2008. szeptember 29. 15:05 - Reckl_Amál

Az európai polgár Magyarországon

Budapesten élek születésemtől fogva, és mindig elszomorít ennek a városnak az állapota. Főleg az zavar, hogy a nagy, ünnepelt sokféleség leginkább azt eredményezte, hogy sem arculata (amely profizmust, ötleteket, távlatokat jelent, de mindenek előtt tudatosságot), sem lelke nincs a városomnak.

Eddig Bécs volt az etalon. Egy ideje ez a luxus az életemben: évente kétszer, háromszor elmegyünk az osztrák fővárosba egy napra. Nem turistáskodni, mert nincs annál hülyébb , amikor valaki azt hiszi, megismerhet egy várost, ha szigorú program szerint végignézi azokat a látnivalókat, amelyeket kifejezetten a hülye turistának alakítottak ki.
Én azt élvezem az ilyen utaknál, hogy elvegyülök a bécsiek között.

De múlt szombaton sikerült azt a közhelyet meghazudtolni, hogy a kulturáltság, civilizáltság és köztisztaság a Lajtától nyugatra kezdődik. A testvéremmel és Dysonnal ugyanis elmentünk Szegedre.

Testvérem jól ismeri a várost: sokszor járt ott, és egyébként is jól tájékozódik. Én is voltam már kétszer is. De első alkalommal még kisgyerek voltam (és Budapest is élhetőbb volt akkoriban), a második látogatásra pedig egy átbeszélgetett osztálykirándulási éjszaka után került sor, kissé kábán vánszorogtam végig az utcákon.

A Dómnál kezdtük magát a kirándulást. Sajnos éppen a Pick futóversenye volt, de azért annyit megjegyeznék, Szeged valahogy meg tudja oldani a futóversenyt úgy, hogy ez nem bénítja le a fél várost. Arról nem beszélve, hogy nem akármilyen jelenést láttunk: bent, a templom félhomályában maga Dr. Torgyán József beszélgetett idősebbekkel és unokáikkal. Dyson egy hajszállal maradt le az autogrammról...

Az élmény feldolgozásához lesétáltunk a Tisza partjára, ami majdnem öt percig tartott. A Tisza a borult időnek köszönhetően inkább sötétszőke volt most, de ez nem szegte a kedvünket. A parton végigmenve betértünk a Széchenyi térre, ahol utcai focibajnokság zajlott éppen. Engem persze tizenéves koromban sem vonzott az ilyesmi, de azt gondoltam ott, akkor, milyen jó, hogy van hova mennie a kölyköknek szombaton, ha akarnak valamit csinálni.

Átsétáltunk a Klauzál térre, ahol betértünk a legendás Virág Cukrászdába egy-egy forró csokira. Ezen a helyen el tudnám viselni az életet, talán még verseket is írnék.

Aztán megnéztük kívülről a zsinagógát, és felültünk Magyarország egyik legérdekesebb villamosára, a bengáli/ házi csuklósra. Egészen a lakótelepi végállomásig kizötyögtünk vele (Tarján). Ott láthattuk, milyen az, amikor a panelprogram működik is...

Miután visszajöttünk megint a Tiszához indultunk, és a Belvárosi hídon át eljutottunk a szegediek Népligetébe, amely mindhármunknak Terra Incognita volt, és sajnos maradt, de sebaj, mert legközelebb ott kezdünk. Nagyon hangulatos hely, semmi köze a lepukkant, kurvás budapesti Népligethez.

Ezt már csak az ebéd követte, a nap egyetlen, ám jókora csalódása. Mivel nem lenne igazságos a sok pozitívummal szemben, amit tapasztaltunk, ha a katasztofális gasztronómiai élményt is belevenném az értékelésbe, azt részleteiben a következő posztban olvashatja, akit érdekel.

Összességében Szeged remek hely. A városfejlesztés folyamatosan zajlik, van koncepció, melyet következetesen végre is hajtanak. A házak (akár a belváros századfordulós építményeiről, akár a panelekről van szó) tiszták, karbantartják őket. Az utcán alig van szemét és nincs kutyakaki. Sokkal nagyobb az ember biztonságérzete, ha például leléptünk a járdáról mindig automatikusan lelassítottak. A zebrán nem átrohanni kell, hanem szépen átmenni, ahogy jólesik. A biciklis már messziről csilingel, és lassít, amikor a közelünkbe ér... Érdemes elmenni oda nyugtatólag.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr22687310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 15:17:59

Majdnem minden magyarországi város sokkal jobb állapotban van, mint Budapest. Debrecen, Kecskemét, Fehérvár...

Szegedet én is nagyon kedvelem. Egyébként szombaton én is voltam ott. Vicces lett volna, ha összefutunk. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.29. 15:52:22

Az nem lett volna semmi! Merre jártál?

(Torgyánnal nem futottál-e össze? Nem hittem a szememnek!)

ckai/poke and destroy · http://www.nyariviola.blogspot.com 2008.09.29. 16:45:17

Szeged bizony a legjobb hely ever!:) Volt szerencsem nehany evet ott elni, es tiszta szivvel mondhatom h azota is vissza vagytam mig m.o.-n eltem. ma mar ott elek ahol jo. de ha ujra otthon elnek, biztosan Szegedet valasztanam. Egeszen mas vilag.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 22:37:17

Rájöttem, hogy nem is szombaton, hanem pénteken voltam ott. De nem a Tisza-part közelében, úgyhogy kétszeresen sem találkozhattunk volna.

De szombaton sem voltunk olyan nagyon sok kilométerre egymástól... :-)

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2008.09.30. 08:52:30

Csatlakozom!
Szeged valóban gyönyörű... Persze kis mázlijuk is van a Tiszával... Na persze a földrajzi adottság önmagában még nem emelné az ország egyik legszebb városává.
Debrecennek se hegye, se vize, ám az elmúlt évtizedben csodákat művelt ott a vezetés.
A belváros lenyűgözően szép lett, hangulatos, tágas, sétáló-pihenő térré alakult a régi, szoc-reálos Nagy-Templom előtti placc, egyszerűen jó látni, ahogy "belakta" a város az egykor elhagyatott, autók bűzétől elviselhetetlen teret, ma már Kossuth is örülne, ha látná, mivé szépült.
De a város nem csak új /házi/köntöst kapott, hanem hozzá bársonyfotelt, amibe az ott lakók kényelmesen süppedve, magukba szívhatják a szellemet, kultúrát is, megannyi program közt válogatva.

milena 2008.10.01. 11:40:54

Sztem is Szeged a legjobb :)

Csak 3 napra voltam ott, de feltűnt, hogy mindenki kedves, segítőkész, és mindenki mosolyog. Még a pincérek is...

A zsinagógát meg nézd meg belülről legközelebb, hihetetlenül szép, sokkal inkább, mint a budapesti, kék és arany, gyönyörű motívumokkal.

Javaslom az Anna fürdőt is, de szép is volt a 36 fokos vízben melegedni :)

Birkesz 2008.10.01. 17:17:10

Sziasztok!

Örülök, hogy ennyire megnyerte a tetszéseteket a város! Én már nyolc éve itt élek és váltig állítom, hogy ennél jobb döntést nem hozhattam volna. Még mindig megremeg a gyomrom örömömben, amikor megérkezem ide. :)
Szegednek valóban jót tett a Tisza, főleg az 1879-es nagy árvíz. Az tette lehetővé, hogy a teljes belvárost egységes stílusban építsék újjá. Az akkor megépült épületeket pedig folyamatosan renoválják. Ez pedig nagyban hozzájárul az itt lakók közérzetéhez :) Persze ehhez az is kell, hogy legyen egy cselekvésre kész polgármester, akinek nem esik nehezére fejleszteni a várost. Ez pedig itt szerencsére adott! :) Az elkövetkező években például új trolibusz és villamosvonalat építenek ki, ami pedig meglehetősen ritkaság mostanában Magyarországon.
Őszintén drukkolok Budapestnek, hogy legyen végre nekik is egy normális vezetőjük, aki képes fejleszteni a várost. A mostani finoman szólva kritikán aluli (legalábbis azok alapján, amit rövid budapesti tartózkodásaim alapján tapasztalok)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.02. 10:19:23

Testvérem mindig mondta, hogy jó hely, és amit mesélt, az szimpatikus volt. Elmentünk, az autópályának hála, elég hamar oda lehetett érni.

Az tűnik nagyon jónak, hogy a város közösségnek tekint önmagára. Nem folyton az megy, kinek van igaza, kinek nem, hanem a fejlődés a lényeg.

Mi itt a fővárosban nagyon csúnyán megkaptuk. Semmi elképzelés nincs, csak ez a szar M4, és még azt sem képesek normálisan megépíteni. Szegeden értik, hogy a jövő a tömegközlekedés fejlesztése, nekünk meg le akartak tolni a torkunkon egy olyan paraméterkönyvet, ami senkinek sem lett volna jó, de papíron elvileg spóroltak volna vele. Szerencsére ezt nem hagyták annyiban.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.03. 13:52:20

Hát egen, Szegedet szeretem. Ott születtem a környéken, rengeteg szál Csongrádhoz köt. Szívemnek a legkedvesebb táj, no és a Tisza meg a holtágak! Gyönyörű!

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.10.03. 20:16:09

Érdemes. Ajánlom Kecskemétet is.

A panelprogramról: nem jobboldali vezetésű város, azért jut oda több. Az eredmény kivételesen tényleg egyértemlműen pozitív.

A szemétszedést nálunk Pesten lazán lehetne közmunkában végeztetni. Ha pedig nem, akkor teremtenének vele pár munkahelyet. Ez lenne az egyik legolcsóbb megoldás, és látványos. Persze sok helyet ki kéne táblázni, kéne nyilvános WC, stb.
süti beállítások módosítása