2008. február 24. 20:11 - Reckl_Amál

Oscar körkép

Magyarországi idő szerint hajnalban adják át a 2007-es évek legjobb filmjeinek járó Oscar díjakat.

Ezennel közzéteszem saját "szavazataimat". A lista nem lesz teljes, mert vannak olyan jelöltek, amelyeket nem ismerek, ezeket nem fogom értékelni. Néhány benyomás következik tehát.

Kedves olvasóimat pedig bátorítom, ha már ismerjük a végeredményt, térjenek vissza, és írják le, örülnek-e egyes díjaknak, vagy sem.
Addig pedig lehet találgatni.

Azoknak, akik az Oscart felesleges csinnadrattának, és túlfizetett ripacsok ön-ünneplésének tartják, vagy csak nem állhatják az amerikai filmeket, ajánlom figyelmébe a tegnap kiosztott Arany Málna díjat, melynek neve megtévesztő, mert valójában citromdíjról van szó.
Médiageci beszámolóját inkluzíve díjazottak ajánlom mindenki szíves figyelmébe:

http://mediageci.blog.hu/2008/02/24/malnagala_2008_avagy_2007_legszarabb_filmjei

Nekem a Málnával csak az a bajom, hogy általában egy - két film nyeri végig az összes kategóriát, pedig mennyi szörnyű film készül...

Az eredeti témához visszatérve, bemásolom a linket az Amerikai Filmakadémia hivatalos oldaláról a jelöltek áttekinthető listájához vezetők linket: http://a.oscar.abc.com/media/2008/images/nominees/printballot_2008.pdf

A legjobb férfi főszereplő: George Clonneynak kellene megkapni, bár filmjét, a Michael Claytont, jövő héten fogom megnézni, de ebből a választékból ezt a filmet tartom a legjobbnak. Johnny Deppet szívesen látnám már újra valami kicsit realisztikusabb szerepben, Daniel Day Lewist meg általában nem tartom jó színésznek.

A legjobb férfi mellékszereplő: Ez már lényegesen nehezebb. Nálam is versenyben van Javier Bardem, Tom Wilkinson és Philip Seymour Hofman. Akármelyikük nyer, az Oscar jó helyre kerül.

Legalább ilyen nehéz a helyzet a legjobb női főszereplő esetében. Az Elizabeth-ért már 1998-ban jelölt Cate Blanchett már akkor megérdemelte volna, de Gwyneth Paltrow elhappolta előle. Most megint I. Erzsébet megformálásáért esélyes a díjra, az egyszer már befejezett történet folytatásának számító Az Aranykorban nyújtott teljesítményéért. Cate persze most is szuggesztív, szívbemarkoló és kiváló, de a forgatókönyv már nem annyira erős, mint az első részben. Ő ráadásul jelölést kapott legjobb női mellékszereplőként is.
Az én titkos favoritom az eddig leginkább a szürke jelzőt kiérdemlő Marion Cotillard. Edith Piafként megrázóan hiteles volt. Az elmúlt év egyik legjobb filmje volt, amelyhez a francia színésznő játéka döntő módon hozzájárult.

A legjobb női mellékszerplő versenye remélhetőleg Cate Blanchett és Tilda Swinton között dől el. Cate, meglepő módon, a fiatal Bob Dylant személyesíti meg. A filmet nem láttam, de egy képet igen, megdöbbentően hasonlít a folk rock sztárra.
Tilda az alkatához illő kemény, szikár, hideg nőt adja a Michael Claytonban.

A legjobb rendezés kategóriában lévő filmek közül a Szkafander és pillangó c. filmet láttam egyedül. Az jó volt, de túl európai, viszont a haldoklás és a based on true strory mindig nyerő az Oscaron.

A legjobb filmnél is csak esélylatolgatásba bocsátkozom, mert egyik filmet sem láttam. A No Country for Old Men az értelmetlen erőszak legyőzhetetlenségéről szól. Az Oscar már egyáltalán nem olyan politikus, mint néhány éve, de mégiscsak választási év van Amerikában.
A There Will Be Blood (nálunk Vérző olaj) a klasszikus Amerika-mítosz előtt tiszteleg, az ilyet is szeretni szokták.
Michael Clayton szerintem túl intelligens film, ráadásul a mai amerikai jogrendszert támadja.

Nem szeretném, ha a többi kategóriát kevésbé fontosnak tekintenénk, de mivel ezek szigorú értelemben vett szakmák, melyekhez ráadásul nem értek, nem lenne ildomos, ha itt tippelgetnék. Én a filmeket egészükben nézem, és főleg a színészek játéka és a rendezés érdekel. A jelmezekről, zenéről, maszkról pedig azt gondolom, akkor jók, ha nem tűnnek föl, hanem pontosan belesimulnak a történetbe.

Az RTL Klub 02:30-tól élőben, magyar kommentárral közvetíti a gálát. Aki megengedheti magának, nézze! Jó szórakozást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr33352889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása