2011. június 21. 14:32 - Reckl_Amál

A hímes tojás mentalitás vége

A Vastagbőr blog érthetően foglalta össze mai írásában, mit is jelent a jelenlegi tervek szerint a kormány csodafegyvere, aduásza, a közmunkaprogram.

Az elképzelés erősen emlékeztet arra a módszerre, ahogyan nagyszüleink generációja a vesztes háború után fölépítette az országot. Persze nem a negyvenes évek második felének lassú és kemény beindulására gondolok, hanem sokkal inkább a szovjet hátszéllel uralkodó Rákosi-féle kommunizmusra. Az ötvenes évek emberfelfogása köszön vissza a fideszes elképzelésből.

Aki nem dolgozik, ne is egyék! - ez lesz újra a hivatalos álláspont egy olyan problémával szemben, amely minden kapitalista országban fellelhető. A munkanélküliség egyenes, bár kétségkívül roppan szomorú következménye annak, hogy szabad piac működik. Nemcsak a gazdálkodó szervezetek között, de a munkaerő terén is. Fölösleges létszámot nem tart elvileg egyetlen cég sem fenn, mert szigorú elvek mentén kell tudnia elszámolni az állam és főleg a tulajdonos felé.
Így a nagypiaci verseny az egyes emberek szintjén is versenyhelyzetet teremt, és hasonlóan a cégekhez, a munkavállalóknak is rendelkezniük kell valamilyen versenyelőnnyel a többiekkel szemben, mert különben csak a szerencsén múlik, hogy lesz-e munkájuk, megélhetésük, vagy sem.

A modern államnak ezen előnyök minél szélesebb körben való hozzáférését kéne, hogy segítse - pl. jól működő oktatás - képzés révén - de éppen a kapitalizmus erőviszonyai miatt mindig a munkavállaló pártján kell, hogy álljon. Ehhez képest most pont a hátrányos helyzetű emberekkel szemben lép föl újabb, kizsigerelő disznófejű nagyúrként.

Persze nem maradhat el ebből sem minden fideszes megnyilvánulás alapeleme, a gonosz pikírtség sem. Az eddigi bánásmódot ugyanis "az SZDSZ fémjelezte 'hímes tojás' mentalitásnak" nevezték.

Hát, tény, hogy nem tereltek bennünket az ország másik felén konténeres munkatáborokba volt-rendőri felügyelettel, de azért az elmúlt években sem volt akkora buli munkanélkülinek lenni. Valami azt súgja, a többség eddig se élvezetből nem dolgozott, hanem mert tényleg nem talált munkát.

SZDSZ-ék hibája nem az volt, hogy túl elnézőek voltak az inaktívakkal szemben, hanem az, hogy nem sokat tettek a munkahelyteremtésért. Ez egyébként semmit sem változott, mert ún. gazdasági szabályozókkal kiemeltnek titulált projektek megvalósítására kényszerített közmunkások nem állást kapnak, hanem csak melót.

Persze lehet nemet mondani pl. a kulcsfontosságú debreceni stadion építésében való részvételre. Csak nem csupán azzal a konzekvenciával jár, hogy akkor semmilyen juttatásban nem részesülhet az állampolgár. De még rá is kerül a Köz-és Rabszolgamunka  Központ fekete listájára is, és ez a későbbiekben is meghatározza a sorsát, ha valamilyen szociális igénnyel fordulna az államhoz. Gondolom, ott a vonalkód segítségével összevetik a Konzultációk Konzultációjára adott válaszaival a magatartását, és nem hagyják magukat olyan szentimentális baromságok által befolyásolni, mint az eltartottak száma például.

És, ha már a jogok csorbításánál tartunk. Az is nyilvánvalóvá tették, hogy a közmunkás jogállása nem munkaviszony lesz. Sem fizetett szabadság, sem a túlóra után járó plusz pénz nem jár, és a Munka Törvénykönyvének más passzusai sem vonatkoznak rájuk majd. Az pedig külön ijesztő, hogy tényleg el tudják majd helyezni a rendvédelmi elő-nyugdíjasokat. Ők lesznek az őrök az EU közepén felállított munkatáborokban.

Bosszúsan legyintettünk, amikor Kövér László az ország 2010-es állapotát a háború utánival vetette össze. Úgy látszik, a tévképzeteikben igen következetesek a fideszesek. A háború után újra az ötvenes évek következnek. Milyen jól bejött az a korszak, ugye?

