csokolom

nyugdíjat maximalizálni, a minimun nyugdíj (20700, asszem most) max 10*se: 207000 Ft felett senkinek semmit, lehet dolgozni

kedvezménnyel, állami szolgálatból is min 52 évesen mehessenek nyugdíjba, akár megvolt a 25 év, akár nem

és vegyék már észre a nyugdíjasok, hogy 2 millió embert lehet szopatni, de elöbb-utobb elfogyunk: vagy lelépünk, ha kihalunk, utána agyalhatnak, kit szopassanak...

Rihard - a pánszláv 2008.11.04. 02:39:39 : nem akarlak hazazavarni, de gondolkozhatnál: a nyugdíjasok szavazatát a legkönyebb megvenni, nem ők állják a cehhet, hanem én

az én farkammal verik a csalánt, naná hogy fáj...

Neménvótam 2008.11.04. 09:34:37

Huba szaki: a németeknek volt 1993-ban mobiltelefonjuk, sőt akár már a nem német Vodafon hálózat is működött Németországban. További példákat a mobiltelefonra 1982 előtti időszakból érdemes hozni.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 09:45:49

medve1942: Logenak (akár franciásan ejted, akár ahogy én gondolom, németesen.)

Szeretettel várlak a blogomon. Ilyen emberekre lenne szükség, akivel lehet értelmesen eszmét cserélni, és még ironikus humora is van.

Szinte elvárom, hogy benézz hozzám.

Johnson Doe 2008.11.04. 09:47:35

jozicsenko
"vegyék már észre a (nyugdíjasok), hogy 2 millió embert lehet szopatni, de elöbb-utobb elfogyunk: vagy lelépünk, ha kihalunk, utána agyalhatnak, kit szopassanak..." -> a zárójelbe helyezett részt tetszés szerint ki lehet tölteni, és máris kapunk egy olyan réteget, akikre némileg több pénz megy el, mint a nyugdíjasokra.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.11.04. 09:52:12

Az megvan, hogy a lengyeleknél szépen körülnéztek, hogy, kik azok a nyugdíjasok akik a régi rendszer kiszolgálói voltak, magasabb szinteken és elvették a csillagászati nyugdíjakat és levitték egy átlagos összegre? Csak, hogy ne a mai dolgos emberek tartsák őket még most is jólétben, azok után amit a régi rendszerben műveltek...

Nálunk iylen se lesz, abban biztosak lehettek...

panicradio 2008.11.04. 09:56:48

Unter Bahn

Te egy igazi káder pöcs vagy. Nincs jobb szó rád.
Társadalmi munkában építették az iskolákat, kórházakat? Persze így volt, de azt ne higgye már senki, hogy cserébe nem kaptak valamit, mert dehogynem. Azt az X munkaórát beszámították ha lakást akartak venni. Az én nagypapám is így vette a lakását. Szóval társadalmi munka ide vagy oda, annak is volt ellentételezése. Csak éppen nem pénzben.
ADÓT pedig kurvára nem fizettek.
SZJA csak 1987 óta van. Az előtte létező 3-4% valamit meg ne nevezzük már adónak. Ha az alapján számítanánk a nyugdíjukat akkor bizony kevesen kapnának 5-10eFt-nál többet. És hogy valamit tisztázzunk: a nyugdíj NEM JÁR, főleg nem alanyi jogon, a nyugdíjt azért kapja valaki mert előtte LEVONTÁK a béréből, mert BEFIZETTE!!!
Azt a demagóg szöveget pedig felejtsük már el, hogy ők "befizették" és "megdolgoztak" érte. Lófaszt. A sok mostani nyugger, csak lógatta a lábát a mesterségesen fenntartott foglalkoztatási rendszerben, miközben semmit nem adóztak.
Az hogy lehet, hogy ebben az országban a nyugdíjasok 30%-a rokkant nyugdíjas? A nyugdíjasok átlag-életkora 55 év, miközben a nyugdíjkorhatár 62? Hogy az átlagnyugdíj több mint a minimálbér, miközben az aktív dolgozók fele minimálbér vagy annak közelében él?
Áruld már el nekem.

És hogy tisztázzunk még valamit. Minden társadalom addig nyújtózkodjék amíg a takarója ér. Hát a mi takarónk kurvára elfogyott.

