2012. október 25. 15:06 - Reckl_Amál

Top 5: Dél-Pest legjobb kocsmanevei

Bejegyzés alcíme...

01ady_endre.jpgA következőkben szubjektív összeállítás olvasható legszűkebb pátriám, vagyis Dél-Pest leghangzatosabb nevű kocsmáiról, illetve ezek neveinek asszociációs mezejének gazdagságáról. Kommentben szívesen veszek még más elvont vagy éppen nagyon is beszédes cégnevet az italkimérés világából. Akár Dél-Pestről, akár máshonnan.

5. Lehel Kürtje vendéglő

Amikor a Szent Lőrinci úti lakótelepen felépült az első ház, rögtön elkelt az első földszinti üzlethelyiség is, megnyitotta kapuit a Lehel Kürtje vendéglő. Persze már az első időkben világos volt, ez egy békebeli kocsma. Becsületére legyen mondva, ma is üzemel, pedig a lakótelep félbemaradt a pénz elfogyása folytán.

A historizáló név - melyhez a kezdetektől cégtáblán, ablakfestésen is megjelenő képiség is dukál - a kilencvenes évek legelején föltámadó ősmagyar virtus iránti nosztalgiát lovagolta meg. De nemcsak azt. Lehel történetében ott ver benne az ideális magyar férfi szíve, ott tündököl éles elméje. Egy földreszállt Fehérlófia, aki furfangjával, unortodox diplomáciai fogásával tett a haza javára. Éljen!

4. Gumikacsa söröző

Pesterzsébet egyik sugárútján működött bő másfél évtizedig a listánk dadaista képviselője, a Gumikacsa söröző. Sajnos egy ideje már csak emléke él, mert még a cégér is eltűnt a kívülről halvány türkizre festett tömzsi falról.

A Gumikacsa nem trükközött: söröző volt, annak is nevezte magát. Annyira meg senki sem lehet szőrszálhasogató, hogy a sör házában fennakadt volna a dél-pesti lankák legkiválóbb kannás nedűi miatt, melyben a hírek szerint szintén erős volt ez a játékos nevű lebuj.

3. Ravasz kisvendéglő

A Ravasz kisvendéglő pár lépésnyire van a házunktól, valószínűleg a legközelebbi kocsma hozzánk. Ennek ellenére bent még sosem jártam. Illetve húsz éve mégis, akkor még üdítőt és jégkrémet is árultak ott. Sokan álcázták kisboltnak a kocsmájukat a fényes arcú, naiv kilencvenes évek elején.
Abban az időben nagy volt a vállalkozókedv - talán a Lakiteleki Népfőiskola által kigondolt Frici, a vállalkozó szellem című oktató sit-com hatására - és minden kertvárosi utcában szárnyat bontott egy-egy garázsbolt. C. G. Jung elégedetten szemlélte volna, ahogy a kollektív tudat, illetve tudatalatti szabályos kis franchise-ot alakít ki: ezekben a boltokban mind az árukínálat, mind a szakértelem és az ezzel fordítottan arányos ambíció egységes volt.
A Ravasz kisvendéglő jogelődjénél viszonylag hamar rájöttek, Eskimo fagyiból nem lehet annyit eladni, hogy azért érdemes legyen vállalkozni, és helyette inkább felállítottak két asztal az udvaron.

Testvérem frappáns megjegyzése szerint a Ravasz kisvendéglőben a legravaszabb, hogy sosem volt kisvendéglő. A névválasztás ennek ellenére nagyon érzékletes, az eufémizmus mintapéldánya.
Először is a magyar kabaré nagy túlélője, a 30-40 éve ugyanúgy kinéző, viselkedő, beszélő részeg-karakter egyik nagy poénforrása miatt. A túlzott alkoholfogyasztás mellékhatása lehet, hogy a bevitt táplálék ott távozik, ahol bekerült a szervezetbe.
Ezt a népnyelv valamiért szegény rókával, vagyis ravaszdival hozza összefüggésbe. Innentől már érthető a névválasztás. Mégis rendkívül díjazzuk, hogy ilyen finom, már-már irodalmi eleganciájú áthallást alkalmaztak a kitalálók.

A "kisvendéglő" műfaji meghatározás viszont a percepciónak egy egészen más szintje. Ez már nem a magukat időnként jókedvűre piáló atyafiak világa, hanem a kemény alkoholisták talmi önigazolása. Csak a kisvendéglőbe mennek, nem a kocsmába. Nem függők ők, csak társasági ivók. Bár a törzsközönséget elnézve nem valószínű, hogy hallottak e szociológiai fogalomról.

2. Sör Gödör

Nem sokkal messzebb, szintén Soroksáron nyílt nem túl rég a Sör Gödör nevű vendéglátóipari egység. A név új, de hely már nagyon régóta kocsmaként üzemel. A Sör Gödör elődje tényleg kisvendéglő volt, engem legalábbis ide vittek a szüleim megünnepelni a tizedik születésnapomat. Mondjuk, már akkor is Makó-Jeruzsálem távolságra volt a Michelin-csillagok világától, de életemben akkor először - és ahogy a dolgok most állnak, egyelőre utoljára is - ott játszottam félkarú rablóval.

A Sör Gödör nemcsak egyértelművé teszi, mivel várja vendégeit, akik nyilván nem Rémy Martint szopogatva kerülnek kapatos hangulatba. Tehát magán hordozza a ráckevei Hév pesti végállomásán lévő, SÖR nevű hely expresszionizmusát.
Egyúttal viszont névadásában meglátszik az az elegáns szimbolika is, amelyet a Ravasz kisvendéglő névadói is örömmel és mesterien használtak.

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt - harsogta a szocialista erkölcs. A Sör Gödör felelősségteljes üzleti vállalkozásként már nevében, cégtáblájával figyelmeztet erre. A gödör akár szó szerint is értendő, másrészt viszont átvitt értelme is van. Utóbbit még a szigorú Csernus doktor is megdicsérné a tulajt.

1. Ady presszó

Pesterzsébeten, a 23-as és a 23E-s busz végállomásán, az Ady Endre téren működik Dél-Pest Pilvaxa, az Ady presszó. Ám csak a felületes, a dolgok esti lélekvándorlását nem értő szemlélő gondolhatja azt, hogy ez a kocsma a térről kapta a nevét mintegy kényelmes megoldásként.

Itt is megfigyelhetjük először is azt a költői túlzást, mely egy sima borharapót valami más, valami fennköltebb fényben kíván feltüntetni. Öndefiníciója szerint presszó. Hát, akkor már miért nem szalon vagy esetleg páholy? Persze nem Adyék az első és egyetlen olyan kocsma Dél-Pesten, amelyik presszónak titulálja saját magát, éppen ezért csak a nagyon fiatalok gondolnak a presszó szó hallattán a friss tejhab illatára. Már az én 30+ generációm is pontosan tudja, hogy a presszóban legfeljebb presszókávé van, nem valami olasz úri huncutság. Az ugar népe amúgy is buziságnak tartja a cifrázott kávékat.
Az Ady presszó azonban nem ezzel érdemelte ki a legjobb dél-pesti csehónév címet, noha ez az elkenés színesíti az összbenyomást.

Ezen a helyen folyamatos Ady Endre-szeánsz zajlik!

A piros-fehér kockás terítős asztaloknál ugyanis megannyi Ady-szellem üldögél.
Van, aki a legismertebb portrét tudattalanul utánozva tartja a fejét kezével, és szemeivel az eget pásztázza válaszra várva. És van, aki a szegény költőnek már a Liget Szanatóriumban töltött végnapjait idézi. A magyar Malkovich-menet ez élőben.

Az említett helyek közül csak az Ady presszóban árulnak újságokat, amely egyértelmű utalás arra, hogy valaha a nagy vátesz is újságírónak indult.
És, hogy a nagy poéta múltjában még messzebbre menjünk, a környék utcái mind ma már határontúli helységek neveit viselik; Ady maga is a Partium szülötte.

Címkék: Címkék
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr574869306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.10.25. 15:44:11

Tökéletes!!! :)

Én benevezném még a Móri Borozót is, bár annak a hivatalos neve nem is olyan vicces, viszont egyrészt elég jópofa, hogy a kocsma csak az egyik arculata a cégnek, ugyanis egy trabantműhely (igen!) is működik ugyanezen cégér alatt, másrészt pedig a közelben lévő gimnázium (ahova mindannyian jártunk) diákjai csak "B-épület" néven emlegették. :)

Versenyen kívül indul a TIRPÁK VIRTUS nevű pálinkafőzde valahol a Nyírvidéki Kisvasút vonalán, ami a néprajzban kevésbé járatos személyek (pl. én) számára igen kellemes pillanatokat okoz nevével. Persze ma már tudom, hogy az azon a tájon élő embereket (is) tirpáknak hívják, de ez akkor is vicces.

Szintén Pesterzsébeten van, asszem ott, ahol az 51-es és 52-es villamos Szabótelep felé kanyarodik az "Otthon" nevű hely, ez pusztán azért jópofa, mert így rögtön más jelentést kap a "Megyek haza." mondat egy törzsvendég szájából. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.10.25. 17:03:28

Igen, jók ezek a kis csehók. :-)

Pesterzsébetnél maradva: ahol a buszok ráfordulnak a Topánka utcára, van egy hely, ahol régen ez a felirat virított: "Nem Las Vegas, de van egy klassz terasz". Ezen mindig jókat mosolyogtam buszozás közben. Egyszer voltam is ott, brutális eső volt, és kint ültünk a "klassz teraszon" egy osztálytársammal; a bádogtetőt verte az eső, és egy szót sem hallottunk egymás szövegéből. Ellenben az esővíz köröttünk bokáig kezdett érni.

Hátborzongató viszont, hogy ugyanitt pár hete megöltek egy embert. Újabban nem a klassz terasz felirat látszik, hanem a kép a még mindig körözött tettesről. Most már kevésbé van jó kedvem, amikor kanyarodik a busz...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.10.25. 18:01:16

Egyetemi város (olybá tűnik) elképzelhetetlen Jobb mint otthon nevű vendéglátóipari egység nélkül. Pécs, Szeged és Győr vonatkozásában legalábbis már hallottam ilyenről (ifjú korom egy rövid szakaszában a pécsiben még elő is fordultam olykor, mivel általában a hét meghatározott napjaihoz jól köthető vendégsereg járult. Péntek este kimondottan ijesztő volt, míg kedden csak nagyon zsúfolt).
De szerintem hasonló a Hangulat (presszó!) név is (a pécsi Jobb mint otthon - ilyen központozással - például kisvendéglőnek hívta magát, amiből a hely beceneve, a Kicsi is származott).
Ennyire sem volt szerencsém megismerni a szegedi Boci tejívót sem a Pivo Vár sörözőt (dicséretes tartalmi őszinteség, az efféle szóviccekre tán fogékonyabb bölcsészkar mellett)*.
Roppant hangulatos volt Pécs Uránváros nevű részében a Kuba is, ahol 1983 körül megnyomták a pillanat állj gombot, és vagy húsz évre úgy is maradt: az MGTSZ tagjai a traktorral egy irányba vonulva valószínűleg énekelnek, és láthatóan boldogok - tematikájú faliképpel, és az okkal ismeretlen lemezekkel megtöltött wurlitzerrel egyetemben. A név mondjuk nem volt ilyen értelemben kreatív, de mégis.
Mifelénk a Pittypalatty eszpresszó (eredetileg cukrászda és presszó, de változtak az idők) neve volt nagyon megkapó, illetve Rákoscsaba-Újtelep állomásnál a kocsma, aminek biztos van rendes neve is, de én világéletemben csak "Gyilkos"nak ismertem. Rákosligetnél pedig a Vadásztanya volt, ami néhány kopott trófeán kívül valószínűleg csak a Ravasz esetében vázolt logika mentén viselte a nevét.

*Most derült ki, hogy a Pivoban mégis voltam: több alkalommal ettem az emeleti étteremben. Tisztelt bíróság, ekkor még nem sejtettem, hogy békaem... hogy ez szervezetileg azonos a lenti sörözővel.

KZsoci 2012.10.25. 18:13:16

@Csöncsön:

:)

@stivanleroy:

A Boci Tejivót én is ismerem, a szegedi villamosos-trolibuszos közösség (SZKT és környéke ÁFÉSZ) törzshelye is (a Tisza Volán valahova máshova jár gonoszkodni, gondolom), még Amált és Csöncsönt is elvittem oda tavasszal (bár akkor kifogtunk valami idiótát, aki előttünk az egész kínálatot megrendelte, és emiatt elég sokat kellett várni az amúgy egyszerű étekre).

Ha már egyetemi: a BME KSK Baross Gábor Kollégiumának aljában található a fantáziadús elnevezésű HaBár. Sose voltam még ott, bár állítólag a legutóbbi felújításnál egy Ikarus busz homlokfalat is befalaztak az élményt fokozandó.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.10.25. 19:33:04

@KZsoci: Régi elszánódásom, hogy egyszer "turistaként" is elmegyek Szegedre, majd pótlok :-)

A HaBár szinte frappáns, a bmeme kínálatához képest legalábbis :-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.10.25. 19:44:46

Kőbányán volt régen egy Les Vigas nevű talponálló. Már nincs meg, egy bódésor egyik intézménye volt, a bódésor megszűnt, a helyiek meg vigasztalhatatlanok.

A poszt remek, esz a sárga irigység, hogy nem nekem jutott eszembe az ötlet... ;-)

SzJ1982 2012.10.25. 20:48:23

Csepelen "Sörömtanya - Maligán Ambulancia" néven üzemel egy kocsma...Az sem semmi...

porch monkey 4 life! 2012.10.25. 21:48:28

Tatabánya, Erőműi lakótelep a 70-es, 80-as években. Talán még neve sem volt az italkimérésnek, de a vendéglátóipari egység igen jelentős alkati adottságokkal rendelkező úrnője miatt mindenki úgy hívta: Csöcsrángató.

ibn_battuta 2012.10.25. 22:29:06

Egy ilyen dél-pesti listáról nem hiányozhat a "Pocakos lakatos" (Soroksári út / Kén utca sarok).

Flankerr 2012.10.25. 22:30:09

Négycsöcsű nevű kocsma állítólag több helyen is van..:) Nálunk (érthetően) nem hivatalosként futott sokáig.

Miszter07 2012.10.25. 22:50:08

A Gumikacsa véletlenül nem a Konvoj című film főszereplője után kapta a nevét?

acsebacsi 2012.10.25. 23:23:16

Vidéki kisvárosban megesik olyan is, hogy Erika Presszó és Privát Húsbolt.

kennyking 2012.10.25. 23:24:44

Ugyan nem kocsmanév, de megfeküdtem tőle.Még a kilencvenes évek elején Tiszafüreden nyaraltunk, ott láttam egy szippantóskocsi oldalán:- Xy Mihály szippantós kisiparos " Misiszipi KFT" feliratot.De tettszett egy kispályás focibajnokságon egy csapat neve:- SzeméremAjax.

Kuruttya 2012.10.26. 00:12:45

"Pesterzsébet egyik sugárútján"

Ezen röhögtem egy darabig.

A város és a csillagok 2012.10.26. 00:34:53

A III. kerületben a Föld utcában volt a Föld kocsma nevű műintézmény (utalással a "sárga földig leinni magát", valamint az "ennél lejjebb már nincs" állapotokra), amit most talán Mátra Gödör Borozónak hívnak asszem.
Ott dunai kishajósok voltak a törzs(alkesz)közönség ("Hapci" vagy ilyesmi nevű hajón), a hajót bérbe lehetett venni, egyszer szülinapi bulira mentünk a hajóval Kisorosziba és a masszívan örökrészeg legénység bulizás közben, csak úgy balhéból, nem is ismertük őket, meg akarta a férjemet verni. Nehéz volt őket lebeszélni.

A XIII. ker Bulcsu utcában is volt egy Lesz Vigasz söröző.

És gyermekkorom lexebb (mármint ilyen tárgyú) emléke: Cinkotán volt az Akácos vendéglő (a "vendéglő" elnevezés itt is barokkos túlzás, mert valójában a helyi becsületsüllyesztő volt, olyan masszív savanyú borszaggal, hogy rá lehetett volna könyökölni), de mivel én még kicsi voltam, a név pedig folyóírásos neonbetűkkel volt kiírva, egész gyerekkoromon keresztül (mindig ott mentünk el előtte az ilonatelepi temetőbe menet) "Aracos"-nak olvastam és csodálkoztam, hogy ilyen görög mitológiás hangzású névvel illették a kricsmit, a tulaj klasszikus műveltségét sejtetve.:)

gerithegreat 2012.10.26. 03:55:21

Békéscsabai kocsma nevek:

- Döglött Patkány (ebből azóta Csaba Söröző lett)
- Hullamosó - ez létezik
- Zöld Takony (ez még a rendszerváltozás után alakult át)
- Kispipa :)

Szúrófény 2012.10.26. 06:53:36

@acsebacsi: Diósgyőrben: "Betekits!" (Jézus szíve késdobáló!)

okina76 2012.10.26. 07:51:33

Szintén Pesterzsébet: Mártirok útján, az alsó fertályon, a "Jobb mint otthon"-ból egyszer csak "Szomszéd" lett. Nem tudom, most éppen milyen néven fut,de üzemel. A Szigligeti utcánál levő buszmegállónál van egy kis talponálló, előtte kb 2m magas fallal körbevett terület,ott olvasható:"a terasz nem akármi,ott jól lehet piálni". Római parton volt (van?) a "Napközi otthonos ivoda". Valamint jelentem, ma reggel (6.30) az Ady presszó létszáma a pultos nélkül 4fő, újságot senki nem vett. :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.26. 08:13:50

nagyon jók.

lesz vigasz több is van az országban.

gébence · http://soraim.blog.hu 2012.10.26. 08:54:45

my szegedi top 5

#5 Nyugi Kávézó: a ,,nyugi" név aranyos, a ,,kávézó" meg itt is túlzás, mer' ez is eléggé kocsma. Főleg előadásokról lógó bölcsészekkel megtömött.
#4 Kisbajor: ez is aranyos név, de az az abszurd, hogy egyáltalán nem ez a neve, hanem Goldfassl Söröző, közben mégis mindenki így ismeri, emlegeti, még a nem idevalósak is.
#3 Négylépcsős Söröző: alapból fura név, de nem is azért, hanem mert általános vita tárgya, hogy 3 vagy 4 azoknak a bizonyos lépcsőfokoknak a száma.
#2 és #1: Sánta Egér és Sánta Kakas, mert vicces nevek, és csak pár kilométerre vannak egymástól. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? És a Sánta Egér vagy a Sánta Kakas?

tmks 2012.10.26. 09:06:18

Csepelen a Királymajorban létezett a 80-90 es években egy "Bivalyos" nevű kiskocsma, a lakótelep ördögeinek.

Kutchek (törölt) 2012.10.26. 09:10:10

Bezzeg az átkosban: pl. "72. számú italbolt" :)

gébence · http://soraim.blog.hu 2012.10.26. 09:10:33

Jajj, hát a 90C-t hogy felejthettem ki! Szeged belvárosában a 90C nevű söröző a kocsmárosnő MELLMÉRETÉRŐL van elnevezve. :D

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.10.26. 09:17:37

Illetve Pécsett az azóta megszűnt Juno tanszék a 48-as tér szélén. Valahol azt olvastam, hogy nevét nem a római istennő, hanem az orosz junoszty (ifjúság, fiatalság, ha minden igaz) szóból vezette le. Változó idők: amikor én magam megfordultam benne, már kimondottan barátságtalan hely volt. Cowboyromantika baranyai nehézfiúkkal.
@mi ez a zaj?: Szerintem a Nyugi nevével is találkoztam...

mickeyknox 2012.10.26. 09:44:47

Gödöllő: Hangulat, 8-as előadó (az egyetemen 7 van), Agrár, Goldenburg söröző és sörfőzde (ha még főznek, amikor oda jártam egyetemre, még igen)

Szeged: a már említett 90C, aztán a Mignon megkerülhetetlen (régen cukrászda volt asszem, aztán olyan kocsma lett, ahol éjfél után csengetni kell, és ha a csapos lányok úgy ítélik meg, bejöhetsz), Topogó, a jóbarátok vendéglője, Vakegér tudakozó, sőt van Tudakozó Eszpresszó nevű talponálló is, sőt Talponálló nevű kocsma is :), a ma már gyorsétterem de régen még híres Béke tanszék szemben a főiskolával, Sörszanatórium, Borpatika, Nemegri borozó, Vízmű, Fülig Jimmy, Gránit (gondolom kőarcoknak), a szépemlékű Maci kávézó, Alibi söröző (szemben a rendőrséggel), Zápor József kávézója (benne egy félbevágott Zaporozseccel...

A Boci tejivó vicces, de sosem volt kocsma.

Lesz Vigaszt is láttam már legalább 3 helyen az országban.

KZsoci 2012.10.26. 09:49:42

@ibn_battuta: teljesen jogos, de szerintem az a hely kicsit sportszerűtlen valóban rendelkezik kifőzdei funkciókkal is, vagyis szilárd sör is kapható a folyékony kenyér mellett.

@Kutchek: ráadásul akkoriban a volánbuszok menetrendkönyvében a gyakori rövidítések magyarázatánál az aut.ford. (autóbusz-forduló) meg isk. (iskola) stb. mellett szerepelt az "sz. ib.", vagyis a "szövetkezeti italbolt". És valóban, sok faluban az volt a legfontosabb landmark, oda kellett rakni a buszmegállót, azt mindenki tudta, hol van. :D

NA YA! 2012.10.26. 10:45:14

SZIVACS büfé, 90-es évek eleje Zalaegerszeg.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.26. 10:49:06

@KZsoci: Próbáld meg egy nyíregyházi focimeccsen kiejteni a szádon a tirpák szót :)

1kutya 2012.10.26. 11:03:05

@KZsoci: a Boci tejivó a mi időnkben "Hatcsöcsű" néven futott, csak sejteni mertem pelyhedző szakállú tinédzserként, hogy a benne található 3 nőnemű kiszolgálószemély révén:-DDD

titokmacsek 2012.10.26. 11:35:01

@1kutya: na, túl sok szakállad azóta sem nőtt.:DDD

Elektra1976 2012.10.26. 12:14:31

A mi egyik kocsmánk nem hivatalos neve, "Didibár" szintén a kiszolgáló személyzet érdeme... :-) Már javasoltam, hogy nevezzük át hivatalosan is, de a templom mellett nem ildomos... :-)

kerület 2012.10.26. 12:29:24

IX.ker. Bakáts és Lónyay sarok: Zuhanó
Ráday és Kinizsi sarok: Vámház
Mindkettő közgázosok törzshelye volt a 80-as években.

Vagy a Ráday kolival szemben: Costa Rica

1kutya 2012.10.26. 12:32:46

@titokmacsek: honnan tudja ezt maga Angelika?

A város és a csillagok 2012.10.27. 08:12:43

Bocs, életkép a Mátra Gödör Borozóból (III.ker. Föld u.):

"Belépve mit láttunk? Lakótelepi, sárgásbarna kőmintás PVC-padlót, egy szép nagy zenegépet, a Radelkis napközis tábor ebédlőjére emlékeztető székeket gumírozott szegélyű farostlemez-asztalokkal (legömbölyített sarkokkal, nehogy a gyerek szemmel beleessen), és a segélyen élő alkesztól a rockerekig mindenféle törzsvendéget.

A legviccesebb vendég talán az a basszushangú, lecsúszott-csapzott, kilencujjú néni volt kukabúvár-szatyorral, aki a sokadik feles után egy hasonló párbeszédet folytatott le az erősebb testalkatú pultoslánnyal:

-Ezt nagyon gyorsan igya meg és távozzon! És ha nem távozik, akkor biztosíthatom, hogy megeresztek egy telefonhívást, és akkor vinni fogják!

-Nekem ne ugass, te dumdumgolyó, én a múltkor még a rendőrnek is lebasztam egyet, amikor igazoltatni próbált, a kurva életbe!"
süti beállítások módosítása