Csak akkor lassan be lehetne fejezni a kommunistázást, mert azok, akik a nyakunkon maradtak az előző rendszerből már csak a késői Kádár-kor beidegződéseivel lassítják-bénítják közös ügyeinket. Ez a kormány pedig a magyar demokrácia 21. évében, az Európai Unió szeme láttára új recskeket alapít. Nem puskával kényszeríti be a büdös szegényeket, hanem szociális zsarolással. Fejlődünk.

A rákosi hagyományokat követve pedig felemelkedést remél ettől.

Nekem viszont valószínűbb, hogy ez lesz, pedig én nagyon nem akarok innen elmenni...:

Fekete ország 

Fekete országot álmodtam én,
ahol minden fekete volt,
minden fekete, de nem csak kívül:
csontig, velőig fekete,
fekete,
fekete, fekete, fekete.
Fekete ég és fekete tenger,
fekete fák és fekete ház,
fekete állat, fekete ember,
fekete öröm, fekete gyász,
fekete érc és fekete kő és
fekete föld és fekete fák,
fekete férfi, fekete nő és
fekete, fekete, fekete világ.
Áshatod íme, vághatod egyre
az anyagot, mely lusta, tömör,
fekete földbe, fekete hegybe
csap csak a csáklyád, fúr be furód:
s mélyre merítsd bár tintapatakját
még feketébben árad, ömöl
nézd a fü magját, nézd a fa makkját,
gerle tojását, csíragolyót,
fekete, fekete, fekete
fekete kelme s fekete elme,
fekete arc és fekete gond,
fekete ér és fekete vér és
fekete velő és fekete csont.
Más szin a napfény vendég-máza,
a nap a színek piktora mind:
fekete bellül a földnek váza,
nem a fény festi a fekete szint
karcsu sugárecsetével
nem:
fekete az anyag rejtett lelke,
jaj,
fekete, fekete, fekete.

(Babits Mihály)

25 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr63003099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lépcsőházi effektus 2011.06.22. 09:06:26

Nyájas Olvasó, régen túl van teljes aktualitásán a történet, de üsse kő: annyira jó dalokat találtunk, hogy bűn lenne kihagyni őket. És még az is lehet, hogy nem volt még mindegyik (ha valaki megfejti, a Görbe Sminktükör új posztajairól miéer mindig a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.06.21. 14:56:06

Nem tudok mit hozzászólni. Nem értem. Sokáig nem értettem egyet azokkal (pláne, akik az előző ciklusban tették), akik a weimari köztársaságot emlegették. Sajnos nagyon hasonló a forgatókönyv, és most már én is kezdem úgy érezni, hogy nagyon nem jó irányba haladunk, és nagyon csúnya vége lesz ennek.

Azt azért mindenképp látni kell, hogy Orbánék mögött nincs szerencsére se olyan nagyhatalom, mint a Szovjetunió, se olyan terrorszervezetek, mint az SA, SS. Egyelőre, ld. a cikkben írtakat.

És rengetegen tapsolnak ennek! Rengetegen vannak, akiknek most jött el az idejük, akik még keményebb lépéseket várnak, hogy végre "rend" legyen.

Egyre nagyobb Gyurcsány Ferenc bűne a szememben - mai szemmel azt mondom, hogy 2006-ban mindenképp le kellett volna mondania; akkor mostanában lenne vége egy sima Fidesz-többségnek, amely szintén nem lett volna egy örömfutam, de talán nem is ilyen elmebeteg vagdalkozás, ami most megy.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.21. 15:01:14

@KZsoci:
"És rengetegen tapsolnak ennek! Rengetegen vannak, akiknek most jött el az idejük, akik még keményebb lépéseket várnak, hogy végre "rend" legyen."

A Bayer-féle kocsmapolitizálás vált hivatalossá.

A gyurcsányos dologgal nagyon egyetértek. És az a futóbolond még mindig nem nyugszik, szerencsétlen MSZP még mindig kénytelen vele foglalkozni ahelyett, hogy kicsi összeszedné magát.