Azt a rengeteg pénzt, amit 13. havi nyugdíjként kifizetünk (meg segélyekre) inkább fejlesztésekre, a gazdaság felpörgetésére kellene/kellett volna költeni, és akkor több pénz folyna be az államhoz, ami aztán alapot teremthetne a nagyobb nyugdíjhoz. Helyette mit csinálunk? Feléljük a jövőnket, a nyugdíjasok meg leszarják a fiatalokat, csak azzal vannak elfoglalva, hogy nekik jobb legyen, miközben képesek havi plusz két csirkecsontért eladni a lelküket a Gyurcsányféle komcsiknak.
A sok nyugger szavazta meg Gyurcsányt, hát most igya meg a levét annak, amit főztek. Legközelebb talán nagyobb felelőséggel fognak dönteni és nem azt nézik, hogy plusz ezer forinttal több lesz a nyugdíj ha a maszopszra szavazok, hanem belátják, hogy csak akkor lesz nekik is jobb ha fejlődik az ország, és lehet hogy ehhez az kell, hogy lemondjanak arról az ezer forintról.

staropramen 2008.11.04. 10:08:07

Amikor nagy a gáz akkor lassan de biztosan kialakul a társadalom bűnbakkereső mechanizmusa.
Ez most a nyugdíjasokat pécézte ki és a hozzászólásokból lemérhető módon sikeres.
Csak fullidióták vagy elszállt agyú ütődöttek vehetik komolyan azt, hogy a nyugdíjasok a válság okozói.Való igaz, ha nem lennének, nem kéne nyugdíjat fizetni.Mindenki tartsa el a saját szüleit ezután a keresetéből, esetleg a nagyszüleit is akinek meg nincs élő rokona az dögöljön meg. Ilyen egyszerű ez.
Persze katonákat küldeni kell Afganisztánba, persze Grippeneket venni kell, persze egy rakás pénzt ki kell adni életerős tapasztalt emberek korai nyugdijaztatására, persze képviselőink nyugodtan kaphatnak költségtérítést számla nélkül,persze évtizedek óta minden rezsim eltarthatja a haverjait és üzletfeleit közpénzekből és persze ov. nyugodtan mantrázhatja, hogy neazemberekkelfizettessékmeg.Pár nagypofájú pedig még rátesz egy lapáttal, és jozicsenko sem veszi észre, hogy mielőtt kihalna előtte nyugger lesz és mehet a Taigetoszra.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.04. 10:10:57

Az írás NEM a nyugdíjasok ellen szól, hanem az aktívak mellett.

Én személy szerint semmit sem akarok elvenni senkitől, csak elvárnám, hogy nemcsak akkor gondolnak rám állambácsiék, amikor elvenni akarnak, hanem akkor is, amikor adni akarnak. Most ugyanis az a dolgok látszata, hogy bár én tartom el az egész országot, másod osztályú állampolgár vagyok, mert senki sem képviseli az érdekeimet.

Nem akarok új vitát szítani, de ez az átdolgozta-az-életét dolog nekem kicsit lózungszerű.

Cleves 2008.11.04. 10:12:28

Én két dolgot látok igazán problémásnak, amire már több kommentelő is felhívta a figyelmet.
1. Nem minden nyugdíjas szegény, sokan vannak, akik több nyugdíjat kapnak, mint egy aktív dolgozó, emellett pofátlan kedvezmények járnak nekik, utazás, stb. aki minimálbért kap (igenis, van ilyen, lehet hümmögni) annak meg nem jár semmi. Akinek magas a nyugdíja, tessék fizetni a közszolgáltatásokért, mint bárki más. A 13. havi nyugdíj értelemszerűen nem jár. Mire fel? Mégis?
2. Az aktívak aránya, aki akar, az dolgozik kérdéskör. Ez éppolyan árnyalt, mint a nyugdíjasok helyzete. Nincs annyi munkahely, mint amennyien tudnának dolgozni. Tény. Innentől kezdve nem hiszem, hogy sokat kell gondolkodni ennek hozadékain.Ha van is munkalehetőség, az tuti nem a leszakadó vidékeken, a "segélyvárók" lakhelyén. 10 éve nem dolgozik, ha akarna, akkor sem tudna elköltözni munkával jobban ellátott helyre, mert csak alacsony képzettsége van, az ilyen képzettséget igényelő munkákért keveset fizetnek, az albérlet nem éri meg, főleg ha családdal jönne, a saját háza értéktelen, eladni nem tudja, vagy ha eladja az ára semmire nem elég... tessék ezt is átgondolni. A baj sokkal komolyabb annál, mint elsőre látszik az "aki akar, dolgozik" szemüvegen át nézve. Üzemek kellenének, meg üzemi busz, és persze az, hogy a fizetés nagyobb legyen annál, mint a segély... kapja meg rendszeresen, és lássa, hogy a szomszéd is dolgozik.
Lesznek még problémák ebben az országban, azt hiszem.

