2008. március 04. 11:42 - Reckl_Amál

Március 9. - I. rész: Kórházi napidíj

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
 
Erre a kérdésre is keresi a választ a most vasárnap tartandó népszavazás. A kórházi napidíj összege 300 Ft kórházban töltött naponként. Kevesebbet lehet róla hallani, mint „testvéréről”, a vizitdíjról, pedig szerintem sokkal igazságtalanabb kiróni, mint a másikat.
 
A vizitdíj bevezetésének egyik oka ugyanis az volt, hogy visszaszorítsa a felesleges orvoslátogatásokat. Mindannyian láttunk már idős embereket, akik mindenkit feltartva ülnek be a doktor bácsihoz. Valóban zavaró jelenség, de nem annyira ártalmas, hogy föl kellene lépni ellene. Viszont én olyat még nem tapasztaltam, hogy valaki szórakozásból feküdt be a kórházba.
Amilyen ma a kórházak állapota, büntetés bekerülni. Nincs szükség még pénzügyi ösztönzőkre is, az ember szívesen hagyja el a kórtermet nélkülük is. Az egyik fő érv az ugyanis, hogy így a beteget nem lehet fölöslegesen bent tartani, csak hogy a kórház még akkor is kapjon utána fejpénzt, amikor már semmit sem csinálnak vele.
 
Persze ilyen történeteket mindenki hallott már, és én leszek az utolsó, aki az orvosokat megvédené (Megvan róluk a véleményem, de ez most nem tartozik ide.), mégis nyerészkedő orvosokról beszélni kicsit sajátos, de legalább is arra utal, a nyilatkozónak nincs fogalma a jóindulat megnyerésének alapvető fogásairól.
 
Egy kulcsfontosságú, nagy létszámú szakma folyamatos és szisztematikus sértegetése még akkor sem elfogadható, ha mindannyian kételkedve hallgatjuk a nyomorgó orvosokról szóló történeteket. Sokan igen is szépen meg vannak fizetve, és akkor még a bélelt borítékokról nem beszéltünk.
Persze tudjuk, sokan nagyon keveset kapnak, de ez más szakmákban is így van. Az az orvosok által gerjesztett legenda, hogy ők mennyivel többet dolgoznak, mint mások. Igazán sokat igazán kevés pénzért a nővérek dolgoznak – ha már minden áron az egészségügyről kell beszélni, de ez megint egy másik vágány. Az orvosok munkájának fontosságából adódik, hogy eleve jobban meg kellene őket becsülni.
 
Hálapénz meg volt, van és lesz. Nemcsak azért, mert sok orvos elvárja, főleg komolyabb műtétek előtt-után, hanem mert a betegnek is igénye van rá, hogy adja – főleg az idősebb generációnak. Hosszú, érdekes elemzést lehetne írni erről, talán egy szociológiai – szociálpszichológiai szakdolgozat is kerekedne belőle. Valami olyasmi lehet mögötte, hogy a szocializmus által erőltetett mindenki-egyenlő hazugság azért mégsem felelt meg mindenkinek, és ezért megvette magának az orvosnál a privilégiumokat, a jobb bánásmódot. A már akkor is alulfizetett orvos meg örült a mellékesnek, és boldogan biztosította az előjogokat az illetőnek.
 
De azt ki gondolja komolyan, hogy napi 300 Ft befizetésével (ráadásul az a kórház pénze lesz, nem az orvosé) kiváltható a paraszolvencia? Sok, főleg idős, betegnek a boríték a lelki béke eszköze: én megtettem mindent a gyógyulás érdekében. Kicsit olyan ez, mint a mágia. A boríték átadásának rítusa a páciens szerepe a varázslásban.
 
Az elmúl egy évben 1, 4 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen. A kórházak egy része munkavállalóit jutalmazta ebből az összegből, máshol kisebb beruházásokra futotta belőle. Nagy segítséget nem jelentett a kórházaknak, bár nyilván nem jött rosszul az a pár millió forint plusz bevétel.
 
Viszont a betegeknek sokba került, valószínűleg fölöslegesen. Ahogy korábban leírtam, pedagógiai célzatnak nincs értelme. Főleg, hogy a kórházat leginkább látogatók (nyugdíjasok, krónikus betegek stb.) mentesülnek a fizetése alól. (Az is megérne egy misét, hogy lehet a 10 millió magyar állampolgárból 4 millió fölmentve a kórházi napidíj térítése alól.) A hálapénz nem szűnt meg. A napidíj adónak nem tekinthető, de leginkább azokat terheli, akik már így is meggebednek a terhek miatt, amelyeket a társadalom eltartása, többek között az eü fenntartására fizetendő tb-járulék, ró rájuk.
 
Vasárnap igennel fogok szavazni.
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr44364873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.03.04. 15:44:30

Én meg nem-mel. De ettől szép a világ, hogy máshogy látjuk a dolgokat. :) Béke.

Zolimoni 2008.03.04. 16:03:29

Ma kaptam egy szerencsekekszet, és ez volt az üzi:
"Ha a szavazástól bármi megváltozna, betiltanák"
/Donal Scannell/ nem tom ki ő........

Én nem tudom, hogy elmegyek-e, de ha mennék úgy szavaznék, hogy nem-nem-igen.
Biztos önzés részemről, de a tandíj legközelebb már csak akkor érint, ha a jövőbeni gyereke(i)m suliba megy(nek).
A vizitdíj nem vág földhöz, éves szinten nem költök el rá 2000et sem, viszont felüdítő, hogy ha bejelentkezés nélkül megyek is, hamar sorra kerülök, ráadásul van szappan a mosdóban!
Kórházi napidíj viszont azért ne legyen, mert ha a hálapénz az ok, akkor az úgyis lesz- szerintem is. Ha pedig a kórházi fejpénz, akkor nem sitmmel a dolog, mivel a beteg nem fog a 300 ft miatt, amit kifizettetnek vele, hamarabb hazarohanni, főleg, ha még szarul is érzi magát. Az eü-s kérdéseknél is van bennem bizonytalanság azért, ha arra gondolok, hogy havi és éves szinten sem kevés, amit ilyen címen levonnak a fizetésemből.....

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.04. 16:24:13

Legnagyobbrészt egyetértek a poszt írójával. :-)

Szeretném majd én is bővebben kifejteni a véleményem a dologról (ajánlom a blogomat!), addig csak gyorsan néhány megjegyzés.

Tekintve, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány ténykedése szerintem a tatárjáráshoz és Rákosi Mátyáshoz hasonló károkat okozott az országnak, egy pillanatig sem merült föl bennem, hogy ne az igenekre szavazzak. Egyedül az indoklás az, amiben a véleményem változékony.

A legfőbb indok természetesen az, hogy fülest kell adni a kormánynak, amely lépten-nyomon MEGALÁZZA az állampolgárokat. Mindezen túl számtalan érv fekszik kézen. Például, hogy a vizitdíj (stb.) értelmetlen, önmagában is megalázó, gazdaságilag irracionális, jogilag minimum kérdéses, emberileg elfogadhatatlan stb. stb. Mindezt természetesen részletesen is ki tudnám fejteni, ha valakit érdekel, illetve ha nem volna már maga az is megalázó, hogy a jelen helyzetben erről egyáltalán vitatkozni kell.

(Németországi viszonyok között Gyurcsány Ferenc már régen nem volna szabadlábon, és azt sem tudnánk, hogy kicsoda...)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.03.04. 17:00:08

Csöncsön 2008.03.04. 16:24:13

"A legfőbb indok természetesen az, hogy fülest kell adni a kormánynak, amely lépten-nyomon MEGALÁZZA az állampolgárokat." Ezt tényleg komolyan gondolod? Az a legfőbb indok, hogy fülest kell adni a kormánynak??? Hahó, gondolkozni még nem kerül pénzbe..!!!! :S

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.04. 17:24:06

A legteljesebb mértékben komolyan. :-)

Erre mondják azt, hogy SZIMBOLIKUS kérdésekről van szó. Vagyis, hogy "úgy általában" igeneljük-e, amit a kormány (az egészség-, ill oktatásügyben) tesz. A felvilágosult abszolutizmust, amellyel kormányoz.

Számomra ez az elvi sík messze fontosabb, mint az összes többi.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.03.04. 17:33:36

Csöncsön 2008.03.04. 17:24:06

Csak ismételni tudom magam: igy szép a világ, hogy máshogy látunk dolgokat. :) Béke

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.04. 17:46:13

Szerintem a viták nem veszélyeztetik a békét, sőt! ;-)

Én tényleg szeretném megérteni, hogyan lehetséges még mindig GyF-nek akár egyetlen szavát is elhinni. (Pl., hogy egy kevéssé lényeges problémát említsünk, hogy nem lesz jövőre 1000 Ft a vizitdíj.)

Hát nem látszik a pusztulás, amit okozott?...

Tényleg szeretném érteni.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.03.04. 21:41:03

Csöncsön 2008.03.04. 17:46:13

Az én szűkebb lakókörnyezetemben, városomban nem látszik a pusztulás. Van szép kórházunk, új főiskolánk, egymilliárdért újitanak fel két középsulit, 100% a az uthálozatunknak szilárd burkolatú... Hirtelen csak ennyi jut eszembe.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.04. 23:11:49

Hát az enyémben látszik...
Országos szinten (gazdasági, társadalmi mutatók) még inkább.

(Nem fogom elfelejteni, hogy 2002-ben azon vitatkozott Medgyessy és Orbán, hogy 5 vagy 7%-os legyen-e a gazdasági növekedés. Azóta a gazdaság leállt, az államadósság nő, a munkanélküliségről nem beszélve, az ország egy csődtömeg, minden mutatóban az EU sereghajtója.) Hol laksz te? :-)
süti beállítások módosítása