KZsoci 2011.06.21. 15:05:28

@Reckl_Amál: az a baj, hogy ha nincs Gyurcsány, se jobb a helyzet. Mesterházy? Szanyi? Lamperth Mónika? :) Nincs senki, akit ne lehetne teljes joggal gazembernek vagy idiótának nevezni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.21. 15:10:54

@KZsoci:
Sőt, ezek még idióták is. Ha nem jön ez a hír, Szanyi kapitány pénteki hír tv-s tündöklése lenne a téma most.

Mesterházy ilyeneket mondott tegnap is a tv-ben, hogy a zöld az új vörös... És hozzátette, hogy színtévesztő.

Gyurcsánynak a Kanári-szigetekről kéne mozgosítási tanácsokat írnia. Nem a Facebookra meg a blogjába, hanem jó pénzért. És Bajnainak. Akkor talán lehetne valami...

KZsoci 2011.06.21. 15:11:17

Komolyan mondom, szinte hiányzik ezek után után egy jó kis Semjén Zsolt-féle bemondás, valami, ami "csak" képmutató szentfazekoskodáshatárontúlizás, minden gonosz szándék nélkül. :)

KZsoci 2011.06.21. 15:13:17

@Reckl_Amál: hát igen, Bajnai az egyetlen remény, bár kb. az is elég szomorú, mert ő is csak saját táborából magasodott ki.

De róla tudjuk, hogy "libatolvaj", és akkor az országból 2 millió ember tényleg ilyenkor egy gonoszan vigyorgó sötét alakot lát, hóna alatt a madárral, szó szerint. Hihetetlen primitív parasztországba születtünk. :(

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.06.21. 16:08:54

Nehéz téma ez, mert nyilvánvaló, hogy a jelenlegi Magyarország egyik legnagyobb problémájáról van szó. (Talán még a demográfiai probléma mérhető hozzá.)

Sokan valóban nem akarnak dolgozni, sokan akarnának, de nincs hol, még többen pedig dolgoznak valamit, de nem tudnak belőle megélni. Hogy a közmunkaprogram ezen a problémán segít-e valamit, az fölöttébb kérdéses, még ha szélsőséges álláspont is Rákosi módszereihez hasonlítani ezt.

Az biztos, hogy a napi rendszerességű munka hiánya teljesen le tudja lombozni egy ember identitását, önbizalmát.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2011.06.21. 16:18:44

Debrecenben a Dehusz-nál ( közmunkásokat utcaseprésre,szemétszurkálásra bottal,parlagfű írtás,stb..) kényszerítő cégnél több diplomás ember,köztük pszihológus szedi a szemetet,harmincegynéhány ezer forintért. El kell vállalniuk,mert nem kapnának semmilyen más ellátást. A tévében hallottam,hogy többen a szégyen miatt,öngyilkossággal fenyegetőznek.. Meg is értem őket. Én is inkább a vonat alá mennék..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.06.21. 16:23:02

@attila.1969.:

Dolgozni nem szégyen, szóval aki öngyilkos lesz emiatt, azért nem kár. Az más kérdés, hogy a munka milyen körülmények, munkafeltételek között történik, és hogy a képzettségnek megfelelő-e.

Én annak idején örömmel vettem volna, ha a munkaügyi hivatal föl tud ajánlani valamiféle _szakmámnak megfelelő_ állást, dehát nem tudott...

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2011.06.21. 16:34:35

@Csöncsön: Látom,hogy nagyon nem vagy képben,milyen törvények születtek ebben az országban. Már nem kell felajánlani "képzettségednek megfelelő" állást. Egyetemi diplomával is utcát kell seperni,különben semmilyen ellátást nem fogsz kapni..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2011.06.21. 16:51:00

Megdőlt ez a bölcsesség is.
Hajdan azt mondták az aggódó szülők,hogy " Tanulj gyermekem,mert utcaseprő lesz belőled!"
A gyermekek szót fogadtak,tanultak,diplomákat sepertek. Aztán mégis csak utcaseprő lett belőlük..

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:02:22

@Reckl_Amál: A "szerencsétlen" MSZP legnagyobb bűne a Gyurcsány-féle reformok elcseszése volt. Mert azokra szüksége volt az országnak (szükség lenne rájuk most is), és láthatóan volt bennük annyi szociális érzékenység, hogy nem rúgtak nagyot a már amúgy is földön heverőkbe.
Lehet, hogy Gyurcsánnyal nem lehet népszerűnek lenni, de el lehet képzelni, hogy a Szanyi-Szili-Karsai vonalon hol lennénk ma.
2006 után szerintem az MSZP bűnei mellett eltörpülnek Gyurcsányéi.
Azzal együtt, hogy Bajnai tényleg kevésbé megosztó (és a válság miatt eredményesebb is volt). Nem tudom, Gyurcsány lesz-e még valaki. Nem kizárt. Hogy Lamperthékből részemről soha, az biztos.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:05:33

@KZsoci: Weimar mint párhuzam sajnos teljesen jogos volt. És nem az SA meg az SS miatt (bár a Gestapo, na jó: inkább Stasi, nincs nagy különbség azért - a vonalkódokkal már megalapozható), hanem mert olyan mértékű hatalom került az arra betegesen vágyók kezébe, hogy abból jó még soha sehol nem sült ki.

KZsoci 2011.06.22. 09:40:02

@stivanleroy: most már igen. Mondjuk végülis a tendencia végülis tényleg igazolja azokat, akik már akkor ezt mondták, amikor még ez nem volt ennyire egyértelmű (pl. kormányváltás előtt).

De mondom, én csak abban bízom, hogy a pofájuk nagy ezeknek, de olyan szuperhatalom, mint a Szovjetunió vagy a náci Németország, nincs mögöttük szerencsére. Ld. pl. NDK, amint a Szovjetunió felemelte a kezét, kb. aznap vége lett az egésznek. Hatalmuk egyelőre kizárólag azon a közmegegyezésen alapul, hogy demokrácia van, és megnyerték a választást. Azért ez mégis megnyugtató, akármennyire is ez ellen dolgoznak.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:45:24

@KZsoci: Úgy legyen (egyébként az NDK bukását egy balf*sz szóvivő okozta - legalábbis gyakorlatilag. Még egy-két évig talán bírta volna. Van egy elég jól sikerült német film: Wir sind das Volk (Berlin: a Fal leomlik) a címe. Benne van a jelenet, meg a reakciói. Zseniális dolgokra képes az emberi figyelmetlenség :-) ...)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.22. 09:46:06

@stivanleroy:
"2006 után szerintem az MSZP bűnei mellett eltörpülnek Gyurcsányéi."

2006 után igen. 2006 őszén viszont félre kellett volna állni. Persze akkor nem így gondoltam. De persze a fene sem gondolta, hogy a sima fölháborodásból, a megtalált fogásból zavargások lesznek, amely miatt nehézkes lett volna lemondani. (Hiszen az a széljobb sikerének elismerését, kvázi a tévéostrom hatékonyságának igazolását jelentette volna.) Másrészt mégis egy olyan stigmát tett Gyurcsányra, amiért ő egyhamar nem lesz semmi.

Egyébként az egész őszödi beszéd az mszp-s hülyék felrázására hangzott el...

KZsoci 2011.06.22. 09:50:04

@stivanleroy: igen, ismerem a történetet. De mondjuk Brezsnyev idején nem biztos, hogy ugyanígy alakult volna...

@Reckl_Amál: így még hatékonyabb lett a tévéostrom, még nagyobb lett a jobboldal sikere, hiszen a fidesz kétharmadot, a jobbik meg majdnem 20 %-ot kapott - egyikük se végzett volna ilyen jól egy 2007-es választáson...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:50:58

@Reckl_Amál: Akiket úgy meghatott, hogy gyorsan nyilvánosságra is hozták, hadd okuljon mindenki.
Na, a szivárogtatóhoz képest az NDK-s elvtárs egy Lao-Ce bölcsességével bírt.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:52:03

@KZsoci: Ezért lehetünk különösen hálásak Mihail Szergejevics Gorbacsovnak, aki egész Kelet-Európát felszabadította.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.22. 09:52:53

@stivanleroy: Illetve meg. Többek közt magától, de szerintem Nagy Imre is 1956 november ötödikével kezdődően lett példakép értékű politikus.

Anselmo 2011.06.25. 20:08:27

Ez egy kétbites világkép. Vagy marad tehát az elmúlt rendszer mentalitása, vagy pedig fasizmus van.

Amennyiben arról van szó, hogy csak munkáért adnak segélyt (nem tudom, mindenhol fasizmusról írnak), akkor sok cigány most fog életében először dolgozni. És ez jó.
süti beállítások módosítása