relhist 2008.11.04. 10:18:08

A nyugdíjasokkal (tisztelet a kivételnek) a gond az, - és ebben van az ő felelőségük is - hogy megvehetők. Arra szavaznak, aki a kampány során többet igér nekik. Ugyan ez jellemző az inaktívakra is.
***
A hernádi meg addig ne mondja, hogy ezt közösen kell végigcsinálnuk, amig szellemi szabadként vagy evásként keresi a kenyerét. A fellépésekért kapott bruttó összeg 90-70%-a zsebében marad, szemben az alkalmazotti 45-60%-kal. Nem véve ide a munkáltató által az alkalmazott után megfizetett járulékokat (bto fizu 40%-a) mely a vállalkozói formában haknizók által kiállított számlával, mint költségelemmel áll.
Gy.k.: 100Ft számlás haknibevétel után az állam átlagban 30Ft-ot kap (már ha van számla), viszont 100Ft (mondjuk nemzetgazdasági átlagbér szinten adózó) bruttó bér esetében kb. 80Ft-ot.

Fogjuk meg és vigyétek.... hányok.
(amúgy ezt tényleg közösen kellene végigcsinálni, mert másként csak időlegesen megy - ld. 2006-os kiigazítás eredményei)

relhist 2008.11.04. 10:26:55

@Cleves: jól látod, és mégsem.
Pontosan ezért kellene az államnak előremutató dolgokra költeni a kevés pénzét, nem pedig 13. havi nyugdíjra meg a végtelen mennyiségű segélyre.
Diferenciálni kell.
1) aki tényleg munkaképtelen, kapjon állami segélyt.
2) a nyugdíjasok kapjanak tisztességes nyugdíjat
3) aki munkaképes de nincs munkája, (lakhely, képzettség, kor, térség miatt), teremtsen neki az állam munkalehetőséget (nálunk pl. remekül lehetne közmunkában úttisztítást végezni) ÉS képezze, ha lehet.
4) szüntesse meg az állam az inaktívak újratermelődésének egyszerű lehetőségét, azaz a gyerekek után járó segélyt kösség oktatási kötelezettség teljesítéséhez ÉS ehhez biztosítson az állam infrastrukturát (ovi, iskola, jól fizetett pedagógus).
5) ösztönözze az állam a gazdaság fejlődését stabil és betartatott jogszabályi háttérrel, normális méretű költségvetési hiánnyal, fejlesztési hitelekkel, infrastrukturával.

Miért olyan nagy kérés ez????

Murányi Vénusz 2008.11.04. 10:38:57

staropramen.
kissé félreérted a dolgot, itt senki nem követelte a nyugdíjasok fejének porba hullását, magát a nyugdíjas-Taigetoszt! nem arról van szó, hogy az aktívak nem akarják fizetni a nyugdíjakat, inkább arról, hogy az "extrák" (ilyen-olyan kedvezmények, 13. havi, korkedvezményes nyugdíjazás, stb.) miatt - érthető módon - kinyílik a bicska az aktív dolgozó zsebében... nem beszélve arról, hogy amikor baj van, a nyugdíjas nem hajlandó felelősséget válallni, osztozni, lemondani legalább az extrák egy részéről... tapasztalatom szerint egyszerűen úgy gondolja, hogy neki jár az érinthetetlenség...:( persze lehet azt mondani, nem a nyugdíj + 13. havi nyugdíj + kedvezmények okozzák a válságot, de a nyugdíjasok felelősségvállalása mégiscsak jelentene némi megtakarítást, s emellett pszichésen is jó hatása lenne (jelezné az aktívak felé: 'nem vagytok egyedül, igahúzó barmok...')

John Quentin · http://johnquentin.blog.hu/ 2008.11.04. 10:43:25

A kedves blogíró nem jelölt meg forrást. A hitelesség kedvéért pótoljuk.

Az eredeti anyag, amiről szó van:
- Heti Hetes 2008-11-02 2. rész kb. a hatodik perctől kezdődik a 13. havi nyugdíj téma. Video:
www.rtlklub.hu/videok/32056

Carnivora (törölt) 2008.11.04. 11:06:10

Na meg ne is beszéljünk arról, hogy bizony elég sok nyugdíjas megy el hugyé-szaré dolgozni a nyugdíj mellett ezáltal kiszorítva a fiatalabb munkaerőt ... lásd. biztonsági cégek pl. -

staropramen 2008.11.04. 11:17:21

Murányi Vénusz
te vagy az első aki viszonylag nyugodt hangnemben kommentel.Nekem egy pár idióta kommentelő csapta ki a biztosítékot.Gondolkodás helyett a Vezér és szócsöveinek gyagyás ismétlésén kívül semmire nem képesek. Gyurcsánymonnyonle komcsiktakarodjanak, nyuggereknek kuss és neanéppelfizettessékmeg és társaik.
megnyugtatlak minden réteg hevesen védi a saját érdekeit, ha az veszélybe kerül.Még Mancika az önkormányzatnál is, tudod aki egész nap a körmét reszeli és pletykál Zsuzsival.Ha az úgynevezett vezetőink (mindenki) elkezdene példát mutatni nem a másikat cseszegetni akkor minden értelmes ember kivenné a részét a spórolásból.
Egyébként pedig a választásokra utalás aljas szemforgató duma, hiszen mindenki arra a formációra szavaz amely neki a legkedvezőbb jövőképet mutatja fel.A vállalkozó azokra akik vállalkozást élénkítenének,a mg. dolgozó azokra akik az ő érdekeit védenék a vasutas meg arra aki nem akar volalakat bezárni akkor sem, ha egész nap csk a mozdonyvezető és a kalauz utazik rajta.Azért majd jókat derülök, mikot a sok idióta torkán a Vezér tapossa le a megszorításokat, eü privatizációt , közalkalmazott bércsökkentést stb.

nitro1 2008.11.04. 14:36:03

Miért, még van olyan, aki az alapján szavaz, mit ígérnek a választási kampányban? Kellene valami olyan törvény, ami azt mondja ki, hogy a választási kampányban tett ígéreteket kötelező betartani, ellenkező esetben mehet isten hírével a parlamentből. Ja, hogy ezt majd akkor szavazzák meg, amikor a képviselők visszahívásának lehetőségét, és a képviselők számának csökkentését? Bocs...

Murányi Vénusz 2008.11.04. 14:46:20

nitro1.
van olyan... legalábbis ameddig az mszp - ha törik ha szakad, ha válság is potyog az égből, ha minden racionális érv ellene szól is - kifizeti a 13. havi nyugdíjat, és fenntartja az egyéb kedvezményeket... de legalább spórolná meg máshol, amit az extrákkal elver...

Carnivora (törölt) 2008.11.04. 15:16:19

nitro1 2008.11.04. 14:36:03

Te mesevilágban élsz? a demokrácia erről szól ki tud nagyobb cikruszt rendezni az győz ...

nitro1 2008.11.04. 16:00:24

Én nem szeretek cirkuszban élni. :-(

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 19:27:11

Lehet már elkéstem...

Tisztelt 0xFFFF!

"Sajnos nem leválsztható ez a kérdés a témáról. Miért ? Azért, mert Ön sem vinné haza az áruházból az üzemképtelen háztartási berendezést, azaz egy petákot sem fizetne érte..."

Bár nem a blog témája, de ha már szóba került: a vitatott szolgáltatás egy rendszereszköz. Én nem tekinteném működésképtelennek csak azért, mert valaki nem képes megfelelően üzemeltetni A tranzisztor magában egy mihaszna semmire való dolog, de egy jó megtervezett prociban a millió többi fontos része...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 19:31:17

panicradio 2008.11.04. 09:56:48:

A hozzászólásod zavaros és hibás tényeken alapul, persze ez nem diplomamunka, így véleményként elmegy...

Az hogy így ismeretlenül mocskolódsz, az viszont az embert jellemzi: komolytalan "Herr Fröcsög":-)))

panicradio 2008.11.05. 15:56:14

Unter Bahn

Légyszi írd már le a hibás tényeket.
Meg azt is, hogy hol találod zavarosnak.
A tények pedig nem hibásak. Ezért tények. Ha hibásak lennének akkor nem "ténynek" hívnánk hanem feltételezésnek.

Érdemben pedig egyik ténnyel se vitatkoztál, ami már nekem önmagában elegendő.

Szép napot!
süti beállítások módosítása