2012. január 09. 15:38 - Reckl_Amál

Sötétedik...

Az Alaptörvényhez méltó volt 0. születésnapjának megülése. A gőgös hatalom bent ült, operarészleteket énekeltetett magának, hátha az elnyomja a kintiek kritikus skandálását.

Akármilyen benyomást is akartak kelteni a királyi tv riporterei, lényegesen többen voltak, mint amennyit az egyre hiteltelenebbé váló csatorna híradója mutatott. Január 2-án igazi tömegtüntetés volt. Ráadásul ennek kivételesen volt értelme.

A hátsó bejáraton való kisompolygás nyomokat hagyott a fideszes fejekben. Különösen Orbán Viktoréban. Mert ez a nép elől történő megszökés pont az ellentéte annak az álomképnek, amiért ezt a furcsa hangulatú ünnepséget összetrombitálták.
Szegény, megzavarodott Orbán Viktor történelmi szerepet szánt magának ezzel az alkotmányozással. Azt gondolta, hogy elég ha beadnak egy vonalas füzetet, amelyre ráírták az alaptörvény szót. akkor az már egyből alkotmány is. Aki pedig meghozza, az azonnal történelmi alakká válik.

Na, az Alaptörvény ünnepe pont fordítva sült el. Semmi diadalmenet, csak talán a fideszes országlás egyik legmegalázóbb epizódja. A díszünnepség fényeiből valami sosem használt alagúton a sötét, nyirkos utcára osontak ki a főméltóságok.

Nagyon úgy látszik, Orbánban múlt hétfőn valami eltört. Eddig háríthatta a kritikákat azzal, hogy a külföldnek fogalma sincs, és egyébként is a bankok bérencei. Október 23-án is volt hová menekülnie, nehogy a millás embertömeggel szembesülnie kelljen. Az LMP láncos akciója bár látványos volt (köszönet érte Gyurcsánynak és a már megint rosszul vizsgázó rendőrségnek), de sok embert igazán nem vonzott.

Orbán most először volt kénytelen a saját szemével látni az ellenzéket, hallani azokat a hangokat, amelyek eltompitására megy ki szinte minden mai kormányzati ámokfutás.

Persze az öncsalás gépezete lomha és nehezen mozdul. Még bőven mennek az ostoba, pökhendi dumák (pl. Selmeczi és a dajdajozó brókerek esete).
És messze nem vagyunk kint a vízből. De abban, hogy az eddigi arccal a világ felé mentalitás végre enyhült, óriási szerepe van annak a pár tízezer embernek, akik egy hete az Opera előtt gyülekeztek.

A forrpontot tehát elérte a közvélemény, és Orbán kivételesen némi józanság jeleit mutatta. Találgattuk, talán a narancsos oligarchák tettették el vele a fülke-szabadságharc ólomkatonáit, és ültették le leckét írni, talán más tanácsadók figyelmeztették a mestert az értelmes folytatásra. Számunkra az a fontos, hogy az ország szempontjából helyes kommunikáció indult. Az EU és az IMF máris értékelte a fordulat gesztusát. Semmi sem dőlt el persze, de igenis nagy dolog, hogy legalább játékban maradtunk.

Ehhez viszont semmi köze az európai, sőt amerikai fenyegetéseknek. Orbánt ezek nem hatották meg. Azonban az az élmény, hogy az embertömegek nem érte jöttek össze, hanem ellene, elviselhetetlen számára.
A saját hagymázas büszkeségénél ugyanis csak a népvezéri szerepét szereti jobban. A saját alkotmányán trónolhat hetykén seggnyalók gyűrűjében az idők végezetéig - elvégre ezen szorgoskodik az egész kétharmad - de egy hete, a kimenekítés közben Orbán megízlelte a népszerűtlenséget, egy pillanatra megérezte a bukás szagát. És mivel nem ostoba, csak őrült, arra is rájött, mégsem védi őt meg maradéktalanul az erőszakos nyomulás és öncsalás. Normálisnak is kell egy kicsit látszani.

Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez most porhintés elsősorban. Nem akarnak ezek senkivel sem megegyezni. Meg is mondták, nem a kormányzás a rossz, hanem a kommunikáció. (Ugye kirúgják Szíjjártót és Selmeczit?) Vagyis elsősorban azon változtatnak, hogy mit és hogyan mondanak. Tegyük hozzá, már ez sem lenne haszontalan!

Ha viszont Orbán nem legénykedhet kedvére, nem szólogathat be kedvére akárkinek, akkor mit is tud ő? A szakpolitikákhoz nem ért, a párt személyzeti politikája sem az a sikertörténet, az ország nincs finoman szólva sincs jobb helyzetben, mint a mandátum elején.
Orbán egyedül az emelvényeken populárisan kukorékoló kiskakasként valaki, ezért szeretik, akik szeretik.

Csakhogy ezt a szerepet a végsőkig fokozta. Ha ezen az úton megy tovább, az Magyarország, de főleg a saját vesztét okozná.
Ha viszont visszavonulót fúj - és ebből kaptunk kis ízelítőt múlt héten - akkor talán a pártban is feltűnik egyeseknek, hogy főleg hangban nagy ez a jómadár.

Tekintettel pedig erre a szerencsétlen Alaptörvényre és a választások új szabályaira, csak a belső erózió vezethet biztosan a mostani koalíció leváltásához.
Ha van a Fideszben némi józanság, illetve hagyják bátran, hogy teret nyerjen, gyorsan eltüntetik Orbánt, és jópár dologból visszakoznak a mostani agyrémek közül. Akár még pozitívvá is fordíthatják a tébolyt: Európa hiúságában, hogy a legújabb kori, magyar zsarnokság megszelídítőjének hiheti magát, elnézőbb és segítőkészebb lesz velünk szemben.
Ha bizonyítanánk, hogy a kétharmadot jóra is lehet használni, nemcsak öncélúan, az mindenképp jó lenne mindenkinek.
Az eddigi teljesítménye alapján olyan megsemmisülést érdemelne a Fidesz, mint amilyenből az MSZP máig nem képes fölébredni. Mégis egy ilyen bölcs fordulat után akár az újrázás is kijárna nekik.

Viszont előfordulhat - most ez tűnik valószínűbbnek - hogy sem emberileg, sem politikai tehetséget illetően nincs meg a potenciál a pártban e rövid, fájdalmas, de Orbánon kívül mindenkire nézve hasznos lépés megtételére.
Ez esetben hosszú, keserves amortizáció várható. Amely nemcsak a Fideszt és hibbant vezérét tenné tönkre, hanem az ország jövőjét is ellehetetlenítené. Akárki is nyerné a 2014-es választásokat, a jó világra sokáig kellene még várni.

Ha már történelmi szerepre ácsingózik Orbán Viktor, a lehetőség ma nagyjából akkora, mint volt a rendszerváltás hőskorában. Akár hihetne az Opera körüli hangoknak, és a pozitív, poszt-orbánista szcenáriót ő maga is elindíthatná.
Lovagias dolog önmagát feláldoznia embernek a haza üdvéért. Cserébe barátian rövid idő alatt megfeledkeznének az akarnoki rendszerről, melyen manapság minden erejével foglalatoskodik.

De pont ettől ördögi ez a helyzet. Ha Orbán nemcsak pózolni szeretne az államférfi túlméretezett jelmezében, hanem tényleg államférfi lenne, akkor minderről nem is lenne szó.

7 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr233524185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utca nem lehet ellenzékben! 2012.01.10. 10:34:47

Adta ki a jelszót a Kedves Vezető. Persze nem azonnal, mivel kellett egy kis idő, míg megmagyarázták neki, hogy nem mellette, hanem ellene tüntetnek az utcán.Kicsit értetlen volt a Kedves Vezető. Elsőre nem is értette a dolgot. Gyorsan megnézte a naptá...

Trackback: Hiteles tájékoztatás Magyar Nemzet módra 2012.01.10. 09:58:25

A valóság: A jegybanki függetlenség visszaállítása; a Költségvetési Tanács megerősítése; szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon; a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük; az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedése...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.01.09. 17:16:39

Az a baj, hogy Fidesz = Orbán, sosem lesz ott palotaforradalom, sosem fogják belülről megbuktatni. Nem is fog magától lemondani. Egyetlen reményünk az lehet, ha képes úgy kommunikálni az IMF-beavatkozást, hogy arról nem ő tehet stb (és itt nem is arról van szó, hogy elhiszi-e a nép, hanem arról, hogy Orbán elégedett-e a saját képével önmagáról), de közben végre is hajtja őket.

Bajnai Gordon írását üdítő volt olvasni, még ha túl sok újdonságot nem is írt benne.

Érdekesség, hogy az egyik visegrádi (talán lengyel vagy cseh) politikus pont azt mondta, amit te pár poszttal korábban: nem érdemes Orbánnal izmozni, mert csak úgyis konokoskodás lesz a válasz. :)

balatonikaboca 2012.01.10. 02:03:04

@KZsoci:Amál blogjában a sorok között van az igazság,ha viktor marad úgy jóesélyünk van rá,hogy későbbi bukásával az egész nemzetet magával rántja.
S tán utópisztikusnak tünhet számodra,de akkor visszatérünk az "etel-közi" állapotokhoz.(nem elvándorlumk,"csak" a gazdaságunk,társadlmunk csúszik oly mélységekig.)

BolondIstók 2012.01.10. 09:27:16

Az baszna be nekünk, ha 2014-ben is a fidesz nevű maffia rt. nyerné a választást. Én abban bízom, hogy az emberek rövidtávú memóriája jó (ha már a hosszútávú nem és a 2002-es ámokfutás után újra megválasztották őket) és többet a büdös életbe nem kerülnek ezek a parlament közelébe sem. És még valami. ELSZÁMOLTATÁS. Poltot kirúgni és simicskátol kezdve az összes gengsztert elszámoltatni vagy száműzni, hogy többet még hírük se legyen ebben az országban. A miniszterelnöknek csúfolt törpét meg zárják be egy elmegyógyintézetbe, ahol élete végéig pózolhat Napóleon jelmezben.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.10. 10:22:44

@balatonikaboca:
Reggel azt hallottam, hogy az IMF az eszmefuttatásomhoz hasonlóan gondolkodik. Ők egyelőre nem akarják Orbánt eltávolítani azonban, hanem éppen meg akarják lovagolni a hatását. Vagyis a feltételek betartásához akarnak rajta keresztül elfogadtatást találni.
Ez is történelmi helyzet egyébként. Ha Orbán magára vállalná a népszerűtlen, de szükséges intézkedéseket. Akár még mártírként is távozhatna a végén, ha már annyira szeret pózolni.

Amit az IMF nem tud (vagy úgy tesz, mintha nem tudna; lehet, hogy csak diplomatikusabbak, mint én), hogy Orbán képtelen erre. Tehát a legjobb az lenne, ha minél előbb menne.

@BolondIstók:
Én sem szeretném. A Fidesz minden szinten bizonyította már az alkalmatlanságát. A helyi politikában (l. Esztergom), az apparátusban (elképesztően színvonaltalan jogszabályok születnek. És én most nem is a politikai tartalmukról vagy a demokratikusságukról beszélek. Egyszerűen használhatatlanok.) és persze a nagy porondon is.
A dilettantizmus persze nem újdonság, de azért ritkán társul ekkora mellénnyel, ilyen gátlástalansággal.

A realitás viszont az, hogy mindennek ellenére ma is a legerősebb párt. Ezért mai szemmel nem lehetetlen a 2014-es győzelmük. Akkor már most kommunkálni érdemes velük az elvárásainkat.

Cogito.t 2012.01.10. 13:53:51

@Reckl_Amál: Idehaza az IMF lesz a bűnbak. Minden - egyébként szükségesség vált - megszorításért, elvonásért, mindenért, amit a lakossággal fizettetnek meg. Ő lesz az új bűnbak, a "mindenazájemefmiattvan" és a többség simán beveszi! Innentől kezdve nincs gond a szavazótáborral, mert van megfelelő "ellenségkép", ami egyben és fenntartja a drillt!
@BolondIstók: Jobb, ha erősíted a lelked, 2014-ben is nyer a FIDESZ. Ugyan 2/3 nem lesz, de stabil többség igen! Ugyanis nincs ellenfele, és 2,5 év alatt nem is lesz!

padmasambhava 2012.01.11. 17:27:23

@KZsoci: Hol olvashatnám a Bajnai írását?
süti beállítások módosítása