2008. augusztus 24. 17:51 - Reckl_Amál

Végre vége!

A pekingi olimpiának vége. Sajnálom, nekem nem tetszett. Elmondom, miért.

1. Baljós előjelek

A tradicionális fáklyás futás önmagában egy nagy fiaskó volt. Eredetileg az a funkciója, hogy az olimpiai szellemet és a világbékét hirdesse. Ehhez képest kezdettől fogva Tibettel szimpatizáló tüntetők zavarták meg a menetet. Tibet persze vitán felül Kína diktatorikus politikájának egyik legnagyobb szégyenfoltja, mégis - ahogy ezt már korábban megírtam - a kínai rendezés ellen nem az olimpia előtt két hónappal kellett volna ágálni, hanem már 2001 előtt meg kellett volna akadályozni, hogy Peking megnyerje a rendezés jogát.
Pár európai országban felmerült a bojkott ötlete is, nálunk az SZDSZ Új Generáció vetette föl. Szerencsére hamar elvetették ezt a marhaságot.
 

2. Kolonics György halála

Egy hónap sem volt már hátra, amikor Kolonics szíve megállt. Nem tudom, talán senki sem tudja, mi lett volna, ha a mentő korábban érkezik. Mindenesetre két következménye volt az esetnek: egyrészt rávilágított arra, milyen szegényes körülmények között dolgoznak a legjobbak is; másrészt rányomta bélyegét a kajak-kenusokra, de valószínűleg a teljes olimpiai csapatra.
 

3. Amatőrségek

Az első ilyen pont a női kajakozóknál történt. Az idős edzőnő gőgje és a fiatal olimpikonok végtelen hite csapott össze egymással. Végül kenyértörés történt, Kovács Kati esetében az utolsó előtti pillanatban. A háromból két érem, amelyet a lányok nyertek, őket és döntésüket erősíti. Ettől függetlenül jobb lett volna, ha erre a cirkuszra nem kerül sor.

Ebbe a kategóriába sorolom Görbicz Anita sajnálatos balesetét is. Nyilvánvaló, hogy Görbicz nem tehetett erről, nyilvánvaló, hogy ő szenvedett emiatt a legtöbbet. Mégis! Egy felelősen gondolkodó kulcsember az olimpia előtt két héttel ne kerüljön ilyen helyzetbe, ill. ne hagyják, hogy ilyen helyzetbe kerüljön!

És még mindig kézilabda. Nagy baj, ha a szövetségi kapitány folyamatos hisztériával bomlasztja a csapat egységét, önző módon folyton csak magára gondol, vádaskodik. Az ilyen ramazuri csak elvonja, megosztja a csapat figyelmét, így nehéz koncentrálni. Valljuk be: nemcsak testileg voltak fölényben az ellenfelek, párszor teljesen szétesett a csapat.

Igaly Diána nem maga volt amatőr, sőt az egyik legsportszerűbb, legnagyvonalúbb nyilatkozatot tette, mikor nem túl jó teljesítménye után kizárólag magát hibáztatta. Az ő esetében a sportvezetés volt végtelenül amatőr. Elképesztő egyébként, hogy károgó vénasszonyok miatt nem tud rendesen készülni egy olimpiai bajnok...!

A fő amatőrök azonban a női párbajtőr-csapat tagjai voltak. Állítólag gyermeteg sértődések, hisztizések szőtték át a felkészülés utolsó időszakát. Sőt, még az olimpiai páston is beszóltak egymásnak, ami szerintem példátlan. Az igazi eredmény el is maradt. Talán a vívók maradtak el leginkább az elvárásokhoz képest. Emiatt gondolom, hogy a többieknél is voltak gondok, csak maximum nem ilyen alacsony emberi színvonalon.
Ami miatt mégis érdemes volt nézni, az Mincza-Nébald Ildikó bronzérme, illetve a fantasztikus kommentátor.
 

4. Michael Phelps

Sokak szemében persze ő a pekingi olimpia hőse, és a számokkal nem is nagyon lehet vitatkozni, sőt ha belegondolunk, tényleg ő ennek az olimpiának a szimbóluma.
Mindaz megvan benne, amiért a játékok nem tetszettek: a doppinggyanú, a sportszerűtlenség, a rekordok túlzott hajhászása, az emberi aspektus teljes kiiktatása. Igen, leginkább azért nem tetszett az olimpia, mert nem láttam embereket, csak egészen ritkán. Ezért nem nyűgöz le Kína egyébként fantasztikus teljesítménye, ami az aranyak begyűjtését illeti. Egyetlen kínai olimpikont sem tudok megnevezni, egyszerűen mert semmi személyiséget nem vittek az egészbe.
Szóval amit a magyarok egyik-másik indulójánál éppenhogy kritizáltam, pont az hiányzott sokakból.
 

5. Kammerer és a politikusok

Állítólag az egyik magyar politikus megszólta Kammereréket, amikor azok az első osztályra tartottak, mondván "Ilyen jól megy a MOB-nak, hogy a sportolók is az első osztályon utaznak."
Nem tudni pontosan, ki engedte meg magának ezt a végtelenül ízléstelen megjegyzést. A hírbe hozott Szekeres Imre sietett nyilatkozni, hogy "neki volt gyerekszobája", mintha ezzel a szöveggel az lenne a baj, hogy kimondták. Nem, honvédelmi miniszter úr, az a baj, hogy a mi pénzünkön Pekingben szórakozó politikusokról bárki el tudja képzelni ezt a hozzáállást.
 

6. A nyitóünnepség fonákságai

A nyitóünnepség elsöprő volt. De pár hülye, fontoskodó újságíró megint óriási lényeglátásról tett tanúbizonyságot. Sikerült például rálelni arra a kislányra, aki valójában énekelt, de a szervezők egy szerintük szebb lánykát mutattak. Enélkül az információ nélkül nem is bírtuk volna!
 

7. A háromnapos olimpia

Magyar szempontból sajnos csalódás volt az olimpia. Természetesen a részvétel, és a magyar sportolók tiszta játéka is fontos, de valljuk be, mindenki győzni akar, aki odamegy. Amennyire én a sportot értem, ez a lényeg. Eléggé zavar ez a mostanában divatos relativizálás. Az eredmények sokkal jobbak is lehettek volna, sokszor apróságokon múlt az egész. Egyébként a végelszámolás szerint nem is állunk olyan rosszul: három aranyunk, öt ezüstünk és két bronzunk, továbbá számos pontot érő egyéb helyezésünk van, ami az összesítésben a 22. helyre röpít minket, pont a brazilok elé.
Szóval az eredmény kijózanító, de azért ez még nem a vég.

Az első napokban Cseh László tartotta a lelket a magyar szurkolókban, egy - két meglepetés mellett. De az arany nem akart jönni. Végül a tuti befutók hozták azt is. Gratulálok és köszönöm Vajda Attilának, a kajakosoknak és persze a vízilabda -válogatottnak szép szereplést! Nélkülük nehéz lenne most büszkének lenni.
Egyébként a legemberibb pillanatot a kenusoknak, vagyis a Kozmann - Kiss párosnak köszönhetjük. Teljesítményük, motivációjuk rendkívül szimpatikus volt. Jó, hogy nemcsak gépeket lehet látni a legjobbak között!
 

Szóval véget értek a 29. Nyári Olimpiai Játékok. Nem ez a legszebb emlékű olimpia, de majd kiheverjük. Érdekes beszélgetés zajlott egyébként a nem sokkal a vízilabda döntő után Baló György és Gyenesei István önkormányzati miniszter között. Gyenesei kifejtette, hogy nem kell annyi sportban jelen lenni, például kajak-kenuban nem kell minden számban indulni. Magyarán még kevesebb jut majd élsportra, de azt koncentráltabban adják oda... 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr63630506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.24. 18:17:08

Tényleg sok nyomasztó jelenség árnyékolta be a játékokat, én is örülök, hogy vége van, pedig (vagyis pont azért, mert) gyakorlatilag végignéztem (és végig néztem).

Jellemző, hogy a NOB-elnök Rogge -- a hagyományokkal ellentétben -- nem a "minden idők legjobb olimpiája" kifejezéssel értékelt a záróünnepségen. Tudtommal utoljára az atlantai olimpia kapta meg az akkori elnök Samaranchtól a mostani "kivételes" jelzőt. Az is egy sok tekintetben "rossz ízű" esemény volt.

Majdnem mindenben egyetértek a poszttal, csak egy-két pontosítást, illetve kiegészítést tennék:

1. Hajdu János talán az egyetlen volt az utóbbi tízegynéhány évben, aki "kezelni" volt képes a magyar női kézilabdázókat. Pont, hogy nagyon "ültek" a hisztijei, minden kifakadása után nagyot javult a csapatjáték. Szerintem nincs ok elmarasztalni őt.

2. A sértődős kompánia nem a párbajtőr-, hanem a tőrcsapat volt.

3. Szerintem volt egy igazi egyénisége az olimpiának. Usain Bolt, a jamaicai rövidtávfutó. Akár doppingolt, akár nem (ne higgye senki, hogy korszerűbb módszerekkel tehette, mint amerikai ellenfelei...), öt méter előnnyel nyerni a száz métert, úgy, hogy az utolsó húsz méteren már szinte sétált, az valami egészen elképesztő teljesítmény. (Ízléstelen volt a NOB-elnök kritikája e futás után.)

4. Összesítésben nem a 22., hanem Norvégiával holtversenyben 21. lettünk az éremtáblázaton. (A ponttáblázaton pedig huszadikak.) Önmagában ez nem tragikus eredmény, de az igen, hogy ezt gyakorlatilag két sportág hozta össze.

5. Engem elképesztett, amit Gyenesei mondott. Azzal teljesen egyetértek, hogy koncentráltabban és céltudatosabban kellene osztani a pénzt; de az hihetetlen luxus volna, ha pont a kajak-kenu bizonyos szakágaitól vonnának meg támogatást. (Vajon melyiktől? És milyen alapon?)

whining (törölt) 2008.08.24. 19:35:05

Én nem értem, hogy a honvédelmi (nem sport, vagyis felelős) miniszternek mi keresni valója van ott?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.25. 08:55:53

Szekeres egyúttal a triatlon szövetség elnöke is. Igaz, a magyar triatlonozók csak az olimpia 8. napján léptek pályára, ő azért már előre is erősítette bennük a lelket, gondolom.

málészájú tévésztár 2008.08.25. 21:12:49


No jó szokásomhoz híven ismét kisregényt írtam, mire az oldal automatikusan frissült egyet, és ment az egész a kukába. Másodszorra már csak tömörebben (talán egy novellára még így is elég lesz):

- Fábiánnét mindenki csúnya, gonosz banyának festi le. Csak azt felejtik el, hogy ez a nő milyen sokszor tette az egész országot büszkévé azzal, hogy egy újabb olimpiai-, világ-, európa-, vagy éppen magyar bajnokot adott mindannyiunknak. Sok történet kering arról, hogy mi is történt valójában, de az igazságot csak nagyon kevesen ismerik (nem, én nem tartozom közéjük ;).
Nem akarok a mindent tudó kisokos szerepében tetszelegni, de már nagyon csípi a csőrömet, hogy ebben az országban mindenki tudja, hogy hol mi áll éppen a dolgok hátterében (nem csak a sportra, hanem a nagy magyar valóság minden területére vonatkozóan). Ennek köszönhetően pedig mindenki ugat százfelé (mondjuk a net erre tökéletes eszköz), és olyan hangzavar van, mint a sintértelepen teliholdkor.
Elhiszem, hogy az öreg hölgy részéről jelen volt a dac (nem is kis mértékben) és talán a gőg is, hiszen ő segítette fel a két lányt a "világ tetejére". Aztán azok odébb álltak. Örültem a lányok győzelmének, és bár nem akarok vészmadár lenni, de kíváncsi leszek rá, hogy mire lesznek képesek a következő 1-2 éveben együtt, és külön-külön. Mindezt anélkül, hogy ott lenne mögöttük az a nő, aki felvállalja, hogy ő lesz a szadista, érzéketlen, kelet-német rabszolgahajcsár, akit nem érdekel, hogy mit gondolnak róla, míg a tanítványai éremmel a zsebükben jönnek haza...

- a Görbicz Anitával kapcsolatos felvetésedet egyáltalán nem értem. Nem amatőrség az szerintem, inkább a véletlenek szerencsétlen összjátéka. Ilyen erővel az olimpia előtt fél évvel be kellett volna zárni szegény lányt egy ketrecbe, és kizárólag edzésre kiengedni (etetni pedig csak szívószálon keresztül) nehogy a végén még megsérüljön. A foci világából nem egy sztorit tudnék mondani világhírű játékosokról, akik úgy szakították el az ínszalagjukat, hogy otthon a kanapén ülve nyújtózkodtak a tévé távirányítójáért, vagy leejtették az after shave-es üveget, ami szétszabdalta a lábukat (ez utóbbi éppen egy világbajnokság előtt történt a delikvenssel.)


A fentieken kívül egyébként az általad leírtak teljes egészében tükrözik az én véleményemet is. Köszi, hogy pontokba szedted őket, nekem biztosan nem sikerült volna. ;)


És még valami Gyeneseivel kapcsolatban. A minap felmerült bennem, hogy milyen lenne az, ha az állam egy fillért nem adna sportra, de az állampolgárok az adójuk (a költségvetés hány százaléka megy most sportra?) mondjuk 0.2 %-ról szabadon eldönthetik, hogy melyik sport egyesület, vagy sportág kapja. (Persze tudom, hogy ez nem valósítható meg. De tegyük fel, hogy mégis.) Sajnos biztos vagyok benne, hogy megdöbbentő sebességgel jönnének létre azok az állami szervek is, akik puszta jóindulatból bábáskodnának az említett pénzeszközök felhasználása fölött. Természetesen igazi sportembereket, szakértőket a közelébe sem engednének mindennek. És nekem itt ment el az összes kedvem a sporttól, az olimpiától, és az azokban való állami szerepvállalástól. Sőt, ilyenkor gondolkodok el azon, hogy azt a mentalitást szeretném-e belenevelni a leendő gyerekeimbe, amivel ebben az országban lépten-nyomon találkozik az ember. Imádom ezt az országot, szeretem mint hazámat, de éppen az ilyen pofátlanságok és emberek miatt érzem úgy egyre kevésbé, hogy ezt kívánom a magam és a kis málészájúak jövendőbeli otthonául. No mindegy, ez már tényleg nem tartozik ide. Bocs' (a magas labdát pedig kéretik nem leütni. köszi)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.25. 23:24:42

"már nagyon csípi a csőrömet, hogy ebben az országban mindenki tudja, hogy hol mi áll éppen a dolgok hátterében (nem csak a sportra, hanem a nagy magyar valóság minden területére vonatkozóan)"

Hú, ezzel tökéletesen egyetértek! (Meg a többivel is.)

Scarlettohara · http://alfaromeo.freeblog.hu 2008.08.26. 15:30:25

Megemlíteném Fodor Zoltánt, az ezüstérmes birkózót, szegényt valahogy mindenki kifelejti a felsorolásból. Pedig fiatal korához képest nagy eredményt ért el!

McDon 2008.08.27. 17:50:10

Amál

A "világbékét megmutatni hivatott" fáklyás futkorászás valójában náci találmány, 36-ban volt először. Rendezte: Leni Riefenstahl.

Görbicz: sokkal jobb volt a csapat, amikor Ferling volt benn, s nem ez a túlsztárolt hisztis primadonna.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.27. 19:54:41

"sokkal jobb volt a csapat, amikor Ferling volt benn" (McDon)

Ez így nem igaz. De azzal egyetértek, hogy Görbicz túl volt játszatva. Talán ez az egyetlen olyan taktikai húzása volt Hajdu Jánosnak, amelyet nem értettem.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.28. 09:05:31

Görbicz a sztár. Sokan csak őt ismerik. Én Hajdu egész ténykedését nem nagyon értem...

McDon 2008.08.28. 11:57:21

Amál

Azért Pálingert is ismerik, de gondolom, irányítóra gondolt. S Görbicz kb. annyira sztár, mint akiből a Story csinál azt. Kiélezett helyzetben: 0. (Jó, elismerem, elfogult vagyok: mindig is irritált, nem kicsit.) Hajduval nem értem mi a gond? Buta nőknek, buta kapitányt, érti a nyelvüket, s nagyjából elérte, amit akart.
süti beállítások módosítása