2008. június 15. 00:33 - Reckl_Amál

Új videóklip-zsáner: az idióta pasik

Mariah Carrey és Kozma Orsi

A két kiváló énektehetségű művésznő legfrisebb klipjében jópár idiótát vonultat föl, mind férfiak. Miközben örülnénk annak, hogy végre a sok limonádé után eljött a realista klipek ideje, felmerül, miért döntöttek így a rendezők, ill. mit kívánnak ezzel közölni a hölgyek.

Azért azt tegyük gyorsan hozzá, hogy nagyon okosnak kell ahhoz lenni (látszani!), hogy ennyi hülye és hülyeség mellett ne tűnjék hülyének az ember. De lássuk, miről beszélünk!

Mariah Carey - Touch my body

 

Az alapszituáció, ugye, az, hogy Mariah Carey számítógépét meg kell javítani, természetesen egy szemüveges okostojás jön házhoz. Ő aztán arról álmodozik, milyen jókat lehetne mókázni a világsztárral. Aki egyúttal persze szexszimbólum is, mégsem szexelni akar vele. Helyette kajálnak, jelmezekbe bújnak és lézerpisztolyokkal lövik egymást... Úgy tűnik, a lényeg az volt, hogy Mariah minél több abszurd ruhába bújhasson.

A nerdnek (ahogy amerikában ezt a típust nevezik) meg csak annyi volt a rendezői utasítás, hogy lehetőleg legyen hülye, amennyire csak bír. Frappáns.
Főleg, mert a csúnyácska lúzer szerepét azért nem bízták egy tényleg ilyen emberre. Régi jó recept egy szép ember elcsúfítása ostoba klisék (pl.: SZTK szemüveg) segítségével.

Azért a szöveg is elég vicces. Egyrészt a refrén nagyon is "erotikus". A Playboy fantáziák vagy a Vörös cipellők soft cuccain felnőtt generáció egyből ráismer ezekre a sablonszövegekre: "Dobj az ágyra!" vagy "a derekad köré csavarom a lábam." (?) Főleg annak fényében, amit a klipben folytatott nagyon sokféle tevékenység fényében.
Mégis a kedvenc szövegrészletem, az amikor Mariah kedvesen "levadászással" fenyegeti partnerét, amennyiben akciójuk a Youtube-on kötne ki. Remélem, azért Mr. Nerd túélte az esetet.

Mit akarhat Mariah ezzel a klippel mondani? Hogy ő akkora sztár, hogy a tipikuan mindenkire nyálat csorgató lúzerek is oda vannak érte? Szép teljesítmény. Vagy, hogy ő lenézi a rajongóit, akiket ilyeneknek lát? Esetleg, hogy róla csak álmodozni lehet, de akkor is csak távirányítós autóversenyzésről? (Arra már gondolni sem merek, hogy ezek mind szexuális metaforák volnának.)
Mindenesetre az látszik, Mariah így lassan negyven évesen is kislánynak (najó, kiskamasznak) érzi magát.

Mindezzel együtt ez egy vicces videó, és még a zene sem rossz, mégha nem egészen az én világom.

Kozma Orsi - Gyere velem

 

Ebben a klipben nem egy félnótás szerepel, hanem rögtön három is. A testépítő (de régi!), a pincér és a vicsorgós dj.

Itt is az énekesnő vonzó és normális személye körül sertepertélnek a majmok. Orsi viszont nem is reagál rájuk. Ami egyébként az idiótákkal szembeni legértelmesebb viselkedés, de akkor minek szerepelteti őket.

A refrén aztán teljesen összezavar mindent. Először is: ha Orsi valami vidéki diszkóba megy föllépni, akkor miért akarják egy hi-tech hely benyomását kelteni? Másrészt kinek énekli ezt az egészet? Kellene valami ellenpont a szellemileg lemaradt hapsik mellé. Vagyis inkább valaki.

Az üzenetről: Kozma Orsi a menő énekes, aki ki van téve a show business-ben (sic!) a sok hülyének, de ő csak nagyon lazán, nagyon csajosan teszi a dolgát. Orsi egyébként helyes, sőt szép nő. Ezért is érthetetlen ez a piros, flitteres borzalom. A mozgását is elmagyarázhatná nekem valaki. Ez most a disco queen paródiája, vagy önkifejezés? (Egyiknek sem elég jó.)

Ez a dala nem tetszik annyira, bár rossznak sem mondanám. De ez a klip melléfogás. A pincér pofáin és bokázásán mondjuk szoktam röhögni, de egyébként... A magyar mezőnyben nem rossz a klip sem, de csak ott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr89520792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása