2008. május 29. 12:41 - Reckl_Amál

Friderikusz Most - sem

Friderikusz Sándor amerikai típusú, elemző háttérműsora egy hónap múlva véget ér. Ezzel a showmannek nevezett tv-s újra lekrül a képernyőről.

Nem mondanám, hogy meglep. A Friderikusz Most igazán szabad kezet kapott, ráadásul a pénzt sem sajnálták belőle. Mégsem tudtak a készítők élni a lehetőséggel, hogy egy igazán érdekes vagy releváns műsort csináljanak. Az, hogy egy-egy téma mennyire érdekes, persze, nézőpont kérdése. A kezdeményezés, hogy tudományos vagy éppen irodalmi témákról is szó legyen, önmagában nem rossz, sőt. Mégis valahogy (majdnem) mindig félrecsúsztak ezek az adások, és parttalan, fölösleges fecsegéssé válltak. Engem ráadásul rettentően irritált a Lukács Béla nevű asztrofizikus egész lénye, de hát, ugye, a megoldás egyszerű, nem néztem.

Ez lett egyébként Friderikusz veszte. A nézettség rendkívül alacsony: 100 ezer körüli, ez abban a sávban kevés. Főleg, hogy - amint már írtam - ez egy meglehetősen drága műsor.
Még nagyobb baj, hogy a releváns korcsoportból, vagyis a 18 - 49-esből csak 10 ezren nézték. Viszonyítás végett leírom, hogy Anettkát fénykorában kétszer - háromszor ennyien. Csak éppen az a műsor éjszaka ment, és egy budapesti kábeltévén.

A tényeken túl még egy dologra föltétlenül kitérnék. Ez volt ugyanis a műsor legfájóbb pontja, emiatt volt nézhető kizárólag csak az ATV-re szoktatott nénik és bácsik számára. Ez pedig a nem is titkolt húzás bal felé. De hadd idézzem magát a műsor stábját:

"A műsor ezt a nézettséget annak köszönheti, hogy a társadalmi jelenségek vizsgálatánál tisztelte a tényeket, a józan észt, és - a magyar nyilvánosságot sokszor megbénító pártatlanság és kiegyensúlyozottság abszurd követelményével szemben - merte vállalni a meggyőződését is"

Elég cinikusan hangzik ez a közlemény. És, ha tényleg csak erről lett volna szó, nem bántam volna, ha néha elhangzik egy-egy személyes vélemény, akár magától Friderikusztól is. Mert vannak olyan esetek, amikor nem kell kínosan ügyelni a pártatlanságra. Ettől függetlenül egy magát komolyan vevő közéleti újságírótól elvárható, hogy nemcsak olyanokkal beszélget, akikkel egyetért, vagy ha mégis betéved egy igazi vitapartner, azzal nem lekezelően bánik. Talán az sem ártana, ha értékes, saját véleményét nem általánosságként fogalmazná meg, hanem kimondaná: én így gondolom...

Mindezek ellenére kicsit sajnálom, hogy vége lesz, mert minden este reménykedve kapcsolok oda, hátha... Az, hogy Friderikusz jól körülírható véleménnyel rendelkezik a politikáról vagy éppen Magyarországról, nem baj, sőt. De az, hogy önmagát riporternek álcázva adagolja azt az ATV nézői felé már annál inkább. Még, ha az ottani sorból nem lóg ki ezzel egyáltalán.

Persze lehet mutogatni a túloldalra, hogy azok is részrehajlanak, sőt azok kezdték, és ebben is van igazság. Csak a Friderikusz név valaha igazi márka volt, biztos ígéret a minőségre. De sajnos mára ez is lassan szertefoszlik. Nehéz dolog lesz így új helyet találni. Mert Friderikusz sosem volt könnyű eset: sokba került, extra igényei voltak és ráadásul - mint a maximalisták általában - állítólag elviselhetetlen természete. De a nézettség és a minőség őt igazolta. Talán ő volt Magyarországon az első számú nyugati típusú újságíró, tv-s személyiség. Ma már nem nagyon veszik komolyan, a konkurencia beelőzött: Havas kellemes elstoryzik - többnyire politikamentesen, Szilágyinak már a második remek portrésorozatát sugározzák. Haladnak a korral.

Nem baj. Ha kivételesen nem csúnyán megy el Friderikusz, még vezethet két év múlva Napkeltét az ATV-n...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr46493299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása